Ha ha hai semuaa....!! Kali nie Chef Bro Wacana akan menyediakan satu resepi istimewa khas untuk sesape yang tak nak bagi lauk yang terlebih dibazirkan...he he... Ini jugak sesuai untuk dibuat juadah berbuka puasa atau bersahur kerana ada banyak khasiatnya.... Resepi kali ni ialah nasi goreng ala bajet...
Bahan-bahan : (Untuk 2 orang)
Nasi yang dah masak
Ikan (yang direbus atau lebihan singgang)
2 Bawang merah
3 bawang putih
Beberapa kacang peas
budu
sos tiram
Cara menyediakan:
- Tumbuk bawang merah , bawang putih sekali dengan ikan yang dah dicarik-carik isinyer... Ikan tu pada asalnya lebihan singgang semalam yang disimpan di dalam peti sejuk... hehe
- Masukkan bahan yang ditumbuk itu di dalam kuali panas yang ada sedikit minyak untuk ditumis...
- Tengah duk tumis tu...masukkan sos tiram...sedikit garam dan gula dan jugak sos tomato...masukkan sedikit air
- Masukkan budu sebagai pengganti ajinomoto...hehehe
- Kalau tak yakin kesedapannya...boleh test rasa dulu time nie...adjust la mengikut citarasa anda.... Selepas berpuas hati...masukkan nasi
- Dan yang last....masukkan kacang peas yang dah dipotong halus...
- Siap dan boleh dihidang bersama keropok atau timun.....
first time dgr letak budu lam nasi goreng.....hehe....
ReplyDeletemembazir itu amalan syaitan...hee...
sedap ke letak budu sebab tak reti makan budu.. kalau cencaluk tu pandailer..
ReplyDeletebroooooooooooo...lapar niee, anta sini sikitttttt..haha
ReplyDeletewah ada budu tu yg best buat terangkat abisss! :)
ReplyDeletehahaha..letak budu dalam nasi goreng?? pe rase erk??
ReplyDeletelau kat kedai..order nasik goreng..mesti mintak sambal belacan..sbb mesti tak pedas..
Letak budu kompom nasi jd msin ckit..tp mmg sedap kalu da budu~
ReplyDeleteerrkkk budu? budu cmpur smbl belacan.. perghhhh heaven.. hihihi
ReplyDeleteeh ko print resipi ni bg kt aspa boleh x? dia xreti ms ns goreng..kehkehkeh =P
ReplyDeleteletak budu tu.. first time dengar.. bro ni mesti org pntai timur.. mkn nsik grg ngn keropok.. ada budu lagi.. kan? hehe
ReplyDelete