Tuesday, June 25, 2013

Fakta (Auta??) Jerebu Yang Tidak Diheboh-hebohkan


Jerebu.... Satu fenomena di mana wujudnya partikel-partikel kecil yang mikro saiznya terapung-apung di udara. Adanya partikel-partikel ini mungkin kerana semulajadi atau lebih popular kerana perbuatan manusia sendiri.... Bila partikel-partikel nie banyak sangat di udara... Ia akan dikatakan berkeadaan berjerebu.... Itu fakta... Tapi ada yang fakta yang cuba diselindungkan oleh ramai pihak... Antaranya ialah...

  • Jerebu nie semacam asap... Tak salah kalau nampak macam asap fogging kan... So... nyamuk sangat bencikan jerebu... Sebab jerebu...nyamuk makin banyak cuba mengambil kesempatan menetap di rumah sedara sedari sambil mencuri peluang nak hisap darah korang.... Darah yer... bukan dara...
  • Ramai marahkan jerebu... Tak suka jerebu.. sesak nafas... terpaksa sedut asap... Tapi tahukah anda... partikel jerebu sememangnya lebih kurang je dengan asap rokok? Malah lebih selamat untuk disedut berbanding asap rokok... Dah boleh jimat disitu bagi perokok... Tak payah dah merokok...sedut je jerebu...erkkk...
  • Sememangnya jerebu sebenarnya berasal dari satu tempat.... Tidak tahu kenapa dan bagaimana asal-usulnya berpunca dari situ... Dengar khabar dari Pak Pandir, jerebu berasal dari daerah Jelebu... Tetttt...
  • IPU digunakan sebagai pengukur tahap jerebu.... Sesungguhnya IPU berbeza daripada UPU atau OKU... Dan sangat berbeza berbanding IBU... Sayang IBU saya..hehe
  • Jerebu boleh menyebabkan sakit tekak dan asma.... Tapi tidak boleh menyebabkan sakit perut atau gastrik... 
  • Kerap bersin dan badan gatal-gatal adalah salah satu tanda-tanda anda alah dengan jerebu... Tapi bukannya cirit-birit atau gatal nak mengorat anak dara di taman-taman permainan.... 
  • Jerebu disukai budak-budak sekolah kerana dapat cuti tetapi tidak disukai orang-orang dewasa kerana terpaksa menjaga anak-anak yang tak pegi sekolah di ofis masing-masing...
Okeh...cukup ler aku mengarut dan membebel hampir ke laot... Saje je nie.. sambil layan bola Kelantan lawan Pahang... Macam nak update blog je rasa... hehehe.... PEACE YO! 

P/S: Jerebu membahayakan kesihatan, elakkan aktiviti outdoor yang banyak..

Sunday, June 23, 2013

Akhirnya... Anak Aku Tidur Malam...

Alhamdulillah...pada tarikh aku tulis entri sesaje nie... anak aku dah kembali ke waktu Malaysia.... Gumbira beb... Ye ler... sebelum nie dah macam shift keje je... Kita nak tido...time tu ler dia ajak main... Time kita nak ajak main...time tu la dia nak tido... Pening weh..

Tapi semalam tetiba je anak aku tido pada waktu tido yang sepatutnya... Yeeee-haaaa... At last! Sebenarnya dari semalam lagi dah pelik dah... Walaupun dan tido siang banyak... tapi kelmarin dah banyak tido malam.. Sampai cecah dekat 12-14 jam tido kalo campur semua waktu tido dia... Semalam... tido malam dengan amannya... Dapaaaaat jugak aku merasa anak tido malam... 

Sebelum nie... malam dah macam waktu siang... siang pulak terpaksa jadi siang jugak sebab keje... Tapi tu la dugaan bila dah ada anak.. kekadang kalo dapat yang jenis menduga banyak nie... Memang penat... tapi satu je key dia kalo nak berjaya mengharungi apa jua dugaan nak jaga anak nie... bak kata isteri kesayangan aku.... SABAR.....SABAR....SABAR..... :)

Tanpa isteri aku tu... memang tak tahu la camner nak jaga anak aku nie... She's one of the most patient person I've ever met bab jaga anak nie... Dan akhirnya malam nie dia tido seperti orang lain tido... tido malam yang nikmat.... Sleep tight ye both of ya! Tapi........................ ada satu masalahnya sekarang nie.....

Aku tersalah pi tutup pintu bilik la pulaaaaaaaaak.... Hadoooi...Pintu bilik tu.. kalo dibuka... dah macam start enjin berkarat dah bunyi dia.... Kuat giler kriuk die.... Fikir lama jugak aku nak masuk tido nih... Mata dah berat... tapi kalo boleh tak nak kacau anak aku tengah syok tido tu kan... Cam mano nie.....cam mano nie..... haih...

Last-last... buat decision tido je ler depan TV... hihihi... Tadak hal lah... Asalkan anak aku tido malam...Dan wife aku boleh rehat sepenuhnya... sebelum nie tah bila la dia dapat rehat sebanyak hari nie.... Rehatlah yer... Biar papa tido depan TV je... sambil tukar-tukar channel ASTRO yang tah kenapa...sumer tak bes malam nie... hampeh tol.... 

Mata dah berat... ngantuk giler... Lampu dah tutup... tibalah masa nak tido... besok nak tengok anak aku bangun dengan sihatnya pada waktu subuh.... Keadaan yang sangat jarang boleh aku tengok... selalunyer time aku bangun subuh tu ler dia nak tido... Main kejap kat tilam..geletek-geletek siket..pastu dia dah ajak tido.. Haih... Cabaran ada anak...part of cabaran alam kahwin... :)

Tadak cabaran yang boleh ditempuh sorang-sorang dalam alam kahwin nie... Semuanya kene ditempuhi bersama... suami isteri kene saling bantu-membantu... Saling menyokong... saling menasihati... baru ok kan... Aku bersyukur... kerana dapat seorang isteri yang sangat memahami... dan anak yang mengajar erti kesabaran dengan celoteh riang nakalnya... Semoga kebahagiaan dan keharmonian kami berkekalan dan diberkati-Mu ya Allah... Aminn...:)

Entri ditulis masa duk tunggu waktu tido....

Tuesday, June 11, 2013

Gelagat Anakku Izz Walee Mahdi Umur Setahun 4 Bulan [VIDEO]

Ermmmm..... mana hidung? Ermmm....mana mulot.... Manaaaa..... rambut? .... Manaaaa.... fish? He he he... Macam nie ler aku duk tanya anak aku...Ajar dia kenal benda-benda dulu... Kali nie sempat rakam dalam satu video...

 
Entri nie sekadar kongsi video anak aku duk jawab apa yang aku tanya... memori yang akan dikenang bila dia besar nanti.... Comel je... Semoga Izz Walee Mahdi membesar dengan penuh keimanan dan ketaqwaan kepada Allah yer.... Papa dan Mummy doakan kesejahteraan Izz Walee Mahdi sepanjang hayat...:)

P/S: Semoga menjadi anak yang soleh dan beriman kepada Allah ye nak...Aminn...

Sunday, June 9, 2013

[VIDEO] Ikan 2D yang Awesome di Taman Wetland, Putrajaya !! | Pusat Penghayatan Alam

Ikan 2D yang sangat awesome di Taman Wetland!

Hujung minggu yang lalu, aku sempat la bawak anak dan isteri aku pi jalan-jalan... Terlihat di internet, kitorang buat keputusan nak ke Taman Wetland, Putrajaya sebab ada sesuatu yang menarik di sana... terutama untuk anak-anak kecil.....So, kitorang pi la redah ke Taman Wetland...

Dulu penah dah pegi dengan wife... setakat pegi jalan-jalan dan ke rumah tinjau yang tinggi tu..(tak sesuai yang gayat macam....macam sesape yang gayat lah! ).  Tapi aku dan wife baru dapat tahu yang ada satu lagi tempat bes kat situ... Hmmm....misi mengenal pasti port jalan-jalan diaktifkan! Yeehaa...

Dengan menggunakan sixth sense... Kitorang folo satu banner dalam taman tu... Banner pasal Pusat Penghayatan Alam... Folo punya folo... wow... cantik jugak tempat nie... Macam dekat Bukit Fraser...Cuma tak berapa sejuk.. he he

Pastu dengan rasa peliknye... ktorang pun masuk la ke Pusat tu... rasa pelik sebab takde orang... betul ke nie? Tapi rasa macam dah betul dah... Redah punye redah... akhirnya terjawab segala persoalan... tekaan kami betul! Ha ha...suspen tak? Tak kan.... haaa....dah agak dah... 

So....senang citer...biar video dan gambar kami yang berbicara... Memula bagi video dulu... Tu antara tarikan yang ada dekat sini... Ikan 2D di lantai yang boleh dipijak-pijak... Dan jugak bunga yang keluar pabila dipijak... Menarik untuk bawak jalan anak-anak kita yang baru nak mengenal alam sekitar..... Sila lah melayan video dan gambar yang di snap sesuka hati itu..huhu



Aku citer la serba sedikit... Pusat Penghayatan Alam Taman Wetland nie ada tiga tingkat... bawah tanah (LG), Atas tanah (G), dan di awangan (L1)... LG ada pasal ikan... G ada pasal burung dan kehidupan paya bakau... L1 tu ada info centre... Boleh la bagi sesape yang nak membaca pasal alam sekitar nie dan mendapatkan maklumat lebih lanjut... Sesuai bagi student yang tengah buat research pasal alam sekitar...:)

Nie semua gambar kat dalam pusat tu je... Gambar kat luar guna kamera wife.. Malas nak upload..huhu. Tapi gambar kat luar memang cantik...Macam kat tempat peranginan... Nak tahu...sila pergi sendiri..hehehe..

Ni LEVEL LG ......

Selain ikan 2D, ikan sebenar pun ada..

Anak aku tengah syok tengok ikan

Ke tempat seterusnya...
Aku sedang membuat persembahan di Cineplex

Dan terkejut disergah anak aku..hahaha. Kena denda kiss-kiss sebab buat aku terkejut..hihi
Ni pulak LEVEL G.....

Ni masa depan entrance dia...

Kat laluan nie ada biawak 2D merangkak kat bawah dan burung 2D kat atas...Tu anak aku duk tengok kat atas tu..

Sedang berusaha membuat lawak nak bagi anak aku senyum... masham je tiap kali amek gambor..huh

Bunga 2D.. Sapa nak pijak bunga tak mati-mati...Haa...kat sini ler..

Ni LEVEL TINGKAT 1....

Model si baju merah..ehek ehek..

Kawasan Info Centre..Sebelah tu ada Mini Library..

World Globe yang awesome!
Amacam? Rasa teringin nak pegi? Bolehlah ke Taman Wetland Putrajaya.... Pegi ke Pusat Penghayatan Alam.... Jangan risau...free je masa aku g nie.. Cuma kene tulis nama je.. Kat situ pun ada cafe dia.. Boleh isi perut kalau lapor dan dahaga.. Dan sejuk...sebab tempat tu berhawa dingin.. Sesuai la ketika cuaca panas dan terik.. penat-penat jalan-jalan di Taman... singgah la di pusat alam nie... Boleh refreshkan badan...sambil melayan kicauan burung dan melihat ikan-ikan...:)

P/S: Nie bukan advetorial...Tapi kalau nak bagi, dialu-alukan... :D

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785