Friday, June 16, 2017

Tips Bisnes | Teknik Pemberian Harga Yang Betul


Teknik Pemberian Harga
Seperti yang dijanjikan, saya akan memberitahu betapa pentingnya teknik pemberian harga yang betul bagi produk jualan kita kerana ia akan memberi kesan yang sangat banyak dari pelbagai segi kepada usahawan di luar sana. Tips pemberian harga ini jika salah letak je, jualan produk boleh menjadi sendu, atau pelanggan tak nak terima produk kita. 

Sebelum memberikan ketetapan harga produk jualan, setiap founder produk perlu study dulu market di luar sana. Jika dah ada pesaing, cek harga jualan dia berapa. Kenapa harganya setakat itu? Apakah bezanya produk kita dengan produk-produk di luar sana? Jika produk kita ada unsur-unsur added value, mahal sikit orang tak kisah cuma kita kena pandai bagitau orang kenapa ia lebih mahal berbanding produk lain. Tapi kalau kandungan sama tetapi kita punya produk lebih mahal... Maka bersendulah produk tu..

Lepas dah cek.... kita dah tahu range harga di pasaran... Kenapa dan mengapa... Sekarang berbalik kepada scratch book kepada produk kita. Berapa harga modal produk? Dari situ maka kita boleh bahagi-bahagikan ketetapan harga mengikut kaedah yang kita guna, antara offline atau online, dan kita kita tahu limitation price yang sepatutnya kita kena bagi kepada pelanggan.

Di sinilah RAMAI YANG TERSILAP LANGKAH. Founder cuba mengaut keuntungan yang lebih dan tidak membahagikan harga yang betul kepada orang lain. Contoh usahawan online: Selalunya hierarki peniaga online ialah :

FOUNDER > MASTER STOKIS > STOKIS > DROPSHIP > CUSTOMER 

Ada yang skip master stokis, terus kepada stokis.... Bergantung kepada strategi marketing dia la kan. Tapi dekat sinilah banyak yang tersilap. Harga yang master stokis dapat dari founder, dari master stokis kepada stokis, dan dari stokis kepada drophippers.

Salah bagi harga di sini, stokis rasa tak berbaloi nak jual produk itu, atau dropship rasa tak berbaloi nak jual produk tu. Apabila stokis dan dropship rasa malas dan tak berbaloi, maka terputuslah rangkaian jualan produk. Dropship senyap.. stokis lari ke produk lain. Silap-silap master stokis atau founder yang kena jual sendiri. Kerana apa? Kerana si founder tadi tersalah bagi harga.

Salah bagi di situ juga menyebabkan kaedah penjualan produk tidak boleh nak dipelbagaikan. Sesetengah produk apabila laku keras, ada yang nak jual secara kedai, kedai online seperti lazada, dan kadang-kadang nak bagi promosi... Salah ketetapan harga, semua nie menjadi masalah kerana salah tolak harga, stokis marah... Salah bagi harga, kedai-kedai tadi tak jadi ambil kerana margin sangat rendah, tak berbaloi. 

Apabila bisnes dah berkembang, perlu ada penambahan kos dari segi distributor barang... Beli van... tapi margin keuntungan dan tak boleh nak cover penambahan kos... Bisnes jadi statik, tak boleh nak berkembang... Lama-lama produk tak relevan mengikut zaman... Semuanya kerana pemberian harga.

Founder yang bijak, telah merancang perniagaan dengan membayangkan bisnesnya berkembang menjadi maju dan hebat. Segala perancangan ketetapan harga telah diplankan untuk perkembangan bisnesnya. Apabila ada ruang berkembang, tidak menjadi masalah untuknya menetapkan harga yang sama, tidak perlu menaikkan harga produk. 

Founder yang bijak, perlu pandai menjaga hati stokisnya dan selalu berhubung. Selalu memberi kata-kata semangat supaya stokis dapat membimbing dropshippers nya pulak. Ada dua cara asas:

1) Pemberian harga yang tidak berapa adil kepada stokis dan dropshippers tetapi selalu memberi FREE GIFT kepada mereka sebagai dorongan. (Ye lah, founder dah dapat banyak kan, apa salahnya berkongsi rezeki)

2) Pemberian harga yang effektif. Stokis dan dropshippers berpuas hati dan rasa sangat berbaloi dengan pendapatan mereka. Produk senang dijual dan untung besar. Hanya perlu memantau stokis-stokis dan berikan dorongan dan bantuan (bahan-bahan untuk diiklankan, fakta-fakta produk dll) kepada stokis dan dropshippers.

Jika ada yang SERIUS nak belajar teknik pemberian harga yang betul secara asas, boleh hubungi saya. Ada dua cara untuk anda di luar sana iaitu:

1) Sertai Kursus Asas Pembangunan Pasaran (KAPP) anjuran Muslim Trade House. Anda perlu ke HQ Muslim Trade House di Batang Kali. Akan diajar teknik asas pengedaran offline, teknik pembungkusan asas produk, teknik pemberian harga dan Pelan pembangunan pasaran melalui Muslim Trade House untuk membangunkan pasaran produk kita. Bayarannya RM930 sahaja. Kursus akan berlangsung setiap Selasa bermula jam 2.00 petang hingga 6.30 petang. Makanan dan bahan kursus disediakan.

2) Bagi yang bermasalah untuk ke Batang Kali, Saya boleh berikan personal coaching tentang teknik pemberian harga untuk sesape yang baru nak mulakan bisnesnya. Bagi yang dah menjual produknya, boleh revise balik harga jualan, atau ikut kaedah nombor satu tadi. Jangan risau, saya tak ambil mahal, kerana saya lebih kepada ingin membantu. Tapi saya pun nak cari makan kan.. Apa yang saya boleh ajar secara personal (one by one), ialah dari segi teknik pemberian harga dan pengurusan asas perniagaan. Bagaimana nak jadi usahawan, bukan bekerja sendiri. Harga: Atas perbincangan. Dan yang paling penting, saya akan ajar terus di pejabat anda.

Kenapa atas perbincangan? Kerana penetapan harga bergantung kepada asas ilmu yang ada founder itu sendiri. Ada sesetengah tu kosong dalam bab nie. Ada yang tahu cuma tak amal. Ada yang rasa macam tahu tapi bagi ikut suka dia mengikut rasa hati. Lokasi juga memainkan peranan. Jika jauh, saya akan masukkan kos travel ke sana dan mungkin kos penginapan. Keadaan berbeza-beza. Jadi, harga saya akan nilaikan mengikut keadaan. 

Nak dapatkan no contact saya, boleh klik ke ruang PENGIKLANAN

IKLAN STICKY POST :

NAK HILANGKAN KOTORAN DEGIL DI PAKAIAN, DI RUANG DAPUR ANDA, MALAH DI KERETA ANDA? 

GUNALAH SUPERMOM! HANYA SEMBUR, TUNGGU 5 MINIT (BOLEH BANCUH MAGGI SAMBIL MENUNGGU) KEMUDIAN LIHATLAH HASILNYA..... 

BERKILAT SEPERTI BARU... KLIK LINK INI UNTUK DAPATKAN MAKLUMAT LANJUT



Thursday, June 15, 2017

REVIEW PRODUK POST : Produk NicoZu | Berhenti Merokok Dalam Masa 7 Hari !




Sesiapa yang rasa nak berhenti merokok dalam masa 7 hari, eloklah cuba produk NicoZu ini, Produk yang sangat berkesan untuk anda bebas dari merokok. Sayangilah isteri anda, sayangilah anak-anak anda, sayangilah suami tersayang anda dengan belanja sebotol nicozu supaya bebas dari rokok. 

Merokok sudah difatwakan HARAM kerana kesannya terhadap diri perokok dan juga orang sekitar... Kesan yang menghidu asap rokok lebih merbahaya daripada orang yang merokok. Apabila banyak kemudaratan daripada kebaikan, maka difatwakan haram. Tapi kenapa ramai yang masih merokok? Kerana ketagihan. NicoZu dapat mengatasi masalah ketagihan anda!

Produk Nicozu

Konsep ketagihan nie lah menjadi satu masalah besar nak berhenti merokok. Sama macam penagih dadah, penghisap candu, dan lain-lain. Kerana ketagihan, susah nak tinggal. Niat tu dah ada, ramai yang dah pasang niat nak berhenti merokok, tapi kerana ketagihan, tak boleh tinggal jugak. Jadi, produk NicoZu nie dapat mengatasi masalah ketagihan hanya dengan beberapa semburan di dalam mulut anda.

Hanya perlu ada dua perkara supaya dapat berhenti merokok iaitu:

1) Memang dah ada niat nak berhenti merokok
2) Kena ada support dari keluarga terdekat

Bab support tu lah produk Nicozu nie ambil bahagian. Produk NicoZu nie adalah berasaskan bahan organik, tiada campuran kimia merbahaya. Ekstrak semulajadi dari kayu manis dan cengkih... Dapat menghilangkan ketagihan anda untuk merokok dan juga mewangikan bau mulut anda! Faedah 2 dalam 1 yang sangat bermanfaat. Tiada masalah mulut berbau, dan ketagihan merokok pun hilang.

Saiznya kecil, sesuai nak dibawa ke mana-mana dalam poket
Perasa Pudina yang mengharumkan bau mulut anda

Cara penggunaan: Hanya perlu sembur NicoZu di bawah lidah ketika rasa hendak merokok. Setiap kali rasa nak merokok, sembur nicoZu... Insya Allah lama-lama proses ketagihan merokok akan hilang dari semasa ke semasa, dan jika diambil secara berterusan, dapat berhenti terus dari merokok.

********************************************************************************
IKLAN STICKY POST :

NAK HILANGKAN KOTORAN DEGIL DI PAKAIAN, DI RUANG DAPUR ANDA, MALAH DI KERETA ANDA? 

GUNALAH SUPERMOM! HANYA SEMBUR, TUNGGU 5 MINIT (BOLEH BANCUH MAGGI SAMBIL MENUNGGU) KEMUDIAN LIHATLAH HASILNYA..... 

BERKILAT SEPERTI BARU... KLIK LINK INI UNTUK DAPATKAN MAKLUMAT LANJUT

********************************************************************************

Apa kebaikan apabila sudah berhenti merokok:

Bebas Kewangan: Rokok sekarang dah mahal. Kalau jenis habis sekotak sehari, atau sekotak dua hari... cuba kira secara mudah, Contoh pengiraan:  Sekotak rokok dalam dua hari bermakna dalam sebulan, 1 kotak x 30 hari/2 hari = 15 kotak sebulan. Kos sekotak berapa? Didarab dengan 15 kotak. Itulah kos sebulan perokok. Banyak tuu.... Kalau jumlah penjimatan selepas berhenti merokok tu, dikumpulkan sehingga 3-4 bulan, boleh topup dekat gelang emas isteri dah kan? Atau dah boleh tukar kepada rim kereta sport dah tu... 

Teladan Anak-anak: Sape mak ayah yang nak tengok anaknya merokok, angkat tangan? Takde kan? Jadi kenapa perlu kita sendiri merokok? Anak-anak belajar banyak dari mak ayah... 80% pembelajaran secara tak langsung dari mak ayahnya...Jika kita merokok, jangan marahkan si anak jika dia merokok juga satu hari nanti. Kalau kita sendiri tak merokok, insya Allah anak-anak pun tak nak merokok.

Hidup tanpa rokok, keluarga bahagia

Kesihatan Keluarga: Asap rokok sangat bahaya untuk kesihatan. Ramai orang kita sekarang mengalami masalah jantung, paru-paru kerana berpunca dari asap rokok. Kita nak ke anak-anak sakit disebabkan kita sendiri? Kita selalu minta doa supaya anak kita sihat walafiat kan? Tapi kalau kita sendiri menyebabkan anak tak sihat kerana asap rokok? Ibarat meminta belas kasihan Tuhan supaya sihatkan anak kita sambil kita sedang mencucuk anak kita dengan jarum beracun... Sorry to say.


Testimoni Nicozu:

Ramai yang dah menggunakan nicoZu dan berpuas hati. Boleh lihat sendiri antara testimoni pelanggan yang dah menggunakannya.. Ingat, perlu disertakan niat nak berhenti barulah menjadi.. Kalau tuan badan tu sendiri tak nak berhenti, sambil sembur nicoZu tu pun boleh hisap rokok! 




Kepada yang berminat, boleh contact saya sebagai stokis Selangor produk NicoZu:

EMAIL: ahsannurmubarak@gmail.com

AGENT MASIH DIPERLUKAN  !!

Yang duk jauh seperti Perak, Perlis, Johor, Kelantan atau pun Sabah Sarawak, pun boleh order dari saya. Jangan risau, saya boleh poskan.. :)

 P/S: Sesiapa berminat untuk saya review produknya, boleh terus emel saya atau wassap saya ke link ini: PENGIKLANAN

Sunday, June 11, 2017

Apa Elemen Perlu Ada Untuk Menjadi Usahawan Berjaya | Bakal Founder Produk

Usahawan Berjaya
Apabila status diri kita bertukar kepada FOUNDER PRODUK, ramai yang rasa mereka akan terus jadi kaya kan? Mereka hebat kan? Yes, founder produk memang hebat... kerana keberaniannya dan kecekalannya menghadapi segala rintangan dan dugaan yang bakal dihadapi untuk menjayakan produknya. Pelbagai strategi dilakukan untuk menjayakan misi, tetapi pernahkah anda terfikir apakah elemen yang perlu ada untuk menjadi usahawan berjaya

Straight to the point, banyak elemen yang perlu ada untuk jadi seorang founder produk yang berjaya. Saya tak nak sebut pasal hati yang cekal, sabar menghadapi dugaan, berusaha terus berusaha...itu elemen yang wajib ada pada seorang usahawan. Sekarang kita bincang pasal teknikal dan taktikal strategi....

Fakta menakutkan ialah: Ramai orang kita suka jadi founder produk, tetapi gagal di separuh jalan kerana tidak faham tentang elemen-elemen ini. Untuk pembelajaran asas, boleh baca dulu entri nie sampai habis. Kenapa gagal, di mana silapnya, apakah solutionnya? Bagi yang nak tahu, teruskan membaca...

ELEMEN MANAGEMENT (PENGURUSAN)


Ramai usahawan kita FAIL dalam bab nie. Kebanyakan orang kita jenis malas nak menguruskan perniagaan sendiri itu dengan lebih teratur dan tersusun. Banyak yang jenis semberono jer. Duit masuk dan keluar tak rekod. Apa yang ada kat tangan dikira untung. Spesis nie selalu kalau saya tanya," Berapa anggaran untung sehari?". Dia akan jawab sekali dengan jualan, bukan untung bersih. Lepas tu bangga dapat ribu riban...sedangkan kos habis pun ribu riban. Tak sedar. Rekod pelanggan takde. Rekod penggunaan iklan dan gaji staf pun ikut rembat. Semuanya memainkan peranan.

Ini adalah ASAS untuk menjadi founder produk berjaya. Gagal mengurus, anda seolah-olah merancang untuk gagal dalam perjuangan bisnes anda. Sebab itulah ramai yang sanggup bayar ke seminar itu ini, sebab kurangnya ilmu pengurusan bisnes. Yang dah belajar di universiti pun belum tentu dapat khatam bab nie. Jangan memain.

Elemen ini dipecahkan pula kepada beberapa sub-elemen iaitu bab PERAKAUNAN, bab PENGURUSAN DATA, PENGURUSAN KEWANGAN SYARIKAT, PENGURUSAN STOK dan lain-lain.. Dekat sinilah nanti akan ada laporan UNTUNG-RUGI (Profit and loss). Dekat sinilah berlaku berapa TARGET SALE yang kita nak untuk sebulan, setahun sepaya breakeven dengan kos gaji staf, kos kita nak run bisnes... Bukan lagi nak capai ROI (Return of Investment) yang kita dah laburkan. 

Dekat sini jugalah kita dapat atur PEMBERIAN HARGA produk kita sama ada OK ke tidak. Ada sesetengah daripada kita bagi harga yang mencekik orang bawah sebab dia nak untung lebih... Dari pandangan noob dia memang boleh untung banyak, tapi itulah yang menjerut bisnes dia jadi lingkup habis. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
IKLAN STICKY POST :

NAK HILANGKAN KOTORAN DEGIL DI PAKAIAN, DI RUANG DAPUR ANDA, MALAH DI KERETA ANDA? 

GUNALAH SUPERMOM! HANYA SEMBUR, TUNGGU 5 MINIT (BOLEH BANCUH MAGGI SAMBIL MENUNGGU) KEMUDIAN LIHATLAH HASILNYA..... 

BERKILAT SEPERTI BARU... KLIK LINK INI UNTUK DAPATKAN MAKLUMAT LANJUT

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ELEMEN MARKETING

Ini satu hal. Kalau saya keluar bagi talk di seluruh negara baru-baru nie pasal "marketing", ramai yang taboo dan takut dengan word nie. Semua terus fikir MLM. Hadoi.... Marketing adalah NADI kepada bisnes. Manusia, tiada nadi, mati. Bisnes, tanpa marketing, bisnes lingkup. 

Apa itu marketing? Marketing nie definisi dia sangat luas. Dari cara kita berpakaian hinggalah penggunaan iklan. Cara kita bercakap, cara kita menyantuni pelanggan, cara kita memperkenalkan produk, semuanya itu marketing. 

Yang nie pun ramai orang kita gagal. Marketing ada yang percuma, ada yang murah dan ada yang menggunakan kos yang amat tinggi. Adakah apabila tinggi kos, menjamin laku keras sesuatu produk? TIDAK. Ada elemen lain lagi yang akan berkait rapat. 

Marketing pula ada pelbagai strategi... kebanyakan marketing adalah untuk meningkatkan awareness kepada pengguna di luar sana bahawa produk kita ada di pasaran. Bagaimana nak bersaing dengan produk yang dah ada di pasaran? Maka timbullah marketing strategi plan. 

Dalam marketing strategi plan nie lah ada unsur-unsur kreatif yang perlu ada pada founder produk. Berbalik kepada marketing, apa yang perlu anda buat? Banyakkan iklan produk... melalui TV, radio, Facebook, blog dan macam-macam, mengikut kemampuan kita sebagai owner produk. 

Contoh macam blog nie, ada buat review produk.. Itu juga salah satu marketing. Marketing yang tidak mahal dan untuk jangka masa panjang. Sebab apa? Sebab apabila blogger buat satu entri post pasal produknya, entri post tu akan melekat di carian Google.. dan akan berpanjangan sehingga blog tu sendiri di delete. Boleh dikatakan jarang orang delete blog dia.  Kalau nak free? Buat sendiri.

Nak tambahkan keberkesanan iklan? Itu yang kita kena study bab TARGET AUDIENS. Haaa...ambik kau... sape rasa macam banyak tak tahu, saya boleh bagi personal coaching. Sape yang dah tau, anda amalkan tak ilmu itu di dalam bisnes anda? Kalau tak, jangan salahkan orang lain. 

Dalam bab Marketing juga, ada sub-elemen lain iaitu DESIGN. Nak design apa? Design sticker, design logo kita di produk, design bunting, design poster, design gambar iklan, dan lain-lain. Itu juga marketing. Kalau produk kita hebat dari kandungan tapi gambar tak cantik, duduk sebelah produk yang kandungannya biasa-biasa, tapi gambarnya cun habis, ekspresi anda yang pertama nak beli yang mana?


ELEMEN SALE (JUALAN)
Selepas beriklan bagai, marketing sana marketing sini... Maka datanglah bakal customer yang orang bisnes selalu sebut PROSPEK. Adakah mereka terus datang dan beli? TIDAK SAMA SEKALI. Mereka akan approach kita, dan bertanya banyak soalan sebelum membeli.

Jadi, ini satu lagi elemen penting untuk berjaya iaitu elemen menukarkan prospek kepada pelanggan. Yang nie la yang selalu orang duk ajar "CLOSING". Yang nie pun ada seninya. Seni closing tahun 2010 tak sama dengan seni closing tahun 2017. Seni closing di kedai fizikal tak sama dengan seni closing dalam wassap. Kenapa? Kerana perubahan masyarakat. Perubahan zaman. Orang dulu banyak membeli di kedai fizikal, sekarang banyak membeli dari online. Orang dulu suka produk sihat, sekarang asal capai matlamat, semua ok. ContoOOooooh....

Salah closing, prospek lari. Salah closing, jualan tak jadi. Iklan dah habis beribu, tapi bila ada orang bertanya, tak melekat sorang pun. Ini semua akan berlaku nanti apabila kita melaluinya. 

*****************************************************************************

Cuba kita bayangkan kalau si founder produk nak buat semua tu sendiri... agak-agak boleh tak? Dan ramai orang kita suka buat sendiri. Dialah founder, dialah akauntan, dialah marketer, dialah saler... Dialah yang kacau adunan sabun, dialah yang nak pegi buat iklan, dialah yang nak pegi jual, dia jugak lah nak beli bahan asas nak buat sabun, dia jugak lah nak design kotak sabun... Lepas tu kata tak berjaya sebab jualan so-so ajer... Ye lah... tak boleh FOKUS kepada sesuatu benda. Itu kata kunci dia.

Ini adalah kebanyakan usahawan kita

Kenapa tak nak buat team? Kos meningkat? Sebab tu kena plan awal-awal. Cuba tengok usahawan yang dah berjaya, adakah mereka bergerak sendirian? Atau bergerak secara berkumpulan?  Salah satu contoh bentuk team yang cuba diketengahkan ialah Muslim Trade House.

Ada lagi elemen penting yang saya tidak ceritakan dalam entri nie..... Cuba teka elemen apa? Elemen itu perlu ada pada seorang founder produk yang nak berjaya. Kalau nak, komen di post entri nie dan share kan. He he.... 

Bagi sesape rasa nak belajar secara personal dengan saya tentang pengurusan bisnes secara asas, boleh hubungi saya. Saya ada buat personal coaching. Saya akan ajar lebih kepada pengurusan iaitu bagaimana nak kira kos yang betul, bagaimana nak kira untung rugi yang betul, bagaimana nak kembangkan bisnes melalui laporan tadi... Dan sedikit asas tentang marketing dan sale. Saya akan cuba bagi price yang terbaik.. Saya ajar asas sahaja... Untuk advance belum bersedia lagi. Jadi, jangan risau pasal harga, boleh berbincang.

Friday, June 9, 2017

Apa Fungsi Iklan | Kuasa Iklan Melariskan Jualan Produk


Ramai orang kita salah faham tentang iklan. Iklan hebat tidak semestinya jualan produk anda mencanak naik serta merta. Iklan yang bagus tidak menjaminkan kejayaan perniagaan anda. Iklan yang ohsem tidak menjanjikan bulan dan bintang. Tapi kenapa perlu iklan? 

Iklan sangat penting untuk strategi marketing pasaran produk kita. Sesetengah owner produk salah anggap tentang apa itu iklan dan kaitannya dengan peningkatan jualan produknya. Saya sebagai salah seorang speaker Seminar Perniagaan Muslim, sekarang akan berkongsi sedikit ilmu tentang apa itu sebenarnya iklan.

Iklan terbahagi kepada dua jenis iaitu iklan secara offline dan online. Iklan offline nie termasuk iklan di suratkhabar, billboard, hands out dan lain-lain. Tapi orang kita sekarang lebih popular dengan iklan online. 

Iklan online nie lah yang selalu korang dengar iaitu FB ads, Google ads, Insta ads, dekat blog (yg macam saya buat di blog ini), website, dan lain-lain. Tapi ramai yang salah anggap apabila mereka buat iklan. Yes, iklan yang hebat selalunya mendatangkan pulangan jualan yang hebat... Tapi TIDAK SEMESTINYA.

Apa itu iklan? Tujuan iklan ialah memperkenalkan produk kita kepada orang ramai. Orang ramai yang melihat iklan kita itu adalah bakal prospek kita. So, fungsi iklan sebenar ialah...mewar-warkan produk kita kepada bakal prospek dan memberitahu kepada mereka bahawa kita SUDAH ADA DI PASARAN dan PRODUK ITU WUJUD. Orang panggil AWARENESS.

Adakah bakal prospek itu akan tertarik dengan produk kita? Adakah mereka akan contact kita? Itu bergantung kepada banyak perkara iaitu copwriting, gambar, dan target audiens. Jika semua elemen itu kena, maka akan berlaku contact di antara bakal prospek dan anda. Maka berlaku la PM atau DM...

Adakah mereka akan menjadi pelanggan? Tiada jaminan. Yang menjadikan peratusan bakal prospek bertukar menjadi pelanggan bertambah ialah "closing" anda semasa berlaku contact antara mereka dengan anda. 

Sebab itu, bagi mereka yang betul-betul serius hendak berjaya dalam perniagaan produknya, mereka tidak berkira dengan platform IKLAN. Mereka akan memilih seberapa banyak platform iklan mengikut kemampuan owner produk tersebut. Ada satu lagi platform yang LEBIH POWERFUL bagi meningkatkan pasaran produk anda iaitu WoM.

Apa itu WoM? Nanti bersambung di lain entri... he he. So, kalau tak nak terlepas, follow blog nie, atau follow FB Page saya: Wacanaku.. 

P/S: Sekarang ada promosi pengiklanan di blog saya. Jika berminat, PM saya di FB page...:)

Realiti Kehidupan Seorang Marhaen

Hidup ibarat sekuntum bunga

Bila seseorang berlaku kesempitan wang... kerja takde atau kerja xcukup bajet... Bukan boros, tapi memang xcukup. Orang lain boleh beli baju 5-6 pasang sebulan.... Yg si marhaen nak beli sehelai setahun pun kene puasa sunat terpaksa 1-2 bulan. Tu pun boleh beli dekat pasar malam atau pasar karat jer... Atau mungkin tetap xboleh beli apa-apa... Sekdar cukup makan dan minum lebih kurang untuk elak dari kebuluran.

Jika bujang, mungkin kurang sedikit tekanan.. Jika dah berkeluarga... Tanggungjawab sekeliling terlampau banyak... Mak ayah di kampung... keluarga mertua... Kita sebagai anak dan menantu.... nak tak nak kena hulur jugak kan... 

Anak bini pun nak makan... Bila anak mintak nak tu nak ini... kene beli juga..kalau tak menangis sehari suntuk... Bayar bil-bil... rumah sewa... loan kereta... loan motorsikal...Bayar yuran sekolah.. Perubatan.... Banyak kos kehidupan kena tanggung... Berusaha? Dah lebih dari usaha... Sampai terseksa kesihatan si empunya badan. Hati tisu? Tak kuat? Silap-silap yang banyak cakap tu kalau berada dalam situasi si marhaen, mungkin terus bunuh diri barangkali (Astaghfirullah) ... Cakap senang, sekadar lidah bergerak.. Yang merasa perlu tanggung bebanan emosi perasaan dan sakit badan.

Nak salahkan nasib? Bukan jenis mengadu domba... Jika nak menyalahkan, baik balik rumah duduk tengok rancangan drama tv melayu.. Lebih banyak pendoktrinan aduan domba menyalahkan nasib mengeluh kasih... Realiti tak sama seperti drama TV... mereka berlakon. Hari ini menangis, esok berjoget di kelab.

Di mana silap? Tiada silap... Semuanya ujian dunia... Ada yang berjaya, ada yang tidak. Ada yang kaya, ada yang tidak. Berjaya tidak semesti bahagia, Kaya tidak semesti hidup tenang... Miskin tidak semesti susah... Gagal tidak semesti pengakhiran dunia... Kene faham tu.

Si marhaen? Teruskan kehidupan walaupun susah dan payah.... Asalkan bahagia bersama keluarga... Makan ikan goreng dikerat dua... Berkongsi bersama anak dan isteri... Itu tetap rezeki dariNya... Asalkan Halal, bukan datang dari yg haram. Makan lobster tapi hasil dari yg haram... Apa guna. Baik makan kangkung dari longkang belakang rumah... Lagi bersih.

Ok, berhenti sejenak....tarik nafas dalam-dalam.... Dan cuba bayangkan itu adalah kita... Realiti ini ramai yg terlepas pandang... Selalu duk pandang stereotaip orang yang gaji cukup makan kemudian boros berbelanja... Tapi cuba kita alih pandangan kurang enak kita... pandang golongan nie...
Cuba bayang.... ujian si marhaen amatlah berat... Ditambah pulak ujian dari orang sekeliling... syarikat tak bayar gaji... Atau bayar gaji lambat... Segala kemudahan ditarik... Betapa seksanya si marhaen nak cari pendapatan tambahan semata-mata NAK HIDUP!

Golongan BOS BOS yang kaya takpe la.... Golongan yang memang cukup makan...pun ok.. Mereka tidak akan faham...walau di mulut cakap "SAYA FAHAM KEADAAN ANDA"... Kefahaman mereka hanya berada di peringkat permukaan air sedangkan realiti seorang marhaen... Sedalam lautan pasifik yg gelap tak nampak dilihat dgn mata kasar.... 

Jika direnungkan... Siapa yang kuat? Siapa yg sabar? Siapa yg berhati kental? Bukankah si marhaen tadi? Jadi, siapa kita nak menepuk dada kata kita berjiwa kental sedangkan ujian digigit semut pun dah disuruh masuk hospital, Diminta layanan VIP oleh doktor pakar? 

Sempena bulan puasa nie..... Fikirkan dan renungkan...

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785