Exabyte

Friday, February 14, 2014

Valentine's Day | Hari Kekasih | Hari GILA !!


Mesti semua duk sibuk keluarkan hukum-hakam copy paste dari mana-mana pendapat ustaz pasal hari kekasih atau Valentine Day untuk entri blog masing-masing kan....:) Biasa ler.....dunia blogger pun ada musim-musim nyer.... Tapi aku tak nak nak bagi hukum ke apa...sebab aku rasa dulu aku penah sambut gak... Tapi sekadar bagi hadiah gitu-gitu je la kan.... Nak keluar gi mane-mane..mase tu bukannya ada duit! he he.... Nasib baik....-_-"

Berbalik pada hari kekasih atau Valentine's day nie..... Kenapa aku kata hari GILA?? Sebabnya.... kebanyakan yang sambut hari kekasih.... Kebanyakan komfem gila nak seks je keje.....Aku yakin agak laku jugak la penjualan kondom pada valentine day nih.... Dan terbukti masa aku nak bayar air twister oren dan ubat panadol masa dekat satu pasaraya dekat umah aku dulu... sederet budak-budak muda duk tunjuk nak beli kondom! Cover dengan sebotol pepsi atau cekedis... Atau setin arak!

Tak ke GILA tuu? Gila nak buat benda HARAM.... Itu satu hal..... ada jugak sebab hari kekasih....GILA nak berparti.... Nak enjoy sakan bersama lelaki dan pempuan di mana-mana tempat yang available di kelab malam atau konsert-konsert...yang tak dicekup oleh pihak JAIS atau Jabatan agama negeri masing-masing... Pastu mula la arak ditogok macam minum air teh jer.... Mabuk-mabuk.....pastu tertidur tak sedar diri dah.... tau-tau lepas sembilan bulan...keluar baby!! Pastu campak dalam tong sampah... Aii... zaman jahiliyah sekurang-kurangnya tahu jugak tanam leklok... nie campak gitu jer?

Kalau orang putih tu biar la diorang nak sambut ke tak... tapi kita sebagai umat islam nie kena la tahu dulu ape benda kah Valentine day nie sebenarnya..... Mana datangnya sejarah valentine day nih.... Kalau sejarah dia tu cantik....ok la jugak.... tapi sejarah pun dah fail! Inikan lagi nak sambut.... Kalau sambut tu bawak kebaikan tu takpe.... tapi memenuhkan ruang surat khabar Metro pasal buang bayi buat aper! 

Bukan nak kata semua jenis hari-hari sambutan nie tak boleh... ada je yang boleh disambut... Biar kena dengan cara dan adat keislaman dan ketertiban.... Kita kan terkenal dengan kesopanan dan kesusilaan semulajadi bangsa kita nie... Takkan benda tu pun dah hilang di hati sanubari kita nie sampai nak ikut jugak cara kebaratan yang salah lagi tak bermaruah? Yang elok kita ambek...yang tak elok kita buang jauh-jauh....

Aku citer la sikit sejarah Hari Valentine nie... Yang setakat pengetahuan aku la kan.... Ok.... Gini citer nyer... Hari Valentine nie dikaitkan dengan sejarah zaman Rome.. Dipercayai berasal dari upacara keagamaan Romawi Kuno yang memang terkenal dengan kesyirikan dan agama pagannya... 

Terciptanya hari valentine nie atas sebab kaitan dengan nama St. Valentine... Ada tiga judul berkenaan kematian St. Valentine.... Satu.... St. Valentine nie percaya pada Tuhan yang Satu.. Maka kerajaan Rome amat marah dengan dia maka dibunuhnya di tali gantung pada 14 Feb....

Kedua... St. Valentine nie berperanan menikahkan ramai tentera yang pada masa itu diarahkan supaya tak berkahwin atas sebab... sesape tentera yang berkahwin...akan jadi lemah... Lebih menggalakkan penzinaan dari perkahwinan... Kirenye dia langgar perintah kerajaan Rome... maka dibunuhnya pada 14 Feb...

Ketiga.... dikaitkan dengan sejarah hari kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol (Andalusia). St. Valentine nie adalah paderi dan mengumumkan hari kejatuhan Islam itu sebagai "hari kasih sayang" kerana baginya Islam itu adalah ZALIM... 

Ok...dari ketiga-tiga versi.... banyak cendekiawan Islam mengaitkan dengan versi ketiga... Kerana ada satu kisah berkenaan satu kapal tentera Islam dibakar dan ramai tentera Islam mati secara dibakar hidup-hidup pada 14 Feb...Dengan cara tipu helah yang sangat licik... Dan kematian mereka disambut meriah oleh pihak Rome dan dianggap kemenangan mereka atas dasar kasih sayang tuhan pagan mereka... Versi pertama dan kedua dari sumber blog sahaja.... Sila Google dan korang jumpa banyak versi terjemah dari Wikipedia dan sebagainya...

Aku lebih percayakan versi ketiga... kerana kalau korang rajin baca sejarah Islam di Andalusia... ada satu kisah berkenaan kekalahan tentera Islam yang berkait rapat dengan tarikh 14 Feb.... Memang ada... Aku pun dah lupa buku mana aku baca... tapi itulah sejarah yang diakui pakar sejarah Islam.... 

Kalau tengok balik.... hari kekasih = hari sambutan kekalahan Islam.... Uih.... Tak ke GILA kita nie menyambut hari kita dikalahkan? Sewel ke ape kita sambut hari musuh merampas hak kita dan membunuh tok nenek moyang kita.... Korang kan cerdik pandai... Boleh la fikir logik benda nie..

So.... tugas aku sekadar memberi apa yang aku tahu... Korang nak terima ke tak... terserah.... Tapi mula dari saat aku tahu sejarahnya memang menghina Islam... Maka aku dah tak nak sambut dah... Bukan ada kesan pun kalau tak sambut... Hari lain kan banyak je lagi.... Hari jadi... Hari tanggal pernikahan... yang halal ada jer... Setakat nak bagi bunga... kalau korang mampu...bagi hari-hari pun ok kan...:)

Wokeh... kalau yang rasa nak sambut jugak... It's up to you.... Rasa tak romantik dan tak sempurna hari korang kalau tak sambut... It's up to you... Aku dah bagitau apa yang aku tahu... Part aku dah lepas... Part nak terima ke tak nak terima... serah kat hati masing-masing... Takkan lari gunung dikejar... Takkan lari awek tu kalau dia betul nak kat korang.. Kalau sebab tak sambut hari valentine pun boleh mintak clash... Something wrong la beb...2cents dari aku... Peace! 

Friday, January 24, 2014

FAKTA WacanaKu: Tsunami Muslim Di Seluruh Dunia

Mungkin ramai yang sudah tahu akan berita nie... berkenaan tsunami populasi muslim di seluruh dunia... Yes... ini FAKTA...bukan auta... Sememangnya orang islam semakin ramai dan berkembang di seluruh dunia.... Bukti kecil-kecilan boleh dilihat di Malaysia sendiri... Semakin ramai saudara baru yang memeluk agama Islam secara sukarela.... Semakin ramai artis mendapat hidayah mengikut ajaran sebenar Islam.... Semakin ramai golongan muda semakin sedar akan keindahan Islam....

Dan ini bukti secara video... populasi orang Islam semakin berkembang di seluruh pelusuk dunia terutama di Eropah dan Amerika... Saksikan.. Tapi sebelum tu.... ada sesuatu yang agak pelik...kekadang aku pelik jugak dengan orang kita... yes jumlah muslim memang semakin ramai... yes populasi muslim tak dinafikan semakin berkembang.... Aku kat UK sekarang pun boleh tengok sendiri orang Islam memang ramai kat sini... Senang beb...

Senang nak cari makanan halal... Senang nak cari masjid... Kiranya nampak jelas bukti kehadiran Islam di UK nie sememangnya nampak ketara...Sampai dah ada dijual di Tesco UK, ayam halal dan daging lembu halal.... Komuniti Islam dah semakin kuat dan kukuh di sini... 

Tapi yang peliknya.... dekat Malaysia... ramai yang berhijrah ke arah Islam... tapi ramai jugak yang cuba berhijrah ke arah keluar dari ajaran Islam... Mengapa yer? Di mana salahnya? Sambil tengok video tu.... sambil-sambil la fikir balik di mana silapnya... Kitakah? Pemimpin kah? Atau siapa yang patut bertanggungjawab akan hal tu.... Dan yang lebih penting... kat mana level kita sebagai orang Islam... Kalau level Candy Crush diambil contoh... di mana level iman kita... Level 5 ? Level 35? Atau Level 300? :)


P/S: SHARE kan.. insya Allah korang dah cuba membantu menyebarkan benda yang baik...
Ping your blog