Monday, October 22, 2012

Izz Sangat Takut Dengan.....


Anak aku dah nak masuk 9 bulan.... Dah mula kenal benda dan start belajar benda baru di sekeliling dia... Asyik nak explore je.... Pantang terlepas pandang aje...tau-tau dah duk bawah meja.. Maklum ler...dah laju seret dada... Anak aku sekarang tak boleh merangkak lagi....baru tengah mencuba je....Tapi dalam banyak-banyak perangai dia...aku suka satu je.... Izz takut kan satu benda tu....ha ha ha.

Biasa la kan kalau budak kecik takutkan bunyi-bunyi kan....Takutkan bunyi blender la.....bunyi mesin la.... asalkan dia anggap benda tu baru dan pelik....mesti budak-budak takut..... Anak aku ok je dengan blender... sama jugak dengan penyedut hampagas (vakum) tu.... Ok je... Bunyi moto takut sikit-sikit je... Tapi ada satu nie yang Izz pantang dengar dan tengok sekarang....dan memang agak bermasalah bagi aku...huhu

Izz takut dengan WIPER kereta!! ha ha ha... Sekali aku on je... Mesti nangis... haih...Dah le sekarang nie asyik hujan je... Nak tak nak memang terpaksa la kan.... Tapi setiap kali pasang je wiper walaupun sekali....Komfem nangis! Cam mano nih.....


Nie semua sebab wiper aku yang dah agak keras sebelum aku tukar dulu... Kan bunyi dia agak kuat bila getah wiper tu keras.... Dulu-dulu Izz selalu terkejut tiap kali aku on wiper.... Jadilah macam sekarang nie...takut dekat wiper....tapi sekarang dah takde bunyi dah....Tapi takut jugak! 

Sekarang kalau masuk je dalam kete...Mesti mata dia lilau-lilau cari wiper...Walaupun tak pasang! Cian encem boy aku nie... Terpaksa la wife aku duk blakang bila ujan... Ok la sikit... tapi Izz nie...takut tu memang takut...tapi sumber ketakutan dia tetap dia carik! Duk blakang pun duk mengintai cari wiper...ha haha.. 

Ada sekali aku test... Masa tu ujan renyai-renyai... Izz ngan wife aku duk blakang... Izz dah sibuk cari wiper... intai kiri...intai kanan.... Sebab takde bunyi wiper kan... Maka dengan takut-takut Izz bermain kat belakang dengan wife aku... sambil kekadang intai cari wiper...aku on la wiper sebab cermin dah penuh dengan titisan air kan (Tak on pun tak pe lagi, still boleh nampak, saje je nak test betul ke tak kesimpulan aku nie)... Sekali pasang je...terus dia lilai carik bunyi wiper! Terus peluk mak dia...Dalam beberapa minit aku on lagi... Melilau lagi Izz... dah start menangis ala-ala manja mintak simpati...he he... Disebabkan ujan tak lebat sangat...maka aku tak la pasang wiper lagi... Sanggup meredah hujan tanpa pasang wiper...Demi anak tercinta...he he

Thursday, October 18, 2012

Kolam Renang Kanak-kanak KLCC | Best dan Ohsem!


Aritu aku dan wife sempat la merancang nak bawak anak kecil kitorang, Izz Walee Mahdi nie ke kolam kanak-kanak dekat KLCC.... Mula-mula nak pi kolam mandi kanak-kanak kat Putrajaya tu je... tapi sebab nak mencuba punyer pasal... dan dengar khabar berita dari kawan-kawan yang kat KLCC nie bes.... So aku dan wife pi la sane.... Bersama-sama dengan keluarga kakak ipar aku... 

Parking dia dekat Masjid KLCC tu je...Masjid As-Syakirin... Ala... jalan yang masuk ikut sebelah menara PNB tu kan.... Sampai je situ... aku dan wife terus ke kolam... Kiranya nie pertama kali aku ke KLCC selain ke Suria KLCC dan bangunan konvensyen dia tu.... He he... maklum ler.. selalu pegi KLCC atas urusan kerja dengan nak shopping je... Sambil-sambil tunggu kakak ipar aku yang datang dari Rawang...aku dan wife pegi la jalan-jalan sat..


Rupa-rupanya ada taman permainan yang besar kat sini untuk kanak-kanak... Memang syurga depa la kan kalau bawak pi sini.... Aku sempat jugak test buaian untuk baby... Seronok anak aku main buai! Bapak dia pun tumpang seronok... wife aku lagi la...ronok-ronok! ha ha ha... Dua hayun dua tiga kali... sekali jadi tumpuan pulak...datang makcik foreigner duk ambik gambar anak aku.... aku dan wife layan je la...Jadi retis la pulak anak aku nih....he he

Buai laju-laju...eee takutnye..
Setibanya kakak ipar aku... kitorang terus ke kolam... dah tak cakap banyak dah... anak-anak kakak ipar dah siap bawak pelampong dah nie! ha ha ha.. Semangat! Si bapak-bapak dan mak-mak nie pulak... sibuk duk angkut barang-barang nak berkelah.... Aku rasa kitorang je yang bawak barang berkelah kot! ha ha.. Ada foreigner dari jepun siap ambik gambar kitorang lagi... Rasanya kitorang nanti ada dalam majalah National Geo...huhu.

Ittadakkimaaaaas!
Dengan tak menghiraukan semua orang yang duk tengok je kat kitorang... Kitorang sediakan tikar...letak semua makanan.... pastu makan! Lapar weh tak makan tengah hari lagi nie....Janji nak makan kat sini kan... So janji mesti ditepati..he he... yang si kecil pulak...dah siap pakai baju mandi!! Siap duk suruh tolong tiupkan pelampong.... Haih...aku sebagai pak sedara... tolong la tiup... bila dah siap tiup pelampong... tetiba datang makcik guard....

"Pelampong tak dibenarkan di sini"

WHAAAATTTTT?????? Makcik.....dah naik pening dah kepala nie dok tiup pelampong nie... kenapa ler tak cakap awal-awal.... saje je kan...haih.... Pastu panjang pulak makcik tu duk bercerita al-kisah kenapa tak bagi guna pelampong.... kitorang dengar sambil sambung makan...nyum2.... hah? Ape makcik? Boleh ulang tak..ngehehe

Lepas habis makan.... aku pun bawak la anak aku pegi mandi sekali.... Sukeeeeeeeeee je dia dapat masuk dalam air....tepuk-tepuk air.....tepuk-tepuk air.... pastu rasa lemas....makin ditepuk air tu! he he.. Aku pun angkat la jap kan... Sekali nangis! Marah sebab angkat dari air.... aku pun letak balik...terus senyap...hahahaha... Mula la niat mengusik tu datang... aku pun angkat letak angkat letak... anak aku lak...  nangis...stop...nangis...stop.....heeeeee

Teeeeteh...teeeteh...

"Papa, bes la tepuk-tepuk air! Blop blop blop (air masuk dalam mulut)"
Ok... anak aku dah gigil... aku pun dah penat... bawak naik sat... kering-keringkan...pakai baju yang baru... terus nak tido! Rengek jap cari mak dia... pastu tido.... Tibalah masanya aku pun rehat kejap sambil pekena makanan yang dibawa tadi sikit-sikit..... Wife aku pi main air sekali ngan anak sedara dia dah... Abg ipar aku....boleh siap tido tang situ juga sekali ngan baby-baby! Sekali lagi si foreigner Jepun tu ambik gambar.. ha ha...

Tidur selepas kepenatan

Dalam setengah jam anak aku (Izz) tido...dia pun terbangun la... pastu nangis! Aku pikir...lapar kot... Panggil wife aku... duk cuba memujuk...tak nak jugak berenti... wife aku pun tanggalkan baju dia dan bawak masuk air lagi.... terus senyap! Ceehh.....nak mandi lagi rupanya...Kali nie wife aku pulak pegang...aku jadi jurugambar je... Round 2 untuk Izz mandi kolam! :)

Kanak-kanak menyelam....bajet dalam!

Mak ayah tolong jaga je dalam kolam nie..mandi sama tak boleh!

View waterfall  yang cantik

Nampak di hujung tu taman permainan
Berehat-rehat di tepian kolam berlatar belakangkan KLCC
Memang bes!! Sekali sekala bawak anak mandi kolam... rasa seronok juga... Tapi kat KLCC nie memang khas untuk kanak-kanak... air takat betis je... tapi sejuk... Sebab ada waterfall kot... Memang berbaloi la bawak mandi kat sini... Luas dan cantik... 

Sampai je rumah... aku dan wife memang rasa penat.... Anak aku pulak....... macam nak mandi lagi je....tengok air dalam sinki...semacam nak masuk dalam sinki tu... Haih....dah la tu Izz.... berjam-jam dah berendam....cukup la tu....

Bergambar sebelum pulang
P/S: mana lagi yer kolam mandi kanak-kanak yang bes selain KLCC dan Putrajaya?
Ping your blog