Tuesday, February 6, 2018

Apa itu EIS | EIS Di Malaysia

Untuk tahun 2018, mula diperkenalkan dengan EIS. Apa itu EIS? Kenapa diperkenalkan dan apa tujuan dan faedah kepada pekerja? Baik... Dalam blog nie, akan diternagkan apakah sebenarnya EIS itu.

EIS bermaksud Employment Insurance Scheme atau Skim Insuran Pekerja. Satu skim kewangan yang diuruskan oleh Social Security Organisation (SOCSO). Skim ini diwujudkan untuk membantu pekerja yang diberhentikan supaya mereka dapat bantuan kewangan untuk kehidupan mereka sehingga 6 bulan.

Skim ini lebih kurang sama dengan Employees Provident Fund (EPF) di mana segala sumbangan akan dikumpulkan dalam dana terkumpul dan akan dilaburkan.

EIS bukan sahaja untuk pekerja yang diberhentikan tetapi juga untuk pekerja yang berhenti atas dasar diugut, dipaksa atau kerana gangguan seksual dan emosi.


BAGAIMANA EIS DIKIRA?

Potongan bagi EIS ada dua iaitu potongan majikan dan potongan pekerja, sama macam EPF. Kadar potongan ialah 0.2% dari majikan dan 0.2% dari gaji pekerja. Jumlah EIS bagi setiap pekerja ialah 0.4%.

Bukan semua boleh menuntut EIS nie. Ada syaratnya jugak. Pekerja yang tamat kontrak, dipecat kerana masalah disiplin, pencen, pasangan pekerja yang meninggal... itu semua tidak termaktub dalam EIS.

Minimum gaji yang akan dipotong EIS ialah RM300 sebulan.. Dan maksimum gaji ialah RM4000 sebulan. Sekiranya gaji anda melebihi RM4000 sebulan, EIS tetap akan memotong hanya dengan kadar RM4000 sebulan iaitu jumlah potongan 0.4% nya ialah RM16 sebulan. Yang ini berbeza sedikit dengan EPF.

EIS bermula pada 2018 tetapi hanya boleh digunakan bagi pekerja yang diberhentikan pada 2019 dan ke depan. Jadi, jangan kena pecat dalam tahun 2018!

EIS bukan sahaja membantu dari segi kewangan tetapi juga dari segi latihan, pelbagai jenis elaun dan bantuan pencarian kerja baru. EIS boleh membantu meringkankan beban bagi yang kurang mampu tetapi tidak dapat menampung beban bagi pekerja yang bergaji tinggi kerana kiraan EIS hanya pada RM4000 sebulan. Elaun dan bantuan dari EIS tidak akan cukup untuk menampung beban mereka yang bergaji besar ini.

jika dlihat secara kasar, ada baiknya EIS diperkenalkan kerana peratusan pekerja swasta di Malaysia yang diberhentikan semakin tinggi.

No comments: