Friday, January 2, 2015

Azam Tahun Baru Seorang Suami | Azam Aku

Setiap tahun baru, biasanya akan ada la azam tahun baru kan... Walaupun aku pernah buat entri pasal azam baru sepatutnya bermula dengan bulan Ramadhan di entri ini --> Bulan Puasa, Bulan Perubahan Diri Tapi mesti ramai yang suka ikut trend nak tanam azam baru di tahun baru kan.... So aku pun ada wish jugak... Azam baru sebagai seorang suami... Tapi azam nie bermula dari bulan puasa tahun lepas lagi... Carry forward je.. Harap tercapai la hajat aku nie.... Aminn

Azam Tahun Baru 2015 aku ialah:

Imamkan solat selalu Baca doa untuk isteri, ibubapa dan ibubapa mertua, salam cium dahi Mintak maaf sebelum tidur atas segala nafkah yg terkurang setiap hari ...
Tolong masukkan baju kotor sendiri dan anak2 dlm bakul / washing machine
Tolong basuh pinggan mangkuk

Tolong mandikan anak-anak / mandi sama dgn anak-anak
Tolong pakaikan baju anak sikat rambut anak-anak

Tolong ajar anak mengaji.. Muqaddam penting untuk kenalkan Tuhan kepada anak..
Tolong teman anak-anak bermain-main.. sekali sekala pergi playground pun jadi la..
Pimpin tangan isteri shopping walaupun hanya barang dapur atau beli barang kat pasar.. Kalau tak tolak stroller anak la..heee

Tolong jemur kain dan basuh kain
Tolong picit kaki isteri dan tangan dia sebelum tidur dan cakap "thank you" ... "I love you".. tapi aku ni pemalu.. Cakap dalam hati je...he he


Hormat ibubapa isteri
Cuba jadi kawan baik dgn bapak mertua
Jangan biadab dengan orang tua atau sesiapapun
Jangan ganas dan darah panas.. Ada keturunan pahlawan nie susah sikit... Semoga dipermudahkan..

Tegas dalam buat keputusan
Meminta maaf bila buat salah dan mengaku kesilapan
 

Tak nak boros ... pikirlah masa depan
Tapi tak nak kedekut

 

Tolong isteri lipat selimut dan kemas cadar kadang-kadang bila isteri tak sihat
Sabar bila isteri membebel
Tak nak kutuk masakan isteri..makan jer.. pengorbanan isteri tu..Berkat
Sokong hobi isteri (Tanam pokok, shopping.... errr.... ermm.. boleh lah..he he)
Tolong vacum karpet..

Cuba beli hadiah kat isteri tiap-tiap bulan..sejambak bunga pun jadi la..
Nak jadi suka bersedekah..sikit-sikit lama-lama jadi bukit
Nak suka bantu orang susah... Bantu setakat termampu


Nak cuba hafal Quran... Perbetulkan bacaan... Anak-anak kan selalu dengar dari kita dulu.. Tak nak jadi macam ketam ajar anaknya berjalan..


Nak jadikan amalan sunnah amalan harian.. 
Tak nak mengumpat..

Extra: Nak habiskan tahun kedua pengajian PhD dengan jayanya....Aminn

Tu la azam aku... azam sorang suami... Tahun 2014 rasa macam banyak sangat kekurangan... Harap Allah permudahkan tahun 2015 untuk aku perbetulkan kesilapan dan kekurangan... bantulah hamba-Nya ini untuk jadi yang lebih baik untuk agama dan bangsa... Tunjukkanlah hamba-Mu ke jalan yang Engkau redhai... Saja tulis di blog... memo untuk aku juga... perkongsian untuk rakan-rakan... :)

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785