Sunday, October 13, 2013

Menuju Ke Menara Gading : Episod 5 ( Isi Permohonan )


Lepas dah setel cari supervisor... dah contact dan komfem yang tu supervisor korang... Boleh la isi online... nie UK dgn Aussie je rasanye... US kene isi manual...hantar by pos... Tah ler... Aku terbiasa dengan sistem UK je nie.... Isi application online dalam website universiti yang korang dah pilih tu... Yang mana takde maklumat..tinggalkan dulu.. takpe... Contohnya korang tak ambek IELTS lagi ker... tak dapat sponsorship lagi ker... takpe... teruskan dan isi je dulu....

Lepas dah isi... submit... tunggu je la... Yang mana rasa nak pegi guna scholarship... apply je dulu jugak... Pasal offer letter nanti baru attach balik masa tengah proses kelulusan permohonan tu.. Baru cepat sikit proses.... Yang mana macam aku nie..keje dengan UPM, kenela isi jugak permohonan cuti belajar... Proses dia lama.... I mean... lamaaaaaaaaaaaaaaaa sangat.... Nak setel dari submit borang cuti belajar dan scholarship under kementerian hingga dapat keputusan rasmi dapat ke tak permohonan kita tu... makan masa selama 3 bulan! Yup... tiga bulan... Kalau ayam bertelur... dah jadi anak ayam dah... he he he

Kenapa lama? Macam nie sedikit sebanyak proses dia... lepas hantar borang permohonan... dibawa ke mesyuarat bahagian... lulus kat sini...di bawa ke mesyuarat senat...kalau keje under gobermen..nie kira meeting bos-bos la kot... biasanya kalau korang hantar akhir bulan... korang kene tunggu sebulan.. kalau nak cepat.. sila hantar awal bulan... lulus di senat.... baru dibawa ke kementerian untuk kelulusan biasiswa.. Biasanya tempoh antara senat dan kementerian makan masa sebulan.. Tu pun kalau takde delay meeting mana-mana.... Kalau tak lagi laaaa lama... Ok... kata lah nasib korang baik... takde delay meeting dan kuota masih ada... maka luluslah di peringkat kementerian... barulah dikeluarkan surat rasmi.... Alhamdulillah... The journey is on!

Menariknya... dari keputusan meeting nak dapat surat rasmi...biasanya seminggu baru dapat.... Lepas dapat surat rasmi dari kementerian... kene tunggu seminggu lagi baru dapat dokumen rasmi dari pihak universiti.... So..dua minggu dekat situ jer... Tup tup tup.... dekat tiga bulan... Macam aku dulu...hantar akhir bulan enam... akhir bulan sembilan baru rasmi dapat.... So.... tiga bulan la kan... Proses menunggu yang sangat lama...huhuhu. Wife aku cakap ape..... Janji dapat! So positive! Bagus untuk masa depan....:)

Kalau under MARA lain cerita... tapi dengar citer lebih kurang tu jugak... Aku tak tau sangat yang mintak under MARA.. tapi MARA lebih tegas kot dari segi pemilihan universiti yang korang nak sambung belajar... Dia tengok ranking list... So... boleh cek dari sekarang ranking list setiap universiti di dunia nie mengikut bidang masing-masing... Kalau ranking dia bagus... top ten ranking... senang ler dapat... Melalui kementerian pun sama... Rajin-rajin la cek ranking list tu... Sebab nanti dia akan mintak bukti ranking list dari korang...he he

So.... dari apply online di website universiti yang korang nak pegi... sampai dapat semua dokumen rasmi dari kementerian atau MARA.... lebih kurang 4-5 bulan.... So.... prepare la awal-awal... Jangan rasa nak sambung belajar bulan depan...bulan nie baru nak terhegeh-hegeh nak buat semua benda... Perlukan perancangan teliti dan rapi... kesabaran yang tinggi... dan azam yang teguh... Kalau tak separuh jalan je jadi... pastu cancel...sebab banyak benda boleh berlaku dalam tempoh 4-5 bulan tu.... Banyakkan berdoa dan bertawakkal... Insya Allah...

Apa persediaan yang patut dibuat sepanjang tempoh 4-5 bulan tu? Banyaaaaaaak... banyak benda boleh dibuat... kalau duit poket tak tebal... tebal-tebalkan... Simpan la duit untuk persediaan nanti... Jangan kata dapat scholarship kita tak payah risau pasal duit... Sebelum dapat scholarship tu.. korang dah kene salur banyak duit dah untuk persediaan sahaja... Kalau bujang... simpan la dalam RM5000.... kalau dah ada tanggungan anak bini... darab la RM5000 tu dengan berapa orang yang ada... Serius nie... memang macam tu.... nie la orang kata.... NO PAIN, NO GAIN.... memang sakit dulu awal-awal.....huhuhu

Apesal banyak sangat kene simpan duit? Sebab kebanyakan proses memang pakai duit kita dulu.... Dari mohon passport....VISA.... TB Test.... Medical Check-up... Setem hasil... minyak ke sana ke mari.... IELTS... semua guna duit yang banyak jumlahnya... Nak senang dan tak berhutang... simpan awal-awal... Jangan harapkan bantuan orang sangat pasal duit nie... Korang mampu.... simpan je la... Susah dahulu pendapatan.. 

Selain duit poket.... yang mana takde passport...boleh buat permohonan passport baru (link), Kalau ada saman dan hutang.... selesaikan dulu semua tu... kalau yang tak bayar PTPTN dan di blacklist... kene selesaikan hal tu dulu.... IELTS boleh amek masa tu kalau tak ambek lagi.... Amek kursus BTN pun boleh jugak masa awal-awal tengah apply online tu... Under MARA lain...lepas dapat surat rasmi rasenyer... Buat la ape-ape yang patut untuk persediaan sambung belajar korang tu.... Rancang dengan teliti...Sebab bila dah dapat semua dokumen tu nanti... Banyak masa habis kat situ jer... Kelam kabut jadinyer nanti... nanti aku citerkan di lain entri... 

Ok.... katelah korang dah dapat secara RASMI berkenaan surat offer universiti... dah dapat biasiswa... dah setel BTN....IELTS pun dah lepas with flying colors...  Maknanya korang dah separuh jalan menuju ke menara gading.... Dah selangkah ke hadapan untuk proses sambung belajar... So....lepas nie nak setelkan je... Akan aku citerkan di Episod 6... =)

P/S: Kejayaan seseorang bergantung pada usahanya.. Berusahalah dan berdoalah...

Friday, October 4, 2013

Menuju Ke Menara Gading : Episod 4 (IELTS Test dan BTN)




IELTS test atau nama penuhnya International English Language Testing System nie adalah salah satu syarat utama kalau nak sambung belajar ke luar negara... Ada satu lagi test kalau tak nak ambek IELTS nie... Satu lagi tu dipanggil TOEFL Test.... Maksudnya Test of English As a Foreign Language....

Aku suka ambek IELTS lagi berbanding TOEFL sebab selepas di survey..... Dengar citer TOEFL nie lagi susah berbanding IELTS... Orang yang English tak power nie takkan nak ambek yang lagi susah kan.... huhuhu. Standard IELTS pun dah makin susah dah sekarang.... So, prepare la awal-awal bagi sesape rasa nak sambung luar tu...

IELTS nie ada empat bahagian test dia... Ada Listening...Speaking...Writing...dan Reading... Sediakan duit sebanyak RM600++ untuk ambek test nie... Kalau yang dah ambek sebelum nie... Kalau dah lepas 2 tahun..kene ambek lagi... Sebab IELTS test nie valid dia 2 tahun jer... Ok.. Setiap satu akan dinilai kemudian di overall kan.... Bagi aku part paling susah...speaking dengan writing.. Walaupun dah biasa tulis tesis dalam english nie... Tapi bila exam nie lain sikit.. sebab menulis pakai tangan memang berbeza dengan menaip dekat microsoft word nie... Takde auto pembetulan! kekadang kalau tulis tu dah terlupa dah grammar tu...lagi-lagi termasuk skali english Malaysian... U know what I mean laaa kan.... hehe

Speaking pulak yang susah nya sebab nak bercakap dengan grammar dan standard bahasa yang betul dan tinggi.... Aku nie jenis terbiasa english Malaysian....lagi.... Kekadang tu ada terbubuh "lor" la kar blakang.... Translate direct la kekadang... Memang kalau masuk test... takkan dapat tinggi punyer... Tu tak masuk gagap gabra gementar duk depan examiner lagi...hihihi... Masa test yang terbaru ari tu... Boleh aku blank dan blur masa test... Syarat utama test speaking ni ialah...jangan senyap! So..aku merapu la ikut suka sampai lari topik menggila jauhnya... Ha ha ha ha... Aaaah..yang penting aku dah lepas... yeyeeeeah~~

Listening dengan reading takde masalah... sebab dah cukup buat latihan... Kalau bab listening.. kena biasakan dengar sleng english UK atau Aussie.... Memang terkezut la sesape yang ingat english standard cikgu sekolah atau lecturer kita masa kat Uni jer...Pernah dengar kan dialog citer Harry Potter? Haa... macam tu ler sleng dia...campor pulak dengan laju giler cakap macam kereta Ferrari tengah masuk gear 5... memang kena practise bagi yang tak biasa.... Korek-korek telinga sikit...

Reading pulak lebih kepada pengurusan masa.... Ada 4 article panjang...I mean panjaaaaaaaaang.... Kalau nak baca macam baca surat khabar tu... 15 minit habis kat baca artikel tu jer... ada lebih kurang 10 soklan setiap artikel... kekadang isi tempat kosong, kekadang kene simpulkan setiap perenggan dengan satu ayat... Kekadang soklan tu memang kene betul-betul faham pasal artikel tu baru boleh jawab (maksudnya takde dah jenis macam sekolah..cari perkataan sama..pastu baru baca...Tarak!) Nak jawab semua tu hanya dalam masa sejam...  Pandai-pandaila nak hidup... muahahaha...

Band paling tinggi adalah 9... dan biasanya kalau nak ke luar negara...kene dapatkan sekurang-kurangnya Band 6.5.... Senang tak nak dapat 6.5? Ibarat macam nak dapatkan B+ dalam subjek hard core la kot... memang kene practise... Kalau dah power english....Cakap english lagi laju dari bahasa dialek kampung sendiri tu.... itu lain cerita aaa....Ini level biasa-biasa punya ceritaaa...

Mana nak ambek test nie? Korang boleh Google jer... Kat Malaysia nie ada dua pusat yang buat test nie... Satunya British Council... Satu lagi IDP... British Council tu ada dekat Jalan Ampang..IDP pun ada kot dekat-dekat tu... Tapi aku ambek dulu dekat IDP Subang Jaya... Dekat dengan Taylor University tu.. Korang taip je dekat Google tu.... Senang je sekarang... Segala maklumat ada di hujung jari... jangan pulak tengok kat jari korang...Itu namanya sengal...

Satu lagi bab penting kalau nak ke luar negara... kene sertai kursus BTN... Birotatanegara... Nie wajib ok... Korang kene hadirkan diri ke kursus nie yang biasanya 5 hari 4 malam.... Dalam nie korang akan diberitahu tentang sejarah.... tentang isu-isu semasa...tentang undang-undang perlembagaan Malaysia.... Dan lain-lain... yang nie ada LULUS tak lulus jugak... So...sepanjang berada di kursus.... Please behave....he he he...

Ok... timeline sudaah (Episod 1).... Persediaan Mental pun sudaaaah (Episod 2)... Cari supervisor pun dah sudaaah (Episod 3)... Kali nie IELTS dan BTN.... So...lepas nie apa nak buat? Jom baca entri seterusnya...Episod 5... jeng jeng jeng......

P/S: Yang penting...usaha..usaha..usaha....baru bertawakal..

Tuesday, October 1, 2013

Menuju Ke Menara Gading : Episod 3 (Mencari Supervisor)


Ok.... dah baca Menuju Ke Menara Gading Episod 1 dan 2? Kalau tak...baca tu dulu... baru rasa macam baca cerita bersiri...he he.. Kali nie nak citer berkenaan first step nak sambung belajar.... Mencari Supervisor korang kat sana nanti.... 

Senang je kan cari supervisor... bukak website U tu...godek-godek bahagian list pensyarah... pastu terjah la kan.... Send emel bla bla bla... pastu tunggu.... camtu? Rilek.....Rilek brader brader rilek.... Bukan semudah tu bai... First kene tahu apa latar belakang dia... Latar belakang akademik dia... achievement dia... Kalau stakat pencapaian sama level dengan pensyarah kat dalam Malaysia...baik sambung dalam jer... Kita nie dah ada ramai pakar-pakar dalam sesetengah bidang..... Cek Curriculum Vitae dia dulu... 

Lepas dah jumpa yang hebat lagi mabeles tu... Kene cek latar belakang darah daging dia... Dia nie Jewish ke ape ker... Anti-racist ke.... Orang kat luar tu pelik-pelik... Ada yang racist...ada yang memang jenis tak suka muslim... tak suka wanita bertudung... tak suka Asian people... kena cek betul-betul tang nie... Sebab supervisor kita kat luar negara tu.... Ibarat nyawa kita yer... jangan main-main... belajar peringkat PhD nie 70% bergantung pada supervisor... Sebab tu jangan main sebat jer...

Untuk selamat... baik survey dulu dari sini guna pensyarah kat sini... mintak pendapat dan nasihat... Sebab kebanyakan depa nie dah belajar di luar negara... ada contact lagi...dah jumpa sesetengah lecturer luar tu... so lebih baik mintak pendapat dari depa semua.... Pastu kalau ada kawan yang tengah sambung belajar kat luar tu... Mintak la nasihat dari depa juga... Lebih baik kalau kawan tu duk di universiti yang kita nak survey... Mintak tolong tanyakan detail-detail macam nie: Student under dia average brapa tahun habis... Dia racist ke tak... ramai ke tak student Asia dia... dan sebagainya....

Lagi elok kalau ada peluang jumpa terus face to face dengan bakal supervisor tu... Try berbincang satu dua topik... Topik yang related dengan bidang dia.. tengok cara dia melayan kita nie...  Sebab kekadang lecturer luar selalu jugak datang ke Malaysia untuk Konferens... Simposium... lawatan kerja... Ataupun korang yang pergi melancong ke luar negara... berpeluang berjumpa terus di ofis dia kat sana... Lagi senang... Kalau ok... mungkin boleh bagitau terus nak sambung dengan dia....Tengok apa reaksi dia... Muka "Waaah" ke atau muka "Get lost"...hehe

Bila dah tanya sumer bagai macam tu... dan dah ada nama yang di pick dari pelbagai universiti... baru la contact dia secara sopan... Guna english proper yer.. jangan guna english Phua Chu Kang pulak dalam emel tu... First impression penting jugak... Nie first emel dah nampak english tunggang langgang... Naye beb... he he he... Ok.. Contact la semua list yang dah disenarai putihkan tu... nanti baru korang decide mana yang nak pilih lepas dia dah reply nanti... Bergantung pada jawapan dia serta topik yang dia prefer... Kalau korang minat dengan topik tu.. amek jer la... Kalau takde yang minat... cari la lagi.. atau ambek je yang lebih kurang minat..

Lepas dah reply emel dua tiga kali...berdiskusi through emel dalam dua tiga minggu.... Bergantung pada kecepatan dia reply emel... Kalau masa tu dia tengah bercuti (Biasanya masa Summer kat sana).. memang lambat dia reply.. Bila dah komfem dah... baru apply online dalam sistem website universiti tu.... Isi la ape-ape yang patut... Kalau tak buat IELTS test lagi pn takpe...Cakap akan ambek kemudian... Asal dapat offer dulu... kalau jenis tak lengkap macam tu, akan diberi conditional offer letter... takpe... sebab proses seterusnya memerlukan surat offer letter nie.... 

Nanti sambung lagi citer.... Dalam Episod 4... Berkenaan IELTS Test... hint dia.. kalau English MUET dulu pun dapat Band 3 atau 2 jer... Baik pi belajar amek kelas cepat-cepat.... hehehe... Band 4 pun belum tentu lepas... muahahaha.... 

P/S: Hendak Seribu Daya..
Ping your blog