Monday, October 31, 2011

Saya Tengok CD Blue Semalam...

Penat pegi makan angin ke Cameron tak hilang lagi nih... Badan macam nak demam jer... cuaca bertukar kot... Kat sana sejuk giler sekarang... Ye ler..kata musim hujan... Malam-malam wajib kene pakai stokin... kaki takleh cecah lantai....sejuk giler...

Balik ke Serdang...cuaca panas la pulak...selalunyer hujan jer... terus badan tak leh nak imbang suhu... Nanti aku uploadkan gambor-gambor cantik dari sane... Semasa aku lepak di taman bunga MARDI...hehehe. Sekarang nie, aku nak citer kisah yang diceritakan masa lepak bersama family wife aku di Rawang... Citer bebudak sekolah rendah zaman sekarang....

Aku ternganga dengar citer dari abang ipar aku....ustaz kat satu sekolah kat situ... Dia cakap...bebudak sekolah rendah sekarang nie dah biasa tengok citer lucah! Kalau dibuat bancian... dekat separuh kot dari kelas dier dah tengok citer lucah.... 

Segalanya bermula sebab ada sorang budak terkantoi mengintai budak pempuan kelas nyer... Bila dah terkantoi dengan cikgu...Mula la disoal siasat.... Sekali jawapan yang dia bagi, 

"Saya intai je cikgu... Tak nampak apa pun...Nampak seluar dalam je.. Kat dalam CD baru nampak sumer. Awal sampai habis cikgu..Saya ingatkan tak salah.."

Bila ditanya tengok CD apa? Dia pun menjawab,

"Citer omputeh cikgu... Tengok semalam jer... hari nie belum LAGI..."

Tergamam aku dengar citer dier.... Berani giler budak tu... Dah rosak giler akhlak budak zaman sekarang... Dier citer lagi.... cikgu tu tanya la lagi... disuruhnyer budak tu bawak CD tu ke sekolah...nak rampas... Sekali budak tu jawab,

"CD tu ayah saya punye cikgu... Nanti saya tanya dulu..Sebab ayah saya simpan tempat tersorok sikit..Saya terjumpa jer.."

Hah....ambik ko... Bapak dier rupanya yang ajar tengok CD blue nih!! Cam mana tak rosak anak tu.... Hmmm... Apa kesimpulan yang boleh dibuat..... Segala-galanya bermula di rumah... Pengaruh kat sekolah memang ada.... Tapi kalau si bapak dan si mak dier dah banyak ajar benda salah.... Lagi teruk la budak tu... Bila cikgu bagi rotan... Cikgu yang dipersalahkan.... Bila cikgu bagi denda... Mula la masuk paper... Macam mana nak didik anak bangsa sekarang yer? Yela... Nak jentik hidung pun dah salah... Takkan nak usap-usap kepala budak tu pulak bila dah buat salah kan...... Korang pikir-pikirkan la....

Kepada bebudak yang tergolong dalam kategori citer nie...Dari duk tengok CD blue...baik korang tengok CD Upin Ipin....Lagi bagus.... Tak pun layan je la Boboi Boy... Ultraman pun ok.... Kalau nak yang real punyer...Layan je la Animal Planet... Komfem seratus peratus kulit asli...he he he...

P/S: Si bapak nyer tu.... Baik dibeli CD Cara-cara nak Solat ker... Belajar Mengaji ker.... Lagi bagus kan? :)

Tuesday, October 25, 2011

Bila Bro Wacana Tak Sabar Nak Jadi Papa....

Dalam 3 bulan lagi... Kalau ikut tarikh yang diberikan pihak doktor...Aku akan timang anak pertama pada bulan Februari tahun depan... Tarikh pun comel jer.... 12-02-2012. Tapi tak semestinyer tarikh tu kan... Kira kene bersedia sebulan lebih awal la kot... Tapi aku dah tak sabar dah nie!! He he he.....

Haritu keluar pegi shopping mall.... Setiap kedai jual barang baby aku dan wife masuk...Beli nyer takde la sangat...Tapi survey harga barang.... Ada yang dah dibeli...ada yang planning nak beli...ada jugak nak beli tapi fulus tak cukup...he he... Duit gaji sekarang ni...kumpul untuk si baby jer.. Tuan empunya badan tak merasa pun sekarang nie..

Dalam duk survey tu...akhirnya aku terjumpa satu romper baby yang dicari-cari aku selama nie... Rompers Arsenal !! Ha ha ha....Bakal anak aku nie bakal anak lelaki... So sesuai sangat la dengan sukan bola sepak kan...Dan aku pulak minat si kelab Arsenal... Tak kisah la Arsenal kalah ke...menang ker... Possesion football atau Tiki Taka Football tetap di hati.... Janji jangan kene enam bijik di tempat sendiri sudaaa.....ha ha ha...


Haaa..... Tu ler romper arsenal yang aku dah beli.... "Me and Daddy Support Arsenal". Tu ler tag line baju nie...hihihi.. Khas untuk anak aku yang bakal lahir nie.... Jangan disokong kelab lain sudaa....memang bising la rumah aku nanti...Poning ler mummy nyer nanti tengok kerenah anak dan ayah...ha ha ha

Excited giler bila dapat tau baju rompers Arsenal nie dah sampai ke rumah...Opss... terkantoi beli online jer..he he he. Ok...ok....survey di kedai...baju nie agak mahal... Dalam harga RM29~35 sehelai... Tapi aku dapat dari online... RM20 je sehelai... Tambah posting dalam RM6 je... Haaa.....Murah la kan...Kain dier lembut.. sejuk....

Sesape nak jugak rompers macam nie.... tak kisah la Arsenal ker...Manchester United ke...Chelsea ke...Liverpool ker... Boleh cuba bertanya dekat Si Kecil Mummy yer... Dekat situ ada jual romper cenggini... Cuma tak tau bila dia nak upload gambar nie... Tapi kalau nak...tanya je... Boleh dapat dengan harga RM20 sehelai... Tambah posting RM6... Boleh nego lagi... Rompers untuk 3-6month, 6-9month, dan 9-12month... :)

P/S: Aku pun dapat dari Si Kecil Mummy jer.... hihihi

Monday, October 24, 2011

Video : Ini baru betul-betul hero hindustan!!

Dalam duk mencari ilmu dan hiburan dalam facebook...aku ternampak la satu video yang di link oleh member aku nie..... Dier cakap video Tamil... Bes....kalah Sivaji The Boss tu....Kalah Padiyappa... So, aku layan la video nie... Tapi sayangnya....member aku tu tersilap...ni video hindustan ler....

Jadi aku compare la dengan citer-citer si Shah Rukh Khan.....Ermm....memang bes citer pendek nie.... This is the real Salman Khan! Ha ha ha..... Tengok la video nie sampai habis... Kalau betul-betul nak tau kenapa dia nie sepatutnya jadi hero seantero dunia!


Amacam? Sape setuju dengan aku....sila LIKE entri nie dan share ke wall facebook korang... Takpun dalam Twitter korang.... Ini baru HERO SEJATI!!

P/S: Renung-renungkan la...:)

Tuesday, October 18, 2011

Carilah Suami Untuk Dijadikan Kekasih, Bukan Mencari Kekasih Untuk Dijadikan Suami

Aku rasa mungkin ramai yang tak berapa setuju dengan tajuk nie... Atau ramai yang setuju tapi tak berapa faham akan maksud sebenar tajuk nie.... Carilah suami untuk dijadikan kekasih, bukan mencari kekasih untuk dijadikan suami... 

Maksudnya takde la rumit dan komplikated sangat.. Maksudnya senang jer... bercinta selepas kahwin. Mungkin tu ler maksud simple dier... Tapi perlu hati-hati la jugak...jangan la pakai serbu dan terjah jer... Sama jugak macam yang dah kebanyakan buat...carik girlfren/boypren dulu... Mana ada terjah dan serbu je kan... Mesti cari yang terbaik kan? 

Cuma satu je ramai yang terlepas pandang... bercinta selepas kahwin tu mengelak diri korang dari terjebak ke arah ZINA... Ok...ramai yang akan bertanya... macam mana nak kenal budi orang tu kalau terus kahwin je kan? Jawapan aku senang jer... Ada jaminan tak perangai pasangan korang masa berkapel dengan dah kahwin tu sama? Jadi..bagi aku....bukan masalah besar pasal nie...

Korang boleh la selidik dulu apa latar belakang dia... Latar belakang keluarga dia....dengan saper dia berkawan... apa bentuk kehidupan dia... kalau rasa nak sahih dan yakin... sila ajak ke rumah korang masa semua ahli keluarga ada di rumah...Bukannya ajak masa rumah tu takde orang!! Ajak pulak khas untuk si dia tu jer.... haa....bagi la test... suruh jadi imam ker... tengok adab makan ker... perokok ke tak... Berkenalan la dan cuba kenalila dia...Cuma tetapkan batas-batas pergaulan dan jarak perhubungan.... 

Nak bersembang...tak payah kene tunggu berdua-duaan... Sembang je la...apa nak malu? Semua edisi perkenalan tu kenela berteman kan ahli keluarga... barula tak bertemankan SETAN-SETAN.... Contoh macam ni je la...ajak datang rumah... makan bersama keluarga.... Pastu suruh dia jadi imam... Solat maghrib atau isyak lagi bagus... Pastu bersembang la di ruang tamu sambil bukak pintu...BUKAN DI BILIK!!

Semuanya atas kehendak korang la kan... tapi yang paling penting... korang sendiri kene la baik kalau nak pasangan yang baik.... Aku petik ayat Quran la sikit untuk nasihat bersama... Dari Surah An-Nur, ayat 26...

"(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat; dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia". (An-Nuur ayat:26)

Nampak tak? Kalau kita sendiri dah cenderung ke arah yang tak baik...contohnya TAK TUTUP AURAT... TAK SOLAT.... TAK PANDAI BACA QURAN.... Maka kalau nak jumpa calon yang baik.... Korang kenela berubah dulu.... Insya Allah korang akan dapat pasangan hidup yang baik.....:)

P/S: Cara yang paling betul kalau nak bernikah...jumpa terus keluarganya... Dan berkenalan la....

Monday, October 17, 2011

Video Manusia Kejam Giler !! Takde Nilai Kemanusiaan Langsung!

Aku tergamam dengan video nie.. Video seorang budak dilanggar van dan kemudiannya digilis dengan sengaja tanpa rasa belas kasihan... Yang paling sedih...orang yang lalu-lalang... Boleh buat bodo ajer!! Biar betol woi.... Takkan depa tu tak sedar ada budak kene langgar nie.... Astaghfirullah..... Korang tengok la sendiri.....


Walaupun dalam bahasa Cina....chong cheng chong cheng... sepatah kata pun aku tak faham.... tapi dari video tu pun dah cukup dah..... Nasib baik ada makcik tu... kalau tak...sumer buat bodo je kot.. Takkan sampai tahap tu hilangnya nilai kemanusiaan depa semua tu? 

Bagi yang paham bahasa Cina tu...tolong terjemah... aku rasa pengacara tu pun mengutuk tindakan segelintir yang tak nak tolong tu... Sekurang-kurangnya... tolong call ambulan pun dah ok... Ni tak... siap buat bodo dan langsung tak pandang.... 

P/S: Harap kat Malaysia takde la jadi cam gini...

Sunday, October 16, 2011

Artis Dapat Hidayah | Apa Itu Hidayah ??

Hidayah.... Satu nikmat yang diberikan Allah kepada insan terpilih sahaja.... Hidayah yang aku nak bincang nie bukannya hidayah nama orang okay... Bukan Nur Hidayah....Bukan juger Hidayatul... Takde kaitan dengan nama-nama orang...tapi ni adalah hidayah yang dikurniakan Tuhan kepada segolongan manusia menyebabkan dirinya insaf dan berbalik kepada ajaran Islam yang asal....

Wardina dan Irma Hasmie
Macam mana orang tu tau yang dia tu dapat hidayah? Haa...Allah bagi banyak cara kat hamba-Nya.... Tak semestinya sama.... Ada yang kene berusaha....ada jugak secara tiba-tiba... Mungkin kerana keikhlasan hati individu tu sendiri ingin berubah...Cuma detiknya belum tiba... Bila dah dapat hidayah...barula terus bertaubat dan menghambakan diri kepada Allah seikhlas-ikhlasnya....

Ada sesetengah dari kita dapat hidayah bila membuat umrah atau haji... Dapat hidayah direct dari tanah suci... Ada jugak kawan kita tu....dapat hidayah dari mimpi... Bermimpikan neraka dan syurga... bermimpikan seksaan alam kubur... dan lain-lain.... Ada jugak mendapat hidayah selepas menjadi sukarelawan menolong anak-anak yatim atau mangsa bencana.... 

Tapi.... hidayah nie hanya untuk golongan yang sudi berubah jer.... Bukan berubah dari baik ke buruk okay! Kalau gitu baik tak payah nak berubah.... Maksud berubah nie.... Berubah ke arah yang lebih baik.... Dari tak tutup aurat...kepada menutup aurat... Dari duk pegi clubbing...kepada pegi masjid atau surau.... Dari buta baca quran... kepada dah stat blajar Muqaddam.... Ok la tu.... 

Kepada kawan-kawan dia pulak... Jangan la discourage dia atau duk menganjing dia!... Kalau korang discourage dia yang cuba berubah ke arah yang lebih baik tu... Korang akan tergolong dalam golongan SETAN dan IBLIS secara otomatik!! So....jangan nak gatal-gatal nak tarik balik depa yang cuba berubah ke arah jalan yang sesat... Bagi la semangat.... Kalau korang tak nak berubah... Lantak korang ler! Tapi jangan cuba buat depa putus asa... Jangan menambah dosa-dosa yang dah bertimbun korang duk pikul tu.. 

Jangan risau...aku tak kata orang yang baik tu syumul...takde dosa...depa komfem ade jugak... Cuma takde la nak tambah dosa tu dengan menghina atau mengejek golongan yang nak berubah ke arah Islam nie... Bagi la support.... Korang pun dapat pahala free-free... :). 

So.... kalau nak dapat hidayah jugak.... Korang kenela mintak dengan Allah.... Sekurang-kurangnya...cuba la hayati kehidupan di sekitar korang... Jangan duk melalak melolong macam orang gila jer...Cuba la selami keadaan orang di sekeliling tu... Dari peminta sedekah...anak yatim... orang miskin.. pakcik makcik di kampung... budak tahfiz...  hinggala ke golongan kaya.... Cuba perhatikan dan silala berfikir... Insya Allah...korang akan tergolong dalam golongan yang menerima hidayah..:)

P/S: Jangan takut Nak Berubah Ke Arah Kebaikan...:)

Saturday, October 15, 2011

Titah Sultan Brunei Berkenaan Hukum Jenayah Syariah | Hukum Hudud

Mungkin zaman sudah mula berubah... sudah mula kembali ke arah pemerintahan secara Islam.... Aku tertarik dengan titah Sultan Brunei ini yang secara terang-terangan berani mengakui bahawa Undang-undang Islam patut dipandang serius....Titah sultan itu lebih kepada Hukum undang-undang jenayah syariah atau dengan kata lainnya...Hukum Hudud....

Ramai yang takut pasal hukum nie sebab kita selalu duk bagitau yang hukum nie kejam dan tak sesuai dilaksanakan..... Aku dah huraikan sikit dekat entri nie (KLIK SINI) pasal apa itu hukum hudud sebenarnya.... Untuk pengetahuan korang semua.... hukum syariah Islam nie adalah yang terbaik antara semua jenis undang-undang di dunia nie... Sebab undang-undang nie bukannya digubal oleh manusia cam kita-kita nie... Tapi undang-undang nie suruhan direct dari Allah S.W.T....

Aku tak sokong mana-mana parti okey....Aku tak pandang pun pasal parti...Lantak pi la pasal tu... sumer macam tak betul... tapi...aku sangat la setuju kalau hukum jenayah syariah nie dilaksanakan kat negara kita.... Sebab jenayah dah makin menjadi-jadi... Semua dah makin berani...Korang pun dah tau kan? Buang bayi...kes bunuh...kes rompakan... kes rogol.... macam-macam kes la.... Hampir setiap hari korang dengar kan? Sape yang tak penah dengar...korang tu duduk kat bawah tempurung la kot...

Cuba teka dari mana punca kebanyakan kes-kes tu... Kebanyakan kes-kes tu berpunca dari ZINA! Dan hukum jenayah syariah sangat la memandang serius pasal ZINA.... Tapi aku pelik.... kenapa kebanyakan orang islam sendiri di Malaysia nie takut pasal hukum nie ek? Tak suka ke kadar jenayah berkurangan?? Hmmm......Atau....ADAKAH ANDA SENDIRI SUKA BERZINA??

Kepada yang bukan Islam.... Korang tak payah la takut atau risau... Undang-undang nie bukannya nak memencilkan korang atau nak menindas korang.... Takde pun istilah menindas.... Undang-undang nie untuk kebaikan semua manusia okay....Hanya dilaksanakan JIKA KORANG BUAT SALAH...Dan kalau lah yang bukan islam yang buat salah (nak ke buat salah??) ... Aku rasa korang masih diadili dengan undang-undang sivil...(Betulkan saya jika salah yang nie ek)... Jadi kenapa perlu takut?

Sekarang nie...penyelesaian yang paling berkesan nak kurangkan kes-kes yang berlaku kat Malaysia nie...Hanyalah kembali kepada undang-undang Islam yang asal.... Komfem kurang jenayah... Macam negara Arab Saudi dah buat... Aku cuba carik analisa pasal perbezaan bilangan kes jenayah bila dilaksanakan hukum jenayah syariah nie dengan undang-undang sivil yang kita pakai sekarang nie... Memang jauh giler bezanya kadar jenayah yang berlaku... Sesape yang ada gambar tu... sila bagi link kat komen yer... Biar semua sedar dan paham... Undang-undang Islam bukannya nak menindas...tapi nak menjaga keamanan seluruh manusia sejagat.... Tak kira la korang Islam ke bukan Islam...


P/S: Pasal aurat...aku rasa agama lain pun suruh tutup sebenarnya... kan? Cuba cek!!

Friday, October 14, 2011

Maharaja Lawak Mega | Mulai 28 Oktober 2011

Astro nie memang pandai dalam bab-bab mencari duit nih.... Walaupun bayaran bil astro melambung naik... Tapi ramai yang masih lagi setia dengan astro.... Takde sebab lain... Persaingan yang kurang... Persaingan dari segi kepelbagaian chanel TV dan jugak marketing strategi.... Sekarang ni pulak....keluar lagi satu rancangan yang mungkin membuatkan orang yang dah nak potong astro tu....Tak jadi potong.... MAHARAJA LAWAK MEGA..

Rancangan Maharaja Lawak Mega nie akan ditayangkan di Astro WARNA sahaja.... Nak tengok astro WARNA....kene la beli pakej MUSTIKA... Nak beli pakej MUSTIKA...sekurang-kurangnya kene ada pakej minimum... Maka untungla depa..he he he...

Maharaja Lawak Mega nie kalau dilihat dari video promo tu... Terdiri dari pelawak baru dan lama.. Termasuk la Si Adlin... Afdlin (kot...tak pasti)... Harun Salim Bachik (Sorang je ok...bukan tiga orang).. Mr. Os pun ader bai! Kebanyakan peserta nie...pernah jadi juri Raja Lawak.... Haa....time nie ler nak tengok kredibiliti juri tu sendiri... Lawak depa nie boleh lawan lawak golongan muda atau tak....

Dan yang lebih hebat lagi... Peserta Maharaja Lawak Mega nie...terdiri daripada pelawak dari TIGA negara! Jadi....sesapa yang menang dalam Maharaja Lawak nie...boleh la dikatakan pelawak terhebat dan paling diterima seluruh rantau nie.....

Ni ler video promo tu.... memang terbaik la video promo nie... Dah macam promo movie gempak abad nie jer...he he he...


P/S: Aku tetap menunggu Astro Youtube.... kalau takde... tak tengok pun takper....:)

Thursday, October 13, 2011

Kebaikan Yang Ada Pada Siti

Datuk Siti Nurhaliza
Siti yang dimaksudkan nie...bukannya Cik Siti yang aku bagi kat entri NIE (KLIK SINI) ok!... Ini betul-betul punyer Siti.... Siti nie sangat la popular di kalangan masyarakat kita... Cuma bagi yang betul-betul tau je perasan akan kebaikan yang ada pada Siti nie.....

Apa yang aku nak bagitau kat sini... Bukannya saje-saje nak bodek pun... Tapi sememangnya betul dan benar... yang baik..kita jadikan la sebagai teladan kan... yang buruk..dijadikan sempadan... yang tengah-tengah? he he he.... Mane ader... baik dan buruk tu takde tengah-tengah.... Ok... Inila Siti yang boleh dijadikan contoh kita... 

1) Siti Khadijah
Beliau merupakan isteri Rasulullah s.a.w yang melahirkan anak-anak Rasulullah, setia dan menyokong Rasulullah walaupun ditentang hebat oleh orang-orang kafir dan musyrik, menghantarkan makanan kpd Baginda ketika Baginda beribadat di Gua Hira'.


2) Siti Fatimah

Anak Rasulullah yang tinggi budi pekertinya. Sangat kasih dan setia kepada suaminya Ali karamallahu wajhah walaupun Ali miskin. Tidur berkongsikan 1 bantal dan kadang-kadang berbantalkan lengan Ali. Rasulullah pernah berkata aku takkan maafkan kamu wahai Fatimah sehinggalah Ali maafkan kamu.


3) Siti Aishah
Beliau isteri Rasulullah yang paling romantik. Sanggup berkongsi bekas makanan dan minuman dengan Rasulullah. Di mana Nabi s.a.w minum...di situlah beliau akan minum menggunakan bekas yang sama.

4) Siti Hajar
Isteri Nabi Ibrahim yang patuh kepada suami dan suruhan Allah. Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim atas suruhan Allah demi kebaikan. Berjuang mencari air untuk anaknya Nabi Ismail (Pengorbanan seorang ibu mithali).


5) Siti Mariam

Wanita suci yang memang pandai menjaga kehormatan diri dan mempunyai maruah yang tinggi sehingga rahimnya dipilih oleh Allah s.w.t untuk mengandungkan Nabi Isa.


6) Siti Asiah
Isteri Firaun yang tinggi imannya dan tidak gentar dengan ujian yang dihadapinya daripada Firaun Laknatullah.


7) Siti Aminah

Wanita mulia yang menjadi ibu kandung Rasullullah. Mendidik baginda menjadi insan mulia.


8) Siti Muti'ah 
Isteri yang patut dicontohi dan dijanjikan Allah syurga untuknya kerana setianya kepada suami, menjaga makan minum, menyediakan tongkat untuk dipukul oleh suaminya sekiranya layanannya tidak memuaskan hati, berhias dengan cantik untuk tatapan suaminya sahaja.


9 ) Siti Zubaidah

Wanita kaya dermawan yang menjadi isteri Khalifah Harun Al-Rashid. Sanggup membelanjakan semua hartanya untuk membina terusan sebagai kegunaan orang ramai hanya niat kerana Allah s.w.t.

Siti-Siti ini adalah petikan daripada kata-kata Ustazah Siti Norbahyah Mahmood dalam rancangan Halaqah TV9 bertajuk 'SITI IMPIAN'. Agak-agaknya la kan.... Siti-Siti yang ada sekarang nie...sama tak dengan depa semua nie? Bukan setakat Siti la.... semua wanita yang ada sekarang nie.... Boleh tak mencontohi depa semua nie? 

P/S: Siti-Siti ni ler sepatutnya dibuat role model oleh setiap wanita...:)

Barangan Baby Menarik Di Si Kecil Mummy | Legging Baby

Sesape yang berminat nak beli barangan baby...atau si kecil yang shomel-shomel tu... Korang boleh cuba menggodek di laman Facebook : Si Kecil Mummy. Di situ ada pelbagai barangan khas untuk bayi bermula dari bayi kecil (0-6 bulan) hingga la budak tu besar sikit.... Ada jugak dijual barangan untuk dewasa... Boleh la sambil-sambil kan...

Legging Bayi
Ni ler contoh barangan yang dijual... Legging bayi... Comel dan cute! Aku pun mungkin ambik yang kat sini jer... Sebab tengah menunggu masa jer ni...:) Harganya berpatutan dan murah.... Lagipun....sekarang nie.. dibuat promosi pembukaan dengan harga BORONG!

Comel kan?

Ala bucuk-bucuk...

Jika korang perasan.... aku ada jugak sediakan iklan besar gedabak kat bawah header tu pasal Si Kecil Mummy nie... Korang boleh jugak klik kat situ... Sememangnya murah dan berbaloi-baloi....Ada jugak barangan lain seperti kasut baby semurah RM5 SAHAJA.... ha ha ha...

Cepat! Cepat!.. Sebelum kehabisan... Jika berminat...boleh la ke laman:


P/S: Sesape berminat nak mengiklankan produk anda... boleh la ke page PENGIKLANAN nie.. Sekarang aku bagi promosi kaw-kaw punyer....:)

Pesta Buku Di MAEPS, Serdang

Siapa sangka...buku atlas yang selalunyer berharga RM50 ke atas dapat dibeli dengan hanya RM20 ke bawah... Dan jugak buku-buku novel omputeh yang selalunyer berharga RM30 ke atas dapt dibeli dengan harga RM8!! Sape yang suka baca buku... Lebih lagi buku omputeh.... Sila la berkunjung ke Pesta Buku di MAEPS, Serdang... Murah dan sangat-sangat la berbaloi!

Aku baru pegi petang tadi... Mula-mula tak terfikir pun nak beli apa-apa buku... Dan aku ingat kecik jer pesta buku nie...Sekali biler sampai tu...hah...ambik kau.. Dua jam aku stuck kat situ! Banyak giler buku yang menarik hati...

Sekotak buku berada di tangan...huhu
Aku nie bukan ler ulat buku okay... Cuma ada ler buku-buku yang ada kene mengena dengan apa yang aku minat dan jugak wife aku minat... Maka melekat la kitorang kat situ.... Nak tengok buku apa aku beli... Ni haa... yang bawah tu buku wife aku beli... Untuk anak aku nanti pun dah ader...hihihi...

Ni Buku aku pilih..

Ni buku untuk wife dan baby boy..hehe
Buku-buku yang aku beli ni....yang paling mahal hanya la RM20 sahaja... yang warna biru tu haa... yang paling murah aku beli... majalah Pregnant tu...RM3 jer... Semuanya harga lingkungan tu la.. Dari serendah RM3...hingga la RM60. Yang harga Rm60 tu....buku Atlas Dunia yang besarnya sama besar dengan meja makan budak...ha ha ha...

Aku nak beli buku novel jugak sebenarnya... Tapi aku nie jenis tak suka sangat novel-novel nie... lagi-lagi omputeh.. Tapi ada la yang aku nak beli....Tapi oleh sebab bajet aku tak berapa mengizinkan...maka aku terpaksa la menahan nafsu membelinyer...he he he..

Agak-agak berapa harga buku nie...:)
Bagi sesape yang suka baca novel omputeh...Baik korang pegi beli cepat-cepat... Banyak buku-buku yang dikategorikan dalam The Best Seller..Kirenyer buku-buku yang bagus dan terkenal la... yang sempat aku ingat...Buku New Moon... Pirates of Caribbean... The Chasing Storm... Dan lain-lain....

Kategori yang ada dekat Pesta Buku di Maeps tu... Cooking ader... Children ader... Novel.... Photography... Biography... Fiction... Dan macam-macam lagi la... Sememangnya...kebanyakan yang datang...komfem berkotak-kotak la bawak balik... Nak buat macam maner... murah giler bai.....

P/S: Rasa macam nak pegi lagi je esok... huhuhu

Wednesday, October 12, 2011

Wordless Wednesday - Sungai atas Sungai

Ni baru kejuruteraan..

Agak-agak Malaysia bile nak ade ek? he he
P/S: Dalam kejuruteraan, always fikir the possibility.... bukannya alasan... baru kreatif.. kalau setakat buat apa yang dah orang buat... baik jangan mendabik dada sangat ler...:)

Tuesday, October 11, 2011

Doorgift Perkahwinan : Mini Porcelin Yang Cute!

Dalam jarang berblog sejak dua tiga menjak nie pun... masih ada yang sudi nak beriklankan dalam blog aku nie... he he he.... Kali nie... sponsor utama blog nie nak mempromosikan barangan terbarunya.... MINI PORCELIN! Sesuai dibuat untuk doorgift perkahwinan anda semua.....


Dekat gambar tu ada sticker nama kan? Haa.... yang tu boleh ditempah khas di Doorgift Raja Sehari dekat facebook... Harganya murah jer... nak tau berapa harganya... PM la dia... :)


Selain mini porcelin... ada banyak lagi barangan menarik khas untuk sesape yang nak buat doorgift... Doorgift untuk aqiqah pun boleh...untuk perkahwinan memang sangat sesuai... Yang penting.... barangan berkualiti dan harganya sangat murah... 

Tunggu apa lagi.... klik la ke link nie...


P/S: Sesape berminat nak iklankan perniagaan anda..boleh emel dekat asey007@gmail.com. Harga boleh dirunding... Sekarang aku bagi diskaun kaw-kaw punyer....:)

Monday, October 10, 2011

Halo Bulan | Kaitan Fenomena Alam Dan Kitaran Hidup

Semalam ramai yang post kat dalam facebook pasal halo bulan... Dah macam pesta bulan dah... Nasib baik tak de yang post pasal Kuih bulan... he he... Ok.... Takde kene mengena...Fine! Benda pasal halo bulan nie selalu terjadi.... Cuma mungkin ramai yang tak perasan sebelum nie.... Apa yang menariknya.... Orang kata la kan.... setiap kali berlaku fenomena halo bulan... maka ada la sesuatu perkara yang tak elok akan terjadi lepas nie.... Hmm..... Boleh percaya ke tak?


Ok.... kita kaji sikit-sikit.... Kalau diikutkan sejarah dulu-dulu... pakar astronomi purba selalu mengaitkan fenomena bulan dan bintang dengan ramalan depa.... Segala apa perubahan yang berlaku di langit... dikaitkan dengan apa yang bakal berlaku di atas muka bumi nie... Yang ganjil dan peliknya... banyak yang hampir benar! 

Mungkin ada orang kata... itu semua kebetulan.. Ok... mungkin ada benarnya semuanya berlaku secara kebetulan... Cuma.... aku terbaca kat mane tah dulu... Pasal kaitan kitaran kosmos dengan kehidupan... Apa-apa yang berlaku di alam semesta...sebenarnya ada kesannya terhadap kehidupan manusia di muka bumi nie! Bukti yang paling senang.... kitaran bulan di langit... memberi kesan pada air pasang surut di laut... Bila berlaku gerhana... bila komet melintasi bumi... dan banyak lagi.... Semuanya ada kisah-kisah tersendiri...

Jadi.... betul ke kebetulan? Haa.... Berbalik kepada ajaran dalam Quran.... apa yang diceritakan pasal fenomena alam di langit? Pernah tak dikaji oleh saintis-saintis negara kita? Hmm.... Bagi aku la kan... Mungkin ada benarnya ada kaitan.... Sebab segala apa yang berlaku...pasti ada kaitan... Even apa yang korang buat sekarang pun akan memberi kesan kepada orang lain dan jugak masyarakat sekitar... Inikan pula fenomena bulan dan bintang... Contohnya...korang hisap rokok... asap rokok... puntung rokok yang dibuang... effect kat orang sebelah...anak-anak... ekonomi negara... Ada faham??

Pasal halo bulan nie.... mengikut kepercayaan orang Jepun ( Kalau silap...tolong nasihatkan yer.. Citer nie aku pernah dengar dulu-dulu..Aku dah try carik sumber...tapi tak jumpa.. ) Kejadian halo bulan sentiasa dikaitkan dengan akan berlaku satu kejadian yang tak diingini... Mungkin besar...mungkin kecik jer kejadian tu... Tapi akan berlaku satu kejadian yang tak elok... Hmm.. agak-agak kalau dah selalu nampak halo bulan tu... Maknanya akan sentiasa berlaku perkara tak elok ek?

Tapi kan.... Bukan ker sekarang nie selalu berlaku perkara tak elok... rogol bayi sendiri.... bakar kemaluan isteri... bunuh mak bapak sendiri... ZINA sana-sini.... Memang patut la kot selalu nampak halo bulan...huhuhu.... Aku just bagi pendapat ok.... Aku tak percaya bulat-bulat pasal halo bulan dengan kes-kes tu.... Aku hanya percaya pada qada' dan qadar dari Allah jer... Mungkin kalau betul pun...ianya satu petunjuk dari Ilahi untuk kitorang semua..... Masalahnya... bila la nak sedar.....

P/S: Semalam sempat tengok sendiri... memang nampak cantik... :)

Thursday, October 6, 2011

Bila Artis Jawab Pasal Hukum Hudud

Apa pandangan korang tentang hukum hudud? Aku tanya ni bukan atas dasar kepartian atau kecenderungan kat mana-mana pihak... Aku cuma tanya tahap kefahaman korang pasal hukum hudud... Rupa-rupanya ramai lagi yang betul-betul tak faham pasal hukum hudud... Tapi....ramai yang nak bercakap pasal hukum hudud nie... adeh...

Bila ada orang tanya dekat artis pasal hukum hudud.... Macam-macam jawapan yang diberi... dan aku sangat la sedih bila membaca komen depa nie... ramai yang ke arah tidak menyokong pasal hukum Allah nie... TAKDE RAGU-RAGU... TAKDE ERR ERR dulu....Aku sebagai seorang umat Islam... aku sokong hukum hudud dijalankan... Lantak la sape yang perjuangkan...


Aku bukannya penyokong kipas susah mati ( Die hard fan) mane-mane parti... aku sokong apa yang aku rasa betul dan benar di sisi agama Islam.... Takde parti politik yang syumul dan perfect.... Yang syumul dan betul hanya la yang termaktub dalam Quran jer... So.... Hukum hudud ada dalam Quran... Apa lagi yang nak dibahaskan?

Perlu dikaji terlebih dahulu? Kamon la... ni bukannya hukum ciptaan manusia la kawan... Ni hukum ajaran Tuhan.... Hebat sangat ker korang nak kaji dulu? Aku kekadang nak tergelak la jugak komen depa nie... Kalau betul pun nak kaji... sila kaji macam mana hukum nie dilaksana pada zaman kegemilangan Islam... Zaman di mana masyarakat berbilang kaum dan agama boleh bersatu dibawah cara pemerintahan Islam yang menggunakan undang-undang ajaran Islam. Ada pulak yang cakap zaman dulu boleh...zaman sekarang nie tak boleh.... Waklu! Islam adalah agama yang boleh dipakai sehingga ke hari kiamat... Hukum nya juga sama.... Relevan dipakai dalam mana-mana zaman...

Ramai yang takut bila dengar kene potong tangan...kene sebat berpuluh kali.... Sedangkan nak laksanakan hukum tu pun perlukan SAKSI yang beriman dan tak menipu! Mane nak cari saksi macam tu? Susah beb....So...berapa kerat jer yang kene potong tangan? Pastu ada cakap... kalau dah kene potong tangan kiri... kalau dia mencuri lagi.... kene potong lagi... kesian.... Hadoi... singkat giler pemikiran..... Lantak dier la kalau kene potong lagi!! Sape suruh mencuri lagi! Sape suruh mencuri lagik!! Salah saper? So???

Ok.... Undang-undang Islam... ada banyak.... Salah satunye ialah hukum hudud... Hukum hudud ni untuk sape? Untuk golongan yang makan rasuah ker? Untuk golongan tak tutup aurat ker? Untuk golongan artis ker? Sebenarnya...ni ler golongan yang akan dijatuhkan dalam hukum hudud (Kalau salah, tolong nasihatkan saya):


- Zina
- Tuduhan Zina ( Qazaf ) tanpa empat saksi
- Minum Arak
- Mencuri
- Hirabah ( Perusuh / ganggu keamanan )
- Murtad
- Baghy (Bughah – Pemberontakan)

So...kepada yang TAK MENCURI...kepada yang TAK BERZINA.... kepada yang TAK MINUM ARAK... kepada yang TAK MURTAD.... tak perlu la takut kan... sebab bukan hangpa yang kene... Jadi kenapa ramai artis yang takut sangat akan hukum nie ek? Tak sesuai sangat ker?  Ker sebab termasuk dalam golongan di atas tu? Ops... tak nak la tuduh yang bukan-bukan kan.... Kamon la oit....Ni dah termaktub dalam Quran nie.... Allah Maha Mengetahui... Ni ler sebaik-baik hukum bagi golongan itu....

Kalau benar la diri korang beriman kepada ajaran Islam.... WAJIB SOKONG PERLAKSANAAN HUKUM ISLAM..... Tak kire la...hukum hudud ker....hukum syariah ker.... hukum aper ker.... Semuanya wajib dilaksanakan....Sebab hanya hukum ajaran Allah sahaja yang TIDAK ADA KEPENTINGAN PERIBADI.... TIDAK ADA BERAT SEBELAH... TIDAK ADA RASUAH.... So.... terima je ler.... apa susah.....

P/S: Tepuk dada, tanya iman.... Jangan mengaku Islam sebab keturunan sahaja... Dalamilah kesucian Islam...

Monday, October 3, 2011

Lari Jah!! Lari!!

Lari Jah!! Lari! Jangan berenti! Haaa... Macam tu ler bunyi nyer sesetengah penyokong pasukan nak menyokong peserta pasukan depa semalam.... Semalam aku pegi tengok pertandingan merentas kampus peringkat interkolej UPM... Semua kolej bertanding.... Peserta pulak.... lagi ramai...lagi banyak peluang nak menang! he he...

Ni kirenyer acara tahunan.... Di UPM nie...selalu cuba menerapkan amalan sihat dan cergas kepada pelajar-pelajarnyer... Cuma pelajar tu sendiri je susah nak join aktiviti sihat nie.... Macam semalam... sikit jer yang join.. Ye la... dari beribu pelajar... yang datang cuma beratus jer... Tak ke jauh tu bezanya.... Kolej aku pulak... antara kontinjen paling sikit... Mungkin sebab ada aktiviti lain yang bertembung kot..

Aku nak tergelak dengan sebilangan dari depa nie.... Macam-macam gaya aku tengok.... ada yang turun berlari guna kasut untuk jalan-jalan.... ada yang bawak botol air yang 1.5 L tuu.... ha ha ha.... Tak penat ke bang bawak botol besar buat lari.... hadoi.. Yang paling kelakar.... masa nak sampai kat garisan penamat... Ada yang bergaya macam dapat menang juara Olimpik...padahal dapat nombor yang tah berapa ratus tah.... hahaha.... Ada jugak yang selamba badak jer... Gembira pun tak... sedih pun tak... muka selamba jer sambil lenggang kangkung cecah penamat.... 

Haa....itu ler gaya-gaya pelari merentas kampus dekat UPM nie... Yang johan... memang power giler.... sampai ke garisan penamat tu.... tetap menten dan bertenaga... Jarak lebih 10km tu dihabiskan dalam setengah jam jer.... Pergh! Aku zaman fit dulu pun tak sampai ke tahap tu.... Sekarang apetah lagi...he he... 

Itu ler sedikit sebanyak kehidupan di kampus... Bukan setakat belajar depan meja jer.. Tapi banyak aktiviti menyihatkan diadakan.... Cuma terserah pada student jer macam mana dia nak corak kehidupan depa.. Kolej aku dapat nombor 4.. Kire ok sangat la dengan jumlah peserta yang sikit nie... Semua dapat habiskan perlumbaan dengan mendapat mata berharga untuk kolej.... SYABAS! 

P/S: Lepas nie ragbi pulak.... Lepas tu bola sepak...

Saturday, October 1, 2011

Perkahwinan Nabil dan Nazirah Ayub | 2 Oktober 2011

Esok, iaitu 2 Oktober 2011....akan berlangsung Majlis Perkahwinan Nabil dengan Nazirah Ayub.... Majlis kahwin depa akan diadakan di I-City, Shah Alam.... Dengan ini, aku sebagai wakil blogger mengucapkan tahnian buat Nabil dan Nazirah Ayub.... Semoga kekal hingga ke anak cucu cicit ciak ciut.....


Aku tertarik dengan kad kahwin si Nabil nie..... simple jer....tak perlu la nak bertatahkan emas dan perak macam buku ensiklopedia tu kan.... Dan aku sokong sangat la kad-kad simple macam nie... sebab kad kahwin hanya bertujuan nak ajak rakan-rakan dan kenalan je kan..... Jadi.... biarla memadai dengan biasa-biasa jer.... Kad mahal berjuta sekalipun.... Last-last masuk tong sampah juger....:)

Baik bajet untuk kad tu dimasukkan dalam persediaan makan-makan.... Lagi bes dan lagi berkat.... Orang lain dapat makan....dapat menumpang rezeki kita.... Menambah keberkatan majlis kahwin tu nanti.... Anggap la macam rezeki dikongsi bersama atas nama bersyukur dengan perkahwinan yang diberkati tu...

Haaaa...... ni ler kad kahwin si Nabil dan Nazirah Ayub tu.... Macam kulit majalah Ujang jer... he he he... Apa-apa pun... memang sempoi kad nie... 


P/S: Aku tak dapat pegi... sebab tak diajak! ...hahaha
Ping your blog