Monday, February 25, 2013

Bangga dan Memuja Hollywood ? | Baca Nie Dulu..


Banyak citer yang best best datangnya dari Hollywood nie... Citer yang menjadi pujian dan pujaan bagi yang suka cerita yang bermutu tinggi dari segi teknologi dan jalan ceritanya...Aku pun suka jugak tengok citer dari Hollywood nie... Tapi dari awal lagi aku macam terfikir pasal erti sebenar Hollywood.... Kenapa dia guna perkataan Hollywood ek? Kenapa tak guna perkataan lain memperkenalkan bidang movie dari sana?

Ok..... mengikut sumber tak rasmi.... Hollywood nie dimaksudkan kayu sakti [direct translate] dan itu yang dipersoalkan banyak pihak.... Kenapa dikatakan cerita-cerita dari US tu adalah "Kayu Sakti"?... Ok.... sape minat tengok citer Harry Potter? Haaa.... Korang boleh bayangkan apa yang aku cuba sampaikan.... 


Perkataan asalnya bukan dalam ejaan Holly.... Tapi Holy... Maknanya perkataan asalnya adalah Holy Wood... Yang sememangnya bermaksud kayu sakti... Dan Holy wood nie memang tercatat dalam kitab-kitab pagan di mana kayu sakti yang digunakan oleh pengamal sihir dahulu kala... Kayu sakti nie....atau tongkat sakti nie digunakan sebagai ALAT UNTUK MENYIHIR ATAU MEMBUAT SESEORANG INDIVIDU ITU BERADA DALAM ILUSI ATAU KHAYALAN apabila terkena sihir mereka.....

Yang menariknya.... orang Amerika dulu-dulu....masa dunia perfileman baru jer dikenali.... Orang-orang kat sana memanggil filem-filem yang ditayangkan di kaca TV tu sebagai "Dream Machine".... Maknanya mereka sudah mengakui yang filem-filem nie cuma satu dunia khayalan untuk membuat seseorang itu berada seolah-olah di alam mimpi.... 

Ia membuat suatu alam fantasi yang "akan dipercayai' bagi sesiapa yang melihatnya...Yang menariknya.... ada satu artikel pasal nie [maaf..lupa sumbernya] mengatakan yang bila seseorang tu melihat satu tayangan filem yang disukainya... dia seolah-olah berada dalam separuh sedar...separuh dirinya berada di alam fantasi itu...dan separuh nya masih lagi di alam nyata... [How interesting....] Yang menariknya.... secara tak sedar.... Si pelihat filem tu tak sedar yang dia sedang menerima maklumat fantasi itu sebagai BENAR DAN NYATA... 

Panjang lagi nie... tapi dipendekkan....korang boleh la meluangkan masa melihat video nie... Tengok sampai habis... 



Apa yang korang boleh tengok apa yang berlaku di zaman sekarang nie... Memang betul pon! Betul perkara nie sedang terjadi... Anak-anak muda sedang meniru mereka [fesyen,gaya hidup, dan memuja artis-artis barat] sampai sanggup tinggalkan apa yang diajarkan agama.... Depa sudah termasuk di alam fantasi ciptaan HOLY WOOD nie.... bahaya....bahaya....

Aku buat entri nie sebagai pesan berpesan antara kita.... Sebab ramai yang aku tengok... Depa bangga tengok anak depa jadi seperti artis barat nie... Depa bangga bila dapat tengok anak depa nie meniru sebijik artis barat nie.... Bangga gila sampaikan satu daerah tahu yang anaknya tu macam pelakon atau artis barat tu... Siap buat majlis kesyukuran sembelih sekor kambing! [belawok katanya] Hmmm.....

Sedikit demi sedikit minda bebas secara total nie menusuk dalam hati sanubari masyarakat islam Malaysia... sedikit demi sedikit hati yang bersih dicemari adat dan budaya barat yang secara tak sedarnya...membawa ke arah keburukan yang melampau... Budaya yang memenuhkan pub-pub disco di bandar....dan mengosongkan jemaah rumah ibadat secara pukal..... 

Sama-sama memperingati.... Aku tengok cuaca zaman sekarang nie dah makin ekstrem... Kalau panas...panas gila... kalau hujan...hujan lebat gila... kalau berangin...sampai terangkat khemah orang kahwin tu... Menunjukkan bumi yang kita pijak nie dah TUA.... Menunggu masa je nak kembali ke dunia akhirat... Sama-sama la fikirkan.....:)

P/S: Share la kepada kawan-kawan...semoga memberi manfaat...

Friday, February 15, 2013

Baby Ajaib | Baby Pun Minat Gangnam Style !!

Alahai.... Gangnam style nie tak habis lagi musim dia gamaknyer.... Masih lagi popular di kalangan anak-anak muda sekarang nie.... Bukan setakat anak muda..... baby pun minat giler!! Aku tadi baru terjumpa satu video baby yang cuuuute sangat bila terdengar lagu Gangnam style nih.... Aku kongsikan dalam blog nie... semoga terhibur... he he....


Tergelak sakan sampai terguling-guling aku tengok video nih.... Alahai.... Penangan Gangnam Style... Gelak boleh la kan... Tapi aku takkan ajar anak aku suka lagu-lagu cenggitu... serius...Aku lebih suka yang macam video kat bawah nie.... Haaaa.... yang nie idaman aku dan isteri..... Semoga jadi macam nie ler anak aku nanti.... Aminnn...



Sejuuuuuuk perut si ibu kan kalau dapat anak macam nie...... Sejuuuuuk jugak hati si bapa bila dengar si anak petah menjawab dan mengenali Tuhan yang satu... Sejuuuuuuk jugak tangan-tangan si ibu bapa.... bila pegang seketul ais.... erkkk.... Takde kaitan.... dah takde idea.... Ok.....bye... he he he...

P/S: Malasnye nak update entri terakhir percutian aku ke Langkawi.... huuuurmm....

Monday, February 4, 2013

Peluang Menaiki Kapal Terbang Percuma !! | Kejuruteraan Aeroangkasa


Ok... stop jap pasal entri Pulau Langkawi... Aku nak habaq kat semua nie.... Peluang kepada sesape yang nak naik kapal terbang secara percuma!! Haaa...... Peluang yang terhidang nie jarang dapat tau... Orang kata... nak dapatkan sesuatu tu... kenelah berbaloi dengan usaha yang ditabur...kan...:)

Nak naik kapal terbang percuma nie.. Bukannya senang.....dan bukan jugak susah.... Sebab apa? Sebab korang cuma perlulah ada minat dan ada usaha jer.... he he he... ini bukan troll atau gurauan yang tak berasas... Ini adalah berita benar.... 

Caranya... Korang masuk belajar dalam Bachelor Kejuruteraan Aeroangkasa di UPM... Haaa.... kan senang je tu... Sebab Kapal terbang nie akan digunakan sebagai salah satu pembelajaran dalam salah satu subjek nanti.... Subjek tu adalah Makmal Penerbangan atau lebih popular dipanggil Flight Lab....Dalam kelas nie... korang berpeluang untuk menaiki kapal terbang yang macam gambar tu dan akan terbang selama beberapa jam untuk merasai segala pengalaman tentang penerbangan... Korang akan dapat rasa macam mana kalau kapal terbang tu tonggang terbalik...jatuh terjunam... naik secara menegak.... dan lain-lain..... Dan realitinya.... ramai yang akan kata... "Lagi bes dari naik roller coaster!!"

Korang boleh tengok secara live camne pilot handle kapal terbang..

Ok....camne nak masuk kursus ijazah sarjana muda nie kejuruteraan Aeroangkasa nie? Haaa..... korang kenela mantap dalam keputusan SPM ,STPM, atau Matrikulasi.... Yang masuk asasi dulu pun ok.... Kursus nie korang kene mantap dalam subjek fizik, matematik tambahan, matematik, dan kajian tempatan... he he.... Kajian tempatan tu takde...saje je aku tambah...

Nak lagi kuat...korang kena mahir dalam Bahasa Inggeris... Sebabnya...kursus nie diajar dalam English....segala nota-nota... kuliah dan buku-buku yang digunakan....semuanya dalam English.... So...kalau tak kuat dalam English...jangan risau... belajar awal-awal... Janji minat dan kesungguhan tu ada.....

Okeh..... Bagi yang nak tahu lebih lanjut pasal kursus Aeroangkasa nie.... Boleh la layari Official Facebook Page Aeroangkasa UPM [KLIK SINI] yang baru je ditubuhkan pada 31 Januari 2013.... Nie sebab selari dengan pelajar-pelajar zaman sekarang yang sangat ramai dalam penggunaan Facebook dalam kehidupan seharian.... Ini baru namanya up-to-date kan? he he....


Dalam page tu.... korang boleh la dapat sedikit sebanyak maklumat tentang apa tu sebenarnya kejuruteraan aeroangkasa nie... Apa benda yang diajar... apa yang menariknya.... Apa aktiviti yang dah dilakukan pelajar-pelajar yang belajar aeroangkasa nie.... Di page nie jugak...kalau korang ada pertanyaan tentang aeroangkasa nie... Boleh terus bertanya ke admin page nie... Admin page akan cuba menjawab segala persoalan itu dengan sebaik mungkin..... Ha....ape lagi.... LIKE la cepat page tu.....:)

Friday, February 1, 2013

Cuti-Cuti Malaysia ke Pulau Langkawi - Hari Kedua

Hari pertama aku dan wife dah berjalan-jalan ke Pantai Tanjung Rhu, Wildlife Park, dan Idaman Suri... Satu jalan je sumer tu... Untuk hari kedua... aku dan wife bercadang ke satu tempat yang memang tepat dengan tema kitorang hari tu....warna biru....he he.. Underwater World Langkawi...

Sebelum masuk ke Underwater World tu... kitorang sempat singgah ke kedai makan depan Underwater World tu...makan branch...breakfast+lunch.. he he... Memang heaven seafood la sini... Ye la kan... tempatnya pun berdekatan Pantai Chenang.. Sesape yang tak boleh makan seafood..memang rugi... Lepas dan isi perut dan kekenyangan... Baru ler kitorang masuk ke Underwater World Pulau Langkawi nie..

Harum Aroma Cafe.. Best!

Betapa banyaknya lauk...kebanyakannya...SEAFOOD!

Nie contoh yang dihidang...

Bayaran dia untuk warga Malaysia lain sikit... Tapi mahal jugak la...tak silap aku dalam RM25 sorang.... Tapi alang-alang datang Langkawi nie.. masuk je la kan...Lagipun nak tengok macam mana dalamnya kan.... Aku bagi kesimpulan dulu... Underwater World... memang berbaloi! :)

Masuk je ke dalam Underwater World.. aku dan wife disambut dengan ikan arapaima... Ikan pari..dan segala jenis ikan yang besar-besar belaka.. Memang bagus untuk first impression... Wow! Dengan hiasan yang ala-ala berada di dasar laut.. Memang memberi mood nak enjoy dengan apa jua ikan yang ada di situ... 

Nie ikan ape tah..Putih suci murni...

Ikan datang menyapa anak aku..."Hai, leh kenalan?"

Lepas je kawasan ikan-ikan besar tu...tetiba kitorang masuk pula bahagian semacam hutan belantara... dan ditengah-tengah hutan belantara...ada ikan piranha dan ikan yang sejenis dengan piranha.... Dia nak bagi mood hutan amazon kot... Siap ada monyet spesis kecik lagi duk melompat-lompat dekat dengan air terjun buatan... Memang menarik.... 

Ikan Pichu kat belakang kitorang...Spesis hampir sama dengan Piranha...

Habis je melalui hutan amazon tu.... kitorang masuk pula kawasan bersalji... Salji memang la takde... tapi seakan-akan ada... Boleh jumpa penguin... anjing laut... dan Gunung Everest! ha ha... Snap snap gambar jap.. pastu meneruskan perjalanan.... Lepas melalui kawasan penguin tu... kitorang lalu pulak kawasan yang jauh lebih menarik dari tadi...Dari kesejukan alam kutub utara dan selatan.. Tetiba ada cafe! Ha ha... Minum air sat.. sambil tengok ikan di sekeliling... 

Brrrrr.....tejuknya... he he

Penguin sedang tidur...

Snap corner dekat Cafe Underwater World..
Sesape yang breastfeeding, jangan risau, dalam Underwater World ada Nursery Room..

Anjing Laut sedang beraksi depan-depan kitorang...

Hilang dahaga...kitorang meneruskan perjalanan...kali nie kitorang melalui terowong air... kiri kanan dan atas semuanya boleh dilihat ikan berbenang-renang...ikan besar..ikan kecik ala-ala Nemo... belut laut..semuanya seolah-olah berada kat tepi korang jer... Thumbs up la!!

Dalam terowong air...

Pekerja Underwater sedang bagi Penguin makan..

Kat sini..kiri kanan dan atas ada ikan.. Aku sedang tunjuk ikan jerung sedang lalu kat depan..:)

Habis je terowong tu... boleh pulak tengok spesis laut yang pelik-pelik... Termasuk la gamat.. Sini digelapkan sikit..sengaja nak datang kan mood curious kot... Lama jugak la pusing dalam Underwater World nie... dekat dua jam... habis je pusing dalam tu... keluar-keluar je.. terus jumpa coklat! Rupanya keluar dekat shopping mall sebelah... Coco Valley... I'm wondering..Kalau aku masuk ikut sini.....tak payah bayar tiket kan...he he..


Satu akuarium tu..ada satu spesis ganjil...
Ni la pintu keluar dia.. Coco Valley..he he

Habis pegi Underwater World... kitorang plan nak ke Taman Agro-Teknologi MARDI pulak... saje jer nak jalan-jalan...kot-kot la menarik macam kat Cameron Highland kan.... Sebenarnya biasa-biasa je Taman MARDI Langkawi ni.... Tapi yang menariknya... sesape yang suka makan buah-buahan...Korang diizinkan makan buah sebanyak mana yang korang nak kat situ!!

Taman Agro Teknologi

Ok gini.... kat Taman MARDI nie.. korang akan dibawa guna kereta MARDI..jenis yang takde tingkap tu... Dia akan pusing kebun MARDI tu sambil bagitau yang tu spesis ape..tu spesis ape... sampai la stop jap kat checkpoint pertama...Haaa...kat sini la korang nak melantak buah sebanyak mungkin... Tapi bergantung pada musim ape la kan... Aku dan wife dapat buah nenas, tembikai, limau besar tu, nangka dan jambu... Kalau korang pegi musim lain...dapat buah lain kot.. So...kesimpulan awal aku...datang la time musim durian..Baru untung! he he...

Anak aku pun makan sekali...nyum nyum...

Belimbing Gergasi!!

Berehat-rehat di bawah pokok belimbing..

Wachaaa! Menyepak buah belimbing gergasi...

Spesis nangka yang hanya di Taman Agro-Teknologi MARDI Langkawi...

Anak aku buat style ala bollywood..

Dan aku pun join sekali..he he


Papa! Nak buah betik!

Aaaaaa...nak betik! nak betik!
Lepas dah makan buah tu...perjalanan disambung... Jalan dia dah macam naik roller coaster dah... naik turun bukit...driver pulak bawak laju... ha ha.. Masa aku dan wife pegi tu...kitorang bersama dengan satu rombongan dari arab... Sampai kitorang pun cakap arab masa tu...hi hi hi... Dia tanya haper tah... Aku dengan selamba menjawab... bismillah...alhamdulillah... Astaghfirullah... dan tetiba nyanyi lagu Raihan..Allahu..Allahu... he he... Pastu depa tak tanya dah... Ok...tipu jer...:D


On the way balik..lalu satu pemandangan yang sangat cantik...
Singgah solat jap.. Yang wajib didahulukan..

Habis pusing-pusing kat Taman Agro-Teknologi MARDI... kitorang pun bersiap-siap la nak balik ke hotel... Tapi tengok jam macam awal lagi... Ermmm.... last-last pegi singgah ke Dataran Lang... Maka berfamily moon la pulak di Dataran Lang tu.....

Dataran Lang

Bergambar buat kenangan..

Kat belakang tu ada pasar jualan cenderamata...

Masih di Dataran Lang

Candid

Peta lengkap Langkawi dan sejarahnya

Sunset...
Takde kamera DSLR pun boleh....he he

Family moon!!

Sini tempat paling menarik dia....Burung Helang besar tu la kan... Taman sekeliling pun tak kurang hebatnya... Ala-ala macam duk di negeri China sikit....rasa macam duk di negara arab sikit... Hiasan dan ukiran yang cantik tu sememangnya mendatangkan mood bercuti kitorang.... Aku dan wife lepak kat situ sampai la ke lewat senja... Hotel pun dekat je dengan Dataran Lang tu... Maka berakhirla hari kedua dengan penuh kegembiraan dan kepenatan... Hari ketiga...hari yang ditunggu-tunggu...Tempat paling bes akan kami tuju.... Tunggu......:)

BERSAMBUNG KE HARI KETIGA
Ping your blog