Tuesday, February 28, 2012

Tahniah Mawi !! Selamat Menjadi Ayah


Entah kenapa aku rasa bulan februari nie macam bulan yang dipenuhi cahaya mata-cahaya mata yang gilang gemilang.... Dah macam musim sambut anak je aku rasa.... ha ha ha.... Dalam awal bulan ari tu.... Aku dapat anak lelaki.... selang seminggu.... Si Ujang pulak dapat baby.... Siap kat hospital boleh jumpa kawan-kawan lama dalam wad.... Baru deliver baby juger!! Kali nie Si Mawi  dan Ekin pulak dapat baby.....Alhamdulillah...

Ekin selamat melahirkan anak perempuan seberat 2.8 kg di Hospital An-Nur pada pukul 4 pagi hari Selasa (28 Februari 2012).. Anak perempuan mereka masih belum diberi nama.... Harap diberi nama yang cantik dan indah mengikut ajaran Islam.... 

Dulu aku dan wife planning nak deliver baby kat Hospital An-Nur jugak... Tapi oleh kerana ada beberapa masalah yang terpaksa dihadapi... Maka ditakdirkan anak kami dilahirkan di Hospital Serdang.... Tapi aku bersyukur sesangat.... sebab Segala-gala urusan dipermudahkan Allah walaupun di luar perancangan asal.... Dan ketentuan ALlah jua lah yang terbaik.... Alhamdulillah ku panjat kesyukuran pada-Mu ya Allah...-_-

Welcome to the club Mawi! Selamat menjadi ayah/abi/bapa/papa/daddy/walid/.... Aku macam tak jadi nak guna daddy.. Mendapat tentangan sengit dari keluarga di kampung...muahahaha... Aku tak kisah pun... Janji anak aku dapat jadi seorang anak yang soleh... 

Dalam sehari dua nie... ramai yang dapat baby girl... Ujang dapat baby girl...mawi dapat baby girl.... Kawan aku pun dua tiga orang dapat baby girl..... Kira macam nisbah kelahiran baby girl dengan baby boy nie dah macam 10 : 1.... 10 baby girl....sorang je baby boy... Serius tak tipu.... Anak Ben Ashaari? Kita tunggu.....he he he...

Dikatakan Mawi dan Ekin akan mengadakan majlis kesyukuran dalam masa terdekat.... Dan gambar anak perempuan mereka tidak didedahkan lagi buat masa nie.... Mesti comel je kan? Cute jer macam uncle dia...Bro Wacana! Ops....Ops.... tipu jer..ha ha ha..

Kepada yang masih belum merasa..... Aku cakap satu jer... it is the best moment in your life bila korang dapat baby korang sendiri..... Baby kecil tu dilahirkan hasil dari kasih sayang korang dengan pasangan korang... Darah daging korang.... Kain putih yang bakal dicorakkan korang sendiri.... Penyeri hidup dan jugak tanggungjawab kita sebagai ayah dan ibu.... Percaya atau tak... Selama mana korang menjaga baby tu nanti sampai besar.... Banyak la kenangan dan memori silam korang dengan ayah mak korang terdetik di hati.... Korang buat kasar ker..korang tak dengar kata ker... Nanti korang tau la perit getir susah senang ayah mak jaga korang sampai besar... This is life! :)

P/S: Rindu kat baby di kampung... huhuhu

Monday, February 27, 2012

Kelantan Negeri Paling Miskin... ?? | Kupasan Fakta Depan Mata

Ok.... ramai duk kate Kelantan nie negeri yang paling miskin.... Negeri yang paling mundur... negeri yang tak membangun sejak bertahun-tahun... Pastu ada pulak digembar-gemburkan mengatakan dengan fakta-fakta yang Kelantan nie sememangnya negeri yang paling miskin di Malaysia nie! 

Tapi betul ker? Aku tak tau sangat pasal nie...Macam mana pengukuran kemiskinan sesebuah negeri tu diukur... Dari segi projek pembangunan infrastruktur ke? Dari segi pembangunan rumah flat ke? Atau dari segi kemewahan rakyat tu sendiri? Orang yang terlibat je tau ye dak? Tapi aku nie orang Kelantan... Aku selalu balik ke Kelantan...Dan aku tengok dengan mata aku sendiri KEADAAN SEBENAR orang-orang Kelantan.... Nak tau keadaan sebenar penduduk Kelantan? Ni la FAKTA....bukan AUTA!

Kat Kelantan sememangnya masih banyak perkampungan.... Kalau nak banding dengan negeri-negeri lain... Aku rasa Kelantan masih banyak kawasan kampung-kampung... Nampak mundur la di mata orang yang tak tau kan.... Tapi cuba tanya depa sendiri....  Berapa ekar tanah hak milik depa? Rumah yang depa duduk tu... rumah sewa ke rumah sendiri?? Walaupun nampak buruk di luar... cuba masuk dalam tengok.... Siap ada Home Theatre lagi...Lengkap astro dan kipas pakai remote lagi.... Sumernyer bayar cash! Cuba selidik kawasan korang... Umah cantik tersergam indah... tanah cukup-cukup untuk ruangan rumah jer...Umah sewa kaa sendiri??? Tanah berapa butir je hak milik sendiri? Barangan dalaman rumah dah habis bayar belum? Adakah kebanyakannya hasil dari bayaran bulanan? Courts mammoth? he he he...

Ok.... tu pasal rumah.... Skarang tengok dekat wanita-wanita pulak.... Kalau pegi pasar ker....pegi Kota Bharu dekat Pasar Siti Khadijah tu.... Makcik-makcik yang jual sayur tu.... Siap pakai gelang emas tu... Emas pulak bukannya nipis-nipis...tebal dan berat... Agak-agak berapa harga gelang tu? Korang boleh beli tak? Cincin lagi.... tiga empat jari penuh dengan cincin.... Jual sayur jer... bukannya jual insuran ke haper... 

Pastu cuba korang pusing-pusing Kelantan sendiri.... Bila nampak rumah banglo... Cuba pegi jap menyamar jadi pembanci rumah.... Cuba tengok sape yang duduk...Melayu ke Cina ke India..... Aku berani cakap... 90% rumah-rumah yang korang serbu tu.... kepunyaan melayu...orang tempatan.... Cuba korang buat dekat negeri korang....:) Agak-agak berapa peratus jer hak milik melayu....10%? 15%?

Bagi yang berpendapatan lebih kurang RM2000..... Cuba hidup kat Kelantan tengok.... Buat eksperimen selama tiga bulan ker... Cuba tengok boleh survive ke tak..... Aku jamin... Korang MEWAH dengan pendapatan RM2000 tu kalau di Kelantan..... Cuba korang compare dengan keadaan korang yang hidup di kotaraya nie.... RM2000 tu cukup tak? Ke kena ikat perut? Makan megi hari-hari? he he he...

Jadi dengan sedikit fakta-fakta depan mata nie..... Korang boleh pikir sendiri la kan..... Kalau la betul Kelantan nie negeri paling miskin... Tapi apa kepentingan kekayaan sesebuah negeri tu untuk RAKYATNYA?? Aku tengok rakyat Kelantan cukup mewah dengan kehidupannya... Kaya dengan tanah (harga tanah makin naik..tak penah turun..maknanya depa makin kaya!!!) Kaya dengan barangan kemas (emas pun tak penah turun harganya..Maknanya makin kaya!!!)... Masyarakat yang hidupnya cukup lengkap dengan kemudahan asas hak milik sendiri (rumah, kebun, barangan asas, dll) Bukan ker tu yang sepatutnya rakyat sesebuah negeri tu dapat? 

Aku tak tau pasal negeri mana paling miskin negeri mana yang paling kaya.... Tapi yang aku tau... Orang Kelantan ramai yang dah cukup mewah... Yang miskin pun tetap lebih kaya berbanding dengan kebanyakan masyarakat kita... Depa miskin duit... Tapi kaya... sebab rumah dan tanah depa ada.... Hutang pun takde.... Kita? Duit banyak...Tapi tanah tempat tinggal takde...rumah sewa jer... Segala-galanya bayar loan (HUTANG)... Perlu ke berdabik dada? 

Biarla orang nak kata kelantan negeri termiskin... Tapi rakyatnya kaya... Buat apa negeri kaya tapi penduduk setempat sebidang tanah pun takde... Macam dianak tirikan jer... Segala-galanya perlu disewa.... segala-galanya perlu berhutang.... nak jadi hak milik...kena bayar berlipat kali ganda mahalnya.... Hanya golongan kaya je mampu.... Golongan kebanyakan ? Yang dapat kecapi kemewahan negeri kebanyakannya orang-orang tertentu jer... Rakyat biasa macam aku nie? So...apa kepentingan skala kaya dan miskin sesebuah negeri? Apa yang lebih penting?? :)

P/S: Aku rasa banyak lagi FAKTA tu...tapi tak terfikir jer... Dan takut entri terlampau panjang... Contoh FAKTA lain.... Produktiviti pekerja...Rakyat negeri mana paling ramai bekerja di ibu kota? :)

Friday, February 10, 2012

Selamat Melihat Dunia Anakku!!

Selepas debaran demi debaran menunggu kelahiran si kecil....Dari pukul 4 pagi sampaila pukul 9.30pg aku temankan wife aku di labour room... Akhirnya si baby melihat dunia nie pada 7 Februari 2012, 14 Rabiul awal 1433H, hari Selasa di Hospital Serdang dengan berat masa dilahirkan ialah 3.06 kg.... Baby boy yang sangat comel !! Alhamdulillah......T_T....Terharu beb first time tengok anak sendiri....

Anak ku selepas 3 hari dilahirkan...Cak! Aaaa....
Mesti ramai yang nak tau namanya kan? Selepas aku cuba tanya korang di SINI (link) .... Tapi akhirnya memilih nama nie.... Dengan mendapat restu kedua-dua ibu bapa kitorang.... Akhirnya aku dan wife membuat keputusan nak letak nama tersebut... Apa namanya?? Rilek ler dulu...bagi suspen....hihihi

Selepas beberapa jam dilahirkan...
Nama yang diberi ialah..... Justin Bieber!! Ha ha ha...melawak je la... takkan la aku nie sebagai orang Islam nak letak nama macam tu kan.... Ke ader ek?? -_-"..... Ok..... Kalau diikutkan nama yang baik....elok diletak nama nabi-nabi...atau nama-nama pejuang Islam kan.... atau pun nama-nama sahabat nabi.. Atau pun jugak letak nama yang bermaksud baik-baik kan.... Itu ler sedikit sebanyak petua nama-nama dalam Islam....

Kalau korang rasa nak letak nama macam ilmuwan islam...Korang boleh la usha kat SINI (link)... Boleh la cuba-cuba tengok kot-kot korang berkenan nama-nama itu..... Sepanjang aku menunggu kelahiran anak aku nie.... Ada beberapa entri yang berkaitan si kecik nie.... Antaranya shopping untuk dia di SINI (link) dan jugak baju dia khas di order dari perantauan di SINI (link).... Begitulah meriahnya menunggu kelahiran baby... :)

Ok...ok.... dengan ini...aku umumkan namanya...... Namanya adalah sempena pejuang Islam...yang bakal memimpin umat islam nanti....... Mesti korang dah dapat agak kan...... he he he.... Aku ambik nama tu supaya si kecik akan menjadi seorang anak yang soleh dan hidup dalam penuh keimanan seperti pejuang Islam yang dikhabarkan itu.....Insya Allah...

Namanya ialah tidak lain dan tidak bukan.......MAHDI...:) Nama penuhnya..... IZZ WALEE MAHDI... yang bermaksud "Kekuatan Putera yang Dipimpin".... Disokong oleh ayahandaku dan bapa mertua ku....kedua-dua ada cara, petua dan kiraan masing-masing mengikut kaedah orang dulu kala dan jugak kaedah kiraan mengikut ejaan jawi...menentukan keserasian dan skala keelokan nama itu... Tapi jangan pulak korang cakap anak aku nie Imam Mahdi yer.... Imam Mahdi nama beliau Ahmad bin Muhammad....dan dipercayai dilahirkan di belah-belah dunia Arab.. So...takde kena mengena.... :)

Tujuan asal diberi nama nie..... Sebab si kecil adalah anak pertama aku dan wife... Putera pertama dalam family kami.... yang menjadi kekuatan kepada aku dan wife... Dan aku dan wife akan cuba memimpin si putera nie menjadi anak yang soleh sebaik mungkin....Maka terbentuk lah seorang anak yang mempunyai kekuatan seorang putera sejati (Anak soleh) yang dipimpin oleh ayahanda dan ibundanya..... :) ..Semoga diberkati dan menjadi anak yang soleh yer IZZ......:)

P/S: Aku dan wife guna gelaran daddy dan mummy....hihihi...

Thursday, February 9, 2012

Susah Nak Solat Sebab Baby Menangis?? Ni Penyelesaiannya..

Sudah solat? kalau belum... Sila tiru macam saya....:)
Mesti ramai yang buat alasan susah nak solat sebab baby selalu nangis kan?.... Ala.....time takde baby pun ramai je tak solat kan... Berbagai-bagai alasan yang direka sebab malas nak solat.... Tapi bila bab buat keje tak berfaedah...susah pulak nak dengar alasan kan.....Lumrah manusia akhir zaman..huhu

Aku pun baru tau jugak nie...maklum ler...aku nie bukannya seorang yang alim sangat....Masih di peringkat belajar....Tapi berterusan...Dan cuba ambil tahu perkara yang masih tak tau... Ok la kan... Kakak Ipar aku yang bagitau macam mana caranya nak solat kalau bayi tu memerap atau nak berdukung ajer... sebagai persediaan aku nanti nak jaga anak yang baru lahir nie.... Time kacih kak! :D Nie ler caranya.....Jom tengok..


Nie haa caranya kalau nak solat sambil kendong bayi... Maknanya takde alasan kalau bayi tu suka nak memerap dengan mak ayah dier.... Ingat.... bayi tu suatu yang sangat suci.... jangan dijadikan alasan korang tak leh beribadat sebab bayi tu [benda tak suci!!] ... kesian bapak/mak bayi kan... Nak tutup parut sendiri.... Bayi dijadikan pembalut luka tu... Ish Ish Ish..... Kejam!

Cuba la cari ikhtiar yer... Orang zaman sekarang kan bijak-bijak... Mesti ada penyelesaiannya kalau difikir elok-elok.... Lagipun kalau dah buntu sangat.. Bukak la kitab mane-mane... Mesti ada caranya.... Kan? Kurang kan alasan....kuatkan iman.... Korang mesti boleh punyer..... :)

P/S: Nak pegi tengok baby lagi di wad..... Dah pandai senyum....:D

Wednesday, February 8, 2012

Pesan Ku Kepada Seluruh Lelaki Di Dunia Nie Yang Faham Bahasa Melayu

Aku baru saje menyambut kelahiran anak aku semalam (7 februari 2012) di hospital Serdang... Tak sempat nak buat ikut planning di Hospital An-Nur kerana urgent sangat dah..... Kire hantar ke tempat yang terdekat ajer... Dan dari situ....aku dapat la sedikit lagi pengalaman hidup yang sangat berguna untuk semua lelaki...terutamanya seorang suami..... Dan sekarang aku nak kongsi dengan korang....

Entri nie takde gambar anak aku lagi.... Nanti aku buat entri khas untuk anak aku tu.... Taruk gambar banyak-banyak... he he he. Entri kali nie cuma nak menyarankan kepada semua lelaki terutama yang bakal nak jadi suami orang nih.... Atau pun yang dah jadi suami....Boleh jugak... Saje nak berpesan dari pengalaman yang sedikit nie..... 

Pertamanya..... Kepada semua lelaki... Kalau isteri korang dah dimasukkan ke dalam labour room..Elok korang teman la bersama... Bukan sebab si isteri nak bermanja ke haper yer.... Tapi bagi korang tengok dengan mata sendiri camner si isteri tu menahan sakit.... Teman la si isteri tu masa dia menahan sakit...jangan lari pulak! Duduk je di sisi..selama mana isteri tu menahan sakit menunggu terbukak jalan untuk baby keluar...selama tu lah korang teman..... 

Boring? Takde keje duk berconggok ajer tanpa ada laptop atau surat khabar nak bace? Tak boleh merokok? Tu semua perkara kecik jer kalau nak dibandingkan dengan kesakitan si isteri tu.... Jangan kita nie jadi si lelaki yang pentingkan diri jer... Tengok la sendiri apa yang si isteri terpaksa alami nak lahirkan bayi korang tu.... Dari situ....korang akan tau dan rasa sangat bersyukur dengan usaha dan kesabaran isteri korang untuk lahirkan anak korang tu.... 

Ok..... Satu lagi proses penting untuk si lelaki yang bakal bergelar suami nie.... Teman la isteri korang semasa proses nak bersalin..... Mabuk darah?? Tak boleh tengok penderitaan isteri? Tak cukup lelaki la namanya... hu hu hu..... Sentiasa lah berada di sisi isteri masa proses bersalin... Bagi kata-kata semangat....  Tengok sendiri macam mane bayi tu keluar dari rahim isteri korang..... Dengar sendiri laungan atau pekikan isteri... Tengok sendiri keadaan anak korang tu semasa baru keluar dari rahim tu..... WAJIB KORANG TENGOK DENGAN MATA KORANG SENDIRI!!

Lepas tu... azan dan qamat la kat anak korang.... Bagi dia dengar kata-kata seruan Ilahi dulu sebelum nak dengar yang lain... Azan di telinga kanan...qamat di telinga kiri... Tak payah nak azan macam kat TV tu... Azan sekadar didengari oleh si bayi sudah.... Kalau boleh...tambah la lagi dengan bacaan surah-surah yang korang ingat....selawat ke atas nabi dan bertahmid dan bertasbih tanda bersyukur dengan kehadiran orang baru dalam keluarga korang tu....

Selesai menyambut bayi.... Satu lagi kerja yang patut si lelaki buat ialah....tanam uri. Macam mane nak tanam uri? Secara ringkasnya.... tanam seperti biasa ajer... Cuma.....Basuh la dulu uri tu... Lebih baik si lelaki bergelar suami yang basuh sendiri.... Tengok sendiri uri yang berada di rahim si isteri tu... Ketulan darah yang berada pada si isteri korang suatu masa dulu... Basuh la dengan tangan korang sendiri...Basuh sampai betul-betul bersih... Ada orang kata....dari situ korang tau berapa orang anak korang mungkin akan dapat....Wallahuallam...:)

Lepas selesai basuh.... letak atas kain...ada yang kata kain putih... Dan kalau mengikut adat...campur sekali dengan garam dan asam keping...Nie untuk percepatkan proses pereputan kot... Tak pun untuk tak nak bagi bau kuat sangat bila dah reput nanti....Nak elakkan binatang buas makan.... Bila dah siap campur tu.... Ikat ketat-ketat dan tanam la di mana-mana tempat yang tak menjadi pijakan atau laluan orang... Tanam la sedalam mungkin dengan disertakan bacaan-bacaan memuji Allah...

Dari semua yang korang alami tu.... Aku rasa WAJIB DIBUAT BAGI SEMUA LELAKI.... Sebab apa? Dari situ lah korang menghargai pengorbanan isteri korang... Dari situ korang akan menghargai setiap ciptaan Allah terutama sekali anak sendiri.... Dari situ korang sendiri tau macam mane proses nak lahirkan anak korang tu secara detailnya!.... Jangan tau nak anak ajer....Jangan tau nak buat seks jer!!...  Jangan perlekehkan penderitaan si isteri masa nak bersalin...kerana kesakitan bersalin adalah nombor kedua tahap kesakitannya..Hanya kalah dengan sakit kematian! Dari situ jugak....akan rasa tanggungjawab korang yang bakal korang tempuhi untuk jaga anak korang tu.... 

Dan aku rasa... pihak hospital patut mewajibkan si suami menemani si isteri masa di labour room dan waktu nak bersalin...Sebab aku dengar ada jugak sesetengah hospital tak bagi suami masuk... Sebab dari proses yang singkat nie lah....dapat menambahkan lagi sifat rasa syukur dan tanggungjawab si suami kepada keluarganya dan jugak menghasilkan ketua keluarga yang memahami pengorbanan si isteri tu... 

P/S: Aku boleh pesan gini sebab segala-galanya aku dah buat......dan aku dapat rasa sesuatu yang berbeza lepas alami semua nie.... Setiap apa yang Allah lakukan....pasti ada hikmahnya....:)

Monday, February 6, 2012

Dadah Progesterex Adalah Palsu ?? | Isu Rogol


Ok....sesape yang masih tak tau ape-ape pasal nie...Korang boleh baca dulu entri pasal Taktik Baru perogol di SINI (link)..... Aku ada buat entri pasal nie sebab dah dipersetujui oleh member aku yang jugak ada pengalaman dalam kes-kes polis..... Sekali ada sorang blogger yang belajar pasal benda nie dia cakap....dadah Progesterex itu adalah palsu sahaja!

Aku tak salahkan sape-sape....Dan mungkin benar dadah Progesterex itu hoax atau palsu.... Sebab aku pun dah terbaca pasal benda tu di internet..... Mungkin member aku tersilap....dan aku pun tersilap terus buat entri (in some of views... ada baik jugak...sebab boleh dijadikan amaran keras bagi yang suka bersosial)... Tapi pasal dadah yang satu lagi...Rohypnol....memang wujud... So...aku takkan delete entri tu...Aku akan edit sikit mengatakan dadah Progesterex adalah palsu sahaje....Ok kan? :)

Ada satu lagi jenis dadah..... GHB... Gamma Hydroxybutyrate yang berkait dengan isu rogol nie... Ia jugak dipanggil "ecstacy liquid"... Dan jangan bimbang....benda nie memang wujud...aku yakin! Sebab kali nie dari sumber yang boleh dipercayai..... 

Kesannya lebih kurang sama dengan ecstacy...tapi lebih teruk! Memang tak sedar pape kalau dah terkena dadah nie.... Tau-tau.....berdarah! Itu aje ler yang menjadi bukti korang dah terkena tipu daya sang perogol... Maknanya penggunaan dadah memang dah lama digunakan bagi sang perakus hawa nafsu nie....

Tapi wujud ke dadah yang boleh memberi kesan sampai langsung tak boleh mengandung sampai bila-bila?? Wallahuallam..... Aku cuba jugak cari maklumat pasal tu... Tapi setakat nie belum dijumpai... Selain Progesterex yang dikatakan hoax ini.... Tapi macam mane member aku yang terlibat dengan kes polis tu ada cakap benda tu memang pernah masuk report? Nanti aku double check... Mungkin ada tersilap dimana-mana....atau benda nie cuba ditutup oleh sesetengah pihak akibat kesannya yang sangat melampau.... Jangan ingat bila takde dalam buku-buku pengajian..benda tu tak wujud.... Ada banyak benda kat dunia nie yang wujud tetapi tidak diketahui umum....Mungkin dadah hoax nie salah satunyer....:)

Ok lah..... Sudah jelas la kan pasal isu Progesterex nie... Mengikut pengetahuan yang diajar dan dipelajari... Benda nie adalah palsu semata-mata.... Mungkin korang boleh check sendiri kat internet dengan menaip "Progesterex hoax"...atau "Progesterex" dekat Google... Bagi aku....biarkan ia sebagai amaran keras untuk gadis-gadis supaya berjaga-jaga.... Sebab kemungkinan wujud sesuatu benda yang tidak diketahui itu tetap ada....0.1%. Peratusan yang kecil tetapi mungkin ada...Contoh isu yang "tak wujud" tetapi "wujud" atau "wujud" tetapi dianggap "tak wujud" ialah.... SEJARAH dunia kita... :)

P/S: Kalau salah....siap member aku tu! ha ha ha... Maaf la yer...;)

Sunday, February 5, 2012

Isu Rogol !! | Taktik Baru Perogol


Sekarang nie banyak giler kes rogol... Awas kepada semua gadis-gadis di luar sana.... Kerana kes rogol bukan sahaje berlaku di bandar-bandar...Tapi di mana-mana sahaja! Taktik terbaru perogol zaman sekarang..... Rogol sampai "mati"! Atau merogol gadis tu sampai takkan mengandung sampai bila-bila!! 

Macam mane tu? Dah kena rogol..... Dah hilang dara dan maruah diri.... Ditambah pulak tak boleh mengandung sampai bila-bila??? Sangat tidak adil kan? Pastu kiranya berleluasa lah si perogol tu kan bebas menghirup udara segar tanpa dikesan? Takkan tak cam kot muka perogol tu kan.... Sememangnya taktik sekarang takkan cam!! Sebab korang dirogol dalam keadaan sedar tak sedar!

Nie kerana perogol sekarang guna kesan dadah sebelum merogol.... Depa guna dadah rohypnol dan progesterex... Khabarnya dadah progesterex dan rohypnol nie digunakan sebagai dadah "dating" dengan tujuan utamanya....merogol tanpa dikesan!

Rohypnol digunakan untuk tujuan supaya gadis tu tak sedar ape-ape sepanjang tempoh selepas dia terminum dadah tu.... Dadah nie senang larut... Mungkin dimasukkan dalam air minuman...Tak kire la air kotak ker...air teh tarik kedai mamak ker... Air mineral dalam botol sekalipun.... Sila berhati-hati! Lagi-lagi kalau korang dah terhidu teman lelaki korang tu suka bersosial!

Progesterex pulak digunakan untuk "mencuci" kesan-kesan yang ditinggalkan semasa dirogol.... Si gadis tu takkan mengandung walaupun air mani ditinggalkan banyak mana sekalipun di dalam faraj gadis tu! Aku tak tau macam mane kaedahnya.... Tapi dikatakan dicampur sekali dengan dadah Rohypnol tu.... Kesan dadah progesterex nie adalah berkekalan sepanjang hayat di dalam tubuh gadis tu.... Ape maknanya? Korang takkan mengandung sampai bila-bila!! 

Tau tak dadah Progesterex nie digunakan untuk apa pada asalnya? Ia digunakan untuk MEMANDULKAN KUDA! Korang tau kan kuda nie nafsunya macam mane...Nafsunya memang berlipat kali ganda lebih kuat dibandingkan nafsu manusia.... Tapi..... Kuda pun mandul terkena dadah nie... Kita? 

Aku harap entri disebarkan untuk keselamatan gadis-gadis.... Satu je pesan aku kat gadis-gadis di luar sana.... Jangan mudah terpedaya dengan pujuk rayu si lelaki.. Kalau boleh...hati-hati bila dibelanja air.. Kalau air kotak atau mineral kalau dah dibukak...Jangan diminum! Air yang di order pun kalau boleh jangan ditinggalkan terdedah tanpa pemerhatian korang.... Sila berhati-hati...

Benda nie bila dah terkena....kesannya bukannya sekejap.... Kesannya selama-lamanya.... Jangan korang menyesal dek kerana sifat mentah korang nak mengejar kebebasan bersosial... Jangan korbankan hidup korang berpuluh tahun kerana kejarkan kebahagiaan sementara... Tak berbaloi beb... Sila tapis boyfriend anda.... kerana tak semesti teman lelaki sahaja....kawan biasa pun mungkin boleh terjadi... Sayangilah diri korang sendiri yer.... Caranya.... hidup lah berlandaskan agama.... Elakkan dari menjadi mangsa rogol!

Aku rasa lepas nie...penjualan dadah-dadah nie hendaklah dikawal rapi.... Hanya individu tertentu sahaje yang dibenarkan membeli dadah nie.... Jangan dijual kepada orang awam! Kepada gadis-gadis... Kalau boleh simpan lah dara korang untuk lelaki yang bernama suami.... Bakal suami pun jangan! Tunang lagi la...MASIH HARAM!Bila dah selesai akad nikah... barula dihalalkan...

P/S: Cegah lebih baik...Bila dah terkena...Sesal sepanjang hayat

BETUL KER DADAH PROGESTEREX PALSU SEMATA-MATA ??? klik sini

Biodata Nabi Muhammad S.A.W


Biodata Nabi Muhammad S.A.W :

Nama penuh: Muhammad bin ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim
Nama bapa: ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim
Nama ibu: Aminah binti Wahab bin ‘Abdul Manaf
Nama datuk: Syaibah bin Hâsyim dikenal dengan nama ‘Abdul Muttalib

Tarikh Lahir Nabi: 12 Rabiulawal Tahun Gajah



Bapa-bapa saudara:
• Al-Harith bin Abdul Muthalib
• Muqawwam bin Abdul Muthalib
• Zubair bin Abdul Muthalib
• Hamzah bin Abdul Muthalib
• Al-Abbas bin Abdul Muthalib
• Abu Thalib bin Abdul Muthalib
• Abu Lahab bin Abdul Muthalib
• Abdul Kaabah bin Abdul Muthalib
• Hijl bin Abdul Muthalib
• Dzirar bin Abdul Muthalib
• Ghaidaq bin Abdul Muthalib

Nama Ibu susuan Rasulullah:

  • Ibu susuan pertama Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab) 
  • Ibu susuan kedua Halimah binti Abu Zuaib As-Sa‘diah (lebih dikenali Halimah As-Sa‘diah. Suaminya bernama Abu Kabsyah)

Nama isteri pertama dan usia baginda berkahwin:
Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah pada 25 tahun

Nama isteri-isteri Rasulullah:
1. Khadijah bt. Khuwailid al-Asadiyah r.a
2. Saudah bt. Zam’ah al-Amiriyah al Quraisiyah r.a
3. Aisyah bt Abi Bakr r.a (anak Saidina Abu Bakar)
4. Hafsah bt. Umar bin al-Khattab r.a (anak Saidina ‘Umar bin Al-Khattab
5. Ummu Salamah Hindun bt. Abi Umaiyah r.a (digelar Ummi Salamah)
6. Ummu Habibah Ramlah bt. Abi sufian r.a
7. Juwairiyah ( Barrah ) bt. Harith
8. Safiyah bt. Huyay
9. Zainab bt. Jansyin
10. Asma’ bt. al-Nu’man al-Kindiyah
11. Umrah bt. Yazid al-Kilabiyah
12. Zainab bin Khuzaimah (digelar ‘Ummu Al-Masakin’; Ibu Orang Miskin)

Nama anak-anak Rasulullah:

1. Qasim
2. Abdullah
3. Ibrahim
4. Zainab
5. Ruqaiyah
6. Ummi Kalthum
7. Fatimah Al-Zahra’
8. Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah, Khadijah adalah seorang janda).[anak tiri Rasulullah]

Pengalaman bekerja Rasulullah: 

  • Semenjak kecil lagi, baginda telah menternak kambing dan berniaga membantu bapa saudaranya. 
  • Abu Talib telah membawa baginda ke Syam (Syria) bagi membantunya berniaga.
  • Apabila baginda telah agak dewasa, baginda telah mula menjalankan perdagangan baginda sendiri secara kecil-kecilan dan menjalankan perniagaan dengan menggunakan modal orang lain kerana baginda sedar bapa saudaranya bukanlah terdiri daripada orang yang berada dan beliau terpaksa menyara sebuah keluarga yang besar.
  • Ketika baginda berusia dua puluh lima tahun, baginda telah pergi ke Syam untuk kali kedua bagi menjalankan perniagaan Sayidatina Khadijah. Bukti Rasulullah adalah seorang ketua keluarga yang patut dicontohi: Rasulullah merupakan seorang yang pengasih.
  • Sebagai seorang suami, baginda sering membantu isteri menjalankan urusan rumah seperti memasak, menampal pakaian yang koyak, memmbersih rumah dan menjaga anak.
  • Sebagai seorang bapa, baginda memberi pendidikan agama yang secukupnya dan menjadi seorang contoh yang baik kepada anak-anak.

Gelaran Al-Amin: Baginda merupakan seorang yang jujur, amanah dan budi pekerti. Perkataan dan perbuatan baginda sentiasa dipercayai sehingga baginda diberi gelaran al-Amin oleh masyarakat Arab Quraisy.

Sifat-sifat terpuji Rasulullah:
 

  • Berkata benar (siddiq) 
  • Boleh dipercayai (amanah)
  • Penyampai ajaran Islam (tabliq)
  • Bijaksana (fatanah)
Kepimpinan Rasulullah disebalik peristiwa banjir di kota Mekah ketika Rasulullah berusia 35thn: Kota Mekah telah dilanda banjir kilat yang menyebabkan dinding kaabah pecah dan runtuh. Kaum Quraisy telah membina semula bahagian yang runtuh. Kemudian timbul perbalahan antara ketua kaum Quraisy yang berebut untuk mengangkat dan meletakkan Hajar Aswad di penjuru sebelah timur bangunan kaabah. Perbalahan ini hampir menimbulkan peperangan. Rasulullah telah menjadi hakim bagi menentukan kedudukan Hajar Aswad dan secara tidak langsung Rasulullah telah meleraikan perbalahan antara ketua kaum Quraisy.

Peristiwa Rasulullah menerima wahyu:
 

  • Wahyu pertama diterima Rasulullah pada hari isnin, 17 ramadan (6 ogos 610 M) 
  • Ketika itu Rasulullah berusia 40 tahun.
  • Wahyu tersebut diterima baginda di Gua Hirak al-Jabar Nur.
  • Surah al-Alaq, wahyu pertama yang berbunyi “Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dengan nama Tuhanmu yang Amat Pemurah, yang mengajar manusia dengan perantaraan (menulis, membaca). Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya. ”
  • Wahyu kedua, surah al-Muddasir (ayat 1-7) diturunkan di Bukit Nur berhampiran Makkah.
  • Wahyu kedua ini menandakan pelantikan baginda sebagai Rasulullah atau pesuruh Allah.

Tokoh-tokoh awal memeluk Islam:
• Zaid bin Harithah (anak angkat nabi)
• Ali bin Abu Talib (sepupu nabi berusia 10 tahun)
• Khadijah binti Khuwailid (isteri nabi dan orang pertama memeluk Islam)
• Abu Bakar al-Siddiq (sahabat karib)


Wahyu pertama yg diterima oleh Rasulullah, masanya dan usia Rasulullah: 

  • Wahyu pertama iaitu dari surah al-Alaq yang berbunyi “Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dengan nama Tuhanmu yang Amat Pemurah, yang mengajar manusia dengan perantaraan (menulis, membaca). Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya. ” 
  • Pada hari isnin, 17 ramadan (6 ogos 610 M)
  • Berusia 40 tahun.
Keadaan Rasulullah ketika menerima wahyu:
Pada suatu ketika sedang dia bertafakkur itu datanglah malaikat kepadanya, lalu berkata: “Bacalah!” (Iqra’). Lalu Rasulullah menjawab; “Saya tidak pandai membaca.” Lalu kata beliau: “Maka diambilnya aku dan dipagutnya sampai habis tenagaku." Kemudian dilepaskan¬nya aku dan dia berkata pula: “Bacalah!” Tetapi aku jawab: “Aku tidak pandai membaca!” Lalu dipagutnya pula aku sampai habis pula tenagaku.

Kemudian ditegakkannya aku baik-baik dan dikatakannya pula: “Bacalah!”, yang ketiga kali, lalu berkatalah malaikat itu: “Bacalah dengan nama Tuhanmu yang telah menjadikan,” sampai kepada ujung “Yang telah mengajarkan kepada manusia apa yang dia tidak tahu.” Setelah sampai pada ujung ayat tersebut malaikat itu pun ghaiblah dan tinggallah beliau seorang diri dalam rasa kengerian.

Lalu beliau segera pulang kepada isterinya Khadijah. Lalu beliau berkata: “Selimutilah aku, selimutilah aku.” (Zammiluuni, zammiluuni). Maka segeralah orang-orang dalam rumah menyelimuti beliau, sampai rasa dingin itu hilang. Lalu berkatalah beliau kepada Khadijah: “Hai Khadijah, apakah yang telah terjadi atas diriku ini?” Lalu beliau ceriterakan segala yang telah beliau alami itu, akhirnya beliau berkata: “Aku ngeri atas diriku.”


Begitulah kisah dan biodata Nabi kita..... Semoga kita belajar dan mengingati sirah dan sunnah Nabi supaya menjadi amalan dan panduan dalam hidup kita....

P/S: Hari nie (Maulidur Rasul) aku dan wife kena pegi spital lagi.... Cek baby.... Harap dipermudahkan...

Saturday, February 4, 2012

Apa Itu Air Ketuban

Air ketuban dan baby kecil
Apa itu air ketuban? Haaa.... Dalam kalut-kalut nak buat persiapan untuk aku dan wife sambut kelahiran anak pertama... Aku sebagai bakal daddy nie sibuk menambah ilmu pengetahuan pasal nak jadi daddy nie... termasuk la pasal petua-petua dan info pasal ibu mengandung.... Dan aku rasa macam nak kongsi je pasal air ketuban nie dengan korang....

Sape kate daddy tak perlu tau pasal benda gini.... Sebagai bakal ayah...kena tau la der... Ni salah satu tanggungjawab sebagai suami kepada isteri dan bakal ayah kepada anak yang dikandung tu... Jangan pandai nak buat anak jer... lepas dah melekat...tinggalkan isteri tanggung sumer...Si suami duk lepak macam biasa...Salah tu.... Dua-dua kena amik tau.....

Ok....air ketuban (amniotic fluid) nie sebenarnya air yang melindungi baby dalam rahim... Tanpa air nie... baby boleh kelemasan dan ia jugak sebagai medium menahan segala gegaran dan hentakan...melindungi dari terkena infection...memberi makan bayi serta jugak membantu perkembangan paru-paru dan pencernaan... Ia jugak sebagai pengekal suhu hangat kepada baby... Kiranya pelindung baby semulajadi semasa di dalam rahim ibu... Air ketuban nie berwarna jernih.. keruh sikit-sikit... Kalau yang berdarah tu sila mendapatkan nasihat doktor...

Pada awal kehamilan...air ketuban nie cuma air... Lepas 12 minggu kehamilan...air ketuban nie penuh dengan zat-zat gizi seperti karbohidrat dan protein... Air ketuban jugak bertambah selari dengan perkembangan bayi... sehingga mencecah 39 minggu... Biasanya setiap ibu mengandung normal mengandungi 2 liter air ketuban.... Kecuali berlaku kebocoran...
Sepanjang kehamilan....baby akan menelan air ketuban dan keluarkan balik sebagai urine...Air ketuban juga dihirup baby tu untuk membantu perkembangan paru-parunya... Kekurangan air ketuban nie akan mengakibatkan masalah kepada baby tersebut.... 

Itulah berkenaan air ketuban.... Aku buat entri nie sebab wife aku ada sedikit terkeluar air ketuban...Tapi tak rasa sakit... Sekarang tengah cek banyak mana guna pantiliner... memang sekarang nie tunggu masa je kot... Aku dah risau tahap gaban super saiyya dah nie... Segala-galanya tunggu siren jer... Bila tanya doktor klinik panel terdekat... memang dah sangat dekat.... Kalau berlaku kebocoran berulang kali... Aku dah takde mase....Kena pi hospital secepat mungkin...Takut berlaku kekurangan air ketuban!!  Ya Allah...Permudahkan lah.....Aminnn...

P/S: Kalau ada nasihat..ada info tambahan...boleh la bagi kat bawah...

Biodata Ustaz Dr. MAZA | Latar Belakang


Sebelum nie aku ada buat biodata Ustaz Azhar Idrus.... Biodata Ustaz Don.... Kali nie aku simpulkan biodata Ustaz Dr. MAZA pulak..... Sape yang tak kenal lagi.....mari lah kita berkenalan dengan ustaz-ustaz nie... Kita hafal nama-nama ustaz pulak....Selalu duk hafal nama artis je kan....:D

BIODATA Ustaz Dr. MAZA

NAMA: Dr. Mohd Asri Zainul Abidin
NAMA PANGGILAN : Dr. MAZA
TAHUN LAHIR: 1971
TEMPAT LAHIR: Bukit Mertajam, S. Perai, Pulau Pinang

PENDIDIKAN FORMAL:
  • Sek Men Agama Al-Irsyad, S. Perai, P.Pinang
  • Kolej Islam Klang
  1. B.A (hons) B. Arab/Syariah University Of Jordan
  2. M.A Pengajian Islam USM.
    Tajuk: Al-Sahabah: Kontradiksi Antara Nas-Nas Islam Dengan Riwayat Sejarah.
  3. Ph.D, Islamic Revealed Knowledge And Haritage (Al-Quran And Sunnah Studies), UIA (2003)
    Tajuk: Sabab Wurud al-Hadith: Dirasat Tahliliyyat Bi Tarkiz Khas ‘ala al-Dawabit wa al-Ma’ayir.
  4. IJAZAH HADITH: mendapat 5 ijazah sanad menerusi jalur ulama India (2001). 

JAWATAN:
  • Pensyarah Bahagian Pengajian Islam, USM. (JAWATAN TETAP)
  • MUFTI KERAJAAN NEGERI PERLIS (dipinjam dari USM oleh Kerajaan Negeri Perlis bermula 1 Nov 2006 – 30 Nov 2008).
ANUGERAH:
  • Darjah Kebesaran Seri Sirajudin Perlis (SSP), Sempena Ulangtahun Hari Keputeraan Ke-62 DYMM Tuanku Raja Perlis.
  • Penerima Anugerah Maal Hijrah Peringkat Negeri Perlis 1427H.
  • Anugerah Tokoh Ma’al Hijrah Peringkat Negeri Perlis Tahun 1429H
  • Anugerah Tokoh Ma’al Hijrah USM Tahun 1430H
WEBSITE Dr. MAZA:

Kalau nak yang detail lagi...korang boleh la merujuk sendiri dari website Dr. MAZA tu.... Aku cuma cuba berkongsi sahaja... Usaha memperkenalkan nama-nama pendakwah supaya lebih dikenali di mata masyarakat.... Tidak ada unsur-unsur politik yer.... :)

P/S: Lepas nie sape pulak yer.....Hmmm.....

Friday, February 3, 2012

Gosip Khairul Fahmi (Apek) Muncul Lagi!! Kali nie Dengan Sape Yer...


Alih-alih mesti ada gosip hangat pasal si Khairul Fahmi nie.... Kali nie yang terbaru sempena 2012.... Tahun lepas dah dipenuhi kisah-kisah hangat dia dengan gosip-gosipnyer... Kali nie ada lagi gosip terbaru...Dikatakan sudah berpisah dan bersama dengan orang lain pulak!!

Ha ha ha...ade-ade aje si Apek nie.... Aku pun dah naik pening dah... Kenapa la takde gosip macam si Safee Sali tu... Satu lagi macam si Nazmi Faiz (link).... Gosip dier...Mungkin bermain di Cardiff City (link)... kan sedap tu...Dari duk popular dengan gosip cenggini.... Baik popular sebab usaha dan kejayaan dalam kerjaya bola sepak tu... 

Main dah power... Tapi kenapa kehidupan sosial yang dibangkitkan.... Aduuuh.... Apek....Apek.... Adakah anda dijadikan mangsa gosip atau memang anda seorang yang suka bersosial sampai timbul gosip-gosip nie.... Jangan jatuh karier anda sebagai pemain berkaliber tanah air sudah la.... Wahai enchek Khairul fahmi....

Kalau gosip jadi imam masjid ker.... berkahwin dengan seorang wanita lulusan pengajian agama ker... Kan sedap didengar tu....hihihi.... Ni gosip-gosip yang tak enak.... Dengar citer...gadis baru pilihannya sampai sanggup putus tunang! Ye ker?? Aku tak nak masuk campur..... Tak tau betul ke tak beb....

Apa yang penting.... Nasihat ikhlas dari aku.... sebagai peminat bola sepak tanah air...peminat bola sepak Red Warrior.... Sebagai kawan seagama.... Udah-udah la tu.... Fokus dekat karier tu Apek.... Kepada yang suka bergosip... berilah nasihat berguna kepadanya... Semoga Apek terus sukses di bidang bola sepak... Dan jangan hanyut dengan kehidupan sosial...Harap ni semua khabar angin jer....

Cara Menyambut Maulidur Rasul | Sejarah Maulidur Rasul


Sehari dua lagi.....kita akan menyambut hari Maulidur Rasul..... Tanggal 12 Rabiul Awal.... Bersamaan hari Ahad nie....5 Februari 2012.... Ramai jugak yang ingat hari Maulidur Rasul nie....salah satu sebabnya..... dah jadi cuti umum....he he he.... Tapi betul ke cara menyambut yang kita amalkan sekarang nie? 

Ok...sebelum tu nak bagitau.... mengikut pendapat beberapa ulamak... atau ustaz yang arif pasal agama.... Sambutan Maulidur Rasul nie adalah suatu bida'ah.... Ops.....jangan salah faham... bida'ah kan bermaksud yang diada-adakan sahaja.... Tak diamalkan pada zaman nabi.... Bida'ah untuk sambutan nie adalah dalam kategori bida'ah hasanah atau bida'ah yang elok...

Cumaa..... pada zaman nabi....tidak ada sambutan sebegini... Nabi tak meraikan hari kelahirannya sebegini meriah.... Nabi Muhammad s.a.w hanya menganggap harijadi beliau sebagai hari biasa... Ada yang mengatakan cukup sekadar membuat solat sunat tanda bersyukur.... Takde perarakan.... takde nyanyian.... takde semuanya....Tapi kenapa diwujudkan sambutan Maulidur Rasul pada zaman kini?

Sebenarnya.... sambutan Maulidur Rasul adalah untuk mengingatkan kita akan satu tarikh penting dalam memori kita semua.... hari Nabi dilahirkan... Mesej utamanya ialah... Ingat dan hayatilah kisah para nabi! Jangan menganggap hari Maulidur Rasul itu suatu perayaan atau hari bersuka ria....Tetapi hari Maulidur rasul sepatutnya dijadikan pencetus kepada yang masih lalai dan langsung tidak menghiraukan kisah-kisah dan sunnah-sunnah Rasulullah..... Mesej simplenya... INGAT RASULULLAH, INGAT SUNNAH, DAN SILA BERAMAL!! Ingat saje takde guna jugak....:)


Siapa yang pertama sekali meraikan Maulidur Rasul nie? Bagaimana sejarah asal maulidur rasul nie? Haaa..... Ia bermula pada tahun awal abad ke-7 Hijriyah oleh Raja Irbil yang terletak di suatu wilayah di Iraq... Nama raja itu ialah Muzhaffarudin al-Kaukabri... Sambutan yang diadakan cukup gilang gemilang... Lebih kepada memberi makanan percuma kepada rakyatnya tanda bersyukur...Menunjukkan pada hari itu, seluruh rakyatnya mendapat keberkatan dan kebahagiaan.... Sesuai dengan hari sambutan kelahiran Nabi....

Masyarakat kita sekarang sambut macam mane? Berarak keliling kawasan sambil berselawat... ada yang bawak sepanduk... Lepas habis berarak... berkumpul di satu kawasan mendengar ceramah agama atau forum agama.... dan disudahi dengan makan-makan.... Itu cara yang aku ingat dulu... Yang lebih moden ada lagi tak? :) Kenapa tak diubah sikit ek.... Contohnya... Memberi bonus khas kepada semua rakyat miskin sempena Maulidur Rasul ke.... Mengagihkan harta si kaya kepada si miskin secara bersama ker... Membuat satu hari tak kira menteri atau pesawah berkumpul bersama-sama membuat gotong-royong sambil berselawat ke.. Kan bagus...hihihi

Bagi aku la kan..... nak sambut....OK... Cuma perlu ingatkan diri.... sambutan Maulidur Rasul bukan seperti sambutan Christmas...BUKAN ok.... Bukan satu perayaan yang boleh mendatangkan gejala maksiat di kalangan umat.... Maulidur Rasul adalah hari untuk kita menemplak diri sendiri... Ingatkah kita kepada ajaran dan sunnah Rasulullah s.a.w? Tahu tak apa sunnah-sunnah beliau? Apa kisah kehidupan rasul kita? Bukan setakat harijadi beliau saje....Tapi keseluruhan kisah sejarah beliau....Patut kita hafal dan ingat....dan diceritakan kembali kepada anak-anak dan jugak generasi muda kita.....:)

Ni tak.... kebanyakan kita menyambut hari Maulidur Rasul sekadar menyambut semata-mata....Takde penghayatan.... Anggapan segelintir pihak hari itu sebagai hari cuti semata-mata....atau sekadar tau itu adalah hari kelahiran Nabi... Tapi segala sunnah beliau langsung tak diamalkan dalam kehidupan seharian.... Yang paling sedih.... generasi muda makin tak tau tentang maksud sebenar hari Maulidur Rasul... Bagi depa.... its time to enjoy! Bila ditanya pasal sirah Nabi.....Tak boleh nak jawab... Bila ditanya apa sunnah nabi.... geleng kepala... bila ditanya nama penghibur.... Ditanya seorang dijawab berpuluh-puluh nama... Salah sape??

P/S: Generasi muda adalah tunjang masa depan... Rosak pemikiran depa...rosak la masa depan..

Thursday, February 2, 2012

Kenapa Perlu Seksi | Gambar Seksi | Kelebihan Seksi


Dari tahun ke tahun.... Aku tengok ramai yang makin berani tampil dengan imej seksi.... Bergambar dengan pakaian seksi giler sampai tok imam pun tak tahan menahan godaan gambar si gadis tu... Bukan saje tok imam.... Fotografer tu pun dah cover-cover seluar jeansnya takut terkantoi!...Yang dalam laman sosial pun boleh tahan.... Gambar yang di upload tu.... Pergh..... Mengancam jiwa setiap insan yang bergelar lelaki.... Yang bertudung pun sama jugak....Buat muka cute comel-comel jer.... Apa kelebihan seksi?

Jangan menyiibuk? Jangan tengok kalau tak suka? Jangan jaga tepi kain orang? Ermm... Masalahnya kat dalam laman sosial macam Facebook nie... Segala apa yang korang upload...dan dikomen...Akan keluar dekat wall kan... Tak nak tengok pun mesti tertengok jugak gambar seksi tu... Kalau yang kat luar pulak....Dah korang lalu lalang depan kitorang... Ibarat citer wayang ditawarkan free tak payah beli tiket.... Sape yang tak nak tengok?? Dan salah ke kalau tengok kalau korang yang bagi tunjuk? :D


Dulu....ada larangan dan etika berpakaian kalau nak disiarkan dalam akhbar atau majalah.... Sekarang.... Aku tengok dah macam majalah omputeh dah...Macam majalah porno pun mungkin tak keterlaluan kot...Model-model yang takde agama tu.... Takkan masyarakat kita lagi-lagi Melayu nak berpakaian seksi macam tu jugak? Bila ditanya...mengaku Islam.. bila ditegur.... melenting....bila dikata kapiaq mula la marah sampai keluar hadis-hadis dan ayat Quran (pandai belit)....Peminat dan penyokong pun mengangguk dungu.. Mula cakap jangan tuduh sebarangan....Tapi benda simple TUTUP AURAT tak nak pulak nak folo....... Padahal itu adalah suruhan agama.... WAJIB diikuti... Melanggar suruhan agama dianggap tergolong dalam golongan menidakkan suruhan-Nya.... Apa nama golongan tu???? Kenapa nak marah......:D

Ibarat orang kata... Nak jadi golongan yang wangi....kena mandi... kalau tak mandi.... golongan busuk... Pasal mandi jer...yang lain biar dulu...tapi sendiri tak mau mandi.... Bila suruh mandi... Tak mau... sebab nak bebas (Bagi la alasan itu ini)... Sebab omputeh pun jarang mandi (konon-kononnya...sebab nak tiru punye pasal...moden katakan!) Pastu bila orang cakap busuk...hanyir...masam! marah la pulak.... Mula la cakap jangan tuduh bukan-bukan.... Pada hal memang dia tak mandi sejak dulu lagi!! Nampak? Guna word mandi lebih nampak kot dari perkataan TUTUP AURAT... Pakai seksi-seksi depan-depan...Terang-terang tak TUTUP AURAT...terang-terang dah langgar suruhan agama.... hihihi...kelakar pulak aku rasa..... Tapi kenapa depa tak nampak benda simple gini??? Terlepas pandang kot...... ha ha ha...

Apa kelebihan seksi?? Seronok ker bagi orang tengok badan korang tu? Seronok ke tengok si lelaki-lelaki terasa ghairah dan tergoda sebab keseksian korang? Seronok ek?? Sekali kena rogol baru tau seronok ke tak kan..... Sekali gambar seksi korang dan poster-poster tu menjadi mangsa "rogol" lelaki dalam bilik baru seronok kan... Free-free dosa dapat kat korang.... Tu kalau seorang....kalau beratus orang? Dah la pakai seksi tu pun dah dapat.... Lelaki "merogol" korang dalam khayalan tu pun korang dapat jugak tau! bertimpa-timpa dosa korang dapat free-free.... Tak kisah pasal dosa sebab tak merasa...tak nampak?? Tengok kehidupan korang je la.... tenang ke tak tenang... Hidup mendapat keberkatan akan tenang dan bahagia walaupun tidak mewah... Hidup tak berkat.... Rasa macam adaaa je tak cukup dan tak tenang walaupun duit bertimbun sama tinggi dengan bukit.... Cuba ingat balik sat...

Bangga dengan tubuh badan yang cantik? Ermm.... Sekali bagi parut...baru nak cover kan... Sekali kena cabul.... Mula la marah kat si pencabul kan.... Salah sape ek? Memang patut berbangga....tapi salah cara tu... Kalau korang berbangga dengan tubuh badan korang.... patut hanya dibagi tengok kepada manusia terpilih sahaja.... Sangat murah harga tubuh badan korang kalau ditayangkan kepada SEMUA MANUSIA tak kira penagih atau penyangak... Pada hal harga diri tubuh badan korang hanya boleh disaksikan oleh si suami sahaja.... Orang lain tak boleh tengok walaupun dibayar sejuta trillion USD sekalipun!!... Mahal kan?? Tapi yang jadi sekarang.... Setiap manusia boleh tengok hanya klik-klik di internet FOR FREE!!!... MURAH GILER!! Patut berbangga ker??

Nak kata memang adat kita pakai seksi... Takde la pulak.... Setau aku...baju tradisi kita sangat sopan dan anggun... Nak kata sebab cuaca panas.... Orang lain rilek jer pakai pakaian tutup aurat.... Siap jalan tengah-tengah panas lagi.... yang pakai seksi nie...aku rasa kena panas sikit dah mula menyumpah seranah mengada-ngada kot..... Siap kipas-kipas lagi tak nak bagi keluar setitik peluh pun... Pastu mulut pulak sedap je nak bagi nasihat kat orang ramai pasal susah senang kehidupan di kaca TV...Ibarat duduk di kerusi empuk... nak komen bagaimana rasanya duduk di atas tanah berlumpur....haih...

Apa kelebihan seksi??? Aku tak nampak la... Sebab apa yang aku nampak.....Cuma KEBURUKAN demi KEBURUKAN ade la....Kekurangan demi kekurangan dan kecacatan fakta budaya murahan ade la... Nak kata korang nak jadi ikon atau idola muda mudi... Korang jadi perosak bangsa ada lah... Budak-budak muda dah mula pikirkan seks dan nafsu sejak dari kecik.... Salah satunyer disebabkan cara korang berpakaian jugak...Seksi sampai ke peha.... Buah dada ditonjolkan...Buat muka ala-ala stim...Idola bangsa ek??? Legging pun sama...macam telanjang ajer... Yang bezanya.... bertempek kain di kulit... Tapi bentuk dan figure badan...tak tumpah macam telanjang.. Tak rasa malu ker? Bila ada yang pheeeewit meeewit...kata lelaki gatal.... Kalau yang di pheeeewit tu jenis tutup aurat...Baru la lelaki tu gatal miang tahap gaban.... Kalau dekat yang pakai seksi..... Aku rasa salah korang!!

Apa kelebihan seksi?? Aku tanya sekali lagi nie..... Sebab fesyen sekarang?? Tu jer?? Kalau fesyen zaman sekarang fesyen muslimah bertudung lingkup....Pakai jubah labuh-labuh...Korang nak folo tak?? Tak kan... tepuk dahi tanya diri sendiri la der... Sebab fesyen ke...sebab fikiran corrupted korang tu? Aku rasa... ramai yang agak panas dan geram-geram je nak komen sebagai "Anonymous" dan kutuk kaw-kaw kat aku nie....hihihi.... Aku tanya satu je.... Apa kelebihan pakai seksi?? Nampak comel? Nak suruh nampak kecantikan tubuh badan korang? Sebab fesyen? Atau sebab korang tu cuma menjadi mangsa terpengaruh dengan budaya BARAT???

Bagi aku.... kecantikan seorang wanita bukan terletak pada pakaiannya...pada keseksiannya...mahupun make up nyer..... Tapi kecantikan seorang wanita berpunca dari DALAM.... Keserian wajah terserlah jika HATI korang BERIMAN.... Kulit nampak cantik dan anggun kerana AIR WUDHUK yang selalu membasahi kulit tu.... Wanita tu sangat mendamaikan jika pandai berbudi bahasa dalam kata-kata... Cukup la sekadar berhias secara sederhana... Untuk menyerlahkan lagi kecantikan yang dah wujud di jiwa korang...Itulah WANITA CANTIK...Wanita yang sangat tinggi harga dirinya.... Wanita contoh seantero dunia.... Betapa tinggi nya nilai seorang wanita....Tiada tolok bandingnya..:)


Aku rasa yang pakai seksi nie.... sebenarnya... Depa sangat kurang KECANTIKAN DALAMAN... Depa nie tak menghargai kecantikan yang Tuhan berikan kepada mereka....Depa tak yakin dengan diri sendiri...  U ARE WASTING YOUR OWN BEAUTY.... Sia-sia je.... Depa nie tak faham akan maksud sebenar harga diri....menjadi mangsa fesyen budaya barat yang sebenarnya sangat cemburu dengan fesyen muslimah... Semuanya terserah kat korang.... Korang nak jadi wanita mangsa fesyen....atau wanita yang tinggi darjat dan hargi dirinya....:)

P/S: Ketamadunan tak bermula di Barat.... Ia bermula dari Adam dan Hawa lagi....:)

Mawi Dan Ekin Bakal Dapat Cahaya Mata Februari Nie

Semoga dipermudahkan....amin
 Mawi dan Ekin bakal mendapat cahaya mata sulung pada akhir bulan Februari nie.... Walaupun Mawi dah agak lama menyepi.... Mungkin kerana memberi fokus kepada perkembangan isterinya Ekin mengandungkan anak sulung mereka... Ye lah.... Didikan anak kan bermula sejak dari kandungan lagi.....Mungkin meluangkan banyak masa nak banyakkan bacaan ayat-ayat suci kepada baby tuu... 

Aku buat entri nie ada sebabnya..... Nanti aku citer lepas aku habis berceloteh pasal Mawi dan Ekin nie... Dengar citer.... Mawi terpaksa tidur bermula jam 3 pagi setiap hari kerana menjaga isterinya yang sarat mengandung.... Bagi yang dah ada pengalaman pasal mengandung...mesti faham.... Sebab aku pun mengalami perkara yang sama bersama isteri.. yang bakal melahirkan anak sulung juga dalam Februari nie.....

Perasaan teruja campur gementar pun turut sama aku fahami.... Teruja sebab bakal menyambut anak.....Cahaya mata kita sendiri... Dan gementar sebab takde pengalaman lagi! Faham sangat la apa perasaan Mawi dan Ekin sekarang nie.... 

Dan yang paling menariknya..... Yang menyebabkan aku buat entri nie.... Ialah kerana tempat yang dipilih Mawi dan Ekin untuk melahirkan anak mereka.... Aku baru lepas buat medical check up kat situ.... Minggu depan buat sekali lagi... Insya Allah kalau sempat aku dan wife ambik pakej bersalin di sana.... Dan siapa sangka.... Mawi dan Ekin pun memilih hospital yang sama!! Hospital yang dimaksudkan ialah.... Hospital An-Nur, Bangi.....:) 

Tak sangka pulak pasangan Mawi dan Ekin sekepala dengan aku dan wife... Yang bezanya.... kelas bilik la kot.... Aku biasa-biasa jer.... Mawi mesti ambik yang terbaik punyer...selari dengan kemampuannya.. dah la di bulan yang sama.... Silap-silap setarikh nanti anak kami.....Hehehe.... boleh la anak kitorang berkawan nanti...ha ha ha...tak pun sebelah bilik wad jer...Boleh la bertegur sapa kan... :D

Kenapa pilih hospital An-Nur? Mungkin sebab pengalaman doktornya dan cara menyambut baby lebih Islamik yang menjadi dorongan memilih hospital tu... Aku pilih pun sebab tuu...Lagipun sekarang nie Hospital Putrajaya dan Serdang penuh beb.... Hospital Kajang bahagian wad bersalin tengah renovate! Sumer hantar kedua-dua tempat tu.... nanti aku citer pasal tu bila kelapangan... Dan mungkin jugak sebab Hospital An-Nur tu dekat je dengan rumah Mawi dan Ekin..... Apa-apa pun...semoga dipermudahkan bagi Ekin dan isteri aku melahirkan anak sulung....Aminnn :)

P/S: Lebih bajet sikit pun takper.... Janji ikhtiar demi kesejahteraan anak dan isteri...janji puas hati... :)

Wednesday, February 1, 2012

Biodata dan Profil Lengkap Neelofa | Gambar Terhangat Neelofa


Sape tak kenal pelakon comel molek berdarah Kelantan nie... Neelofa... Dikatakan rupa parasnya yang anggun dan cantik menjadi pakej utama dalam peningkatan mendadak populariti dirinya... Selain tu jugak.... bakatnya dalam lakonan tidak dilupakan..... Nie ler dier Biodata Neelofa yang sempat aku simpulkan.... 

Gambar Terhangat Neelofa...:D

BIODATA PENUH NEELOFA

Nama Penuh: Noor Neelofa Binti Mohd Noor
Nama Manja: Neelofa (bermaksud cahaya bunga biru)
Asal: Pasir Mas, Kelantan
Tarikh Lahir: 10 Feb 1989
Tinggi: 158cm
Berat: 47kg (berubah mengikut keadaan semasa...he he)
Pendidikan: 5A (UPSR), 8A (PMR), 10A (SPM), A Level (Kolej Damansara Utama), Bachelor Of Business in International Trade & Marketing (Sunway University College, PJ)
Anak ke Berapa: Ke-3 dari 9 adik beradik ( enam perempuan dan dua lelaki)
Iklan: Nokia, Silky Girl, Fair & Lovely dan F&N Fruit Tree
Klip Video: Kau Bukan Aku nyanyian Tilu
Filem: Azura (versi baru), Lemak Kampung Santan, Pak Pong, Saya Amat Mencintaimu (SAM)
Drama: Kasih Najihah, Tahajud Cinta, Kitab Cinta, Lara & Jiwa.
Pengacaraan: Paparazzi, Sekolahku Hebat, Nona
Pencapaian: Juara Dewi Remaja 2010, Pelakon Paling popular 20?? ( Mungkin....:D )

Blog yang KEMUNGKINAN TIPIS diminati: Wacanaku (mane la tau jadi silent reader kan...hehehe)

Agak hangat jugak la...
Itu lah sedikit sebanyak biodata atau profil Neelofa atau latar belakang dirinya... Tak sangka pulak Neelofa nie asal Kelantan... huhuhu... Kepada yang nak tengok gambar seksi meksi si Neelofa.... Korang boleh tengok di SINI (link) ... He he he...

P/S: Saje upload gambar Neelofa bertudung... Itu doaku untuk artis nie... :)

Air Tangan Fizo Omar | Buku Resepi Masakan

Dalam kesibukan Fizo Omar berlakon drama dan filem... Sempat jugak dia terbitkan buku resepi masakannya berjudul "Air Tangan Fizo Omar" nie... Buku nie mengandungi resepi yang kebanyakannya resepi ala Thai...Sesuai dengan keturunannya yang ada darah belah sana..... Kalau korang nak tau masakan apa yang selali dimakan dan dimasak Fizo Omar...beli ler buku tuu.... Dah diterbitkan dah dipasarkan dah.... :)
Intro buku Air Tangan Fizo..

Gambar-gambar kenangan... Gambar aku?? huu..

Gambar Kenangan Lagi...Kuda tu yang nama Tuah ke Fizo? hihi

Salah satu resepi...kerabu sotong..

Mamat empunyer buku...
Gambar-gambar nie aku dapat dari facebook abang dia... Kirenyer kalau berminat...korang boleh la beli buku nie... Tanda support kepada pelakon yang korang minati nie.... Aku support kawan jer... benda baik kita support la kan... Bantu kawan yang kesusahan... Ye ler.... korang tau kan krisis yang melanda... Sekurang-kurangnya dapat la jugak hasil dari buku nie....:)

Buku nie sesuai bagi yang baru nak belajar memasak masakan ala Thai.... Senang-senang jer...Simple dan sesuai untuk korang yang baru nak belajar memasak.... Siap ada gambar-gambar lama si Fizo Omar lagi dalam buku tu... Macam diari dah aku tengok.... tapi..... Gambar aku takde! Ingat ade la gambar time aku pegi makan daging kuda bakar kat rumah dia dulu-dulu... Zaman sekolah rendah...zaman dia tengah gila bola...ha ha ha... Demm....T_T

P/S: Semoga terus sukses.... =)

Tidur Itu Sesuatu Yang Indah Jika...


Sape tak suka tidur? Sesungguhnya anda adalah seorang yang pelik...ha ha ha... Atau pun anda seorang yang berpenyakit insomnia..... Sebab tidur itu nikmat....Tidur itu sesuatu yang indah.... Bes giler kalau dapat tidur.....lagi-lagi time badan yang tengah penat kan.... Tapi Tidur itu sesuatu yang sangat indah jika....

Jika apa? Jika korang boleh tukar tidur itu kepada sesuatu ibadah yang mendatangkan pahala... :) Tidur pun boleh pahala? Yupp..... Sangat-sangat betul... Tidur adalah ibadah yang paling senang... Tapi kena ada caranya... Kat sini aku akan bagitau cara-cara nak menjadikan tidur itu sesuatu yang indah...Sesuatu yang korang dapat pahal free-free....

Tidur itu sesuatu yang indah jika korang baca doa dulu sebelum tidur..... Aku yakin ramai yang tak baca doa dulu sebelum tidur....Gelojoh! ha ha ha... sabar la dulu..... tak sabar-sabar nak baringkan badan di tilam yang empuk tu... bukannya lama pun baca doa tidur.... Lepas tu tidur la seperti biasa.... Apa itu doa tidur? Doa yang paling lazim dibacakan ialah yang nie... 


Itu la doa tidur yang biasa..... Tapi lebih molek dan selamat tidur kita jika ditambah bacaan tadi dengan bacaan Bismillah 21x, dan empat Qul.... Ini untuk melindungi diri semasa tidur dari gangguan jin dan syaitan...Dan dikatakan malaikat akan menjaga tidur korang sehingga korang bangun.... Tak ke indah tidur tu... Bunyi macam banyak je kena baca kan....Tapi semua tu dalam seminit dua jer... Tak lama... Kalau korang rasa lama dan malas nak baca tu.... Maknanya dalam diri korang dah ada setan duk melekat dalam hati! :D

Satu lagi perkara senang nak buat tidur itu sesuatu yang indah ialah....Tidur mengikut sunnah Nabi Muhammad s.a.w... Macam mana? Tidur mengiring ke kanan dan tangan di bawah pipi... Kalau dah ada bantal...letak la bawah bantal... he he.. Ini dah terbukti dalam kajian sains sebagai tidur yang membantu peredaran darah dalam badan dan menyenangkan untuk bangun pagi... 

Nak lagi senang? Ambil la wudhuk sebelum tidur.... Tidur dalam keadaan berwudhuk... Lagi elok kalau korang gosok gigi dulu... Paling-paling tidak....berkumur sebelum tidur.. Dalam berwudhuk... secara tak langsung korang dah basuh kaki... Insya Allah korang tak bermimpi buruk la malam tu! 

Sebelum tidur jugak.... digalakkan korang bermuhasabah diri dulu... Mengingati kesilapan dan memaafkan kesalahan orang lain kepada korang dulu sebelum tidur... Damaikan diri...Jauhkan dari perasaan marah sebelum tidur... Bila dah habis bermuhasabah diri... Baru tidur... Kompem tidur korang hari tu nyenyak sampai tak hingat dunia dah... Entah-entah orang lain pulak yang tak nyenyak...Sebab korang nyenyak sampai berdengkur! Hihihi

Tidur itu indah jika korang bangun dari tidur...dan baca doa nie..Doa selepas bangun dari tidur.... Ini doanya bagi yang tak tau...


Korang baca doa nie sebab timbul rasa bersyukur dalam diri....yang korang masih hidup dan meneruskan kehidupan di hari yang seterusnya....dan jugak sebagai tanda yang korang bangun je dari tidur...Ingat kan Tuhan tu... Bukannya bangun-bangun duk ingat kat awek la....ingat kat keje la.... :)

Kalau korang buat semua di atas.... Indahnya tidur korang tu... Tidur yang bermanfaat....Tidur yang berfaedah.... Penuh barakah dan menjadi satu ibadah yang paling senang... tak perlu pitis...tak perlu duduk lama-lama atas sejadah.... Tak perlu berpeluh... Hanya tidur jer... Kena pulak tilam lembut sampai tenggelam sumer.....Pergh..... Nikmatnya tidur..... Zzzzzzz

Jangan jadikan tidur kita seperti nie....:D
P/S: Senangnyer nak dapat pahala....Tapi kenapa susah sangat nak buat? :)

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785