Thursday, January 14, 2016

Krisis Peperangan Di Syria - Kebuluran di Madaya


Dalam daerah Madaya - bandar yang dikepung, kanak-kanak dan penduduk Madaya berlapar.. sanggup memakan daun-daun pokok, rumput, kucing dan serangga... Rejim Assad memaksa penduduk Madaya hidup dalam kelaparan - mengikut statistik sehingga hari nie, seramai hampir 40,000 orang telah meninggal dunia akibat kebuluran. 

Gencatan senjata telah dilaksanakan di Madaya bermula September 2015 tetapi penduduk Madaya masih terperangkap di sana, kebuluran mencari sesuap makanan..Bagi yang berhajat untuk menderma dan memberikan bantuan kepada penduduk Madaya, boleh melalui saluran Islamic Relief  atau mana-mana badan NGO yang lain untuk membantu penduduk di Madaya, Syria.

Itulah kesan peperangan.. Tak sanggup melihat keadaan penduduk di sana... seidkit sedutan dari video Youtube ini...semoga memberikan keinsafan dan motivasi untuk sama-sama memberikan bantuan kemanusiaan kepada mereka.... Dalam statistik terbaru dari Disember 2015 hingga awal Januari 2016.. seramai 30 orang telah meninggal dunia akibat kebuluran....Kita takkan dapat hentikan peperangan dengan bantuan ini, tapi sekurang-kurangnya kita cuba selamatkan nyawa penduduk Syria yang tidak bersalah dari seksaan kebuluran... Cuba bayangkan jika mereka itu kita... Madaya itu daerah kampung kita... apa perasaan kita... 

No comments: