Thursday, June 30, 2011

Giveaway Lagi Dari Bro Wacana

STICKY POST - NAK TAU UPDATE TERBARU..SCROLL KE BAWAH YER...

Aku buat GA lagi oit!! Ha ha ha..... oleh kerana aku rasa nak buat GA....maka aku buat la GA untuk korang... Kali ni hadiahnya aku tayangkan kat korang.....he he he..... Mesti ada sebab kan kenapa aku nak buat GA nih.... ermmm.... sebabnya ialah... Sebab aku nak buat GA! Ha ha ha.. Sebelum tengok hadiahnya....tengok syarat la dulu kan...
  1. Buat entri bertajuk " Giveaway Lagi Dari Bro Wacana"
  2. Tempek header aku tu..dan linkkan ke entri nie....
  3. Folo? Bonus jer....tak wajib. Masukkan blog ni dalam bloglist korang jer.... :)
  4. Pastu komen la sikit pasal blog aku....bagitau la entri aku yang mane paling bes bagi korang.....Pakai pilih rawak pun takper...:)
  5. Tag? Tak wajib jugak..... kalau korang nak tag jugak....aku amat berterima kasih...hihi
  6. Dah siap, tinggalkan link entri korang di komen di sini....
Ok.....nak tengok hadiahnyer? Hadiahnya takdelah dapat domain ke...henset ker.... Murah-murah jer.. aku tak mampu nak bagi hadiah mahal-mahal....lain la kalau ade yang nak tolong sponsorkan.....he he he Ini emel saya bagi sesape nak bagi sponsor.....(asey007@gmail.com).Dan inilah hadiahnyer....
Kantung Rabbit Pink

Kantung Rabbit Purple
Jam Tangan

Kantung nie boleh masukkan henset....boleh letak potpurri....cute jer.....wife aku sponsor...he he. Sesape berminat....sila lah join GA aku nie....sesape nak sponsor ape-ape pun..ok juger...Aku no hal nyer.... Segala keputusan akan dibuat secara random.... Guna random.org. GA ni akan dibukak sehingga 30 JUN 2011

Jom Reka Dialog

Klik Atas Idong tuu..:)
Cerita rekaan aku nie.... adalah rekaan semata-mata....Tiada kebenaran atau kebetulan kot....Sebab citer nie memang aku reka secara membuta tuli pekak dan bisu.... Watak cerita ini dilakonkan Shaheizy Sam dan Heliza... Mereka berlakon sebagai suami isteri di bawah arahan Bro Wacana....


Shaheizy : Ija!!! Solat Oit!! Dah nak habis waktu dah nie... Kang I bagi Lu Langsi Lu Mati kang!

Heliza: Argghhhhhh!!!!! Langsi tak langsi sangat laa...... I dah solat la che abang oit.... Siap dah bace Yassin lagi nih... Sorii siket wokeh.... U tuu yang tak solat lagi.....Ape kes...

Shaheizy: Oohhh......Bile solat? Tak nampak pun.... Huhuhu... Abang tengah ambik air smayang nie... Dari tadi duk terbatal jerk.... Asyik terkentuuut ajer.... Ermmm.... macam tak sempat jerk..... Qada' jela... lalala~ Ija tolong abang jap....meh la jap...

Heliza: Banyak la U punyer qada'..... Ingat senang-senang je ker main qada'-qada'.. Berdosa tau.... Sempat lagi tu haaaa..... Tahan la kentut tu dulu.... haih.... Ni nak mintak tolong ape pulak nie...... Takkan nak tolong tahan kentut kot.....

Maka Heliza pun datang la ke tandas dengan topeng gas ( takut bau kentut semerbak dalam tandas) di mana Shaheizy tengah ambik terbongkok-bongkok ambik air smayang....... Heliza pun bukak la pintu tandas tu.....Dan tetibe......

Shaheizy: Surprise!!!!! Hepi befday Ija!!! Hepi befday to U....Hepi befday to U....Hepi befday to Shaheizy... eh silap.....to Ija....hepi befday to U......

Rupa-rupanya ada hadiah hari jadi di tandas tu untuk heliza.... Hadiah itu ialah....... Set rawatan kecantikan TIA AMELIA (jer?).... he he he...Maka....

Ok la kan .....5 dialog tu okeh....tak terbabas lagi....... Dan terjawab la kenapa si Shaheizy lame giler dalam tandas tuu....Nak siapkan preparation....:)

P/S: Nasihat menasihati la antara suami isteri......
dan.... jangan tiru...hahaha

Adolf Hitler Dan Tenteranya Yang Beragama Islam? | Waften SS Hanzar

Waften SS Hanzar

Dari arkib Bicara Agama, Utusan Malaysia
Susunan: SITI AINIZA KAMSARI

Satu pendedahan yang agak menggemparkan muncul baru-baru ini apabila Institut Kajian Aero dan Angkasa Malaysia (IKAM) menemui fakta-fakta menarik di sebalik kajian IKAM terhadap data sejarah Operasi Divisyen Hanzar! Pendedahan itu menimbulkan kekeliruan mengenai siapakah sebenarnya Adolf Hitler?

Dalam banyak catatan sejarah, tidak ada yang positif bagi menggambarkan pemimpin Jerman semasa Perang Dunia Kedua ini. Bukan sahaja negatif malah namanya masih dicaci sehingga hari ini kerana tragedi holocaust. Jutaan orang Yahudi mati dipercayai kononnya angkara perintah Hitler.

Bagaimanapun, sesuatu yang menghairankan sebaliknya terjadi. Hitler didapati masih mempunyai nilai toleransi yang tinggi dengan membenarkan penubuhan beberapa divisyen tentera beragama Islam di dalam kem atau menjadi sebahagian daripada bala tentera nazi Jerman. Menurut Jeneral Leon Degrelle, seorang komander divisyen Waften SS (askar rakyat) Jerman, ada tiga divisyen Waffen SS yang 90 peratus
anggotanya beragama Islam. Jumlah anggota dalam ketiga-tiga divisyen ini pula berjumlah 60,000 orang.

Antara tiga divisyen tentera beragama Islam Waffen SS ini, divisyen tentera paling terkenal adalah Divisyen ke-13 Waffen SS Hanzar. Divisyen ini beroperasi di Balkan dengan 90 peratus anggotanya berbangsa Albania, Bosnia dan Croatia yang beragama Islam. Bakinya orang Croatia beragama Kristian Katolik yang berjumlah 21,000 orang.

Operasi Divisyen Hanzar mendapat perhatian IKAM kerana ia sesuatu yang sangat unik dan menakjubkan. Operasi tentera udara sukarela Croatia berjaya menembak jatuh hampir 300 kapal terbang tentera udara Rusia (komunis) sedangkan kapal terbang mereka yang dimusnahkan tentera udara Rusia kurang daripada 10 pesawat ketika Perang Dunia Kedua tercetus di Balkan.

Hanzar adalah perkataan Arab, Bosnia dan Croatia yang bermaksud parang. Parang hanzar ini dipilih sebagai nama rasmi dan juga simbol bagi Divisyen ke-13 Waffen SS. Pakaian rasmi Divisyen Hanzar pula sama seperti pakaian rasmi Waffen SS yang lain. Cuma bezanya, anggota tentera Divisyen Hanzar memakai tarbus.

Dari segi persenjataan, anggota pasukan ini juga dilengkapkan dengan senjata seperti anggota Waffen SS lain. Namun IKAM mendapati apa yang lebih menarik ialah terdapat seorang tokoh Islam yang mampu menjalinkan hubungan baik dengan Hitler. Dia turut berperanan sebagai pemimpin Divisyen Hanzar. Beliau ialah Mufti Besar Baitulmaqdis, Haji Amin Al Husseini. Beliau ialah pemimpin yang berpengaruh di Wilayah Arab terutama di kalangan pemimpin Arab Palestin.

BERSAMBUNG........

Dulu Facebook, Sekarang Twitter

Aku nak bagitau kat korang sumer yang aku baruu jer daftar akaun dalam twitter..... Aku nak invite semua rakan bloggers.....add la aku ek... Korang boleh carik kat dalam twitter tu nama BroWacana.... atau klik je kat link yang diberi tu.....

Aku nak bagi penghargaan la sikit kat sorang blogger nie.... Sebab dier la follower yang pertama aku di twitter... Yeyeah!! Thanx kepada Dian Dahlia !! Pinjam gambar sat no....

Kalau Tuan Gambar tak suke...aku remove...;)
Haaa....tu ler Dian Dahlia.... Lawatilah blog dier tu.... Follower pertama aku di Twitter.... he he he. Jadi, add la aku di Twitter di SINI ek.....

Spontaneous Thursday - Spontan Habis!!

Ayat spontan yang tetibe pop-up kat kepala aku ialah.....


"APAAAAA PUN TAK BOLEH"


He he he.... Sekian.... Sambung baca jurnal yang panjang berjela..... $%^@#@^%&%!!!

P/S: Sape ade twitter? Add la aku di SINI

Resepi Roti Bakar Special Sampai Meleleh...

Kredit kat SINI
Yaaa.....yaaa......yaaa.......Bro Wacana jadi Chef lagi hari nie.... resepi yang menarik untuk santapan pagi... Dan sebelum tu.... Gambar tu bukan SAYA yang punya...ho ho ho..... Kali ni ialah ROTI BAKAR SPECIAL SAMPAI MELELEH PUNYEEERRR.....

Bahan-bahan: 
  • Roti Gardenia (Nak Roti Hawaiii pun bolee...)
  • Toaster (Pembakar roti)
  • Marjerin NATUREL ( PLANTA pun boleh....marjerin timbang pun boleh...he he)
  • Susu Cap TEKO ( jangan susu tepung sudaaaa)
Haaa.....cara-caranya ialah.... Masukkan roti ke dalam Toaster...jangan masukkan ikan atau daging yer... Itu buang tebiat namenyer...... So, tunggu la roti tu melenting kembali ke atas..... Kalau takut melenting kuat sangat....sile pakai penahan lentingan....Macam mane penahan tu....atas kreativiti anda....he he

Bile dah masak roti tu...sapu la marjerin di roti tu.....dan roti yang satu lagi disapu susu pekat..... SIAP!!! he he he....apa yang meleleh nyer?? Haaaa.....Sapu la marjerin banyak-banyak.....dan susu pun sapu banyak-banyak.....meleleh la nanti.....hihihihi..... Apa yang specialnyer? Sebab si suami buatkan untuk si isterinyer.....:)

P/S: Nikmati la makanan anda walaupun ianya simple.....Kerana ada golongan yang tak dapat makan sekenyang anda.....

Blogger IKON Pilihan Abad Ini...


Dalam duk berblogwalking....aku jumpe segmen NIE.... maka aku rasa ok jugak kalau aku mencuba kan....

Aku mula aktif berblog dalam bulan Disember 2010.... Kirenyer baru lagi... Tapi blog nie dah dibuat sejak tahun 2009...cuma aku je tak aktif....Buat blog sekadar nak promote Kek Lapis kakak aku jer.... he he....

Tujuan aku berblog nie...nak menyampaikan apa-apa jer yang aku rasa patut disampaikan kat semua orang... Baik lawak-lawak antarabangsa ala-ala kampung aku nie...hingga la info-info yang aku rasa patut diketahui umum...

Matlamat pulak....aku nak dapatkan traffic macam Bro Ben....muahahaha.... Memang susah tapi tak mustahil kan... Itu la matlamat aku.....

Aku dah dapat dari blog nie pengajaran dan duit....haaaa..... banyak yang kita boleh belajar dari dunia blog nie.... Takjauh dengan realiti kat luar tu..... Dan jugak sedikit pendapatan sampingan.... Kira elok benar la kan... Dapat ilmu...dapat jugak duit poket...:)

Pendapat aku dalam dunia blog sekarang nie....semakin maju dan ramai..... Persaingan pun dah makin hebat.... Semuanya ada bakat-bakat yang tersendiri dari segi penulisan blog.... Kemeriahan dunia blog semakin ketara dan jelas kalau kita jugak aktif dalam dunia blog nie....Beza la kalau nak banding dengan dulu-dulu....Dulu senang je nak naik....sebab sikit je persaingan...sekarang nih...semua hebat-hebat.....yang bagusnya...persaingan sengit nie membuatkan blogger makin matang dan blog semakin mantap.....

Idola ek.....Ermm....idola aku pastinya si Bro Ben la kan.... sebab dier tu kiranya blogger yang banyak bantu blogger baru macam aku nie.... Dan aku nie digelar Bro Wacana...he he he..... klik la ke link tu....ke link FB aku.... Jom join segmen nie....

Wednesday, June 29, 2011

Malaysia vs Taiwan | Keputusan Penuh | Kelayakan Piala Dunia 2014

Sekali lagi pasukan negara berentap di Stadium Nasional Bukit Jalil... Pasukan negara kita, Malaysia akan berentap melawan pasukan dari Taiwan atau dikenali sebagai Chinese Taipei... Mereka berentap untuk perlawanan kelayakan Piala Dunia 2014 nanti.... Keputusan perlawanan itu ialah.... Jap dulu.... bace maklumat nie dulu... he he.... Kalau ikut ranking dunia, pasukan kita di tempat ke-148 dunia... manakala pasukan Chinese Taipei ni ranking ke-160.

Kalau ikut ranking Asia puler..Pasukan Malaysia ni di tangga yang ke-28, manakala pasukan Chinese Taipei ni di tangga ke-40. Kalau ikut ranking nie....Memang tak mustahil la kita nak menang..... Kalau menang game nie... pasukan yang menang akan melawan Singapura... Lepas tu baru la akan masuk ke peringkat kedua.... Haaa....time tu la baru nak lawan Jepun ker...Korea Selatan ker...Iran ker....

Ok....keputusannya ialah....

MALAYSIA 2 - TAIWAN 1

Sebenarnya, pasukan kita mampu menang dengan jumlah gol lebih besar..... tapi nasib tidak menyebelahi pasukan Malaysia.... Dan kita juga hampir dibolosi dua gol..... pemain kita mudah leka sikit....agak bahaya jugak la..... Namun apa-apa pun.... ini baru pusingan pertama....tunggu perlawanan timbal balik di Taiwan la pulak.... Syabas Pasukan MALAYSIA!!

Kisah Lisa Surihani Peluk-peluk


Cerita ni berlaku di salah sebuah set penggambaran cerita terbaru lakonan Lisa Surihani.... Seekor kucing yang sememangnya susah giler nak memeow-meow....malu-malu kucing kot.... Namanya Comel...sangat baik dengan Lisa Surihani...

Lisa: Comel!! OOoololololo....meh nak peluk-peluk...ucuk-ucuk.... (Peluk kucing okeh!!)

Comel: Mrrrrr....... (sambil beliakkan matanya..sambil guling-guling)

Lisa: Alaaa.....bagi la meow-meow sikit.....baru la shomel.... Mata u memang dah shomel dah...

Comel: Mrrrr..... (Beliakkan mata lagi sambil gerak-gerakkan kepala...tangannya menyapu di mulut...)

Lisa: Comeeel....... asal nie...tak sayang kat Lisa ker......

Comel: ............(Pengsan jap....pastu bangun balik menjauhi Lisa menuju ke arah sesuatu)


Lisa: Comel....Comel! Laaa...merajuk ker...

Comel: .....(Datang balik dengan henset di leher...dan tunjuk-tunjuk kat henset tu)

Lisa: Oooolololo......shomel nyer dier gantung henset kat leher....Ni yang makin nak peluk nie..

Tetibe henset Lisa Surihani vibrate..... ada text mesej...

"Asal la ko tak paham-paham.... I bagitau mintak tolong keluarkan chewing gum kat dalam mulut aku nih!! Tah sape la yang buangkan chewing gum merata-rata nih!" Mesej dari Comel..

Lisa: He he he.....ok..ok...

P/S: Rekaan saje....Takde kaitan dengan citer sebenar...
Dan jugak......manusia takkan paham ape haiwan cakap..he he
Daaaan..... Jangan buang chewing gum merata-rata!!

Israk Mikraj | Betul ker?

Ops.....jangan salah faham dengan tajuk tu.... Aku sangat mempercayai peristiwa Israk Mikraj.... Dan aku rasa korang pun mempercayai peristiwa tu..... Cuma....korang menghayatinya atau tak? Korang mendalaminya ke atau tak? Itu isu dier....

Semua orang tau akan kisah-kisah ajaib di sebalik peristiwa tu kan..... Kisah perjalanan nabi kita Muhammad S.A.W berjumpa dengan Allah... Ke ade yang tak tau nie? Ok...ok....kepada yang tak tau... Sila la bace di LINK ini.... Semoga tau la lepas nie....

Ok....dah bace....dah tau la kan.... Kalau tak tau MESTI BACA.... Mesti ambik tau.... tu wajib diketahui..... Bagi yang dah tau.... korang rasa apa-apa tak baca citer tu? Tak rase apa-apa kan..... Itu menandakan tahap iman kita lemah giler.... Lembik macam agar-agar je la der.... Sebab bagi orang yang imannya kuat dan kental... menangis bile mengetahui kisah Israk Mikraj nie... Takutnya dengan azab Tuhan... Betapa hebatnya kekuasaan Allah kalau nak banding dengan kuasa manusia nih.... 

Cuba bace balik citer tu....cuba renungkan....ada rasa terharu dan teruja tak? Kalau tak....memang tak kuat lagi la iman tu... Aku pun sama! Ha ha ha.... Tapi kan....dah tau tak kuat iman... jadi kene la usahakan untuk kuatkan iman kan.... Langkah pertamanya..... Jangan tinggalkan perkara WAJIB dalam agama dan usahakan supaya tak tinggal jugak perkara SUNAT.. Salah satunya...menutup aurat dan tak tinggal solat....

Kalau yang WAJIB pun selalu tertinggal.... hmmm.... APAAA PUN TAK BOLEH la jawabnya...

P/S: Entri WW tadi jawapan nya lain sikit.....walaupun ada kena mengena...:)

Wordless Wednesday - Lupakah Kita?

Kredit to SINI

Blogger Bertuah Minggu Ini

Ops....ops.....ni baru list.... yang menjadi pemenang baru la bertuah kan...he he.. Inila senarai peserta GA aku yang akan diundi secara random nanti.... Sila ingat nombor giliran korang yer.... Pengumuman akan dibuat berdasarkan nombor nie....

Senarai Peserta Giveaway Lagi Dari Bro Wacana
  1. http://amiraliyanacaribelog.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  2. http://thegoldenrosereturn.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  3. http://bit.ly/GAbrowacana
  4. http://aizamia3.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  5. http://eerashera.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  6. http://umealong.blogspot.com/2011/06/sesiapa-hendak-join-klik-sini-komen.html
  7. http://zaiikulim.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  8. http://wishqeelwizrai.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  9. http://segmentandgiveaway.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  10. http://nadyahoney.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  11. http://akuanakmuda77.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  12. http://nurul-izwa.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  13. http://islandgurlz88.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  14. http://intanberliangacontest.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  15. http://najihahfara.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  16. http://jaajahatga.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  17. http://2nurhafiz2009.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  18. http://mylifesstoryblog.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  19. http://ayesharamlee.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  20. http://chocolatexoxos.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  21. http://lalabiela.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  22. http://akuakuakusangpencinta.blogspot.com/2011/06/lari-tajuk-ga-lagi-dari-bro-wacana.html
  23. http://pinkummi.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  24. http://raihan-lifeisawonder.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  25. http://cheksunnyboomboom.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  26. http://nurulain1011.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  27. http://lonelystarz.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  28. http://zulfattah.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  29. http://haliluli.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  30. http://zaiikulim.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana_15.html
  31. http://rohana37.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana_15.html
  32. http://mascontestgiveaway.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  33. http://wawaluvaddien.blogspot.com/2011/06giveway-lagi-dari-bro-wacana.html
  34. http://taufidris.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  35. http://nurnuha-syakila.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  36. http://azatiesayang-contest.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  37. http://littlemyrashmallowdiaries.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  38. http://lilostitchlife.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  39. http://qasehsaifudin.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  40. http://contestdansuzlin.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  41. http://addicttogiveawaycontest.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  42. http://farhanahadzlan06.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
  43. http://alyafify.blogspot.com/2011/06/giveaway-lagi-dari-bro-wacana.html
Kepada yang takde dalam nie.... mungkin korang tak tinggalkan link di ruangan komen entri GA aku dulu... Atau korang tinggalkan komen NAK JOIN jer.... tapi tak join pun..huhu. Takpe lah.... mungkin sebab hadiah nya yang sangat biase je kan.... Tapi kire ok la....tu je yang aku mampu buat masa nie... Nanti bile NUFFNANG dah bagi BE banyak-banyak nanti....Baru aku boleh buat GA meletops!!

Tuesday, June 28, 2011

Bloglist Baru Wacanaku

Ok....terlebih dulu aku nak bagitau sebab kenapa aku nak bukak bloglist baru.... sebab blog aku dah berwajah baru!! Jadinyer aku nak la jugak tengok blog-blog yang kat list aku tu semuanya aktif-aktif..... Takde la ada yang sampai 2 bulan takde ape-ape aktiviti..... 

Macam sekarang nie aku ada empat list bloglist.....eh....lima....hehe... Lupa ada satu bloglist special.... Bloglist special tu adalah List Pemenang Segmen Wacanaku.... List ni khusus bagi sesape yang join Wacana (Segmen) aku yang akan aku pilih pemenang.... ada jugak aku buat Wacana yang takde pemenang... 

List yang lain ialah Santai Berceloteh, Santai Berhias, Santai Jejaka, dan Santai Jelita... Lepas nie aku nak ubah nama-nama list aku ni kepada Wacana la pulak.....he he he..... Ni kire entri permulaan supaya korang alert jer.... nanti aku akan bubarkan bloglist bila-bila masa sajer.... Salah satu syaratnya senang jer.... Letak blog aku di bloglist korang....

Jadi.....letak la awal-awal...senang la nanti nak join....he he he... Aku akan selalu update blog ni dan akan selalu menghiasi ruangan bloglist korang dengan cerita-cerita aku..... Bersedia ok....:)

Promosi Barangan Door gift Perkahwinan.. MURAH GILER

Kalau korang perasan....ada iklan terbaru di blog aku nie...sejak diperbaharui sikit imej dier... Datang jugak rezeki.... he he he.... Kali nie iklan betul-betul bawah header tuu.... Harga kat sini.... Memang la mahal sikit....tapi berbaloi...sebab ramai yang klik kat atas-atas jer.... Sebab tu yang atas ni mahal sikit....


Pengiklan nie ada page Facebook jer..... Jugak sponsor untuk hadiah GA aku yang akan tamat tak lama lagi..... Iklan dier pun boleh tahan cantiknya.... Bertambah cantik jadinyer blog aku...:)

Doorgift Raja Sehari ni menjual barangan doorgift kahwin... Macam Mug Vantage, Porcelin, Paper bag pun ader.... Bunga telur ader..... Kirenyer kalau sape-sape nak kahwin tu.... kalau malas nak survey...survey je kat dalam nie.... 

Produk yang terbaru yang tengah hangat ialah frame gambar.... ala-ala coaster gitu... Cantik... Harganya makin murah kalau korang ambik banyak... Dan jugak kantung rabbit tu pun boleh tahan laku jugak.... Kebanyakan orang ambik untuk majlis Aqiqah atau potong jambul...Buat letak potpouri.... 

Itu la sedikit sebanyak selepas pihak dari Doorgift nie bagitau aku.... Kalau rasa nak beli doorgift untuk majlis kahwin...atau tunang...atau befday party untuk anak-anak.....Boleh la ke page Doorgift Raja Sehari di Facebook.... 

P/S: Sesape yang nak beriklan di blog Wacanaku, boleh la ke page INI atau direct emel ke asey007@gmail.com

Semua Nak Citer Pasal PAGERANK... Aku? Klik Entri Ni Baru La Tau...

Waah..... semua nak citer pasal pagerank.... Mentang-mentang la semua ada pagerank yang hebat-hebat belaka.... Aku rasa segan nak citer pasal page rank....sebab aku ni blog yang tak la sehebat depa semua... Jadi aku buat tak tau je la pasal page rank ni dulu......huhuhu

Apa itu PAGE RANK? Tah.....aku pun tak tau...... hahaha.... Tapi ada la tu advantage dier untuk blog kita kalau pagerank tinggi..... Aku sekarang target visitor je dulu....yang lain akan menyusul la kot.... BACKLINK pun aku tak berapa paham.... Haih...

Dalam orang lain duk sibuk dengan pagerank nie....aku pulak sibuk menukar wajah blog aku...hehehe.... Tah la...aku rasa dah boring la pulak dengan template dulu....Aku pun tukar je la template blog.... Ermmm..... Rasa segar semula.... Tapi ada satu lagi aku nak tukar nie.....HEADER.... sape yang sudi nak buat header aku secara free ek? Nanti aku promote la dekat entri aku......tak pun jadi SKANDAL terbaru aku.....hehe

Sape yer yang sudi.... emmm....kalau boleh nak jugak header 3D nih... menarik je nampak.... Tapi ok tak template background aku nih... Ok la ek.... Buat sementara waktu... Ok la.... nak sambung baca jurnal.... Tengah pening-pening pun kene baca jurnal...maklum la....nak habiskan belajar punyer pasal.... Bluuerkkk!! Bluueeerkkk!!

Bila Nak Ada Balik Akademi Nasyid Nie....

Aku dengar Akademi Fantasia dah berakhir kan..... Hari tu dah last kan... Ermm....maka berkurangan la satu pertandingan realiti show bab-bab menyanyi kan.... Tapi aku tertanya-tanya nie.....Bila nak start balik Akademi nasyid nie....

Sebab aku suka rancangan realiti nie..... Lagu-lagu dier bagus untuk masyarakat kita.....membawak kepada kebaikan dan keinsafan.... Macam ni la yang patut diketengahkan LEBIH..... Tahun sebelum ni yang sempat aku ingat..... dimenangi oleh saudara Azhan Atan.... Suaranya lebih sedap dan best kalau dibandingkan dengan juara AF... Cuma rupa parasnya takde la menjadi kegilaan remaja.....:)

Dah kata penyanyi kan.....suara la patut dipentingkan kan.....kan..... Ke tak ek.... korang pikir-pikir kan la yer... Cuma aku harap... rancangan Akademi Nasyid kembali la disiarkan.... Udah-udah la AF tu.... tiba la masanya dinaikkan gelombang nasyid kembali..... Jernihkan jiwa anak muda balik.... Dah banyak yang dah jadi hitam nie... Bukan saje hitam sebab asap...hitam sebab hiburan melampau pun dah sampai tahap kronik nih.....

Dan aku rasa yang baca entri ni pun sikit jer nih....Komen.....kompem sikit.....kan...kan.... Lantak la.... janji aku bagitau apa yang terpendam kat hati aku..... Tu la gunanya ada blog.....Sampaikan pesanan secara direct ke pembaca....:) Aku letak sekali salah satu video dari juara Akademi Nasyid dulu...



Amacam? :)

UNDILAH SAYA BAGI YANG BAIK HATI ... SINI
JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

Dulu Rasa Nak, Sekarang Semua Tak Nak!

Aku rasa morning sickness dah mula menyerang..... rasa pening-pening.... tak lalu makan... Macam-macam dah datang.... Tapi yang peliknyer.... bukan wife aku yang kene....tapi AKU!! 

Aku ni dulu bantai je semua makanan.....asalkan lapar....aku makan jer....janji halal... Tapi sekarang.....semua aku rasa tak nak...takde selera makan.... Aku tak perasan pun sebelum nie...Wife aku la tegur semalam... Masa singgah kat kedai makan dekat dengan kawasan taman serdang... Dulu aku yang selalu rekomen kat wife...nak makan aper....Wife aku yang susah nak makan....Tapi sejak akhir-akhir nie....dier pulak rekomen kat aku...aku pulak semua tak nak.... 

Tu bab makan.... Bab pening-pening.... aku jugak yang rasa dulu.... Tapi tak sampai tahap muntah lagi la.... Wife aku ape lagi...suka giler la dier... Sebab dia cuma ada rasa sikit-sikit je...ada sakit kepala dengan badan senang penat jer... Tapi aku tak kisah pun.. Boleh la kurangkan beban si isteri sikit-sikit kan.... Anggap itu sumer pengorbanan si suami...acecece.....:)

Aku sekarang lebih kepada makan buah-buahan jer..... Semalam makan buah naga..... Dua hari lepas aku bantai betik.... Hari ni nak makan buah ape pulak ek.... Nasik aku makan sikit je sekarang.... Ermm...nampak gayanya......slim balik la aku nie....huhuhu..

UNDILAH SAYA BAGI YANG BAIK HATI ... SINI
JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

Akhirnya... Segala Debaran Terjawab....

Akhirnya.... selepas aku pegi ke klinik dua kali...First pegi klinik nak tutup.... waktu rehat dier.... Pukul 3 sampai 5... (Pelik nyer....) Dan aku pegi lagi dalam pukul 5-30 petang..... Selepas aku menunggu selama sejam.... maka dapat la jugak aku jumpa doktor nie....

Dan hasilnya.....


Tak nampak? Tak nampak kan? Sebab kecik lagi.... Inilah Bro Wacana Junior.....he he he.... Alhamdulillah.... Semoga dipermudahkan dan diberkati..... Aku sekarang takde mood nak berblogging... Aku sekarang nie mood nak jadi papa jer...ha ha ha...

Doktor cakap umur anak aku nie dalam 6 atau 7 minggu... Baru la lagi.... Tapi aku dan wife dah excited nak beli baju anak!! He he he.... Masalahnya..... Mane aku nak cekau duit nih... 8 bulan lagi aku kene sediakan duit yang banyak nih..... Kawan-kawan....tolong aku dengan tempah iklan kat blog aku boleh? :)

UNDILAH SAYA BAGI YANG BAIK HATI ... SINI
JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

Monday, June 27, 2011

SAYA , AKU , GUA , KAWE, DAN I (AI)

Meh Bro Wacana nak bagi kelas bahasa nih...ha ha ha... Mane ader.....Ni sekadar entri pelengkap je nih... Aku tak tau nak tulis aper....balik kejap dari hantar barang bisnes wife aku ke Sarawak..... Sekarang nak bersiap-siap ke klinik....Nak dapatkan kepastian kejap lagi.....Dalam duk menanti debaran tu.. terdengar kekurangan ajaran seorang budak duk bercakap dengan sorang Pakcik tukang kebun....Salah guna kata nama ganti diri....:)

Penggunaan kata ganti diri nie.....sebenarnya sangat penting.... Kene tengok tempat dan dengan sape korang bercakap.... Macam penggunaan SAYA, lebih kepada formaliti dan sopan.... AKU ni nampak kasar...tapi kadang-kadang dianggap lebih rapat dan mesra kalau dengan member... GUA ni selalunya digunakan dekat Gua Batu Kapur atau Gua Musang....he he he.... Gurau jerk...I pulak... biasanya orang bandar jer.... kat kampung...memang kene kutuk kaw-kaw la derr.....KAWE/KITO/AMBO... sopan jugak...tapi Kelantan marey la kan....:)

Tapi ni menggambarkan ciri-ciri orang tu...tak percaya? Cuba korang guna perkataan tu dekat orang awam...

Contoh : 
Korang : Pakcik, saya nak tanya boleh?

Oo mak aii....sopan je kan...Pakcik tu pun senang hati je nak jawab pertanyaan tu...

Korang : Pakcik, Aku nak tanya boleh?

Ermm.....berkerut jugak pakcik tu... kalau ade pisau kat tangan...dah mula diasah dah tu...

Korang : Pakcik, Gua nak tanya boleh?

Memang pakcik tu dah testing mata pisau tu kot... test dekat buah PISANG.....Taappp!!! terputus dua!! 

Korang: Pakcik, Kawe nok tanyo sikit nih..boleh dop?

Pakcik senyum....dalam hati, " Sah orang Kelantan!!"... jawab dengan tenang jugak bagi yang tak racist!

Korang: Pakcik, I nak tanya boleh?

Pakcik tu meremang bulu roma...sebab bajet orang putih nak ber 'ai-ai'... Geli pakcik mendengarnyer...

Tu kalau PAKCIK la kan.... tengok orang jugak..... Tapi ingat.....bahasa melambangkan ciri-ciri bangsa kita.... yang lagi penting...melambangkan peribadi korang sendiri..... Jangan lupa asal-usul kita.... Jangan lupa adat dan budi bahasa asal kita.....Sopan dalam pertuturan, sopan la diri kita tu...Insya Allah...:)

Beranak Dalam Lif

Ada seorang perempuan... TERberanak dalam lif. Punyalah dia malu... melalak dan tak mau keluar lif... Datangla sorang doktor..... cuba nak pujuk pompuan ni... nak bawa ke hostipal  berdekatan...

Doktor: Marilah keluar amoi, saya bawak peligi hostipal.... Ibarat kata Dafi... BAEKK PUNYEERRR...

Amoi: Tak maulah doktor, saya malu....maluuu

Doktor: Apa nak dimalukan, tahun lepas gua ada kes lagi teruk punya malu.... TERberanak dalam longkang lagi!!!

Tetiba, lagi kuat amoi tu melalak.... Doktor tu tercengang sampai meleleh air liur dier... dan tanya kenapa nangis lagi kuat....

Amoi: Yang tu pun saya jugak!!!!.....

P/S: Citer member aku ditranslate menjadi entri..he he..

UNDILAH SAYA BAGI YANG BAIK HATI ... SINI
JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

Anugerah Blog paling Popular

Rupa-rupanya aku sedang bertanding untuk satu pertandingan nie... Ha ha ha.... kalau tau aku dah cuba pancing undi dah.... Tapi oleh sebab aku dah tau...maka tak rugi kalau aku mencuba.... :)

Haaa.... sape yang penah tengok gambar nie... maka itulah pertandingannya yang aku sedang bertanding.... Aku dah lupa yang aku penah cuba mencalonkan diri dalam pertandingan nie.... Dan kali nie... aku mengharapkan jasa baik kawan-kawan semua untuk mengundi aku di SINI... 

Pertandingan nie diadakan seminggu sekali.... Maka aku dah terlepas dua minggu.... Jadi aku harapkan dapatla rezeki untuk minggu yang ketiga nie.... Diharap korang sumer sanggup mengundi aku di SITU...

Cara nak mengundi : Undian boleh dilakukan dengan menulis nombor pendaftaran dan url blog yang anda minati pada ruangan komen entri itu... Dan kalau rajin.... pilih la sekali banner pilihan... Sebab aku pun ada buat banner baru tue..... :) Nombor pendaftaran blog aku ialah 52...


Contoh : Blog Pilihan saya minggu nie
               52) http://wacanaku2009.blogspot.com


               banner pilihan saya minggu nie
               52) http://wacanaku2009.blogspot.com
Tolong ek.....Hanya korang yang mampu mengubahnya..... Korang menolong aku dengan mengundi... aku doakan secara advance kepada sesape yang mengundi aku....supaya Tuhan berkati hidupnya....Aminn...

JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

Sunday, June 26, 2011

Aaaah!! Aku Nak Jugak Buat Entri Berunsurkan.......

Aku di entri nie nak bagi entri penuh makna sikit.... Tak nak berdouble meaning.... tak nak ada unsur lucah... Bogel...kangkang... telanjang... sumer tak nak! Kalau takde orang nak bace.....ikut suka hati die la kan... Aku buat entri nie kepada sesape yang nak bace jer... Dan timba ilmu yang ada....Aku nak kumpul pahala banyak-banyak dengan blog nie.... Mane tau....sek sok dah masuk KUBUR ker ape kan.... :) Senang citer MATI la kan....

Rase macam mane bile aku bagitau akan masuk kubur tu? Ape yang korang terdetik di hati korang bile baca tu..... Seriously.....ikhlas la.....

Adakah " Bro Wacana.... Buang tebiat ker?"

Adakah " Ish....sampai macam tu sekali ker....takkan la..."

Adakah " Hmm...boringgg~~~"

Adakah "Tak rase ape-ape..."

Adakah " Astaghfirullah.... Sesungguhnya mati itu boleh datang bile-bile masa"

Adakah " Oh Emmm Geee.... "

Haaa.... apa yang korang pikir? Aku cuma nak bagitau satu jer..... Mati tu benda ghaib....takde sape yang tau kecuali Allah... Pak nujum cakap ape pun....itu cuma ramalan....benda yang tak boleh dipercayai seratus peratus.... Depa teka-teka guna ilmu jin jer..... Jadi, tak salah kalau aku cakap gitu... Dan memang kita kene ingat pasal mati pun...

Yang kedua...cuba bayangkan kalau hari ni korang post entri terakhir.... lepas tu mati..... Kirenyer lepas tu blog korang akan menjadi asset korang untuk alam akhirat selain sedekah... harta wakaf... dan segala ilmu kebaikan yang korang dah tinggalkan untuk dunia nie... Blog juger akan jadi asset pelaburan... Jadi... 

Adakah korang nak tambahkan pahala dengan tinggalkan entri-entri nasihat..... atau nak tinggalkan dengan entri-entri berunsur keburukan.... Benda nie serius...bukan main-main.... Atau ade yang tak nampak? Hmm...aku bagi la contoh la senang....Contoh macam nie..

Situasi 1# - Masa hidup.. korang ada ajar budak macam mane nak menipu... budak tu pun tipu sana tipu sini...Sepanjang dier guna ilmu tipu yang korang ajar tu...Sebanyak tu la dosa yang korang juga akan tanggung...Walaupun korang dah tak menipu! Dan......kalau ilmu menipu tu budak tu turunkan kepada orang lain.... Korang jugak menerima tempias nyer......:) Sama jugak dengan entri dalam blog....

Situasi 2# - Masa hidup....korang ajar budak selalu senyum bile bertegur sapa.... budak tu pun ingat nasihat korang...Sepanjang budak tu senyum...korang pun dapat pahala free-free.... Walaupun korang tu sendiri susah nak senyum! Dan... kalau ilmu senyum tadi budak tu ajar kat orang lain pulak.... korang pun dapat tempiasnyer..... Same la jugak dengan entri dalam blog....:)

Dah faham la kan? Atau tak bace pun sebab takde unsur lucah atau gosip-gosip.....he he he.

P/S: Berpesan-pesan la kamu sesama muslim... Jangan amalkan peribahasa "Jangan jaga tepi kain orang".

WACANA : Lantakla Aku Nak Pikir Ape Pon.. Kat SINI..
JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

WACANA : Lantak Aku La Nak Pikir Ape Pon!

Aku sebenarnya terfikir nak buat satu lagi segmen..... Dulu aku dah buat wacana entri pertama.... Walaupun tak tutup lagi.... Tapi mungkin dah ramai yang tak nak join dah.... So, sekarang nie aku nak korang bentangkan pendapat korang tentang............ LESBIAN dan PENGKID..


  1. Macam biasa...buat entri, tempek header aku yang kat atas ni dan linkkan ke entri nie
  2. Letak Tajuk " Lantak Aku La Nak Pikir Ape Pon!"
  3. Bagi pendapat korang pasal gejala Lesbian dan Pengkid kat Malaysia nie.... Wajar tak kebebasan diberi...
  4. Dah siap....tinggal URL entri korang di ruangan komen entri nie
Pendapat yang terbaik akan aku pilih jadi ENTRI PILIHAN.... Tarikh tutup.... tengah malam hari Isnin

P/S: Aku buat banner baru berukuran 120 x 125.... Check la kat sidebar.....Sila-sila la ambik...:)

JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

Korang dengan Lesbian dan Pengkid... Same jer!

Aku buat entri nie sebab aku teringat semalam.....wife aku ade tunjukkan satu group dalam facebook.. Group yang menghimpunkan golongan lesbian dan pengkid! Ohh Emm Gee!! Wat The Fishhhh!! Aku terkejut....Sebab sampai sebegit berani nyer depa nie menonjolkan diri di ruangan laman sosial...

Nak kata sebab facebook ni global....ok la kan.... Tapi group tu terdiri dari orang Malaysia sahaja! AKu lupa dah apa nama group tu..... Kalau tak boleh jer aku letak print screen kat entri nih.... Tapi dahsyat giler Malaysia..... Membenarkan skandal songsang berleluasa..... Biar betul....

Pastu aku terbaca pulak di akhbar pasal bende nie.... di Harian Metro. Korang boleh klik kat link tu kalau nak bace.... Maknanya satu Malaysia dah tau bende nie.... apa tindakan? Pastu kita semua ni haa... apa yang patut kita buat? Takkan nak pandang sebelah mata jer kan.... Kalau memang ada sebelah jer tu tak per la... Nie....kita ni ada dua mata.... Satu pandang berita nie....satu lagi pandang kat maner? 
Nak biarkan je ker? Aku dah laksanakan tanggung jawab aku sebagai bloggers... Aku bagitau kat korang kat sini... Sebarkan berita yang tak enak nie.... Itu je la aku mampu.... nak pegi tutup group tu....aku bukan HACKER.... nak tangkap...aku bukan ada KUASA... Sebarkan je la yang aku mampu.... Sebab aku tak sokong perbuatan mereka.... aku tak sama dengan depa tu!! Aku manusia normal yang cintakan agama, bangsa, dan negara....

JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

NAKBAH | Mala Petaka Besar

Nakbah - Bermaksud mala petaka besar... Tapi apa yang dimaksudkan peristiwa Nakbah? Secara rasminya kemuncak Peristiwa Nakbah berlaku pada 15 Mei 1948. Pada petang 14 mei 1948 bendera Union Jack diturunkan di Palestin dan sebagai gantinya dikibarkan bendera 'The Star of David' dan pada keesokan harinya iaitu 15 Mei 1948 negara haram Israel diisytiharkan oleh Perdana menterinya yang pertama, David Ben Gurion.

Tragedi ni bukan jer dirancang oleh Pertubuhan Zionis Antarabangsa tapi dapat pulak kelulusan rasmi dari Kuasa-kuasa barat dan penaja kepada PBB iaitu British dan Amerika Syarikat. tragedi tersebut menyaksikan 800,000 rakyat Palestin diusir keluar dari rumah-rumah dan tanahair mereka dan duduk di khemah-khemah pelarian sampai la ke hari nie....

Kalau korang tak rasa tragedi Nakbah nie takde kene mengena dengan korang.... maka ada sesuatu yang tak kene dengan pandangan hidup korang sebagai muslim.... kenapa ek? Ermmm..... Ni sebabnya... konsep ummah dah dihapuskan... Digantikan dengan konsep negara bangsa 'Nation State' yang dipaksa penjajah ratusan tahun dulu...

Oleh sebab dah terlalu mendalam konsep 'Nation State' yang diperkenalkan penjajah nie meresap dalam jiwa kita nie...maka semua kite semua nie tak lagi anggap umat islam di luar malaysia nie sebagai saudara yang wajib dibela dan dipertahankan... Sebab apa....sebab batasan sempadan antarabangsa... Bukan tu jer... timbul pulak sentimen merendah-rendahkan rakan seagama di negara lain.. dalam negara sendiri pun banyak jer berlaku...

Oleh sebab robohnya konsep ummah nie.... kesatuan umat islam berjaya dipecahkan musuh kita dan memang tu la hasrat depa semua.... kita? Dah tau kelemahan.....tapi tetap buat tak tau.... sebab diri sendiri pun dah tak de semangat ummah tu... Kita dah lama kalah.... Kita dah lama tewas... Kita semua nie pengecut dan LOSER.... Tak nak jadi LOSER.... sedar la yer....

Takdir Afina | Aduhai......Geram! Geram!

Ermmm....... bes jugak citer Takdir Afina nie.... Citer yang buat aku geram dan rasa nak pukul je si hero nie! Ha ha ha..... Geram derr..... Sebab aper....Haaa.... Meh nak citer....

Citer nie pasal si lelaki yang baik...yang berjaya ubah si Afina nie jadi seorang muslimah yang solehah.... Nampak macam bagus la kan..... Tapi.....si mak hero nie yang kurang ajar..... Haa.... Aku cukup geram dengan watak si ibu nie....

Dier sayangkan si anak lelakinya sesangat.....sampai kalau boleh tak nak bagi si anaknyer nie dapat kasih sayang orang lain selain dier... Masalahnyer.....si ibu nie psiko! Dier pegi jumpa bomoh suruh buat racun nak bagi kat isteri anak nyer... 

Biler dah kene racun.... kebetulan masa kene tu...si mak ayah isteri datang umah.... Si lelaki yang bengap nie boleh percaya kata-kata hasutan ibu dier.... Maka dituduhnya si mak mertua nya nie taruk racun kat anak dier sendiri.... Sampai kat sini...aku dah stat rase citer nie agak mengarut dah.... Sebab....

Satunya.....takkan la si lelaki tu tak faham sifat sebenar si ibunya selepas dah berlaku dulu dekat bekas isterinya....... Yang kedua.... si lelaki ni menunjukkan seorang yang baik....tapi biler masuk pasal menjaga adat-adat dengan orang tua.....fail! Yang ketiga.... tak logik la si mak ayah nak meracun anak sendiri tanpa motif.....alahai...citer melayu...

Tapi.....aku tetap layan....tak habis lagi nih.... Tengah gigit bantal sebab geram.... Wife aku bantai gelak jer sebab aku emo tengok citer nih....ha ha ha.... ops.....ops.... dah stat..... aku taip time iklan je nih..... Lame kan iklan sekarang.....huhuhu

JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

Saturday, June 25, 2011

Bang, Jom Pegi Jalan-jalan, Akak Pun Boleh...


Sambil join segmen Bro ben.... aku nak la jugak berentri di sini..... 

Entri yang aku nak buat nie melibatkan peristiwa.... Peristiwa yang sangat la penting dalam sejarah..... Pasal AN-NAKBAH....

Korang tau tak apa bende tu? Haaa.....Kalau tak tau...... Tunggu la next entri.....he he he...

Save la dulu blog aku nie di bloglist korang.... Atau folo la dulu.... Blog ni best bro....best bro....ha ha ha... Angkat bakul sendiri nih... yelah... kena la berdikari kan....Kene angkat sendiri la...takkan nak orang lain tolong angkat kan kita punya bakul....:)

JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

Hindustan Pun Tengok Ker??

Oii....Hindustan pun layan ker?? Aper daa..... Ha ha ha... Shhh....Aku pun tengah layan hindustan jugak nih.... he he.... Aku ni memang suka tengok citer hindustan.....Tapi bukan citer yang baru-baru nie.... Aku suka zaman tiga KHAN nie..... :)

Bukan aper...jalan citer masa zaman nie banyak yang bagus....lagu pun best-best.... tak macam citer hindustan sekarang....banyak mengarut dan pandai tayang body jer.... Jalan citer hampeh... Itu pendapat aku la.... huhuhu...

Tu la trend zaman sekarang....citer baru hindustan banyak yang suka ke arah pembogelan melampau... Aku risau gak....takut kita pun terkena tempias.... Dekat Korea dan Jepun pun dah start dah.... harap kat Malaysia nie tak la kan...

Ok la.....nak sambung tengok citer nie...Dil To Pagal Hai... he he he... Tepuk-tepuk bantal.... nak tengok movie sambil baring... mane kacang Ngan Yin aku nih......Ok....dah jumper....Lalalalala~~

JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

Bloggers Imbau Kenangan Lalu

Ok..... ni sambungan dari senarai bloggers yang join Wacana Entry Pertama yang aku buat.... Senarai yang first ada di SINI. Ni senarai yang kedua..... Kenangan bloggers semasa nak mulakan berblogging....:)
  1. http://umealong.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html 
  2. http://gula-gulapelangi.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html
  3. http://islandgurlz88.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html 
  4. http://roseskalerful.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html  
  5. http://budaklogam.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html 
  6. http://anismelon.blogspot.com/2011/06/segmen-wacana-entri-pertama-ku.html  
  7. http://littlequeenstory.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html 
  8. http://lilostitchlife.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html  
  9. http://cekedismanis.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html
  10. http://belogjuryn.blogspot.com/2011/06/wacana-entry-pertama-ku-segmen-yeahhhh.html  
  11. http://skytechxtreme.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html 
  12. http://rosita-rizal.blogspot.com/2011/06/segmen-wacana-entri-pertama-ku.html  
  13. http://iffahizzati.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertamaku.html 
Kalau ade yang nak join lagi.... Boleh jer....aku tak tutup wacana aku yang nih.... Sape nak join...boleh klik jer SINI....

Rasa macam nak pilih entri pilihan la dari yang join nih.....^_^

JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

Maharaja Lawak Final | Keputusan

Video Maharaja Lawak Peringkat Akhir.....Selama 13 minggu mereka bagi idea lawak depa....akhirnya sampai ke penghujung....Ikutilah video dari NABIL, JAMBU, JOZAN, dan SEPAH ...

1) NABIL PART 1


2) JAMBU PART 1


3) SEPAH PART 1


4) JOZAN PART 1


5)NABIL PART 2


6) JAMBU PART 2


7)SEPAH PART 2


8)JOZAN PART 2


9) PENGUMUMAN PEMENANG


PEMENANG :

Tempat Pertama: Sepah
Tempat Kedua: Jozan
Tempat Ketiga: Nabil
Tempat Keempat: Jambu

Jom JOIN WACANA  ENTRI PERTAMA korang di SINI.....:)
JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

Friday, June 24, 2011

Ben Ashaari! Apa Pun Tak Boleh!

Apa pun tak boleh! Hoho...apa pun tak boleh!! Jom nyanyi sama-sama....Apaaa pun tak boleh....hohoi apaaa pun tak boleeeh.... Kenapa tetiba aku suka gile ni kan..... ha ha ha.... Ni bukan suka...tapi menganjing.... atau bahasa sopan dier....menyindir...

Bro Wacana ni sindir sape?? Ben Ashaari ker?? Mane ader..... aku hormat "kembar" aku nie..... hormat sebab blog dier sememangnya penuh info dan ilmu..... selain segmen-segmen yang sebenarnya banyak membantu blogger baru.... Takde unsur-unsur double meaning.... Kan bagus tu.....

Tapi ader jer orang tak suka kan.... ni la orang kata... kita bagi gula....orang bagi balik gula bersemut... Kita bagi nasi.... orang bagi balik nasi basi.... Kita bagi duit.... orang lain ambik buat senyap jer! He he he....agak-agak kene ker pepatah sendiri buat tu..... 

Aku terbaca entri Bro Ben yang INI... Rasa kesian la pulak kan.... Susah jugak bile dah femes nih... Cakap betul pun dibangkang..... Cakap salah lagi la dibangkang... Memang dibangkang sampai berpuluh-puluh entri kot....Cakap neutral pun dicari salahnyer.... Haih..... Tu la lumrah dunia realiti..... kalau nak jadi baik....ramai giler akan cuba burukkan....kalau nak jadi jahat.... ramai pulak yang berlakon jadi baik.... kan..kan..

Bukan nak cakap Bro Ben tu sumer betul..... tapi agak-agak la kalau nak kondem kan..... setakat nie kebanyakan entri Bro Ben berdasarkan pendapat yang berlandaskan pemikiran logik dan matang.... Jadi tak salah la kan.... Takde unsur-unsur menghina agama....takde unsur dengki.... takde unsur lucah.... Pasal informasi pun disahkan sampai call Jabatan Agama sendiri.... Mane nak carik bai.....OK sangat la tu..... Bukan sebab dier tu femes atau master of blogging yang perlu dikipas-kipas..... tapi sebab macam ada orang yang nak hentam sesuka hati sebab ada sifat DENGKI dan IRIHATI..... Tak elok la kan.....

Pengajaran.....dunia blog ni tak jauh bezanya dengan realiti kehidupan..... Susah nak jadi orang baik.... Nak berlakon jadi baik....RAMAI giler.... Bukan baik sebab ikhlas kerana Allah.... Tapi baik kerana ada KEPENTINGAN.... Sangat jauh larinyer dari ajaran yang tertulis di dalam Al-Quran.... Ke tak tau ade ditulis dalam Quran?.....:)

Jom JOIN WACANA  ENTRI PERTAMA korang di SINI.....:)
JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

Entri Pertama Bloggers Yang Gorgeous!!

Setiap bloggers mesti ada entri pertama.... Dan entri pertama nie biase nyer menarik dan pelik-pelik.... Jadi.... di sini aku buat wacana khas untuk sesape yang nak kongsi entri pertama depa...
  1. http://idafirdausi79.blogspot.com/2011/06/inspire-of-life.html
  2. http://gincomerahjambu.blogspot.com/2011/06/wacana-entry-pertama-ku.html 
  3. http://cikduyung.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html
  4. http://official19.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertamaku.html 
  5. http://wishqeelwizrai.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html  
  6. http://missjannahjamaluddin.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertamaku.html 
  7. http://hasrisa.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html  
  8. http://eikaarysha.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html 
  9. http://bit.ly/1stENTRY  
  10. http://tenduyutung.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-bloggers.html 
  11. http://atiqsalleh.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html
  12. http://nukilanrasahatiku.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html 
  13. http://kheeyutohid.blogspot.com/2011/06/segmen-wacana-entri-pertama-ku.html
  14. http://qasehsaifudin.blogspot.com/2011/06/wacana-entry-pertama-ku.html 
  15. http://thegoldenrosereturn.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html
  16. http://aizamia3.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html
  17. http://jarijemariemas.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html  
  18. http://teamoer.blogspot.com/2011/06/wacana-entri-pertama-ku.html
So....apa lagi bloggers.... terjah la bace entri pertama depa nie..... Ada yang ayat skema... ada yang ayat pendek-pendek..... ada jugak gune short form sampai susah nak faham! he he he.... Tapi itulah adat blogging... Permulaan sememangnya suatu yang kelakar bile kita baca balik..... Aku pun sama....:)

Kalau ade lagi yang nak share.... Boleh la drop join di SINI.... aku tak tutup wacana nie... Untuk mengimbau kenangan silam kita jer.....:)

JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

Speechless Friday

Korang tahukan ape bende ni?

Adakah aku bakal menjadi seorang ayah?? :D

Jom kongsi ENTRI PERTAMA korang di SINI.....:)
JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

BILA SI SUAMI BERBLOG.. SI ISTERI ?


Aku luangkan banyak masa di rumah....sebab rumah aku dengan opis dekat giler jer...dalam beberapa ratus meter je kot.... He he he... Anak-anak.....dalam pembikinan.....ha ha ha... So, takde ape-ape masalah lagi la.... Dengan isteri.....biase-biase jer...

Aku banyak luangkan masa berblogging masa aku sambil-sambil cari journal....atau sambil-sambil bace artikel..... Kadang-kadang biler dah takde mood nak bae benda serius....aku mengadap la blog.... Sekarang ni memang aku jarang giler berblogwalking.... sebab aku sempat update blog dan promote blog jer... Sori yer kengkawan...akan aku cuba luang kan masa untuk menjengah ke blog korang....

Jelingan si isteri ek....ha ha ha.... Takde la jeling-jeling... Tapi kene cubit sikit-sikit tu ade la...ngahahaha... Kene la pandai bahagi mase... Jangan ngadap blog sampai lupa tanggung jawab kan... Blog tu kalau dah addict sangat...anggap macam pet jer.... Jangan duk depan pc 24 jam sudah la.... Update blog.....promote sikit.... pastu luangkan la masa... Dalam dua tiga jam.... update lagi....malas update.... blogwalking..... Kan..kan.... ape susah.... :)

Jom kongsi ENTRI PERTAMA korang di SINI.....:)
JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

Cerita Panas di KARAK

Pada suatu malam yang hening dan sunyi di lebuhraya KARAK, kelihatan sebuah kancil putih tersadai di sebelah lane kerosakan. Ada orang tua yang berdiri disebelahnya, pemilik kancil tu sedang berjalan ke hulu ke hilir cuba menahan kereta supaya membantu.tidak ada sebuah kereta pun berhenti, tiba-tiba datangla sebuah kereta EVO 10...(Bukan Inspira yer) berhenti di sebelah kancil tadi.

Seth : Ada apa nie pakcik,kereta rosak ke?
Pakcik : A'aa ler... rosak....

Seth : Ok,cam nie,saya ada tali nanti saya ikat kat kereta saya dan saya tarik kereta pakcik sampai tol..

Pak Cik: Orait jugak tu... tapi....nanti kalau pakcik rasa awak bawak laju pakcik akan hon dan bagi high beam...

Seth: Ok pakcik..

Seth pun ikatlah tali kat kereta kancil di depan dan hujungnya diikat dibelakang bumper EVO nye....dia pun jalanla.. dengan slow dan berhati-hati. Dalam lima kilometer Seth tekan la laju le sikit...dalam 80km/h jer..apalagi pakcik tu pun hon dan bagi high beam la kat Seth ...Seth pun slowkan balik....Punggung dah stat nak krem nih....he he

Tiba-tiba ada sebuah kereta Jaguar datang dari belakang dan potong kete EVO 10 Seth...mencabar nampak....Siap tunjuk jari tengah lagi kat Seth.... Sempat potong sambil reverse lagi!! Ok...ok... no reverse... tadi terlebih tambah..... berbalik kepada citer....

Apa lagi...jiwa muda pantang dicabar...dia pun tekan la minyak rapat nak kejar Jaguar nie...lupa la pulak dia dengan kancil org tua yg diikat kat belakang kereta dia... Dashboard kete Pakcik tu dah bergegar-gegar dah....

Orang tua tu punya la hangin satu badan,dia pun hon dan bagi high beam bagai nak rak....bukan setakat high beam... high blood pressure dah nih...Seth dah tak sedar dah angin punya pasal. Kebetulan pilak polis ada buat speed trap kat bawah jambatan.

Polis: Pergh....kuda putih aku pun pengsan awal-awal nak kejar depa nih......bedesup peginye... ini dah lebih speed limit nie...cecah 250kmj memasing nie...

Dia pun contact la kengkawan dia kat depan supaya saman kereta-kereta yg laju nie...

Polis: Over..over,ada tiga buah kenderaan memandu melebihi had laju...sebuah Jaguar...sebuah EVO 10 dan sebuah lagi kalau aku cakap korang mesti tak percaye punye.........sebuah kancil putih tengah cucuk angin kete EVO 10 tu dan bagi hon dan high beam nak potong!!! Memang giler ar beb.... Tolong ambik video...he he

Polis 2: Roger n out.......Owh.....dah lalu dah....Woooww!! Laju dowh! Dapat record!! banyak view nie nanti...ha ha...

Moral - Rasenyer tak perlu bagitau kan.....he he

JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

Malaysia vs Lubnan | 2-1

Akhirnya debaran skuad bola sepak kita dah pun berakhir buat sementara waktu nie.... Aku duk risau jugak la sebab skuad bola sepak Olimpik kita selalu dikutuk oleh pihak media kan..... Maka tekanan yang depa rasa komfem la tinggi... effect jugak nanti performance....Tapi alhamdulillah....Malaysia boleh kalahkan skuad Lubnan atau Lebanon dengan keputusan 2-1. Kelayakan untuk ke sukan Olimpik kembali terbuka...

Syabas untuk skuad negara kita.... Penjaring-penjaring aku tak hingat....sebab aku terlepas nak tengok kat TV tadi....he he he.... Sambil-sambil dah ter post entri ni kan... aku cuma nak bagitau aku ada buat segmen atau WACANA.... Wacana Entri Pertama Bloggers.... jom la join...menarik!!

Dan aku ada buat satu group untuk bloggers.... KELAB WACANA BLOGGERHOLIC... Kelab ni masih lagi dalam proses permulaan lagi..... Tapi aku dah ada buat satu senarai untuk BLOGSHOP yang aktif.... Tapi kene la join group tu dulu..... Baru boleh dimasukkan dalam list tu... Jom la join!

GA pun ade nih....dah nak tutup akhir bulan nie.....cepat-cepat...peluang masih lagi terbuka untuk korang sumer.... JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

Thursday, June 23, 2011

AKU TERINGIN NAK HACK BLOG


Blog yang aku nak hack......muahahahaha...... Habis la kali nie.... Tapi aku nak bagi satu blog yang sememangnya ramai dari korang nie tak tau kot.... Blog ni la sumber ilmu misteri aku.... Bukan misteri pelik-pelik...tapi sumber ilmu selain ilmu yang berasaskan pembelajaran.....

Aku pilih blog nie sebab....blog ni tak macam blog-blog lain... Blog yang panjang berjela..... Tapi sumber ilmu nyer setakat ni boleh dipercayai.... Tak mengarut..kerana sesetengah cerita yang disampaikan memang sangat kene dengan apa yang diceritakan dari zaman berzaman.... Sejarah melayu dalam blog nie sangat menarik untuk dibaca..... Tapi satu je aku nak nasihat... Baca tu jangan terima bulat-bulat jika korang sendiri takde ilmu....So...be prepare la dulu....sebab blog ni amat berat bagi sesape yang tak suka citer serius...

Pesanan aku kat blog nie.... Semoga kajian dan ilmu yang disampaikan berterusan...jangan mati sekerat jalan....dan teruskan memberi ilmu yang boleh dipercayai....kerana sesetengah blog ilmu macam nie mula-mula je ok....lepas tu makin lama makin mengarut... Harap blog ni tetap relevan macam sekarang..... 

Blog itu ialah...... Blog MISTISFILES....:)

JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

Wacana Entri Pertama Bloggers!

Dengan takde keje nyer....aku nak buat satu Wacana lagi atau lebih dikenali sebagai segmen.... tah ade orang nak join lagi ke tak... he he he. Aku nak ajak korang berkongsi tentang entri pertama korang..... Senang jer.....

  1. Buat entri bertajuk " Wacana Entri Pertama Ku" 
  2. Tempek header hodoh aku tu...Linkkan ke entri nie....
  3. Dan letak la link entri PERTAMA korang....nak copy paste pun takper..
  4. Dah siap.... tinggal kan la URL entri korang di komen kat sini.....
Okeh....tarikh tutup.... sampai takde orang join....senang jer...he he. Aku mulakan dengan aku punyer ENTRI PERTAMA.... Silakan la baca.....he he.

Sape Nak Cikgu Tuisyen....kat SINI
JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

Entri Agak Lucah Nie..

Entri oh entri...... Aku tengok.....trend muda-mudi sekarang ni sumer dah sangat arif dan hebat kalau cakap pasal lucah nih.... Budak kecik darjah 2 pun dah tau dah.... Wording lucah dah jadi sinonim dengan kehidupan kita dah.... Dan dalam blog pun sama.....kalau ala-ala lucah tu...komfem ramai yang serbu...

Aku sebenarnya risau kan golongan remaja sekarang.....Perkataan lucah disebut depan orang ramai dengan selamba badak air dier jer.... Kalau badak sumbu tu ok la jugak...Ni badak air... Tau kan badak air macam maner? He he he.... 

Kalau dah baligh tu boleh la kate dah besar....dah tanggung dosa sendiri....Ni budak-budak sekolah rendah pun melucah dengan selamba nyer depan-depan orang tua nie.... Biar betol..... Dah la isu budak merokok dah makin parah....Isu mengandung anak luar nikah pun dah cecah tahap kritikal....Budak umur 14 tahun pun dah ade yang mengandung anak luar nikah...ape cer..... 

Dalam blog pun same la kot.... Kadang-kadang memang la melawak.....Tapi ade jugak yang dah sampai ke tahap melampau.... Ingat....blog ni takde tapisan umur.... Takde nyer cek umur dulu baru boleh bace entri..... jadi berpada-pada la nak buat entri yang ala-ala lucah tu kan.... Selitkan ilmu kesedaran atau sindiran sikit... Kalau nak ade unsur-unsur ala-ala lucah...biar la di tahap paling minimum... Ni sampai ade blog yang jadi femes sebab kelucahan dier.... Ermm...
Income dari blog tu pun dah jadi ragu-ragu dah.....sebab blog dah menggalakkan trend lucah nie.... income yang datang...?? Jadi....kene la hati-hati.... Jangan kejarkan traffic sampai menghalalkan segala yang haram.... Kalau sekadar sikit-sikit tapi mesej tu kuat dan jelas.....Ok.... Tapi kalau sekadar nak menarik perhatian tanpa apa-apa mesej....Tak perlu la.... Pendapatan memang la dapat masyuk sebab traffic tinggi kan...femes yang dibanggakan... Tapi ingat... Darah daging yang terbentuk dari hasil blog tu..... Agak-agak halal ker?

JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI
Ping your blog