Wednesday, July 31, 2013

Cara-cara Mengajar Al-Quran Kepada Bayi dan Kanak-kanak


Pendidikan seawal kanak-kanak sangat penting... Anak-anak kita nie ibarat kain putih.. masih belum tercemar dengan apa-apa benda lagi... hati bersih ibarat air mata sungai di atas gunung-gunung dan bukit-bukit lagi... Amat rugi kalau kita tak ajar si cilik tentang Al-Quran nie... Tapi cam mane nak ajar? Nie nak bagitau cara-cara atau tips untuk mengajar Al-Quran dekat anak-anak kita sejak dari kecil nie....

Tips nie aku dapat dari Islamic Parenting Network... Aku sangat setuju dengan cara yang diberi tu... Sebab ada yang dah aku buat dengan wife.. Dan nampak kesannya sedikit sebanyak... Yang paling penting dalam mendidik anak masa kecil nie... Sentiasa kena berikan MOOD LOVING atau melayunyer suburkan perasaan kasih sayang antara anak dan mak ayah... 

Contohnya.... Aku dan wife ajar anak aku mengenal benda-benda di rumah atau anggota tubuh badan... Bila ditanya dan anak menjawab dengan betul... Kita patut memberi sedikit pujian dan galakan supaya si cilik tu rasa... "Waaaah.... saya dah berjaya!! Yeeeeaaaaa!!" Haaa...cam tu ler lebih kurang... Boleh tengok di entri nie sebab aku ada sediakan video si anak aku tu.. [ENTRI DIDIKAN ANAK]

Sama jugak nilai-nilai murni... anak kita nie banyak belajar dengan melihat... So, apa yang kita buat..kebanayakan dia akan cuba ikut... Buruk perangai kita..buruk la yang dia tiru dan kemungkinan akan melekat sampai ke besor... Contohnya...sebelum makan, aku didik diri sendiri bersama wife..baca doa dulu sambil menadah tangan depan makanan.... Lepas buat dua tiga kali... anak aku pulak sekarang duk suruh aku dan wife tadah tangan sebelum makan... Which is nampak saaaaaangat comel dan menyejukkan hati kita nie.... 

So... sama macam nak didik Al-Quran nie... nak didik anak kita baca Quran... Kita kenela mendidik diri sendiri dulu membaca Quran depan anak... Selain mood loving dan sentuhan yang diterangkan dalam video tu... Eloklah kiranya kita sendiri memberikan contoh dulu kat anak-anak... this is how we read Quran.... baca dengan penuh berlagu dan kusyuk...mungkin si anak nie terasa minat nak baca jugak.... Alhamdulillah cara nie aku dah buat depan anak aku.... nampak dia nak meniru nak baca Quran jugak... 

Kat youtube ada lagu-lagu aliff ba ta sa.... Pasang lagu yang ada unsur tu... Bagi dia biasa dengan huruf-huruf jawi atau formalnya disebut huruf hijaiyah... Banyak je dalam youtube... kalau susah sangat nak cari di kedai-kedai VCD... Donwload je dari Youtube... Pastu convert....pasang kat TV... Lagi elok kan... Mungkin mak ayah pun boleh kenal sekali.....Teeeettt! he he.... Ok...aku listkan cara-cara yang boleh kita cuba praktikkan di rumah....
  • Sentiasa ajar anak kita dengan kasih sayang - Senyuuuuuuuummmmmm~~~
  • Pasang lah Al-Quran secara lembut dan mendayu-dayu masa anak kita tengah bermain...Atau jadikan sebagai dodoian sebelum tidur... 
  • Selalu main flashcard tulisan jawi dengan anak-anak...Kenali huruf hijaiyah...
  • Selalu baca Al-Quran depan anak-anak... bila dah start boleh bercakap.. Selalukan ajar baca surah-surah pendek sebelum mulakan aktiviti bermain... Kalau dia cuba baca jugak...berikan pujian dan galakan...Make it special!
  • Selalu membaca Al-Quran ketika membuaikan si cilik... pasang Quran ketika memandu...kurangkan lagu-lagu... Selalu baca Al-Quran ketika anak sedang tidur... Yess...Sedang tidur... Bukan salah tulis tu..
Itu la sedikit sebanyak tips nak ajar anak baca mengenal huruf Al-Quran dan cara membacanya.... Yang penting...mesti dimulakan dari kita sendiri... Usaha dan berikhtiar nak didik anak supaya tahu dan kenal Al-Quran... Cara ajar kanak-kanak riang nie memang kena fleksibel... Tak macam ajar orang dewasa.. berusahalah.... Insya Allah ada jalannya.....

P/S: Seriously, kebanyakan dari kita sangat kurang didik anak kita ke arah Islam sekarang nie... Bila anak dah besar panjang, buat perangai..baru menyesal... Jangan terhantuk baru tengadah...:)

Tembak Sana Tembak Sini | Malaysia Masih Aman


Kekadang takut bila baca surat khabar sekarang ... Adaaa jer berita orang kena tembak... Tembak sampai mati pulak tu... Kalau tembak guna pistol air atau pistol mercun setakat bunyi peh peh peh tu tak pe la kan... Tapi...kekadang berita kes kene tembak dengan pistol air nie ada masuk jugak dalam berita bila melibatkan ahli politik.. he he he.. Ok...ok....takde. Saje bergurau....

Dulu-dulu.... kalau bab berita tembak-menembak nie.... Mesti datang dari negara Amerika... Negara yang ramai dari kita anggap negara yang maju dan idaman bagi semua shoppaholic barangan berjenama.... Tapi kena ingat.... Banyak tembak-menembak kat sana sebab keruntuhan moral depa dah menjadi-jadi... Terlampau open-minded sampai tak terjangkau dek akal kita yang waras nie haa... Adakah kita juga menuju ke arah wawasan keruntuhan moral macam depa??

Sekarang.... banyak perkara tembak dah berlaku kat Malaysia nie... Kebanyakan melibatkan orang-orang yang mempunyai nama hebat di Malaysia... Ketua Kastam... Perintis bank... businessman... Ada jugak melibatkan cikgu sekolah.... Ape dah jadi kat Malaysia nie?? Kenapa depa ditembak? Dan sape yang menembak? Adakah sebab pengaruh games tembak-tembak sekarang dah banyak? Atau pengaruh movie-movie tembak dan gangster yang makin dinaikkan popularitinyer sampai ada yang idolanya nak jadi macam Mael Lambong? Atau sebab lain?


Ramai yang skeptikal dah mula sindir... "Malaysia kan negara aman".. Sekali fikir, memang patut ditanya soalan nie dekat kita sendiri... Betul ke aman? Kalau cikgu-cikgu yang keje nyer mengajor anak-anak..mendidik budak sekolah mengenal erti kehidupan dunia dan mengenal nombor dan huruf...akhirnya kehidupan mereka sendiri berakhir dengan tragedi ditembak sampai mati....Apa pandangan anak muridnya tentang dunia nie? Apa pandangan depa tentang huruf dan nombor nie? Apa pandangan anak-anaknya nanti? Yang paling penting... Siapa yang nak ajor budak-budak tu nanti kalau semua kene tembak? Awak? Awak? Ataupun Awak? *Sambil tuding-tuding jari kat pembaca..imagine jer ler...*

"Ayahku mati ditembak orang...dan pembunuh masih gagal dicari..." Mungkin nie ler dialog si anak tu... Tak ker nanti timbul perasaan dendam ingin mencari sape pembunuhnya? Kalau yang membunuh ayahnya tu kaum lain... tak ker menimbulkan race barrier nanti dalam hati si budak tu... Bukan ker kebanyakan remaja bermasalah timbul dari masalah dalaman macam dendam-mendendam seperti nie? Apa akan jadi dengan pembangunan sosial 10-15 tahun akan datang di Malaysia nanti? *lekuk-lekuk dahi*

Mengapa tetiba banyak kes tembak sampai mati nie? Adakah sebab lesen senjata api semakin senang dibagi...atau senang diseludup masuk? Adakah kita nak mencontohi jugak Amerika dari segi bab penjualan senjata api dah macam jual keropok lekor kat negara kita nie? Takkan tu pun nak tiru koOot...Dah la dunia hiburan...fesyen pemakaian...semua dah tiru walaupun bertentangan dengan ajaran Islam... *tepuk-tepuk pipi sendiri bagi sedor sikit realiti di sebalik fantasia pari-pariku gangster*


Bukan nak cari silap sapa... tapi saja nak ajak pembaca blog Wacanaku nie fikir sesama.... Di mana punca dan salahnya... Di mana lopongnya sistem perundangan di Malaysia sampai kes bunuh ditembak nie makin menjadi-jadi... Di mana puncanya tetiba kes jenayah tembak nie semacam rama-rama yang baru keluar dari kepompong jer... Semacam satu virus baru sedang merebak dalam masyarakat kita... Tak penting bagi kita? Jangan kate gitu.... Anak-anak kita nanti nak membesar di negara Malaysia yang aman [Insya Allah aman lagi masa depa besar??] nie kan.... Sekarang depa dah start tanya mak ayah bila tengok berita kes bunuh tembak nie... "Mak..mak....asal dia kena tembak ek?"... "Papa.... kesiannya dia mati kena tembaak.." .. "Abi.. Ada kes tembak lagi la... Eeee...takutnya sekarng ek.." .. Aku rasa jiwa seorang ayah dan ibu mesti terfikir benda nie.... How to raise our child in this cruelty world~~ Apa yang terbaik yang boleh kita cuba sampaikan...... It's a hard task u know.....

Kita hidup berjiran...bermasyarakat... apa yang berlaku dalam masyarakat... ia sebenarnya penting bagi seluruh manusia yang berada di kawasan yang sama itu... Contohnya negara Malaysia nie... Apa-apa jer berlaku di negara... penting bagi kita...tak kira secara direct-contact atau indirect... Secara kasar atau halus... Secara sipi-sipi atau buta-buta kena atas muka.... Memang akan tercalit sedikit sebanyak.... So..... apa puncanya? Boleh fikirkan?

Tak perlu tuding jari...tak perlu tuduh menuduh... Puncanya ada dalam masyarakat tu sendiri... Segala masalah yang berlaku dalam masyarakat...sudah pasti kerana masyarakat itu sendiri yang bermasalah... So..kita nie sebenarnya bermasalah... Aku dapat fikirkan satu kemungkinan masalah yang menjadi akar umbinya.. Kehidupan kita tidak mengikut ajaran Quran...sunnah-sunnah Rasulullah...dan terlampau mengejar kebendaan saranan negara barat moden tu.... 

Bila tengok dalam laporan setiap kes... Banyak kes berpunca dari berhutang dengan Along... Kes rasuah... Kes gangsterisme.... Kes penipuan.... Kes-kes yang puncanya... akibat jauh dari ajaran Islam... Kalau yang non-muslim...depa tak ikut ajaran agama depa tu sendiri... Takde agama yang membawa umatnya ke jalan yang sesat dan merosakkan.... Kenapa ramai dari kita sanggup meninggalkan ajaran agama masing-masing sedangkan ajaran tu membawa ke arah keharmonian sejagat? Dah weng ke haper ek.... 

Kata golongan sekarang dah makin bijak...dah makin tinggi IQ pemikiran berbanding dulu-dulu... Tapi mengapa kebijaksanaan manusia sekarang semakin menampakkan kebodohan dan ketidakmatangan dalam membuat keputusan dalam mencari jalan kehidupan depa sendiri?? Why?? Why?? Whyyyyyyy????? *Pengsan*

Ok la stakat nie.... aku rasa korang dah dapat grab kot apa yang aku nak sampaikan.... Biar agama yang menjadi guide kehidupan kita... bukannya kebendaan materialistik ape ke jadah itu yang menjadi raja dalam target kehidupan kita.... Dalam Islam... panduan hidup sudah ada dah dalam setiap almari dan rak-rak buku korang tu... Al-Quran Al-Karim... Baca...baca...dan baca lagi... dan fahamkan setiap perkataan dan maksudnya.... Insya Allah korang dapat la panduan sebenar...dan mungkin korang akan dapat agak jugak...apa lagi punca-punca yang lain selain kurangnya ilmu agama dalam setiap individu dalam masyarakat.... banyak dah kita abaikan cara hidup yang sebenar..... Terlampau banyak.... Kita sekarang cuma tengah tunggu setiap satu kesilapan yang dah kita buat... terkena kat kita balik jer... What U give...U get back... Ingat tak lagu omputeh tu? Kot-kot tak mau dengar hadis... aku bagi ler lirik lagu versi Amerika... he he he... *Mintak terasa ayat sarcasm itu*

Monday, July 29, 2013

Empat Jam Menunggu !! Nasib Baik Puasa..


Hiasan
Hari nie aku outstation je keje... outsetesen oghe Klate kate...he he... Tak masuk ofis pun.... Gara-gara masyarakat sekeliling yang kaya-raya.... Aku jer masih tak kaya... Bila la agaknya nak kaya nie... *Sambil duk belek-belek duit-duit singgit dalam dompet*....

Hari nie keje aku duk menunggu jer... Pagi menunggu...tengah hari menunggu....petang pun menunggu ! Dari tengah hari sampai ke petang.... aku duk terconggok je keje di Post Office dan Bank berdekatan.... Haih.... Pagi? Pagi menunggu di tandas jer... Menunggu apa? Tak boleh citer... benda kotor...he he he..*please jangan terbayang...*

Memula citernye aku pegi post office.... Selalunya tak ramai orang time tengah hari... Maklum ler... kebanyakan sambung tidur waktu nie.. Tapi hari nie ramai pulak orangnya.... Aku jadi Despatch surat wife aku je... ada la hantar barang jualan kecil-kecilan siket... Nak tak nak kene hantar ari nie sebab dah janji kan... Sanggup ler beratur... Ok la...lama tak lama dalam setengah jam dalam tu...

Habis kerja kat situ..aku pegi pulak bank... Nie keje keselamatan negara...khususnya keselamatan duit kocek aku untuk bulan depan! Raya nie bahaya beb... balik kampung lama boleh membawa padah kehabisan duit melebihi tahap gaji yang ada! So..kene la setelkan awal-awal pasal bayaran loan kete dan lain-lain..... 

Pegi je bank.... mak aih...no sekarang 1165... No aku 2065!! Puih... seribu oit... Tapi aku rilek jer... sebab aku punyer untuk kaunter yang start angka 2000...he he.. Time tu dah sampai 2055... memang ramai orang kat bank...tapi sumer yang berurusan bernombor giliran 1000 tadi.. sampai masa tu aku tengok ada orang pegang nombor 1233++... "Kesian depa lama kene tunggu", terdetik hati aku... Aku ok la kan...sepuluh jer... Aku pun tunggu la sebab sepuluh je kan.... Rupa-rupanya... sepuluh angka tu menyebabkan aku tertunggu-tunggu sampai hampir empat jam! Whaaaaaaaaaat??

Pada awalnya... aku berdiri je... ye la...sepuluh je kan... Sekali dah berdiri setengah jam... nombor tak gerak-gerak... Ini bikin hati jadi panassss... Maka duduk la bagi tenang balik kaki-kakiku yang ringaaan je rasa nie... Duduk sebelah pakcik India... aku tak kenal pun... Tapi tahu la dia tu bertaraf pakcik berbanding aku nie yang masih muda remaja [SANGAT]...kan.... he he.. 

Tetiba datang sorang pakcik melayu.. tegur pakcik India tu... berdiri sebelah aku... Yang pakcik India nie duduk sebelah kiri...Pakcik yang datang menyapa nie berdiri sebelah kanan aku... Dan sedang berborak dengan rancaknya....Aku kat tengah-tengah..... Boleh rasa tak kejanggalan aku masa tu? Helloo~~~ ada orang kat tengah nie pakcik-pakcik yang budiman oi.... Apa salahnya berdiri depan dia je kalo nak berborak sakan... Aiyoyo.... 

Ok la.... puasa kan..fikir positif... Mungkin pakcik nie nak duduk kot.. Aku pun bangun sambil senyum kat pakcik melayu tu... Aku pegi berdiri dekat tiang sebelah sana... Pakcik tu macam rasa bersalah jer sambil pandang aku... Tapi rasa bersalah tu seminit dua jer...pastu terus dia duduk kat tempat aku tadi...sambung borak... Takpe la pakcik....asalkan pakcik bahagia... Sedar tak sedar dah sejam setengah menunggu...

Dalam setengah jam menunggu sambil menyandar kat tiang... Sambil main henset zaman kuno yang sah-sah takde angry bird dan candy crush bagai tu... menambahkan keboringan aku... Akhirnya ada seat kosong sebelah sana pulak.. Aku pun pegi la duduk situ... Nombor giliran baru gerak 5 jer... Pergh ~~~ Sabar Asey.... Sabar....

Duduk dalam sejam kat situ... tetiba ada la sorang makcik India duduk tepi aku..yang sebelum nie warga Arab... Nak borak tak reti kan... Duduk je la situ sambil layan lagu Ya Hanana dalam kepala versi sendiri...Pastu senyum sorang-sorang.....ha ha ha... Scary~ ~. Bila dah bertukar jiran seat tempat duduk nie... Maka lagu dalam kepala pun bertukar jugak... tetiba kaset dalam kepala duk main lagu hindustan zaman Shah Rukh Khan... ha ha...Pun boleh...Janji boleh menghilangkan rasa boring menunggu lama giler nih....

Dalam setengah jam duk layan perasaan sendiri tu...  Datang kawan makcik India tu.. duk borak dalam bahasa India nya.... Glu-glek-glu-glek... Tu jer yang dapat aku dengar...macam mana la depa faham bahasa tu... Indahnya Malaysia... Tetibe! Ha ha.... Sambil duk layan depa duk rancak berborak sakan tu... datang member lama aku tegur dari belakang.... member senogori.... Hah...siap la makcik India.. Tibalah masanya Kelantan Style masuk campur berborak di sebelah jiran anda...ha ha ha ha...

Selepas beberapa minit... Member aku balik...tak sanggup menunggu... Tinggal kan aku sorang-sorang lagi... Makcik India tu pun tegur aku... "Bila balik Kelantan?"... Satu soalan simple yang break the ice aku dengan makcik India tu... Akhirnya setelah lama menunggu.... giliran aku pun sampai.... yezzaa....

Tengah aku duk setelkan kat kaunter.... tetiba makcik India tu datang sebelah aku... Uih...nak ngorat ke ape nie?? Jangan....jangan....jangaaaaaan!!! Bayangan split seconds dalam kepala...he he.. tapi mana ada cam tu kan... makcik India tu datang nak mintak tolong sekalikan urusan dia atas nombor aku... Hmm.......hmmm..... Ok! Apa salahnya kan... Tapi brader bank depan kaunter pulak duk marah-marah depan aku bile makcik tu tinggalkan bukunya dan duduk balik... Kata potong queue orang lain.... Kenapa marah kat aku? Aku tak bersalah la bang! haih... Puasa...puasa... layaaaaannn~~ Aku pun cakap jer.. "Takpe la bang... tolong orang berumur..sekali-sekala...".. Sambil senyum tahan segala rasa.... huh~

Habis semua tu... Makcik India tu pun berterima kasih.... Maka setel la hari menunggu empat jam aku... Aku lulus! Lulus dengan ujian kesabaran hari nie.... Muahaha... selalunya keluar jugak satu dua perkataan yang menguruskan pahala puasa aku... hari nie aku berjaya.... Thanx pakcik-pakcik....thanx makcik-makcik.... Sebab korang ada... hati rasa tenang walaupun tensen duk menunggu... 

Betul la orang kata.... tolong orang nie boleh menenangkan hati... Sebab tolong pakcik dan makcik tu... hari nie tenang jer aku menunggu empat jam... Satu lagi sebab bulan puasa kot... Fuuuuuh..... Alhamdulillah.... Balik dari bank... terus ke rumah... Sebab waktu ofis hour dah habis! Heeee ~~ Sori bossss....

Mengenali Blogger Bernama Pembawa Wacana @ Bro Wacana


Sejak ada Google+ nie.... terkeluar pulak nama betul... haih... Terpaksa la identiti yang sebelum nie cuba diselindungkan terkantoi sudah.... he he... Ok... Bagi yang sebelum nie mengenali Pembawa Wacana atau Bro Wacana dalam dunia blog nie... inilah saya... Nama saya ialah....... *Bagi bunyi drum sikit sekali dengan trompet*

Nama saya yang asal Ahsan Nur Mubarak...Semuanya nama saya okeh.. Nama bapak Annuar.. Oleh kerana asal Klate... Nama panggilan Asey... A[a] Sey[sebutan "sey" tu dgn sebutan makhraj huruf 'e' dalam epal]... Jadi sesape yang sebelum nie tak tahu...Dah tahu la kan... Takleh nak sorok-sorok dah...Cubaan berblogging secara underground sudah tak berjaya lagi....huhu

Sebab apa guna nama Bro Wacana? Sebab aku nie tak serius sangat pun dunia blog nie... Nak berblog secara underground je.. Sekadar berceloteh dari idea-idea yang terlintas di fikiran pasal isu-isu semasa dan jugak berkongsi pengalaman lampau kehidupan untuk dijadikan teladan dan tauladan bersama.... Itu jer tujuan aku berblogging...

Dari duk berborak-borak di kedai kopi..di kedai mamak.. atau di warong Pak Jabit tu...yang takde hujung pangkal dan selalunya ke laot jalan ceritanya.... baik aku 'transfer' crite-crite itu ke dalam blog nie dalam bentuk perbincangan pendapat... Olah sikit gaya penceritaan secara santai..sampaikan idea... Terserah kepada pembaca apa pendapatnya pula... Sekurang-kurangnya ada input untuk golongan yang suka membaca blog.... 

Si Rorschach nie la jadi mangsa imej Wacanaku dulu-dulu..he he

Idea-idea entri blog datangnya dari perbualan..percakapan...perbincangan...gosip-gosip dengan kawan.. dengan family... Ada jugak dari kisah peribadi sikit-sikit... Itu sekadar nak jadikan sebagai bacaan santai sekali-sekala... Sekadar untuk mengukir senyuman dan memecahkan gelak tawa nak hilangkan stress waktu keje atau waktu blajo.. Kekadang dari isu semasa, yang lazimnya selalu dibincangkan sebelah pihak.. Tak pernah diajak berfikir sebelum disebarkan berita.... Haaaa.... cam tu la aku...

Sebab tu guna nama samaran Bro Wacana atau dulu-dulunya Pembawa Wacana... Selain tak nak bagi orang kenal.... Juga sebagai pembawa satu wacana pemikiran untuk dijadikan bahan bacaan yang berguna kepada semua... Banyak jugak la topik-topik dan isu-isu yang aku dah sentuh.....  Isu politik [PANAS].... Isu artis bertudung... Isu sejarah melayu... Isu Dajjal... Isu-isu yang ada baiknya kita berbincang dari duk bergosip liar takde hala tuju tu... Boleh la cuba baca entri-entri lama yang ada dalam blog nie dan tuan/puan fikirkan la kan.. Menarik ke tak... Mintak-mintak la dapat menarik perhatian sedara-sedari sekalian... Tak kisah la menerima pendapat atau menolak.. Yang penting idea tu sampai.. Boleh difikirkan bersama... ye dak? :)

Header pertama awal berblogging..

Sesetengah blogger fikir cam mana nak naikkan trafik kan...sebab nak dapatkan 'income'.. Aku sekali fikir memang nak jugak... Kalau dapat job advertorial blogging memang tak tolak la kan... Rezeki jangan ditolak...Tapi tu sampingan je bagi aku... Tujuan utama.. nak berkongsi pendapat dan cerita yang boleh kita fikir sesama untuk perubahan diri ke arah yang lebih baik.... Share the knowledge secara santai.... Biarlah yang baca blog nie cuma 300-400 je ... Kekadang lebih jugak sampai cecah hampir 1000 UV... tengok topik la kan... Tapi dari beratus tu dikongsikan cerita aku tu kat kawan-kawan depa mungkin sampai cecah..... beribu..atau berpuluh ribu kenalan kawan-kawan depa pulak... kan? Sebab tu motto blog aku... Santai Berceloteh... Gelak Bersama... yang second part tu dah delete sebab kekadang ada entri serius gak.. huhu

Okeh.... Bagi sesape yang rasa nak berkawan atau berkenalan lebih lanjut...Boleh add saya nie di Google+ ..masuk dalam list circle korang... Ada terpampang belah kanan blog nie... Nak folo blog pun ok.. Sikit je follower blog nie... Tak popular katakan... Bagi yang ada Facebook... Boleh add kat FB: Ahsan Nur Mubarak. Nak add FB PAGE: Wacanaku pun silakan kalau nak dapatkan update...

Sebagai ending nya...*sob sob* Selamat Menyambut 10 malam terakhir Ramadhan... carilah malam Al-Qadr..Atau popularnya Lailaitul Qadr... Sebelum korang pulang berhari raya di samping orang yang tersayang....Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua yang membaca dan menyokong blog tak seberapa nie.... Sesungguhnya blog Wacanaku.... Santai Berceloteh untuk bacaan semua...:)

Inilah saya..gambar masa kahwin dulu-dulu..hihi

P/S: Berdakwah [Menyampaikan kebaikan] tak semestinya di surau dan masjid...di blog pun boleh..:)

Sunday, July 28, 2013

Iftar Ramadhan Bersama Rakan Blogger | Lava Grill Burger Bakar


Semalam aku sempat join bersama rakan-rakan blogger berbuka puasa di Lava Grill Burger Bakar di Sri Serdang...dekat je dengan rumah aku... Tapi yang nak dijadikan ceritanya... Aku berkumpul bersama rakan blogger nie di Masjid Putra, Putrajaya nuuuh haaa... ha ha ha... Nie semua Ben Ashaari punyer pasal.. Terkesima aku dibuatnya... Nasib baik ada otai comel kampung dusun, si Qhaliff tu.. he he..

Ok...citernyer gini.. Aku diberitahu Ben Ashaari yang ada satu Iftar Ramadhan sponsored by Lava Grill Burger Bakar nie... Aku tanya kat mane...dia kata cawangan baru... kumpul kat Masjid Putra... Ok la kan... Aku dan wife cancel masuk dapur..tutup balik api gas yang dah dibukak [nak hangatkan sayur bayam] dan terus pi siap-siap.... Tapi bab bersiap nie memang lari timeline la kalau dah ada anak kecik... 

Kalau terbaca entri si Ben ashaari yang nie [SINI].. Antara yang datang lambat aku la... Sampai ngam-ngam orang dah azan... hu hu... Ok la... janji sempat makan kurma dan air segelas..pastu solat la di Masjid Putra tu terus... Bes jugak solat kat sini.. sejuk gilerrr... Rasa macam nak datang berbuka kat sini la pulak nanti... ngeh ngeh... Tapi oleh sebab dah ada planning makan di Lava Grill, aku terpaksa tabahkan diri menolak godaan berbuka puasa di masjid... ceewah~~

Bloggers yang turut serta..

Menunggu hidangan..

Restoran Lava Grill

Habis solat.. kumpul depan pintu masjid jap.... Pastu gerak sekali...konvoi ke Lava Grill Burger Bakar cawangan baru dek kata Ben Ashaari.... Time duk folo tu aku dah cam pelik dah.... Macam jalan balik rumah aku jek nie... Hmmmm....... hmmmmm......hmmmm..... Ikut punye ikut.... sampaila signboard yang aku memang sah lagi bersuluh dek lampu kereta Pesona aku lagi....signboard ke UPM! Sah depa nie ke Lava Grill Burger Bakar dekat Sri Serdang...2 minit je dari tempat tinggal aku... hidup-hidup aku kene dengan Ben... Grrrrr~~ Tapi oleh sebab makan free... aku layan je la..Pandai bergurau jugak si bapak Qhaliff nie kannn... ha ha ha..Grrr lagi sekali..

Sampai kat situ... meja dah siap-siap dah untuk kitorang... maka ambek la port masing-masing... First makanan yang dihidang.... Roti John Lava Grill... memang meleleh-leleh sos dia bak ang... Memang kena la dengan tema Lava Grill nie... Sos meleleh bak lava di gunung berapi... Tema rekaan aku.... he he

Baru nak snap, dua dah hilang!

Sumer cam malu-malu je pada awalnya.. sumer tunggu dan lihat sambil duk telan air liur yang dah meleleh sama cam sos roti john tu haaa... Sekali bila ada yang start ambek.... terus licin! terkantoi kelaparan dan kelahapan kitorang pada malam tu... Sori tauke Lava grill... Kami kelaparan sebab kami berpuasa penuh.. acecece...macam kitorang je berpuasa kan..ha ha

Hidangan kedua... nasik berulamkan raja ulam, sambal secotet dan keropok bersama kari ikan yang mabeles... Dan jugak chicken wing Lava Grill...Sedap sampai menjilat sudu dan garpu bak ang.... bes wooo kari dia.... Nie hidangan yang akan disediakan untuk menu tengah hari lepas raya nie... Kitorang nie macam juri masterchef la kot... test dulu sedap ke tak... Semua kata bes dan menyelerakan... 

Kari Ikan - Menu baru
Chicken Wing - Flying without wing la ayam pasnie..

Habis makan nasik kari ikan tu.... datang la pulak hidangan ketiga... Jeng jeng jeng..... Dipersempahkan... Burger Bakar Lava Grill 10 tingkat!!! Satu yang dagingnya..satu lagi yang ayam... Perghhhhh~~~~~ Terliur tu memang terliur bai.... Tapi perut nie dah boroi ke depan dah nie... Terpaksa la melonggarkan tali pinggang ke level kebuncitan... Bagi ruang nak isik burger yang mabeles nie... Keluarkan angin sikit...burp~~ burp~~ Puutt~ [Shhh... slow-slow jer...nanti Qhaliff dengaq]

Burger ayam 10 tingkat!

Burger daging 10 tingkat

Meleleh....pergh~

Anak aku tgh fikir, "Cam mano nak sumbat nie....hmm"

Lepas snap sana sini gambar burger tu... maka dengan ibarat buaya lapar..kitorang serbu burger tu.... ting tang ting tang bunyi sudu duk berlaga dengan pinggan dalam seminit dua.... ching! burger dah hilang dari pandangan.... Waaah... magic sunggoh! Semua duk gosok-gosok perut tanda setuju dan pasrah dengan kehilangan burger tadi.... Ada yang terpaksa tolak dengan air kedondong bagi masuk... Semua pandang ke atas tanda ular sawa kekenyangan.... he he

Ingatkan dah habis.... Rupanya ada lagi.... Tauke hidang lagi lamb chop Lava Grill! Biaq betoi bossss..... Nie nak menjamu ke nak bagi kitorang masuk rancangan The Big Bigger and Biggest nih..ha ha.. Perut kata TIDAK.... tapi mulut kata mahu lagi... Dalam perbincangan konflik antara perut dan mulut.... Last-last habis jugak lamb chop tu.... ngeh ngeh.... 

Lamb Chop Lava Grill

Kesimpulan.... Semua makanan best-best.... sedap.... enak... lazat...berkrim....disukai ramai... hmmm....ape lagi..... Memang berbaloi! Berlava-lista kitorang malam tu.... terima kasih abang tauke kerana sanggup menjamu tong-tong perut kami yang overloaded nie....he he... Takpe...yang penting...baca Bismillah sebelum makan... nanti makanan tu faham-faham la nak cilok kat mane-mane dalam ruangan perut tu selagi muat... 

Part bergambar sebelum balik... semua tahan nafas je setiap kali nak snap gambar.. nak cover keboroian dan kebulatan perut masing-masing.... Cakap pun dah lalok... Mata duk terbayang katil dan bantal busuk di rumah.... tibalah masa kitorang pulang ke rumah... Iftar Ramadhan santai dan sempoi dari Lava Grill.....terbaik!

Gambar dari Blog Ben Ashaari

Perut kenyang.... dapat berkenalan dengan blogger yang osem.. Dapat kawan baru... anak aku pun dapat kawan baru - si Qhaliff yang comel tu... Semua happy... semuanya memang terbaik malam tu.... Osem night with osem guys! Kitorang pulang dalam jam 11 malam.... terpaksala aku buat terawih lari schedule sikit malam tu... Janji istiqamah... nikmat dan rezeki Allah dah bagi...jangan kita lupa mensyukuri nikmat itu walaupun sesaat... :)

P/S: Sampai sahur kenyang nyer... pergh...

Wednesday, July 24, 2013

Kerajaan Selangor Umum Bonus 2013 Hari Raya Sebulan Gaji untuk Kakitangan Awam di negerinya

MalaysiaKini

Kerajaan Selangor telah mengumumkan pemberian bonus 2013 sebanyak sebulan gaji untuk kakitangan awam di Selangor.. Berita yang bertarikh 23 Julai 2013 ini disiarkan dalam MalaysiaKini. Pemberian bonus ini dapatlah menampung kerunsingan para kakitangan awam menjelang Hari Raya Aidilfitri 2013 ini...

Mengikut Menteri Besar Selangor lagi, kalau kerajaan pusat memberikan bonus raya 2013 ini sebanyak sebulan setengah gaji, maka kerajaan Selangor akan menambah setengah bulan gaji bonus lagi kepada para penjawat awam.... Durian runtuh la jawabnya.... Aminn ..he he

Mengikut desas-desus yang dikhabarkan sebelum ini pasal BONUS RAYA 2013 (link), kerajaan pusat cuma dikhabarkan akan memberikan saguhati RM500 sahaja seperti yang dilaporkan sebelum ini...Tapi itu cuma desas-desus....Tunggu sahaja pengumuman rasmi. Jika betul.. maka penjawat awam di Selangor sahaja yang akan mendapat bonus sebulan gaji.. 

Alhamdulillah... dapat jugak bonus.... semoga dibelanjakan sewajarnya demi kebahagiaan kita semua.. Kepada penjawat awam negeri lain... tunggu la berita dari kerajaan negeri masing-masing dan dari kerajaan pusat... Mungkin ada mungkin takde... Mungkin dari langkah yang diambil kerajaan Selangor ini, dapat memberi sedikit semangat untuk kerajaan pusat memikirkan semula tentang pemberian bonus raya 2013 ini... 

P/S: Kerajaan Selangor dapat bagi sebulan gaji bonus, takkan kerajaan pusat bagi sikit kan... takkan kalah dengan kerajaan negeri kan... he he he.

Tuesday, July 23, 2013

Bonus Raya 2013 : Saguhati RM500 Untuk Penjawat Kakitangan Awam ? Alhamdulillah..


Dalam duk mengira duit poket dan duit raya nak bagi kat anak-anak sedara nie... Tahun nie macam agak ketat je pengeluaran duit sebab dikatakan bonus raya 2013 semacam takde jer.... Tapi berita terbaru dikatakan kemungkinan akan dapat saguhati hari raya dari kerajaan untuk semua penjawat awam dan pesara awam....

Mengikut apa yang dikhabarkan.... Kemungkinan semua penjawat awam akan dapat wang saguhati RM500 dan pesara pula dapat RM250 untuk hari raya 2013... Untuk kesahihannya, tunggu la pengumuman yang akan dibuat Perdana Menteri nanti pada 24hb Julai atau 31hb Julai nanti berkenaan bonus.

Bagi aku...kalau dapat..tetap rasa bersyukur...sikit pun jadila...boleh la buat duit raya... Kalau tak dapat..maknanya takde la rezeki bonus tahun nie.. Pandai-pandai la kita uruskan duit yang mana ada kan... Segala pembaziran kita elakkan...segala perbelanjaan yang boleh dikurangkan...kita kurangkan... Belanja mengikut apa yang termampu...

Aku dalam dua tiga bulan nie memang banyak nak guna duit... Ada projek besar menanti...hu hu hu.... Sekali saguhati RM500 je kemungkinan dapat.... haih... Lagi la susah perancangan kewangan aku nie...Ingatkan dapatla lepas guna duit bonus... Ermmm.... terpaksa fikir jalan alternatif lain... Sape nak bagi advertorial...... Sapekah...... *krik krik...krik krik*... Ok....fine...

Untuk kepastian...tunggulah pengumuman rasmi nanti yer... Nak harap bonus setengah gaji tu.... aku rasa jangan duk harap la kot.. Maklum ler...baru lepas pilihan raya kan... Sekarang pulak ada PRK kecil kan Kuala Besut tu ha... Jadi...harapan saguhati je ler.... Sediakan jugak langkah kontingensi anda kalau tak dapat duit tu...Lagi selamat...:)

P/S: Brape yer duit raya nak bagi anak sedara... RM500 je dapat nih...he he he..

Monday, July 22, 2013

Kenangan Di Bulan Puasa | Zaman Awal Sekolah Menengah Part 2


Burrrrrpppp!! Oh...excuse me... he he.. Al-maklom ler...baru lepas bukak puasa... Kenyang makan tomyam masakan wife yang sangat sedap sungguh ossem tu... Perut pun tengah buncit nie... apa kata kita cernakan makanan yang tengah menari-nari dalam perut nie dengan membaca entri kenangan di bulan puasa part 2 nie... 

Seperti yang sedia maklum (Macam surat rasmi je kan..huhu).. Aku dah buat entri pasal Kenangan di Bulan Puasa part 1 (klik la kalo nak baca)... Ni kirenye sambungan la.. sebab bila dah panjang sangat.. baik dipecahkan kan.... Sambungan nie untuk part malam pulak...

Ok.....lepas dah berbuka...sendawa burp sana burp sini...terkentut dua tiga das (ops...!!) Maka duduk ler bersandar di kerusi masing-masing sambil dengar citer ayah aku.. Ayah aku suka berborak lepas makan cenggini.... Banyak la citer dia...yang paling tak syok bila part citer sejarah lampau nenek moyang... He he.. bukan apa... Aku nie membesar di rumah je kan... Maka dah berpuluh-puluh kali ler aku dah dengar citer tu... Kirenye dah hafal dah starting dan ending dia.. Siap boleh mimick mulut lagi...ha ha..Melampau kan..

Habis dengar citer bertaraf Discovery Channel... Maka bersiap-siap la kitorang nak solat maghrib.. time nie berebut la sape nak mandi dulu... Bilik air dah ada tiga...tapi tetap berebut...Saje...best berebut nie dengan abang kakak nie..ha ha ha. Dah selesai... Maka solat la berimamkan ayah aku... Kitorang solat kat rumah je... Sebab ayah aku nak didik bila kitorang ada family sendiri nanti...Selalu ler solat berimam dengan anak bini... merapatkan hubungan kekeluargaan...:)

Pilihlah suami yang mampu jadi imam..

Habis solat maghrib... sesi tazkirah pun bermula... kekadang siap ada ujian gerak gempur bai... Aku ingat lagi ada sekali tu... ujian gerak gempur bacaan Al-fatihah... yang kene pulak cuba teke sape... aku!! Arghhhhh..... mati ler kali nie.... Tapi kita kene rilek... rilek...rilek.... Nak terkentut pun ada... he he

Maka... berlagu ler aku mengalunkan Al-fatihah depan ayah,mak dan adik-beradik.... yang part tak bes nyer bila kene tegur... "Haaaaaa....salah tu! Sepatutnya baca gini...bla bla bla" Errghhhh..... kan dah terkantoi.... Rasa tak puas hati je kene tegur depan semua orang... jeling nampak si abang dan kakak senyum sinis macam tau je.. tak puas hati...ha ha ha... Maklum ler... budak lagi.. tak nak la bagi orang nampak kebodohan kita tu kan... hihihi. Lepas kene tegur dua tiga kali... mula ler aku duk baca sambil tunduk... maluuuuu~~

Tapi bagus jugak....sekarang bacaan aku dah ok.. Boleh la jadi imam solat untuk isteri dan anak.. sebab jadi imam solat maghrib dan isya' kena baca kuat-kuat bagi orang dengar...Bacaan kena la betul dan kena tajwidnya...Boleh latih si anak baca dengan bacaan yang betul terus...takde la mengharapkan 100% kat kelas fardhu ain nanti kan.. Sekali lagi nak ucap....Thanks ayah! U r my greatest teacher! Saje puji lebih-lebih...kot-kot ayah aku baca entri nie kan... berangan sat...hihi

Tazkirah lepas maghrib nie kekadang terbabas gak... kekadang dah lama dah masuk isya' tapi tak habis-habis tazkirah tu... Bila time ngantuk tahap gaban tu..kekadang tersengguk pun ada... Bila kantoi tersengguk...laaaaagi la lama tazkirah tu.. Sebab campor dengan tazkirah kat kita yang tidur bile dengar tazkirah.... bla bla bla... pot pet pot pet... Hilang ngantuk terus kene bebel... Grrrrrr~~ Mula la memanjatkan doa supaya cepat-cepat mendirikan solat isya'...baik tak aku mintak percepatkan solat? ha ha ha....

Habis tazkirah... baru la start solat isya'... habis je solat isya'... Kitorang akan buat terawih bersama-sama di rumah je... Sama jugak reason nyer... Nak merapatkan ukhuwah islamiyah dalam family..  Dan jugak memastikan semua ahli keluarga buat terawih...takde skip skip.. barulah islam satu family kan.. takde la si bapak sorang je alim yang lain sesat tah ke mana.... hehe. Ayah aku selalunyer buat 8 rakaat terawih.. baca surah muqaddam je... Tapi elok juga...boleh la aku terhafal sebab selalu duk baca yang sama kan.... Boleh la buat hilang rasa gatal-gatal di kaki kene gigit nyamuk dan lenguh berdiri lama... ngeee~

Kat kampung aku tu... Time terawih nie la paling tak bes.... Sebabnya... Time nie ler bebudak kampung duk berperang dengan kampung sebelah... Perang Meriam Buluh! Kuat giler beb bunyi dia... Dah macam duk dalam peperangan dah... Dom dam dom dam tak berenti.. Bunyi sekali kebabom dia macam bom mortar... bunyi det det det dia macam machine gun dalam game Counter Strike tu..sume jenis bunyi ada... Sampai bunyi kucing duk berbalah pun ada! Kekadang terkejut jugak aku tengah solat terawih nie sampai terangkat bahu... Menyedarkan aku dari terlena.....ehhhhh?? 

Fire in the hole! DebaaboOom!

Habis terawih... kitorang bersalam-salaman...cium tangan mak ayah.. cium tangan abang kakak... Mula lah dari mengantuk tak sedar diri tadi tetiba segar bugar macam baru lepas mandi.... hadoi... Kemalasan diri masih ada walaupun setan dah takde...ha ha.... Semua pi serbu dapur balik...tengok kuih apa yang ada... Nak buat makan lepas terawih... Kekadang ada rojak buah buat sendiri... Kumpul-kumpul....pegi makan depan tv... layan citer zaman dulu... Teater Nostalgia di TV 1... heaven beb....

Gitu ler kenangan di bulan puasa masa duk kat kampung... Zaman tu memang banyak terpaksa je buat...sebab kena paksa dengan ayah kan... Sekarang bila kita kenang balik... Banyak manfaatnya paksaan seorang ayah tu.. Sekarang bila kita dah dewasa..dah keje..dah ada family sendiri... Baru faham kebaikan yang ada pada setiap paksaan tu..... 

Sekarang aku dah ada anak dan isteri... Kita yang akan jadi imam mereka... Kita yang akan membentuk anak kita... Bila kita sendiri yang nak didik anak... banyak benda baru faham dan sedar..betapa banyaknya kebaikan yang ayah kita dulu suruh kita buat.... Buat itu...buat ini.. Semuanya banyak kebaikan untuk kita juga... Persediaan untuk kita jadi seorang bapak yang soleh... Sangat bersyukur masa zaman budak-budak dulu...tidak membuat keputusan membabi-buta macam sesetengah remaja sekarang... Tak puas hati sikit je..nak lari rumah... gaduh dengan mak bapak.... Cakap menengking dengan mak bapak... Sampai nak bunuh lari pun ada... Semuanya tu nanti korang akan rasa menyesal yang teramat sangat.... Percayalah...

Kita hanya ada seorang mak dan seorang ayah kandung..tiada duanya...

Tak puas hati mana pun dengan arahan mak bapak...kita sabar je... Hati remaja nie memang suka memberontak... Nak buat ikut sedap mulot je..nak sedap hati je... Kesan dan akibat kita tak ambik kira sangat.. mak bapak dah fikir dah benda tu semua.... SO..... dengar lah kata mak bapak yer... Sabar....sabar...sabar.... Selagi arahan mak bapak tu selari dengan suruhan agama...Patuh dan taat la yer.... Nanti bila korang dah jadi dewasa....korang akan faham...betapa bermakna dan bersyukurnya nasihat seorang mak dan ayah tu... Sebab nanti korang pun akan memberi nasihat yang sama kat anak-anak korang... :)

Bertarawih la walaupun seorang diri.. :)

Saturday, July 20, 2013

Kenangan Di Bulan Puasa | Zaman Awal Sekolah Menengah Part 1


Hujung-hujung minggu cam ari nie memang aku tak tau nak buat ape.... Kemas umah dah... Layan movie dah... Ermmm....last-last bukak blog... Tapi tak tau nak tulis apa... Sekali terlintas dalam kepala nie... Masa kecik-kecik dulu aku buat apa ek time boring gini? Pap pap...jadiler entri nie...he he. Adaaa la jugak benda aku nak tulis kan..

Aku ingat dulu... masa zaman sekolah menengah cam tu la kot.. Awal-awal menengah... Dalam Form 1 Form 2 macam tu la... Puasa nie suatu yang sungguh menyeksakan... Ha ha. Maklum ler..tak faham lagi apa sebenarnya puasa nie kan... Yang aku tahu..puasa nie kene tahan lapar dari pagi sampai ke maghrib... So.....cuba la tahan...sampai kekadang menggigil-gigil kelaparan... Tak pun 'jelepok' [penat giler] je petang-petang time nak bukak puasa tu... Duk baring sambil layan Jejak Rasul [dah ada ke belum ek?]...Menunggu azan yang tak kunjung tiba...hehe

Cam nie ler lebih kurang..he he
Dulu...pagi-pagi aktif jugak... Puasa ke tak puasa ke... pagi memang aktif je... Kat umah aku kat kampung ada meja pingpong buatan sendiri... sendiri tu bukan aku buat...tapi upah tukang kayu yang buat... bukan meja ping pong yang sebenar tu... Asalkan boleh main... Layan aje ler...tu semua idea ayah aku.. sebab nak beli yang ori..tak mampu beb...Orang kampung je kan...:)

Aku selalu main ping pong tu masa dekat-dekat tengah hari dengan abang aku... Ye ler..pagi tidor je lepas sahur.. dalam pukol sepuluh sebelas baru bangun..Main dalam bangsal rumah... Panas tu satu hal...Maklum ler beratapkan zink semata-mata...Panas giler beb dalam tu.. Dah macam ayam roaster dah rasanya.. memang pokok strawberry takkan dapat hidup la dalam tu... kaktus ok kot.. Pastu main ping pong pulak dalam tu...lagi la membahang... Pong pang pong pang... Ada la dalam sejam lebih main... Kalau tak rosak bola ping pong tu tak sah... Rosak disebabkan keganasa bermain...atau terpijak.. he he. Kiranya perbelanjaan sekali main ping pong...sebiji bola jer.. tak pun dua.. aaah tak kisah la berapa bijik... janji main sampai puas...

Main bukan pandai pun...tapi boleh la sambil gelak-gelak isi masa lapang... Habis main...pi rehat depan TV... Masa tu Astro takde lagi... Tengok je ler TV1,TV2, tak pun TV3.... Apa pun tak boleh! Tapi zaman tu... semuanya boleh! Ha ha ha... Dah takde pilihan lain kan... layan jer... Sampai kartun disney tu pun layan...asalkan ada kat TV...semua layan... Rancangan Smartshop pun layan! [Bagi sesape yang masih ingat..hehe]

Badan dah penat main.. nak minum air tak boleh...dahaga dah sampai kering habis dah anak tekak nie... Maka cara nak kurangkan kedahagaan tu...pi la mandi... Mandi setengah jam!! Ha ha ha... Kalau tak kena sound ngan ayah aku...memang tak sah! "Kurus puasa tu!! Lamanyer mandi! Dah dah"

Bile dah kene sound gitu dgn ayah atau mak aku... ok...itulah masanya aku keluar dari bilik mandi...Kalau buat deek...memang cari nahas... he he... Lepas mandi...solat baca quran ape sume... Memang tak sah kalau aku tak ke dapur...tolong mak masak... Bukan rajin....tapi dipaksa! Ha ha ha... Ayah aku paksa aku tolong mak kat dapur.. mak tak paksa pun.. ayah je lelebih.. Tak kire anak laki ke pempuan ke...semua kene tolong mak...

Tapi bagus jugak bila kita kenang balik... banyak manfaatnya... salah satunya...memupuk sifat suka tolong menolong, kita pun tahu resepi sedikit sebanyak...dan biasakan diri berada di dapur...baru tahu penat lelah mak kita di dapur...Dan sekarang...aku faham penat lelah isteri aku di dapur...Which is sangat bagus untuk kita...Thanks abi [ayahku] sebab paksa dulu...:)

Keje aku biasanya...potong-potong sayur... kupas bawang... kukur nyok [kelapa]..ala parut kelapa... Kalau korang nak tahu... nak dapatkan santan adalah satu perkara yang sangat rumit! Rumah aku guna koran tu je... kelapa ada kat kebun...nak amik santan punya pasal... Proses dia dari pi ambek buah kelapa di kebun-kupas kelapa-pukul bagi pecah dua-kukur-perah sendiri guna tangan yang keding nie... Sangat bermakna beb nak dapatkan santan tu...penat lelah bercupak-cupak peluh nak dapatkan sebekas santan... Cuba bayangkan dengan sekarang.... pi beli santan kotak je kat Giants...tak pun Tesco....WHATT???? Senang giler!!


Kekadang keje aku pi tolong jaga masakan kat dapur... tolong kacau-kacau... lenguh beb bahu nie.. aku nie masa tu mana la tinggi cam sekarang nie [tinggi ker?].. Nak tengok gulai atas dapur pun kene jinjing kaki... haih... Kenapa ku diseksa begini??? Ituler yang duk main dalam fikiran masa tu... Tapi bila diingatkan balik.. sebenarnya semua tu satu perkara yang sangat baik..dapat tolong mak kita.. walaupun ianya satu perkara yang kecik...Sangat berbaloi...;)

Habis sumer tu... solat asar berjemaah...dengar tazkirah ayah aku siket [maklum ler..ustaz] Pastu free time... Time nie dah tak boleh buat ape dah... tidoq je ler...terbaring macam orang Somalia kebuluran menanti nasik dihidang... ha ha ha....

Cam tu ler kisah siang hari.... Malam belum lagi.... Macam dah panjang sangat dah nie... Nanti aku sambung di lain entri.... Selamat berpuasa! =)

P/S: Korang boleh tinggalkan jejak di Cbox yer...baru pasang balik..;)

Thursday, July 18, 2013

Habib Syeikh | Solatul Bissalamil Mubin Beserta Lirik dan Maksud


Kepada yang sentiasa duk pasang TV AL-HIJRAH... Sudah pasti lagu nie sekarang selalu duk dengar kan... Lagu Solatul Bissalamil Mubin dari Habib Syeikh nie... memang bes dan sedap didengar... Dan kalau korang nak tahu...Maksudnya pun sesedap lagu nie... Ini bukan sebarang lagu atau qasidah...Tapi ini adalah satu bentuk selawat ke atas nabi.... Jom kita teroka lirik dan maksudnya...


Maknanya: 
Selawat serta salam ku persembahkan kepadamu wahai kekasihku

Sebagai bukti keteguhanku, wahai Nabi S.A.W (kekasihku)

Engkaulah sebenar-benarnya pemberi peringatan pada masa itu

Wahai kekasihku, wahai Rasulullah S.A.W yang bercahaya wajahnya penunjuk jalan kebenaran

Tak lekang selawat tercurah padamu wahai pembawa kebenaran

Laksana hembusan angin yang kencang...

Ni lagunya bagi yang tak penah dengar lagi....


Dalam berhibur, apa salahnya kita menyelit unsur-unsur berselawat, unsur menanam nilai-nilai murni, nasihat-nasihat berguna, atau apa sahaja yang positif dan baik-baik dalam lirik lagu tu sendiri.... Baru orang kata, berhibur secara sihat... Tak semestinya bila kita jadi umat Islam yang sejati, kita tak boleh berhibur kan? Ini salah satu contohnya.... Sambil berhibur...sambil hati kita berselawat...mengingati nabi kita...

P/S: Salah satu lagu kegemaran anak aku... huhu

Wednesday, July 17, 2013

Luis Suarez Ke Arsenal?? Jadi Ofis Boy Ade Le....LOL

Luis Suarez ke Arsenal ?...

Luis Suarez.....Luis Suarez.... Kenapa la ko jadi ofis boy... Sanggup  jadi ofis boy dari transfer ke Arsenal... ha ha ha... Jom tengok video Luis Suarez dibeli jadi ofis boy nie... Serius kelakar [Bagi yang tahu who is Luis Suarez].. ha ha..


Saje je nie entri santai-santai bulan puasa... Sambil menunggu berita transfer market player EPL Arsenal.... Kejap Higuain....Kejap Suarez... Kejap Fellaini... Sumer nyer....APA PUN TAK BOLEH! Sume nyer rumors... haih...

harap-harap dapat la tengok pemain baru yang talented masuk Arsenal untuk musim nie... Kalo tak... ke laot la jawabnya... Kepada fan MU, Liverpool, Chelsea... Man City [Yang dulunyer takde pun fan sekarang tetibe ramai].. Jangan nak banyak bunyik...ha ha ha... Salam puasa yer...

P/S: Puasa Oi...Jangan Tak Puasa!

Thursday, July 11, 2013

Fakta Santai Puasa | Perkara Popular Dikaitkan Dengan BATAL Puasa

Korek hidung ketika puasa batal ke tak?
Selamat berpuasa bagi yang berpuasa! He he.. Memula pun dah ayat sarkastik kan.... Betul la tu... Buat apa nak wish selamat berpuasa bagi yang tak puasa kan.. Harap-harap yang tak puasa tu berpuasa la yer... Sebab puasa nie satu ibadat wajib yang banyak membantu menyihatkan tubuh badan  kita... Tak rugi pun berpuasa.... Bagi yang berpuasa pulak.. banyak sangat perkara yang sebenarnya tak membatalkan puasa...tapi duk anggap membatalkan puasa.... Antaranya ialah...

Muntah - Muntah nie yang batal hanyalah muntah DENGAN SENGAJA.... Maksudnya muntah yang sengaja dibuat....Contohnya macam yang selalu model-model buat tu... Dijolok-jolok ke dalam mulut nak paksa muntah... Haaa....tu batal la tu... Tapi kalau muntah tak sengaja macam perempuan yang kene morning sickness pepagi tu kan... Tak batal puasa.... 

Korek Hidung - Adalah dipersetujui ramai ulamak... yang korek hidung nie batal... JIKA anda korek hidung tu sampai ke dalam otak! he he... Maknanya korek hidung diklasifikasikan sebagai tidak membatalkan puasa... Kalau korek hidung pastu makan taik hidung dengan sengaja...yang tu batal! 

Korek Telinga - Yang nie pun sama macam korek hidung.... Tidak batal.. So jangan simpan taik telinga tu sampai berkerak semasa anda berpuasa... korek je tapi jangan sampai ke otak...Kalau tetap rasa was-was... Korek lepas azan maghrib.. orang lain duk bantai nasik, korek bantai korek telinga... sonang citer..he he he

Berkumur - Ada sesetengah orang tu takut nak berkumur dalam bulan puasa... Berkumur tak membatalkan puasa.. tapi jangan terlampau kerap sebab ada sesetengah ulamak kata berlebihan boleh membawa ke arah batal puasa.... Minum air kumur tu komfem batal! Takde kompromi.. So jangan minum air kumuran ketika ambek wudhu'.

Suntikan - Kalau untuk berubat seperti suntikan insulin atau suntikan demam... Tidak batalkan puasa...  Tapi kalau suntikan glukosa yang biasa untuk tak bagi lapar tu... kalau sengaja nak kurangkan kelaparan... Dipersetujui batal...Perlu rujukan yang lebih mendalam...

Kentut dan sendawa - Jika kentut dengan sengaja di khalayak ramai... Memang sengaja cari pasal la kan... ha ha ha Tapi tetap tak membatalkan puasa... Batal air semayang je... Sendawa pun tak batal.. air semayang pun tak batal ikut mazhab kita.. Bukan stakat kentut... terberak pun tak batal puasa... So, jangan ada sesape yang cuba tahan kentut dan berak ketika puasa yer... Trajis nanti..he he

Kentutlah sepuas hati...Puasa tak batal yer..:D

Kahak - tertelan kahak memang sah-sah tak batal... Sebab "ter" tu... Tapi mengikut ulamak... kahak nie kalau setakat kawasan tekak tu... masih boleh ditelan...kalau dah terkeluar ke bahagian depan lidah... Dah keluar habis dah dalam mulut.. yang nie patut dibuang..jangan telan kerana dianggap membatalkan puasa... 

Keluar air mazi - Yang nie pendapat ulamak bercampur... Tapi yang paling ringan, dan jugak ikut mazhab syafi'e... tidak membatalkan puasa... Walaupun tak batal...dari mana sumber penyebab keluarnya air mazi tu tetap menguruskan pahala puasa korang... Sah-sah tengok atau membayangkan sesuatu kan... :)

Keluar air mani - Kalau tak sengaja macam mimpi... tidak membatalkan puasa.... kalau keluar air mani kerana ghairah atau berfikiran lucah... itu dianggap SENGAJA dan sah-sah membatalkan puasa.. WAJIB QADHA.. So.. wish-wish la bermimpi selalu...hahaha.. Pun boleh....

Haaa... tu ler yang selalunya menjadi perkara popular masyarakat nak tahu pasal puasa nie... Padahal ada banyak lagi perkara yang lebih penting... Contohnya... PUASA TIDAK AKAN SEMPURNA JIKA IBADAT WAJIB LAIN TIDAK SEMPURNA.... Faham? Maksudnya puasa korang mungkin jatuh ke kategori sia-sia jika korang TIDAK SOLAT.... Solat nie tiang agama... Apa-apa ibadat yang dibuat dikira dalam perhitungan jika solat tidak ditinggalkan..... Ramai dari kita duk pentingkan korek tak korek je... Tapi solat buat main-main... Mulut bila bercakap tak jaga... Sila faham konsep berpuasa mengikut konteks agama... bukan bahasa yer...

Sama juga dengan melihat rancangan yang sia-sia dan mendedahkan aurat di TV... Mengurangkan pahala berpuasa kita... Duk dengar lagu je memanjang...duk tengok golek-golek ala-Korea atau Bollywood...Dari kita sendiri pun satu hal... pemakaian... kalau dah dedah aurat baik lelaki mahupun pempuan... Yang pempuan tak tutup rambutnya, bentuk tubuh badannya... make-up berlebihan... yang si lelaki pakai short nampak lututnya.. memakai pakaian menyerupai wanita...  tu semua mengurangkan pahala... Dan jika berlebihan... Mungkin puasa kita jatuh ke tahap...SIA-SIA.... Lapar dan dahaga je dapat... Pengisian.....KOSONG.

Itu pentingnya penghayatan... Puasa nie satu ibadat rohani dan jasmani... Jasmaninya untuk kesihatan tubuh badan terutama kesihatan sistem pencernaan kita... Rohaninya... kita dapat merasai susah-payah golongan yang susah... Kita berpuasa cuma dari subuh hingga ke maghrib... Orang miskin nie berlapar kekadang sehari suntuk dan kalau dapat makan pun nasik dengan kicap je... Cuba bayangkan... Betapa banyak nikmat hidup yang kita dah dapat.... dan apa yang kita dah buat dengan nikmat tu? 

P/S: Puasa ikhlas kerana Allah dan selalu mengingatkan diri..bahawa Allah sentiasa melihat apa yang kita buat...

Tuesday, July 9, 2013

Bulan Puasa Ramadhan | Bulan Perubahan Diri


Selamat menyambut bulan Ramadhan kepada semua muslimin dan muslimat di seluruh Nusantara yang sudi membaca entri nie.... Hari nie, sempena nak sambut bulan Ramadhan yang mulia.. eloklah kiranya kalau kita membuat hajat atau menanam satu azam dalam hidup kita... Sebelum tu, mohon ampun dan maaf lah kalau ada terkasar bahasa atau tergores hati sepanjang aku berblog nie... Maaf yer...

Ok...Selalunya nak buat pape azam kita tunggu New Year kan? Tak pun tunggu susah dulu baru nak berazam kan... Haaa... Tu yang tak berapa kena tu... Apa kata kalau tahun nie kita tukar... Start bulan puasa nie... kita start menanam azam baru untuk mengubah kehidupan kita ke arah yang lebih baik....

Nie dari sudut pandangan aku la kan... Lagi elok kalau kita cuba melakukan sesuatu azam tu bermula dari bulan puasa.... Sebabnya... Bulan puasa nie bulan setan diikat rapi... takkan kacau kita dah... Maknanya musuh dalam selimut kita dah takde... Sekarang musuh yang cuba kita lawan tinggal satu je... DIRI SENDIRI... 

Lagi satu.... bulan puasa nie... banyak yang kita automatically akan cuba jaga... tutur kata... tingkah laku... perangai... selain dari hawa nafsu makan dan minum tu... Semua kita memang kena jaga sebagai seorang umat Islam.... So.... apa kata dalam bulan yang penuh barakah nie.... Korang cuba la mengubah atau melaksanakan azam perubahan korang tu dalam bulan puasa kan.... Selama sebulan duk puasa nie... Selama sebulan jugak la kita diberi masa nak melatih diri kita...

Contoh azam perubahan tu macam nak berenti merokok.... nak ubah perangai dari banyak negatif kepada positif... Nak belajar baca Al-Quran dengan betul... Nak lebih menghayati solat dan ibadat.... Nak jadi seorang yang berjaya.... Nak mengubah attitude kebudak-budakan kepada attitiude orang yang berfikiran matang.... Nak mula bertudung secara tetap... nak mula menutup aurat... Semua benda atau azam... sangat sesuai dilakukan bermula pada bulan puasa.....

Kita nak mengubah sesuatu yang dah jadi darah daging... yang dah jadi habit kita... yang dah sebati dalam hidup kita... bukannya senang beb... Sangat susah.... ibarat cuba keluarkan kanser dalam badan... Dah keluar...ada balik... Dah rawat...lepas bertahun muncul balik... Payah... Godaan kawan-kawan... Terseksa jiwa dengar sindiran pedas bercili yang hot and spicy dari kengkawan... Kene pulau dengan kawan-kawan lama... Orang sekitar tak mo terima perubahan kita... macam-macam....

Semua tu susah nak berubah melainkan ada sesuatu yang memaksa kita buat perubahan tu.... dan kita disokong dengan perubahan tu... Perubahan yang dibuat tu mesti dilengkapi dengan latihan dan disipilin yang kuat... So... apa kata sempena bulan puasa yang sememangnya kita dilarang melakukan banyak perkara yang sia-sia nie... Satu bulan yang melatih kita berdisiplin nie... Kita cuba amalkan perubahan tu dalam bulan puasa nie.... Kan elok dan lebih manis tu....

Setiap langkah perubahan yang kita ambil adalah satu langkah menuju kejayaan...

Nak belajar baca Quran pun tak segan...sebab komfem ramai yang akan start baca Quran dalam bulan puasa nie... yang tergagap-gagap pun tak malu dah nak baca... Yang nak berjinak-jinak pegi masjid pun ada reason...pi semayang terawih...takde orang nak mengata... Yang nak jadi baik pun orang tak pelik... sebab ini bulan puasa... yang nak berenti merokok pun memang kena pada waktunya la kan... dari subuh ke maghrib tak merokok... Yang sebelum nie dedah sana dedah sini...bulan puasa nie try pakai baju longgar-longgar sikit... Kawan-kawan nak mengata pun takpe.. Sebab depa kene balik dengan masyarakat sekitar...Laaagi ramai depa kene sindir.... he he... Kuasa perubahan di tangan kita dalam sebulan nie.. Memang takde orang yang nak mengutuk dan mengeji sangat... kalau ada pun yang mulut bacuk tegar jer... Ini bulan puasa beb... Seluruh masyarakat Islam tetiba jadi baik giler.. Tak percaya baca status FB atau Twitter korang tu... Semua jadi alim... Seolah-olah...perubahan ke arah kebaikan yang kita cuba buat tu disokong oleh seluruh masyarakat!! Kat situ kita dah ada sokongan moral dah kan.... hehehe

Nampak tak ruang perubahan yang Allah dah bagi tu.... Sebulan berpuasa di bulan Ramadhan nie ibarat satu kursus... Satu kursus untuk cermin diri kita balik... satu kursus nak reset segala kesilapan kita sebelum sebelum nie.... Satu kursus kesedaran diri... Satu kursus persediaan nak mengharungi cabaran dunia selama setahun lagi ke depan sebelum masuk Ramadhan satu lagi... Satu kursus pembentukan jiwa rohani balik.... Nampak tak ruang yang Allah bagi tu..... Tapi ramai dari kita tak sedar kan.....

Ramai duk nampak... bulan puasa... bulan pesta makanan di bazar-bazar.... Satu bulan non-produktiviti sebab banyak masa  tidur je... Satu bulan yang takleh makan dan minum sahaja di siang hari... Satu bulan waiting time nak enjoy sakan masa raya nanti... Satu bulan nak shopping pakaian baru...kasut baru..langsir baru... henset baru... tudung baru... bulu mata baru...ehhhh?? 

Ramai dari kita dah salah konsep... Bagi aku, bukan New year untuk kita tanam azam...tanam target kehidupan... Sepatutnya azam dimulakan dalam bulan puasa nie... bulan ganjaran pahala... bulan keberkatan... Cuba bayangkan... perubahan yang kita cuba buat tu sememangnya diberkati Allah... Dan cubaan kita tu dibuat dalam bulan puasa yang penuh berkat nie... Subhanallah.... Dapat bayang tak bila usaha kita ditambah dengan keberkatan yang berlipat kali ganda banyaknya? Mungkin azam kita tu dipermudahkan.... kan?

So.... jom la kita sama-sama tanam azam... Ubah apa yang patut kita ubah dalam diri kita... Kalau yang kurang bab agama... Sila tambah (WAJIB tambah).... Yang mana baca Al-fatihah tak berapa betul tu... Sila betulkan.... Yang mana takleh baca Quran... Sila bolehkan... Yang mana mulut hancing asyik duk mencarut tu... Sila kurangkan... Yang mana dedah-dedah tu... sila tutupkan aset berharga tu... Yang mana asyik bermalas-malasan tu... sila rajinkan.... Kita nie manusia.... Manusia bukan haiwan..bukan tumbuhan... Kita ada akal fikiran... Akal fikiran berpandukan rujukan agama... Kita boleh berubah... berubah ke arah yang lebih baik bukan saja untuk diri sendiri...tapi juga untuk kawan-kawan... keluarga... jiran-jiran... sekitar kampung..malah mungkin berubahnya kita dapat mencetus perubahan kepada rakan-rakan yang lain..... mana la tahu....Kan?


Perubahan menuju ke jalan yang lurus...

Mulakan dari diri kita dulu.... Tanamkan azam supaya kita jadi orang yang lebih baik dari sebelumnya.... be a better muslim... Be a better person... Sesungguhnya Islam tu dah sempurna... Cuma kita je yang banyak kurangnya.... Kurangnya kita kerana kurang fahamnya kita dengan agama Islam tu sendiri... Jangan salahkan agama kalau kita tak maju... Jangan salahkan sesiapa kalau kita gagal... Cermin diri... perbetulkan diri... Dan folo je panduan yang dah ada dalam Quran tu... Mulakannya di bulan Ramadhan yang mulia nie...Dan kekalkan perubahan itu... Be a better yourself! :)

P/S: Puasa biarlah ikhlas kerana Allah, bukan kerana terpaksa yer...;)


Sunday, July 7, 2013

Pertandingan Tilawah Antarabangsa | Potensi dan Kelebihan Yang Patut Dikembangkan


Pertandingan Tilawah Peringkat Antarabangsa telah pun berakhir... Untuk edisi tahun ini, kemenangan berpihak kepada Qari dari Indonesia, tempat kedua jatuh kepada Qari dari Iran... Dan ketiga dari Malaysia, negara tuan rumah... Qariah pula jatuh kepada wakil dari Morocco... Tahniah diucapkan kepada pemenang...

Alunan ayat suci Al-Quran dari mereka sememangnya merdu dan menarik... Sambil duk layan alunan bacaan dari Johan Qari dari Indonesia tu... Aku terfikir... Mengapa pertandingan tilawah nie asyik kita je jadi tuan rumah? Mengapa tak dibuat seperti pertandingan yang lain... Ada sistem penggiliran tuan rumah secara undian? Banyak advantage nyer ooo kalau boleh buat gitu.... Aku listkan satu-satu ok... Nie dari pendapat aku la... Sambil duk layan alunan ayat suci tu.. Nie la yang aku terfikir..

Anjuran yang lebih berprestij
Bila dibuat anjuran secara giliran... Tahun nie kat Malaysia... Tahun depan kat Morocco.. Tahun seterusnya kat Indonesia... Sudah pasti setiap negara yang menganjurkan tu tak mahu kalah kehebatan anjurannya... Dari situ... akan ada peningkatan mutu pertandingan dan persiapan... Dari situ jugak.. Prestij pertandingan akan meningkat secara tak langsung.... Ambil contoh....Sukan Olimpik pada asalnya sukan anjuran negara Greece je.. Kemudian atlit negara lain join tapi still bawah anjuran Greece kuno tu... Tapi tengok sekarang... Semua negara berebut nak jadi tuan rumah... Sebab apa? Sebab prestij.. tarikan manusia seluruh dunia.. Tengok pertandingan-pertandingan lain... yang mana tinggi prestij nya komfem akan ada anjuran giliran... Kenapa Tilawah Al-Quran tak dibuat macam tu? Sudah berpuas hatikah sekadar tepuk dada sendiri tapi orang luar tak tahu pun wujudnya pertandingan tilawah nie?

Menambah Pengalaman Qari dan Qariah
Bila dibuat pertandingan secara giliran... Qari dan Qariah jugak yang untung... Dapat laaaa menambah pengalaman berada di negara orang lain.. Kiranya reward secara tak langsung la nie kan... Bukan semua Qari dan Qariah mampu nak berjalan ke negara asing guna duit sendiri... So... Apa salahnya mereka dapat menimba sedikit pengalaman berharga di negara asing sempena wakil negara masing-masing dalam pertandingan tilawah kan... menimba pengalaman dari pelbagai segi.. kebudayaan..seni warisan.. adab-adab dan lain-lain...luaslah pemandangan dan kotak fikiran.. Secara tak langsung..menambahkan kematangan...Termasuk audien-audien sekali... Yang sana dapat belajar cara yang sini... yang sini belajar cara yang sana... yang sinun (dari rumah tengok TV) pun duk perhati dan belajar juga... kan menarik tu...

Sebagai Langkah Publisiti
Ok.... kenapa sukan bola popular? Kenapa bab nyanyi nie popular giler sampai artis-artis jadi idola remaja sekarang? Kenapa ada wujudnya pertandingan Malaysian Idol..Masterchef...dan Shout ape tah yang menari tu? Ini sebab media duk "UP" kan depa depan mata remaja-remaja... Apa salahnya kita UP kan Pertandingan Tilawah nie supaya lebih grand? Bila prestij pertandingan ditingkatkan... Publisiti diperbanyakkan... Tak mustahil anak-anak muda terdetik nak jadi seperti Qari tu...Qariah nie... Jadikan ibadat membaca Al-Quran satu ibadat yang menarik dan mengujakan di mata remaja-remaja! Tinggikan taraf dan popularkan Qari dan Qariah nie biar remaja-remaja nie kenal dan tertarik dengan mereka... tak mustahil mereka akan jadi seperti artis-artis K-Pop sekarang... Maksudnya.. populariti mereka melebihi artis nyanyian nie.. Kan lebih baik? Aku nampak dengan pertandingan tilawah nie... Boleh dijadikan satu batu loncatan nak meramaikan anak muda supaya lebih kenal dan minat...juga menghayati lebih berkenaan kehebatan ayat suci Al-Quran.... Sambil menyelam sambil minum air... Berdakwah sambil mempopularkan...Tak salah kan?

Merapatkan Ukhwah Islam Seluruh Dunia
Ok....ambil contoh Sukan lagi... Sukan boleh merapatkan hubungan persaudaraan....Negara-negara bersaing untuk merebut kemenangan dengan melalui pertandingan... Mengapa tidak dengan pertandingan tilawah? Bila kita berjaya UP kan prestij dia... Berjaya menarik ramai audien sebab prestij pertandingan dan popularitinya... Dari situ jugak sebenarnya secara tak langsung membentuk hubungan persaudaraan antara negara-negara yang bertanding... Keharmonian dapat dicapai dengan menghayati ayat-ayat suci yang dipertandingkan....

Itu ler yang aku terfikir masa duk dengar bacaan Qari dari Indonesia tu hingga akhir... Seems macam over the moon sikit kan pemikiran tu... Tapi kan... bila kita tengok dan perhati orang-orang yang berjaya nie... Mereka semua berfikiran yang sangat besar.. target hidupnya besar... Apa salahnya kita cuba besarkan target kita nak menyebarkan sinar Islam di dunia nie kan? Target dunia nak besar aja... Tapi mengapa tidak untuk ISLAM? Kan? Asalkan ada persetujuan yang kukuh semua negara yang bertanding...rasanya tujuan yang aku fikirkan kat atas tu boleh dicapai dengan mudah.... It is not impossible to do... Kan? 

Kekadang terfikir jugak.. Kita selalu duk salahkan anak-anak remaja tinggalkan bab agama... depa anggap aktiviti baca Quran dan dengar lagu nasyid suatu yang boring dan tak macho...Bukan high class yang boleh dibangga-banggakn dengan kengkawan... Tapi aku rasa kita jugak ada  take part dalam kegagalan mendidik depa nie... Mengapa kita tak cuba menanam dalam diri anak-anak muda yang aktiviti keagamaan nie suatu yang hebat dan macho jika disertai? Kita asyik salahkan perubahan dunia... Tapi mengapa kita tak ambil langkah cuba mengatasi dengan lebih berkesan dan kreatif? Biarlah langkah tu sebanyak segelas air yang cuba memadam api kebakaran sebukit besarnya... Tapi kita tetap berusaha kan...Mungkin itu baby step kita nak mulakan langkah yang lebih berkesan di kemudian hari...siapa tahu... Take action is better then do nothing.... Kan? 

Aku nie sape kan... Setakat fikir je la.. nak buat tadak kuasa... Kalau aku nie dilantik jadi Perdana Menteri ke hape ker... boleh la aku cuba usulkan.. Nak buat camna...aku nie blogger biasa je.. huhuhu... Well.... apa pendapat korang? kalau korang rasa idea nie ok... Boleh la sebarkan..kot-kot la sampai ke tangan orang yang ada kuasa nak ubah...hehehe.. tak setuju takpa... Lumrah manusia mesti ada yang menentang dan menyokong kan... ;)

P/S: Menantikan ISLAM kembali bersinar di dunia... Harapan dengan secebis idea dari blog nie, dapat menyemarakkan api kebangkitan ISLAM.. Insya Allah..