Exabyte

Wednesday, May 28, 2014

Kembara Ke Zaman Silam | Menabung



Dengan salam (Assalamualaikum) aku mulakan blog yang dah lama bersarang dan berhabuk nie... Uhuk uhuk... Siyes berhabuk... Dah berbulan aku tak hapdet blog... Haih... Otak dah jem... Tibalah masanya untuk KitKat!! Nak makan Cadbury dah takot ada DNA ba....... Haaa.... gitu la gamaknya tertulisnya entri nie... sambil rehat-rehat lepas mengadap bacaan ilmiah dari pagi sampai ke petang.... nak sambung lagi malam nanti... rehat jap menaip benda mengarut dalam blog nie... he he... Tapi kali nie takde la mengarut sangat... just nak cerita pasal cerita-cerita aku zaman duk kampung dulu.... 

Dulu.... kehidupan aku nie takde la senang....tak jugak susah....sederhana je... Nak kate susah... takde la sampai tak makan... nak kate senang.... takde orang gaji nak tolong buatkan.... so.... tengah-tengah... tapi bes nak share dengan sesape yang sudi nak bace entri nie.... sebab banding dengan kehidupan sekarang nie... sangat la senang berbanding kehidupan aku yang dulu... 

Start nak citer pasal sekolah la kan... duit poket ayah aku bagi... RM1.50 sehari... masuk form 4, baru up siket ... RM2.00 sehari... Sikit? Bagi aku mase tu dah banyak beb.... Tak terfikir nak mintak lebih.... cukupla dengan RM2 tu.... sebab aku tak guna pon... pegi bawak dua hingget...balik bawak dua hingget...masuk tabung..Makan? Makan kat rumah jer... Sedor la diri tu duit orang bagi je..  takde nyer nak singgah McD ke KFC ke... he he. Jarak rumah dari skolah... ade la dalam 2km lebih.. so masa awal-awal dulu kayuh je ler basikal... Bila dah masuk form 5.. merempit guna motor.. lagi la tak terasa setakat 2km lebih tu kan...

So.... tu la aku...sejak kecik mak ayah aku dah ajar menabung.... bukan macam kebanyakan korang... nak itu ini...mintak jer... Aku? jangan harap.... nak apa-apa...kene menabung sendiri... pandai-pandai la simpan duit tu.... Kalau mintak..memang boleh pekdah la.. Kena bebel secupak dua gantang... Pastu sambung lagi besok harinya! Huhuhu...

Aku dari dulu minat main bola sepak.... tapi main kat kampung tak wajib pakai kasut pon.. kaki ayam je... Save kan? he he... tapi bila nak main untuk sekolah... kenela ada kasut... So... simpan la sikit-sikit sebab nak main bola untuk sekolah.... Beli yang termampu.... pastu pakai sampai lenjan!Stakat koyak sikit-sikit.. buat tak tahu jer... tercabut tapak...pegi la repair... Beli baru... Last solution beb!

Sama jugak dengan buku komik... aku dulu penggila Dragon Ball.... Harga sebijik...RM3.50... So... dengan duit tabung tu la aku beli buku tu.... Layan beb... Terasa nikmat pun ada walaupun masa tu rasa tak puas hati tak macam orang lain... sume mintak dengan PAMA jer... Rasa nikmat sebab beli dengan hasil usaha sendiri beb.... Bukan mintak terus dapat ajer... 

Tapi habis ke duit yang ditabung? Tak de la sampai habis beli itu ini... siap boleh simpan dalam BSN tuu.... Haaa... Banyak tu tak la kan.... tapi OK la.. Sampai boleh guna untuk bayar nak ambek lesen memandu... Bayar untuk itu ini bila perlu... Banyak la jugak tuu...hi hi hi... Ke sikit? :p

Tu baru bab menabung..... bab masuk kebun.... masuk dapur... masuk hutan mandi jeram... masuk kebun getah lepak dengan kawan... masuk kebun durian... main "bola lawa"... pijak-pijak urut ayah... Haaa... banyak kenangan manis dan pahit sepanjang duk kampung dulu.. Bes! Sangat bes!... Yang lain-lain tu citer di lain entri....

Bukan setakat bes... tapi banyak mendidik erti susah dan senang... susah payah berusaha nak dapatkan sesuatu.... Sampai sekarang aku masih lagi menabung walaupun dah kerja... Target nak beli itu ini...kene menabung dulu... Tak suka la meminjam atau berhutang...  Loan loan tak main la kalau boleh... simpan... pastu beli...baru la syok.. Err...rumah memang kene loan la kot... tak mampu bai...:)

Kekadang aku terfikir gak.... budak sekarang dah jarang kenal erti susah.... kebanyakan start kenal dengan senang... segala-gala orang gaji... menabung tak pernah sebab duit ada orang hulur je... Masuk dapur makan minum je... tolong-tolong tu jarang... ke tak pernah? Kemas rumah semua orang gaji... Kan? Respek la sesape yang masih sanggup tolong mak ayah buat itu ini tanpa disuruh...

Memang aku puji dan respek kalau korang kenal erti susah sejak dari rumah lagi.... Selalu tolong mak ayah.. tolong orang gaji... didik sifat murni dari rumah... Sebab dari situ lah... baru korang kenal erti bersyukur... Erti kesenangan.... Nikmatnya hidup senang.... Kalau tak... susah sikit mula nak marah... tak boleh hidup sorang-sorang... Kene suruh basuh pinggan pun dah bebel gitu gini.... Bila dah hidup tanpa mak ayah.... Baru nak rasa kepayahan hidup.... Memang meletop la jadinya.... Fikir masa depan oi.... Cuba hidup susah dari sekarang.... Cubalah....Mampu ke tak..:)

Okeh.... nanti aku citer yang lain pulak.... Hari nie pasal menabung.. Yang lain citer di lain entri... Kalau ada yang sanggup baca la kan... Maklum la... dah lama tak hidupkan blog nie... Dah tak up-to-date pasal cerita terkini... Dah tak terkejor dengan isu-isu semasa geng bloggers... Hanya mampu tulis apa yang aku rasa nak tulis je sekarang... Rilek-rilek sudaa..... Sebab.... Aku menulis bukan kerana nama...:)


P/S: Blog nie lepas nie jadi blog jenjalan a.k.a travel je kot... Insya Allah akan diciterkan perjalanan aku dan family di perantauan... :)

Friday, February 14, 2014

Valentine's Day | Hari Kekasih | Hari GILA !!


Mesti semua duk sibuk keluarkan hukum-hakam copy paste dari mana-mana pendapat ustaz pasal hari kekasih atau Valentine Day untuk entri blog masing-masing kan....:) Biasa ler.....dunia blogger pun ada musim-musim nyer.... Tapi aku tak nak nak bagi hukum ke apa...sebab aku rasa dulu aku penah sambut gak... Tapi sekadar bagi hadiah gitu-gitu je la kan.... Nak keluar gi mane-mane..mase tu bukannya ada duit! he he.... Nasib baik....-_-"

Berbalik pada hari kekasih atau Valentine's day nie..... Kenapa aku kata hari GILA?? Sebabnya.... kebanyakan yang sambut hari kekasih.... Kebanyakan komfem gila nak seks je keje.....Aku yakin agak laku jugak la penjualan kondom pada valentine day nih.... Dan terbukti masa aku nak bayar air twister oren dan ubat panadol masa dekat satu pasaraya dekat umah aku dulu... sederet budak-budak muda duk tunjuk nak beli kondom! Cover dengan sebotol pepsi atau cekedis... Atau setin arak!

Tak ke GILA tuu? Gila nak buat benda HARAM.... Itu satu hal..... ada jugak sebab hari kekasih....GILA nak berparti.... Nak enjoy sakan bersama lelaki dan pempuan di mana-mana tempat yang available di kelab malam atau konsert-konsert...yang tak dicekup oleh pihak JAIS atau Jabatan agama negeri masing-masing... Pastu mula la arak ditogok macam minum air teh jer.... Mabuk-mabuk.....pastu tertidur tak sedar diri dah.... tau-tau lepas sembilan bulan...keluar baby!! Pastu campak dalam tong sampah... Aii... zaman jahiliyah sekurang-kurangnya tahu jugak tanam leklok... nie campak gitu jer?

Kalau orang putih tu biar la diorang nak sambut ke tak... tapi kita sebagai umat islam nie kena la tahu dulu ape benda kah Valentine day nie sebenarnya..... Mana datangnya sejarah valentine day nih.... Kalau sejarah dia tu cantik....ok la jugak.... tapi sejarah pun dah fail! Inikan lagi nak sambut.... Kalau sambut tu bawak kebaikan tu takpe.... tapi memenuhkan ruang surat khabar Metro pasal buang bayi buat aper! 

Bukan nak kata semua jenis hari-hari sambutan nie tak boleh... ada je yang boleh disambut... Biar kena dengan cara dan adat keislaman dan ketertiban.... Kita kan terkenal dengan kesopanan dan kesusilaan semulajadi bangsa kita nie... Takkan benda tu pun dah hilang di hati sanubari kita nie sampai nak ikut jugak cara kebaratan yang salah lagi tak bermaruah? Yang elok kita ambek...yang tak elok kita buang jauh-jauh....

Aku citer la sikit sejarah Hari Valentine nie... Yang setakat pengetahuan aku la kan.... Ok.... Gini citer nyer... Hari Valentine nie dikaitkan dengan sejarah zaman Rome.. Dipercayai berasal dari upacara keagamaan Romawi Kuno yang memang terkenal dengan kesyirikan dan agama pagannya... 

Terciptanya hari valentine nie atas sebab kaitan dengan nama St. Valentine... Ada tiga judul berkenaan kematian St. Valentine.... Satu.... St. Valentine nie percaya pada Tuhan yang Satu.. Maka kerajaan Rome amat marah dengan dia maka dibunuhnya di tali gantung pada 14 Feb....

Kedua... St. Valentine nie berperanan menikahkan ramai tentera yang pada masa itu diarahkan supaya tak berkahwin atas sebab... sesape tentera yang berkahwin...akan jadi lemah... Lebih menggalakkan penzinaan dari perkahwinan... Kirenye dia langgar perintah kerajaan Rome... maka dibunuhnya pada 14 Feb...

Ketiga.... dikaitkan dengan sejarah hari kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol (Andalusia). St. Valentine nie adalah paderi dan mengumumkan hari kejatuhan Islam itu sebagai "hari kasih sayang" kerana baginya Islam itu adalah ZALIM... 

Ok...dari ketiga-tiga versi.... banyak cendekiawan Islam mengaitkan dengan versi ketiga... Kerana ada satu kisah berkenaan satu kapal tentera Islam dibakar dan ramai tentera Islam mati secara dibakar hidup-hidup pada 14 Feb...Dengan cara tipu helah yang sangat licik... Dan kematian mereka disambut meriah oleh pihak Rome dan dianggap kemenangan mereka atas dasar kasih sayang tuhan pagan mereka... Versi pertama dan kedua dari sumber blog sahaja.... Sila Google dan korang jumpa banyak versi terjemah dari Wikipedia dan sebagainya...

Aku lebih percayakan versi ketiga... kerana kalau korang rajin baca sejarah Islam di Andalusia... ada satu kisah berkenaan kekalahan tentera Islam yang berkait rapat dengan tarikh 14 Feb.... Memang ada... Aku pun dah lupa buku mana aku baca... tapi itulah sejarah yang diakui pakar sejarah Islam.... 

Kalau tengok balik.... hari kekasih = hari sambutan kekalahan Islam.... Uih.... Tak ke GILA kita nie menyambut hari kita dikalahkan? Sewel ke ape kita sambut hari musuh merampas hak kita dan membunuh tok nenek moyang kita.... Korang kan cerdik pandai... Boleh la fikir logik benda nie..

So.... tugas aku sekadar memberi apa yang aku tahu... Korang nak terima ke tak... terserah.... Tapi mula dari saat aku tahu sejarahnya memang menghina Islam... Maka aku dah tak nak sambut dah... Bukan ada kesan pun kalau tak sambut... Hari lain kan banyak je lagi.... Hari jadi... Hari tanggal pernikahan... yang halal ada jer... Setakat nak bagi bunga... kalau korang mampu...bagi hari-hari pun ok kan...:)

Wokeh... kalau yang rasa nak sambut jugak... It's up to you.... Rasa tak romantik dan tak sempurna hari korang kalau tak sambut... It's up to you... Aku dah bagitau apa yang aku tahu... Part aku dah lepas... Part nak terima ke tak nak terima... serah kat hati masing-masing... Takkan lari gunung dikejar... Takkan lari awek tu kalau dia betul nak kat korang.. Kalau sebab tak sambut hari valentine pun boleh mintak clash... Something wrong la beb...2cents dari aku... Peace! 

Ping your blog