Thursday, December 27, 2012

Seni Mempertahankan Diri Gangnam Style !!

Pengaruh Gangnam style nie masih lagi kuat dan berleleleleleluasa... Sampai dah dijadikan sebagai seni mempertahankan diri pulak..... Ini betul-betul.....bukan cubaaaaaan..... Cuba tengok video nie... Seni Mempertahankan diri ala Gangnam Style....



Hahahahahahaha....

Saturday, December 22, 2012

Kebenaran Kaum Mayan | Kalendar dan Ramalan


Kesian aku tengok kaum Mayan nie...asyik kene kutuk je dua tiga hari nie... ye la kan... semua rasa bongkak dan sombong bila ramalan si kaum Mayan yang kononnya 21 Disember 2012 adalah tarikh kiamat.... Pastu dengan takdir Allah pada tarikh tersebut memang takde benda ganjil pun berlaku... Yang ada cuma hujan lebat je...he he...

Yang memang tak percaya kiamat tu wujud memang kaw-kaw la kutuk kan..... Yang percaya pun kutuk jugak... atas sebab kiamat memang tak boleh diramal... Ermm.... Tapi kan.... aku terfikir jugak... kalau betul yang si "iman kuat" nie memang tak percaya pasal ramalan kaum Maya nie.... kenapa depa nak menyibuk jugak nak sebarkan?? He he...KANTOI...


Aku tak kutuk kaum Mayan.... Walaupun ramalan yang dikatakan tu memang tak betul... Tapi kebijakan dan kepintaran depa dalam ilmu astrologi nie memang tak boleh dipertikaikan.... Cuba bayangkan.... depa nie takde teleskop...takde teropong...takde kompas.... tapi depa boleh mencipta TIGA jenis kalendar yang berasingan untuk menandakan hari-hari perayaan, hari bercucuk tanam dan hari kitaran alam semesta! Kita? Nak suruh buat kalendar sebulan pun jangan harap mampu kan kalau takde alat canggih... Duk sibuk main angry bird jeee... Duk tweet tweeeeet... Duk Instagram je keje kan.....

Sebenarnya yang mempopularkan ramalan kiamat tu bukannya kaum Mayan... tapi si pengkaji omputeh yang dungu dan takde iman tu.... Memang niat nak menyesatkan kot... atau depa nie memang betul-betul percaya yang depa boleh meramal hari kiamat...Dan ditambah pulak dengan geng-geng yang suka bergosip.... macam sesetengah dari kita nie haa.... Baru dengar berita panas sikit....mula lah ada rantai gosip ke sana ke mari... Betul ke tak... belakang kira... Gosip dulu!!

Sebenarnya kaum Maya nie bukan peramal kiamat.... depa cuma pengkaji pergerakan bulan dan bintang yang mahir.... Berakhirnya kalendar depa pada 21 Disember 2012 adalah sekadar menunjukkan berakhirnya satu kitaran besar dunia.... Ada orang kata kitaran nie bersamaan kitaran matahari kita mengelilingi pusat galaksi... ada juga kata akan lengkap satu kitaran menyebabkan satu unjuran planet berada selari dengan matahari... Dan ada juga mengatakan ia adalah kitaran umur bumi... 26,920 tahun... 


Mengikut kitaran bumi tu.... ia dikaitkan dengan hilangnya Atlantis... berlaku banjir besar Nabi Nuh.... dan lain-lain... Ia adalah kitaran peredaran dari satu zaman ke satu zaman..... Haaa.... yang nie ler yang pakat duk kalut duk sebar kata kiamat akan berlaku.... Walhal jika benar pun...ia cuma satu peralihan zaman... Mungkin berbalik kepada zaman pedang dan panah kot....Paling teruk... mungkin berlaku banjir besar lagi seperti zaman Nabi Nuh a.s.... Semuanya dalam kuasa Allah... Semua ada kemungkinan...:)

Dan yang paling bes..... Dalam banyak-banyak ramalan dan tanggapan tu....TIADA SATU PUN tafsiran dan taksiran pengkaji nie diyakini 100% betul dan benar... Ha ha ha ha... Yang duk percaya sampai ada yang bunuh diri tu apesal? Yang paling keji....duk kutuk-kutuk kaum Mayan nie kononnya tak percaya....Depa tak bersalah pun dalam hal nie.....adoi.... 

Kalau korang nak tahu lebih pasal Mayan nie.... boleh la cuba tengok sendiri kehebatan senibina dan ilmu kaji bintang depa yang memang hebat... Walaupun hidup takde ipad dan iphone, takde laptop dan komputer... Tapi depa boleh menanam secara sistematik pada musim yang tepat dan binaan bangunan depa selari dengan kitaran matahari dan bintang di langit.... Dan salah satu kalendar depa adalah lebih kurang sama dengan kalendar moden yang kita guna sekarang nie... iaitu berjumlah 365 hari! 


Cuma mengikut kajian scholar Islam... Kalendar Mayan memang ada maksud tersirat yang patut diambil perhatian... Ia termasuk dalam ilmu Esketologi dalam Islam... Tahu tak ape tu ESKETOLOGI? Kalau tak tahu....baik jangan duk ikut sedap mulut nak kutuk dan keji orang... Dari duk buang masa mengutuk..baik korang sendiri kaji di masa lapang.... Lebih baik dari tidur di waktu asar dan lepak goyang kaki di kaki lima....ataupun bergosip di Facebook dan Twitter... Aku cuma bagi hint... kalendar Mayan nie ada persamaan dengan banyak kajian lain di seluruh dunia... Kajian Borobudur... kajian Piramid mesir... kajian Surah Ar-Rahman.... dan lain-lain...Ia adalah salah satu kajian SEJARAH yang patut diterokai dan difahami untuk menambah kesedaran diri... :)

Pasal apa yer? Pasal apa??? Haaaa...... yang penting bukan pasal kiamat.... Ia cuma satu kajian saintifik berkenaan kaitan kitaran bulan dan bintang di langit dengan kesannya pada kehidupan di dunia nie.... Ia juga mengandungi sejarah yang lebih kurang sama dengan kebanyakan kaum lain... Satu kebenaran yang masih terkambus dan cuba ditutup oleh sesetengah pihak... yang akan memberi kesan kepada seluruh manusia di dunia...Kesan yang mungkin tidak dirasai secara drastik tetapi dapat dirasai bagi yang ada ilmu dan inginkan kebenaran di dunia nie.... Bagi yang hanyut dan menjauhi Islam...Korang takkan rasa...tahu-tahu je mati katak... Tahu-tahu je dah dalam alam kubur... Masa tu baru nak menyesal... Takde guna...Wallahuallam....:)

P/S: Cepat mintak maaf kat Mayan...he he he...

Thursday, December 13, 2012

Ekspedisi Bro Wacana: Jelajah Gua Batu Maloi


Pada awal Disember 2012, aku dan kengkawan a.k.a budak Kolej 10 telah membuat satu ekspedisi penjelajahan gua... Aku pegi sebagai felo penasihat program.. Untung jugak jadi felo kolej nie... Boleh join aktiviti macam nie free jer... he he.. Penat lelah jadi felo ada jugak habuan dia kan.... 2 tahun lepas..aku jadi penasihat untuk ekspedisi mendaki Gunung Ledang.. Kali nie masuk gua pulak... Gua yang jadi pilihan ialah...Gua Batu Maloi - Gua batuan granite paling panjang di Malaysia.

Untuk makluman korang.. Gua Batu Maloi nie sepanjang ~970meter.... Itu kalau garis lurus dari pintu masuk hingga keluar la... Tapi jarak sebenar korang travel bila menjelajah gua ialah.... 2.3 kilometer! Jauh tu beb... Ruang dalam gua sempit je... ada dua tiga tempat je besar.... Satu tu dipanggil "dewan" atau dikenali "kapal layar" (kenapa?) dan ada satu lagi ruang yang luas tu...ada ukiran gambar sami buddha dengan seorang perempuan hasil dari titisan air...haaa.... Menarik kan?

Salah sorang student Kolej 10..

Jelajah gua batu maloi

Antara laluan yang diredah

Ada satu lagi yang menarik.... ada kawan kata..dalam Gua Batu Maloi nie... ada satu batu yang terukir kalimah ALLAH secara semulajadi... Tapi kami tak jumpa batu tu...Fasilitator pun tak nak citer lebih-lebih... Dia mengiyakan ada...tapi tak nak tunjuk kat mana.... Mysterious tol! huhu Pasal istilah kapal layar tu....sebab kat dalam tu ada satu batu yang menyeruoai kapal layar... Batu yang menyerupai layar tu...memang lurus keratan rentas dia... memang sebijik sama!

Gambar sami dan wanita

Sami buddha...sama tak?

Gua nie memang advanturous giler... Berendam dalam air memang perkara biasa... Lagi-lagi sekarang musim hujan..lagi la mencabar... ada satu entrance tu... korang kene menyelam nak melepasi... ada jugak kene meniarap dan mengengsot masuk... ada jugak kene panjat batu besar.... Pergh.... Dan yang paling bes... melawan arus deras air di laluan sempit.... Sampai kene tolak masuk dengan kengkawan baru lepas! 

Ada satu tu... korang kene melawan arus air semacam air terjun... sebab korang dari bawah...nak ke atas... Memang susah...tapi bes... masa menunggu giliran nak naik...kat situ rasa sejuk dan nyaman... Pastu ada satu akar pokok besar seakan buaian... Kitorang sempat la main kejap...tapi yang geramnya...Boleh lupa nak ambik gambar! Hampeh....

Memang syok dan berbaloi untuk melupakan seketika kesibukan dan tekanan kerja... Ooook...sebelum aku lupa... Gua Batu Maloi nie ada mitos dia... Mitos pertama pasal ada sebatang pokok pisang pelik yang tumbuh hanya di atas batu Maloi nie.... Pokok tu adalah pokok PISANG TUNJUK LANGIT. Pokok nie yang peliknya.... buah pisang tu menegak ke arah atas (langit) dan ada tiga warna... hijau, merah dan kuning... 
Gambar dari KOSMO
Dan ada satu cerita jugak...Asal-usul nama Maloi nie kerana ada seorang bunian yang tinggal di situ bernama Maloi yang dulunya tinggal di batu Maloi nie...yang dulunya juga sebuah gua...Dia dulu baik dengan orang kampung...dan orang kampung selalu meminjam barang-barang si Maloi... Cuma satu ketika...ada barangan si Maloi yang dipinjam iaitu pinggan mangkuk... satu dah pecah... Oleh sebab takut kena marah... orang kampung ganti dengan pinggan lain....

Bila sampai ke tangan Maloi...dia marah...sebab dia masih nak kan pinggan asalnya...walaupun pecah... Jadi dia pun merajuk... dan pintu gua tu tertutup dan sekarang cuma menjadi batu besar sahaja yang dipanggil batu Maloi... Gua yang kitorang masuk tadi berada di bawah batu nie.... Mungkin dulunya...pintu masuk gua nie terletak di batu nie sendiri...

Gambar sebelum bertolak

Selepas sampai ke pintu keluar gua

Tanda dah berjaya menakluk Gua Batu Maloi
Oleh sebab entri aku nie kurang gambar dalam gua... aku bagi link satu blog yang ada banyak gambar pasal gua Batu Maloi nie.... (LINK)

P/S: Aktiviti sihat macam nie sangat digalakkan untuk golongan remaja sekarang...yang kebanyakannya...masih belum kenal apa itu pacat!

Saturday, December 8, 2012

Saya Mahu Berjihad !!! | Layak ker??


Masa Palestin diserang baru-baru ini.... ramai yang aku dengar melaungkan semangat nak berjihad.... Ada yang kata nak pegi sana la kalau ada duit... ada yang kata nak turut join tentera depa la... Ada yang cakap nak pegi bunuh tentera Israel la... Wahh....semangat gitu.... Tapi...sekarang macam mana yer? Dah kurang ke semangat tu ? He he he...

Suruh boikot... masa time kene serang tu ramai yang menyahut seruan boikot... Tapi bila dah reda macam sekarang.... Berapa kerat yang masih sudi memboikot? Atau lebih tepat...mengikat nafsu sendiri? Kalau yang simple macam nie pun tak boleh nak konsisten... Anda tak layak nak sebut perkataan jihad pun... 

Kalau betul nak berjihad ke jalan Allah... Nak memerangi musuh Allah secara ikhlas dan istiqamah.... Buat la macam tentera Hamas...Briget Al-Qassam tu... Itu baru betul-betul berjihad... Sebab apa? Sebab depa berani angkat senjata? Sebab depa melawan tentera Israel? Bukan senang-senang macam tu bang.... Meh tengok syarat nak join briget depa....

  • Solat 5 waktu tak tinggal.. Subuh gajah tak main!
  • Solat sunat tahajjud diwajibkan atas mereka, solat sunat lain juga mereka jarang tinggalkan...kita??
  • Quran dihafal bersama hadis-hadis nabi... Bukan hafal lagu!
  • Amalan sunnah nabi dijadikan amalan kehidupan..Bukannya amalan omputeh menjadi pegangan..
  • Bersedia untuk mati syahid.
Korang layak ke?? Bukan aku nak cakap semangat korang nak berjihad tu salah...tapi nak bagitau... Sebelum angan-angan nak berjihad...silalah penuhi dulu tuntutan agama untuk diri sendiri.... Berjihad untuk diri sendiri je dulu.. Mampu ke tak... Kalau tak mampu...tak payah nak mimpi korang mampu berjihad lawan tentera Zionis zalim tu.... Aku rasa korang yang lari dulu...

Untuk pengetahuan korang semua... Musuh-musuh Islam amat takut jika semua umat Islam kembali kepada ajaran Islam yang sebenar... Solat tak tinggal...berjemaah... quran selalu dilafazkan di bibir-bibir macam nyanyi lagu jer... Hadis selalu dijadikan topik bualan di kedai kopi... Amalan sunnah mendahului amalan adat-adat dan khurafat... Jika perkara ini berlaku... ISLAM KEMBALI BERSINAR DI BUMI... Lebih manis kalau ia bermula subur di Malaysia...kan?? 

Bagus kalau kita rasa semangat nak tolong berjuang... tapi nak berjuang..kene la cukupkan ilmu di dada dulu... Bak kata kawan aku selaku guru pencak silat... nak cabar musuh, ilmu kene ada dulu.. kalau ilmu sekangkang kera... sekali terajang musuh dah menang... Aku harap korang faham maksud aku...

Bila dirujuk dan bermuhasabah diri... Aku pun rasa aku tak layak buat masa nie... ye la...quran tau baca je..Maksud memang tak tahu... hadis berapa kerat je yang hafal... solat sunat memang jarang.. amalan sunnah kekadang buat kekadang tak.... Banyak lagi kekurangan diri yang masih perlu diperbetulkan... Ini jihad aku... Berjihad untuk membentuk diri yang lebih baik dari semalam! Korang bila lagi..:)

P/S: Boikot harap diteruskan yer... Perjuangan selama mana kita mampu..

Saturday, December 1, 2012

Cuti-cuti Malaysia Ke Gold Coast Morib Resort !!

Gold Coast Morib
Baru nie...aku berpeluang ke Gold Coast Morib untuk join seminar tempat keje aku buat... Nama je seminar... tapi lebih pada family day sebenarnya.... Yuuhuuu~~~ Yang bes nyer..... tarikh nye kena tepat dengan tarikh anniversary perkahwinan aku...ha ha...Memey come la weh [ Memang cantik la]....

Dibagi pakej duduk 3 hari 2 malam.... memang layan la.... Sebab untuk aku free...cuma kena tambah untuk wife je...tu pun masih murah giler berbanding harga asal kena bayor.... Aku dapat studio room... Harga asal lebih kurang RM500 semalam...Kalau dua hari....tak ke RM1000.....Pergh.....Tapi aku cuma kena bayar RM270 ajer...Rejeki....Rejeki... Tak payah senak otak nak fikir mane nak sambut anniversary.... Tahun nie anniversary disambut di Gold Coast Morib... Yeah!


Bilik dia siap ada jakuzzi lagi.... Serba lengkap dengan pakej bilik hotel biasa.... Dan macam biasa....aku akan kebas semua benda free dalam bilik tu...siap ada sikat lagi..Pun selamat dikebas..ha ha ha... Dah macam rutin ajer... Masuk hotel... semua nak kebas... Teh kopi pun termasuk dalam pakej pengebasan aku...hi hi....

Dari tilam ke bilik air..o_O
View dari koridor bilik
Sedang banyakkan buih..
Bon Appetit~~
List yang dikebas...hehe
View depan bilik
Sesampai je...ada la aktiviti-aktiviti untuk seminar... Yang cantik nyer...aktiviti dia semua untuk memupuk team work dalam diri masing-masing... Aku join beberapa slot sesi yang disediakan...Memang bes...Dan ada inputnyer.... Tapi lupa nak ambik gambar... Tak boleh tunjuk kat korang...

Malam tu... kitorang makan angin... kena pulak angin tepi pantai....memang banyak la angin masuk.... Gambar banyak diambik....tapi semua blur...Adoi yai.... terus skip citer ke pagi besoknye... ha ha...Kejam... ada yang nie jer.... Saje ambik gambar depan kelam malam kat Gold Coast nie....Namanya The Pier.. Masuk memang sori la...Tak hingin...

The Pier
Masuk hari kedua...apa lagi..Mandi la jadi agenda utama... Walaupun ada aktiviti team work lagi... tapi ada je masa nak mandi... Salah satu team work juga nie bai.... Maka bermandilah kitorang sekeluarga tanpa kenal erti sejuk dan gigil.... Semua jenis kolam aku terjun...yang cetek aku terjun selow-selow...yang dalam aku terjun selow-selow jugak...Al-maklumler...tak reti berenang..ha ha ha.. Siyes la....memang tak reti berenang....


Ajar anak aku berenang..ha ha..tak sedar diri nie...
Siapkan anak aku..
Rehat di tepi kolam
Pusing-pusing
gelungsur yang laju
Macam sungai dibuatnya
Tunggu turn nak terjun..hehe
View yang cantik
Berbincang tang mane nak mandi pulak
Slide yang laju..Bess
Dan inilah buktinya aku tak pandai berenang...Walaupun gambar nie eksyen je...tapi macam real kan... ha ha...Hebat tak lakonan aku.... Walaupun berlakon...tetap tertelan dua tiga teguk air kolam.... blurrrppp....Alhamdulillah.... :D

Real atau berlakon? he he
Dan lagi gambar-gambar di kolam.....Termasuk sorang blogger terkenal yang korang memang kenal kalau anda seorang blogger....Kalau tak kenal...maknanya korang masih belum jadik seorang blogger...ha ha.. nama tak perlu sebut...semua dah tahu dia tu sape.... Kalau aku kena la sebut...sebab tak popular...ngeh ngeh.

Pandangan dari jauh
Anak aku mintak autograf blogger terkenal..
Bincang soal negara..anak aku pun join sekali..
Untuk sesape yang rasa nak pegi mandi sesaje pun boleh... Sampai je kat Gold Coast Morib... terus masuk kat water park dia.... Bayar la dalam RM35 kot untuk dewasa...lupa dah... Tapi ok jer... Bagi yang stay kat situ...boleh mandi selama mana dia duduk situ...
 
Dah penat mandi...perut pun dah kenyang sebab banyak tertelan air... ha ha.. So, aktiviti seterusnya... Dinner... Memang langkah kanan kot datang Gold Coast Morib nie.... Dah la tarikh anniversary.... dapat pulak menang hadiah lucky draw...Weeeee!! 

Dinner
Pandangan pada siang hari
Alhamdulillah...Ni la hamper nyer..
Masuk hari ketiga... aktiviti dah kurang... semua duk packing nak balik... Aku sempat bercerekarama dengan anak bini ke pantai..... Jenjalan sambil menghirup udara segar.... Pantai dia pun bila time air tak pasang....memang jauh... Penat nak tolak stroller kat pasir pantai nie.... Berat dowh...

Anak aku Izz Walee Mahdi sedang menikmati keindahan alam

Romantiko di pantai..
Ok.... itu ler al-kisah jenjalan aku ke Gold Coast Morib.... Kolam renang dia terbaik... Pantai dia pun terbaik... Dan aku sempat buat SURPRISE kat wife aku untuk anniversary tu.... Kek dihantar ke bilik time wife aku tengah mamai nak tido...ha ha ha... Selamat menyambut ulang tahun ye isteriku yang tersayang... Walaupun kek tu ada tersalah sikit...hihi... Tak upload kat dalam nie...Maluuu....hahaha.

Happy family forever...

Sebelum balik...sempat lagi buat baju untuk kenangan.... Ada satu kedai kat dalam tu....Korang bagi je gambar... Dia tolong buatkan...siap dalam masa setengah jam.... Inilah hasilnya.... Simple tapi puas hati....

Gambar asal untuk baju

Inilah bajunya

Baju dan Fridge magnet
P/S: Gold Coast Morib terbaik !!

Malaysia vs Indonesia | El Classico Asia Tenggara !!


Malam nie iaitu 1 Disember 2012, Malaysia akan berentap dengan pasukan negara jiran iaitu Indonesia di Stadium Bukit Jalil untuk melengkapkan jadual perlawanan kumpulan B untuk Piala AFF Suzuki 2012... Harimau Malaya menentang Garuda.... Bagi aku....ini adalah perlawanan paling di tunggu-tunggu peminat bola sepak di rantau Asia Tenggara!

Kalau Man Utd sekarang nie musuh ketatnya ialah Man City..... Kalau AC Milan dengan Inter Milan... Barcelona dengan Rela Madrid..... Kita pun ada.... Iaitu Malaysia vs Indonesia.... Yang pastinya... kalau bertembung je dua pasukan nie....Pasti citer jadi hangat dan membara....

Hangat hangat juga....tapi jangan sampai bermusuhan ye dak.... Kita kan serumpun.... anggap la rivalry antara kita sebagai satu persaingan sihat nak memajukan mutu permainan dan skill masing-masing.... Baru betul kan...Baru sama-sama naik ranking....Kalo tak...kat situ je la kita...

Nusantara.....itulah Malaysia dan Indonesia selain negara-negara lain.... So...kenapa nak bermasam muka tuduh menuduh.... Menang kalah adat permainan.... Sape yang lebih hebat....lebih teratur strategi permainannya....lebih tuahnya....dia lah yang menang...

Yang penting....buatkan yang terbaik....Harimau Malaya dengan ngauman gegak gempita nya.... Sang Garuda dengan sambaran kilatnya.... Yang mana lebih hebat dan tangkas....Malam nie lah penentunya.... Ini adalah El Classico Asia Tenggara!!

P/S: Sopan santun dan budi bahasa tetap dijaga... :)

Thursday, November 29, 2012

Ulasan Malaysia vs Laos | Piala AFF Suzuki 2012


Tahniah buat Malaysia kerana berjaya mengalahkan Laos dengan jaringan 4-1... Gol-gol dijaringkan oleh Safiq Rahim, Safee Sali, Wan Zack dan Khyril... Nampaknya Harimau Malaya dah tersedar dari tidurnya... Semoga berterusan yer....

Apa yang aku nak ulas ek.... Bila menang nie susah sikit nak ulas...Sebab dah happy...tak fokus baca game...ha ha ha... Ok....Persembahan pasukan Malaysia sangat mengkagumkan semalam.... Banyak gerakan yang dihasilkan dan nampak hidup di bahagian tengah....

Nampaknya percaturan Datuk Raja menukarkan Amir Rohidan (??) dengan memasukkan Syakir Shaari memang tepat.. Dan aku sangat setuju....sebab dengan adanya Syakir....Tugas Safiq dapat dikurangkan di bahagian tengah membolehkan Safiq menghantar bola dengan lebih fokus dan berkesan.... Syabas Syakir...Itu baru peranan defensive midfield... Membantu di bahagian pertahanan dan juga mengurangkan beban Safiq sebagai playmaker pasukan...

Datuk Raja juga menukarkan pemain di bahagian sayap kanan...Kali nie Wan Zack yang masuk... Memang menjadik...Wan Zack lebih bertenaga dan dengan Gunalan di bahagian kiri...memang pening Laos nak defend... kiri kanan hidup bai.... Nak main close...winger menjadik...nak open....tengah menjadik... boleh through ball.....Memang smart...bagi Laos.....memang pening macam termakan durian berlebihan...Nasib baik tak termuntah...

Defender pun ada pertukaran di bahagian kiri dan kanan (kalau tak silap)..Dan juga penjaga gol.. Tapi pertukaran nie lebih kepada merehatkan pemain ajer.... Sebab Laos hanya mempunyai sekali sahaja percubaan tepat.... Dan jarang menyerang.....taktikal counter-attack Laos tak menjadik malam nie....Kalau bagi Apek main pun takde kesan pun...:)

Overall.....permainan lawan Laos memang berbeza berbanding menentang Singapura.... macam team lain... Kan dah kata....kalau tengah hidup... memang menjadik... Cuma sekarang nie...yang merisaukan ialah... banyak peluang yang boleh menghasilkan gol...disia-siakan penyerang....Kalau tak...semalam boleh menang sampai 7 hingga 9 gol kot... Lawan pasukan macam Indonesia...kene lebih produktif untuk hasilkan jaringan....Tapi still terbaik semalam! Gomo Malaysia Gomo.

P/S: Malaysia vs Indonesia.... game nie baru on-par balik... Harap yang terbaik dari pasukan Malaysia... Dan buat Indonesia.. fair play ok..:)

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785