Thursday, May 31, 2012

Stroller Star Jogger Sweet Cherry Untuk Dijual

Tawaran pre-love [kot] yang hebat!! Stroller Sweet Cherry Star Jogger khas untuk sesape yang inginkan stroller yang hebat dan murah!! He he he....dah macam Penjual kat shopping mall dah aku kan.... Hu Hu.... Aku sebenarnya nak tolong pelanggan iklan aku nie.... Si Kecil Mummy... Pelanggan tetap iklan aku.... [Alhamdulillah] ... Dia nak mintak tolong aku promotekan stroller dia yang nak dijual kepada korang semua......

Sebelum aku citer panjang.... korang boleh la mengusha-usha gambar di bawah nie.... Stroller nie baru je dibeli... Tapi owner dia dah nak jual....sebab dapat stroller lagi satu.... dapat free kot...orang bagi....UNTUNG LAH.... he he he... Tapi apa yang aku dibagitau....stroller nie baru je digunakan dua tiga kali... Dan terus disimpan di dalam rumah jer....



Keadaannya masih elok... Bukan setakat elok....memang tak diusik langsung! Ala.....setakat guna dua tiga kali tu....macam tak diusik la kan.... Dan harga yang ditawarkan ialah RM300 SAHAJA!!! Kuantiti...satu nie jer... so sape cepat dia yang dapat.....

Bagi sesape yang berminat..... boleh la ke laman facebook nyer iaitu SI KECIL MUMMY atau terus direct ke album dia di SINI [ link ] untuk proses pertanyaan dan nego untuk pembelian..... Sape cepat....dia la yang dapat! :D

P/S: Dah ada stroller.....kalo tak dah beli nie....:(

Tuesday, May 29, 2012

Wong Fei Hung Seorang Muslim ??


Sape tak kenal akan watak terkenal citer kung fu nie..... Nama Wong Fei Hung memang tidak asing lagi bagi peminat citer kung fu.... Tapi siapa yang tau pasal Wong Fei Hung yang sebenar? Wong Fei Hung dikatakan adalah seorang muslim yang sejati! 

Ini yang dicatat oleh Dr. Khalil Idham Lim... Wong Fei Hung sebenarnya adalah Faisal Hussein Wong.. Nama Fei pada Wong Fei Hung tu merujuk kepada dialek Canton untuk menyebut perkataan Arab, Fais... dan Hung pula merujuk kepada Hussein. 

Wong Fei Hung seorang ulamak, ahli perubatan, dan ahli beladiri legenda yang dinobatkan sebagai Pahlawan Nasional China oleh pemerintah China. Tapi pemerintah China selalu mengaburkan jatidiri Wong Fei Hung sebagai seorang muslim demi menjaga imej kekuasaan Komunis di China.

Ayahnya, Wong Kay Ying juga seorang ulamak, ahli perubatan dan ahli beladiri yang terkenal juga. Ayahnya memiliki sebuah kedai perubatan (klinik kalau zaman sekarang) bernama Po Chi Lam di Canton. Taraf seni beladirinya pula sangat tinggi... sehingga digelar sebagai salah seorang dari Sepuluh Harimau Kwantung. Posisi Sepuluh Harimau Kwantung nie diperturunkan kepada Wong Fei Hung. 

Terkenalnya Wong Fei Hung kerana kehebatannya dalam seni bela diri....selain itu...peribadi seorang muslim sejati juga turut menjadi kenalan ramai..... Hebatnya Wong Fei Hung dalam seni beladiri adalah kerana beliau berjaya mencipta jurus teknik yang baru yang dipanggil Jurus Cakar Harimau dan Jurus Sembilan Pukulan Khusus....tetapi yang menjadi legenda ialah Jurus Tendangan Tanpa Bayangannya hasil dari pembelajaran beliau dalam seni jurus Hung Gur. 

Rasa pelik? Rasa tak logik? Ermm..... Zaman kehidupan Wong Fei Hung ialah pada zaman Dinasti Ch'in.. Iaitu Dinasti yang merobohkan Dinasti Yuan.... Jika tak salah aku... Dinasti Yuan ini dikenali sebagai dinasti kaisar Cina yang anggota keluarganya banyak memeluk agama Islam... Wong Fei Hung lahir pada tahun 1834... Maknanya sudah ada banyak pengaruh Islam di China.... So...tak mustahil kan?

Kehidupan keluarga Wong Fei Hung pada zaman dinasti Yuan.... dan tidak mustahil pada zaman itu ramai penduduk China memeluk Islam kerana pemerintahnya memeluk agama Islam kan.... Siapa tahu zaman bila lagi Islam sampai ke negara China? Setahu aku la kan....sejak zaman kegemilangan Melaka lagi dah sampai Islam di negara China.... Zaman itu pada tahun berapa ya? Maknanya dah hampir beratus tahun Islam dah menapak di China... Salah sorang muslim terkenal ialah Laksamana Cheng Ho...:)

Senang citer.... banyak orang Islam yang hebat di negara selain tanah Arab.... Tapi semuanya dikaburkan demi menutup segala kehebatan Islam di dunia nie.... Segala-galanya cuba diselindungi... Supaya orang ramai melihat Islam nie adalah satu kepercayaan atau agama yang memundurkan individu tersebut.... SALAH bai!! Islam itu satu agama suci yang menggalakkan individu itu menonjolkan potensi diri sehingga ke tahap maksimum.... Salah satu contohnya ialah Wong Fei Hung... 

So... Jangan tinggalkan Islam atas sebab nak berjaya di dunia... Takde alasan sebegitu rupa.... Agama tetap menjadi pegangan dan amalan hidup.... Jadikan mereka yang hebat dan menjadi legenda ini sebagai contoh... Islam bukan untuk warga Arab....ISLAM UNTUK SEMUA... ini baru konsep percaya pada YANG SATU!! Pada YANG MAHA ESA! 

P/S: Jangan ikut cara SI MATA SATU dah ler.....:D

Monday, May 28, 2012

Hari Jutaan Belia | Ini Baru Pengisian ROHANI


Terkebil-kebil mata aku bila terbaca di keratan surat khabar mengatakan bahawa Hari Jutaan Belia selama seminggu nie dipenuhi pengisian ROHANI..... Aku pun dengan rajinnya tengok la dia punya timeline dari hari pertama hingga penghujung nya...... Kat mana pengisian ROHANI nyer??

Aku tak faham sebenarnya kenapa Hari Jutaan Belia yang sepatutnya boleh dijadikan platform membentuk anak muda ke arah jalan yang lurus nie.....dijadikan platform ke arah kemaksiatan...... Maaf cakap... tapi memang itu la yang berlaku... Sape tak nampak..... memang korang ada masalah menterjemah sesuatu situasi secara ikhlas dan penuh iman.....

Aku pernah pegi tahun lepas.... tahun nie tak pegi...sebab dah tau dah macam mane hari jutaan belia nie.... Tahun lepas.... aku pernah kutuk pasal tempat konsert dibuat.... dekat dengan masjid besi Putrajaya tu.... Tahun nie pun aku rasa tempat yang sama kot.... Tapi tahun nie dengar citer diajaknya K-Pop perempuan pulak..... Tahun lepas group lelaki..... So....isu maksiat makin ketara la der!

Ermmm.....aku ingat dulu-dulu sekurang-kurangnya ada jugak la etika pemakaian untuk artis luar datang Malaysia nie....Kena tutup-tutup sikit... Jangan dedah sangat.... Tapi sekarang nie memang takde ek? Kalau ikutkan gambar-gambar yang di postkan dalam Facebook tu....menyeksa jiwa beb!! 

Kenapa jadi macam nie? Setiap malam diisi dengan konsert nyanyian... Itu je ke belia MESTI BUAT untuk mengisi masa lapangnya?? Dari duk mengomen jer...aku bagi la cadangan Hari Belia pada tahun depan.... Perlu dibuat macam nie baru ada pengisian ROHANI..... Betul-betul pengisian ROHANI punyer....

Malam Hari Pertama - Pertunjukan Budaya Semua Kaum...- Budaya aset bangsa...jangan ditinggalkan sampai identiti bangsa dah kabur macam sekarang!

Malam Hari Kedua - Forum Perdana Santai Membincangkan Isu Semasa Berlandaskan Hadith dan Sunnah - Mengajak belia berfikir dan mengenal hadith-hadith

Malam hari Ketiga - Konsert artis tempatan - Lagu yang dinyanyikan perlu ada mesej membina, membangkitkan semangat sayang agama dan negara. [AURAT DIJAGA dan Lelaki dan Perempuan dipisahkan semasa menghadiri konsert kecuali berkeluarga]

Malam Hari Keempat - Solat Hajat dan Ceramah dari Ustaz yang paling popular dan best - Ustaz Azhar ke....Ustaz Don ker.... tak kisah la sape-sape - Belajar agama sambil berhibur dengan celoteh santai penceramah....

Malam Hari Kelima - Pertandingan Tilawah Belia dan diselitkan nyanyian memuji Tuhan - Menunjukkan keindahan bacaan ayat-ayat suci...gemakan di seluruh Putrajaya....

Malam Hari Keenam - Persembahan bebas ( komedi ker... diselitkan nyanyian nasyid, sajak, syair, zapin, dan lain-lain) - Hiburan ringan untuk semua golongan

Malam Terakhir - Konsert dari Maher Zain, artis-artis nasyid luar negara - Nampak international sikit...huhu

Haaaa........ Mana elok tentatif cadangan aku nie dengan tentatif yang ada sekarang...... Yang acara sukan dan lasak tu dah bagus dah..... Tapi Hari Jutaan Belia nie sangat kurang pengisian pemahaman agamanya..... Bukan belia tak suka pasal agama..... Tapi tidak ada galakan dari kita sebagai pihak yang bertanggungjawab menyebarkan benda-benda baik nie...... Aku rasa lagi ramai yang datang kot....Pagi dan petang acara sukan dan riadah... Diselitkan dengan krew-krew CUBAAN menguji kesabaran pengunjung.... Malam pulak pengisian rohani....MANTAP DER!!

Booth-booth jualan tetap banyak..... Disediakan khemah-khemah khas untuk solat.... Disediakan jugak booth khas untuk bayaran zakat....pakej haji dan umrah... dan lain-lain..... Dialunkan bacaan quran sekali-sekala sekadar memberi peringatan kat anak-anak muda yang datang berkapel supaya tidak datang niat nak berdua-duaan di tempat gelap..... Amacam?

Generasi muda perlu dijaga... Kerana merekalah yang akan membentuk negara kita nie untuk masa akan datang.... Kalau mereka nie buta agama... Maka buta la bakal pemimpin negara pasal agama.... Nak ker negara kita jadi negara liberal macam negara barat tu? Tepuk dada tanya iman masing-masing..... Kalau betul sayangkan negara.... Jadikan negara kita nie TRULY ISLAMIC!! Bukan TRULY ASIA semata-mata.... 

P/S: Sebar-sebarkan sampai ke telinga penganjur Hari Belia tu.... Semoga Hari Belia tahun depan lebih manfaatnya......Aminn

Saturday, May 26, 2012

Cara Memandu Yang Boleh Buat Orang Nak Mencarut!

#%@^%^!!!
Beribu-ribu pemandu yang memandu di Malaysia nie.....beribu jugak la ragamnya..... ada yang ok...ada yang tak ok..... Yang tak ok pun banyak jenis nyer..... Tapi ada la beberapa yang boleh buat kita rasa naaaaak je mencarut... 
  • Pemandu tu dah bagi signal awal-awal dah... signal ke kiri.... Tapi last-last dia pegi belok ke kanan!!! Kalau kete ok lagi... kalau yang kat belakang tu motosikal? Dah menyelit ke kanan dah nie...sebab si driver tu dah signal ke kiri....Ke parit la jawabnya si motosikal tu....Ni yang rasa nak......
  • Tengah-tengah laju di highway nie..... di lorong kanan.....bawak dalam 110km/h je pun.... Tak melanggar had laju lagi kan....he he he.... tetiba ada kete kat depan slow giler...dalam 70 km/h kot!! Lorong kanan nie bai.... Terpaksa break emergency....Mungkin lalulintas agak sesak kot... sekali potong dari kiri...tengok kat depan kosong! Takde kete! Memang sakit hati....Si slow tu buat muka tak bersalah... Ni yang rasa nak.....
  • Dekat highway jugak..... naik dengan menten kelajuan 80km/h di tengah-tengah... sekali ada kete dari kanan menghimpit kita sebab dia gabra kene sound ngan orang belakang.....kene lampu tinggi... Kalau ye pun....potong la kete kita dulu sebelum menghimpit!! Tak pun masuk belakang kita je la....Nak himpit apesal?? Tau la kita ni Kancil jer!! Dia tu Hilux!! Ni yang rasa nak......
  • Di simpang.... tengah menunggu giliran nak lepas dari simpang... tetiba terasa agak lama nak lepas...tengok kat depan ada sebuah kete...drivernya tengah bersembang dengan orang kat tepi....Oii!!! Agak-agak la nak sembang pon... Sekali bagi hon panjang...amek kaw! Dia pun jeling marah balik... Aik??  Salah aku ke hon kat dia?? Ni yang rasa nak.....
  • Di highway jugak.... bawak kete stedi jer....tetiba ada kete kat depan jap ke kiri...jap ke kanan..... Mabuk ke haper nie? Kita pun potong la dari kanan.....eh eh eh....dia himpit kita!! Alang-alang...tekan je la pedal minyak nak potong jugak.... sekali tengok tengah main SMS!!! Ni yang rasa nak.....
Banyak kali nampak kan...grrr
  • Haaa.....ni selalu berlaku kalau kat Kelantan.... tengah bawak kete laju nie di jalanraya dua lane....Amik belah kanan sebab nak cepat...ada kete potong dari kiri... Fuuh....laju... Masuk balik belah kanan... kemudian brek!!! Sape tak gelabah beb... Sekali nak U-turn.... Dah tau nak U-turn...tak payah la potong kita nie mangkuk! Kang terlanggar punggung kete dia kang.... terpusing dua tiga kali la gamaknya.....Tu baru You turn! Tapi I jump! ha ha... Ni yang rasa nak......
  • Lebih kurang macam yang atas....kita folo kete depan yang agak laju....Tapi kejap-kejap brek.... laju balik....kejap-kejap brek....pastu laju lagi.... Geram sangat...potong dari kiri..[jalan dua lane].. Bila nak potong...dia pulak tekan pedal tak nak bagi kita potong! Lepas je kita potong.....tertinggal jauh la pulak....slow terus! berani takut-takut rupanya....Tu pun rasa nak......sebab penat oit nak berjaga-jaga duk belakang orang macam tu.....
Haaa....tu la sedikit sebanyak yang penah dilalui aku sendiri bila drive kete...lagi-lagi kat bandar KL....banyak giler perangai pelik... Selalu jer terasa nak men....... Tapi kita kalau boleh cuba la sabar.... Marah tu memang marah....tapi cuba la jaga...Aku kekadang terlepas jugak... lagi-lagi kalau disebabkan kebengongan pemandu lain...kita yang hampir accident... Sape tak marah kan...


Bawak kereta sila la berhemah.... Nak laju boleh...tapi jangan menyusahkan orang...nak berhati-hati memang bagus...tapi jangan sampai terlampau-lampau! Menyusahkan orang jugak... Kepada yang masih belum tau drive... Korang mungkin tak memahami perasaan pemandu yang dah alami perkara macam nie.... Sakit hati ooo..... Nak je ditampar-tampar pemandu yang pelik macam kat atas.... Banyak accident kat Malaysia sebab banyak yang pelik macam nie kot.....Entah la..... Aku tak faham caner depa nie boleh dapat lesen memandu.....Guna kabel kot.....hu hu hu

Tapi yang tak best kan... mencarut nie berdosa untuk kita...sebab sebut benda tak elok kan.... Tapi jugak doa untuk si pelaku yang buat salah tu... So....hati-hati la yer.... Kalau korang rasa jalan raya tu mak bapak korang punyer....Nak buat sesuka hati... Silakan la terima doa-doa buruk dari pemandu lain yer... Memang korang jugak yang merana nanti....huhuhu. Cuba bayangkan berapa ramai pemandu kat Malaysia nie... Nak ker orang bagi doa buruk kat kita? So....fikir la leklok sebelum bawak kete macam hantu... Tapi kalau saje-saje nak mencarut kat orang yang tak buat salah.....kita kene dua kali ganda la kot dosa tu.... So.....lebih baik jangan mencarut... :)

Lebih baik kalau digantikan dengan Astaghfirullah..... Kita dapat pahala...yang pemandu weng tu mungkin diberi hidayah supaay bawak kete leklok nanti..... Cantik kan cara Islam..... Tapi berapa kerat je yang boleh buat macam tu.... Aku time baik jer buat....Time tengah hot... hu hu hu.... Sadis jugak la.... Takpe.... Masih ada masa untuk diperbetulkan....:)

P/S: Pesanan dari Mufti-mufti seluruh Malaysia.....termasuk dari Indonesia dan negara-negara jiran....JANGAN MENCARUT....he he

Tuesday, May 22, 2012

Nazmi Faiz Sah Ikat Kontrak Bersama SC Beira Mar


Memang sah Nazmi Faiz akan bermain di Eropah dengan kelab divisyen 1 Portugal, SC Beira Mar selepas Nazmi Faiz menandatangani kontrak selama 3 tahun bersama kelab itu.... Maknanya Nazmi akan berkelana selama 3 tahun di Portugal...

Kelab SC Beira Mar bukan calang-calang kelab....kerana kelab nie sedang bersaing dalam liga yang sama bersama kelab terkenal seperti Sporting Lisbon, Porto dan lain-lain.... Nampaknya bakat Nazmi Faiz sememangnya diakui peringkat antarabangsa.....Tak sia-sia aku panggil dia Permata Bola Sepak Negara...:)

Nah....sekarang baru ramai yang nampak kan.....Pemain kita sebenarnya mampu bersaing di luar negara jika diberi peluang.... Ramai yang berbakat pada usia muda....tetiba hilang bila umur semakin meningkat... Nie kerana mungkin banyak faktor yang dah diterangkan di SINI (link)....

Tahniah buat Nazmi Faiz.... Semoga skill dan corak permainan nya semakin mantap dan membantu Malaysia mengorak langkah lebih jauh dalam arena bola sepak antarabangsa..... Kembalikan zaman kegemilangan negara kita suatu masa dulu.....

P/S: Bakal jutawan kedua selepas Safee Sali...:)

Monday, May 21, 2012

Tak Payah Solat Pun Takpe... Aku Masih Kaya, Dan Semakin Kaya!!


"Buat apa nak sembahyang banyak-banyak.... tengok aku nie... Tak solat pun lagi kaya dari ko! Bisnes aku makin maju... Bonus tiap-tiap tahun dapat... Ko dapat ker?"... Itula sesetengah ayat yang keluar dari si kaya dan si hartawan yang berasa dirinya sangat hebat walaupun tak mengerjakan solat... Memang ada kan? Yess.... ramai jer kat dunia nie..... Tapi kenapa? Tuhan tidak adil kah? 

Ok.... sesape yang fikir macam tu... baik korang mengucap banyak-banyak.... Allah itu Maha Adil... Jangan sesape berani menyangkal akan kebenaran Tuhan Pencipta kita yang Maha Berkuasa tu.... Tapi kenapa ada golongan yang mendapat kemewahan dunia yang melimpah ruah walaupun tak solat....minum arak... Buat dosa berguni-guni.... Tapi buat pahala satu haram jadah pun takde? 

Ada orang kata...kalau tak bayar zakat...rezeki semakin sempit.... Tapi golongan macam nie bayar ke zakat? Sah-sah tak bayar kan.... Tapi tetap kaya jugak.... Kenapa? Rumah banglo tiga tingkat.... gaji berpuluh-puluh ribu sebulan...bonus tiga empat kali gaji setahun.... Bisnes berjuta-juta.... Kalau buat majlis apa-apa... siap orang yang datang yang bagi hadiah...bukan dia yang bagi! Rezeki melimpah ruah... Kenapa? 


Itu adalah satu contoh ujian dari Allah yang dikenali sebagai ISTIDRAJ..... Tau tak apa itu istidraj? Istidraj nie adalah sesuatu perkara yang luar biasa yang dikurniakan oleh Allah s.w.t kepada hamba-Nya untuk membinasakannya! Macam mana dengan kekayaan boleh membinasakan? Ok....sebelum aku cuba terangkan....kita tengok firman Allah kat bawah nie....

Firman Allah SWT maksudnya: "Dan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami, Kami akan menarik mereka sedikit demi sedikit( ke jurang kebinasaaan), menurut cara yang mereka tidak mengetahuinya. (Surah Al-A'raaf : ayat 182) 

Nampak tak mendustakan ayat-ayat Kami?? Maknanya kepada sesape yang tak solat...kepada yang tak bayar zakat...tak puasa...kepada yang tak percaya Quran... kepada yang mengabaikan hukum-hukum yang dinyatakan dalam Quran...  mereka yang termasuk dalam golongan dalam ayat di atas.... 

Bila orang tu tak solat.... dapat kekayaan yang semakin melimpah-limpah... Maka Allah berikan kepadanya istidraj... Cuba korang bayangkan.... kalau dah tak solat tapi tetap kaya... Allah bagi lagi kaya kat orang tu....dia sedar ke tak? Mesti tak kan.... Mesti lagi rasa bangga diri dan bermegah-megah dengan pencapaiannya walaupun tak solat ataupun meninggalkan ibadat kepada Allah.... Sedangkan itu adalah satu jenis penghinaan kepadanya.... Penghinaan secara halus!

Pernah tak korang dengar.... kaya tapi rasa hati tak tenang... kaya tapi keluarga porak peranda... kaya tapi keliling hutang.... kaya tapi rasa tak cukup... itu semua menandakan something wrong dengan rezeki yang kita dapat... Bahaya kalau Allah berikan istidraj macam nie... Sebab sememangnya kalau kita sesat dari jalan-Nya....kita akan semakin sesat....bertambah sesat sehinggakan hati penuh dengan kegelapan... sampai la kita mati dalam kesesatan... Yess kita boleh bertepuk dada dengan kekayaan dunia nie.... tapi akhirat? Sah-sah kita masuk.................NERAKA! Nauzubillah....

Istidraj ni berlaku kepada empat golongan kalau tak silap.... kepada pengamal sihir/ilmu batin, kepada pemimpin [ tak kisah la pemimpin syarikat ker...negara ker], kepada orang yang berharta dan kekayaan, kepada orang berilmu... 


Orang beriman....ujiannya lain... biasanya lebih kepada susah daripada senang... Kerana ujian kesenangan dunia adalah UJIAN PALING BERAT di dunia nie... Ujian kesusahan ni biasanya akan menjurus seseorang itu lebih berusaha untuk beribadat kepada-Nya....Timbul rasa bersyukur jika mendapat sedikit kesenangan... Ujian kesenangan nie menjurus ke arah menjauhi segala suruhan-Nya! Semakin lalai...semakin senang hidupnya... Aku tak sanggup nak bayangkan.... Ngeri!!

So....kita jangan berasa kecil hati dan cemburu kepada golongan yang diuji istidraj nie.... kerana ujiannya ternyata lebih berat dari kita.... sebab kesenangan yang dikecapi adalah bertujuan membinasakan dirinya yang lalai dan alpa kepada Tuhan Penciptanya... Astaghfirullah.... Mintak jauh la....

Bagi aku senang jer... selagi rezeki yang dicari halal dan mendapat keberkatan dari-Nya... Dan cukup untuk kehidupan aku dan keluargaku.... Itu sudah memadai.... Jika dapat lebih...Alhamdulillah.... akan ku gunakan sepenuhnya untuk kebaikan dunia dan akhirat... Insya Allah...Harap kepada semua pembaca blog nie pun sama.... Sentiasa bersyukur kepada Allah dengan apa yang kita dapat....:)

P/S: Lepas nie kalau jumpa orang macam tu lagi.... kita tanamkan rasa bersyukur...yang kita tidak diuji dengan istidraj...




Saturday, May 19, 2012

Neelofa Main Futsal Terbuka Kolej Sepuluh Oit!!

Sape sangka..... Neelofa pun turut sama bermain di Kejohanan Futsal Terbuka Kolej Sepuluh yang diadakan pada hari ini (19 Mei 2012) dan esok (20 Mei 2012)... Kejohanan ini disertai oleh pelbagai pasukan dari dalam dan luar UPM...


Dan yang pasti... Neelofa juga telah memenangi perlawanan pertamanya dan seri untuk perlawanan kedua.... Perlawanan ketiga akan bersambung pada petang ini... Kepada peminat Neelofa, boleh la datang memberi sokongan padu kepada Neelofa pada petang nie dan insya Allah esok hari...jika berjaya mara ke pusingan kedua...

Tapi sayang... yang main bukannya Neelofa yang si cantik manis tu... Tapi ada satu pasukan menamakan pasukannya Neelofa FC...ha haha... Mantap jugak pasukan nie.... Nama pasukan comel jer... Mungkin mereka nie terdiri dari peminat setia Neelofa kot.. Dan sememangnya nama-nama pasukan yang join kejohanan nie kebanyakannya pelik-pelik.... Tapi apa yang penting... kekalkan aktif bersukan!

Kejohanan futsal nie diadakan setiap tahun di bawah anjuran Kolej Sepuluh.... Tahun lepas diadakan di bawah nama Kejohanan Futsal Piala Dato' Haji Suhaimi.... Tahun nie dengan nama Kejohanan Futsal Terbuka Kolej Sepuluh.... Tahun depan mungkin berubah namanya lagi....bergantung kepada sponsor yang dapat.... So... sesape rasa nak sponsor...boleh la contact Kolej Sepuluh sekarang! he he he....


Ok guys.... aku sebagai penasihat kejohanan kena round lagi.... Sibuk la sikit ari nie dan esok... Harap program berjalan lancar.... Sesape nak datang...boleh la datang...ada gerai jualan jugak nie....:)

Thursday, May 17, 2012

Siapa Irshad Manji | Kenapa Perlu Ditentang


Siapa Irshad Manji ? Kalau korang bukak website dia....Sekali pandang korang akan nampak yang Irshad Manji nie seorang pejuang Islam yang sejati.... Seorang yang cintakan keamanan.... Seorang yang sukakan kesejahteraan seluruh umat... Tapi betul ker?

Ok..... mengikut apa yang aku dapat cari dari Google..... Si Irshad Manji nie sebenarnya seorang musuh dalam selimut dalam Islam.... bertopengkan ajaran agama kononnya seorang yang mengikut semua ajaran Islam.. Sebenarnya si Irshad Manji nie seorang yang menyokong golongan GAY dan LESBIAN atau istilah dalam Google.... golongan LGBT... Tau tak LGBT tu... LGBT tu untuk "Lesbian, Gay, Bisexual dan Transgender"... Kalau korang la kan....korang sokong ke? -_-"

Jika betul dia seorang aktivis menyokong ajaran Islam....Kenapa disokong golongan songsang tu?? Ok...kita selidik lebih mendalam...Wanita ini juga adalah presiden dan perintis bagi Projek Ijtihad... di mana projek nie merupakan organisasi yang berada di tengah-tengah jaringan non-muslim dan reformis muslim... Secara kasarnya.... Irshad Manji nie seorang yang menyokong Islam Liberal... Sokong Islam secara akal semata-mata....

Ada jugak maklumat berkenaan pandangannya berkenaan Al-Quran.... Dia dengan selambanya mencadangkan Quran nie hanyalah satu kitab atau buku yang dibukukan atas dasar ideologi-ideologi hebat penganut agama Islam terdahulu...... Hmmm...... Islam ape ke jadahnya kalau macam nie?? Sesat terus nie...

Tengok imejnya pun dah tau.....Kalau betul menyokong Islam secara sunnah....Sudah pasti dia tak berani menayangkan auratnya.... Dan yang lebih penting... Dia takkan menyokong golongan GAY dan LESBIAN yang sudah pasti dilaknat oleh Allah.... Sila baca kisah golongan GAY dan LESBIAN tu dalam Quran.... Apa balasannya...Sudah baca ke belom? :)

Ok....dengar citer perhimpunan Irshad Manji yang dijadualkan dibuat di Malaysia dah dibatalkan.... Alhamdulillah.....Terselamat untuk seketika...Tapi jangan ingat Irshad Manji je musuh dalam selimut macam nie... Dalam Malaysia pun dah ramai...lagi pandai berlakon...lagi pandai bermuka-muka.... Mungkin kesilapan Irshad Manji nie cuma satu....Mengaku Lesbian... Kalau dia buat senyap-senyap..... Mungkin pembatalan ceramahnya takkan berlaku..... Sedangkan ideologinya sungguh menyesatkan lagi menyelewengkan akidah Islam..... 

Ni la bahaya musuh dalam selimut... Cuba bayangkan hantu dalam selimut korang... Tak ke terkejut kalau kena sergah dek hantu tu.... Silap-silap mati kena serangan jantung.... Haa...macam tu ler kesannya musuh dalam selimut... Trauma sepanjang hayat la kalau dibiarkan...

P/S: Aku pun baru tau pasal Irshad Manji nie...

Tuesday, May 15, 2012

Bangunan 3 Tingkat Siap Dalam 9 Hari !!


Tuntutlah ilmu sampai ke negara China..... Itu ler pepatah lama yang sangat popular dan sangat kena dengan tajuk entri nie..... Satu bangunan tiga tingkat di China berjaya didirikan hanya dalam masa 9 hari! Ia dilakukan di kawasan daerah Hunan....

Sebenarnya bangunan nie dirancang boleh disiapkan dalam masa 24 jam sahaja....Tapi oleh kerana bertembung dengan hari cuti umum dan cuti-cuti yang lain...maka berlarutan la sampai sembilan hari..... Camne depa buat? Buat laju-laju ker? 


Yes....memang laju-laju....tapi depa buat dengan cara pasang siap macam main lego... Rangka utama dah disiapkan secara awal-awal di kilang.... Bila nak bina di tempat pembinaan tu....Depa cuma sambung dan pasang guna nat-nat jer.... 

Cuba bayangkan kalau cara nie diperkenalkan untuk binaan sekolah di Malaysia.... memang tak mengganggu sangat la kan budak-budak nak study..... dua tiga hari dah siap.... Buat pulak masa Jumaat Sabtu dan Ahad jer... Pergh..... Minggu lepas belajar di bangunan lama... Masuk minggu depan dah belajar bangunan baru....Tak ker teruja tu.....he he...

P/S : Sesape nak tengok video pasal bangunan tu....bolk klik ke link ini ---> LINK

Career Expo UPM 2012 | 15 - 16 Mei 2012

Pada hari nie (15 Mei 2012), akan diadakan career expo UPM 2012 bertempat di Dewan Besar PKKSSAAS, Universiti Putra Malaysia.... Ekspo nie terbuka kepada semua.....bukan untuk pelajar UPM semata-mata...tapi untuk semua... Datang jer....

Klik sini
Dikatakan karier ekspo nie melibatkan 50 buah syarikat terkemuka di Malaysia... Melibatkan pelbagai sektor... Kalau ikut tahun lepas...disediakan bilik temuduga terus untuk sesape yang betul-betul berminat untuk bekerja di mana-mana syarikat yang terlibat.....

Ekspo nie bermula pada hari nie (15 Mei 2012) hingga esok (16 Mei 2012).... Waktunya ialah dari 9.00 pagi hingga 4.00 petang.... Kepada yang berkelapangan....boleh la datang ke UPM nie dan mencuba nasib korang..... Semoga berjaya! ^_^

P/S: Nak pegi jugak....nak tengok-tengok jer...:)

Monday, May 14, 2012

TERSANGAT COMEL!! Koleksi Gambar Yang Comel Dan Cute

Hari nie hari Isnin...Mesti ramai yang pegi ke tempat kerja dengan penuh kemalasan dan kemengantukan...he he... Ada jugak yang bersemangat...Biasanya yang baru dapat kerja atau tempat baru... Harap berkekalan la yer.... Untuk hiburan bagi yang sedang bermalas-malasan tu... Jom layan koleksi gambar comel dan cute nie dulu...Kita segarkan mata......:)





Atau lebih tepat gambar kucing yang comel dan cute.... Jom tengok lagi....






Alololo...mesti comel je korang masa tengok gambar-gambar tu macam budak nie kan...hehe

Amacam.....comel tak? Cute tak.... Yang last tu saje jer...takde kaitan...ha ha.. Ok..pi sambung kerja korang balik! ^_^

 ** Sumer gambar BUKAN aku punyer... :)

P/S: Buat entri nie pun sebab tengah mengantuk giler...Hilang kejap ngantuk....huhu

Manchester City Juara EPL !!


Tahniah dan syabas untuk pasukan Manchester City kerana berjaya melakar sejarah menjuarai EPL buat kali pertama sejak 44 tahun yang lalu..... Dan lebih manis... Kejayaan itu dicapai pada saat-saat akhir di mana Manchester City pada asalnya ketinggalan 1-2 di tangan QPR dengan hanya berbaki masa kecederaan....

Kejayaan manis nie turut dirasai dua bekas pemain Arsenal, Gael Clichy dan Samir Nasri di mana perpindahan mereka berjaya membuahkan hasil yang sangat positif.... Kejayaan Manchester City nie memecahkan tradisi Manchester United yang selama nie memang terkenal sebagai satu kuasa besar dalam arena bola sepak EPL...

Antara gambar troll di FB...hehe
Ok..... cukup dah ayat skema macam berita tu.... Aku gembira jugak...sebab Arsenal berjaya capai nombor tiga dalam liga....sangat berpuas hati jika dilihat dari pemain-pemain yang ada pada masa sekarang.... Skuad yang muda dan tidak matang tapi berbakat nie memang sepatutnya mendapat nombor tiga dalam liga... 

Aku kesian kan Man Utd jer... Mesti ramai peminat-peminatnya bersorak kegembiraan sebab Man City dah ketinggalan 1-2 hingga dah last-last minit..... Komfirm dah yakin kroang dah dapat piala kan.... Tapi tu la Tuhan nak tunjuk.... Kun fayakun.... Tak perlu 90 minit masa diberi.... 5 minit dah cukup der... pap pap terus Man City menang game tu 3-2.....Pergh!! 

Bagi aku....jarang boleh tengok penentuan kejuaraan liga sampai last minit macam nie... Biasanya game last gini dah tau dah saper juara..... Tak pun masuk je first half dah tau dah..... Tapi tahun nie dramatik giler.... Dan aku suka Manchester City menang...sebab ada Yaya Toure....Samir Nasri.... dan sebagainya [mesti korang tau kan..he he]

Ok ler.....Tahniah buat Manchester City.... Kuasa baru dalam bola sepak EPL... Mesti Man Utd rombak team tahun depan.... Beli ramai pemain star nanti.... Sama macam depa kalah dengan Chelsea dulu.... Arsenal pulak...kekal dengan polisi pemain mudanya.......haih...

P/S: Harap Arsenal beli keeper dan defend baru....

Sunday, May 13, 2012

Awas!! Babi Berada Di Mana-mana !! Mungkin Di Mulut Anda!!


Babi.....Babi....Babi.... Sape tak kenal dengan haiwan paling popular nie... Seekor haiwan yang mempunyai hidung yang comel....leher yang seakan takde.... Berekor kontot... berkaki kontot... Dan apabila berlari....dia cuma tau nak pegi stret jer..... Sekurang-kurangnya si babi bergerak di jalan yang lurus lagi kan....he he he.. Tapi awas!! Babi berada di mana sahaja anda berada.... Mungkin berada di mulut korang juger...

Untuk makluman kepada pembaca.... babi diekspoitasikan sepenuhnya oleh orang barat untuk dijadikan apa jua barangan untuk kegunaan kita.... Dari produk kecantikan....hingga la ke produk makanan...Semuanya diselitkan jugak kandungannya dari babi-babi yang sememangnya kebabian nie... Orait...kenapa babi?

Babi atau nama baiknya khinzir nie... memang dikenali seekor binatang atau haiwan yang sangat cepat produktivitinya.... Seks dia memang kuat... sesape yang gila seks tu....memang patut dipanggil babi...he he... Ok...ok...apa-apa pun jangan mencarut... Oleh sebab produktivitinya tinggi...maka tidak risau ler pasal bekalan untuk dijadikan apa-apa juga produk kan.... Kos memeliharanya juga murah....sebab babi boleh hidup walaupun persekitarannya tidak sesuai untuk haiwan lain.... So.....kos jimat... bekalan berterusan... 

Ada spekulasi jugak....mengatakan depa guna babi sebab nak kurangkan bersih dan suci seseorang muslim... Ye ler...bila muslim makan benda haram.... darah dagingnya tidak suci lagi... Dari darah dagingnya turun ke anak-anak.... Dari anak-anak turun ke cucu-cucu.... Semua generasi dah makan benda haram TANPA DISEDARI.... Maka berjaya la depa mengotorkan darah suci seorang muslim... Dan secara tak langsung.... Level keimanan makin jatuh dan jatuh disebabkan kita selalu duk makan atau guna benda haram... 

Ok.... persoalannya.... betul ke babi berada di mana-mana? Tak nampak pun.... Mungkin ada yang dah tau yang sesetengah kasut diperbuat dari kulit babi.... Mungkin ada yang dah tau yang pizza atau hot dog di negara Eropah mengandungi unsur babi... Tapi tau ke korang yang sesetengah handset cover pun ada kandungan babi.. Lips stick... Perfume...Yogurt... topeng rawatan muka... malah ada juga di dalam roti! Ice cream pun ada.... berus makanan.... malah terdapat dalam sos-sos makanan!! Oh.....maggie dan coklat bar pun orang cakap ada beb!

Klik kalau nak besarkan gambar
Mungkin ada yang rasa benda nie remeh sesangat.....sebab korang tak rasa pun makan babi... tak rasa sentuh babi.....tak rasa zat babi pun...sebab cuma kandungan kecil saje yang dicampur dalam produk-produk tu.... Tapi kesannya sangat hebat...

Contoh.... citer sorang budak tahfiz... sememangnya hebat menghafal Quran... depa boleh ingat satu Quran tu... Balik kampung.... depa makan la nasi goreng di sebuah kedai makan.... Dua tiga hari kemudian balik semual ke sekolah tahfiznya...Bila cuba dibaca hafalannya.....DIA LUPA!! Dan dikatakan....kedai makan tu menggunakan sedikit ilmu pelaris untuk menarik pelanggannya..... Nampak tak kesan bila termakan makanan yang "kotor"... Dan cuba bayangkan jika korang termakan atau terguna produk yang ada unsur haram macam babi.... Banyak mana "kotor"nya...


Bila selalu termakan benda "kotor"...terguna sesuatu yang "kotor".... Hati kita yang bersih akan menjadi semakin gelap dan gelap.... Jika korang jarang pulak membuat amal dan selalu meninggalkan ibadah... "kotoran" yang melekat akan semakin banyak dan banyak... Sehingga la hati korang menjadi gelap gelita...Sememangnya masa nie mungkin korang dah jadi "mayat hidup" je kat bumi Allah nie.... Pernah tengok citer ZOMBIE? Macam tu ler korang dari pandangan simbolik... 

Bagaimana pulak berada di mulut korang tu? Adakah  sebab pakai lips stick yang mengandungi unsur babi? Bukan......tidak..... nehi babuje... Itu adalah sebab korang selalu duk puja si binatang babi tu... Masa mencarut! he he he... Dah elak sumer jenis produk babi.... dah elok dah... tetiba ada sekor melekat di mulut... Bila dah marah sangat...keluar dua tiga ekor sekaligus... Lagi banyak dari yang digunakan dekat produk-produk tu.... kan? Hihihi..

P/S: Aku pernah bela babi jugak dulu.....Dalam game Farmville...gyahaha... -_-"

Saturday, May 12, 2012

Apa Kelas Layan Anime !!


Sape tau apa itu Anime?? Anime nie adalah citer kartun keluaran Jepun... Kartun dia tak sama macam kartun omputeh..... Nanti aku citerkan.... Dan ramai perempuan tak faham kenapa lelaki ramai yang minat layan anime.... Siap ada yang cakap..."Layan kartun macam bebudak!"... Kan?? Meh nak citer kat sumer...

Kartun Jepun yang dipanggil Anime nie... Tak sama macam BoboiBoy....Tak sama macam Wonderpet (Pempuan ramai suka nie)...Tak sama macam kartun Superman tu..... Bezanya ialah jalan cerita dia... Anime nie kebanyakannya bawak jalan citer yang berterusan... Dari kecik sampai la dia besar.... Dari baligh sampai la dia jadi baligh... Sama macam citer bersiri Korea jer!

Dalam Anime jugak diselit bermacam unsur lain.... Emosi...lawak...aksi....dan sebagainya.... Sama macam citer drama Korea ajer! Yang bezanya.... Ia dalam bentuk kartun.... Tapi jalan citernye adalah continuous.... Bersambung dari awal hingga ke akhir.... tu perbezaan ketara antara Anime dengan kartun-kartun yang lain.....


Dalam siri Anime... ada diselitkan unsur-unsur motivasi dan nasihat.... kebanyakannya memberi inspirasi dan galakan kepada yang takde apa-apa bakat...yang tidak cemerlang dalam apa-apa bidang yang diceburi.... supaya berusaha lebih... Bakat tak menjamin masa depan.... Usaha tu lebih penting... Kebanyakannya itu yang cuba diterapkan dalam siri Anime.....

Tengok la apa jua jenis siri Anime....korang akan perasan yang watak utama biasanya ada dua jenis watak... Seorang nie macho giler....ada bakat semulajadi.... disukai wanita... jenis yang sempurna... Dan sorang lagi jenis yang nakal....sengal-sengal sikit.... Takde bakat.... dan dibenci pada awalnya....Jenis yang selalu diejek dan dihina.... 

Lama-kelamaan...si sengal nie akan menyaingi si macho sehingga dirinya dihormati kerana usahanya... Kebanyakannya macam nie.... Unsur cintan yang minimum.... tetapi unsur motivasi yang maksimum... Unsur kekeluargaan pun ada dibangkitkan.... Macam drama bersiri je kan? :)


Ada jugak yang bawak jalan citer yang berat.... melibatkan cerita legenda  yang diubahsuai mengikut kesesuaian.... Menyelitkan prinsip atau ideologi kehidupan sesuatu watak yang jauh menyimpang kerana tamakkan kuasa atau kerana disisihkan....

Aku pun layan Anime nie... Tapi tak nak layan sumer...banyak sangat nak dilayan nanti..... Aku cuma layan Naruto.... Naruto Shippuuden... FullMetal Alchemist (dah habis)... Bleach... Hunter X Hunter... Vandread (dah habis)... DragonBall (Pun dah habis)... Dan lain-lain...he he... Sebab tu aku boleh citer macam nie.... Citer Korea aku tak layan... Sebab aku dah layan Anime...cukup la satu jenis "drama" aku layan.... 


So...kepada yang selalu duk pandang rendah dekat Anime nie.... Baik korang cuba layan dulu.... Nanti konfirm melekat macam layan drama Korea jugak....Tak pun sinetron Indonesia... Konsepnya sama.... Jalan citer yang terus menerus bersambung... Ada konflik.... bermain dengan emosi dan perasaan... Apa yang berbezanya.... pelakon tu sendiri.... Yang tu memang wujud...yang nie cuma khayalan.... So bagi wanita yang suka berangan dengan lelaki macho...memang takkan suka Anime..Sebab korang tak boleh nak berangan-angan dengan watak heronya! Hihihi... Jangan marah....:D

P/S: Anime takpe....jangan dilayan Hentai!!

Wednesday, May 9, 2012

Maher Zain - Maula Ya | Qasidah Burdah

Lagu terbaru dari Maher Zain khas untuk peminat-peminat Maher Zain... Lagu berjudul Maula Ya nie sebenarnya satu gurindam atau syair kisah hidup Rasulullah dan teladan yang boleh diperolehi dari hidup Rasulullah.... Ni aku bagi dua versi....Ini versi English


Ini Versi Arabic.....


Jika yang asalnya dinamakan Qasidah Burdah.... macam nie lagunya dan lirik asalnya..... Sila la hayati lirik itu....


Kalau korang selalu dengan kerja amal kebajikan ke rumah anak-anak yatim.... Lagu nie adalah salah satu cara mereka berhibur sambil menghayati kisah nabi..... Sungguh indah kan senikatanya....:) Selamat mendengar... Alternatif hiburan Islam untuk semua golongan.....

Nazmi Faiz Bakal Sertai Kelab Liga Divisyen 1 Di Portugal | Apa Nama Kelab Tu?


Siapa yang tak kenal siapa Nazmi Faiz nie.... memang tak minat bola sepak tempatan... Sebab Nazmi Faiz nie bagi aku ada bakat semulajadi yang tinggi.... Aku pernah labelkan mamat nie sebagai permata bola sepak negara (link) suatu ketika dulu.... Dan sekarang....dikatakan Nazmi Faiz bakal sertai kelab Portugal...

Bukan calang-calang kelab kalau mengikut khabar angin yang dibawa angin nie..... Yang pastinya... kelab yang dikatakan itu dari Liga Divisyen 1 di Portugal... Maknanya bukan sebarangan kelab.... Dan aku ada terdengar jugak...kelab yang dimaksudkan tu pernah disertai pemain terkenal yang kebanyakan korang minat nie... Christiano Ronaldo... So....berapa kelab yang si Christiano Ronaldo pernah sertai semasa bermain untuk liga divisyen 1 di Portugal? :)

"Tolong la...Bagila Nazmi main di Sporting Lisbon...", Kata Ronaldo...:D
Tekaan aku.....kelab yang dimaksudkan tu mungkin kelab Sporting Lisbon.... Sebab sebelum Christiano Ronaldo bermain di Manchester United...Dia bermain di Sporting Lisbon... Dari situ si Alex Ferguson nampak bakatnya yang luar biasa semasa pertemuan kedua-dua kelab tu untuk Champion League kalau tak silap.... Sama jugak macam si Nani sekarang tu.... 

So....tidak mustahil la kan kalau nak tengok Nazmi Faiz bermain untuk Champion League nanti jika benar tekaan aku nie.... dan tak mustahil juga untuk bermain di English Premier League untuk beberapa tahun akan datang disebabkan sudah mendapat kerakyatan EU nanti.... Kiranya dah termansuh la sekatan undang-undang ranking corot Malaysia tu untuk Nazmi Faiz....


Apa-apa pun.... masih di peringkat perbincangan....kalau betul la Nazmi Faiz dapat bermain di sana.... Aku akan sokong kelab Sporting Lisbon la pulak nanti.... Dan harap Malaysia boleh la adakan highlight untuk liga Portugal pulak nanti...he he he....

P/S: Tak mustahil Nazmi Faiz dapat pangkat Datuk suatu hari nanti...huhuhu

Tuesday, May 8, 2012

Akaun Twitter Ustaz Don Daniyal


Sekarang dah makin ramai yang suka guna Twitter nie.... Semua nak tweet mentweet.... Kalau benda menarik sikit.... retweet.... Sikit-sikit nak htec (#)...sikit-sikit nak htec.... Macam era facebook makin menurun dah kat Malaysia nie.....

Artis-artis pun banyak guna twitter jer..... Rasanya tak mustahil nanti undi guna twitter jer...Rancangan macam relaiti show tu kan.... Sekarang guna SMS lagi....lepas nie twitter je kot... Bagi ustaz-ustaz pulak.... pun ada jugak twitter nie... Ustaz Don? Haaa....nie la nak bagitau kat korang nie.....


Untuk makluman kepada semua.... Ustaz Don dah umumkan secara official di rancangannya yang bertajuk 30 Minit Bersama Ustaz Don yang disiarkan di TV Al-Hijrah tu.... Mengatakan bahawa.... Dia tidak ada sebarang akaun twitter.... Diulangi.... Ustaz Don tidak ada sebarang akaun twitter....


So...kepada yang dah follow akaun yang bernama Don Daniyal ker... Ustaz Don ker..... Itu bukan dirinya yang sebenar.... Sebab mengikut apa yang dikatakannya.... Dah kecoh dah di laman twitter...yang dirinya ada akaun twitter.... Padahal sebenarnya itu bukan dirinya yang sebenar...ada orang lain yang menyamar....

Sudah jelas? Ok.... Ustaz Don takde akaun twitter....tapi aku ada.... he he... Walaupun ada...tapi tak berapa tahu nak guna...ha ha ha.. Lantak ler... cukup la satu lama sosial aku aktif... Facebook jer... yang lain sekadar amik tau jer.... :)

P/S: Sesape rase nak add... sila la add @AhsanAnnuar di laman twitter korang... he he he

Masjid Pertama Di Dalam Air


Inilah yang dimaksudkan solat wajib ditunaikan walau dimana saja anda berada.... Tidak ada alasan untuk tidak melakukan solat... Pernah ke korang bertanya kenapa diwajibkan sampai sebegitu rupa? Apa rahsia di sebalik solat? :) Dari sebab kewajipan tu....maka terbina la masjid pertama di dalam air..

Di Jeddah, Sekumpulan penyelam persendirian Arab Saudi berjaya membina sebuah masjid baru-baru ini dan bersolat di dalamnya.... Ia dikatakan masjid pertama dibina di dalam air... Akhbar harian Almadina melaporkan, penyelam berkenaan menggunakan batang paip plastik besar yang berisi pasir untuk dijadikan masjid di kawasan perairan di barat laut Tabuk dan berhampiran sempadan Jordan.

Sumber : Berita Harian
Ia dikatakan sebagai simbolik kepada semua manusia di dunia ini tidak kira yang muslim atau non-muslim iaitu solat wajib dilakukan walau di mana saja anda berada... Seorang penyelam, Hamadan bin Salim Al Masoudi berkata, pembinaan masjid itu selesai ketika waktu zohor dan beliau bersama rakannya segera menunaikan solat Zohor berjemaah - Agensi


P/S: Kalau ikutkan cerita-cerita lama... Mungkin pada zaman Nabi Sulaiman kot... Masjid memang ada dibina di dalam air... Kaum Jin yang binakan.... Wallahualam....:)


Monday, May 7, 2012

Ujian Tahap Keimanan Dengan MP3 Jer..


Sape kate nak test apa-apa kena makan belanja banyak.... Kadang-kadang takde paper perbelanjaan pun.... Contohnya macam korang nak test keimanan korang terhadap agam Islam..... Tak payah masuk kursus....Tak payah kena bayar yuran....Hanya guna MP3 jer....:)

Caranya senang jer.... Korang duduk di dalam bilik yang sunyi... Tanpa apa-apa gangguan pun... Dan korang dengan tenang nyer pasang bacaan Quran kat MP3 korang tu... Pasang volume sederhana jer... Kemudian korang dengar la bacaan Quran selama yang mungkin..... Dari situ korang akan tau tahap keimanan korang...he he...

Nak tau level keimanan dia..... Macam nie jer...
  • Start je pasang MP3 quran tu... Korang boleh dengar lama-lama dengan penuh penghayatan sampai kekadang korang menangis dan kekadang rasa gembira.....Itu maknanya orang tu  faham erti kata sebenar dalam bacaan Quran tu [faham bahasa Arab] dan menghayatinya.... Tahap Keimanan - TINGGI
  • Start je pasang MP3 quran... Korang boleh mendengarnya dengan tenang dan sekali sekala ikut baca sekali....Rasa seperti air yang tenang je hati nih... Boleh bertahan beberapa jam... Tahap Keimanan - TINGGI
  • Start je pasang quran.....beberapa minit dah rasa mengantuk.... siap menguap tak hingat dunia! Lepas beberapa minit menahan mengantuk.....terus tido! Tahap Keimanan - BIASA [Kebanyakan macam nie rasanya...:) ]
  • Start je pasang MP3 quran... Korang rasa terus nak tutup.... Rasa macam ada "something" jer.... Tahap Keimanan - BERMASALAH
  • Start je pasang MP3 quran.... Korang rasa nak marah.... Rasa nak mengamuk! Rasa serba tak kena! Tahap Keimanan - KRITIKAL
  • Memang awal-awal tak nak pasang MP3 tu!!! Tahap Keimanan - TAK TAU NAK KATA APAAA... [Baik tanya diri balik...Adakah anda seorang Muslim??]
Cuba la test kalau nak tau! he he he...... Ni simple test jer... Tak semestinya betul kan.... Benda simple  nie..ketepatan dan kejituan kepersisan keputusan ujian tuu....takde la setepat ujian yang rumit kan... Tapi memang boleh cuba perhati la kan.... Ada sesetengah orang tu memang anti giler dengan bacaan Quran.... Rasa takut...rasa "panas"...macam-macam la...Bagi dia... bacaan Quran tu hanya untuk MENGHALAU HANTU JER! Bila tengah happy-go-lucky sikit jer... Dibiarkan jer Quran tu dalam rak sampai berdebu...-_-"

Tu la.....pengaruh TV banyak sangat....  Tapi memang boleh cuba diperhati.... Tak payah nak tengok kat orang lain okay! Tengok secara JUJUR kat diri sendiri jer.... Dan dari situ korang tau la korang tu betul ker tak menjiwai Islam yang Indah nie.... 

Tahap keimanan kita selalu berubah-ubah mengikut keadaan semasa.....Bergantung kepada diri kita... Tak semestinya hari nie korang beriman...esok masih beriman... Tak semestinya hari nie korang jahil esok korang tetap jadi jahil.... Segala-galanya kena berkekalan sepanjang masa.... Amalan... budi pekerti... semuanya kena jaga sepanjang hayat... So....Ape lagi....try la... Kalau dah masuk ke tahap BERMASALAH tu... Banyak-banyak la tambah amal....he he..

P/S: Jadikan mendengar bacaan Quran sebagai trend hiburan pendengaran kita...Tidak mustahil kan? :)

Friday, May 4, 2012

Siapa Percaya Pasal Dajjal, Dia Taksub Cerita Konspirasi!!


Dalam dunia nie.... ada banyak benda yang dirahsiakan.... Bukan sahaja dunia...Di negara sendiri pun ada banyak perkara yang dirahsiakan.... Dalam diri sendiri pun ada banyak rahsia kan? Perkaranya sama..... ada agenda-agenda yang tersendiri.... nak melindungi sesuatu ada.... nak mengawal sesuatu pun ada.... Nak menutup lubang pun ada... Apa yang korang fikir pasal isu Dajjal? Adakah ianya watak dongeng konspirasi dunia atau sememangnya ia suatu rahsia yang belum dikhabarkan?

Aku ada dengar komen dari sorang budak [panggil budak je la senang walaupun dah berumur disebabkan ketidakmatangannya]... Dia kata Dajjal nie cuma satu watak konspirasi yang diada-adakan... TIDAK WUJUD sama sekali Dajjal nie.... Ia cuma satu sandiwara dunia nak menghidupkan dan menakut-nakutkan manusia.... BETUL KER??

Kepada yang berpendapat sedemikian.... AKU SANGAT TIDAK SETUJU.... Aku bagi satu hujah paling kukuh la kan.... Dari hadis Riwayat Muslim [hadis sahih]:

Sabda Rasulullah: Dari Huzaifah al-Ghifari r.a berkata, sewaktu kami sedang berbincang, tiba-tiba datang Rasulullah s.a.w kepada kami lalu bertanya: “Apakah yang kamu semua sedang bincangkan?”

Lalu kami menjawab: “Kami sedang berbincang mengenai hari kiamat.” Sabda Rasulullah s.a.w: “Sesungguhnya kiamat itu tidak akan terjadi sebelum kamu melihat sepuluh tanda: Dukhan (kabut asap), Dajjal, Dhab al-Ardh (binatang melata yang boleh berbicara), matahari terbit dari barat, turunnya Isa, munculnya Ya’juj Ma’juj dan tiga gerhana, gerhana di timur, barat dan Semenanjung Arab dan terakhir api yang keluar dari Yaman yang akan menghantar manusia ke Mahsyar." 

Dari hadis nie... terang-terang Rasulullah bercakap pasal Dajjal... Adakah ia satu penipuan? Aku nak citer la serba sedikit pasal rahsia-rahsia dunia nie...walaupun aku pun tak tau sangat disebabkan rahsia..tapi Kita sebagai umat Islam sepatutnya boleh nampak akan tanda-tanda atau ketidak sempurnaan perancangan rahsia tu sendiri...

Cuba kaji sejarah balik... Bermula dari zaman Nabi Musa lagi...Eh.....tak...kalau betul-betul nak tau...kena bermula dari zaman Nabi Adam lagi! Cuba hayati kisah-kisah Nabi...dan cuba bandingkan dengan teori-teori yang digembar-gemburkan..... Korang akan nampak banyak perkara yang cuba diselindungkan dan cuba di "brainwash" kan.... Korang akan nampak betapa pincangnya teori Darwin.... peralihan tiga tamadun...Paleolitik, Mesolitik dan Neolitik yang mengarut tu...

Cuba tengok soalan-soalan nie.... Siapa yang menghuni bumi sebelum turunnya Nabi Adam a.s? Pernah tertanya ker? Bagaimana hubungan manusia dan jin pada zaman dahulu? Cuba kaji cerita Nabi Sulaiman... Di mana terletak istana kaca Puteri Balqis? Adakah manusia zaman dahulu sama saiznya dengan kita sekarang? Bagaimana teknologi zaman dahulu? Boleh kaji zaman Nabi Nuh dan Nabi Sulaiman... Wujud ke tak kerajaan di langit dan di dasar laut seperti mitos-mitos dulu pada zaman dahulu? Apa kaitannya dengan peristiwa Isra' dan Mikraj Rasulullah s.a.w?

Replika baju Nabi Adam A.S
Kenapa orang Eropah berebut nak datang ke Nusantara...Sebab rempah? Itu alasan semata-mata... Kenapa dipecahkan Indonesia dan Malaysia... Sebab Perjanjian antara Belanda dan British? Itu yang tersurat sahaja... Kenapa piramid dibina di merata-rata tempat di dunia nie? Kata orang dulu-dulu duk dalam gua je kan...kenapa ada binaan semegah piramid di mana-mana? Di nusantara dikatakan yang tertua binaannya... Kenapa semua mitos-mitos seolah-olah sama je jalan citer secara umumnya? Adakah dari punca yang sama? Kenapa orang sebelum zaman Aristotle sudah mengenali Tanah Melayu? Kenapa kawasan yang dipercayai adanya bahtera Nabi Nuh di Turki dikawal rapi sampai pelancong tak dibenarkan masuk? Kenapa Israel diwujudkan? Kenapa kebanyakan pemimpin dunia ada pertalian darah dari susur galur nenek moyangnya? Kenapa PBB diwujudkan dengan ada kuasa vetto lima negara? Kenapa ada wujud "Void area" dalam susur galur cerita sejarah dunia? Kenapa digembar-gemburkan wujudnya Al-Qaeda sedangkan ianya tidak wujud pun... Siapa dalang di sebalik peperangan World War I dan World War II?

Di Indonesia
Tu contoh persoalan-persoalan.... Dan soalan cepumas.... Kenapa pertubuhan-pertubuhan seperti The Hidden hand, Free Mason, The Iluminati dan lain-lain sangat kuat pengaruhnya boleh sampai sehingga ke Malaysia? Bukan ke ianya penyembah Syaitan? Kenapa tak dihapuskan sama seperti ajaran sesat yang lain? Adakah sebab tak cukup bukti? Atau depa lebih berkuasa? Kenapa ada binaan berlambangkan "mata" ada di mana-mana? Adakah ianya binaan kejuruteraan terbaik yang mempunyai struktur paling kukuh? Lambang Tuhan yang satu? Tidak sama sekali.... Ia cuma reka bentuk yang sangat rumit..Tapi kenapa dibina seperti itu juger... Kenapa "satu mata" dikaitkan dengan Dajjal? Dan yang lebih menarik...kenapa ada juga binaan seperti tu di Malaysia? Copy dan paste blue print binaan?

Kebetulan ek?
Untuk makluman.... Islam dan Kristian ada kisah yang sama berkenaan Dajjal.... Dalam Islam dipanggil Dajjal...Dalam Kristian dipanggil The Antichrist... Kedua-duanya adalah watak yang sama.... Pemimpin yang "bermata satu" yang akan membawa dunia nie ke arah kegelapan.... Syurga dan neraka dunia berada dalam tangannya.... Syurga dijadikan neraka...neraka dijadikan syurga.... Dan dia akan diangkat menjadi pemimpin yang disanjung sampai suatu masa tibanya Nabi Isa dan Imam Mahdi.... Adakah ini satu kisah dongeng? Tidaakk..... Ia sudah berlaku di sekeliling korang sumer.... Hanya mereka yang sedar dan beriman sahaja yang tau... Yang lain...hanyut mengikut jejaknya....

Wujud ke Imam Mahdi dan logik ker nanti akan ada zaman Islam kembali? Ok.... Pada bulan Disember 2004 lalu, National Intelelligence Council’s (NIC) telah menerbitkan sebuah laporan yang bertajuk, “Mapping the Global Future”. Mengikut laporan ini hasil analisa mendapati bahawa akan terdapat empat senario dunia pada tahun 2020.
1. Davod World: Digambarkan bahwa 15 tahun ke depan Cina dan India akan menjadi watak penting dalam ekonomi dan politik dunia.
2. Pax Americana: Dunia masih dipimpin oleh Amerika Syarikat dengan Pax Americana-nya.
3. A New Chaliphate: Berdirinya kembali Khilafah Islam, sebuah pemerintahan Islam global yang mampu memberikan tentangan pada norma-norma dan nilai-nilai global Barat.
4. Cycle of Fear (Munculnya lingkaran ketakutan).

Jadi kepada yang anggap Dajjal tu cuma watak dongeng.... Sila perhati ler sekeliling korang tu sendiri... Tak payah nak tengok sampai peringkat dunia....Tengok je di sekeliling korang.... Yang salah diangkat..yang benar dipijak... Fitnah sana-sini... Rasuah sana-sini... Walaupun kecil-kecilan...tapi padan la dengan standard bawahan depa tu... tu belum masuk ke dunia korporat...dunia artis...dunia fesyen...dunia politik... yang semuanya ada percikan kotoran degil nie.... Cuba perhati...renungkan....dan tafsirkan.. 


Dan yang lebih baik...cuba renung diri sendiri... dimana korang sekarang.... Bagaimana prestasi solat korang... prestasi menutup aurat korang... prestasi tahap kepercayaan [iman] korang terhadap ajaran agama..... Jika di tahap yang rendah... korang sebenarnya dah dikuasai Dajjal... Secara tak langsung korang sudah menjadi pengikutnya.... Korang sudah mula "menyembah" si Dajjal Laknatullah.... Dah mula menjilat kaki busuk Dajjal Laknatullah.... Korang dah jadi HAMBA ABDI DAJJAL... Itu ler kenyataan....Sorry to say.... :)

P/S: Dia belum menonjolkan diri...Sekarang hanya konco-konconya sahaja... BEWARE!

Thursday, May 3, 2012

Kejohanan Futsal Terbuka Kolej Sepuluh di UPM


Kolej Sepuluh di UPM sekali lagi akan menganjurkan kejohanan futsal terbuka kolej sepuluh pada 19-20 Mei 2012 bertempat di Koleh Sepuluh, UPM. Ada dua kategori yang dipertandingkan.... Kategori terbuka (bebas) dan kategori tertutup (khas untuk pelajar IPT sahaja). Kejohanan nie menawarkan hadiah yang lumayan berbentuk wang tunai...

Untuk makluman bagi yang berminat.... Ini adalah maklumat-maklumat ringkas tentang kejohanan futsal terbuka Kolej Sepuluh:
Setiap pasukan hendaklah menghantar seramai sepuluh pemain... Borang pendaftaran boleh diisi secara online di laman web rasmi Kolej Sepuluh ini... Disediakan jugak peluang berniaga bagi yang berminat pada hari kejohanan... Penyewaan tapak dan gerai hanya RM60 untuk sepanjang kejohanan... MURAH tu bai....

Kepada yang ingin datang berjalan-jalan atau ingin menyokong pasukan rakan korang bermain....Boleh la datang beramai-ramai kerana ada booth-booth jualan di sekitar kawasan kejohanan... Segala kemudahan asas seperti tandas dan surau memang terdapat di kawasan kejohanan... Kemungkinan juga akan mendapat liputan media...tapi masih belum diketahui statusnya....

Sesape yang berminat dan inginkan penjelasan lebih lanjut, boleh cuba menghubungi nombor-nombor yang tertera di dalam poster di atas.... Jika ada yang berminat untuk buat bradcasting pun boleh cuba tanya person in charge itu...

P/S: Pendaftaran dah macam pisang goreng kot! Kena cepat jika berminat....

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785