Monday, August 29, 2011

Pong Pang Pong Pang Hari Raya !!

Sah !! Sah !! Sah esok raya....ha ha ha..... Tengah berbukak puasa last tahun nie tadi di rumah mak mertua... Sempat lagi duk bergurau cakap pasal raya tak jadi esok.... Tapi kan....dalam duk gurau-gurau tu..... terdetik jugak.... kalau raya lusa? He he... 

Tapi semuanya dah terjawab.... Mohon Besar Raja-raja dah bagitau dah.... nasib baik tak kene culik macam citer baru lakonan Apek tu...he he... Maka sah la esok tak payah sahur dah.... dan malam nie tak perlu dah nak berterawih..... Ke ade yang buat lagi? Kalau tengah semangat pun....agak-agak la kan...ha ha ha...

Raya kat kampung nie.... diwarnai dengan mercun sana-sini... pong pang pong pang.... Bunga api tu tak main la... depa kat kampung nie main mercun je memanjang... Kalau slow tu ok jugak.... ni kuat giler... bergegar habis papan lantai rumah kat kampung..... Kalau yang sakit jantung tu.... dah dekat-dekat kot...

Pelita dah diganti dengan lampu lip lap lip lap.... dah lain dah suasana raya walaupun kat kampung.... Ketupat rendang pun pakai beli kat kedai jer... senangnyer kan... kalau dulu-dulu.... semua buat sendiri... Pakat-pakat dengan semua adik-beradik...jadi ta jadi tu lain kire... Yang penting mood raya tu...

Yang kecik-kecik pulak tengah testing baju raya masing-masing... bermacam-macam kaler dan rupa.... Kecoh lebih dari geng-geng yang dah bekerja nie haaa...... Kalau puasa tu takpe jugak....tapi puasa setakat sehari dua jer kot... Tu pun dapat upah kalau pose... he he he...

Tu la sedikit sebanyak suasana malam raya kat kampung nie.... Esok ramai-ramai pegi solat raya... Lepas tu ta tau lagi ape pulak agenda aku dan isteri..... Mungkin balik rumah aku pulak kot... Sesape yang nak jalan-jalan datang rumah aku kat Selising tu.... silakan la... duit raya dah disediakan nie... Berapa banyak.... sila jangan tanya...ha ha ha

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Untuk entri nie..... aku nak ambik kesempatan menyusun sepuluh jari kepada semua pembaca...memohon kemaafan zahir dan batin dari korang semua.... Kalau ada salah dan silap dalam penulisan....percakapan... mahupun perbuatan diri aku nie yang serba kekurangan...

Kepada yang mengenali aku nie.... Ku pohon maaf la kalau sebelum nie aku ada buat salah pape kat korang... Mungkin secara tak sedar atau niat nak bergurau... Mintak maaf zahir dan batin.... Kosong-kosong ok...ha ha..

Kepada yang buat salah kat aku pulak... yang suka kutuk aku... yang suka cakap buruk kat aku... atau yang suka cakap belakang pasal aku nie.... walaupun aku tak tau dan mungkin sebab korang aku nie dilabel macam-macam pendapat.....aku tetap maafkan korang... Dengan syarat...haaaa....

Korang janji korang berubah jadi orang yang lebih baik untuk agama korang.... Kalau aku maafkan sekarang..korang tetap nak kutuk-kutuk aku lagi lepas nie.... dosa korang tetap la bertambah... Kan? He he he... Kepada yang kutuk aku pasal blog nie.... Pun aku maafkan secara rela hati dan ikhlas... Semoga korang yang suka mengutuk tu....dapat hidayah dari Allah yang Maha Pemaaf tu...

Haaa...rasa lega bila memaafkan... Sebenarnya tak semestinya menjelang hari raya jer nak saling bermaaf-maafan.... Tapi oleh kerana Hari Raya ni hari yang bahagia dan istimewa... maka aku memilih hari ni sebagai hari memaafkan semua salah silap korang kat aku... Harap korang pun memaafkan aku jugak la ek...hehehe...

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua....Maaf Zahir dan Batin... :)

P/S: Tahun ni berdua....harap tahun depan bertiga...:)

Cara-cara Elakkan Kemalangan Jalan Raya

Sehari dua nie...aku tak sempat nak update blog.... Sampai je kat kampung...banyak je urusan nak disetelkan... Hari ni baru boleh online kejap.... Dan aku terfikir...mesti ramai yang tengah dan akan balik kampung kan? Sila berhati-hati ok.... Time ni memang akan selalu jem.... Memang takleh lari.... Tapi ni la sedikit sebanyak aku nak citer cara-cara nak elakkan kemalangan di jalan raya....

Sebelum nak balik tu.... pastikan rehat secukupnya... Bagi yang nak drive....sila rehat secukup-cukupnya...sebab masa korang drive akan berlipat kali ganda lamanya berbanding biasa... Macam aku nak balik kelantan.... Kalau salah amik time....terpaksa drive berbelas jam sebelum sampai rumah... Selalunya 7 jam jer.. 

Kalau boleh... ajak la kawan atau sesape yang boleh drive jugak balik bersama... Ni kalau korang dah tak larat sangat dah nak drive.... Boleh la pass kat member tu pulak... Dia mesti tidur tak hingat dunia nyer masa korang tengah bersengkang mata nak drive....

Keadaan kete pun kene cek awal-awal... Bagi yang berkemampuan....buat la servis dulu sebelum balik... Bagi yang tak mampu.... cek sendiri yang basic pun dah ok... Ni nak elak kete overheat ker.... ape ker... Pressure tayar pun kene cek.... Sangat penting cek semua benda nie sebelum balik kampung... Sila amalkan setiap kali nak nak travel jauh-jauh.... Jadikan la ia sebagai rutin...

Ni mesti ramai yang tertinggal part nie.... SILA BACA DOA NAIK KENDERAAN... Aku tau ramai yang tampal doa tu kat dalam kete korang...tapi ramai yang tak baca! Baca la.... insya Allah perjalanan korang dilindungi Allah..... Lagi bagus....bagi yang nak bermusafir... Solat sunat la dulu.... Mintak jauh segala benda tak elok semasa nak travel tu... 

Tu la sedikit sebanyak aku rasa boleh membantu korang kalau nak travel guna kete atau motorsikal.... Bagi yang nak naik bas..... Korang kene amalkan baca doa tu.... Hanya tu la pelindung korang.... Mintak-mintak driver bas tu tak lalai masa bawak bas.... Kan semuanya dari ketentuan Allah? Jadi hanya Allah je la yang boleh mengubah apa yang ditentukannya.... Cara dier...berdoa... Sila rujuk rukun iman yang keenam....:)

P/S: Semoga selamat sampai ke kampung halaman masing-masing.... Aku dah dua hari kat kampung...hehe

Friday, August 26, 2011

Fakta Pasal Lagu Raya

Lagu raya nie sememangnya bawak mood nak balik kampung kan..... lagu pulak ala-ala sedih dan pilu gitu... Kene pulak suara penyanyi feveret...pergh....menggetarkan jiwa betul! Tapi bagi aku lagu sekarang dah kurang dia punyer soul.... Ni la sedikit sebanyak fakta yang aku rasa pasal lagu raya....
  • Lagu raya sekarang dah semakin mengarut dan hilang rasa uniknya
  • Lagu raya sekarang lebih utamakan kuantiti....bukan kualiti
  • Lagu raya sekarang banyak yang remake lagu-lagu lama.... Tapi masalahnya makin tak best
  • Lagu raya sekarang dah takde soul HARI RAYA tu sendiri..dah macam lagu biasa-biasa jer...
  • Penyanyi tu sendiri tak menghayati lagu yang depa bawak... Nyanyi ikut suka hati jer.. 
  • lagu raya sekarang lebih ke arah enjoy dan bersifat kepartian... Takde unsur kenikmatan berhari raya dan unsur kesedaran....
Agak-agak korang.... betul ker apa yang aku rasa nie...sebab aku kalau dengar lagu baru nie....Rasa macam tak bes....tak de feel raya tu..... He he he...

Thursday, August 25, 2011

Mak Buat Ho Ho Ho Horlick Ek...

Dalam kekalutan nak sahur.... Mak cuba kejutkan anaknya bangun sahur.... Anaknya nie sangat liat nak bangun... Tapi..... tetibe anaknya terbau sesuatu....

Anak: Maaak.....Oooo Maaaak.....

Mak: Amende nyer...Bangun la...Meh tolong mak nih...

Anak: Mak buat.....Ho Ho Ho Horlick ek.....

Mak: Ho ho ho ho hotak kau! Kiter mana penah minum Ho ho ho ho horlick! Cepat bangun! Kalo tak mak simbah dengan ayak sebaldi.. Cepat tolong mak.... Tolong hidang mee yang betul-betul Ho ho ho Liau nie...

Anak: Erk...Baik~~

P/S: Nak duit raya....Yo ho ho ho..

Bila Perempuan Beli Tudung Ditemani Si Lelaki...

Kalau time nak raya nie....biasanya si gadis-gadis atau perempuan akan mencari tudung baru..... Maka si gadis-gadis nie komfem la berwajah seperti ini......


Bila dah dapat beli tudung baru......Dah ada yang berkenan di hati.... Maka semakin ceria la depa semua nie....Sampai ada jugak yang terjua nak pakai terus time tu jugak.....  Gembira macam nie...


Tapi.....si lelaki pun kene pegi jugak kadang-kadang....sebab menemani girlfriend atau isteri pegi beli tudung baru tuu..... Maka si lelaki kebiasaannya akan cuba menemani sebaik mungkin....Tapi kalau dah lama sangat duk memilih tu....Macam ni la jadinya.....


Bila dah tunggu berjam-jam tak habis-habis lagi si girlfriend atau isteri duk try tudung.... Maka lama-kelamaan jadi la gini.....


Betul tak ? he he he.... Kalau ada boyfriend korang yang bersemangat jer time macam nie.... Ermmm... Tunggu je la korang kahwin.... Nanti tau la nanti langit tinggi ke rendah....ha ha ha.... Tunjuk jer sikap sebenar... Tak salah pun...Memang lumrah lelaki macam nie...:)

P/S: Buat gini baru si gadis tu cepat sikit shopping...ha ha ha

Wednesday, August 24, 2011

Wordless Wednesday - Resit Harga Terbesar Di Dunia

Wordless Wednesday aku hari nie.....Resit pembelian masa nak beli barang kenduri belah wife aku...

Mana nak carik resit cenggini....TESCO pun tarak!
Saiznya....hampir sekaki panjangnya....he he he...

Isteri Nak Pitam | Makcik Mintak Sedekah

Ni citer masa aku pegi shopping semalam... Time aku pegi shopping dengan wife aku di Masjid India... Aku pick hari weekday sebab nak lari dari jem jalan....Tapi nampaknya aku silap... Jem jugak la der... Hadoi... Tapi mungkin tak seteruk pegi weekend kot....

Sampai je kat situ...Aku parking dekat park per entry..... Jalan la jauh sikit.... Mula-mula tu energetic la aku dan wife.... Sebab cuaca pun takde la panas sangat haritu.... Bila dah setengah jam duk bersesak dalam lorong kedai tu.... Wife aku yang sedang mengandung nak masuk 4 bulan nie mula dah gelap mata... Haaa.....sudah....

Aku pun bagi cadangan berehat kejap di kaki lima... Sekali ternampak ruangan tangga ke tingkat atas bangunan... Aku dan wife lepak jer situ...Bagi pening dier reda... Aku jadi nurse bidang terjun sat.....Ingat nak bagi CPR....nasib baik di bulan puasa...he he he....

Tengah-tengah duk recharge tenaga tu....Kitorang duk perhati dekat sorang makcik mintak sedekah nie... Dia duk depan kitorang jer.... Dalam 5 minit....makcik tu dapat lebih kurang RM20!! Giler kaya makcik... Terus aku dan wife dah tak gelap mata dah....ha ha ha...

Cuba bayangkan kalau setengah hari dia duk situ..... Agak-agak boleh kira guna formula matematik tak? Anggaran aku.... Makcik tu dapat hampir RM1000 sehari!! Pergh..... Tu kalau makcik tu dapat around RM4 seminit la.....pengiraan secara kadaran yang simple.... Kalah pekerja swasta beserta bonus tahunannya...he he..

Lepas rehat dalam sepuluh minit....aku dan wife sambung balik berjalan-jalan....tapi arah perjalanan tu dah ke parking kete...he he.... Dah tak larat dah.....nasib baik dah beli terus masa mula-mula singgah tadi... Kalau nak usha semua dulu....jawabnyer tak beli pape la....

Nasihat aku kepada suami isteri yang sedang mengalami proses mengandung... Jangan pegi ke tempat sesak! Tu nasihat ikhlas yer..... sebab takut nanti isteri kita pitam kat situ terus.... Kurangkan la loading kerja dan berjalan-jalan tu.... Jaga baby leklok...

P/S: Sampai je rumah....terus terbungkang...ngahaha... Tapi terawih tetap dilaksanakan....Alhamdulillah...

Biodata Diana Danielle | Filem Azazil

Sape tak kenal artis yang tengah menigkat naik nie....Diana Danielle.... Artis jelita yang baru jer umur 20 tahun.... Filem terbaru yang dibintanginya ialah Hanyut, arahan U-Wei Shaari dan Azazil, arahan Kabir Bhatia.... Sememangnya dapat tawaran berlakon dua filem bajet yang besar nie...kenela diiktiraf bakatnya dulu kan.... Bukan senang nak dapatkan tawaran berlakon dalam citer yang hebat gitu....

Sedikit sebanyak pasal Filem Azazil.... Citer nie berlatar belakangkan situasi pada tahun 1945.... mengisahkan satu kampung yang sering diganggu seekor makhluk.... yang menariknya... citer ni akan memberi persoalan kepada korang tentang siapakah Azazil itu..dan apakah makhluk tu... Misteri bercampur seram... Haaaa..... Dengar sinopsis pun dah bes kan... Nak tengok? Lambat lagi.... Sekarang baru proses penggambaran....he he he.... 

Inilah biodata si Diana Danielle... Sesape yang rasa nak berkenalan dengannya.... Sila la berkenalan.... Aku sekadar bagi biodata dier jer.... Jangan risau....Diana tak kenal pun aku sape...huhu....


NAMA PENUH: Diana Danielle Danny Beeson

TARIKH LAHIR: 22 November, 1991

ASAL: Dilahirkan di Houston, Amerika Syarikat dan dibesarkan di Kuala Lumpur sejak berusia dua tahun

UMUR: 20 tahun

KERJAYA: Pelakon, Model dan Penyanyi

DARAH CAMPURAN: Amerika (ayah) dan Melayu (ibu)

KELUARGA: Anak tunggal, adik angkat Hayley

PENDIDIKAN: Mengikuti pengajian Ijazah Jurusan Biosains, Universiti Nottingham, cawangan Semenyih

FILEM: Idola (2002), Evolusi KL Drift (2008), Setem (2009), Maut (2009), Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam (2009), Kecoh Betul (2009), Dalam Botol, Magika, Hanyut dan Azazil

DRAMA: Drama bersiri Air Mata Maria, Janji Diana, Sembilu Kasih, Takbir Terakhir, Cinta Bulan Dan Mentari, Gol & Gincu The Series, Igauan dan siri realiti, Project N.S, Farah Syakirah

ANTARA IKLAN: Volvo, Watson’s, Pampers, Shuemura, Milo, Hazeline Snow Vietnam Market, Telecom I-talk, Fair and Lovely, Bauch and Lomb contact lense, Kentucky Fried Chicken, Binary Body Scrub, T3 Body Wash, F&N Soya Bean, Raflessia Pearl, Inner Shine Brands

BLOG PILIHAN : Wacanaku ( Rumors jer....he he he)

Tuesday, August 23, 2011

Anak Berzina Sebab Mak

Haa.....ni bukan saje-saje nak bikin panas yer.... Ni nak bagitau kisah benar di Malaysia nie.... Kes yang berlaku sebab mak bapak jahil dari segi agama..... Bahayanya kalau ceteknya dalam ilmu agama... Kes anak tak pasal-pasal berzina sebab salah mak bapak dier.... Dalam citer nie.... Bapak tak salah....mak jer...

Kisahnya macam nie... Mak bapak bergaduh.....Bergaduh sebab apa....aku tak tau.. Sebab berebut aiskrim Cornetto ker.....sebab balik kampung mana dulu masa beraya ker....tak tau..... Tapi oleh sebab depa nie bergaduh sampai cerai... Maka si mak ni berdendam la dengan si bapak....

Time anak nak kahwin.... Anak pempuan..... Sepatutnya berwalikan bapaknya jugak even dah bercerai... Tapi oleh sebab jahil dan dungu nyer si mak nie... Dia menipu mengatakan yang si bapaknya dah meninggal dunia... Semua family si mak ni pun sokong!! Sebab kononnya nak memudahkan urusan perkahwinan si anak pempuannya.... Ok...apa pendapat korang?

JANGAN buat benda bodoh nie.... Sebab apa.... anak tu tak pasal-pasal berzina dengan suami dier....sebab KAHWIN TU TAK SAH!! Sebab bapaknya hidup lagi dan hanya bapaknya sahaja boleh jadi wali... Wali pertama dalam susunan ialah bapak kandung.... Kalau ditakdirkan bapak tu dah meninggal... kene ikut turutan nie
  1. Bapa
  2. Datuk sebelah bapa dan ke atas
  3. Saudara lelaki seibu sebapa
  4. Anak saudara lelaki seibu sebapa sehingga ke bawah
  5. Anak saudara sebapa hingga ke bawah
  6. Bapa saudara seibu sebapa hingga ke atas
  7. Bapa saudara sebapa hingga ke atas
  8. Anak lelaki bapa saudara ( sepupu ) seibu sebapa hingga ke bawah
  9. Anak lelaki bapa saudara ( sepupu ) sebapa hingga ke bawah
  10. Tuan kepada hamba yang dibebaskan
  11. Hakim atau orang yang dilantik oleh oleh sultan
Nampak? Kalau tak ikut turutan nie.... TAK SAH kahwin korang tu walaupun dah sign berpuluh-puluh dokumen sekalipun.... OTOMATIK korang BERZINA!! jangan main-main benda nie..... generasi masa depan yang kene tempias nyer.... Sila rujuk turutan wali ni dulu kalau nak kahwin....
Kepada yang cakna akan kesucian zuriat keluarga.... sila la sebarkan benda nie seluas-luasnya... Kepada yang nak pastikan lagi benda nie.... Boleh merujuk ke pejabat agama negeri masing-masing.... yang penting....jangan cuba menipu semasa nak kahwin... Kes anak angkat selalu berlaku.... Kene panggil bapak kandung ok! Bukan bapak angkat....

P/S: Kalau anak luar nikah? Macam mane yer....

Puasa - Diet Paling Baik Bagi Orang Gemuk dan Buncit

Sesape yang ada masalah kesihatan...kegemukan....kebuncitan...dan lain-lain....sila lah berpuasa sebaiknya.... Sebab puasa nie sebenarnya diet pemakanan yang paling berkesan nak kurangkan semua di atas.... Tapi kenapa ramai jugak yang tak pulih kesihatannya....sebabnya ialah berpuasa dengan tidak sempurna.....


Bagi masalah gemuk dan buncit.... jika korang betul-betul mengamalkan amalan berpuasa sebetulnya.... Korang akan berjaya kurangkan berat badan tu sedikit... Bukan makin naik! Contoh amalan yang sebaiknya dalam berpuasa ialah.... berbuka dengan sederhana....Bukan sampai kenyang giler...sampai dah tak muat nak sumbat apa-apa dah.... 

Tu masa berbuka....lepas berbuka... kalau korang rajin berterawih....korang akan dapat kurangkan lagi lemak-lemak terkumpul tu.... Kalau betul-betul nak nampak kesan.....Buat la terawih 20 rakaat..... Masalahnya...nak buat lapan pun boleh kire dengan jari jer berapa kali buat kan.....Kalau dibuat sebaiknya....insya Allah menurun la keboroian perut korang tu....Kecuali bagi ibu yang mengandung.... he he he....

Masa berpuasa jugak....amalan bacaan Quran pun boleh mengempiskan perut korang... Baca sehelai dua buat apa bang.... Mana nak kempis perut tu.... Baca la sekurang-kurangnya satu juzuk sehari.... Komfem korang akan rasa lemak-lemak badan tu menggigil nak terburai keluar....hu hu hu...

Amalan yang sebaiknya dalam berpuasa juger....Jangan lebihkan tidur... Banyakkan beribadat.... Ni tak.... Tidur tu memang extra la kan masa bulan puasa nie.... Pastu pergerakan pun dibataskan.... Asyik duduk jer... Kalau boleh nak duduk dalam wheelchair tu je kan.... Mana nak ada kesan puasa tu? 

Bagi yang rasa betul-betul nak menguruskan badan secara sihat... sila la berpuasa SEBAIKNYA.... Bukan sekadar menahan lapar dan dahaga yer... Tapi banyakkan amalan berfaedah seperti di atas tu... Lepas sebulan....tengok la hasilnya nanti.... Silap-silap perut yang boroi tu dah kempis jadi cam model kerusi Ogawa tu haaa.....he he he...

P/S: Berat aku pun turun....korang lagi la kan... :)

Kenangan Bro Wacana | First Kerja dan Puasa

Dalam duk merehatkan diri membaca status kawan-kawan dalam facebook.... aku teringat akan kisah masa aku kerja di tempat lama dulu.... Masa tu aku kerja di sebuah syarikat swasta di Bandar Sri Permaisuri... Tempat pertama aku mencari rezeki lepas dapat status graduan UPM... 

Belum hantar tesis projek lagi....aku dah start keje kat situ.... Rezeki aku... mungkin sebab aku nie agak susah jugak la kot...sebab tu dapat rezeki awal.... Bolehla survive hidup di perantauan nie.... Tapi bukan tu aku nak citer kat korang..... Aku nak citer kenangan aku keje kat situ semasa bulan puasa ... 

Member kat situ sumer satu kepala... giler-giler tapi skema jugak la....ha ha ha.... Opis kecik jer.. macam bilik guru sekolah.... Maknanya aku dan member takleh nak mengular sangat la.... Takde partition beb.... Memang kalau kitorang nak korek hidung pun bos boleh nampak jenis cotton bud apa korang gune...Aku lagi la.... masa tu kan baru lagi... Keje rajin giler la gamaknya.... he he... Masa rehat tengah hari...pegi lepak dekat Sup Meletop.... Memang situ la port rasmi kitorang.... Sesape geng Cheras komfem tau tempat tu....:)

Tapi yang bes masa bulan puasa.... rehat tengah hari dah berubah.... dah ada port masing-masing dah mana nak landing! Tempatnya ialah.... bilik meeting.... Memang akan tidur terbungkang kat situ jer selama sejam setengah.... Mengecas badan yang penat dan letih nie..... Member aku sorang tu siap meleleh air liur basi dier.. nasib baik tak mimpi bukan-bukan....he he he...

Biler bangun nak sambung keje...mula la sorang-sorang mamai tak tau nak buat apa.... adala makan masa sepuluh minit nak refresh balik.... Lepas tu baru ok balik buat keje.... He he.... bos pulak tak tau lepak mana.... Pegi masjid kot... Yang pekerja pempuan pun tak tau pegi mana.... Geng-geng laki jer tidur dengan nyenyak nyer... ha ha ha... habis baju smart jadi kedut-kedut....

Aku tak tau la depa tu masih mengamalkan amalan yang sama ke tak.... Kalau depa baca entri nie.... Ni ler kenangan kitorang.... Pagi-pagi lepak bilik pantri... kekadang kene basuh tandas...hahaha... pastu buat kerja... kadang-kadang outstation... Tengah hari tidur.... Petang sambung keje balik.... Habis jer waktu keje....main carrom kat bilik pantri...he he he.... yang pasti aku juara kat situ...weeee~~ Lalala...

Dalam citer kenangan aku nie... Satu jer aku nak pesan kat sumer pembaca.... Hidup kat mane-mane pun.... kene adapt... kene sesuaikan diri.... Takleh nak ikut kita jer.... Aku sekarang dah ada rutin lain.... sejak keje di UPM nie... rutin dah lain.... tak sama dengan tempat lama... Tapi tu la yang bes.... Jadi kenangan yang berlainan dengan pengalaman yang ada sekarang..... Variasi kehidupan....:)

P/S: Kepada kawan-kawan tempat kerja dulu....kalau korang baca.....kirim salam kat semua ok.... Selamat berpuasa dan selamat hari raya....:)

Monday, August 22, 2011

Jangan La Pentingkan Diri Sangat Kak Oit !

Hari nie bermulanya pertukaran duit raya di CIMB Bank.... Ramai giler orang beratur....Aku pulak planning lain....lain yang jadik.... Hajat nak pegi awal-awal dalam pukul 9.00 pagi gitu... Tapi last-last pegi dalam pukul 11.00.......Amik kau....Panjang giler orang duk beratur.....sampai luar bank dah kene beratur....

Nasib baik hari nie rasa semangat dan kuat.....ha ha ha..... Boleh jer beratur dan berdiri dekat sejam.... Tapi tengah-tengah duk beratur tadi....ada la peristiwa yang aku rasa tak sepatutnya berlaku.... Dalam ramai-ramai yang beratur tu.... ada sorang kakak mengandung.... Aku tengok dari jauh jer....sebab masa tu kakak tu dah duk kat depan dah...Aku masih kat luar bank... Kat belakang kakak tu ada sorang lagi kakak.... Aku bagi nama kakak Ngokngek la senang dalam entri nie....

Kakak ngokngek nie duk belakang kakak mengandung tu jer... Nak dijadikan citer.... Sebelah dekat depa beratur tu.... ada kerusi... masa awal-awal....ada orang duduk dah.... Tapi citer nie bermula biler orang yang duduk tadi blah.... Kalau korang la kan.... rasa-rasanya patut tak nak berebut dengan kakak mengandung tu?

Haaa....tu ler yang terjadi....kakak ngokngek nie tanpa segan silu terus duduk di kerusi tu... yang kakak mengandung nie terus tak jadi nak duduk.... Alahai kakak.... Agak-agak la kalau nak selfish pun..... Nie mesti kes tak kahwin lagi nie...tak tau lagi erti penat lelah orang mengandung.... Nasib baik ada pakcik kat belakang tu tegur.... Dan kakak ngokngek tu pun bangun la dengan muka kelat....Baru nak offer tempat duduk kat kakak mengandung tu.....
Tau la penat berdiri lama kan... Tapi bukan ko sorang je yang penat kakak ngokngek oi.... Semua penat nih.... Tapi consider la ibu mengandung tu.... Kalau buncit sajer-sajer tu lain citer....Ni mengandung....tengah bawak generasi masa depan kita... Aku nasib baik duk jauh jer tadi....Kalau tak...nak jer tegur kakak ngokngek tu.... Pakai bukan main berhias la lagi.... Tapi hati tu tak berhias.... kesian pulak biler difikirkan balik..... 

Lepas sejam lebih....akhirnya dapat jugak aku tukar duit raya....ha ha ha....Ermmm.... nak bagi berapa ek.... Nak bagi banyak-banyak...budak-budak takleh pegang duit banyak-banyak.... he he.... Lagipun... mak ayah budak jer yang songlap duit raya depa kan....kan....hehehehe...

P/S: First time tukar duit raya.... selalu aku simpan duit baki membeli-belah jer...ha ha..

Kuih Raya | Kek Raya | Baju Raya | Promosi Oh Promosi

Masuk minggu-minggu terakhir bulan puasa nie.... Apa yang menjadi pencarian orang ramai ialah.... baju raya... kek raya.....dan kuih raya.... Semua duk kalut nak beli dan nak buat persiapan raya kan.... Yang mana memang dah duk kat kampung tu....Mesti dah tempah baju siap-siap.... Beli langsir baru....sofa baru....karpet baru....Semua nak baru la katakan...

Yang penjual pulak...dah cukup tangan nak kejar order dari customer nie..... Semua depa nak....Nak yang tu...nak yang nie... Lagi-lagi kuih raya.... Kalau sesape yang pandai buat kuih raya tu.....sila-sila la buat perniagaan tu....Untung besar la gamaknya untuk bulan nie.... he he he

Kalau awal-awal haritu.... peniaga di bazar yang dapat rezeki besar....akhir-akhir nie...tibela masa penjual kuih dan kek pulak.... Kedai kain tu toksah cakap la kan... Berpusu-pusu manusia duk masuk....sumer dah nampak cantik....harga tu walaupun dah di upkan dua kali ganda....tapi oleh sebab ada poster PROMOSI tu....tetap beli jugak....he he he...

Sumer dah rambang mata.... sumer nak beli.... Barangan perabot sumer nak beli secara loan.... ye la.... nak beli cash ramai yang tak mampu... Duit dah banyak habis dekat baju dan kuih nie..... Betul tak? Raya sakan la gamaknya...... Mood raya semakin kuat dan hebat! 

Tapi kan...... apa sebenarnya Hari Raya ek.... Apa penghayatan Hari Raya yang sebenarnya ek? Pernah tak korang terfikir pasal maksud sebenar Hari Raya Aidilfitri nie..... Apa yang dirayakan pada zaman Nabi dulu ek..... Macam mana Hari Raya disambut.... dan bagaimana keadaannya.... Pernah tak korang cuba bayangkan ? 

Aku cuma bagi spark api jer....nak menyala ke tak tu.....atas korang la.... Korang nak nyalakan ker...atau nak padamkan... Terserah..... Tak salah nak berpesta sakan untuk Hari Raya.... tapi perlu ada kesedaran akan maksud sebenar Hari Raya... Fahami cara Islam.... Nikmat bahagia lah yang bakal korang jumpa...:)

P/S: Aku tak beli lagi nie baju raya.... huhuhu.....

Artis Bela Anjing...Salah ker ? | Pandangan dan Komen Aku

Sekarang aku tengok duk heboh pasal sorang artis terkenal tanah air kita yang tak segan silu menunjukkan gambarnya bersama anjing kesayangan dalam laman facebook nyer... Dia memeluk anjing tu dan sememangnya gambar itu bukan gambar tiruan....asli punyer..... Kecoh habis peminat-peminat dan orang yang suka bergosip nie.... 

Ada yang kata....."Ala...Pegang jer...Tak salah.."... Ada jugak yang kata...."Mana boleh bela anjing!" Ada jugak yang cakap..." Ala....ikut suka dia la nak bela apa pun...."..... Ermmm.... Sebelum memberi komen dan pandangan....baik korang cek dulu pengetahuan korang tentang anjing nie.... Jangan nak komen ikut pemikiran semata-mata.....

Aku cuma nak bagitau.....kalau nak ikut cara omputeh pun.... sila berpada-pada yer... Bela anjing nie sebenarnya boleh dalam Islam....JIKA..... korang ada kebun atau kawasan tanaman yang sangat besar yang korang semput nak jaga kesemuanya..... Dan takde duit nak upah pekerja atau guard nak jaga tanah yang luas tuu..... Bela suka-suka......sebagai hobi atau sebab anjing tu cute.....adalah HARAM!

Apa dalil dan alasan aku? Suka-suka cakap ker? Kepada pemuda-pemudi yang tak sokong aku cakap HARAM..... Sila bukak hadis nabi yer.... Bagi yang muslim....wajib percaya kepada Quran dan Hadis.... Jangan gadaikan akidah sebab nak ikut cara kehidupan omputeh.... Ini hadisnya....

"Barangsiapa memelihara anjing bukan untuk menjaga ladang atau ternakan, Maka setiap hari pahalanya berkurangan satu qirath," Hadis Bukhari Muslim

Dan hukum ini juga disokong oleh mazhab yang empat.... Jadi jangan bagi alasan korang ambik pahaman mazhab lain yer...Hukum bersentuhan tu lain...Hukum makan lain....Hukum memelihara lain.....Jangan pening dan buat-buat tak paham.....

Walau bagaimanapun.....Islam tak pandang anjing tu hina....kene paham yer... kalau la hina seperti orang murtad...dah ada hukuman bunuh dah kan....Tapi Islam tak suruh bunuh pun anjing tu.... Cuma tak boleh membela anjing atas dasar suka-suka..... Hukum sentuh anjing pun sama..... Kalau pasti kering.... Tak perlu samak pun.... Cuma korang pasti ke bulu anjing tu kering? Nak sahih.....kenela samak.... Tau tak cara samak? Bukan pakai sabun yer.....

Jadi apa kesimpulannya? Kesimpulannya..... sila la menasihati artis tu sebaiknya....Mungkin dia jahil dari segi agama.... nasihat elok-elok.... Semoga dia dengar apa yang dinasihati... Nak forwadkan entri nie pun ok jer...Kepada yang masih sokong si artis tu membela anjing.... Sila la muhasabah diri balik.... Korang dah hampir tersesat tu.... Sila la belajar ilmu agama sebelum nak menjawab soal agama.... Tolong la...Sebar-sebarkan la informasi yang baik nie.... Semoga bermanfaat....

P/S: Dulu, aku bela kucing jer.... nak ikut cara sahabat nabi....Abu Hurairah r.a

Sunday, August 21, 2011

Korang Rasa Korang Mampu Ker? Cer Bace....Cer Bace...

Sekarang dah masuk 10 malam terakhir Ramadhan..... Maknanya Ramadhan dah makin menuju ke akhirnya dan Syawal pulak yang bakal tibe... Kalau diikutkan masyarakat dulu... Time nie la depa lebih banyak masa berada di surau-surau atau masjid....Kerana depa duk kejar Lailatulqadar....Malam yang lebih baik dari seribu bulan....

Tapi kita tak macam tu kan... Sape yang betul-betul kejar Lailatulqadar tu....Alhamdulillah....Tapi kebanyakan nya tak..... Sepuluh malam teakhir nie....kebanyakan duk kejar signboard-signboard kedai.... Kedai kain atau kedai baju di mana-mana lokasi yang ada promosi jualan..... Betul tak? He he he....

Penat lelah ketika berpuasa dah dilupakan sementara waktu sebab nak baju raya..... Kalau kawasan KL tu.... sah-sah pegi kawasan Masjid India atau Jalan TAR.... Kalau yang tak tahan panas tu....Pegi shopping dekat SOGO kan.... Sanggup berkorban lemak dan waktu tidur sebab nak shopping...

Kalau la semangat tu ditukar untuk mengejar pahala.... Kan bagus dan cantik....Masalahnya kebiasaannya tak... Tiba jer malam... Komfem penat dan ngantuk giler.....Lepas berbuka tu...dah tak buat terawih dah dalam sepuluh malam terakhir tu..... Yang biasanya pegi solat kat masjid...dah mula berkurang.... Yang biasanya mengaji lepas berbuka....dah ganti dengan tidur..... Kan....kan...

Itula ujian Tuhan...sebab tu la kot mungkin malam yang lebih baik dari seribu bulan diletakkan di sepuluh malam terakhir....Sebab lumrah manusia nie biler last-last tu...semangatnya dah berkurang.....Semangat nak beraya jer dah lebih..... Nak beli tu...nak beli nie.... Nak buat kuih tu.....nak beli kuih nie.... he he he...

Alangkah indahnya kalau dua-dua difokuskan serentak....nak beraya pun yer....kejar pahala pun yer... Betul tak? Aku takde la suruh kejar pahala semata-mata.... Dunia tinggal terus.... Mane ader....Aku bukannya alim sangat pun... Kejar la dua-dua....apa salahnya.... kan? :) Siang hari bershopping bagi yang mampu.....malam hari beribadah sampai pagi.... hihihi

Saturday, August 20, 2011

Lawak Spontan Sabtu - Bunyi Haiwan

Di Sekolah Kebangsaan Bukit Jawa, Cikgu sedang mengajar pasal bunyi-bunyi haiwan dekat anak muridnya.... Dalam ramai-ramai tu.... mesti ada yang menarik.... Di dalam kelas 3 Nilam...

Cikgu Aziz: Apih, Kucing bunyi macam mane?

Apih: Meow meow cikgu....

Cikgu Aziz: Waah....bagus tu Apih.... Ermmmm.... Oming... Bagi bunyi lembu....

Oming: Lembu cikgu.....Booooooohhhh~~ Kalau lembu bandar bunyik dier Moooooo~~

Cikgu Aziz: Ada dua versi ek..... bagus bagus..... Iwan....bagi bunyi babi...

Iwan: Oink Oink.... betul ke cikgu....

Cikgu Aziz: betul....wah....pandai-pandai semuanya..... Achik.... Bagi bunyi buaya...

Achik: Buaya yer cikgu..... Bunyi cam nie cikgu...."Pheeewiiiittt...."

Cikgu Aziz: Aik....buaya jenis aper tu Achik?

Achik: Buaya darat cikgu.....he he he....

P/S: Lawak dari penceritaan wife aku masa drive nak shopping raya bagi hilang ngantuk mata.....hihihi...

Kisah Enam Jahannam Dan Tok Imam Siri 3 [FINALE]

Sambungan dari SIRI 2 ( LINK ) dan SIRI 1 (LINK ).... Kene baca dari awal...baru bes....:)

SAMBUNGAN

Masuk ke rakaat kedua.... Semuanya ok.....sampai ke saat sujud lagi..... Kali nie Si Jahannam Dua terbersin... HAAAAAACHUMMM!! Tok Imam yang takut-takut nie terkejut lagi!

Tok Imam: Opocot Bapak Tiri Ko!!

Semua Jahannam: Opocot Bapak Tiri Ko!!

Jahannam Tiga: Ha ha ha ha ha.......ops.....terlepas.....shhhhh....

Masuk ke rakaat ketiga..... Kali nie Tok Imam dah tekad dah.....tak sanggup nak menghadapi ketakutan mengimamkan depa nie... Takut tetibe kene tetak ke aper ker.... Masuk je time sujud rakaat ketiga.... Pabila semua dah sujud..... Tok Imam cepat-cepat bangun senyap-senyap dan terus lompat tingkap depan dan lari selaju-lajunya secara senyap-senyap!! maka Enam Jahannam tadi pun........

[3 minit berlalu.............]

Jahannam Satu: Lamo eh yang ketiga nie.... takde la pulak opocot-opocot macam tadi....

Jahannam Dua: A'aa ek...baru rasa seronok bersolat....

[6 minit berlalu..........]

Jahannam Tiga: Lenguh la tok imam.....


Jahannam Empat: Shhhh.......

[10 minit berlalu........]


Jahannam Satu: Tak leh jadi nie tok imam...lama sangat nie.... Ke dah ajal tok imam nie? Lama giler nih....


Jahannam Empat: Shhh.....

[15 minit berlalu..........]

Maka Si Jahannam Satu pun mengintai tengok....

Jahannam Satu: Cilakat binawe biawak pasir tol!! Tok Imam lari derr!!

Jahannam Dua: Patut la lama giler... Lenguh tengkuk aku ni oi! Nak kene Tok Imam nie....


Jahannam Enam: Aaaah....tak jadi nak insap!! Kita bakor! Bakor!

Maka mengamuk lagi la Enam Jahannam nie.... sehingga la berjumpa dengan perwira dalam citer P.Ramlee tu......

SEKIAN

P/S: Bagila peluang kepada sesape yang nak berubah.... jangan abaikan mereka seperti Tok Imam tu!

Kisah Enam Jahannam Dan Tok Imam Siri 2

Citer nie sambungan dari entri nie ( LINK ). Kalau tak...nanti tak tahu salasilah cerite.... Kene baca dari awal yer.... Penat aku reka citer nie....he he.....

SAMBUNGAN

Selepas terpaksa menerima tawaran Enam Jahannam supaya mengajar depa tentang solat.... Maka Tok Imam pun suruh la depa solat berimamkannya....

Tok Imam: Ok...Jahannam-jahannam sekalian.... Korang ikut apa yang saya buat yer.... belajar dari pengalaman....

Jahannam Satu: Ok tok... aku ikut....Kawan-kawan....kita ikut apa tok imam buat yer...

Semua Jahannam: Baik~~!!

Maka Tok Imam pun memulakan solat dengan takbir.....

Tok Imam: Allahuakbar....

Jahannam Satu: Ooo....kene bahasa arab daaa.....

Jahannam Dua: Susah la gini... Aku tau bahasa melayu jer...

Jahannam Tiga: Sama ler..... Mak aku tak penah ajar bahasa asing nie...

Tok Imam: Ikut je ler!!! Banyak cakap la pulak..

Semua Jahannam: Baik~~~!!

Maka bersolat la depa dalam senyap.... Dalam duk takut-takut....Tok Imam mengimamkan depa.... Gigil-gigil badan tok imam....Ye la... Main dengan samseng terkenal nie....apa-apa boleh jadi kan.. Tiba la saat rukuk....Ok lagi.... Time sujud pertama.... Kapak salah sorang Jahannam jatuh...GEDEGAK!!!

Tok Imam: Opocot mak kau!

Semua Jahannam: Opocot mak kau~~!! [Sumer ikut tanpa rasa bersalah..]

Jahannam Enam: Kelakar jugak solat nie....ada opocot jugak ek...

Jahannam Lima: Shhhh....jangan bercakap...nanti Tok Imam marah....

Maka diteruskan la bersolat.... masuk ke rakaat kedua.....

BERSAMBUNG LAGI...:)

Friday, August 19, 2011

Kisah Enam Jahannam Dan Tok Imam Siri 1

Al-kisah di satu kampung...maka tersebut la kisah samseng yang paling ditakuti pada masa itu....Enam Jahannam... Depa nie dipopularkan oleh cerite P.Ramlee dalam citer yang bertajuk Enam Jahannam.... Sekali pada suatu masa....depa nie dah cuba insaf... Dah cuba beribadah kepada Allah... Tapi disebabkan satu kisah nie... Maka tak jadi depa nak insaf....

Jahannam Satu : Tok!! Ooooo Tok!! Kitorang datang ada hajat

Tok Imam: Apa hajat kamu wahai Enam Jahannam.... Jangan la curik duit surau ni lagi.... Nak beli Fabuloso pun dah tak mampu nie...

Jahannam Dua: Eh.....kitorang mana ada curik duit tabung surau la tok...Tu keje orang lain...Keje kitorang bunuh orang jerk... Tok nak try?

Tok Imam: Gulppp!!! Errrr.....tak nak la....Tak bes kot...

Jahannam Tiga: Haaa.... Tau takut....tengok mata kapak nie.... bersinar-sinar jer bila sebut pasal bunuh membunuh.... Dah lama tak makan orang nie....he he he...

Jahannam Satu: Kitorang datang bukan nak bunuh Tok....Tapi kitorang dah boring la asyik bunuh orang jer.... Ingat nak try belajar solat la tok.....

Tok Imam: Waah.....alhamdulillah.... Sangat dialu-alukan bagi sesape yang nak bertaubat....

Jahannam Empat: Tapi tok....Kitorang tak penah solat... Gua lagi la.... Sejak kecik lagi tak penah solat....


Jahannam Lima: Tok ajarkan boleh? Hari ni jugak...Kalau tak nak......Buruk padahnya....

Tok Imam: Erkk..... Saya....saya..... saya ada keje la kejap lagi....

Jahannam Enam: Tok...... baik tok terima jer... lagipun ni la peluangnya... Gua dan kawan-kawan dah betul-betul nak belajar solat nie..... Jangan kata kitorang tak nak bertaubat lak...Peluang jangan dilepaskan...

Tok Imam: Errr.....ermmm.....haih....serba salah aku....... Erm....


Jahannam Satu: Cepat tok...... Aku bagi masa dua saat....Kalau tak.... Putus kepala!

Tok Imam: Ok!!! Ok!!! [mode: jiwa merintih menangis....huuuuuuu] Saya akan ajarkan....

BERSAMBUNG....

Andai Hidup Kita Ada CCTV

Cuba korang bayangkan....kalau hidup korang selalu diperhatikan oleh satu unit jawatankuasa yang akan mnegadili korang serta-merta kalau korang buat salah..... Segala tindak-tanduk korang diperhatikan dengan CCTV..... Boleh bayang tak? 

Kalau takleh bayang....contohnya senang macam ni la.... Korang duk dalam satu bank...bank kan banyak CCTV.... kiri kanan depan belakang sumer ade.... Kononnya ada satu rancangan survival.... Cuba hidup di dalam bank tu selama beberapa hari.... Makan minum disediakan... Disediakan bilik mandi dan bilik tidur yang selesa... Tapi.....Segala apa yang korang buat diperhatikan 24 jam! he he he.... Agak-agak korang nak tak buat perkara tak senonoh? 

Nak korek hidung pun cover-cover kan? Nak garu punggung pun kene lari dari angle CCTV dulu....ha ha ha.... Nak buat pelik-pelik sah-sah malu kan.... Kene la kontrol ayu atau macho.... Tapi korang sedar tak yang Tuhan perhatikan kita setiap hari? Bukan setakat setiap hari....setiap jam....setiap minit....setiap saat.... memang Tuhan takkan miss dengan apa yang kita buat.... Tapi kenapa ramai pulak yang tak segan ek?

Ada yang buat maksiat.....ada yang buat benda tak senonoh.....ada yang tak jaga langsung maruah diri!!.... semuanya dibuat tanpa rasa malu.... Padahal CCTV Tuhan lagi hebat dan dahsyat....mane ade kamera-kamera nie... semua zat-zat alam adalah "kamera" Allah.... Korang nak kentut dalam selimut pun Tuhan tau! 

Bukan sebab "orang tak nampak" atau "orang lain takde" yang membolehkan korang buat maksiat.... Tapi lemahnya iman diri sendiri tu.... Lagi-lagi pempuan....senang-senang je nak bagi tubuh kat orang... Pegang-pegang satu hal.... Kenapa murah sangat kakak-kakak dan adik-adik oi.... Korang kan bermaruah... Bab rambut susah nak cover dah....takkan maruah diri pun susah nak cover jugak kot.... 

Jangan la murah sangat... Up kan la harga diri tu dengan tak bagi sesape sentuh korang! Hanya suami dan adik-beradik jer dibenarkan.... haaa.....kan special tu... Ni tak....semua nak bagi.... Kalau orang kata korang ni takde harga diri.....tau pulak nak marah kan.....:)

Nak up kan lagi harga diri tu... Bagi lagi strict undang-undang kat tubuh badan korang... Bukan saje nak sentuh....nak tengok pun tak boleh!! Itula gunanya menutup aurat.... Menaikkan lagi harga diri seseorang wanita... Tapi korang tak nak pulak kan.... Tu yang pelik tu.... haih.. Aku hanya boleh memberitahu jer... Korang sendiri yang menilainya.... 

P/S: Suka tengok pempuan pakai baju kurung dan bertudung....Nampak ayu jer....:D

Bagaimana Nak Up kan Traffic Blog

Sesape yang dah jenuh nak menaikkan traffic blog nyer.....Boleh la cuba tips-tips nie....jadi ke tak tu atas korang boleh cuba dulu..... Kalau jadi..... Boleh la bagi ucapan terima kasih kat aku nie.... He he....

Sape yang tak nak trafficmencanak macam nie kan
Cara yang paling senang ialah.... korang kene selalu duduk depan PC.... Tak payah buat pape-pape...duduk jer.... Sambil klik-klik refresh dekat dashboard tu.... Bila dah rasa ada idea nak menulis tu....barula tulis entri kat blog.... kalau takde jugak selepas lama mengadap PC.... Bukak la Youtube ker...aper ker....cari idea...

Cara yang berkesan pabila merantau atau korang tengah outstation..... Pegi ler duduk berdekatan dengan traffic light..... Nanti naik la traffic tu... Sila bawak payung yer...sekarang nie musim tak menentu.....panas giler dan hujan tetibe.... Nanti tak pasal-pasal demam...

Cara yang paling berkesan ialah korang cuba apply jadi polis traffic... Cuba clearkan jalan-jalan yang tengah jem tu dan korang juger boleh bermain dengan wisel..... Kalau rasa tak cukup wisel tu....guna vuvuzela pun takper..... 

Jika kesemua cara tu tak berkesan jugak.... Korang boleh la mencuba cara yang agak pasif.... iaitu terbaring terlentang sambil meletakkan lengan di dahi... Haaa....fikir la idea-idea menarik yang boleh diisi dalam blog... Contohnya entri nie.... entri merapu yang sempat terfikir masa aku tengah layan One Piece....he he he.... Sekadar bergurau sambil bersantai......

P/S: Dapatkan traffic dari usaha, bukan menipu ok.... :)

Thursday, August 18, 2011

Gosip Terbaru !! Artis Buat Video Lucah ??


Gosip terbaru pasal citer artis..... Sememangnya artis kita tak lekang denagn cerita gosip nih... dan ada jer yang tukang sebar gosip.... Contohnya Si Deng dan Dang nie..... Gosip pasal artis baru yang bakal memecah rekod di Malaysia nie.... Aku buat la dalam bentuk dialog...tak nak bagi kontroversi...he he

Deng: Dang.....ko tengah buat ape tu...Muka stim jer depan PC...

Dang: AKu tengah layan gosip nie... Pasal artis terbaru tuu.... Dengar citer dia buat video lucah!

Deng: Oit....takde keje ker... Dah nak masuk subuh nie....

Dang: Ala...rilek la..makanan sahur perlu dicernakan sebaiknya....he he he..

Deng: Ha ha ha...ape citer....cepat la scroll mouse tu...nak tengok jugak sebelum masuk subuh nie...

Dang: Ceeeh.....sangap jugak rupanya...ha ha ha... jap ek.... lambat la pulak tenet nie...

Deng: Haaa....dah kuar dah.... Cepat-cepat tutup lampu... nanti si Fariz datang.... dia kan alim sikit...

Dang: Ok..ok....

Video pun tetiba keluar la gambar nie....
~~~~~~
~~~
~~
~
~
~
~
~



Deng dan Dang: OPOCOTTTT!!!! #@%$#%@^!!!!! Bodoh nyer sape yang buat nie!! %&^%&^@%!!!

P/S: Masalahnya....Sape yang bodoh ek....Deng dan Dang ke.... Orang yang buat video tu...he he he...

Jika Aku Diberi Masa Seminit Bersama Rasullulah S.A.W

Hasil daripada segmen aku yang ini ( LINK ) .... Maka ada empat peserta yang sudi berkongsi luahan hati jika diberi masa seminit bersama Rasulullah.... Dan aku dah agak penyertaan yang sedikit....sebab benda nie pasal agama....mane ade orang minat...:) Kalau jumpa artis.....berduyun-duyun datang... Astaghfirullah.... Sangat kronik pemikiran orang kita sekarang....

Maka... Aku memilih keempat-empat peserta sebagai entri pilihan.... Semuanya menyatakan tak cukup kalau diberi masa seminit.... Ye la.... memang la tak cukup kan... Tapi persoalannya bagaimana korang akan memanfaatkan seminit tu.... Itu yang aku nak sebenarnya...:)

Apa yang aku expect dari korang semua ialah.... seperti gadis nie.... Tak terungkap dengan kata-kata jika dapat bertemu Rasulullah..... Rasa teruja dan terharunya melebihi segala-galanya.... Bukan macam sesetengah golongan kiter....dapat jumpa Justin Bieber atau artis K-Pop...baru nak teruja....sampai histeria gamaknya..... 


Cuba renung dalam-dalam hati masing-masing.....Kalau aku tanya face-to-face kat korang soalan ni.....apa reaksi korang.....Sila jawab kepada diri sendiri secara ikhlas.....:)

Inilah luahan hati blogger yang ingin berjumpa nabi...
  1. http://ibugebu81080.blogspot.com/2011/08/wacana-jika-aku-diberi-masa-seminit.html
  2. http://farhana93.blogspot.com/2011/08/wacana-jika-aku-diberi-masa-seminit.html
  3. http://farra-laiyin5606.blogspot.com/2011/08/wacana-jika-aku-diberi-masa-seminit.html
  4. http://nuraisyahhasanah89.blogspot.com/2011/08/wacana-jika-aku-diberi-masa-seminit.html
Apa yang penting ialah.... entri segmen nie boleh dijadikan sebagai pengukur setakat mana orang muslim Malaysia nie betul-betul menghayati agama dan setakat mana sayangnya depa terhadap nabi.... Kesimpulan aku.... majoriti tak menghayatinya (Sebab tu tak ramai masuk segmen nie)... Majoritinya tidak betul-betul cintakan rasulullah (Tak rasa sesuatu istimewa seperti dapat jumpa VIP Kehormat) .... Hanya cukup meluahkan di mulut...bukan lahir dari hati masing-masing.... SYABAS bagi empat blogger di atas... Hanya korang sajer yag berani.... Semoga bertambah kuat iman kalian semua....Aminn...

Sebagai penutup.....layan la lagu nie.... Semoga terkesan di hati sesape yang tidak cintakan Rasulnya... Cuba hayati video klip nie.... Tak paham bahasa arab pun boleh paham apa nak disampaikan di video tu.... Cuma perlu pikir jer...


P/S: Aku layan Lau Kana Bainana ni masa sahur jer... Chanel 114 astro... Pukul 5.30 pagi... Selasa hingga Jumaat

Hidup Aku ! Aku Punya Suka La!

Ramai yang suka cakap... " Mind our own business".... Atau " jangan jaga tepi kain orang".... Tapi cara islam tak gitu derr.... Kena saling menasihati... dengar ke tidak tu jer masalahnya.... Macam hidup korang la.... Suka hati korang la nak pilih macam mane kan.... Tapi tugas aku..... cuba mengingatkan.... Layan la video menarik nie...Lebih baik dari video lucah dan iklan seksi meksi di TV kita tuu...


Pilihan di tangan anda.... Mau menyesal kemudian hari ker... atau mau bersusah sedikit di masa sekarang... Mungkin ada yang cakap....ala...beza 5 minit ape la sangat.... Ermm.... mati akan tiba bila-bila masa... Jangan kita mati masa penuh berbuat dosa (aurat tengah terdedah, tengah mengumpat, tengah layan hiburan dan lain-lain ) dan masih belum solat...

P/S: Entri pilihan menyusul esok... :)

Wednesday, August 17, 2011

Tetek dan Puasa

Sebelum aku nak mengarut tu.... Aku nak mengucapkan selamat menyambut Nuzul Quran.... Yeah! Aku dapat cuti....hehehe... Mood nak berehat jerk.. Tapi hari ni la pulak banyak keje lain nak dibuat.... siang urusan lain...malam urusan lain... Haih... Sebab tu keluar tajuk Tetek dan Puasa nie.... Ada persamaan ker? 

Takde pon.... cuma yang aku peliknyer..... walaupun blog aku ni sejak akhir-akhir nie banyak pasal soal agama dan nasihat untuk semua pembaca.... Keyword utama yang masuk blog aku tetap jugak keyword nie... "TETEK"... Even dalam bulan puasa macam nie pon ramai jugak yang cari pasal TETEK.... Puasa ke tak korang nie?

Aku mengharapkan orang mencari dalam google lebih kepada ilmiah la sikit dalam bulan puasa nie kan.... Ye la... puasa bukan setakat menjaga makan dan minum...tapi menjaga pendengaran, penglihatan, percakapan dan kebersihan hati..... Barula sempurna puasa tu..... Tapi kalau macam nie la jadinyer.... hmmm...

Cuba la carik pasal Persoalan Lazim dalam Puasa ker ( LINK )... Isu murtad ker... ( LINK )... Dapatla jugak pahala..... Tak pun join segmen berjumpa Rasul nie ( LINK ).... even dah tutup tarikh penyertaannya... Aku rasa tak salah kalau ade lagi yang nak masuk.... he he he.. Pasal entri pilihan tu....malam nie aku buat... kejap lagi dah nak kuar dah....

P/S: Ramai yang sembang kencang...tapi hati tetap ke arah kegelapan... Kenapa aku cakap gitu ek? :)

Isu Murtad : Fahamilah dari semua sudut

Ni isu berat....bagi yang menghayati agama islam....Sememangnya isu nie menggugat jatidiri masyarakat islam sendiri.... Sesape yang merasakan isu nie ringan dan tak perlu diambil beratkan.....sila mengucap dua kalimah syahadah kembali dah hayati leklok apa yang korang dah ucapkan tu.... 

Sebelum aku bagitau lebih lanjut..... aku terangkan dulu pasal murtad...Murtad ada tiga kategori dan hukumnya..... 
  1. Murtad secara sembunyi-sembunyi
  2. Murtad secara terang-terangan
  3. Murtad secara terang-terangan dan menyerang agama Islam
 Nampak? Jadi.... Hukumnya juga berbeza..... Bagi golongan pertama iaitu murtad secara sembunyi... Balasannya hanya di akhirat....sebab kita tak tau depa ni murtad ke tak.... Bagi golongan murtad secara terang-terangan.... Dihukum bunuh setelah dipujuk dan dinasihati supaya bertaubat.... INGAT! Setelah dipujuk kembali.... Bukan suka-suka jer nak bunuh.... Islam itu indah...

Golongan ketiga.... Golongan yang terang-terangan murtad dan menyerang balik tak kisah la melalui apa pun... SMS ker.....blog ker.... ajak orang murtad sekali ker.... facebook ker..... WAJIB DIBUNUH SERTA-MERTA TANPA DIBERI TEMPOH BERTAUBAT...Pengecualian jika dia bertaubat sebelum ditangkap.... 

Nampak kejam? Mana ader..... Hukum nie berlandaskan sifat naluri manusia... Jika seorang didenda.... Maka yang lainnya perlu beringat dan berfikir sebelum buat sesuatu yang bodoh macam murtad nie... Cuba lihat perundangan moden... Depa pun meniru gaya islam... Hukuman mati mandatori jika kesalahan berat.... Semuanya berasal dari hukum hudud islam...

Apa yang terjadi sekarang pada golongan yang murtad? Ada ker hukuman bunuh dijalankan? Takde...... Hukuman tangkapan ISA? Pun takde... Jadi....tak pelik la kan semakin ramai yang berani mengaku murtad atau menganjurkan aktiviti mengajak 'saudara baru' murtad.... Dan yang paling penting.... kenapa jadi macam tu? Hanya golongan yang berfikir dan cakna (mengambil berat) sajer yang tau...

Mengikut hukum yang termaktub dalam Al-Quran.... kene bunuh jika pasti yang si dia tu murtad....Sape yang perlu membunuh dia? Aku? Korang? Sah-sah masuk penjara dan kene hukuman mati balik kan? Jadi saper yang perlu jalankan tanggungjawab nie? Pihak berkuasa.... Tapi kenapa tak leh buat? Hanya golongan berfikir sahajer yang tau....

Depa duk berlindung di bawah payung "Hak Asasi Manusia" ciptaan manusia.... Kononnya membawak keadilan kepada semua masyarakat.... Cuba tengok balik apa yang cuba diselamatkan dengan berlandaskan "Hak Asasi Manusia" nie.... Melindungi hak kebebasan manusia terhadap semua benda termasuk hukum agama! (Tengok beberapa isu murtad...korang akan paham ape aku nak cakap).. Betul ke tak tujuan utama itu? SALAH!! 

Hancur pegangan agama....hancur la kita... Berdiri teguhnya kita kerana PATUHKAN agama.... Aman damai dunia kerana PATUH kepada agama.... Berjaya dan berkat kehidupan kita kerana TAAT akan agama! Kalau agama ditinggalkan dan dibelakangkan.... Porak peranda la seluruh dunia.... Semuanya akan cuba melindungi hak masing-masing tanpa asas yang bersama! Sumer akan jadi mementingkan diri sendiri dan akhirnya.... Tengok apa dah jadi pada dunia sekarang? Hanya golongan yang berfikir sajer yang tau.... 

Bagi golongan yang malas berfikir...mungkin antaranya tergolong dalam golongan yang skip-skip jer entri nie.... Jangan duk buat bising pasal isu nie... Korang cuma akan membaling batu sambil sorok tangan sajer... Target pun tak tau saper... Sekadar bermain-main macam bebudak yang dungu dan berhingus.... Sila la berfikir....

P/S: Nak share....silakan... Aku hanya memberi pendapat peribadi... Segala hukum-hukum datang dari Allah... Kalau nak detail lagi pasal hukum....sila la ke sini ( LINK )

Blogger Ni Ibarat Baby... Entri Ala-ala Cute Gitu...

 Dalam asyik duk berblog tu kan.... Kadang-kadang terbabas jugak satu dua entri yang tak elok..... Biasa la kan... kejar traffic.... kejar populariti... Kadang-kadang tak kejar pape pun...Cuma terbabas sebab tak sangka entri tu ade impak nyer yang tersendiri...... Jadi....kene la jugak kita sedarkan sesape yang terbabas tu kan..

Jadi....ideologi terbaru aku mengadaptasi dari video yang dah sedia ada.....Kali ni pasal entri kesedaran.... Kene ada jugak entri memberi kesedaran kepada bloggers dan pembaca..... Macam video nie la kan... Dengkur si ayah tu sama dengan entri kesedaran....baby tu macam korang.....


Ha.....sama kan? he he he... Sekali sekala kene bagi dengkuran bagi dia sedar...shomel jer...ha ha ha... Bagi sesape nak join segmen menarik yang tengah berjalan di blog aku nie....boleh la join di sini ( LINK ). Boleh korang buat satu entri kesedaran secara tak langsung...:)

P/S: Tak sabar nak jadi daddy nie...hihihi

Tuesday, August 16, 2011

Taik Itik Sedap !!

Sape kata kita tak leh makan taik.... ha ha ha.... Banyak yang boleh dimakan.... antaranya ialah TAIK ITIK... Eh.... Betul la boleh makan taik itik... Tak cayer tanyer la ustaz mane-mane pun.... Rase dier manis-manis.... Kenyal-kenyal... Memang sedap !!

Haa... sebelum tu...aku ada bukak satu segmen..... Segmen nie sekadar nak tau korang sayang kat Rasulullah ke tak jer.. Apa yang korang nak buat jika diberi peluang berjumpa nabi kita secara face-to-face.... Nak join klik la di sini ( LINK ). Mesti ramai yang tak berminat kan? Kalau aku buat tajuk dapat jumpa artis...mesti ramai yang join... haih...

Ok...sambung pasal TAIK ITIK.... Yang aku maksudkan ialah taik itik yang nie...


Aku dah buat dulu di entri yang ini ( LINK ). Saje jer..... ha ha ha... Aku nak cari kuih ni la kot buat santapan berbuka jap lagi.... Kat mane ek ade jual? Macam susah jer nak jumpa....Kalau kat Kelantan memang banyak....

WACANA (SEGMEN) : Jika Anda Berpeluang Berjumpa Nabi Selama Seminit....

Kali nie aku akan buat satu wacana terbaru.... Tak tau ade yang sudi join ke tak.... Wacana terbaru aku lebih kepada satu impian dan peluang.... Apa yang korang nak bualkan atau bertanya pada Rasulullah S.A.W jika diberi peluang berjumpa selama seminit.... Idea nie aku dapat dari rancangan Lau Kana Bainana ( LINK ) dari channel TV AL-HIJRAH....

Jika berminat ingin menyertai segmen (Wacana) ringkas aku nie....
  1. Buat satu entri bertajuk "WACANA: JIKA AKU DIBERI MASA SEMINIT BERJUMPA RASULULLAH S.A.W..."
  2. Letak header buruk aku dan linkkan ke entri nie...
  3. Korang bagitau la apa hasrat dan impian korang jika diberi masa seminit untuk berjumpa Rasulullah S.A.W.... 
  4. Dah siap....tinggalkan URL entri korang tu di ruangan komen di sini.... Yang terbaik akan aku upkan jadi entri pilihan... 
Tarikh tutup: Tengah malam  DILANJUTKAN KE TENGAH MALAM HARI NIE...

P/S: Semoga kita lebih mencintai Rasulullah dari sebelumnya...

Blogger Tak Solat

Bloggers.... penulis blog yang menulis mengikut kehendak hati tanpa sempadan..... Semua idea ditulis mengikut citarasa dan idea tersendiri..... Apa yang ditulis....itulah yang difikirkannya....kecuali entri tu copy paste...bukan asli dari dier... Tapi amat berdukacita bila si bloggers mengutamakan blognya dari agamanya...

Aku nak bagitau panjang-panjang pun....Bukannya korang nak baca kan....Yang femes lagi la tak bace entri cikai macam nie...he he he

Jadi aku sediakan satu video nie untuk korang semua..... Semoga menjadi peringatan buat semua bloggers...


Video tu nak bagitau yang jangan lengahkan solat...mane la tau time korang duk lengahkan solat sambil buat entri mengutuk dan mengeji orang..... tetiba Tuhan ambik nyawa korang...... Entri terakhir sebelum mati....Entri mengutuk orang lain demi traffic sendiri..... Sekali yang datang beribu pembaca.... setiap sorang yang baca....korang dapat dosa..... Bekalan masa mati... 

Aku cuma mampu ingatkan....Yang mana sediakan entri berguna....Alhamdulillah....semoga bermanfaat... Jangan kejarkan kejayaan sampai leka akan tanggungjawab kita.... Semoga kita semua menjadi blogger yang beriman....:)

Monday, August 15, 2011

Lesbian dan Gay | Bes Ker?

Ops..ops...jangan kak...jangan
Lesbian dan gay nie.... perkara yang makin dibimbangi masyarakat seluruh dunia... Ada jugak yang tak risau benda nie...yang mana geng-geng menyokong tu....memang sah la tak risau kan....berbangga lagi.... Tapi bagi kita nie...umat islam akhir zaman... perkara nie makin menjadi kerisauan... Tapi aku tak nak cakap pasal tu...nak bagi persamaan antara lesbian dan gay.....

Eeee...geli aku tengok...
Sama Jenis - Ni sememangnya ramai yang dah tau kot... lesbian nie....pempuan nak kat pempuan... gay nie...lelaki sama lelaki... Tapi biasanya akan ada yang lebih dominan dan kurang dominan... Macam pakwe dan makwe jugak la....

Sah Ke Neraka ! - Aku bukannya penetap sesape masuk syurga ke neraka....tapi kalau bab gay dan lesbian nie... Sah-sah nama korang di register masuk dalam neraka... Tanya la mana-mana ustaz... mana-mana cikgu agama... Kecuali kalau korang bertaubat.... Sama jugak macam kes murtad... Tapi....aku berani cakap... depa nie tak takut neraka... Depa lagi takut dibakar api dunia nie dari api neraka yang beratus kali ganda panasnya...

Bukan manusia normal - Nafsu semulajadi manusia ialah tertarik kepada kaum  bukan sejenis... Lelaki akan nak kat pempuan...pempuan nak kat lelaki.... Tapi bila lelaki nak kat lelaki...pempuan nak kat pempuan... Baik korang pegi cek kat spital... Mungkin korang dah sewel atau korang dah tak jadi manusia normal lagi...Bukannya jadi X-Men tu....tapi korang ni golongan sama level dengan orang-orang cacat mental atau orang yang ada sindrome down...

Dua-dua nafsu songsang - Boleh kata macam tu la....menentang lumrah alam... Tuhan dah cipta setiap makhluk tu berpasangan...lelaki dan pempuan... Saling tertarik yang dikatakan cinta tu.... Kenapa la duk pilih jantan sama jantan atau pempuan sama pempuan? Hilang akai ka? Macam mana boleh tertarik magnet sama kutub? Dunia pun pening (selalu gempa bumi) disebabkan ada orang macam korang nie....

Kepada yang rasa nak cuba-cuba..... JANGAN CUBA! Nafsu songsang sememangnya dapat sokongan seratus peratus dari setan-setan berdarjat tinggi... Aku boleh cakap...sesape yang dah terjerumus...korang nie dah jadi PUPPET YAHUDI.... Korang dah jadi barang mainan setan... Cepat-cepat la berubah menjadi manusia normal yer.... Aku TAK NAK JADI PUPPET.... Aku nak jadi manusia normal yang merasai nikmat dunia secukupnya...:)

P/S: Sape marah pasal entri nie....sah dier GAY/LESBIAN!! Ha ha ha....

Solat Ekspress

Aku dah lama dah nak berkongsi dengan korang pasal benda nie.... Cuma time nak berkongsi jer....ada jer halangan....internet slow la...internet takde la... Black out la...macam-macam.... Nasib baik aku simpan idea nak share entri nie dalam hanset...Time nak cek idea apa nak ditukar jadi entri.... Terbaca la pasal nie....Akhirnya berjaya jugak nak berkongsi....Pasal solat ekspress.....he he

Ada satu video nie.... Solat laju giler....siap berimam lagi.... Video nie dah ditanya pada sorang ustaz.... Ustaz tu pun dah jawab.....video nie mungkin guna mazhab lain....kalau ikutkan mazhab kita.....tidak sah solat tu.... Kalau aku la jadi makmum dier.....komfem semput bai.... ha ha ha....


Semput kan? ha ha ha...... Solat sepatutnya dibuat secara tenang dan sederhana.... Bagi solat berjemaah... elok dilakukan tak laju dan tak lama.... Sesuai dengan makmum yang datangnya dari berbagai peringkat umur.... Kalau macam ni la solat terawih.... 20 rakaat habis dalam 10 minit kot.... pakcik-pakcik habis je solat terus masuk ICU.....haaaa~~ sempuuuuut... hahaha....

P/S: Solat kerana Allah, bukan solat kerana terpaksa....

Lailatul Qadar | Malam Yang Lebih Baik Dari Seribu Bulan

Surah Al-Qadr

Apa itu lailatulqadar ? Apa maksud lailatul qadar? Haa....bagi sesape yang tak tau...boleh la baca nie sebagai menambahkan ilmu pengetahuan yer.... Aku bagitau secara ringkas dan padat jer... Sesuai bagi golongan anak muda yang masih tercari-cari hala tuju kehidupan nie... 

Lailatul Qadar nie maksud direct nya Malam ( Lailat) Kemuliaan (Al-Qadar). Kenapa dimuliakan? Sebab malam itu adalah malam diturunkan Al-Quran.... Bila? Tidak diketahui secara detailnya.... Cuma yang diketahui... Malam penurunan Al-Quran nie berlaku dalam tempoh 10 malam terakhir dalam bulan Ramadhan....

Kenapa terkenalnya malam Lailatul Qadar? Sebabnya....malam itu lebih baik dari seribu bulan... maksudnya bukan dari paras rupa ke aper....tapi pahala dilipat gandakan sebanyak seribu bulan pahala.... banyak tu.... Sape yang tak nak kan.... Contohnya macam korang selalu dapat RM1000 sehari....pada malam tu..pendapatan korang dilipat gandakan sebanyak seribu kali.... So...dalam sehari tu...korang dapat RM1000 x 1000 = ?? (Cer kire...cer kire). Berminat? Komfem la kan.....

Dikatakan malam itu....malaikat dan ruh diturunkan....Sejahtera sepanjang malam hingga terbitnya fajar... dan keadaan malam tu tenang dan aman... Macam mane nak cam? Memang takde tanda-tanda fizikal punyer....Jadi....kenela guna cara cuba dan menang...Trial and error....

Cara nak dapatkan ganjaran.... beribadah la secara berterusan di sepuluh malam akhir Ramadhan.... ada sesetengah cakap lima belas malam terakhir.... Aku ambik yang lima belas...sebab tak rugi ambik yang lima belas... Lagi banyak kita beribadah....lagi banyak pahala kan? Jumpa tak jumpa malam tu... Ikut nasib dan rezeki je la...Janji jangan miss walau satu malam dalam malam-malam terakhir tu.... Kalau awal-awal dah termiss?? Akhir puasa lagi malas la jawabnya...he he

Sebenarnya tak susah bagi sesape yang beramal secara konsisten dan istiqamah.... Sebabnya..jika dia beramal sepanjang bulan puasa tanpa rasa jemu dan leka.... Sudah pasti akan terjumpa juga malam lailatul qadar tu... dan sudah pasti akan dapat pahala berganda itu.... Nampak? Jadi..amat susahla bagi sesape yang kejar malam itu semata-mata.... Perlukan konsistensi untuk berjaya...;)

P/S: Pada masa nie solat witir disertakan bacaan qunut... Tau ke tak? :)

Sunday, August 14, 2011

Ucapan Aidilfitri : Dari Saya Untuk Eqbalzack

Sila KLIK jika mau join
Dalam kekeringan idea dan kekeringan poket nie.... Maka terdetik la di hati kecik nie mencuba lubang-lubang rezeki di dalam dunia blog nie... Dua minggu lagi nak raya...mana mau cari duit raya nie....hehehe. Sekali terpandanga giveaway dari bro EQBALZACK nie.... Penjawat jawatan senior aku di UPM... Aku masih lagi terkejar-kejar master...Dia dah kejar PHD dah.... Alhamdulillah... Semoga aku dapat menjejak jalan-jalan kejayaan bro nie.....

Ucapan aku untuk bro ialah...

Kisah saya salam ditabur
Untuk bro Eqbalzack yang baik hati
Malam pertama aku bangun sahur
Hampir terlepas dek jam tak bunyi

Menahan lapar diri bertahajjud
Mencari berkat mengelak getir
Terawih dikejar berbalas sujud
Lapan rakaat beserta witir

Masa beredar cepat berlari
Bersahur dan berbuka silih berganti
Lailatulqadar pula bakal dicari
Di akhir puasa kami menanti

Akhir puasa memintalah si isteri
Mengajak dating beserta shopping
Baju raya belum dicari
Kepalaku pening sebab duit dah kering

Sebulan berpuasa bersama rakan,
Mengejar pahala yang tiada bahaya
Selamat hari raya aku ucapkan,
Harap dapat la duit raya....

Ok la tu bro....pantun puasa dan raya ciptaan original dari aku tu..... Semoga dapat la menang untuk rezeki baby kecilku yang masih dalam kandungan isteri.....

Blogger Paling Kaya | Siapakah...

Blogger nie dah macam pekerjaan dah sebenarnya.... ada yang kata sekadar hobi...ada sekadar mengisi masa lapang... Tapi bile dah masyuk pendapatannya... Mula la akan jadi macam pekerjaan... Ada yang dah kaya disebabkan blog nie..... Nak tau sape? 

Blogger paling kaya dari segi duitnya.... Blogger yang dapat iklan banyak giler...Dapat innity lagi...dapat orang sewa iklan lagi....dapat sponsorship lagi... Yang ni memang dah jadi sumber pencarian kedua dah kot.... Aku jauh lagi...jangan risau.. jangan dengki-dengki ek...he he

Blogger paling kaya dari segi ilmunya... Blogger ni tak jemu berkongsi ilmu dalam blog dier.... Buat je entri...mesti nak share ilmu... Maka blogger ni akan jadi blogger kaya ilmu.... Dapat la sedikit pendapatan pahala kan.... 

Blogger paling kaya dari segi widgetnya....ade jugak ek..ha ha ha.... Blog dier penuh dengan pelbagai jenis widget....sampai berat tak hingat dunia dah nak bukak blog dier.... Kawasan yang paling banyak orang klik biasanya....hujung bucu belah kanan....tekan 'X'...he he he

Blogger paling kaya dari segi lawaknya... Ini sah-sah blogger lawak... blog dier dipenuhi lawak-lawak antarabangsa dan lawak copy paste... he he he.... Tapi takper...dah kate blog lawak.... bukan originaliti pun takper...asalkan diletak sumber asalnya...

Blogger paling kaya dari segi gosipnya.... Semua nak diceritakan dalam blog... Semua pasal gosip...tak kire benar atau tidak...ye la....dah name gosip kan... Takde nyer gosip seratus peratus betul dan benar.... Maka sesape yang suka bergosip..maka korang berpeluang nak jadi blogger paling kaya dengan gosip...

Blogger paling kaya dari segi resepinya... Ni sah-sah blog masakan... Blog yang menampilkan resepi menarik dan bagus untuk dicuba.... Blog ni jangan risau...selamat dari segi kutukan dan tohmahan keji... Kalau ade jugak...memang sangat keji la orang yang mengutuk tu... huhuhu

Korang rasa nak kaya dari segi apa... Semua terpulang.... Aku cuma berblog suka-suka jer.. Sambil menyampaikan ilmu...sambil tu jugak berkongsi cerita.... Kadang-kadang bergosip...kadang-kadang sebarkan maklumat terbaru... Nak pijak kawan blogger lain? Ermm...tak sesuai dengan aku... Baik aku berblog sambil tersenyum riang gembira je kan....hihihi

P/S: Kalau korang tau sapekah blogger paling kaya tu..silakan la list...aku tak tau...hehe

Giliran Amirul Hadi, Badrol Bakhtiar Pula Dirisik Kelab EPL dan Jepun

Sememangnya pemain negara sudah terbukti meningkat... Kalau tak...mana tak sampai ke tahap sekarang kan... Cuma perlu ditingkatkan lagi...kita jauh lagi nak sampai ke level Comfort Zone dalam bola sepak.... Perlu diusahakan lagi.... Apa yang membuktikan kejaguhan pemain kita ialah... Pemain kita dah mula di usha kelab-kelab luar....Amirul hadi dan Baddrol Bakhtiar menjadi pemain yang seterusnya...


Baddrol Bakhtiar dikatakan berjaya mendapat perhatian kelab dari English Premier League iaitu The Latics...Kenal tak? Ala....Wigan tu.... Kelab EPL tu bai....bukannya kelab divisyen bawahan.... Dikatakan Baddrol akan diberi tempoh percubaan untuk bermain dengan kelab itu.... 


Amirul Hadi pulak... berjaya mendapatkan perhatian dari kelab Jepun dan jugak kelab dari liga Indonesia, Persib Bandung.... Kelab liga Jepun tu tak dikenal pasti lagi.... Cuma yang menariknya....Kalau betul la Amirul Hadi ke Jepun....Beliau merupakan pemain pertama dari Malaysia yang akan bermain di Jepun.... Cayalah!
Pemain-pemain lain yang dah mula ditawarkan ialah Safiq Rahim dan Safee Sali... Untuk Safiq Rahim...beliau dikhabarkan akan ke Persija Jakarta dan Safee Sali pula akan ke Jerman... kelabnya sememangnya mengejutkan aku....FC Koln...Kelab yang sebaris dengan Werder Bremen.... FC Wolfsburg... dalam liga utama Jerman.... Haaaaaah Sempuuuut....

Aku duk tunggu sape la pulak nak beli Norshahrul Idlan Talaha dan si Khairul Fahmi nie.... Depa nie bagi aku berstatus tinggi jugak nie.... Mane la tau depa boleh main liga Sepanyol pulak ker.... Boleh la Shahrul belajar dengan Messi kan.... Khairul Fahmi pulak mane la tau boleh ke liga Itali kan...boleh belajar dengan si Buffon tu..... Pergh! memang WORLD la angan-angan....hahaha.....

Sumber asal dari SINI

P/S: Tak kisah la liga mana-mana... Asalkan dapat menimba ilmu... Go Harimau Malaya Go!

Bila Otak Sudah Kuning...

Bila otak dah kuning...Pak sedara tegur pasal burung.."Jaga burung tu...Kang mati kang" Yang dimaksudkan ialah burung di dalam sangkar kat luar rumah tu.... Bukannya burung tak bersayap tu...

Bila otak dah kuning.... Mak mertua pesan kat hang pa...."Jaga pisang leklok...." Yang dimaksudkan adalah pokok pisang belakang rumah tu...bukan PISANG tuu...

Bila otak dah kuning.... Bila si pempuan cakap, "Boleh mintak apa saja"... Apa saja tu dari segi pertolongan dan dorongan.....bukannya ke adegan ranjang! 

Bila otak dah kuning... Bila si isteri atau awek mintak batang (LINK)... Yang dimaksudkan adalah batang penyapu atau batang mop nak buat keje di rumah....bukannya.......aah..paham-paham la kan...

Bila otak dah kuning... Tengok benda yang seakan-akan bentuk kemaluan ( LINK )...dah mula pikir pelik-pelik.... padahal itu sememangnya buah-buahan atau tumbuh-tumbuhan....

Bila otak dah kuning... Bila pak mertua kata " Buah tinggal dua bijik jer... Simpan untuk isteri ko tu".. Yang dimaksudkan adalah buah epal dalam pinggan tu...bukannya.....

Bila otak dah kuning.... Apa yang aku bagitau kat sini.....sumernyer korang FAHAM SEPAHAM-PAHAMNYA....he he he....

GOTCHA!!

P/S: Gurau-gurau....jangan marah...hihihi

Saturday, August 13, 2011

Bunuh Mak Bunuh Bapak

Apa nak jadi dengan masyarakat kita nie.... Semakin jauh dengan ajaran agama dan sunah Nabi... Macam mane orang bukan islam tak pandang serong kat kiter....Kalau kita sendiri lagi jahat dan bengong berbanding depa... Ajaran agama sendiri tak nak pakai... Duk pakai ajaran setan dan hawa nafsu....Ni le jadinyer... sampai mak bapak sendiri pun nak dibunuhnya...

Membunuh tu pun tak digalakkan dalam islam...Kecuali dalam peperangan atau golongan murtad... Masalahnya golongan murtad nie takde pulak yang sanggup membunuhnya.... Undang-undang sendiri larang bunuh depa nie... Mana tak naik kepala... Yang dibunuhnya mak ayah kandung....tak ke bengong tu?

Seteruk mana mak ayah kita...tetap mak ayah korang....dan tetap berdosa besar jika bunuh mak ayah kandung.... Jika depa tak ikut ajaran islam... bagi ler nasihat...tapi masalahnya kalau mak ayah tak ikut ajaran agama...anak-anak lagi la... Tunjuk langit sana sini la jawabnya... hidup tak lekang dek parti-parti liar..

Bila nak bagi tazkirah....cepat-cepat tutup telinga... bila ada forum agama...cepat-cepat tukar chanel... Macam mane nak sampaikan mesej kepada golongan sesat nie? Aku harap sipulan yang dah ditangkap tu diberi sedikit ceramah tiap-tiap pagi dia bangun subuh... Bagi percikan cahaya nur ilahi sikit dalam hati hitam legam dier tu...

Salah sape? salah dier ke bunuh mak ayah dier? Tak....bagi aku bukan salah dier seratus peratus...salah kita jugak....sebab kita tak sebarkan apa yang patut kita sebarkan.... Kita sebarkan apa yang ada kepentingan dengan kita jer....Yang mana kene batang hidung....but dek jer... Buat-buat tak nampak....

Kita nie....as bloggers... kenela main peranan pasal hal nie... Bukannya sekadar nak dapatkan traffic tinggi tapi abaikan masyarakat sekeliling.... Buat entri sekadar kepentingan diri... sekadar mengutuk kaum sendiri... Tapi tak terniat nak mengangkat martabat jatidiri yang dah lama terbaring..tidur tak de orang nak kejutkan..  Bagi percikan sudah... tak payah nak bagi unggun api...

P/S: Sedih dan risau dengan keadaan masyarakat kita....
Ping your blog