Sunday, July 31, 2011

Janda Baik | Memang Terbaik La....

Aku menghilang selama dua hari dari berblog.... Entri aku pagi tadi dan semalam semuanya auto publish... he he he..... Aku dan wife bersama kakak ipar aku pergi ke Janda Baik untuk bercuti sebelum masuk Ramadhan.... besss..... Dan kelakar...ha ha ha..

Aku gerak ke rumah kakak ipar aku di Rawang hari Jumaat malam lagi.... saje pegi kumpul awal-awal...sebab planning nak pegi pagi Sabtu..... sekali sebab banyak lagi benda tak setel.... Terpaksa la menyetelkan dulu semua benda.....Dalam pukul 4 petang baru gerak....haih..

Sampai je sana....sesat la kejap carik Chalet yang aku dan wife dah tempah.... Oleh sebab dah tempah agak lewat...maka dapat la Chalet yang kurang bes.... Tapi bes jugak..cuma tempat dier tak berapa strategik...Nama chalet tu...Chalet Tuk Tuk... Mula-mula aku dengar nama nie...tergelak guling-guling aku dibuatnya...ha ha ha...

Keselesaan...biasa-biasa jer..... Cuma yang bes....Malam pertama duk situ.... kitorang dapat berbarbeque... ayam golek dangdut.... kerang bakar... pergh.....puas hati dari segi makan.... Semua bawak sendiri... Sambil berperang dengan nyamuk yang sangat besar.....

Pastu lepak-lepak bergosip cerite... Duk situ rasa macam duk dekat Genting....sejuk giler... kalah Cameron Highland... Malam tu aku nak update blog...tapi line Celcon 3G takde....adeh.... Terpaksa la berserah dan tidur awal...

Keesokan.... kitorang berbarbeque lagi.... kali ni udang bakar...sosej bakar...dengan ikan bakar....pergh.... memang nikmat la hidup asyik makan jer kan....tak perlu pikir pasal masalah lain... Lepas habis melantak....kitorang pergi la mandi sungai.... Dengan bawak semua yang dah dibakar tu... kitorang mandi-mandi la sambil sekali sekala naik makan.... Air dier....sejuk dan menyegarkan....Besss

Hari ni baru aku balik....hari Ahad.... Kalau sempat.....aku akan update gambar-gambar semasa berada di sana.... aku rasa sikit jer gambar...sebab semua sibuk nak mandi dan makan! Ha ha ha..... Selamat berpuasa selama sebulan yer...... Aku nak masak ape ek malam nie.... Macam nak masak sup cendawan jer....Hmmm.... Ok lah.... nak berterawih jap....

P/S: Sape yang putus tunang? Hmmm...Gosip lagi ker?

Kejar adat ker.... Kejar pahala?

Puasa... dia berpuasa...  Tapi sekadar menahan lapar dan kering tekak jer.... Yang lain tetap sama....solat selalu tertinggal.... telinga dibagi dengar hiburan....mata layan gambar seksi di TV... Tak pun mulut duk mengumpat sana sini..... Macam kosong jer puasa tu....

Terawih di masjid..... Ramai yang pegi berterawih.... tapi awal-awal jer....masuk tengah bulan...dah tak bersemangat dah.... Sebab apa? Sebab pegi masjid sebab nak dapatkan suasana kemeriahan jer.... Bukan penghayatan dalam ibadah.... Sebab tu tak kekal niat suci tu....

Masuk je bulan puasa....ada la bazar Ramadhan... Dan semua shopping mall promosi barang sempena RAYA... Semua sibuk bershopping.... Akibat keletihan bershopping.... penat...dah tak boleh kusyuk dah nak berterawih atau nak buat ibadah lain.... Semua nak tidur jer.... Apa yang dikejar sebenarnya? 

Adat dalam bulan puasa.... Tu la adat.... Banyak orang kita ni kejarkan adat.... Bukan penghayatan.... Sucinya bulan Ramadhan dikotori pemikiran menyimpang nie.... Mungkin ramai yang tak sedar... Tapi tu la zaman sekarang....ibadat dianggap beban... Aktiviti dalam bulan puasa seolah-olah macam adat jer.... Tak buat rasa janggal...bukan sebab rasa bersalah kepada Tuhan....tapi sebab tak buat perkara yang selalu dibuat...

P/S: Esok dah puasa dah..... Malam nie dah start terawih yer......:)

Saturday, July 30, 2011

Lain Yang Dimaksudkan, Lain Yang Difahamkan

Dalam aku berfacebook.....berfriendster (ade lagi ke ek?) ber aper lagi ek..... berborak-borak dengan kawan.... dan jugak berblog..... macam-macam jenis manusia dah aku jumpa.... Ada yang jenis senang masuk....ada yang tak kisah....ada yang jenis LALANG..... macam-macam la kan.... Tapi jenis yang aku nak citer kat sini.....jenis NEGATIVE MINDED

Mesti korang pun penah jumpa jenis manusia yang semakin membiak ni kan....Apa-apa benda positif pun korang bagi....tetap akan jadi negatif bagi diri dier.... Contoh la kan.... korang buat la status dekat FB korang... yang bermaksud sesuatu yang baik dan elok.... Tapi yang minded yang bengong nie.... Menafsirkan status tu sebagai negatif....

Contohla.... status hari nie.... "Solat la kamu...sesungguhnya solat tu wajib"... Kemudian si pembuat status tu pun tunggu la depan screen...mengarapkan orang datang komen atau like...he he he. Tapi yang datang si geng negatif nie....datang komen " Nak tunjuk baik la tu..". atau.... " Ko solat tak? Jangan pandai suruh orang jer.." ...

Contoh lagi.... blogger buat entri pasal "Isteri Wajib Patuh dan Taat Kepada Suami yang Soleh".... memang cantik la entri ni bagi yang memahami dan ingin menambahkan ilmu agama kan.... Tapi datang la si ANON dengan komen " Isteri ada hak bersuara...kebebasan wanita " atau " Yang ko tu tak pandai jaga bini sendiri...". dan lain-lain

Kadang-kadang benda yang termaktub dalam Quran dan hadis pun nak disangkal jugak.... agak-agak la kan.... Tau la dah jahil dalam agama... tapi jangan la nampak terang-terangan macam tu.... Tak ke dah kantoi!! Benda yang baik....encourage la kan.... lain la kalau diajak buat benda tak elok... yang tu kene la bagi komen yang negatif sikit..... Jangan la pulak yang tu pun disokong semata-mata sebab yang buat entri tu blogger hebat! Ini lalang punyer orang....

P/S: Kalau isu POLIGAMI atau POLITIK...komfem ramai yang beremosi akan komen....
sape nak try....he he

Bila Mak-Mak Datin Bergosip

Di lobby sebuah hotel....sekawan mak datin sendang bergosip dengan hangatnya....

Rosmah: I kesian dengan Salma tu.... dah la baru jadi janda... buat hal dengan suami orang pulak...

Rokiah: Kenapa Mah... Salma baru bercerai ker? Hal dengan suami saper?

Rosmah: Tah la.... Salma tu baru hilang suami... sebab kemalangan... Suami sape tah... memang sah si isteri laki tu tak pandai jaga suami...

Rokiah: Kenapa hang cakap gitu....


Rosmah: Yela...sampai menggatal dengan pompuan lain.... Salma tu bukannya hot pun.. biasa-biasa jer... mesti pempuan tu teruk giler...Tak jaga suami dier..


Rokiah: A'ah kan.... suami kalau isteri layan elok-elok...mesti suami susah nak pandang orang lain... Macam saya nie... dah 20 tahun kahwin...ok jer...

Rosmah: Sama la kita Kiah.... I kan pandai jaga suami...ho ho ho

Rokiah: Tapi I tengok U asyik keluar jer.... suami U tak marah ker?


Rosmah: Alah..nak marah aper? Suami I tu takut kan I...Biasa la Kiah....I buat suami I tu macam hamba jer... Dia sayang kan I ...


Rokiah:A'ah kan.... haritu U mintak cincin baru pun dia kasi kan.... U mintak sumer dapat... bes la jadi U Mah....

Rosmah: Ho ho ho....Ni baru pandai jaga suami Kiah oi ...

Gayah: Rokiah!I dah tau sape jantan yang duk gila-gilakan Salma la.... I nie kan up-to-date... Oh..hi Rosmah... Long time no see...

Rokiah: Wah cik Gayah...datang-datang terus ada update.... Sape laki tu Gayah? Tak sabar I nak tau... Tapi U tau dari mana....

Gayah: I tadi baru je borak dengan si Salma tu... I buat-buat la jadi tempat luahan hati...sekali dier citer kesemuanya.... I ape lagi... Dengar la dengan hati terbuka...ho ho ho

Rosmah: Sape Gayah? I nak tau la sape yang tergila-gilakan Salma tu.... kesian pulak I rasa...Salma yang digila-gilakannya!  Dah la tak pandai make up... tak pandai bergaya pulak tu...ha ha ha....

Gayah: Ha ha...amboi Rosmah.... Mentang-mentang la U ni champion bergaya.... Erm..laki tu kan... Tan Sri U....Name dieTan Sri Nasrul.....Nasrul Najib! Bekas peguam! Surprise tak??

Rosmah: Haaaa????? TU LAKI AKU!!!

P/S: Jagala suami/isteri dengan baik...jangan abaikan rumah tangga kerana kerjaya...
Jangan buruk-burukkan suami/isteri anda  depan orang lain... Ingat korang tu baik sangat ker?

Bro Wacana Pulak yang Terkantoi!!

Aku duk citer member aku pernah sekali terkantoi masa minum air paip sebab tak tahan dengan dahaga masa puasa di SINI.... Aku pun ada citer terkantoi nie....ha ha ha... Kantoi sebab terkantoi!.... Ni citer masa aku kat kampung....Masa aku kecik lagi....Sekolah rendah kot....Time puasa sehari tu memang susah sangat... Rasa macam duk kat padang pasir!

Citer nyer bermula di meja makan.....Masa tu time nak bukak puasa...Aku pada asalnya dah terbaring depan TV dah... Tak larat.... Tapi biasa la kan.... badan yang penat pun tetiba sihat balik time nak berbuka... Semua duk kalut kat dapur...Bukak plastik kuih beli kat bazar... Tolong isi lauk pauk dalam mangkuk.... Tolong buat air... Biasa dah tu...Orang gaji nie tak main la kan..... Apa salahnya kita yang kecik-kecik nie tolong mak kita kat dapur kan... baru ada nikmat dan kebahagiaan..... lagipun kita kene la belajar sendiri....Cuba buat sendiri....baru tau suasana di dapur tu macam maner...

Bila dah siap sumer... Maka duduk la sumer depan makanan sambil tunggu azan... Dengar la lagu ala-ala padang pasir jap... Tak pun muzik Ghazal.... Pastu DJ radio umumkan waktu berbuka puasa di Besut dan Setiu sudah pun masuk....Hah....Dah dekat la tu.... biasa nya beza di Besut dan di kampung aku dalam seminit dua jer.... Dengar je pengumuman di Besut....sumer dah redi ambik lauk ke dalam pinggan masing-masing.... 

Aku masa tu dk pikir nak terkam air jer...Dahaga siot....dah tengok suasana ahli keluarga duk ambik lauk dengan lahapnya....Maka aku dengan otomatiknya menghirup air bandung yang sejuk lagi manis berkrim tu sehirup-hirupnya.... Aaaaaah.....lega rasanya.....Rasa macam benda paling nikmat dalam hidup aku masa tu.... Sekali kakak aku tanya..."Tak puasa ker? Mana masuk lagi!! Baru Besut..." Famili aku tergelak semuanya...hadoi....malu weh... malu... Rasa nak nyorok je bawah meja....Tapi aku buat-buat cool...  Menten cool sambil ambik lauk ke dalam pinggan aku...Muka innocent....hehehe

Duk dalam beberapa saat....baru la masuk waktu maghrib di tempat aku.... Ha ha....Maka kecewa la aku sebab aku pikir terbatal la puasa aku pada hari tu...Tapi ayah aku bagitau masa makan.... tak sengaja takper... Kalau sengaja baru la batal..... Aku pun pikir-pikir.... Aku rasa aku sengaja kot....Sebab aku tersedar masa aku minum tu....Cuma salah sangka dengan reaksi keluarga aku yang laju sangat mengisi lauk pauk ke dalam pinggan.... Grrrr.... Sampai lepas terawih benda tu dijadikan topik lawak hari tu... Grrrr....

Maka terpaksa la aku ganti sehari pada tahun tu.... Kire ok la kan.... Sehari jer tinggal puasa.... Ayah aku cakap... budak-budak macam aku ramai lagi yang tak puasa.... Kebanyakannya puasa separuh hari jer... Bangga la kejap aku...Walaupun tiap kali masuk waktu petang jer....Mesti terbaring... Penat dan dahaga giler.....hehehe....

Tapi yang peliknya....sehari tu pun susah nak ganti balik.... Tunggu sampai dah masuk Syaaban baru nak ganti.... Bukan awal-awal bulan...seminggu sebelum masuk Ramadhan kot...hihi...

P/S: Ajarla anak-anak kita berpuasa sejak dari kecil.... bagus untuk masa depan...jangan dimanja sangat dengan alasan anak-anak yang kreatif tu....

Friday, July 29, 2011

Bintang Kecil | Apa Pilihan Anda?

Sekarang banyak rancangan untuk kanak-kanak... Bermacam-macam.... ada yang sekadar berhibur....Tom Tom Bak ada... Tom Yam Gong ada... Tom Yam Campur....sumer ada.. ada yang memberi pengajaran macam Wonderpet tu.....Dora The Explorer...Upin ipin... dan lain-lain... Kadang-kadang orang dewasa pulak yang terlebih minat rancangan bebudak nie...he he he

Kanak-kanak ni suci.... masa ni la kita nak adun atau mencorakkan dia....Ibarat kain putih... Kalau korang bagi corak batik...maka batik la jadi kain tu... Kalau dicalit cat hitam kuning....maka hitam kuning la jadinya.... Semuanya atas cara kita membesarkan anak-anak tu..... Ok.... aku bagi pilihan dalam bentuk video kat korang.... Yang mana satu korang harap yang dalam video tu adalah anak-anak korang.....

Yang ini ker.....


Atau yang ini......


Semuanya terserah kat korang.... apa yang korang buat...itu la yang depa ikut... Apa yang korang ajar...itu la yang dia buat.... Selamat merenung masa depan....he he he...

P/S: Aku nak nombor dua tu... Sejuk mata memandang.... :)

Kantoi Tak Puasa!

Citer masa zaman kecik-kecik memang kelakar dan bes..... Dalam banyak-banyak citer... antara yang menarik nyer dalam bulan puasa.... Aku ingat lagi zaman sekolah rendah dulu....semua baru nak belajar berpuasa.... Macam-macam gaya.....macam-macam gelagat.....

Aku ingat lagi.....sorang member aku tu.... Dani (Bukan nama sebenar).. Kisah dier macam nie.... aku dan kawan-kawan dipaksa ke surau untuk solat.....PAKSA tau.... nak tak nak kene pegi jugak..... sebab budak-budak nie kalau tak paksa memang tak nak nyer pegi surau....Masa tu kalau tak silap....darjah 3....

Masa tu solat zohor.... Kelas fardhu ain kot...aku pun dah lupa.... tapi surau dier kecik jer... Aku dan kawan-kawan beratur nak ambik wudhuk.... Lama jugak la kan nak habiskan student ramai nie.... Lama duk tunggu...akhirnya sampai la giliran aku dan Dani tu... Aku dan Dani bersebelahan jer masa ambik air smayang tu....

Masa part ambik air smayang time berkumur....Aku pelik...Si Dani tu berkumur tapi tak ludah balik air tu!! Nak tanya....segan.... Ke mana menghilangnya air kumuran itu? Oleh sebab aku tengah blur....maka si Dani siap dulu.... Sampai la giliran orang lain... dia bukak paip.... basuh tangan tiga kali...berkumur.... pun sama!! Air kumuran dier hilang!! 

Rupa-rupanya Dani dan sorang lagi tu mengamalkan berbukak puasa dengan air paip semasa berkumur! Ha ha ha... Taktikal yang berjaya menipu ustaz sekolah aku dulu..... Patut la depa nie cergas semacam jer... yang aku nie.... separuh nyawa rasanya nak habiskan sehari berpuasa... Hampeh tol...

Tapi taktik tu akhirnya berjaya dikesan.... dan mangsanya ialah Dani tu ler.... sebab ada satu hari....dia kerap sangat nak ambik air smayang... kononnya terbatal sebab terkentut..... Sekali cikgu pegi cek...kantoi dier duk teguk air paip...ha ha ha...

Kenangan bulan puasa.... banyak lagi kenangan masa dulu-dulu.... Memang jauh bezanya dengan zaman berpuasa sekarang..... Pasal kad raya.... pasal suasana berbuka kat kampung ramai-ramai... berbuka di surau dengan orang kampung..... Semuanya jauh bezanya dengan sekarang.... :)

P/S: 1 Ramadhan cuti ek?

Malaysia Tewas... Kenapa? | Sebab dan Faktor Dikaji Untuk Masa Depan

Malaysia dah buat yang terbaik.... Semangat juang Harimau Malaya sudah ada...cuma tidak mencukupi.... Tahniah buat pasukan Singapura sebab berjaya mengalahkan Malaysia melalui keputusan agregate 6-4. Tapi kenapa pasukan Malaysia tak mampu menang di gelanggang sendiri?

Ini sebabnya.... taktikal, supportive role takde... takde leader.... Ok...aku cuba leraikan satu persatu.. Pasal taktikal..... Singapura memang menang dari segi taktikal dalam perlawanan di Stadium Bukit Jalil... Taktikal depa ialah LENGAHKAN MASA dan counter bila dapat peluang.... Pasukan Singapura bermain dengan baik....berdisiplin dalam pertahanan....campur dengan taktik membazirkan sebanyak mungkin masa juga adalah salah satu taktikal bagi pasukan average macam Singapura nie..... Mentaliti pasukan Malaysia dipenatkan dengan psikologi nie.... memang susah nak bermain dengan baik lepas terkena serangan psikologi begini....

Supportive role.... memang kita amat terasa ketiadaan Nor Shahrul idlan dan jugak Syafiq Rahim... Ni adalah suuporting role yang boleh membantu Safee Sali.... Tadi Safee Sali berseorangan.... Dia yang hold bola...dia yang nak score....dia jugak yang nak create peluang.... kamon la kan.. Messi pun pening kalau nak buat semua.... We need backup players yang kreatif...ringankan beban Safee Sali.... Itu kelemahan dalam game tadi....

Dan terakhir...ketiadaan leader dalam pasukan... Datuk K. Rajagopal memang bagi arahan.... Tapi setau aku.... kalau game seperti tadi....hangat dan tegang...arahan dari coach hanya boleh diikuti pemain dalam 10 peratus sahaja.... Apa-apa arahan dari beliau perlu diarah juger oleh kapten pasukan yang berwibawa dan berkaliber.... Kita takde leader seperti tu..... Syafiq Rahim ada sedikit sebanyak role sebagai leader... Tapi malam ni dia takde.....Nampak sangat kucar-kacir pemain di atas padang tanpa arahan dari ketua pasukan....

Safee Sali pemain yang baik... tapi mungkin agak lacking dari segi leadership.... Kita perlukan leadership seperti Zainal Abidin Hassan.... bertindak mengikut arahan jurulatih dan kadang-kadang kreatif menentukan keputusan terbaik pasukan di atas padang......

P/S: Kuatkan keseluruhan.... bangkit dari kekalahan....

Thursday, July 28, 2011

Analisis dan Keputusan Akhir Malaysia vs Singapura | 28 Julai 2011


Malaysia akan menentang Singapura hari ini di Stadium Bukit Jalil bagi perebutan tempat untuk memasuki pusingan kelayakan piala dunia 2014 peringkat kumpulan asia.... Sebelum nie.... Malaysia atau Harimau Malaya telah pun tewas 3-5 kepada Singapura di Stadium Padang Besar.... Perlawanan kedua ini akan menentukan siapa yang lebih layak..

Malaysia masih ada peluang untuk melayakkan diri jika berjaya menewaskan Singapura dengan sekurang-kurangnya dua gol perlu dijaringkan.... perbezaan dua gol yang boleh membawa kemenangan berpihak kepada Malaysia ialah.... 2-0, 3-1, dan 4-2.... Lebih gol... memang sah la kita menang kan... Kurang gol....melepas la kita.....

Nampaknya Pasukan Malaysia menurunkan Khairul Fahmi sebagai keeper utama..... harap dia tidak terganggu.... Perlawanan dimulakan.... Permukaan padang sudah bukan alasan lagi..... Permainan Malaysia kurang menarik untuk awal-awal nie.... Khairul Fahmi dipaksa bekerja keras kerana kesilapan defender berulang-ulang.... Agak tenggelam permainan kita berbanding skuad Singapura untuk 15 minit pertama nie..

Pada minit ke 22.....Aidil Zafuan dikeluarkan akibat kecederaan...digantikan oleh Muhaimin.... Malaysia masih lagi tenggelam... Dan Singapura bermain masa...asyik injured jer pemain nya.... Taktikal psikolgi dilakukan.... Sabar Malaysia...sabar.....

Malaysia diasak dan Khairul Fahmi sememangnya tidak terganggu langsung dengan kisah gosipnya.... Memang menjadi hero untuk separuh masa pertama......Dan tamat separuh masa dengan keadaan yang sangat mengecewakan...... 0-0.

Separuh masa kedua bersambung..... Pasukan Malaysia tampak lebih bersemangat tetapi defend Malaysia masih lagi membuat kesilapan.....Dan Singapura pula masih lagi cedera dan cedera.... Memang sakit hati aku tengok! Ref!!! Bagi kad merah jelah kat semua pemain Singapura tu!!

Tetapi....harimau tidak mudah nak mengalah!!! SAFEE SALI berjaya menjaringkan gol untuk Malaysia pada minit ke 57.... Hantaran dibuat oleh pemain paling rajin dalam skuad Malaysia, Gunalan..... Kamon Malaysia!!

Dalam minit ke 72.....Malaysia ter SENTAP!! Singapura berjaya menjaringkan gol penyamaan.... Nampaknya Malaysia tertekan dengan masa hanya berbaki 18 minit sahaja.....Singapura sangat hebat pada malam nie.....Kerana SANGAT PANDAI BERLAKON!!! Malaysia cuba menyerang habis-habisan untuk mendapatkan gol.... tetapi taktik membuang masa Singapura memang menyakitkan hati... Dan akhirnya Malaysia terpaksa akur dengan kekalahan selepas Fakri Saarani dilayangkan kad merah.... MERAH?? Hmm... layan je la...

Dan masa pun tamat dengan keputusan......MALAYSIA 1 - SINGAPURA 1...

Dan keputusan penuh...

MALAYSIA 4 - SINGAPURA 6

Walau bagaimanapun.... Syabas pasukan Malaysia kerana telah cuba sedaya upaya.... Dan syabas pasukan Singapura kerana pandai BERLAKON!! Semoga berbahagia la pasukan Singapura menjadi punching bag pasukan lain masa kelayakan nanti....he he he

Hati-hati Dengan Cuaca Panas Melampau | Strok Haba!


Sekarang nie cuaca sangat panas..... Dikatakan jarak matahari dengan bumi paling dekat dalam beberapa hari nie.... Aku tak pasti pasal fakta nie...Sesape yang boleh pastikan...boleh la drop kat komen link fakta tersebut.... Cuaca panas melampau boleh menyebabkan MAUT! Kepada yang suka aktiviti luar seperti shopping di kawasan terbuka.... berjalan-jalan di kawasan terbuka.... dan lain-lain...hati-hati yer.. Elakkan sebelum terkena...

Risiko 10 kali ganda bagi mereka yang berumur lebih dari 40 tahun, kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah, pengidap penyakit kelenjar tiroid, barah tinggi, jantung, dan kencing manis.....


Gejala cuaca panas melampau:
  1. Sakit kepala
  2. Lemah tumpuan
  3. Keletihan
  4. Pening
  5. Kekejangan
  6. Mual atau nak muntah
  7. Dehidrasi (kekeringan) atau pengsan - kes teruk
Apa yang perlu dibuat korang sumer...
  1. Minum air kosong bebanyak...
  2. Digalakkan minum air isotonik bagi yang aktif
  3. Kurangkan berjalan-jalan , banyakkan berada di rumah
  4. Pakai pakaian longgar, bagi udara masuk sejukkan badan... Jangan dedah aurat pulak!
  5. Kerapkan mandi
  6. Pakai topi atau payung jika terpaksa pergi ke kawasan terbuka...
Cuba elakkan:
  1. Minum minuman berkafien, alkohol, atau kandungan gula tinggi
  2. membiarkan seseorang dalam kereta tertutup.. [Pasang ekon ok sikit]
  3. Bersenam di cuaca panas
PESANAN KESEDARAN KESIHATAN UNTUK OHSAS18001OLEH UNIT KUALITI SISTEM
    P/S: baru panas dunia kan.... kepanasan sebesar zarah dari api neraka.... 

    Gossip: Khairul Fahmi, (Elia) Jejari Runcing, dan Dahlia Teck

    Mungkin aku seorang yang tersedar pasal benda nie kot....Tapi tak tau la ada kaitan ke tak...  Gara-gara gosip terhangat yang melanda si Apek iaitu Khairul Fahmi Che Mat.... Dikatakan si Apek sudah mula menggoyahkan  hubungannya dengan si gadis comel molek Elia, admin blog jejari runcing nie.... Yang lagi menarik.... nama Dahlia Teck menjadi kononnya punca keretakan hubungan depa semua.....

    Semoga berbahagia
    Hmm.....jap...jap.... Aku sebenarnya agak kesian dengan depa nie... akibat glemer dan dan jadi retis dalam arena masing-masing (bola sepak dan blogger)... Isu peribadi dah jadi bualan hangat.... apa yang mungkin orang lain tak sedar ialah....Korang perasan tak performance si Khairul Fahmi agak menurun sejak kebelakangan nie? Aku perasan masa lawan Liverpool dan Arsenal haritu..... Performance dier jauh dari persembahan dengan Kelantan.... Mungkin sebab tu Datuk K. Rajagopal tak bagi dier bermain dengan Singapura tempoh hari (Di Stadium Padang Besar)....

    Pasal gosip depa nie.... biarla depa yang tentukan.... Sebab aku tak nak sokong mana-mana pihak.... Hanya depa dan Allah saje yang tau.... Mungkin Khairul Fahmi sudah mula merasa tanggung jawab atau beban yang bakal dipikul sebagai bakal suami orang.... Atau si Elia juger ada kekurangan tersendiri... Sape tau kan....

    Mungkin jugak krisis lama diungkit kembali.... atau pun sifat gatal Khairul baru menjelma...atau pun dua-dua kene buatan orang sebab dengki....sape la tau kan.... Jadi apa yang aku mampu buat sebagai peminat bola sepak Kelantan.... Selesaikanla masalah korang dengan bijaksana.... jangan menurut emosi...mungkin korang tertipu dengan tipu daya syaitan....atau tipu daya makhluk yang bernama manusia yang dengki tu...

    Apa-apa pun... semoga kerjaya Khairul Fahmi tak jatuh sebab masalah nie....dan Elia perlu bertenang dengan hal nie....Biasa la timbul masalah sekali sekala.... Cuba la ajak berbincang dengan tenang.... Cabaran bertunang memang ada... Cuma satu je kene ingat....korang kan dah popular.... pasti ada yang tidak senang duduk tengok korang hepi... Kuatkan la iman di dada masing-masing yer.... Insya Allah kekal bahagia...:)

    P/S: Tak semesti apa yang dillihat itu seperti yang dilihat.... Tak semestinyer apa yang didengar itu seperti yang didengari... Fitnah semakin berleluasa....Risau pulak aku....

    Wednesday, July 27, 2011

    Cirit (18++)


    Entri nie hanya untuk 18 tahun ke atas.... atau lebih tepat....untuk orang yang dapat memahami maksud entri nie dengan sebaiknya.... Kalau dapat faham tapi umur baru 12 tahun.....pun ok jer....he he he. Bukan lucah pun... cuma agak menjengkelkan... Sebab nak bagitau pasal cirit birit....atau berak cair.....atau bahasa standard antarabangsa dier....diarrhea...:D

    Berak cair..... sape yang tak penah kene kan....Yang selalu sembelit jer mungkin tak penah merasai nikmat berak cair.....ha ha ha.... Senang untuk dilepaskan.... Cuma sakit masa sebelum keluar... sebab selalunya sakit perut... Tapi bila dah keluar.....lega yang teramat sangat dan memang sodap jer rasa....

    Jangan dibayangkan macam mane kecairan itu.... Sebab nanti korang jugak yang mual dan nak termuntah....he he he...Aku bukannya nak describe lebih pasal tahi tu...Cuma nak bagitau cirit birit dalam bahasa Kelantan.... Kalau kat tempat aku.... ada dua istilah jer..... berak cair tu dikira kawasan bandar la sikit.... Kalau yang lebih popular.....CERAH PERUT... Atau disebut ceghoh peghut... 

    Aku tak tau la dari mana datangnya istilah cerah perut nie... Cerah ker? ha ha ha.... Tapi tu la istilah Kelantan.... Haaa... nanti guna la word nie ok.... Mane la tau.... Pak mertua tanya, " Nok gi mano beloghak tu?" Boleh la korang masa menuju ke tandas..."ceroh perut la bah...Peghuk mmulah nih" He he he....

    P/S: Peghuk mmulah tu maksudnya sama dengan sakit perut....

    Lawak Sekolah Antarabangsa

    Ajoi mendapat kerja sebagai guru sandaran di sebuah sekolah di Kulai.  Selepas memperkenalkan diri, dia menyemak nama murid-murid darjah 3 Raya dan merasa agak pelik semasa membaca nama seorang murid, iaitu "W.TAUFIK WWW".  Kemudian guru tersebut menanyakan perkara tersebut. 

    Cikgu Ajoi :
    Cikgu nak tahu, siapa yang bernama W.TAUFIK WWW ?. 
      
    Taufik : Saya Cikgu... (Taufik menjawab & berdiri). 
      
    Cikgu Ajoi : Taufik, saya ingin tahu nama panjang kamu apa?. 
      
    Taufik : Maaf Cikgu Ajoi, panjang sangat... 
      
    Cikgu Ajoi : Takpe-takpe Taufik,cakap jer... 
      
    Taufik : Baik Cikgu , nama penuh saya ialah...Wabillahi TAUFIK-wal hidayah Wassalamualaikum WarahmatullahiWabarakatuh.... 
      
    Cikgu Ajoi menarik nafas panjang dan terdiam. 
      
    Setelah dari darjah 3 Raya, Cikgu Ajoi kemudian masuk ke darjah 1 Mawar dan menyemak nama murid-murid.Mata Cikgu Ajoi tertuju pada 1 nama yang unik iaitu "BKBKBDB DIAN". 
      
    Kemudian Cikgu Ajoi menanyakan siapa muridnya yang mempunyai nama tersebut. 
      
    Berdirilah seorang murid dan menjawab "saya DIAN Cikgu...". 
      
    Semasa Cikgu Ajoi melihat wajah murid itu seiras muka Taufik darjah 3 Raya. 
      
    Cikgu Ajoi : Dian ada abang di sekolah ini?. 
      
    Dian : Ya Cikgu,nama dia TAUFIK.Abang saya darjah 3.
      
    Cikgu Ajoi : Saya ingin tahu nama panjang Dian apa pulak?. 
      
    Dian : Baik Cikgu, nama panjang saya ialah...Berakit-rakit Ke hulu Berenang-renang Ke tepian, Bersakit-sakit Dahulu Bersenang-senang kemu DIAN" 
      
    Cikgu Ajoi : *&@^$%%&@%!! 

    P/S: Dapat dari emel....he he he
    Bagi nama tu jangan la panjang sangat.....dan biar la ada maksud yang elok..

    Wordless Wednesday - Gomo Malaysia Gomo!!

    Walaupun rintangan melanda...akan tetap kuharungi

    Ngaumm!!
    P/S: Khas buat pasukan bola sepak Malaysia...berjuanglah sehingga titisan peluh terakhir!!....

    Tuesday, July 26, 2011

    Event di Facebook | Bukan itu Caranya Bloggers...

    Haih....aku rasa event dalam facebook aku dah berlambak-lambak dah.... sebab ada yang buat ajak jadi follower guna event dalam facebook! Bukan tu caranya.... Aku dah jenuh dah nak delete event yang tah ape-ape nie.....

    Jangan risau....aku tak tembak secara direct dengan menyebut nama korang... aku cuma nak bagi nasihat..... jangan la buat macam nie.... Annoying tau tak... Korang buat la dengan cara yang sebetulnya... iaitu blogwalking....atau ping kan blog ke mana-mana group untuk bloggers macam group KELAB WACANA nie.... Join group....dan ping la entri yang korang dah buat tu.... Tapi jangan SPAM pulak....

    Blogwalking tu adalah cara paling berkesan nak tambah followers... Barula adil....korang datang ke blog dia dulu... baca-baca entri die dulu....kalau berminat...folo la.... tinggalkan la jejak.... Kalau si dia tu rasa blog korang pun menarik....dia pun akan folo la blog korang...jangan la paksa-paksa....

    Sebab follower nie menandakan blog kita tu orang suka ke tak... Kalau blog kita tu masih banyak kekurangan...memang susah la orang nak folo.....mungkin dari segi entri tak menarik ker... blog berat ker... So, kenela cek balik.... Bukannya suka-suka jer bab follower nie... Nanti akan jadi sleeping follower je la... follow pastu hilang..

    Sesape yang masih lagi buat event untuk cari follower tu....udah-udah la yer.... Aku takut nanti korang kene fire direct dengan blogger otai jer....menangis korang nanti kene kutuk dengan depa... aku tak per...sebab aku tak otai pun.... he he.

    P/S: Kalau yang dah buat, cepat-cepat la delete yer... yang baru nak buat...batalkan je la hasrat tu... Memang sadis dan brutal la kalau geng-geng otai datang menyerang...he he

    BEN ASHAARI AJAK JOIN BLOGLIST BLOGGER BARU

    Klik SINI
    Aku join...walaupun dah hampir setahun aku berblog.... Aku support bro! Ha ha.... jom join....malam ni tutup... pukul 10.00mlm.

    P/S: Kompilasi ENTRI ku di SINI...

    Kompilasi Entri Menarik | Nadi Penggerak Blog Wacanaku

    Fuuh....siap sudah menterjemah silibus Master dari BM ke BI... Sekarang masanya untuk aku merehatkan minda...he he. Lepas nie nak baca buku pulak.... Sebelum tu nak tanya... sesape yang nak belajar baca Al-Quran... boleh la menghubungi aku... Aku sedia menjadi cikgu... HOME TUISYEN jugak aku sediakan untuk subjek add math, math, fizik dan sains... Boleh emel ke asey007@gmail.com.

    Okeh... ni entri kompilasi... sebab aku kire dah agak lama dapat bertahan dalam dunia blog nie... Visitor tu kejap naik kejap turun.... bergantung kat entri.... Kira ok la...janji ada orang baca entri aku... Kiranya ni adalah entri-entri terbaik yang pernah aku buat selama aku berblog.... 
















    Itu la antara koleksi entri-entri aku yang lama untuk korang semua.... Blog ni bukan blog serius...bukan jugak blog lawak...bukan blog informasi...bukan juger blog agama.... Ini adalah blog untuk semua..... Blog santai berceloteh.... kalau yang lawak...kita gelak bersama... kalau berinformasi...kita menambahkan ilmu bersama... kalau berilmiah... kita ingat-mengingat sesama kita.... Itulah blog WACANAKU.. :)

    Perkara yang [TAK] Patut Dibuat Di Bulan Ramadhan

    Ni amalan yang patut korang buat semasa di bulan puasa....

    MAKAN TIGA KALI SEHARI
    Bulan puasa ni bulan festival makanan.....Ye la....semuanya ada di Bazar Ramadhan....pilih ikut suka hati nak makan apa.... TAK MERIAH kalau tak beli makanan di bazar..... Rasa tak SYOK.... Makan tiga kali tu maksudnya ialah berbuka, makan lepas terawih, bersahur. he he he

    BERHIBUR
    Waaa....bulan ni la patut berhibur!! Hiburkan hati korang yang tengah boring tu! Dengar lagu-lagu? Giler lembik! Giler SAYUR korang! Tak rock la! Marilah buat yang lagi best! Jauh lagi bes dari duk dengar lagu yang duk ajak bercintan-cintan atau pusing-pusing kepala macam orang giler tu... Baik BACA QURAN. Ni barula HIBURAN untuk hati!

    JOM MELEPAK
    Lepak la best.....Nak jalan tak larat kan...sebab takleh makan (depan-depan) dah.... Nak pi beli nasik kedai mamak pun...kene pakai helmet...nanti orang cam... he he he. Nak menjimatkan tenaga....melepak la beb!! Melepak dengan Tuhan... Cara dier....perbanyakkan solat sunat.... BESSS!!

    PARTY NIGHT
    Oleh sebab siang hari kene ikat dan dibelenggu...malam la masa nak berparti kan.... Dengar citer kelab-kelab malam banyak dibukak sampai subuh.... Waah.... tu baru bes kan! Kita berkumpul ramai-ramai dan jumpa kawan-kawan... baru syok!! Tapi tu tak cukup kaw der!! Setakat kelab malam apa barang! Taraf manusia HAMBA ABDI jer pegi situ tu...... Baik kita tinggikan darjat diri kita nie.... Dengan berkumpul ramai-ramai di masjid.....Kerjakan terawih ramai-ramai....baru LAGI SYOK!!

    JOM MENGUMPAT
    Oleh sebab waktu makan tengah hari dah tak boleh makan....mulut nie macam tak tau nak buat apa dah kan.... apa lagi derr....jom la mengumpat.... Barula hilang rasa lapar tu..... Nak umpat sapa? mengumpat boss? Tak cukup bes....nak umpat suami atau isteri orang? Pun tak cukup bes.....Jom la mengumpat pasal TUHAN.... Baru bes.... Bertasbih, bertahmid, berzikir dan berselawat.... 

    Haaa.....Jom la kengkawan.....bulan puasa ni kan bulan untuk kita berparti!!! Masa untuk kita berfestival!! Bulan GALA kemeriahan yang tak terhingga...Kalah HARI BELIA....Kalah Jom HEBOH.... Kalah habis semua festival di dunia...Sebab ni festival bertaraf akhirat! Cepat!! Cepat join! Nanti masuk RAYA dah habis la bulan festival nie! Festival PAHALA!!! Sapa tak join memang bodoh giler la....he he he

    Solat Terawih | Bukan Malas... Sibuk La

    Terawih... Solat sunat yang hanya dibuat masa bulan Ramadhan jer.... memang takde di bulan-bulan yang lain.... Kalau ade pun jangan harap korang nak buat kan? Dalam sebulan tu pun susah nak penuh.....apatah lagi di bulan-bulan yang syaitan tak dibelenggu tu...

    Banyak yang bagi alasan....Sibuk la dengan keje la.... Penat la... Takde mase la... yang paling bes...bagi alasan "ala....terawih sunat je....". Alasan yang dibagi tu macam puasa dia tu sehebat atau setaraf dengan puasa para ulamak jer.... Sedar la diri....puasa kita jauh dari sempurna... Kalau dalam bentuk peratusan.....mungkin sesape yang betul-betul puasa....hanya cukup 30% jer dalam peratusan berpuasa....

    Jadi....nak tampung lubang yang dah kita buat dalam ibadah puasa tu...perlu la diperbanyakkan amalan sunat....termasuk la solat terawih.... Kalau korang bagi alasan sakit perut....badan tak berapa sihat nak pegi solat kat masjid.....solat je kat rumah... Tak boleh? SAPE CAKAP? Solat sunat terawih boleh dilakukan secara berseorangan...

    Caranya sama jer....cuma niat takde la jadi makmum....kalau malas sangat...buat je la lapan rakaat... Kalau nak lagi cepat.... baca Al-fatihah sahaje... Kalau lagi malas.... Buat terawih tanpa berselawat...Sah ke tak? Selawat tu di luar solat! Komfem la tak mencacatkan solat! Hadoi....

    Masa yang diambil nak buat solat terawih sorang-sorang....dalam 20 minit jer....tu dah sekali dengan solat witir.... Haa....20 minit jer.... Dalam masa sehari yang ada 24 jam iaitu 1440 minit tu.... korang ambik masa 20 minit jer untuk solat terawih....SUSAH KER? Korang boleh berdating lebih dari 20 minit.... Korang boleh layan TV lebih dari 20 minit...Korang boleh mengadap PC lebih dari 20 minit!! Korang boleh lepak dengan member lebih dari 20 minit! Susah ker nak lepak dengan Maha Pencipta selama 20 minit? 

    P/S: Korang mampu buat terawih penuh! Kecuali perempuan....hehehe
    Berehat yang paling baik sebenarnya adalah dengan berterawih..

    Monday, July 25, 2011

    Doorgift Untuk Aqiqah atau Perkahwinan | Mug dan Frame

    Special offer dari Doorgift Raja Sehari... entri nie entri khas selama 6 jam ( sticky post). Barangan doorgift untuk perkahwinan dan juga majlis aqiqah untuk anda. Juga disediakan tempahan set lengkap doorgift mengikut permintaan dan stok.... Semuanya murah dan harga yang berpatutan. Sempena bulan Ramadhan dan Hari Raya Aidilfitri.

    Special Offer bagi sesiapa yang berminat mendapatkan MUG WITH SPOON seperti gambar di bawah... Harga ASAL ialah RM2.00... Kini dijual dengan harga RM1.55 SAHAJA ... Stok yang ada untuk harga promosi adalah sebanyak 450 pieces... . Boleh dibuat doorgift kahwin dan jugak aqiqah! Simple tapi menarik! 


    Special Offer bagi sesiapa yang berminat mendapatkan FRAME+ UNCANG seperti gambar di bawah... Sesuai juga untuk doorgift perkahwinan, aqiqah dan juga apa-apa majlis kesyukuran. Harga asal sebenarnya ialah RM1.80... Kali ni di offer dengan harga RM1.20 sahaja!! Harga barangan lain boleh didapati di Doorgift Raja Sehari.


    Antara barangan lain yang ada di Doorgift Raja Sehari ialah: 

    -Bunga telur
    -Barangan vantage (HOT!!)
    -Bekas hantaran
    -Mug (HOT!!)
    -Coaster Frame (HOT!!)
    -Paper bag
    -Uncang
    -Hadiah untuk VIP (HOT!!)
    -dan lain-lain

    Ada banyak lagi barangan yang di offer sempena bulan Ramadhan nie... CEPAT!! CEPAT!! Tidak perlu berpanas atau berhujan nak mencari doorgift perkahwinan anda... Senang dan simple.. harga pun murah... Cepat sebelum stok kehabisan!

    P/S: Sesiapa berminat beriklan di blog Wacanaku nie...Boleh la ke page PENGIKLANAN untuk sebarang maklumat.

    Kata Pakar, Tapi Takde Pun...

    Sekarang nie....aku cuma mampu letak koyok je kat kepala....pening weh.... Bukan sebab silap makan...atau mengandung... tapi pening sebab jadi translator kejap nih.... Kalau jadi juru tukar bahasa dekat subtitle drama tu takper....sebab aku tengok banyak main hentam jer... Ni nak tukar bahasa untuk silibus pengajian nih....

    Tu ler keje aku sedang mengadap nie... Nak tukar bahasa melayu kepada bahasa English.... susah dier lebih sikit berbanding nak tukar dari english ke bahasa melayu....sebab bahasa melayu punyer istilah tersangat la pelik... Tu la sebab dan akibat biler silibua dekat Universiti nie semuanya dalam english.... Masalah jugak nie...

    Istilah yang nak ditukar tu pulak kene la tepat dengan istilah english sebenar.... Contohnya la kan.... "Aliran beban tertumpu web nipis"...  atau " rekabentuk anggota dalam regangan, bengkokkan, dan kilasan". Haa...macam mane nak translate tu...ha ha ha.... Kalau direct translate senang jer... " Thin web focused load flow" dan " member design in stretch, bend and torsion"...Tapi yang sebenar bukan macam tu!! Ha ha ha....kelakar je bunyi nyer....
    Pening weh....tapi tu la keje kan... Saje je nie buat entri....penat berfikir istilah sesuai... rehat jap dengan menaip entri santai cenggini..... Tapi kan bagus kalau ada buku-buku engineering berkualiti tinggi dalam bahasa melayu... Masalah sekarang nie...semua buku berkualiti...datang dari luar dan bahasa english... Setakat aku bergelumang dalam dunia akademik kejuruteraan nie... takde lagi buku keluaran penulis tempatan dalam bahasa melayu.... Bukan ke kita ni dikatakan dah ramai pakar kejuruteraan.....mana ek? he he...

    P/S: Kalau kita tetap duduk di dalam bayangan seseorang...kita takkan dapat sinaran cahaya dihadapan...

    Anonymous Oi... Anonymous..

    Hmm.... aku kadang-kadang rasa kesian la pulak dengan si pengomen anon nie... Sebab dier nyer..... kebanyakan kalau komen guna anon nie... komen dier memang sah takde input.... Contohnya korang boleh la tengok komen si ANONYMOUS di SINI.

    Anonymous nie ada banyak jenis..... jenis pertama....yang takde apa-apa akaun dalam internet nie.. Akaun Google atau Yahoo.. Jadi dia komen je la sebagai seorang yang bebas... Maklum la....dia ni hidup di alam kuno yang serba canggih ni kan... Tau guna internet tapi takde sebarang akaun....yang dia ada....cuma akaun bank jer... Tu pun kalau ada...he he

    Jenis kedua...jenis malas nak key in identiti diri... Ada akaun Google..tapi malas nak masukkan username dan password... Jenis kononnya tak mau dikenali sebab malu atau tak nak orang tau yang dia ni kuat main internet..... Pada hal duduk depan komputer 24 jam... Jenis ni jenis hipokrit kot... Senang citer macam tu la..... 

    Jenis ketiga....PENGECUT. Berani komen tapi tak berani nak berdepan.... Sekadar baling batu sorok tangan.... Bukan setakat tangan disoroknya.... Dengan dia-dia sekali menyorok.... Ada akaun tapi saje la log out kejap semata-mata nak komen.... Jenis nie kalau bawak pegi berperang dengan musuh....memang habis la porak peranda... Kalau dia tak lari awal.... Komfem belot jadi tali barut... 

    Haa....tu la sedikit sebanyak pasal si anon nie.... Agak-agak korang la kan....yang komen sebagai si ANON dalam entri yang INI ni jenis yang mana? he he he. Biasanya yang jadi anon nie tak dapat absorb benda positif....dia akan absorb benda negatif jer...even benda negatif tu cuma diada-adakan dia sendiri...

    P/S:Aku tak pernah komen sebagai ANON. Sebab aku ni MELAYU...bangsa yang berani....:)

    Basuh La Kemaluan Tu Oi...

    Kasar ke bahasa aku kalau guna perkataan " Kote" nie ek? Tapi aku nak jugak bagitau....sebab ramai yang jenis malas nak basuh kemaluan sendiri nie.... Aku bukannya skodeng nak tengok sorang-sorang ....tapi kalau lepas kencing dalam mangkuk tandas...mangkuk tandas pun tak disimbah...sah-sah amalan depa ni sama je untuk kemaluan sendiri kan?


    Ramai kaum lelaki masuk neraka disebabkan malas basuh KOTE masing-masing lepas kencing.... Tak pun basuh tak cuci.... Alasan macam-macam..... takde air la.... air kotor la... air berkarat la... Takut basah seluar dalam la.... ape ke bende nie? Tu tak kira lagi air kencing yang terpercik kene seluar lagi...

    Islam mewajibkan kebersihan.... Salah satunye basuh kemaluan selepas kencing.... Cara nak basuh tu... lepas kencing tu...kene berdehem dulu... bagi pressure di kawasan perut suh bagi air kencing dekat pundi tu betul-betul keluar.... pastu urutla sikit batang tu dari pangkal ke hujung....bagi keluar semua air kencing dalam saluran... Kemudian basuhla dengan air di kepala kemaluan tu dua tiga kali..... Takde air? Gunakan bahan yang kesat.... tisu pun boleh dah... Kalau dalam hutan...dedaun pun boleh... Jangan di lap dengan seluar dalam dah la! Korang nak solat nanti...nak harap tukar pakai kain...sebilangan jer yang jaga gitu...

    Bagi perempuan....pastikan dicuci jugak bahagian dalam dengan jolok sikit dengan jari dan dipusing-pusingkan semasa air dilalukan ke arah kemaluan.... Sembur dari luar sahaja tak jamin bersih.. Aku rasa korang pun faham kan... Malu la nak citer lebih-lebih yang pempuan nie...hehehe

    Benda ni kecik...tapi sangat besar impaknya...sebab kalau basuh tak cuci...amalan tak diterima... Jadi sia-sia la amalan korang... Tu bagi yang beramal la kan....yang memang malas nak beramal... memang sah-sah makin banyak la dosa korang...

    P/S: Lepas basuh kemaluan tu, simbah la tandas sekali yer.... 

    Sunday, July 24, 2011

    Lawak Pelakon Cium | Mmuah Mmuah

    Pelakon citer nie..:)
    Tengah-tengah meronda di kedai buku MPH di Alamanda.... Datang la seorang yang tidak asing lagi di Malaysia nie..... Lisa Surihani dan keluarganya.... Datang nak beli buku...Memang la kan...takkan nak beli kain pulak di kedai buku....haih...

    Lisa: Berapa harga buku nie? [Malas nak tengok harga kat belakang buku]

    Penjual: Oh...Lisa Surihani!! Hihihi..... Harganya 10 ciuman... ahaks.. [Tengah gatal nie...]

    Lisa: Erkk.... 10 jer? Ok.... I nak 5 biji buku.... Buku yang tu....yang nie....yang sana dekat penjuru celah-celah rak tu.... Ermm....yang tu dan yang tu...... Boleh...?

    Penjual: Waaah....waaah......total 50 ciuman!! Besnyer......Boleh sangat cik Lisa... Tambah la lagi... hihihi

    Lisa: Takper takper....5 pun dah cukup....

    Sampai part nak bayar di kaunter..... 

    Penjual: Mana bayarannya cik Lisa....tak sabar dah nie...hihihi

    Lisa: Nanti nenek saya yang bayarkan yer.... Dia pegi cabut gigi palsu dulu... he he

    Penjual: Ohh Emmm Geee.....[Pengsan berbuih mulut... SENTAP!]

    P/S: Rekaan semata-mata... dan jangan gatal-gatal...

    Faktor-faktor Malaysia Kecundang Di Singapura

    Entri ni khas untuk nicangkan kenapa pasukan Malaysia tewas di tangan Singapura di Stadium Padang Besar 3-5 semalam... Apa yang aku komen di sini.... adalah dari pengalaman aku melihat dan menganalisis perlawanan sebelum nie... Hasil dari apa yang aku perhatikan.... Mungkin ni la faktor kekalahan pasukan negara kita....

    Goalkeeper - Ni faktor terbesar... Aku tak tau la apa dah jadi dengan keeper Salbani nih... dia macam gugup atau gabra....atau mungkin jugak overconfident..... Macam keeper kebanyakan jer... Banyak buat mistake... Mistake pertama... Dia tak main peranan nak conduct defend.... Dan jugak nampak tidak selesa bermain di padang tiruan... Memang nampak ketara.... Tapi aku tau....dia dah cuba buat yang terbaik... Tapi untuk Khamis nie...aku harap Apek (Khairul Fahmi) yang akan bermain

    Defender - Yang ni memang aku dah cakap masa analisa aku untuk Malaysia vs Liverpool tempoh hari.... Defend kita sangat rapuh.... bukan sebab movement pihak lawan....tapi defend kita sendiri mengundang bahaya dengan mistake yang ketara.... Mistake yang aku maksudkan nie.... Disiplin dalam organise line defend... memang tersangat jelas dan ni ler punca kekalahan kita di tangan Arsenal, Liverpool dan yang terbaru....Singapura.... Depa tak ada leader yang bagus nak conduct defend.... Defend Malaysia lawan Chelsea jauh lebih baik.... Sebab tu aku ada suggest... Nur Hafiz Zamani dan S. Subra lebih cemerlang buat masa sekarang berbanding defender skuad senior Malaysia sekarang...

    Midfield - Nampak jelas dalam separuh masa pertama....midfield hilang tah ke mana.... Tak memainkan peranan sebagai enjin atau penggerak pasukan... nampak lebih membantu defender dari menyerang.... Ni akan membuatkan pasukan Singapura mengawal permainan dengan lebih senang dan rilek... Syafiq Rahim tenggelam malam nie... Separuh masa kedua baru menampakkan sedikit pergerakan.. Tu pun banyak hasil dari movement offball cantik dari Safee Sali.

    Lagi satu masalah.... K. Rajagopal memasukkan Ismail Faruqi menggantikan Abdul Hadi dalam kesebelasan utama.....Who is this guy? Aku terkejut tengok mamat nie main untuk masa pertama... Aku tunggu la jugak kot-kot la menjadik percaturan K.Rajagopal nie... Tapi memang nampak ketumpulan jentera serangan berpunca dari dier.... Kesian Safee Sali...berusaha keras mengucar-kacirkan pertahanan Singapura... Tapi lack of finishing dari pemain lain menegecewakan semua orang... 

    Aku sangat berharap entri nie dibaca skuad pasukan bola kita.... Aku nie takde la terer pun.... Cuma aku rasa analisis aku buat nie bukan sekadar analisis kosong... Tapi berpandukan sedikit ilmu aku dalam bola sepak... Apa yang perlu dibuat Datuk K. Rajagopal ialah.... Kuatkan pertahanan... dan carik gandingan mantap penyerang dengan Safee Sali selain Nurshahrul Idlan (injured), dan Zaquan adha (injured)... Sebab sekarang nie...Aku nampak Abdul Hadi je nampak serasi.... 

    Midfield.... Panggil midfield yang bermain dengan Malaysia XI hari tu.... Shahrul Nizam dan jugak pemain Sabah tu...apa dah nama dier.... Depa nampak lebih berani mengatur permainan... Disebabkan Syafiq dah tak boleh main Khamis nie... Datuk K. Rajagopal perlu mencongak dari awal...

    Saturday, July 23, 2011

    Keputusan Dan Analisis Malaysia vs Singapura | Kelayakan Piala Dunia 2014


    Malaysia menentang pasukan Singapura untuk menentukan siapakah yang akan layak bersaing untuk pusingan peringkat kumpulan untuk menentukan pasukan yang bakal bertanding di Piala Dunia 2014 nanti.... Pasukan kita dibarisi Safee Sali, Syafiq Rahim, dan lain-lain akan cuba melawan habis-habisan untuk menunjukkan semangat Harimau Malaya kita... Permainan pertama akan berlangsung di Padang Besar, Singapura...

    Untuk separuh masa pertama, Malaysia dan Singapura saling menyerang antara satu sama lain.... Dengan padang tiruan.....nampaknya Malaysia agak kurang biasa dengan keadaan padang sebegitu.... Malaysia berjaya mendahului tetapi SIngapura pantas mendapat rentak kembali.... Dalam minit ke-21....Singapura mendapatkan free kick berdekatan gol Malaysia...Dan hasilnya, mereka berjaya mendahului Malaysia dengan jaringan cantik....Dalam minit-minit terakhir masa pertama....Singapura berjaya menambah dua lagi gol dalam 2 minit! Gol-gol itu bagi aku hasil dari kealpaan defend Malaysia..... Haih...Keputusan terkini... Malaysia 1 - Singapura 4..

    Nampaknya defend pasukan senior kita tetap rapuh seperti lawan Arsenal dan Liverpool.... Mengharapkan tuah Safee Sali dan Syafiq Rahim sekarang nie.... Memang nampak Malaysia bermain dengan gugup dan di bawah prestasi sebenar.... Kalau berterusan macam nie... Memang teruk la kita....

    Separuh masa kedua bersambung.... dan permainan sememangnya rancak dan saling tarik menarik.... tetapi Syafiq Rahim saje cari nahas dengan menerima kad merah pertama perlawanan.... nampak macam nasib makin tidak menyebelahi Malaysia.... Duk dalam 5 minit kemudian... Gunalan berjaya memaksa pemain defend Singapura membuat kesalahan dan menerima kad merah juga... Permainan bersambung dengan kedua-dua pasukan bermain dengan 10 pemain....

    Nasib Malaysia nampaknya kembali bersinar..... Abdul Hadi berjaya merapatkan jurang dengan sepakan rendah di depan gol selepas mendapat hantaran lintang dari pemain bek kanan kita.... Daan...... Safee sali berjaya mendapatkan gol ketiga Malaysia dengan sepakan yang terkena pemain pertahanan Singapura...Dalam keghairahan mencari gol penyamaan....Defend buat hal lagi.... Depa melepaskan lagi satu gol untuk Singapura...

    Malaysia 3 - Singapura 5

    Syabas Safee Sali dan S. Gunalan kerana engkau la pemain Malaysia terbaik malam nie!!

    Perlawanan timbal balik akan berlangsung di Stadium bukit Jalil pada 28 Julai 2011 nie!

    Pengalaman Pertama Jadi Cikgu Tuisyen...

    Ha ha ha.....kenangan...kenangan.... Rasa bes pun ader.... Tapi tu la pengalaman.... Hari nie aku mencuba jadi cikgu tuisyen buat kali pertama.... Sudah sekian lama bergelumang dengan alam universiti nie...akhirnya nak jadi cikgu sekolah pulak.... Pergh....Susah nak adapt der... 

    Aku kan dah terbiasa dengan level universiti....So... Aku selalu ingatkan kepada diri aku....yang murid-murid aku ni budak sekolah....baru terjumpa benda baru dalam pembelajaran depa.... Lagi-lagi add math! Kan? he he he... Aku terpaksa la mengajar basic balik.... 

    Yang kelakar nyer.... aku prepare bab form 4....sebab pusat tuisyen bagitau kene ajar bab koordinat geometri.... Aku prepare je la yang tu...Pastu aku pegi la awal sikit.... Sampai je kelas... Sorang pun tarak! Tunggu punyer tunggu.... Tak de yang datang....Ha ha... Hampeh tol... Rupa-rupanya sekolah depa ada aktiviti....Depa tak leh datang... Maka burn la sejam aku duk goyang kaki...

    Sejam lagi aku kene ngajar budak form 5... Ok la.... Pusat tuiseyn cakap bab yang sama jer kene ajar... Aku pun selamba rock la nak ajar nie.... Sekali depa nak aku ajar Trigonometri... Maak! Terkejut jugak la aku... Cool.....cool.... Hero kene rilek jer.... Aku tau bab tu...cuma aku tak tau apa yang sepatut aku nak ajar kat bebudak sekolah nie.... Kang terlebih advance kang....pening budak nie...

    Aku pun tanya  dengan selamba... Bab ape lagi yang depa tak faham...Sekali depa jawab Pembezaan... Atau Differentiation.... Haaaa....yang ni ok....sebab aku tau la level mana budak sekolah kene belajar... Maka aku ajar la bab tu dengan lancar dan bergaya..he he he... bebudak angguk-angguk tanda faham....atau buat-buat faham.... ha ha ha..

    Overall....Pengalaman pertama ni bes.... Boleh la rezeki sikit untuk bakal anak aku nanti.... Simpan dalam tabung jaap.... Kling kling... Okeh....sekarang tunggu next rezeki....Sape-sape nak aku jadi cikgu korang tak? Send je emel.... Nanti kita deal...Subjek prefer.. Add math, Fizik, Sains...Nak ajar Bacaan Al-Quran pun buleh....Ni emel aku:  asey007@gmail.com. Huhuhu

    P/S: Rasa pelik biler ajar satu subchapter JER dalam satu jam... Hihihi

    Gathering Blogger Di Shah Alam

    Hari nie iaitu Sabtu (23 Julai 2011) akan berlangsung satu lagi gathering blogger anjuran Sahabat Blogger di Shah Alam.... Tempat dier aku tak sure la pulak kat mana... Sebab aku tak dapat pegi gathering tu.... Aku hari ni akan memulakan part time kerjaya aku sebagai cikgu tuisyen....

    Aku kalau boleh nak le sesangat pegi jumpa korang sumer... Tapi nak buat macam mana kan.... Rezeki jangan ditolak.... Lagipun aku kene la kumpul bebanyak duit yang ada nie untuk anak aku yang bakal lahir mungkin pada bulan Mac tahun depan... 

    Banyak woo belanja kene kumpul.... belanja masa bayi dalam kandungan ni satu hal.... belanja nak melahirkan tu pun satu hal... belanja nak menjaga bayi sampai besor pun satu hal... AKu kenela kumpul dari sekarang.... Maklum la....taraf ekonomi aku nie biasa-biasa jer... Tapi kire bersyukur la dengan sekarang... Sebab macam ni pun dah cukup bahagia dah.... Asalkan agama kita tak tinggal....:)

    Kepada yang pegi gathering.... sampaikan salam sejahtera blogger kepada semua.... Semoga semuanya menjadi lebih rapat dan mesra berbanding sebelumnya.... Jangan gaduh-gaduh...hehe

    Mimpi | Mimpi Basah ?!!

    Sape yang tak pernah bermimpi kan.... Semua mesti pernah... Dan dalam banyak-banyak mimpi mesti ade yang korang rasa menarik kan...Ada jugak yang tak menarik...mimpi ngeri....Mimpi kene kejar..... Mimpi jatuh..... Sampai tergolek dari atas katil...he he.... 

    Kalau lelaki pulak...mimpi la penentu dia dah baligh ke tak.... Mimpi pertama dia......Mimpi basah... ehh...bukan kencing! ermm....ermm.... macam mane nak cakap ek.... Ala.....Lelaki mesti dah tau.... Yang pempuan kalau nak tau sesangat....tanya la suami korang nanti yer...he he he....

    Mimpi jugak sebenarnya pedoman hidup... Kadang-kadang mimpi nie menunjukkan perkhabaran awal kepada kita.... Cuma nak translate tu kene la ada ilmu..... Tapi mimpi tidur siang tak kira! Mimpi di malam hari jer... Tidur yang dilengkapi bacaan doa tidur dan jugak dah basuh kaki.... Mimpi pulak berlaku sebelum subuh... bukannya selepas subuh... he he he....

    Ok la... oleh sebab esok hari pertama aku nak mengajar tuisyen kat bebudak sekolah.... Aku kene la tidur awal.... Dapat jugak rezeki lebih... Sesape nak aku jadi cikgu tuisyen.....Boleh la kontek aku di emel : asey007@gmail.com yer.... Aku boleh mengajar fizik, sains, math, dan add math....

    Friday, July 22, 2011

    Blogger Lalang | Siapakah Dia?


    Aku tak nak tuding jari kat sape-sape yer.... Cuma nak bagitau term blogger lalang jer kat korang nie... Mungkin blogger baru tak paham ape yang dimaksudkan blogger lalang nie.... Sebenarnya....term lalang ni boleh diguna pakai di semua tempat.... Bukan setakat blogger jer....

    Blogger lalang nie sebenarnya blogger yang takde pendirian.... Blogger yang sekadar melepas batuk di tangga dan jugak dalam lif ikut suka hati...Katelah dalam dunia blog nie tetibe kecoh....ada blogger berbalah pasal satu isu.... Si A ni cakap ke laut.... Si B ni cakap ke darat.... Haaa.....time ni la kalau nak tau dier tu blogger lalang ke tak...

    Blogger nie pegi komen di Blog A... Dier pun setuju..... Siap cakap nice entry lagi kat si A tu.... kembang hidung si A.... Kemudian blogger nie terblogwalking ke blog si B.... Pun setuju jugak dengan entri si B! Pada hal idea kedua-dua blogger tu berbeza! Yang mano satu ko betul-betul sokong ni jang?

    Haa... macam tu la contoh si blogger lalang... Takde pendirian...macam lalang... sumer dier redah... sumer tempat dier boleh hidup.. Angin monsun timur laut datang...ke timur laut la dier sembah.... Angin barat daya datang.... Ke barat daya la dier sembah.... Hidup tetap hidup... Kesan akibat kat orang lain...dier tarak kisah.... Janji dier hepi...

    Blogger lalang ni bagus untuk banyakkan komen di entri... Tapi komen tu memang sah takde input... Ok jer kalau entri tu berbentuk umum.... Tapi kalau entri tu pasal blogger hentam blogger? Atau pasal isu sensitif? Tak ke jadi makin merebak kes tu....atau tersebar negativiti tu? Hmm.... Oleh itu.... cubalah menjadi blogger yang sebenar....Bukan setakat lalang-lalang di dalam tanah terbiar yer....:)

    P/S: Bro Ben dah buat awal-awal kat entri INI. Grrr....

    Melayu Bukan Melayu.....Yang Tinggal Hanya Bangsa Yang Hanyut....

    Apa beza melayu dengan cina? Laaa....senang la kan.... Melayu tu M.E.L.A.Y.U.... Cina pulak C.I.N.A.... he he ... Gurau jer... Banyak bezanya sedara-sedari sekalian.... Tok sah cakap la pasal bentuk mata tu.... figure dari luar orang tak pakai dah.... Sebab dah ramai yang kacukan...dah ramai yang bercampur dah.... Cuma yang menjadi perbezaannya ialah...sikap kebanyakan kita... Natural habits kita.... Orang German cakap.... Puhkhaakhaatuihtuih Schwen tach (sape yang percaya...memang sah tak tau bahasa German..hehehe)

    Ni bukan entri perkauman yer.... Ni entri kesedaran.... Termasuk aku jugak...sambil tulis...sambil memperingati diri sendiri... Orang melayu nie dah ada sifat yang seolah-olah sinonim dah dengannyer... Sifat yang terjadi sebab ketidak tahuan pasal sejarah asal usul... Tau tak yang kita nie hidup dengan sejarah tipu jer? Sejarah melayu yang asal sangat molek dan indah.... Tapi ramai yang tertipu dan percaya yang kita nie diselubungi sejarah yang mundur... Tu yang mewujudkan sifat yang hampeh nih.....

    Salah satunya.... TAK SUKA TENGOK ORANG LAIN SENANG... Dengan kata lain...DENGKI. Ramai orang melayu nie suka berdengki... Kalau tengok orang tu senang jer.... Mula la menanam atau menabur "Janji-janji" tok sami siam depan rumah orang tu.... Bila orang tu susah.... barula dier rasa senang hati.... Ala....dalam dunia blog ni pun ramai bersifat macam nie kan? Maaasyaaaarakat... Aku tengok orang Cina sangat jarang bersifat macam nie.... Depa kalau tengok rakan lain senang... depa tanam jugak....tanam AZAM... nak berjaya sama macam dia! Tu baru betul! 

    Lagi satu..... YANG SENANG MEMIJAK YANG SUSAH... Tu satu hal lagi.... yang kaya... tak nak bantu yang miskin.... Bagi depa... "Lantak korang la kan... Aku senang kerana atas usaha aku... Korang susah sebab korang sendiri carik pasal...". Kalau ramai yang macam nie... Bila nak seimbang? Orang Cina... yang kaya...selalu bantu orang Cina yang susah... Tak percaya? Tanya la depa.... Berapa banyak scholarship dari company Cina untuk orang-orang cina? Berapa banyak yayasan cina bantu orang cina supaya maju...Kalau nak bukti dalam dunia blog nie....tengok DiGi Award haritu... Ops.....terlepas sudaaa... huhu... Orang melayu? Lagi mau bagi susah maa.... nanti lagi senang nak pijak....

    Combine dari kedua-dua sifat buruk utama nilah yang menjauhkan gap orang kaya dengan orang yang masih berusaha nak carik sepinggan nasik.... dan yang paling ketara... Melayu sudah ketinggalan jauh di belakang kaum Cina... Nak bukti yang paling kukuh? Ok....berapa kerat jer kedai yang dibukak orang Cina tutup atau bisnes tak jalan? Aku tengok kebanyakan yang bukak kejap kemudian terpaksa tutup...kebanyakan owner nyer melayu....Kenapa ek? Malas? Mungkin jugak.... Tapi takkan malas untuk isi perut sendiri kan.... 

    Bukan nak cakap Melayu itu banyak kekurangan..... Melayu sebenarnya satu bangsa contoh di zaman dahulu kala.... Kaum yang digeruni dari segi ilmu pelayarannya.... Dikatakan Melayu nie adalah perintis dalam dunia pelayaran dunia... Pelik? tak pernah dengar? Itu la korang.... Banyakkan membaca.... Jangan duk baca buku teks sekolah jer... Sejarah kita sebenarnya sejarah yang unggul..... Tapi.....melayu kan mudah luper...

    Contohi la segala kebaikan walaupun dari kaum yang lain.... Tapi masalahnya.... Kita ni senang mencontohi perkara yang tak elok... Tang pakai sexy...tang tu nak sangat tiru kan? Tang minum arak.. tang tu la nak sangat dibuat....Apa yang aku bagitau kat atas bukan mewakili semua....tapi segolongan yang agak ramai.... Jadi sila ambik air yang jernih untuk kegunaan diri.... Jangan dikutip pasir-pasir kotor didasar.... takde gunanya...

    P/S: "Melayu bukan melayu...Yang tinggal hanya bangsa yang hanyut... " Spontan dari aku sendiri... Maaf jika mengguris hati dan perasaan korang...

    Jangan La Sentuh sentuh... Nanti Orang Nampak...

    Kes perempuan diraba....dan kes lelaki meraba... (Ade ker kes lelaki diraba? he he) Selalu berlaku di negara Malaysia nie.....Negara Islam yang menjadi contoh teladan Pak arab dalam bab-bab kemajuan... Tapi nasib baik depa tak tiru perangai anak muda kita nie yang suka meraba.... Yang perempuan pulak pun satu.... Kenapa di bagi?

    Tak bagi? ok...ok.... Percaya...percaya.... Ermm....ramai yang cuba menghalang...tapi tak berdaya.... Sebab alasan sumer sama... "Jangan la bang....nanti orang nampak..." Ni la selalunya ayat skema yang selalu disebut... Si peraba.....ape lagi...carik je la kawasan orang tak nampak.... Nak bagi alasan ape pulak? Hmm.... Salah tu! Salah!... Ni mungkin caranya....

    Bagi yang selamba rock tak kisah kat sape-sape....Bagi ayat tegas macam nie...
    "Kalau U raba I lagi...U dayus! U bodoh macam (sibut) babi! Kalau dah sama dengan haiwan tu... Takkan nak kapel lagi kan....I nak kapel dengan manusia...bukan si (siput) babi....Salam babai tabik spring la!"

    Kalau yang lemah lembut sikit...
    "Jangan la sentuh-sentuh.... Kalau tak kita clash jer... banyak lagi lelaki sopan kat dunia nie.. Ni bukan main-main tau... Kalau nak break sesangat....cubalah..." [sambil senyum.....hehe]

    Kalau yang lagi sopan....
    "Jangan la sentuh bang.... Tangan U jijik la...Kotor dengan dosa! Baik U jadi imam masjid dalam 20 kali dulu....Imam solat subuh tau... Bukti yang U mampu jadi suami I...lepas tu baru la kita kahwin... Haa....masa dah kahwin...baru I kasi..:)"

    Kalau jenis yang tak makan saman....
    " U sentuh lagi sekali.... Siap! I report sama U punya bapak...dan I punya bapak... Memang sah kita takkan kawin... Oleh sebab dah tau kita takkan kawin...babai!"

    Kebanyakan dialog aku cadangkan CLASH kan.....sebab buat apa nak bersuamikan lelaki yang awal-awal dah menunjukkan contoh yang tak baik? Pilih la dengan waras dan untuk masa depan... Kekayaan bukan menjamin kesenangan dan keberkatan hidup.... Kebaikan dan kesucian agama lagi penting...Tu pun kalau si pempuan betul-betul nak jaga kesucian diri depa la kan.... Tu atas kehendak korang....

    P/S: Ramai lagi lelaki yang baik macam yang tengah baca entri nie.... Pilih la pasangan untuk kuatkan iman,  hati dan kekeluargaan...:)

    Bot Berhias | Pesta Flora Putrajaya

    Ni citer minggu lepas..... Aku dan wife aku bersama dengan keluarga kakak ipar aku ke Putrajaya...Saje nak bergumbira...Nak usha-usha apa ade di Pesta Flora di Putrajaya nie.... Not bad la.....Banyak jugak benda menarik kat situ.... Boleh jalan-jalan....Boleh makan-makan...he he..

    Tapi yang paling dinanti-nantikan ialah....bot warna-warni nie..... Bot berhias..... Memang cantik dilihat di malam hari.... Aku dan wife sempat pegi sebelah khemah VIP....Dapat la tengok bot tu dari dekat sikit.... Dan ni la beberapa gambar yang aku sempat snap guna kamera wife aku.....




    Lepas tu....event utama.....iaitu pertunjukkan bunga api....memang agak gempak..sebab dekat giler... Percikan bunga api kat atas....kerlipan lampu warna-warni kat bawah (dekat bot-bot tu la..) memang semat... Puas hati la datang....Lagi-lagi kakak ipar aku......Sanggup datang dari Rawang tu.....



    Overall....memang menarik....banyak gambar lagi aku snap...tapi boleh tengok dekat facebook aku je la... malas nak upload banyak-banyak kat sini....Facebook pun yang wife aku jer banyak... Aku nie jenis malas nak upload gambar.....hehehe.

    Thursday, July 21, 2011

    Marah Ke Adik Comel? Jangan La Merajuk... Nanti Abang Bagi..

    Dalam ramai-ramai penonton dalam stadium...sempat jugak kameraman nie ambik video sorang adik comel ni merajuk selepas tak dapat tangkap bola baseball pasukan kesayangannya... Tak caya? Tengok la nie... VIDEO di bawah..bukan gambar yer..:)


    Nasib baik dirakam... kalau tak...merajuk muncung-muncung mulut tu sampai ke rumah.... Sebab di rakam...pihak stadium bagi la jugak bola tu dekat semua yang masuk dalam video tu termasuk budak comel tu....hihihi... Oolololo...

    P/S: Kalau kat stadium Malaysia.....agak-agak pihak stadium nak bagi ke macam tu? :)

    Akak....Kurangkan La...Tak Tahan Aku....

    Dalam kesibukan keje dan jugak kesibukan menulis entri blog.... Aku bukannya tak keluar langsung dari rumah tu... Walaupun aku masih lagi tak mampu nak tulis entri on da spot macam Ben Ashaari.... Tapi idea aku tetap kumpul dulu....Balik rumah baru aku tulis banyak-banyak..... Kadang-kadang sampai 4 entri sekaligus... Tunggu masa je la nak published....Guna auto-published....he he.

    Ni salah satu entri yang aku kumpul dulu... Citer ni masa hujung minggu hari tu lagi.... Citer di Alamanda.... aku dan wife pegi ke sana nak shopping dekat Carefour... Nak beli barang dapur.... Dah kosong dah barang kat dapur tu aku lenjan.... Lapar punyer pasal.... ha ha ha...

    Masa duk lepak di D'Rasa.....Food Court di Alamanda tu... Sambil makan nasi campur dan air coconut shake...Kongsi gelas besar dengan wife aku (bajet romantik la ni...hehe)... Aku duk usha kat sorang akak nie.... Bukan usha sebab sexy mexy okeh! Aku dan wife aku sama-sama usha nie...Sebab kitorang makan di tepi escalator...saje nak makan sambil usha orang lalu-lalang...he he he

    Lama jugak la kitorang duk tengok akak tu... sebabnya.... Dari naik escalator...hingga la jalan-jalan ke kedai buku dekat food court....Asyik duk make up jer.... Bedak sana....bedak sini... Touch up sana....touch up sini.... Aku tanya wife aku...sumer pempuan memang lumrah macam tu ker? Dia cakap takde la sampai nak make up tengah-tengah jalan...Tu dah over!

    Aku usha dier sampai le dier pegi beli makanan....memang tangan dier tu duk pegang alat make up jer... Ala.... bedak yang sekali ada cermin tu.... haa...tu ler yang melekat kat tangan..... Aku nak tergelak pun ade... Wife aku memang dah lama gelak... Die pun rasa kelakar tengok pempuan tu.... Aku ingatkan perkara biasa! He he he....

    Nak make up tu agak-agak la kan.....Jangan sampai kat tengah jalan duk touch up je memanjang.... yang tengok korang pun bukannya suami kat situ....Orang ramai yang menengok nyer... Tak ke lain niat tu.... Kalau yer pun nak touch up...... Touch up la kat dalam tandas ker....Kat mane-mane ker... Ni sampai orang jalan sebelah pun dah terbersin.... Dah macam jerebu dah kat situ sebab habuk bedak duk terbang...

    P/S: Ke ramai yang buat gitu? hehehe

    Khamis yang Spontan - Peribahasa #1

    Khas untuk Khamis Yang spontan minggu nie...
    "Naik Membilang Anak Tangga, Turun Selangkah Jejaklah Ke Bumi"

    Maksud? Cari la sendiri...:)

    P/S: Semoden mana pun kita.... Jangan lupa indahnya bahasa kita...:)

    IKLAN BERBAYAR

    IKLAN BERBAYAR
    Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785