Thursday, November 29, 2012

Ulasan Malaysia vs Laos | Piala AFF Suzuki 2012


Tahniah buat Malaysia kerana berjaya mengalahkan Laos dengan jaringan 4-1... Gol-gol dijaringkan oleh Safiq Rahim, Safee Sali, Wan Zack dan Khyril... Nampaknya Harimau Malaya dah tersedar dari tidurnya... Semoga berterusan yer....

Apa yang aku nak ulas ek.... Bila menang nie susah sikit nak ulas...Sebab dah happy...tak fokus baca game...ha ha ha... Ok....Persembahan pasukan Malaysia sangat mengkagumkan semalam.... Banyak gerakan yang dihasilkan dan nampak hidup di bahagian tengah....

Nampaknya percaturan Datuk Raja menukarkan Amir Rohidan (??) dengan memasukkan Syakir Shaari memang tepat.. Dan aku sangat setuju....sebab dengan adanya Syakir....Tugas Safiq dapat dikurangkan di bahagian tengah membolehkan Safiq menghantar bola dengan lebih fokus dan berkesan.... Syabas Syakir...Itu baru peranan defensive midfield... Membantu di bahagian pertahanan dan juga mengurangkan beban Safiq sebagai playmaker pasukan...

Datuk Raja juga menukarkan pemain di bahagian sayap kanan...Kali nie Wan Zack yang masuk... Memang menjadik...Wan Zack lebih bertenaga dan dengan Gunalan di bahagian kiri...memang pening Laos nak defend... kiri kanan hidup bai.... Nak main close...winger menjadik...nak open....tengah menjadik... boleh through ball.....Memang smart...bagi Laos.....memang pening macam termakan durian berlebihan...Nasib baik tak termuntah...

Defender pun ada pertukaran di bahagian kiri dan kanan (kalau tak silap)..Dan juga penjaga gol.. Tapi pertukaran nie lebih kepada merehatkan pemain ajer.... Sebab Laos hanya mempunyai sekali sahaja percubaan tepat.... Dan jarang menyerang.....taktikal counter-attack Laos tak menjadik malam nie....Kalau bagi Apek main pun takde kesan pun...:)

Overall.....permainan lawan Laos memang berbeza berbanding menentang Singapura.... macam team lain... Kan dah kata....kalau tengah hidup... memang menjadik... Cuma sekarang nie...yang merisaukan ialah... banyak peluang yang boleh menghasilkan gol...disia-siakan penyerang....Kalau tak...semalam boleh menang sampai 7 hingga 9 gol kot... Lawan pasukan macam Indonesia...kene lebih produktif untuk hasilkan jaringan....Tapi still terbaik semalam! Gomo Malaysia Gomo.

P/S: Malaysia vs Indonesia.... game nie baru on-par balik... Harap yang terbaik dari pasukan Malaysia... Dan buat Indonesia.. fair play ok..:)

Wednesday, November 28, 2012

Orang Kahwin Bercerita, Si Bujang Melopong


Bila seseorang tu dah kahwin... Banyak yang berubah kan... Cara hidup....jadual hidup... Pastu yang duk serumah pulak kena kongsi ruang... Kongsi nie bukannya buat garisan tu bahagian ko ni bahagian aku...tak! Tapi berkongsi dari semua benda.... rancangan tv... ruang tidur.. ruang berehat...semua.

Kalau dulu boleh terbongkang kat depan tv dengan kawan-kawan...bila kahwin kadang-kadang ada isteri yang tak suka macam tu... Kalau dulu dapat conquer TV sorang-sorang....lepas kahwin kene consider rancangan bini jugak... Banyak la perubahan kan... So....anda bersedia berkongsi semua tu? he he

Tu kalau berdua jer... kalau ada anak....Laaaagi banyak ruang kena berkongsi.... Dah kena bahagi tiga... tu kalau anak satu...kalau lebih...lagi la banyak kena kongsi... Luang masa pun sama.... dulu boleh buat sesuka hati...dah ada anak bini....tak boleh beb... Kekadang nak keluar outstesen pun kena ada limit masa sebab anak.. Aku pasti yang bujang tertanya-tanya...Kenapa??

Tapi kan...yang paling penting...tanggungjawab menjaga isteri dan anak-anak.... Bila ada isteri...kita kena jaga...kalau pempuan...kena jaga suami tu juga..dan pabila ada anak....dua-dua main peranan... Ada tanggungjawab... Anak kecil bukan anak patung.... nak main...pi main...bila dah boring..tinggal macam tu je... Sangat jauh sekali perbezaan tu....Yang bujang faham tak nie? :D

Aku bukan nak cakap yang kahwin tu susah...tapi nak bagi persoalan... Kekadang kita duk citer pasal anak...pasal kisah hidup berumahtangga dekat kawan-kawan bujang.... Sekarang aku baru terfikir.... KAWAN-KAWAN BUJANG NIE FAHAM KE? Maksud aku... depa ni betul ke memahami keadaan sebenar keadaan orang yang dah berumahtangga?

Contoh la kan.. kita duk cite pasal susah senang jaga anak... Lagi-lagi anak tu jenis susah sikit...asyik nangis je... Pastu ada la kekangan nak memberi komitmen dalam sesuatu kerja...Mintak la tolong kengkawan yang bujang nie...Depan-depan depa cakap ok je...Belakang? Aku rasa ramai yang kutuk balik kan.... duk kata "anak dijadikan alasan" la...."dah berubah" la....Kan? 

Aku saje je bagi persoalan nie....sebab aku tengok ramai kengkawan bujang tak dapat memahami tanggungjawab dan susah senang seorang ayah atau ibu menjaga anak-anak.... bagi depa macam jaga anak kucing kot.... Bagi makan... gosok-gosok sikit...pastu tinggal buat keje masing-masing.... Kepala paip ko! Kalau tanya si pempuan yang dulunya bekerja pastu berhenti jadi suri rumah sepenuh masa...Pasti depa cakap...Jaga anak lagi penat berbanding bekerja yang dicampur sekali dengan OT!! Itu kenyataan beb.... Sebab jaga anak nie...perlukan 24 jam non-stop! Bukannya ikut mood...bukannya ada cuti rehat...bukannya boleh mengulor!

Bagi aku satu je la kot...nak citer lebih...bukannya depa faham jugak kan... Aku yakin ramai di kalangan geng-geng bujang...takkan faham citer rumahtangga....Jadi....Don't bother to tell about your story to them... Lagi-lagi yang cerita yang bermasalah...Buang masa je kot... Dan nasihat kepada yang masih bujang... Jangan rasa alam rumah tangga nie senang.. Perlukan banyak kesabaran, toleransi, dan LOTS OF PENGORBANAN... masa dan tenaga...Dan aku sangat yakin...Korang kahwin dulu....baru faham apa yang aku nak sampaikan....

P/S: Depan kita dia hangguk...belakang kita depa duk makan daging manusia (mengumpat)..harap korang semua tak jadi golongan camnie...

Monday, November 26, 2012

Ulasan Ringkas Malaysia vs Singapura | Piala AFF Suzuki 2012


Malaysia diundi bersama pasukan Singapura, Indonesia dan Laos dalam kempen Piala AFF Suzuki 2012 nie... Dan perlawanan pertama, menentang Singapura...Keputusan....sangat mengecewakan...kalah 0-3 di tangan negara jiran tu.... Kenapa??

Datuk K. Rajagopal duk salahkan GK Apek... Betul ke salah dia? Untuk gol kedua...memang salah dia... Boleh cakap silly mistake la dalam bahasa penjajah... Tapi overall...Apek ok jer... Tapi bagi aku yang paling teruk adalah bahagian tengah....

Tengah langsung tak hidup... Di mana hilangnya Amar Rohidan (??) yang dibangga-bangga Datuk Raja kita tu? Hilang posisi weh.... Aku geram jugak...sebab ramai lagi pemain tengah yang lebih berkaliber berbanding Amar Rohidan nie... 

Masa friendly Malaysia takde menang kan... Kira ok la masa tu masih lagi ber eksperimen... Aku tak salahkan Datuk Raja kalah di friendly...Tapi sepatutnya lepas buat beberapa eksperimen... Dah nampak dah yang si Amar Rohidan tu hilang sentuhan buat masa sekarang..... Tapi kenapa dia termasuk dalam pasukan Harimau Malaya? Dan lagi teruk....First Eleven negara masa lawan Singapura?? Pening weh..pening....

Nampak sangat kita tidak cukup kreatif dalam mengatur serangan... Enjin masuk air.. mana nak jalan... Safiq Rahim pulak out of form jugak.... Mana perginya Piya..antara midfield terbaik kat Malaysia buat masa sekarang? Nazmi Faiz pulak kenapa tak dipanggil? Bukan bias kat Kelantan...tapi pelik... pasukan yang paling perform dan paling konsisten...Tapi player yang dipanggil untuk wakil negara...dua orang je...Aik?? 

Aku memang serang bahagian tengah je... Walaupun ada yang salahkan defend... Tapi aku rasa kesalahan defend dapat dikurangkan kalau tengah tu hidup.... Nie tengah hancur..banyak serang guna kelebihan individu Norshahrul dengan Gunalan... Safee Sali penat duk tunggu hantaran cantik dari kawan... Tapi tak datang-datang... Camne nak menang? Ibarat kata coach aku... Kalau tengah mati...korang macam bawak kereta tanpa enjin...Camne nak menang race??

Bagi aku...rombak balik tengah....ataupun bagi kata-kata perangsang kat pemain tengah nie...Tampar sikit bagi tersedar dari tidur tu... Nampak sangat kekurangan.... Lepas nie lawan Laos...Sepatutnya kita boleh menang... Singapura mungkin on-par dengan kita...Tapi Laos....Takde alasan nak kalah game nie... Sebab kalau kalah....Kita OUT dari kempen Piala AFF nie....dan Pasukan Harimau Malaya kena buat rombakan besar-besaran dah... 

Player tambatan Datuk Raja sudah mula berpijak di awangan... Selesa berada di bangku pemain Harimau Malaya...Sedangkan ramai yang tidak layak...Ada yang lebih layak dari mereka....Cuma mungkin atas faktor-faktor tertentu yang sepatutnya tidak ada dalam konteks pemilihan pemain kebangsaan..... jangan pilih bulu weh....pilih yang betul-betul perform dan layak...Baru Malaysia terus maju ke hadapan...Kalau tak...camni la jadinya...

P/S: Sekadar pendapat peribadi.. Sayangkan Harimau Malaya...

Sunday, November 25, 2012

Boikot Coca-cola | Antara Penyumbang Terbesar Kepada Tentera Israel


Sekarang duk sibuk pasal boikot McD kan.... Tapi ada satu lagi yang sepatutnya kita boikot seboikot-boikotnya.... iaitu COCA-COLA... Sape kat sini suka minum coca-cola....sila berhenti beli dan minum.... Kenapa? Sebab korang lah antara penyumbang terbesar tentera Zionis Israel membedil masyarakat di Palestin....

Ok....ini antara maklumat yang aku dapat dari sumber-sumber yang diberitahu oleh rakan-rakan di Facebook dan juga rakan seperjuangan memperjuangkan Islam tentang COKE nie...

Kredit to FB: D'Naim UPM

Siap bukti-bukti lagi tu.... Susah ke nak berhenti beli air coca-cola nie? Tak susah kot... sebab bermacam-macam air lagi ada di Malaysia nie... Air susu...air sirap bandung...air teh o limau... bermacam jenis lagi....Setakat boikot satu jenama...apalah sangat kan? 

Baik...apa  pula kata Ustaz Azhar Idrus? Nie videonya.....


Ok....Ribena pun termasuk tu... Aku rasa Fanta pun termasuk...tapi tak pasti... Tapi Coca-cola memang pasti...ingat tak isu coca-cola menterbalikkan "Allah" dulu-dulu... Sememangnya dah banyak konfrontasi yang dibuat oleh Coca-cola nie terhadap Islam... Tapi kita je dungu dan kelu masih beli produk depa... Depa duk bagi duit sembelih sedara kita...kita duk kaya-rayakan depa... BIJAK nyer kita kan...:) 

Kepada yang sebelum ni sokong Ustaz Azhar Idrus....Itu yang diberitahu...Nak sokong tak? Ke nak sokong separuh-separuh je... Ke ada hujah nak dibentangkan mempertahankan Coca-cola yang disayangi lagi disukai tu... Sama macam McD... Baik berhenti beli... sebab satunya pemakanan tak sihat...yang kedua berjuang dan bantulah perjuangan Palestin tu... We r unite bukan?

P/S: Kalau ada promosi percuma...ambil je..pastu buat cuci mangkuk tandas!! Komfem bersih tandas..:D

Wednesday, November 21, 2012

McD Boikot, Kenapa Tak Boikot Facebook dan Lain-lain??

Sekarang ramai duk suruh boikot McD atau nama panjangnya McDonald (Duck) tu.... Pastu yang geng-geng penyokong atau penyuka makan McD nie tak puas hati la... Mula la cari point... dan terjumpa la soalan nie.... kenapa boikot McD je? Kenapa tak boikot yang lain macam iphone...Facebook dan lain-lain? Ok...nie hasil buah fikiran aku...kalau salah...salah la (maaf)...kalau betul...tolong sebarkan kepada kawan-kawan...

Bernas jugak soalan tu.... tapi perlu faham kenapa perlu boikot kan.... Kenapa McD jadi topik hangat dan ditembak habis-habisan? Ini apa yang aku pernah dengar masa aku menghadiri satu seminar atau konferens pasal Save to Palestin.....Sebab McD nie antara penyalur dana yang terbesar kepada tentera Israel (Sila pakat cari bukti nie untuk pengukuhan hujah). Sebab tu lah ia menjadi target utama memboikot....

Lagi satu....sebab McD nie makanan.... Di Malaysia nie... banyak jenis makanan yang boleh kita makan selain burger dan french fries di McD...So...kenapa nak kecoh? Bukannya perlu berlapar pun... Cuma berhenti makan di McD dan makan la nasik, mee goreng, bihun, spagheti dan sebagainya...Kalau nak burger...sila ke gerai-gerai berdekatan... Sekarang kan duk terkenal dengan burger bakar...Lagi sedap aper?

Kenapa bukan yang lain? Bagi aku boikot la jugak yang lain....sekadar yang termampu dan yang ada alternatif... Contohnya macam jenama pakaian yang ada kaitan dengan Israel..tak payah beli jenama tu...Jenama lain kan banyak lagi.... Alat make-up pun sama.... Berhenti beli yang jenama tu..beli jenama lain... Coca-cola pun termasuk yer...So lepas nie minum je air yang tak bergas...Lebih sihat untuk badan juga.... Rokok?? Rokok sah-sah antara penyalur dana Israel... So... cubalah berhenti...berjuang demi rakyat Palestin...Untuk kesihatan diri sendiri juga...:)

Macam mana pula dengan Facebook? Ok.... Dulu aku pun tak nak guna Facebook... Dan sekarang aku dah gunakannya... Tapi aku cuba gunakan Facebook aku dengan berdakwah ke arah kebaikan... Dan ini yang terbaru dari apa yang aku dengar... Mark Zuckerberg memang Yahudi...Tapi dia bukan penyokong kuat Yahudi Zionis (Yahudi yang tak percaya kitab Taurat, tapi percayakan penyembahan berunsur Syaitan)... Kena ingat tu...ada beza... Tidak ada bukti yang nyata setakat nie pasal Mark Zuckerberg tentang penyaluran dana kepada Israel... Dan juga lagi satu... Facebook tidak berbayar... Dan banyak perkara positif yang boleh digunakan untuk menentang Israel menggunakan Facebook....Contohnya menyebarkan berita-berita terkini di Gaza... Menyebarkan dakwah Islamiah....  McD ada? Sebar kolesterol ade ler...Cer tengok rakyat Amerika sekarang...ramai yang obes (gemuk melampau)  kan? he he he....

Yang menjadi masalah di Facebook adalah bukan kerana Facebook....tapi kita sendiri.... Kalau kita jahil... gunalah jenama Malaysia sekalipun...tetap akan guna benda baik ke arah jahil... kalau kita ada kesedaran... Kita akan cuba menggunakan sesuatu ke arah kebaikan.... Kenapa nak berbalah?

Pastu ada yang kata guna Facebook ke arah kebaikan macam Robin hood... mencuri untuk kebaikan... TIDAK ler.... Facebook nie mana sama dengan mencuri... Free kot... ada kene bayar ke? Ke korang guna Facebook kena hack dulu? Tak kan? Guna Facebook nie macam guna iphone jugak... Yes buatan Yahudi... Tapi kalau korang duk muat turun Quran...tafsir Quran...himpunan hadis-hadis.... Tak salah kan? Kalau duk simpan video lucah... K-Pop.... guna iphone buatan orang muslim pun tetap salah...

Tapi...... Sebaiknya kita akan cuba mengurangkan penggunaan apa jua barangan atau produk buatan Yahudi....Jika terpaksa guna pun...Gunakan sebaik-baiknya untuk mengurangkan pengaruh jahatnya... Tak salah kan baling balik kelosong peluru ke arah depa kan? Mana tahu kene dahi...berdarah jugak kan? Dan lebih baik kalau kita cuba HENTIKAN penggunaan mana-mana produk yang menyalurkan dananya kepada tentera ISRAEL Zionis laknatullah itu....Itu macam korang tolong sedekah memakmurkan Israel... No excuse kawan....No excuse...

Contoh barangan yang ada kaitan dengan Israel
Kalau tak nak boikot? Suka hati korang.... Itu la pilihan korang kan... Bahagian masing-masing la jawabnya di akhirat nanti.... Aku yang kerdil di dunia Allah nie berusaha menyebarkan apa yang termampu dengan blog berhabuk nie.... Dan aku memang dah lama cuba memboikot dengan sikit demi sikit menukar sesetengah penggunaan kepada barangan alternatif... McD... Mungkin lepas ni aku takkan makan lagi... Selagi McD tidak membantu rakyat Palestin dengan menyalurkan burger-burgernya ke Palestin secara percuma...[Kenapa tidak kan? Kat Malaysia boleh je bagi...] Kalau duk derma bagi peluru.... Jika hati tu sayangkan ISLAM... Cuba lah berpuasa makan McD selama mana mereka tidak menghentikan penyaluran dana.... Mana la tahu owner besar kat Amerika tu berubah peluk Islam ke aper ke....

Aku takde bukti yang sahih...takde kertas hitam putih nak bagi kepada korang.... Tapi aku sekadar cuba sedaya upaya menolong yang termampu mengurangkan peluru-peluru yang Israel hujankan di bumi Palestin.... Kalau McD memang tak bagi dana.... Bagus bagi McD...tapi aku tetap tak nak makan McD.... atau kurangkan makan McD... Mungkin kalau makan pun...tiga bulan sekali....Buat hilang rasa terliur.. Selain untuk Palestin...baik untuk aku juga... Lebih baik makan nasi, ikan bakar dan ulam dari makan burger McD yang tidak menyihatkan kesihatan....kan? :)

P/S: Pendapat peribadi sahaja... Kalau tak setuju... terserah la kan...Kalau setuju..digalakkan share..;)

Monday, November 19, 2012

Sayangkan GAZA, Benci ISRAEL ? Nie yang Patut Kita Lakukan..


Betul ka korang rasa kasihan dengan keadaan yang berlaku di Palestin? Serangan bertalu-talu puak Israel terhadap Gaza dan tebing barat? Betoi ka korang rasa sayang? Betoi ka korang rasa simpati dan sedih melihat nyawa bergelimpangan mati dibunuh tanpa pengadilan yang waras? Betoi ka korang sayangkan ISLAM ? Kalau betul....nie yang patut korang buat... 
  • Perbetulkan diri sendiri dulu... Kalau sebelum nie minum arak....BERHENTI! Kalau suka berjudi...BERHENTI! Kalau suka ke night club... BERHENTI! Kalau suka pegang-pegang bukan muhrim...BERHENTI! Itu perjuangan kecil kita...
  • Perkukuhkan iman di dada masing-masing.... solat 5 waktu jangan tinggal... puasa dengan ikhlas... zakat dibayar mengikut perkiraan syariah... hutang dilangsaikan sepenuhnya... dan menutup aurat dengan SEMPURNA (bukan separuh-separuh)
  • Perkuatkan diri dengan mengawal keinginan diri... Jangan membazir ketika bershopping... Jangan duk beli barangan produk ada kaitan dengan ISRAEL... Barang alternatif kan ada... Lagi murah dan lagi menyihatkan... Amalkan wasatiah dalam kehidupan...Jangan terikut dengan cara mewah sesetengah selebriti luar mahupun tanah air sendiri...
  • Banyakkan istighfar dalam diri... selawat ke atas nabi... dan bertahmid dan bertahlil... jadikan ia alunan melodi kehidupan menggantikan alunan K-POP dan lagu-lagu dakyah barat wal kafirun tu... Ini pun perjuangan fisabilillah jugak walaupun kecil....Suburkan kembali hati yang malap tu
  • Banyakkan alunan Al-Quran dan cubalah memahami maksud-maksudnya yang tersirat dan tersurat.... Banyakkan bacaan kitab suci...kurangkan bacaan majalah hiburan dan fesyen trendi yang menggalakkan unsur pembaziran dan membuka aurat... 
  • Bekerja lah dengan seikhlas-ikhlas nya...Kurangkan amalan curi tulang dan goyang kaki... Kurangnya kejayaan orang Islam adalah kerana ramainya golongan macam nie dalam institusi kita.. Jangan harapkan pujian...tapi harapkan keberkatan Allah.
  • Belajar untuk mencari ilmu...bukan untuk lulus exam semata-mata!  elajar biar kita dapat gunakan ilmu itu untuk kebaikan kita,agama dan masyarakat setempat... biar boleh menabur jasa..bukan menabur dosa!
Ini cadangan aku je...Nak suh pegi join berperang di Palestin...komfem ramai yang belum bersedia lagi..Sayangkan pekerjaan...sayangkan harta...sayangkan kesenangan yang dikecapi sekarang nie... Sebarkan doa-doa pun ok...tapi kalau diri sendiri pun masih tak betul... Takde guna jugak... So...perbetulkan diri sendiri... Kuatkan iman dan kurangkan kemaksiatan dalam kehidupan... Tak boleh nak berjihad secara bersemuka dengan ISRAEL....kita berjuang secara halus... Kurangkan keuntungan produk depa...kurangkan pengukuhan ekonomi depa... kurangkan kelebihan depa dari segi kehidupan di dunia nie.... Kurangkan "pengikut-pengikut ISRAEL" yang ada di dunia terutamanya di MALAYSIA... Mungkin kita juga masih lagi termasuk dalam kategori penyembah ISRAEL dalam tak sedar...

Cukuplah! Sedarlah! Jom reramai mengucap dua kalimah syahadah balik... Kita buang amalan maksiat..kita suburkan amalan sunah Nabi...suburkan kalimah suci... suburkan ajaran agama ISLAM yang murni... No ZINA! [Amalan hari kekasih, bersosial di malam merdeka, keluar berdua-duaan] No K-POP! [Dedah aurat sana-sini] No ISRAEL RELATED PRODUCT! [Walaupun dapat kurangkan satu sen..ia sangat berbaloi] Say NO kepada unsur-unsur khurafat [bomoh, amalan ramalan, dan sebagainya]... BOLEH KE TAK? Kalau tak boleh... korang SANGAT JAUH dan SANGAT SAYANGKAN ISRAEL.... Korang sebenarnya SOKONG ISRAEL....Jangan nak berlakon!! Itu bukti yang nyata..:)

Sambil-sambil tu...marilah kita dengar doa dari imam Mesir...Doa untuk kemusnahan musuh-musuh Islam ini... Semoga korang juga tersedar dari lamunan hiburan dan bisikan godaan dunia yang melalaikan nie, supaya jatidiri ISLAM tu kembali bangkit dalam sanubari masing-masing....Biarlah alunan memuji Allah pula mengisi masa dan ruang hard disk/ipad/smart phone masing-masing... Aminn...


Abaikan kesilapan dalam sedutan gambar dalam video...Sebab video nie dah lama... Masih belum tahu kebenaran sesetengah orang tu... Cuma hayatilah doa itu.... Dan cuba renung dalam diri... pernah ke kita berasa kasih sayang terhadap Palestin sedalam itu? Kenapa kita tak boleh nak berdoa sambil menitiskan air mata untuk rakya Palestin? Adakah sebab kita nie jenis susah nak menangis....atau kita ada SEMPADAN BANGSA?? Bukan ke depa tu muslimin muslimat macam kita? Kaaan.....:)

P/S: ISLAM bukan bangsa, bukan darjat harta, bukan warna kulit ataupun rupa, Tapi ISLAM untuk SEMUA! Bersatulah atas dasar ISLAM...

Friday, November 16, 2012

Isu Palestin dan Israel Kembali Hangat! Boikot Oi! Boikot!


Boikot! Oi Boikot! Dah lama aku tak nampak poster-poster memboikot produk atau barangan yang ada kaitan dengan Israel... Dan sekarang timbul lagi kehangatan tu....sebabnya.... Israel melancarkan operasi "Pillar of Defence" yang laknat tu.... Pada Awal Muharram....depa menyerang lagi Palestin dan sempadan Syria atas alasan mempertahankan negaranya.... Cett! 

Orang belah nie baling batu je kot... Yang ko siap ada teknologi paling canggih di muka bumi nie pun takut ke? Sangat tak logik alasan negara Israel tu... Kalau ada yang percaya....memang bangang tahap gaban! Aku malas nak mengulas pasal serangan nie... Aku secara rasmi memang mengutuk keras serangan tak bertali perut nie....dan aku dah kata dah...Obama menang pun tarak guna punya...

Tapi aku juga tersenyum sinis jugak la dekat masyarakat kita nie... Sebab dah start naik balik dah poster-poster memboikot barangan yang ada kaitan dengan Israel nie di laman-laman sosial.... Dah mula semua jadi baik dan mengeshare poster boikot nie.... Memang betul-betul HANGAT-HANGAT TAIK AYAM la....

Tunggu la sebulan dua lagi....si memboikot tu pun pegi makan kat Starbuck jugak! Yang memboikot tu pun makan McD jugak! Semuanya hangat-hangat taik ayam kampung je! Alasan....sebab SEDAP! sebab nampak mewah dan menarik untuk belanja kapel masing-masing....Sebab awek dan pakwe masing-masing suka! Tak konsisten betol perjuangan tu....Tu baru memboikot....bukan suh pegi berperang lagi! kalau berperang...rasanya dah lama cabut lari kot....Tak pun sanggup tinggal kapel tu terkontang-kanting kene bunuh!

Sedih beb.... tengok depa duk papah anak-anak kecil yang rentung kene bom.... Cuba bayangkan yang depa papah tu ada pertalian ngan kita....apa rasa?? APA RASA?? Bagi yang takde anak atau membujang tu...mungkin korang tak faham apa yang aku cuba bagitau nie.... Yang kene serang tu Palestin... Cuba bayang kalau itu Malaysia...Cuba bayang yang kene bom tu kampung kita....Rumah kita! Apa rasa?? Boleh nak fikir secara rasional?? Sabaq dulu... kita duk bawah pokok beringin sat...tenangkan diri.... Kita call Israel sat kenapa depa bom rumah kita... Kot-kot la depa bergurau ka apa ka.... BOLEH???

Ada jugak yang dah mula cakap yang pergolakan di sana sebab salah Palestin tu sendiri.... Nie ibarat nak bercakap pasal telur...tapi yang dia tahu tu sekadar telur yang digoreng! Bukan telur asal! Faham dak maksud aku? Cuba bercakap atas dasar informasi yang sudah di"goreng" pihak media dan musuh Islam.... Sedangkan informasi sebenar...hanya segelintir sahaja yang tahu...itu pun hidup dihujung tanduk menunggu bedilan tentera musuh Islam...

Aku cuma nak sampaikan.... kalau sekadar semangat sebab trend semasa.....tak payah la....Itu menunjuk-nunjuk namanya..... Bukan datang dari iman dan takwa kita... bukan lahir dari perasaan sahabat seagama... Itu maknanya korang masih belum betul-betul menghayati pengertian Islam yang sebenar..... Tengok luaran dah tahu... tengok cara hidup dah tahu...tengok cara bercakap pun dah tahu... Walaupun Malaysia nie negara yang mengisyhtiharkan islam adalah agama rasmi.... Tapi kita jauh dari apa yang dilaung-laungkan.... Inilah realiti.... No offense!

P/S: Zionis Israel anggap manusia lain selain kaum Yahudi nie pencacai beb... Penjilat taik depa jer... Itulah kebenaran di dunia Palestin...

Wednesday, November 14, 2012

Kemah Keming Ustaz Azhar | Astro OASIS


Kepada yang masih tak tahu...Astro OASIS telah menayangkan rancangan Kemah Keming bersama Ustaz Azhar Idrus... Waktu tayangan dia adalah seperti berikut...

SELASA 13 NOVEMBER 2012(EPISOD 1) - 7:30MLM DAN 11MLM(ULANGAN EPISOD 1)
RABU 14
NOVEMBER 2012 - 6:30PAGI(ULANGAN EPISOD 1) DAN 10:30PAGI(ULANGAN EPISOD 1)

RABU 14 NOVEMBER 2012(EPISOD 2) - 7:30MLM DAN 11MLM(ULANGAN EPISOD 2)
KHAMIS 15 NOVEMBER 2012 - 6:30PAGI(ULANGAN EPISOD 2) DAN 10:30PAGI(ULANGAN EPISOD 2)

KHAMIS 15 NOVEMBER 2012(EPISOD 3) - 7:30MLM DAN 11MLM(ULANGAN EPISOD 3)
JUMAAT 16 NOVEMBER 2012 - 6:30PAGI(ULANGAN EPISOD 3) DAN 10:30PAGI(ULANGAN EPISOD 3)
(Tertakluk pada Astro OASIS)

Haaa... masih sempat lagi tu... dua hari lagi... hari nie dan esok... bagi peminat Ustaz Azhar Idrus...rasanya memang dah tahu dah rancangan nie...bagi yang tak tahu... sila la tengok.... Bagi yang suka mengutuk dan mengeji Ustaz Azhar nie..... Boleh la tengok juga...kot-kot la timbul sikit kesedaran dalam diri tu... Kalau tak nak tengok pun takpe... tak paksa pon... Cuma rugi la kan... rancangan nie untuk tiga hari je.... lepas nie tak tahu la bila pulak nak ada....:)

Untuk pengetahuan....kemah keming tu bermaksud "Sangat kemas"... atau maksud secara konsep tajuk rancangan nie ialah... "Pemantapan" atau "Pengukuhan".... Sama penggunaan dengan bahasa Kelantan... Pahang dok? he he

Aku tahu...ramai haters Ustaz Azhar nie... lagi-lagi yang anti-Terengganu dan anti-Kelantan.... dan jugak penyokong kuat satu parti tu.... alahai.... Setau aku...Ustaz Azhar tak menyokong mana-mana parti secara semberono je....Kalau betul...dia sokong..kalau bertentangan dengan agama...dia tolak... jadi tak perlu la nak parti memparti yer.... Dan aku pun tak faham kenapa timbul anti dekat orang Trengganu dan Kelantan nie... Kita sama je.. Dalam satu negara kot.... Kata 1Malaysia...kann..:)

Berdiri bersama atas dasar satu agama....satu bangsa... Ops.... satu agama je sudaaa.... Bangsa tak penting sangat... sebab berlainan bangsa pun boleh je nak berdiri bersama... atas dasar satu agama....Iaitu agama Islam yang suci murni nie... :)

Friday, November 9, 2012

Tahukah Korang? Tasik Semulajadi Bewarna Pink !!

Makin luas perjalanan, makin luas pemandangan dan pengalaman.... Memang sesuai la dengan topik entri kali nie.... Ada satu tasik di dunia nie....airnya berwarna pink! Bukan dibut-buat...bukan di edit dengan photoshope.... Nie betul-betul warna pink punyer.... 


Tasik nie dipanggil Tasik Retba (Lake Retba) yang terletak di utara semenanjung Bab Vert di Senegal. Ia disebabkan oleh populasi sejenis organimsa yang banyak dipanggil Dunaliella Salina yang ada dalam tasik tu.....Ada jugak informer cakap air pink nie terhasil dari kombinasi bakteria Cyanobacteria dengan kepekatan garam kristal dalam tasik tu sendiri... Subhanallah.... cantik sungguh ciptaan Ilahi....

Nie lagi gambar-gambar yang aku jumpa kat dalam internet nie....

Hensem kan? :D

Dari dekat..

Dari jauh..
Sape yang rasa nak mandi-manda di dalam air yang berwarna pink cenggini....boleh la ke Senegal... Masukkan dalam takwim pelancongan korang...Jangan risau...tak ramai nyer orang yang melancong ke sana...he he he...

PANAS!! Rompakan Menyamar Sebagai Polis!


Kepada yang masih tak tahu....makin banyak sekarang rompakan yang modus operandinya.... menyamar sebagai anggota polis... Walaupun jarang berita kes rompakan macam nie disiarkan di berita atau akhbar mungkin kerana media massa sekarang sibuk pasal cerita politik... Tapi benda nie sememangnya banyak berlaku di sekeliling kita.....

Baru-baru nie di KTM komuter... Diceritakan bahawa suspek berpakaian lengkap dengan vest polis, berwalkie-talkie, menahan seorang penunggang motosikal...memadamkan enjinnya dan merompak mangsa.. Masalah nie..... Pertama... polis tahan memang kita akan berhenti kan...takkan nak langgar pulak... Nanti ade pulak kes langgar lari nanti.... Jadi macam mana nak cam yang mamat tu polis ke tak?

Ok... sebelum apa-apa hal berlaku.... Pastikan yang suspek tu polis ke tak... Bila disuruh berhenti... korang berhak mintak kad kuasa anggota polis... Penting nih... Sebelum depa cek korang punye I/C..road tax dan sebagainya...mintak kad kuasa depa dulu.... Kalau ada...maknanya betul la tu anggota polis... kalau takde...banyak dalih... korang boleh tinggalkan si suspek tu dengan hormat dan bersopan... Jangan risau...perkara nie termaktub dalam akta undang-undang negara kita...


Pada kad kuasa polis tu...ada butiran tersendiri yang perlu korang ingat....
  • MERAH - Pegawai polis yang digantung tugasnya... Dia tidak kuasa nak tahan korang..boleh beredar je dari situ
  • BIRU - Berpangkat Inspektor dan ke atas [OK]
  • KUNING - Berpangkat lebih rendah dari Inspektor [OK]
  • PUTIH - Polis simpanan [OK]
Ini petikan dari BORNEO POST:
Petikan Borneo Post:
“Orang ramai berhak meminta pengenalan diri (kad kuasa) mana-mana pegawai dan anggota polis, malah anda juga berhak sentuh dan minta untuk meneliti kad kuasa tersebut. (Untuk Mengelak Penyamaran Yang Akan Merosakkan Imej PDRM Dan Membahayakan Keselamatan)

Ketua Polis Daerah Kuching, ACP Roslan Bek Ahmad, Posted By Borneo Post, On September 20th 2012.
Ada orang tanya...macam mana nak cam kad palsu dengan tulen? Ermmm..... Susah jugak tu nak menjawabnya sebab aku pun tak pernah tengok kad tulen macam mana.... So..kepada yang ada maklumat pasal macam mana nak cam kad tulen dengan kad palsu....Harap dapat komen di ruangan komen cara-cara nak tahu tu.....
 
Jagalah keselamatan kita dan jaga jugak nama baik PDRM kita... Ada jugak kawan cakap...si polis pun mintak sogokan jugak... Tapi aku takde bukti nak bagitau betul ke tak.... Kalau la betul...bahaya la kan... Orang yang diamanahkan untuk menjaga keselamatan negara...sanggup buat macam tu...habis la rosak dan hancur negara kita.... Harap PDRM kita telus dan tekun... Korang la harapan dan hero negara...Jagalah kredibiliti PDRM yang gah dan terbilang itu.....

Thursday, November 8, 2012

Piala AFF Suzuki 2012 | Team Malaysia Lemah ?


Dalam bulan November nie...satu lagi pertandingan berprestij Asia Tenggara bola sepak akan berlangsung... Piala AFF Suzuki 2012... Dan merisaukan ramai peminat tanah air kita...pasukan Malaysia atau Harimau Malaya tahun nie dikatakan lemah dan tak bermaya? Betul ke...

Ramai yang mencemuh permainan pasukan Harimau Malaya dalam perlawanan persahabatan baru-baru nie.... yang terbaru...kalah dengan skuad Thailand 0-2... Ape kes?? Asyik kalah je kan... Takkan dah lemah balik kot team Malaysia kita nie.....

Baik... kena ingat jugak apa kepentingan perlawanan persahabatan..... Dari pendapat aku... hebat pada game friendly tak mencerminkan yang kita hebat dan kuat...kalah game friendly pun tak menunjukkan lemah.... Sebab friendly game nie cuma nak biasakan pemain bermain dengan cara berpasukan dan mencuba taktik-taktik baru yang mungkin boleh diguna pakai pada perlawanan sebenar....

Ia cuma satu medan latihan dan medan menguji setiap pemain yang ada dalam pasukan...reserve mahupun first team.... Kalau tengok dari line-up pemain baru-baru nie...Datuk K.Rajagopal sengaja mencampur-adukkan pemain utama dan baru... Dan taktikal pun lain kalau korang perasan.... So... ia bukan kekuatan sebenar yang ada pada pasukan Harimau Malaya tahun 2012 nie...

Cuma yang membimbangkan.... nampak kurang kreativiti pemain nak membuka peluang jaringan... Itu nampak jelas... Kurangnya idea dan sentuhan lorongan bola yang menarik untuk penyerang menyudahkan jaringan.... Mungkin itu yang sekarang menjadi agenda utama dalam fikiran Datuk K.Rajagopal....How to solve the problem...

Dari segi pemain.... kita sememangnya kuat... pesaing utama dalam Piala AFF Suzuki 2012 nie.... kalau Datuk K.Rajagopal menurunkan kesebelasan utama... Memang kuat... Cuma mungkin apa yang dibimbangkan coach kita tu....pasal pemain back-up kita... Agak kurang meyakinkan.... Itu yang cuba dikorek dan dianalisis oleh beliau dalam game friendly sebelum nie.....Dia nak tengok.. apa kelebihan yang boleh digunakan dan apa kelemahan mereka.... Kalau memang game...tapi tak dapat tujuan utama...apa gunanya kan...

So....rilek dulu... kita serahkan kepada Datuk Raja dan team Harimau Malaya 2012 kita membuktikan kemampuan sebenar pada hari kejohanan nanti... Jangan nak kutuk je keje.... bagi support... bagi dorongan dan sokongan padu kepada pasukan negara kita.... Kalau depa jatuh...kita laungkan semangat..kalau depa perform...kita laungkan sorakan... Harimau Malaya boleh!!

Wednesday, November 7, 2012

Khasiat Kurma Untuk Ibu-ibu Mengandung


Lagi entri dari blog Wacanaku pasal petua ibu mengandung...dah macam blog untuk ibu-ibu dah kan...ha ha... Sharing is caring katakan...aku cuma dengar-dengar je...dan memang ada bukti yang kurma nie sangat bagus untuk ibu mengandung..... Kalau tak salah aku...ada satu hadis pasal kurma dan ibu mengandung...

Sabda Rasulullah s.a.w," Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan-santun dan cerdas pemkirannya"

Ok...aku tak tahu status kat atas tu macam mana... tapi banyak jugak yang dah aku baca dekat mana-mana risalah-risalah dan keratan majalah agama pasal sanda di atas.... So...kalau dhaif... boleh tolak tepi jela ek... Aku pun tak tahu sangat... Cuma tertarik dengan kaitan antara kurma dengan wanita hamil tu.... Sekadar intro entri nie...

Nie antara yang aku tahu la kan.... antara khasiat kurma kepada wanita hamil dan jugak lepas bersalin...
  • Amalan memakan kurma basah boleh mencegah daripada berlakunya pendarahan ketika melahirkan anak dan mempercepatkan proses pengembalian posisi rahim seperti sedia kala. 
  • Khasiat kurma tu sendiri sangat sesuai untuk nutrisi ibu mengandung kerana buah kurma mempunyai zat besi, kalsium, glukosa, potassium dan serat yang tinggi.
  • Buah kurma juga sangat sesuai dimakan sebagai diet untuk perempuan yang sedang dalam nifas, dikuatkan dalil ayat nie dari tafsiran surah Maryam ayat 25-26 (Sila rujuk ustaz tentang tafsiran ayat tu)
  • Mengandungi hormon Patuchin yang boleh mengurangkan pendarahan dalaman dan menggalakkan pengeluaran susu ibu dan hormon Oksitosin untuk membantu otot-otot rahim bagi melancarkan proses kelahiran dan pengecutan rahim selepas bersalin.
  • Tidak mengandungi kolesterol - sangat sesuai untuk semua golongan 
  • Kurma juga mengandungi anti-oksidan yang dikenali sebagai tanin - Mencegah kanser
Ada yang prejudis pasal kurma nie...kata ubat moden lagi baik... ubat yang lebih mahal dan popular lebih baik.... Alahai sedihnya... Sedangkan saintis barat pun dah mengakui yang kurma nie salah satu penawar yang paling hebat  dan buah yang mengandungi nutrisi yang sangat baik untuk manusia di muka bumi nie... bukan tu je.... kismis dan madu juga sudah diakui ada khasiat yang menjangkau ubat-ubatan moden yang ada sekarang nie... Semuanya tu favourite Rasul kita... :)

Bagi yang tak boleh makan buah kurma...rasa tak bes ke haper ke...boleh la mencuba menu yang kreatif sikit... Buat kek kurma ke...buat cekodok kurma ke... Buat kurma celop tepong ke... Bes aper....Yang penting....jangan ditelan bijinya...he he he... [ok..tak lawak...tau..]

Okeh...ibu-ibu mengandung....boleh la tu beli kurma... Buat makanan harian... Baik untuk anda...baik untuk baby yang sedang membesar dalam rahim tu... Semoga kalian sihat sejahtera bersama baby yang dikandung... Amin..:)

Barack Obama Jadi Presiden US lagi


Pilihan raya dah berlaku kat Amerika...dengan keputusan memihak kepada presiden lama US iaitu Barack Obama.... Pencabarnya kalah dengan agak jauh perbezaan undian... Ramai yang sokong dan ramai juga yang tak suka.... Biasa la kan....

Rakyat kita pun duk ikut perkembangan pilihan raya US nie.... Mungkin sekadar nak dapatkan informasi global...nak ambik tahu perkembangan semasa dunia... Atau pun ada segelintir tu memang sokong Barack Obama sebab atas dasar polisi dan pendekatan beliau..... 

Aku pula macam tak ambik kisah sangat..... Sape menang pun tak de apa-apa perubahan pun bagi aku... Sebab yang pertama.....tu bukan Perdana Menteri Malaysia... Takde effect sangat kat aku.... yang kedua.. Sape-sape menang pun.... TETAP SOKONG ISRAEL! Sape yang menang pun...depa sanggup mati nak mempertahankan Israel... So...pekedehal? Lain la kalau calon Presiden US yang baru tu tidak akan sokong Israel kan.... Tapi mustahil tu...Mustahil.....

So..... tahniah si Barack Obama sebab menang lagi.... dan aku dah tau dah agenda Amerika nie.... Nak kaut keuntungan dari negara dunia ketiga... melindungi Israel sehabis-habisnya.... dan akan cuba memanipulasi kuasa veto yang ada padanya untuk keuntungan negaranya.... Sori to say... bukan prejudis... tapi hakikat realiti kehidupan zaman globalisasi nie... Biar apa pun manifesto yang dibentangkan.....untuk masyarakat dunia lebih-lebih lagi dunia islam....takde untung sangat pun... 

Yang aku tunggu sekarang....pilihan raya umum negara kita je...Bilaaa la nak berlaku nie.. haaa...yang nie memang akan memberi kesan impak maksima kat aku... Selagi tak dibuat pilihan raya nie... selagi tu la media duk keluarkan berita hangat yang entah betul ke tidak pasal cerita politik nie.. Muak beb... berita selama sejam...setengah jam duk citer pasal dunia politik yang penuh tipu daya nie.... Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri je la jawabnya... nak tau kisah sebenar... hanya depa dengan Tuhan je tahu... Betuuull.... Tak tipunyer...... Itu je kebenaran yang boleh diyakini betul... terima la hakikat tu...Jadi tak payah la nak bergaduh sakan dekat kedai kopi pasal isu politik....takde gunanya..... huhuhu

Monday, November 5, 2012

10 Perkara Merosakkan Otak [FAKTA bukan AUTA]


Dalam sedar tak sedar, kita nie dah banyak buat benda yang merosakkan otak kita sendiri... Sebab tu sekarang dah makin banyak benda sewel dan tak masuk akal berlaku kat dunia nie... Benda yang tak sepatutnya terjadi, boleh terjadi sekarang nih.... Sebab dah ramai yang "short circuit" kat dalam otak tu... Nak tahu apakah perkara-perkara tu? Meh tinjau sat...

1) TAK MENGAMBIL SARAPAN PAGI
Nie memang ramai... dengan tak sarapan pagi, boleh mengurangkan keaktifan otak pada hari tersebut dan banyak sel-sel otak mati... Cuba bayangkan kalau hari-hari tak sarapan... Dah berapa banyak sel otak yang dah mati.... Bila sel otak dah mati...macam mana mahu pikir guna otak? 
 
2) TERLEBIH MAKAN
Tak sarapan tak boleh, terlebih makan pun tak boleh.... Nie sebab banyak tenaga digunakan nak cernakan makanan dalam perut tu... kekurangan darah atau oksigen dialirkan ke otak... Pun jadi lembap jugak otak kita tu... Nie selalu kes berlaku untuk student Universiti... Nak save kan... makan "branch" terus... Breakfast+lunch..... Save money... but tak save otak...huhu
3) MEROKOK
Nie mesti ramai yang offense aku nanti.... Sebab ada yang cakap tak hisap, otak tak gerak.... Sebenarnya merokok melembapkan otak kita... Disebabkan pencemaran asap rokok tu yang masuk dari luar dan dalam. Anggapan korang boleh berfikir bila merokok sebenarnya banyak bergantung pada psikologi jer... Dan jugak psikomotor pergerakan badan..sama macam ada sesetengah orang kene bergedik kaki baru boleh fikir... kene pusing pen baru boleh fikir... korang sebenarnya kena pegang rokok..[Tanya saintis pasal benda nie kalau nak tahu lebih lanjut] Tapi hakikatnya, asap rokok memang melembapkan otak... Terima tak terima, itu FAKTA.

4) MENGAMBIL GULA BERLEBIHAN
 Bila gula banyak masuk dalam badan, sistem badan akan kurang ambik benda berkhasiat dari makanan [protein dan nutrisi]. Sebab gula lebih senang diserap dalam badan...dan gula jugak sukar nak digunakan oleh badan balik... Maka kekurangan penyerapan zat dan penggunaan tenaga berlebihan nak memproses gula menyebabkan kes yang sama macam makan berlebihan tadi... Kalau korang tak aktif, boleh mendatangkan kegemukan yang tak sihat! Kalau korang jenis banyak makan gula, aktifkan dirimu! 

5) MENGHIRUP UDARA TERCEMAR
Ni berkaitan dengan oksigen la kan... kurang oksigen, kurang effisien la otak kita... udara sekarang banyak karbon dioksida... memang tak boleh lari sangat dah pasal benda nie... Tapi boleh diusahakan penambah baikan... Kurangkan merokok juga dapat mengurangkan udara tercemar... Atau banyakkan menanam pokok di sekeliling rumah... Selalu bersihkan rumah...
6) TIDUR BERLEBIHAN
Tidur berlebihan memang diakui boleh melembapkan otak... Dan trend manusia sekarang memang banyak tidur.... Lagi-lagi pada waktu pagi lepas subuh...lepas asar... dan dekat maghrib... Semuanya waktu terlarang untuk ditidur... Kajian omputeh cakap...kita kene rehat [tidur] paling maksimum 8 jam je.. Tapi kena ingat...otak tak pernah tidur.. Otak tidur bila korang mati je.. Tidur nie cuma nak kembalikan tenaga badan je.. Bukan tenaga otak... Otak kita tak pernah penat... 

7) TIDUR DENGAN MENUTUP MUKA
Nie pun sebab oksigen dalam badan... dengan menutup muka, kurang la oksigen... Dan kita menyedut banyak gas karbon diosida hasil dari proses respirasi kita sendiri.... Jangan amal...
8) KURANG BERIMAGINASI
Berimaginasi tu penting untuk otak... Dalam pandangan terbaru, angan-angan Mat Jenin sebenarnya bagus.... Memang bagus... Cuma satu je kurang atau masalah Mat Jenin... takde USAHA... Kalau diusahakan sama kuat dengan angan-angannya... Mesti Mat Jenin dah berjaya...  Masalah kita nie... memang kuat berimaginasi... tapi berimaginasi benda lain je kan??

9) JARANG BERFIKIR
Otak nie macam otot dalam badan la... Jika selalu dilatih dan digunakan... makin kuat otot tu... Tengok atlit sukan kita... Training hari-hari.... Macam tu la otak pun... makin diguna, makin cergas la ia... Masalah kita nie... malas nak gunakan otak... Penat la...leceh nak fikir la... Bila dah berzaman tak guna otak... otak pun dah macam enjin keta buruk dah... bila dah masuk waktu nak guna otak... Mula la sakit sampai berdenyut-denyut kan.. So....selalu la berfikir.. 
10) TIDAK BACA AL-QURAN
Nie memang ramai yang tak buat...Kalau tahu pun ramai yang susah nak buat.... Bacaan ayat-ayat Quran memang berkesan nak merangsang otak kita untuk berfikir.... Amalkan bacaan quran kat anak-anak kita... Dari kecik lagi dah buat... Tengok apa kesannya... Ni kesilapan paling besar umat Islam di Malaysia nie... Kalau la dijadikan trend selalu melafazkan ayat Quran macam duk nyanyi lagu sambil buat kerja...sambil drive.. sambil kemas rumah... aku rasa tak lama lagi boleh la tengok anak Malaysia jadi seorang tokoh di dunia nie... 

P/S: Fakta nie aku dapat dari Facebook, tapi ulasan dari aku sendiri...

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785