Monday, September 30, 2013

Menuju Ke Menara Gading : Episod 2 (Persediaan Mental)


Persediaan yang pertama yang patut kita buat sebelum sambung pengajian ke luar negara...  Kita kena sediakan diri kita dari segi spiritual... Spiritual nie bukannya bab agama sahaja... Haa... kene faham tu.... Spiritual nie berkenaan mental kita..Persediaan dalaman kita... Nie contohnya....

Ok.... untuk permulaannya..... sebelum buat keputusan nak pegi mana... Nak pegi Zimbabwe ke... nak pegi Los Angeles ke... nak pegi London ke... atau pun ke Ulu Klang (UK) sekalipun... tanamkan niat dulu... Niat betul-betul dalam hati nie yang kita nak pegi nie bukan nak suka-suka... tapi nak sambung belajar... Niat nak sambung belajar tu penting... Sebab nanti takut-takut bile dah sampai ke tempat yang dituju tu.. Kita terlupa apa tujuan asal kita pi sane... Haaa.... jangan main-main.. Dalam kursus persediaan sambung belajar... Perkara nie selalu di highlightkan yer.. Maknanya ramai yang lost in action bila kat sana sebab takde halatuju matlamat yang sebenar.....

Yang kedua... Dapatkan restu ibubapa... Depa izin ke tak... Kalau izin memang senang ler... Kalau tak izin.. kenela pujuk secara leklok... Jangan gaduh dengan mak ayah kita nie.... Tak berkat nanti... Pujuk leklok.. manja manja sikit... urut-urut bahu ayah sikit... tolong-tolong basuh pinggan kat dapur tu haa bagi mak sejuk hati... Tolong kemas-kemas rumah... Tolong menebas kat kebun... bagi makan ayam itik... Jangan terperuk kat bilik je keje bila balik kampung... Pandai-pandai ler ... yang penting...dapatkan restu... Jangan membongak cakap kasor dengan mak ayah.... 

Yang ketiga... perbanyakkan ilmu agama dalam diri... Perelokkan bacaan Al-Quran kita.... banyakkan membaca buku agama tentang hukum-hukum dan ilmu asas agama... Bukan apa... kat Malaysia nie kita ada ramai ustaz...Boleh rujuk senang-senang jer... Tapi bila dah pegi ke luar... Rujukan yang tinggal dalam internet je.. Internet nie banyak yang kene tapis dulu... Nak tapis tu kita sendiri kene tahu sedikit sebanyak.. Kat sana nanti.... Sememangnya ibadat agama tu cuma bergantung pada KEJUJURAN...takde dah JAKIM nak pantau...Takde dah tangkap basah yang kering tu... Sumer bergantung pada kejujuran dan keikhlasan kita..  So.. jangan tersasar.....Bina iman di dada dulu...

Yang penting, fokus...

Nie antara contoh-contoh yang utama yang perlu kita prepare dulu..... Prepare rohani kita.... Jangan biarkan diri kita terpele'ot dari landasan agama semata-mata nak kejar dunia... Haaa... Bila dah bersedia sumer tu... Kita pergi ke proses seterusnya.... Mencari supervisor (Penasihat) yang hensem...tak pon lawo...he he... Nie penting giler bai.. Sila lah ke episod 3... Menuju Ke Menara Gading : Episod 3.....Yang mana nak tengok timeline proses nak sambung pengajian... tengok Episod 1.. Banyak membantu korang nanti...:)

P/S: Hint cari supervisor.. Follow the wind! :D

Sunday, September 29, 2013

Menuju Ke Menara Gading | Episod 1 (Timeline)


Alhamdulillah..... Aku akhirnya berjaya menghabiskan jugak pembelajaran peringkat master.... Dan sekarang dalam planning nak sambung ke peringkat PhD ke luar negara.... Semoga dipermudahkan Ya Allah....Aminnn.... Nak kongsikan kat sini... timeline kalau korang betul-betul nak sambung ke peringkat PhD ke luar negara... Secara basicnya.... kalau korang nak sambung belajar tahun depan... bersedialah dari sekarang... Kerana proses masa diambil nak sambung belajar ke peringkat PhD di luar negara akan memakan masa selama 7-10 bulan!! 

Entri nie secara basic je ok....segala huraian dan cerita akan diterangkan dalam entri Menuju Ke Menara Gading di lain-lain episod... Apa persediaan yang patut dibuat... segala perkara yang kene setelkan... nanti akan aku terangkan dalam next next episod....Yang nie cuma bagi timeline dia jer.... Ok..clear eh? He he... macam bagi instruction la pulak kan... Dah terbiasa dah nie....

Nie la timeline secara ringkas yang patut korang dah tahu kalau nak sambung belajar ke luar negara... bukan senang-senang je ok... Kena ada perancangan rapi...kalau tak.. banyak benda tak setel..... Ni la contohnya... Proses mengikut susun atur yang biasa dibuat...
  • Emel kepada potential supervisor di mana-mana Universiti.. Jangan pakai emel je.. Mintak pandangan dan nasihat kawan ker..pensyarah kat sini ker... Lecturer mana yang di suggest kan ok... Kenapa? Nanti aku citerkan di lain entri... panjang reason dia... Kemudian emel politely dan bincang topik apa yang korang minat nak buat.... DURATION TIME : Biasanya 3 bulan beb.... huhu

  • Ambek IELTS Test awal-awal kalau tak nak pening... IELTS nie maksudnya International English Language Testing System... Sediakan la duit dalam RM600 bayar benda nie.. Nak pegi luar negara biasanya kene dapatkan Band 6.5 ke atas daripada Band 9... Ni boleh ambek masa tgh emel-emel tu.. kalau yang dah terer English...senang jer.. bagi yang tergagap-gagap speaking tu.. Bersedialah..... huhu
  • Kursus BTN - Kursus Birotatanegara WAJIB yer bagi sesape nak sambung belajar ke luar negara... Kursus nie 5 hari.. Nak ambek bawah MARA ke bawah JPA ke...wajib ambek kursus... so setelkan awal-awal...
  • Bila dah dapat korang punyer potential supervisor, isi online form untuk post-graduate application... Kemudian tunggu reply dari sana untuk dapatkan offer letter... Lebih elok kalau korang dah apply mana-mana scholarship dulu.. Apply jer dulu.. DURATION TIME: 1-2 bulan...

  • Pasal scholarship... biasanya dia nak surat offer letter dulu kan... So korang masa apply University tu nanti...akan dapat conditional offer dulu.. Guna surat tu apply scholarship... dapat scholarship..hantar bukti ke pihak University untuk dapatkan Unconditional offer letter... Yang ni korang akan dapat CAS number.. Nanti aku terangkan di next entri apa itu CAS dan apa guna dia.. DURATION TIME: 3-4 bulan

  • Bagi sesetengah bidang, terutama di UK, kene apply ATAS - Academic Technology Approval Scheme... Nie dikeluarkan oleh ministry di sana.. Dapat je offer letter, terus apply benda nie.. Sebab prosesnya lama.. DURATION TIME: 4-5 minggu
  • Kalau macam aku, tempat keje aku IPTA... So lepas dah dpt surat offer letter, apply cuti belajar.. Apply nie senang jer... tapi prosesnya lama nak diluluskan sebab cuti belajar nie berkait rapat nak dapatkan scholarship... DURATION TIME: 3-4 bulan...

  • Bila dah dapat offer letter scholarship dan cuti belajar...kene setelkan segala dokumen bagai tu... DURATION TIME: 2-3 minggu

  • Apply VISA online... Dengar online ingat cepat la proses kan... huhu... Preparation tu dah la banyak kene get ready... Contohnya kene ada alamat korang di sana (luar negara.. so kene settlekan tempat tinggal dulu).. kena ada Financial Affidavit..kene setel semua proses di atas..dan sebagainya... Pastu prosesnya lama bai... Bayaran tak yah cakap la.. mahal giler.. nanti aku citer detail di next entri jugak... DURATION TIME : 2-4 minggu

  • Bila dah setel sumer.. VISA dah dapat.. semua dah beli... Booking tiket dan fly.... DURATION TIME: 2-3 minggu
Ok... tu secara ringkas la kan.... Detail di sebalik proses... pergh.. memang banyak benda kene buat dan sangat leceh proses dia... Ada yang kene buat Medical Check-up la... kene buat Tuborculosis test la..kene buat terjemahan dokumen la....macam-macam... So, selama beberapa bulan tu... takde masa nak bergoyang kaki... dan kebanyakan proses tu memang fix masa dia.. Sebab prosedur proses dia memang macam tu....so... paling-paling cepat pun korang tetap bergelumang dalam proses nie mungkin dalam 6 bulan (boleh kata impossible jugak la kot)... He he....so be prepared la sesape yang rasa nak sambung belajar ke luar negara....

Aku masa tulis entri nie dah dalam fasa terakhir... Ada lagi yang kene setelkan... Kepada yang rasa nak sambung belajar ke luar negara... prepare la timeline korang elok-elok... bukan senang yer.... tu baru proses nak sambung... masa sambung tu...lagi la kan...he he... 

P/S: Semoga Allah permudahkan proses sambung belajar ku...Aminn.. 

Thursday, September 26, 2013

Kematian: Pengalaman Dari Sudut Orang Ketiga


Semalam, 25 September 2013, adalah tarikh pemergian seorang rakan sekerja aku, atau lebih tepat pengurus kolej aku di UPM nie... Seorang yang amat berdedikasi dalam kerjanya dan baik budi pekertinya.. Al-fatihah untuk arwah yang banyak berjasa kepada kolej dan masyarakat sekitar, kepada UPM amnya...

Kirenyer mungkin nie la pertama kali orang yang aku kenali secara rapat, meninggal dunia.. Atuk aku dulu meninggal masa aku kecik lagi... budak mentah..tak tau paper lagi... Ada sorang kawan aku kat Bachok meninggal sebab accident pun aku tak sempat nak ziarah... masa tu bawak kete pun tak pandai lagi... So.. sekadar dengar je la.. nak melihat sendiri memang tak de peluang... Kali nie aku berpeluang join sendiri bagaimana seorang rakan disolatkan dan dikebumikan.... Sangat berbeza pengalamannya...

Sebelum nie dah ada turut serta dalam kursus jenazah... Ditunjukkan cara solat jenazah, dimandikan jenazah dan dikafankan... Kemudian ditunjukkan juga bagaimana jenazah disemadikan dan dikebumikan... Tapi tu semua berlakon dan bukan real punyer jenazah... Kali nie kita tengok sendiri kawan kita...dikebumikan... Ya Allah.... Lain macam rasanya....

Timbul perasaan... masa angkat jenazah arwah diangkat dari van ke dalam masjid... "Jenazah yang aku angkat nie, jenazah yang sebelum nie seorang kawan yang bergelak ketawa, berlawan cakap semasa hidupnya... Seorang yang sebelum nie hidup seperti kita juga...kini di dalam keranda yang dibawa ke dalam masjid untuk disolatkan..." Timbul perasaan yang mengatakan kita juga akan mati suatu hari nanti..... 

Masa disolatkan.... terniat di hati... segala apa yang telah dibuat, berkasar bahasa... bergaduh lantang bersuara, bergurau senda, tu sumer nyer kenangan yang takkan berlaku lagi... Aku maafkan segala kesalahan yang telah kau lakukan secara sedar atau tak tersedar..dan maafkan lah juga aku... Serius weh... Ini jer terdetik masa tu...

Masa dikebumikan... diletakkan dalam liang lahad yang sempit tu.... Aku terdetik di hati... jasad yang ditanam ini bukan lagi jasad lakonan macam dalam kursus... Dia kawan aku! Pernah berbual dengan aku..Pernah berada dalam bilik mesyuarat yang sama dengan aku... Dia pernah berdiri sama tinggi duduk sama rendah dengan aku... Kini berada dalam kubur yang tak sape jangka secepat ini masanya.... Ya Allah... banyak perkara yang aku terfikir masa tu... Berada dalam keadaan percaya tak percaya... Bagaimana pula perasaan ahli keluarganya?

Cuba bayangkan kalau yang dikuburkan itu adalah kita..... Kita yang banyak dosa dan tak sempat untuk menebus dosa-dosa yang lalu.... Kita yang baru sahaja bergaduh,menengking mak bapak, meninggikan suara semasa hidupnya... Kita yang meninggalkan ibadat solat dan puasa secara sengaja tanpa rasa bersalah... Kita yang baru lepas minum arak dan melakukan maksiat dan kezaliman... Kita yang zalim dalam menimbang tara segala hak-hak orang lain dalam perniagaan dan pembahagian harta..... Cuba bayangkan... Matinya kita dalam keadaan yang hina seperti tu... Berkaca jugak mata aku masa tu...mengenangkan kalaulah aku mati hanya meninggalkan keburukan dan kecacatan dalam agamaku....Tidak meninggalkan satu habuk pun kebaikan kepada yang masih hidup... Allahu Robbi....Jauhkanlah Ya Allah....

Semasa tanah dikambus dan ditarik masuk ke dalam kubur... Terdetik lagi... Kita dijadikan dari tanah...dan ke tanah jua kita dikembalikan.... Apa jua pangkat dan darjat kita di dunia... Ke tanah juga kita dikembalikan... Segala apa pakaian mewah yang kita agung-agungkan... kain kafan juga pakaian mati kita.. Segala apa harta dan kekayaan yang kita kejar... rumah kubur juga kita disemadikan... Sehebat mana pun kita di dunia... Hanya amalan agama kita juga dijadikan bekalan.... Bersediakah kita ke alam kubur ini? Cuba tanya diri masing-masing... Sudah banyak kah amanah saham kita untuk ke kubur? 

Semasa dibaca talkil dan doa-doa di kubur... Aku lihat sanak saudara arwah bersedih meratapi pemergiannya... Aku terfikir... Jika aku yang berada dalam situasi tu... apa reaksi aku? Dan jika aku yang berada dalam kubur tu... apa reaksi keluarga ku? Ya Allah.... memang lain rasanya...Kita akan rasa kematian tu sangat dekat dengan kita.... Sebab tu kita dinasihatkan, jika ada kematian orang kenalan kita... Join lah sekali masa jenazah tu disolatkan dan dikebumikan... Kerana ia akan mengingatkan kita kepada kematian...

Jika kita takut nak join perkara macam nie... Takut nak berada dalam situasi ini... Mungkin maknanya kita sebenarnya belum bersedia untuk mati... Kita tahu kita jahil..kita tahu kita ni alpa dan lalai... Tapi ramai dari kita selesa dengan kelalaian tu.... Selesa dengan kejahilan yang dah lama bersemadi dalam kehidupan kita sejak bertahun-tahun... Cubalah berada dalam proses kematian nie... Mungkin ia dapat melembutkan hati kita yang keras dan ego sombong nie... Cuba lah hayati detik-detik kematian itu.. Ingat...YANG HIDUP PASTI AKAN MATI... Kerana MATI ITU PASTI.... Dan kita juga akan mati suatu hari nanti...

P/S: Semoga arwah berada dalam golongan orang-orang yang beriman...Aminn

Monday, September 23, 2013

Flora Cafe The Ampwalk | Refreshing Place, Santapan Romantik


Sekali lagi aku dijemput oleh rakan-rakan bloggers untuk join satu job mencuba makanan secara percuma... Sebelum nie dapat job ke LavaGrill Burger Bakar kan.... Kali nie pulak kitorang dapat mencuba di Flora Cafe The Ampwalk, dekat Jalan Ampang... Kesimpulan dari aku... Refreshing.... soothing... dan so romantic! :D

Signage dier... Flora Kafe...
Tempat dia dalam Ampwalk Mall.. bersebelahan dengan Secret Resepi.. betul-betul dekat pintu utama mall tu... Sebelum nie aku pun tak tau sangat kewujudan Ampwalk nie.... Kirenye nie la first time masuk Ampwalk nie... Flora Cafe ? First time jugak.... Untungnya jadi bloggers... Salah satu kelebihan.... Sape kate bloggers nie sia-sia kan... hehe

Di Flora Cafe nie memang romantik... Mana tak romantik... kedai makan yang penuh dihiasi dengan bunga-bunga yang cantik dan menenangkan jiwa.... Meja makan pulak dihiasi candle light berpantulkan cahaya bekas yang merah malap... ditambah dengan taburan kelopak bunga ros... Pergh... Kalau makan berdua dengan wife aku nie... rasa macam tengah berdating kot..... Tapi apakan daya... ramai la pulak.. (hahahaha..kurang asam kan statement nie..)

Bahagian atas penuh dengan bunga-bungaan... Feeling in the heaven yo!
Ada Bunga tak berkumbang dan lilin yang tak merbahaya.. So romantik..
Kitorang berkumpul kat Flora Cafe nie lebih kurang pukul 3 petang waktu Malaysia... Sesampai je sume orang... terus buat kecoh... Biasa la kan...salam bersalam.. cium-cium pipi (gugurl je tau).. Lelaki pulak.. tumbuk menumbuk...bergusti terus! (Amboi..agak-agak la nak menipu kan..gyahaha) Lepas tu... Snap sana snap sini nak upload dalam facebook dan blog (Dah memang tu keje kitorang).. Lepas tu menunggu makanan sampai.... Sambil menunggu sambil berborak topik tu topik nie... Persediaan untuk bahan artikel dalam blog nanti... 

Makanan yang dihidangkan aritu ialah sup bebola ikan... lontong... sayur lemak.. daging masak kicap berempah... ikan masak merah... ikan masak cili.. ermmm.....ape lagi ek.... nasi putih (tak cakap pun takpe kan..haha).. dan sebagainya.... So..ape lagi...selamat membuka selera....nyum! nyum! .. Nak rasa jugak? Haa...datang la ke Flora Cafe di Ampwalk nie....he he

Ikan Masak Merah.. Bon Appetit!!
Ikan Masak Cili Ijau..
Sup Bebola Api.. Ops..Bebola Ikan!
Daging Masak Kicap Berempah ala Flora Kafe yang gojes!
Susunan santapan yang mantap dan enak!
Manager Flora Cafe bagi briefing kat kitorang..
Lepas dah habis merasa makanan utama.... Kami disajikan pulak dessert... Pengat pisang dengan pisang ape tah... lupa pulak tanya nama jenis masakan dessert yang sangat sedap tu... Rasa lemak berkrim dengan pisangnya yang separuh kering cenggitu..... Memang syok la... tapi dapat rasa sikit je sebab duk kalut jaga anak masa tu....huhu

Dessert yang aku tak tau apekernamer... Tapi sedap!
Pengat Pisang bersagu..
Lepas habis sumer...ingat dah tamat la kan...rupanya ada lagi....surprise befday cake untuk rakan blogger yang comel dan cool nie.... Najeeb Ali... eh silap... Najeeb Abdullah.. Siap menangis terharu lagi (tambah elemen drama sikit ape salahnye kan...) ... he he.. Nasib baik tak bagitau kat sumer orang...kalau tak..dah siap bawak dah telur..tepung..kuah roti canai...dan sebagainya untuk dijadikan bahan sambutan....muahaha Selamat Hari jadi kawan... semoga bertambah murah rezeki anda.....amin :)
Si befday boy...
Kek befday dia.. Kitorang yang habiskan..huhu
Overall mark untuk The Flora Cafe..... superb! Tempat makan yang sangat soothing dan refreshing... Sesuai bagi yang suka dengan mood English style dan penuh dengan bunga-bungaan.... Makanan ok... sedap dan menyelerakan..... harga dia...ok... Kalau sekali sekala datang menyambut hari yang istimewa.. Nak propose sesape... Sangat Ok! Nak belanja aku makan... tersangat la OK!! :)

Gaya anak aku posing.. Acecece
Hah..menggatal dengan sapa tu Izz~~
Bloggers yang awesome!
Kepada yang berminat nak mengunjungi ke Flora Kafe yang so romantik nie.... Boleh la ke alamat yang tertera yer....::

Flora Kafe Ampwalk,
Lot G.08B-1, Ground Floor,
The Ampwalk,
50450, K. Lumpur

No phone: 03-21618010 @ 017-3024112


Thanx kepada rakan bloggers yang sudi menjemput aku dan wife.... terutama dekat Yanty... thanx jugak dekat Qaseh Dalia sebab sumer gambar tu gambar dari album dia kat Facebook..hehe. Kalau ada masa ajak la lagi.... Memang sangat tepat pada waktunya sekarang nie.... poket dah kering weh! hahahaha.. Menunggu akhir bulan menadah gaji je sekarang nie... The big project is coming.... :)

P/S: Kalau tahu awal-awal, boleh ajak sambut anniversary kat sini... Sesuai sangat..;)

Thursday, September 12, 2013

Barangan Baby Untuk Dijual | Pre-loved

Siapa nak barangan baby yang murah? Ok... di sini korang ada peluang nak beli barangan baby yang murah-murah jer... Nie semua barangan anak aku.... Rumah kecik...so... nak bagi space sikit la kan... Anak aku dah mula meneroka ke sana ke mari dah... Dah dapat kaki orang tua cakap.... So... nak let go la sikit barang mainan yang besar-besar dan yang dah tak nak main tu....

Bouncer berjenama FISHER PRICE - RM120

High chair IKEA - RM 30

Kamera OLYMPUS micro 5010 - RM300

Jenama PLAYSKOOL - RM 60

Ok... nak tengok barang-barang lain? boleh la ke album saya yang nie....


Ok... kalau nak...komen la kat gambar tu yer... nanti boleh bincang lagi detail dalam PM... Ada jugak barang aku yang lama nak di let go macam kamera dan henset.... Kalau sesape berkenan... PM la cepat-cepat...  First come first serve... :)

P/S: Selalu la cek yer...Saya upload secara berperingkat...:)

Wednesday, September 11, 2013

Dari Hati Membentuk Realiti | Motivasi Kehidupan


Kekadang ramai yang selalu persoalkan kejayaan orang lain... kenapa dia tu berjaya... kenapa dia tu hebat... kenapa dia tu selalu bertuah.... mengapa bukan kita? Persoalan yang sellau mencipta rasa iri hati, cemburu... dengki dan rasa tak puas hati... Ada yang salahkan kekurangan diri...ada yang menyerahkan bulat-bulat pada takdir dan nasib tanpa berusaha.... ada yang cuba memburukkan dan menjatuhkan si yang berjaya...perbuatan yang dilaknat Allah...... Tapi kenapa kita selalu tak tengok yang sebaliknya?

Si sipulan tu berjaya mencanak-canak hebatnya.... kita biasa-biasa.... Tapi kenapa kita perlu rasa dengki atau iri hati? Mengapa tidak bersyukur dengan apa yang kita dah ada...dengan cuba melihat ramai lagi yang lebih tak bernasib baik dari kita? Kita perlu rasa bersyukur dengan apa yang ada... Tapi perlukah kita duk rilek-rilek sahaja kata ini sudah cukup bagi kita tanpa usaha lebih?

Dari hati akan menbentuk realiti kehidupan kita.... Sebelum kita membuat apa-apa tindakan... baik kita muhasabah diri.. Si sipulan tu berjaya... Mengapa kita tidak? Sejauh mana usaha kita berbanding dengan dia? Sejauh mana kita yakin pada diri kita yang sebenarnya mampu berjaya macam tu juga? Setinggi mana kita mempositifkan diri kita untuk berjaya? Sekadar duduk goyang kaki main pusing-pusing pen sahaja dah mampu nak mencakar langit ke? Bawak kereta tekan pedal 50 km/h takkan dapat potong orang lain yang bawak kereta 70km/h... Atau sekadar duduk termenung baca wall Facebook tanpa menimba apa-apa ilmu baru setiap saat setiap masa? Sejauh mana kita menganjakkan diri kita menuju ke arah kejayaan yang diidam-idamkan tu?

Apa yang kita fikir... apa yang kita cakap pada diri kita sendiri... sebenarnya memberi kesan secara separa sedar terhadap diri kita... Kalau kita selalu fikir..."Aku nie bodoh...tak macam kau..." atau.. "Aku nie tak pandai cam ko... Cukup la stakat nie..." Atau lagi... " Cukup la setakat nie...dah untung jadiler... buat apa nak besarkan lagi....(perniagaan)"... Sindrom melayu kebanyakan... Cepat berpuas hati tapi cepat jugak rasa tak puas hati bila tengok kejayaan orang lain... Pastu mula la nak cari jalan nak tikam belakang... Tuduh bukan-bukan....Jadi stalker hari-hari tunggu berita kejatuhan si sipulan... Bukan ke lagi elok kalau jadikan kejayaan orang lain sebagai suntikan semangat nak berjaya juga?

Selain berdoa dan bertawakkal.... Cuba kita letakkan diri kita ke tempat yang lebih tinggi... berusaha dengan lebih gigih.... Merancang kehidupan dengan lebih terperinci... Mempositifkan diri dengan sepenuhnya.... Usaha DENGAN BERSUNGGUH-SUNGGUH dahulu sebelum mengatakan ianya ketentuan Allah.... kerana Allah menyuruh kita berusaha dulu sebelum bertawakkal... Majukan diri... yakin pada diri.. 

Kalau kita rasa kita tak pandai... belajar dan membacalah dengan lebih gigih... Kalau kita rasa kita lembap... sediakan masa kerja lebih untuk tingkatkan keupayaan diri... Kalau kita rasa kita kurang pengalaman... Timbalah ilmu sebanyaknya dengan selalu menyertai apa-apa peluang yang ada... Kalau kita rasa kita lemah... Kuatkan diri sedaya upaya dengan seratus peratus semangat yang ada.... Kalau kita asyik kalah... Perbanyakkan latihan dan tingkat stamina tanpa mengeluh kesah kerana penat... Positifkan diri! Hentikan beralasan... hentikan sebab negatif... Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih... Ubah diri kita supaya mencari seribu daya sebelum menyerah duduk bersandar menerima qada' dan qadar... Dalam azan selalu menyeru... "Hayya 'Alal falah" yang bermaksud...Marilah Menuju Kejayaan...

Jika dilihat sudut yang lebih global.... Di mana Malaysia sekarang di mata dunia? Di mana level sukan bola sepak kita di mata dunia (Ranking 160++???) ? Di mana level kita dalam dunia akademik? Di mana Malaysia dalam kemajuan teknologi? Yang lebih penting... di mana MELAYU di mata dunia? Terkenal dengan sifat-sifat negatif? Kenapa dan mengapa jadi begitu? Lemah ker kita? Bukan ke Melayu nie satu bangsa yang pernah diangkat sebagai satu bangsa tersohor dengan kehebatan ilmu pelayarannya...satu empayar yang digeruni seluruh dunia... satu kerajaan yang menjadi pusat menimba ilmu pengetahuan ... Apa bezanya kita dengan nenek moyang kita? Adakah sebab hilangnya identiti asal... diperdaya dengan unsur negativiti penipuan teks sejarah - Melayu nie kaum yang lemah? Sama-sama positifkan diri kita.... Kembalikan era kegemilangan empayar kita di Asia Tenggara nie... yang lebih penting.. anjakkan diri kita sendiri dahulu...

P/S: Teringat lagu nie.... Memang menaikkan semangat....:)


Monday, September 9, 2013

Road For Master Sains : Permulaan Bab Baru Kehidupan


Alhamdulillah lagi sekali... aku dah berjaya lepas Master Sains nie... Segala penat lelah dan rintangan aku dah citer kan secara tersirat dalam entri yang nie ( ENTRI MASTER)... Kali nie aku cuma nak terangkan kepada yang nak tahu...berkenaan apa yang aku buat untuk Master Sains nie... Lebih tepat lagi.. Master (Full with Thesis) nie....

Ok... Master dengan tesis nie memang berbeza... Sebab perjalanan pengajian bukan terikat pada jadual waktu pembelajaran macam peringkat ijazah atau Master tanpa tesis... Ok...sebagai permulaan.. Tempoh asal diberi cuma 2 - 3 tahun sahaja... Dalam tempoh tu.. korang cuma kena ambek 9 jam kredit subjek pembelajaran je... Subjek nyer bebas mengikut kesesuaian tesis (Sekarang dah tak wajib rasanya)... Pandai-pandaila korang uruskan masa sepanjang 2 tahun tu untuk isikan subjek 9 jam kredit tu (biasanya satu subjek 3 kredit).

Macam senang je kan... 2 tahun belajar.. 3 subjek je... Piece of cake je la!! he he he... Anda pasti? Yang part barunya berbeza dengan peringkat ijazah.... korang kene buat satu projek penyelidikan... Projek penyelidikan nie bukan senang-senang je korang dapat dari lecturer yer... Takde dah eat with spoon... makan suap-suap nie dah takde dah... (Olololo manja manja gituuu)... Korang kene cari sendiri! Mungkin ada yang pensyarah akan tolong...tapi kebanyakannya... korang yang kene fikir sendiri apa benda yang korang nak buat.... Dari skop besar...ke skop kecil... Dari A... to Z... Dan yang paling penting.... Keaslian projek tu... originality projek tu... Projek yang masih belum dibuat orang! It's totally new projek!

So...no copy paste... takdenyer rujukan 100% sebijik sama... Nak pakai ingat buta-buta tanpa faham teori dah tak wujud... Nak ingat rumus matematik tanpa tahu asal-usul dah tak boleh pakai... U must know everything bermula dari basic! Tak kisah la sejarahnya... teori asasnya... rujukan paling awalnya... Proses perkembangannya... Semuanya kene tahu... Cuma levelnya takde la setinggi PhD... PhD kene ada novelty yang sangat solid...Originality yang sangat kuat untuk dipertahankan masa disoal dalam satu sesi dialog dengan beberapa Profesor.. Kirenye Master dengan tesis nie sebagai persediaan ke arah level tu... Dan seriously.. kalau korang yang kene cari sendiri topik apa yang nak dibuat... Pecah kepala beb!

Contoh... nak design bentuk kereta baru... Sebab minat kereta kan... Skop besarnya...design body kereta... Ok... kene selidik dulu...part mana yang banyak bagi masalah.... Bukan pakai teka dan ramal je... Rujuk bahan bacaan rasmi kajian akademik.... Cari sampai jumpa! Lepas tu katalah korang dah jumpa bahagian belakang (ada 5 rujukan kata benda yang sama)... Ok... diperincikan lagi bahagian belakang mana yang paling teruk dan kenapa? Apa sebabnya? Apa teori di sebalik kekurangan tu? Mana buktinya? Sapa cakap? Bagaimana nak improve kan nya berdasarkan teori-teori yang ada? Macam mana nak implement kan teori tu? Pakai rujukan mana? Apa signifikan dia  in terms of costing dan sebagainya? Komfem ker takde orang buat lagi? Ke idea celop jer? Apa dia punya scope of limitation? he he he... tu baru nak cari topik kan...bukan start buat projek lagi....:)


Satu lagi... projek penyelidikan dalam akademik nie mementingkan keasliannya berdasarkan rujukan-rujukan kajian yang disahkan benar, berdasarkan teori-teori dan kaedah-kaedah yang diakui tepat dan benar... dan korang kene buktikan yang ianya belum dlbuat oleh sesiapa pun.... DI SELURUH DUNIA.... bukan setakat kat Malaysia je yer... di dunia... Contoh la korang dah jumpa satu idea bernas... lepas tu korang dah buat dah separuh jalan...tetiba korang terjumpa di rujukan mana-mana bahagian di dunia nie yang idea tu dah dibuat... Korang TERPAKSA cari idea lain atau mengubahnya untuk mengekalkan ketulenan topik itu..walaupun benda tu dah separuh jalan.. Sakit hati? Tak adil? Itulah dia master dengan tesis...he he

Dalam proses penyelidikan nie... memang tak dibenarkan sama sekali menyalin bulat-bulat apa yang telah ditulis... No copy and paste! Walaupun korang dah bagi nama rujukan mana-mana... Korang kene olah sendiri ayat tu dengan ubah cara penyampaian tapi tidak mengubah maksud yang cuba disampaikan dalam rujukan tersebut.... Even nak guna gambar sahaja pon kene tulis rujukan mana! Ala... takdenye pensyarah rajin nak cek.... Ye ker gitu? Jangan risau...pensyarah ada cara mengesan penipuan menyalin nie... Lagi pun depa nie expert dalam bahagian depa... Korang menipu...tunggu je ler akibatnya... muahahaha
 
Macam mana proses nak buat projek penyelidikan nie? Prosesnya kebiasaan macam nie... semester pertama.. penghasilan kertas kerja penyelidikan... Proposal untuk dibentangkan kepada pensyarah...Jika setuju....Ok...senang la citernye... Kalau tak setuju....proses penulisan kertas kerja terpaksa dimulakan semula... Lumrah pembelajaran master... Bila proposal dah lulus.. baru ke proses seterusnya... Mencari rujukan tambahan dan mereka atur bagaimana proses penyelidikan nak dibuat... Lepas tu prose mencari bahan dan alat... Proses set-up alat (kalau melibatkan eksperimen)... Proses mengambil data dan menganalis data.. dan kemudian proses penulisan... Percaya atau tidak... ramai yang paling malas di bahagian penulisan.. he he...

Rujukan pulak kenelah rujukan yang sahih...macam korang nak gunakan hadis-hadis...Pastikan jangan digunakan hadis dhaif sebagai rujukan... Macam tu la proses buat tesis nie... Rujukan kenelah sahih benar dan dipersetujui oleh scholar dunia yang lain... Kebiasaan... jurnal dan konferens... Surat khabar dan risalah majalah...tidak digalakkan kerana sekarang banyak yang tak betul... Sebagai rujukan tak rasmi...ok..tapi untuk tesis penyelidikan...Baik jangan...nanti korang yang akan bermasalah... Untuk sepanjang pengajian tu.. korang kena jugak buat satu jurnal dan dihantar, dan diterima ke mana-mana yang dicadangkan.. Jurnal tu hasil dari projek penyelidikan korang la kan.... Tak semua penulisan jurnal kita diterima yer... Banyak kene buat balik... Syarat nak grad master nih.....

Dah nampak kan sikit-sikit proses dia? Ok...tambah lagi sikit... Proses penyelidikan juga melibatkan orang ketiga... Contohnya kalau korang guna kelengkapan makmal...kenelah bergantung juga kepada staf makmal..keadaan alat kelengkapan atau bahan spesimen tu sendiri... Kalau alat atau bahan spesimen tu selalu rosak atau tak capai tahap piawaian..akan mengundang masalah jugak...ambil masa nak repair... kalau rosak lagi.. kene tunggu lagi... ada juga bergantung kepada orang luar bila melibatkan pembelian alat... Lambat prosesnya...lambat lah kita.. sebab nak tak nak...kene tunggu....Nak push.... korang dibenci...lagi lah tak jalan proses tu... Kalau langsung tak push... langsung tak gerak! Cam mana tu...he he he

So...kesimpulannya... belajar master dengan tesis bukan belajar dalam kelas jer... Bukan setakat teori je... Hafal dan luahkan dalam exam...Pastu nak hubungkan dengan realiti...tak tahu ape ke bende pon! Taaakk.... Banyak proses belajarnya... belajar berdikari...belajar menguruskan masa... belajar berkomunikasi dengan pelbagai jenis ragam manusia... belajar cara penulisan akademik... belajar menghubungkaitkan teori dalam buku dengan keadaan sebenar dalam eksperimen yang korang je tahu keadaan dan masalahnya.. Belajar bagaimana menyelesaikan masalah berdasarkan rujukan teori dan adaptasi pembacaan ilmu... belajar berinteraksi dengan orang luar negara.. Macam-macam.... Seronok....tapi memenatkan...hu hu..

Bukan nak menakut-nakutkan... Tapi itulah realitinya... Kepada mereka yang bersedia saja mampu mengharunginya tak kira kejap atau lama... Sepanjang aku dalam dunia master aritu... Ramai jugak yang kecundang separuh jalan... Nak kata tak bijak...Ramai dari mereka tu genius... Masa ijazah dapat First class kot... SPM tak yah cakap la... Setakat stret A tu tak pandang dah... Kalau tanya sifir tu..belum sempat kelip mata dah jawab dah.. Tapi kenapa??

Sebab pembelajaran master dengan tesis bukan seratus peratus bergantung kepada kecerdikan dan kepandaian.... Tapi separuh daripadanya adalah datang dari semangat dan usaha yang mantap meneruskan proses pembelajaran yang pelbagai.... Kerajinan dan istiqamah sangat penting dalam pembelajaran peringkat master dan PhD... Genius itu cuma bonus... Semangat waja itu yang utama...Sesape rasa nak test semangat dia level mana... cubalah ambek master dengan tesis atau PhD nie..hehehe. Alhamdulillah dah lepas Master... Rehat kejap... penat bai... Sangat penat... Keadaan aku sekarang seperti bawak kereta dan berehat sebentar di RnR... Jap lagi nak start enjin lagi... hihihi~~


P/S: PhD..... I'm coming ! Tunggulah entri nya nanti...:)

Sunday, September 8, 2013

Teori Konspirasi - Apa Peranan Simbol


Ramai yang berminat pasal teori konspirasi dunia hari ini... Golongan yang meminati teori konspirasi nie komfem tahu dan penah dengar perkataan-perkataan nie... Freemason....Illuminati... Mata Satu... Dajjal... dan banyak lagi.... Tapi ramai yang suka dan minat teori nie tapi tak faham di sebalik apa yang disampaikan.... Lebih-lebih lagi pasal simbol-simbol diorang dan peranannya...

Geng-geng yang minat tapi tak mahu mendalami nie mulalah menyebarkan berita-berita palsu... Sampai bungkusan nasik lemak pun disamakan dengan lambang segitiga illuminati tu... Logo Rabia tu pun disamakan dengan logo freemason... banyak lagi la simbol-simbol dan logo yang disamakan secara membuta tuli.... Aiyooo.... Kene la faham di sebalik maksud yang disampaikan dulu....

Nak faham simbol-simbol nie... Kenela kaji dulu... apa maksud di sebalik simbol dan logo tu.... Setiap logo dan simbol ada maksudnya....Dan setiap logo dan simbol tu ada sejarah dan tujuannya.... Jangan pakai petik pastu tuduh terus tanpa selidik dulu.... Macam logo asal melayu...kenapa kebanyakan logo di nusantara kebanyakannya berwarna merah putih... Kenapa simbol empat jari digunakan dalam simbol Rabia - Free for Egypt? ... Kenapa lambang bulan dan bintang digunakan dalam bendera Malaysia? Contoh persoalan... Kena la selidik asal-usulnya....

Lady Gaga.. memang terkenal dengan kaitannya dalam gerakan Freemason
Setiap simbol yang digunakan akan ada maksud tersiratnya... Simbol dalam Freemason nie banyak kaitannya dengan sejarah kaballah atau sejarah Mesir kuno yang sememangnya terkenal dengan penyembahan berhalanya...lebih-lebih lagi menyembah jin dan syaitan... Kegunaan simbol dan monumen dalam pergerakan Freemason ini banyak menjuruskan kepada mesej.. penyatuan pemahaman mereka di bawah pemerintahan syaitan.. dan lambang kekuatan mereka... Seperti zaman penyembahan berhala...makin besar monumen dan makin banyak jumlahnya....makin kuatlah mereka...

Satu contoh yang boleh aku bagi ialah... simbol illuminati All-Seeing-Eye... Simbol mata satu tu.... Simbol nie ada maksudnya yang tersendiri... Mana datangnya simbol nie... Bila ia mula digunakan dan kenapa wujudnya simbol nie pada zaman dahulu kala.... Ok... sedikit sebanyak aku citer kat sini.... Asal-usul simbol nie datang dari kerajaan Mesir purbakala.... Nie lambang Tuhan Horus... Tuhan Matahari depa... Horus nie anak kepada Tuhan Isis.. Lahir pada 25 Disember dan disambut oleh 3 Raja ( Tiga bintang sejajar di langit ). Dikatakan akan turun kembali ke bumi untuk memerintah..(Dajjal?)

Simbol mata kiri



Mata Satu juga ditafsirkan sebagai "the eye of Lucifer"... Lucifer nie sape? Lucifer nie kalau bahasa kitanya... Iblis... Ketua segala Syaitan-syaitan.... Iblis laknatullah nie sudah mengangkat sumpah bahawa dia akan memporak-perandakan semua muslim supaya mereka semua masuk neraka jahannam.... Ditafsirkan juga sebagai "mata duniawi".. Sekadar mencari kebahagiaan di dunia semata-mata... Akhirat tidak dipandang langsung... Membunuh jiwa rohani menyuburkan hawa nafsu...(Cuba perhati hiburan dunia sekarang)

Contoh lagi...simbol segitiga... Segitiga dalam Freemason nie ditafsirkan sebagai banyak perkara.... Ada yang menafsirkan sebagai tiga peringkat perubahan zaman sebelum datangnya Dajjal (Pemerintahan bermula di British, kemudian ke US, lepas tu ke Israel)... Ada yang menafsirkan segitiga itu simbol Kabbalah dahulu kala... yang diadaptasi dari tamadun silam kerajaan Mesir.. Yang menyembah Tuhan Matahari iaitu Horus.. Yang sesetengah berpendapat Horus ini adalah dari kaum jin..(Dajjal?)

Hati-hati dengan K-Pop...

Itu contoh di mana simbol memainkan peranan dari segi makna dan sejarahnya... Macam mana nak tahu simbol yang digunakan sesetengah golongan itu membawa maksud yang sama agendanya dengan Illuminati atau Freemason nie? Tengok tujuan dan agendanya... Siapa pengasasnya.. Siapa yang mencadangkan simbol itu dan apa kegunaannya.... Apa kaitannya dengan gerakan Freemason atau apa pertaliannya... Apa kisah di sebalik simbol tu digunakan dan apa rentetan kisah dan cerita semasa proses perdebatan menggunakan simbol itu.... Kaji dan selidik...baru tahu simbol tu ada kaitan ke tak... Contohnya seperti kisah rentetan penggunaan simbol Olimpik di London... Lebih jelas jika diperhatikan kisah yang diceritakan masa Opening Ceremony tu....

Bukan suka-suka petik je yer... Nampak nasi lemak dibungkus segitiga...haaa...Itu illuminati! Nampak seluar dalam (segitiga)... Itu freemason! (Kalau tak pakai..memang "free" la kan..hehe) Nampak si buta sebelah... Itu freemason! Jangan fanatik membuta tuli... Jangan taksub tanpa erti... Jangan jadi macai yang hanya menang sorak kampung tergadai... :)

Tuhan Horus Kerajaan Kuno Mesir

Banyak yang perlu dilihat dan diperhati... dari segenap sudut... dari segenap segi... Kat Malaysia nie... pun banyak yang korang sendiri boleh perhati... Aku bukan nak kata "PASTI" atau "KOMFEM"... Tapi aku rasa di Malaysia nie pun sudah banyak pengaruh Freemason dan Illuminati yang menyerap masuk secara senyap... Simbol... cara perlaksanaan... Monumen-monumen yang sebijik sama dengan arca kuno kaballah... Entah ler... perlu dikaji lagi untuk dapatkan kepastian..


Negara kita nie memang aman.... Tapi dah banyak bentuk ancaman yang datang.... Ajaran "Penyembah Dajjal" dan menular.... Syiah pun dah makin berleluasa.... Tak campur dengan ajaran sesat lagi.... Kita kena sedar dan prihatin dengan perkembangan nie... Memang sekarang masih aman... Tapi sampai bila aman nie akan berkekalan kalau semua nie makin mengembangkan pengaruhnya? Yang aku tahu.. keamanan akan terus dicapai kalau kita mengikut ajaran agama yang sebenar... Bertindak mengikut ajaran yang disuruh Allah... Bukan mengikut ajaran syaitan laknatullah... kan?

P/S: Risau dengan anak-anak kita nanti... Harap kekuatan iman mereka sudah bersedia berdepan cabaran yang menanti...

Friday, September 6, 2013

Cara-cara Memohon Passport Malaysia Buat Pertama Kali | Terkini


Aku dan wife dengan buat pertama kalinya baru nak buat passport.... Saje je nak ada jugak passport....Duk tengok kengkawan buat passport kan... Aku pun nak jugak la...macam bes jer...he he.. Bukan apa.. kalau ada rasa nak jalan-jalan ke negara jiran ker... nak pegi mana-mana di luar negara untuk berjalan-jalan ker... sekurang-kurangnya aku dah ada passport kan.... Tapi nak buat permohonan passport nie... kene la ada persiapan sikit... Sikit jer... tak banyak...tapi kalau dah ada semua benda yang kene bawak nie...senang la sikit prosesnya.....

AL-FULUS a.k.a DUIT
Nie memang kene bawak... sebab nak buat passport nie bukan free bang... kene bayar.. Macam aku...aku mohon untuk 5 tahun terus... kene la bayar RM300.. Aku....pastu wife....anak aku.... habis la time tu dekat RM750! Gigil jugak la kan...haha. Anak bawah umur 12 tahun harganya RM150 untuk 5 tahun... So...kalau korang ada 4 @ 5 orang anak... bersedia lah....he he he...

DOKUMEN
Haaaa.....nie senang jer... bawak je MyKad korang... fotostet siap-siap... bawak satu copy jer... nak buat dua tiga pun ok jer... Bagi yang anak bawah 12 tahun nie... kene bawak MyKid, salinan fotokopi MyKid.. dengan surat beranak dia berserta satu fotokopi.... Kene isi borang paper tak? tak perlu dah... Semua dia cek dalam sistem jer... Dalam MyKad tu jer... senang kan? Cepat sikit proses tu....Pastikan ibu jari korang selamat dari segala luka dan kecomotan...

GAMBAR
Haaa.... Nie memang wajib ada....bawak sekeping sorang je..bawak lebih lagi elok... Gambar passport sekarang dah tak guna background biru dah.... Guna background putih... Pastikan masa nak amek gambar tu.... pakai baju kaler terang sikit bagi kontra dengan background putih.... Jangan pakai baju belang-belang ke bawah.... Nanti bila masuk dalam passport, dihitamputih kan... Jadi macam banduan pulak nanti...ha ha ha...

HENSET
Nie bukan untuk kegunaan mohon passport....tapi untuk mengelakkan keboringan masa menunggu proses nak buat passport nanti... ha ha ha... Bawak smartphone lagi ok...Install game bebanyak... main la lama-lama sampai nombor giliran korang dipanggil..Kalau tak bernasib baik.. ada la dua tiga jam....hihi

Tu jer... senang kan... Ok... proses nak buat passport nie ada tiga peringkat.. Pertama...amek nombor... Kalau nasib baik...takde orang.... kejap la kan... kalau lama... tu yang kene ada henset tu... he he... Lepas tu bila nombor giliran korang dipanggil... serahkan semua dokumen dan gambar tu... Akan ada la proses dia dalam 4 @ 5 minit.... Habis proses tu... tunggu dipanggil lagi untuk bayar pulak.. lepas bayar... pegi la melepak mane-mane sebab untuk ambek passport tu makan masa lame sikit.... Cam aku aritu, siap g sarapan pagi..tibai roti kosong dengan teh tarik...sambil layan tengok rancangan TV pepagi...

Dalam lebih kurang sejam lebih-lebih sikit... nombor korang akan dipanggil lagi...Kali nie amek passport je... Sediakan MyKad nak comfirmkan yang tukang amek nie tuan empunya diri... Pastu habis la.... Dah selesai.... sonang je kan.... Tapi yang tak berapa senang kebiasaannya...lama menunggu...huhu.

Okeh... selesai pasal passport... sekarang tibalah masanya check nak pegi mana..... Godek-godek website jalan-jalan cari cara nak habiskan pitih... Bandung.....Bali....Chiang Mai... Ho Chi Minh... Kota Bharu... Kuala Lumpur.... Ehh?? Semoga dipermudahkan....:)

P/S: Kalau setakat nak pegi negeri sobolah..tak payah passport yer.. Passport untuk ke luar negara jer.. Macam nak buat haji..kene la ado passport...

Wednesday, September 4, 2013

Apabila Minyak Naik Harga.. | Kesan dan Akibat


Semua tahu kan minyak petrol di Malaysia nie naik harga lagi bermula 3 September 2013 sebanyak 20 sen.. Sebelum nie minyak RON95 berharga RM1.90 dah jadi RM2.10 seliter... Nampak sikit je 20 sen tu...tapi impak kepada golongan sederhana sangatlah tinggi... Sebab apa? Sebab kesan dan akibat dari kenaikan harga minyak RON95 tu akan memberi kesan dominos kepada perkara yang lain.... 

Perkara yang mungkin berlaku pabila minyak naik harga nie.... Kenaikan harga barang runcit... memang ler kalau dikira logiknyer tak la kan...sebab pemborong dan peruncit guna lori untuk penghantaran...which is depa nie tak guna minyak petrol RON95 pon....depa guna diesel... Tapi itulah hakikatnya... Mesti akan ada kenaikan harga barangan runcit....

Satu lagi yang bakal berlaku nie.... Kenaikan harga barangan ayam, daging, dan ikan... Tunggu dan lihat je ler... Sekarang nie pun dah jauh beza harganya kalau nak dibandingkan setahun lepas.... Sebelum minyak naik harga aritu pun dah naik harga ayam... Tunggu la lagi dua tiga minggu atau dua tiga bulan lagi... mesti ada kenaikan harga.... 

Tambang teksi dan bas pun turut naik! Percaya atau tak.... perkara nie pun dah dikhabarkan telah dalam proses nak naik harga tambang.... Pelik kan... kebanyakan teksi kat Lembah Klang nie guna NGV kot.... Kenapa sebab minyak petrol RON95 naik, depa naikkan tambang? Strategi pemasaran? Bas pun sama.... bas guna diesel.... Tapi dah dengar-dengar dah cerita tambang bas dah naik..... Kenyataan dan realiti kehidupan....

Satu lagi perkara yang turut naik bila minyak naik harga ialah.....Ramai yang akan NAIK ANGIN!! Marah la wei.... dah la duit dalam poket nie dah tercungap-cungap je nak uruskan kewangan semasa.... Kene pula re-bajet sebab minyak naik harga... Ye la...orang yang bergaji besar mungkin tak terasa kan...tak faham apa yang dialami golongan kebanyakan nie.... Siap boleh bagi reason... Kenaikan minyak takde kesan sebab depa guna motor..tak terasa sangat... Nie reason yang sangat hampeh dan sangat kecik skop pemikirannya.. Dah terkantoi di situ level pemikiran depa yang sangat jelas berada di bawah tempurung dan mementingkan diri sendiri semata-mata....  Cakap 1Malaysia... Sila berfikir atas dasar 1Malaysia la kan... 

Sebab apa minyak naik harga? Banyak bahan bacaan dalam internet... Yang mana betul yang mana salah... wallahuallam... Semua boleh kelentong mengikut daya kreativiti masing-masing... Aku pun dah tak tahu yang mana betul yang mana salah.... Semua reason ada sebab musababnya...dan sebab-sebab dan hujah yang diberi semuanya nampak logik dan seakan-akan benar... So.... nak tak nak.... terima tak terima... Kita nie terpaksa terima je la! Walau apa pun kebenaran di sebalik kenaikan harga minyak tu... Kesannya tetap sama... Minyak dah naik...kita nie powerless nak ubahnyer sekarang.... Nak tak nak...Kita yang akan merasa.....

So...apa yang kita perlu buat sekarang... Pecahkan stesen minyak? Mengamuk bagai dan mencarut dalam Facebook dan Twitter? Mengutuk macai-macai yang sememangnya cuma tahu sesuatu isu yang timbul tu sekadar hujung iceberg sahaja? Memboikot penggunaan minyak (sementara waktu) lepas tu guna seperti biasa bila kemarahan dah reda? Apa tindakan kita??

Semuanya tu sementara jer... melakukan tindakan ketika marah... lepas dah reda...ramai yang akan lupa... Itu SILAP kita... Apa yang kita perlu buat...Terima segala apa yang berlaku... Dan INGAT...Ingat segala  janji yang ditabur... Ingat segala tindakan yang dihulur...Dan tambahkan ilmu...tambahkan pengetahuan tentang isu semasa dengan banyakkan bahan bacaan yang pelbagai... Analisis dan INGAT (jangan lupa) segala apa yang berlaku bermula dari sekarang sehingga kita ada power balik nak bertindak... nak mencorakkan perjalanan negara kita (Pilihan raya).... Jika segala perubahan...segala transformasi yang berlaku sepanjang tempoh tu...korang setuju....so kekalkan jelah.....jika tak setuju...banyak kemudaratan....Beranikan diri... korang cuba ubah...fikir dari sekarang... Ini negara kita... Sayangilah ia seperti mana kita sayangi diri kita.. Yang penting...INGAT SEGALA APA YANG BERLAKU bermula dari sekarang... Aku tahu rakyat Malaysia nie sudah BIJAK... Gunakan kebijakan itu ke jalan yang benar..

Negara nie lah nanti akan jadi tempat di mana anak-anak kita akan membesar nanti... Bagaimana kita nak membentuk persekitaran yang selamat dan bahagia kepada anak-anak kita nanti.... Cuba renungkan dan fikirkan... Kita kan negara merdeka... ada kebebasan... Gunakan sepenuhnya....Jangan bertindak mengikut emosi... bertindaklah secara matang... Don't be a macai (mana-mana pun sama) anymore... be a Malaysian.. Kitakan 1Malaysia..

P/S: Kebebasan memilih di tangan kita... Terima, fikirkan, dan bertindak secara matang...

Sunday, September 1, 2013

Keropok Lekor Yang Sangat Sedap | Seri Keropok Lekor


Besar, sedap dan murah..
Kalau di Terengganu... Keropok lekor Losong la yang best kan... Kat Kuala Besut pun dah kirenye boleh tahan dah.... Tapi di Kelantan, ada satu tempat yang sama level sedapnya... Silalah mencuba keropok lekor home made (buatan sendiri) nie di Bachok, Kelantan... Namanya... SERI KEROPOK LEKOR !! Sangat best dan murah!

Sedap bai... rasa dia unik... penuh dengan rasa ikan dan kepejalan yang membuatkan korang rasa nak lagi dan lagi... Beli sikit komfem patah balik nak beli lagi.. he he he.. Macam ter over la pulak kan.. Tapi tu ler gambaran kalau dah rasa...komfem nak lagi... Semestinye di Seri Keropok Lekor.. keropok lekor asli..

Banner Seri Keropok Lekor
Harganya berpatutan...seringgit sebatang.. sebatang bukannya kecik..besar bai.. Memang murah dan sedap.. Lokasi kedainya pulak.. berdekatan dengan Pantai Irama, Bachok, Kelantan... Berdekatan dengan masjid besar warna kuning tu.. Nak pin point kan kedainya kat mana tu agak susah kan.... Takpe...nanti ada diberi nombor telefon..korang boleh contact si pemilik kedai tu kalau nak cari kedainya kat mana....

Dijual terus selepas direbus...fresh dan panas-panas lagi!

Beli keropok kat sini...pastu makan kat Pantai Irama sambil berkelah.... Pergh...memang masyuk dan menceriakan suasana... Rasa keasliannya tu menggambarkan keaslian keropok lekor Kelantan yang ala-ala terengganu... Macam mana tu? Haaa....kenelah rasa...baru tau kan..:)

Ok.... Kepada yang berminat, boleh la mencuba dan menghubungi no ini....Nama tuan miliknya... SERI.. Nombornya.... 017-3297789. Boleh contact kalau ada pergi ke Bachok atau nak buat tempahan penghantaran ke mana-mana... Cubalah berbincang kalau nak... =)

Signboard tepi jalan..

Seri Keropok Lekor nie masih baru... kedai dia pun rilek-rilek je lagi... cuma rasa keropok lekornya tu melebihi kebaharuan dan kerilekan kedainya tu.... Cubalah dan rasailah sendiri... Buat santapan sendiri dan pemberian kepada kawan-kawan nanti...Komfem berbaloi-baloi....:)

Kedai dia cam nie je baru.. akan ada pembaharuannya nanti..
Kat sini bukan saja ada jual keropok lekor...ada jugak keropok sira, keropok keping yang di order khas dari Terengganu.... keropok segera dan segala jenis keropok la kan... Dengar cerita.. nanti akan ada jualan-jualan produk ikan yang lain.... Mesti ada yang tertanya...macam mana aku boleh terjumpa kedai keropok lekor yang best nie kan.... Sebabnya... Aku suka lepak-lepak bersantai bersama wife dan anak di Pantai Irama nie... Banyak kedai dah dicuba...dan kedai nie yang paling best keropok lekornya... Cuba lah..;)

P/S: Aku dah rasa.. dah beli.. dah habis dan nak lagi!!
Ping your blog