Friday, January 20, 2017

PANAS: Babi Di Badan Kita


Babi! Babi! Babi! Bukan aku nak menyumpah korang... tapi ada seekor haiwan yang sangat popular di dunia ini iaitu BABI... Haiwan nie popular bukan sahaja di mulut korang... tetapi juga popular di badan korang... ada yang melekat di badan, ada yang melekat di muka... ada juga dah masuk perut dan menjadi tinja-tinja di dalam mangkuk tandas yang juga kemungkinan melekat sisa-sisa babi.... 

Astaghfirullah.... kenapa nie kan? asyik sebut babi je dari tadi.... Aku boleh je nak sebut khinzir...boleh je nak sebut (Peppa) Pig... Boleh je nak sebut ba aliff ba ya.... tapi tak syok la kawan..... tak rasa feeeel..... Kene sebut perkataan asas gak.... BABI. Baru tertusuk di hati sanubari kita nie....

Babi ada di mana-mana..... di dalam hutan mahupun di dalam pinggan.... Hampir kesemua produk yang ada di sekeliling kita nie.... ada unsur babi. Kalau korang cek di bahan produk... memang la dia tak tulis... 

Ingredients: Sellulose, BABI, bla bla bla bla... 

Memang la tak tulis secara terang macam tu.... kalau tak kita pun tak nak beli kan?? Betul tak? Jadi nama BABI tu ditukar mengikut bahagian atau produk akhir dia.... Contohnya PORK, LARD, PORCINE, GELATIN (kebanyakan dari babi), COLLAGEN (Pun banyak dari babi) dan lain-lain...

Ada yang guna kod-kod.... Ingat tak pernah keluar isu kod E471...E472.. dan sebagainya... Contoh E471 dan E472... itu dari sumber TULANG BABI... Contoh kod-kod lain yang bersumberkan BABI adalah seperti di bawah: 


Cuba cek di produk-produk anda.... Makanan, kecantikan, bahan cucian, berus, dan sebagainya.... Aah..lecehnya la nak cek satu-satu... Hati-hati... jika kita cakap macam tu... itu maknanya dalam diri tidak ada iman... Hati-hati kawan.... hati-hati.... Halal itu penting kerana melibatkan iman... Dari makanan halal akan membentuk tubuh badan kita yang bersih, dari kita yang bersih lahirlah anak yang bersih... Jika dalam diri kita sudah ada makanan HARAM... ada BABI... ada kekotoran... Nauzubillah....

Oleh itu, kita sebagai umat ISLAM perlu menangani masalah ini... Bagaimana nak mengenal pasti dan menghindari dari diri kita termakan makanan atau menggunakan produk harian kita yang ada unsur yang tidak halal.... 

Cara yang paling senang, kita belilah produk buatan muslim kan? Seorang muslim akan membuat sesuatu produk bukan sahaja halal bahkan disertakan dengan iman dan takwa... Peratusan untuk seorang muslim menggunakan barangan TIDAK HALAL di dalam produknya bergantung kepada iman dan takwa dia sendiri.... Walaupun produk muslim itu masih belum ada LOGO HALAL JAKIM kerana prosedurnya yang ketat, tapi jika kita pasti itu produk muslim...kita beli kan?? Contohnya... keropok lekor di kampung... Mana ada logo Halal JAKIM tapi kita beli sebab kita tahu yang membuat itu muslim... kan? Haaa... macam tu la maksudnya...

Sebab itulah maka wujudnya MUSLIM TRADE HOUSE (MTH).... Pihak MTH akan mengumpulkan produk-produk muslim di seluruh Malaysia, untuk dipasarkan ke seluruh negara. Segala produk muslim yang menyertai kami akan mendapat logo kami iaitu logo MTH dan dari logo itulah pelanggan akan dapat mengenal pasti produk itu adalah produk muslim.. Perlu ingat di sini... Pihak MTH tidak mengeluarkan Sijil HALAL...tapi mengeluarkan logo yang menunjukkan produk itu adalah PRODUK MUSLIM... 100% MUSLIM.


Pihak MTH bergerak memberi penerangan kepada masyarakat melalui beberapa cara. Salah satu yang sedang aktif bergerak ialah melalui SEMINAR PERNIAGAAN MUSLIM (SPM). Seminar akan berlangsung di beberapa lokasi di dalam negara dan peserta seminar hanya perlu membayar sebanyak RM10 sahaja untuk biayaan dewan dan sedekah kepada Maahad Tahfiz.

Untuk mendapatkan informasi lanjut tentang Muslim Trade House (MTH) atau seminar, korang boleh menghubungi EN. AHSAN (011-1697 4697).

LAWAK BABI: HIKAYAT KEDAI KOPI - AKU TAK MAKAN BABI LAA...

Monday, January 2, 2017

Kawan atau Sahabat

Ada sesetengah dari kita nie ada ramai kawan.... ramai sampai tak terkira... kalau dalam FB tu...sampai penuh limit jumlah kawan...siap bukak akaun kedua dan ketiga lagi sebab ramai sangat.... Hebatnya orang tu kan sebab ramai orang nak berkawan dengan dia.... Tapi...adakah kawan yang ramai itu sahabat?....

Ramai kawan tak semesti bahagia... tak semestinya senang... tapi ramai sahabat pasti hidup kita tenang... Apa maksudnya nie? Apa yang aku merepek kerepek mengarut dan mencarut nie? Perkara nie, bila kita alami dengan sendiri...ita akan faham... Faham bukan setakat di bibir... tapi tertusuk dalam dalam hati dan sanubari....Kita akan jadikan sebagai teladan dan tauladan dalam hidup kita....:)

Kawan..... time kita senang, datang macam semut.... Kita ibarat gula... tak perlu nak panggil hoi sana hoi sini....mereka datang dengan sendiri.... Cakap penuh puji sampai kekadang lupakan Tuhan Maha Terpuji... Cakap penuh mesra dan gembira bagaikan hidup tiada masalah... 

Tapi bila datang kesusahan dalam hidup kita.... tetiba kita akan rasa sunyi... kawan beribu riban tu tetiba hilang macam tu saje.... Hilang tak kelihatan bagaikan batu dilempar ke gaung dari puncak gunung... Sepi..... kita tegur dan sapa tapi semua macam tak kenal kita... Senyum seketika hanya nak menjaga hati kita kononnya.... Kita yang dalam kesusahn pun rasa segan nak meminta tolong... kerana dari awal sudah menarik muka dan telinga... Kalau mereka boleh ghaib seketika, rasanya mereka akan gunakan kuasa ghaib tu nak mengelak dari kita... Itulah kawan yang beribu umpama buih sabun yang ditiup... Sekejap sahaja pecah di udara...

Tetapi sahabat lain pula ceritanya... tak sempat kita nak bercerita, hanya melihat dari kesugulan wajah sudah sibuk mereka bertanya mengapa dan kenapa... mencari solusi tanpa mengira masa dan ketika... Memberi sokongan moral dan mental walau diri sendiri tidak terurus.. Tapi kerana memahami kita dalam kesusahan, diikhtiarkan juga walaupun sekadar memberi secawan kopi..penenang diri ketika gundah gulana....

Dari kawan beribu, sahabat hanya sepuluh... dari segerombolan, sahabat hanya dua tiga kerat... Tidak rugi jika kawan yang sedikit... tetapi amat rugi jika sahabat tidak ada langsung dalam friendlist kita yang sakit... 

Bila ujian susah datang melanda, baru kita tahu siapa kawan siapa sahabat.... Kawan datang bila kita hebat... sahabat datang bila kita merempat... Kawan hilang ketika kita merempat, sahabat kekal rapat bila kita kembali hebat... Susah senang tiada ertinya bagi sahabat yang akrab... mereka bersama kita kerana kita, bukan kerana kesenangan dan populariti...

Sahabat adalah nikmat.... Sahabat boleh jadi ahli keluarga... Tapi ahli keluarga tidak semestinya menjadi sahabat... Ramai orang sekeliling sekadar kawan... Golongan lawan buruknya apetah lagi... Mereka datang dan pergi menumpang kesenangan, tapi tidak akan bersama berjuang mengharungi kesusahan.... Hanya sahabat sahaja yang akan mengharunginya... Ibarat Saidina Abu Bakar.. Contoh sahabat sejati....
Ping your blog