Monday, March 14, 2011

Apa Itu Asnaf

Erm....dari pemerhatian aku, ramai yang tidak tahu pasal golongan asnaf nih... So, aku nak share la sikit ilmu yang aku tahu kepada blogger-blogger sekalian..hahahaha. Aku nak tergelak...sebab ayat skema aku nih.

Ok2....berbalik kepada topik asal....apa itu asnaf? Secara ringkasnya.....jika ada yang membaca ni pelajar nak amik exam SPM tahun ni.... cara mudah nak dapat markah ialah dengan menjawab.... Asnaf ialah golongan yang layak menerima zakat.

Asnaf ni ade 8 kategori.... Sebab itu selalu ada orang sebut...golongan asnaf yang lapan. Ni kalau jawab exam ni...dah dapat 2 markah dah ni. hehehe. Tapi ingat...ilmu bukan untuk dijawab pada masa exam jer tau...ilmu itu mesti diingat sepanjang nyawa di kandung badan...:)

Inilah golongan asnaf itu.....


1)Fakir
Orang yang tidak mempunyai harta atau usaha yang dapat menghasilkan 50 peratus daripada keperluan hidupnya seharian (pendapatannya kurang daripada 50%).

2)Miskin
Orang yang mempunyai harta dan usaha yang dapat menghasilkan lebih daripada 50% untuk keperluan hidupnya seharian tetapi tidak mencukupi. (Pendapatannya tidak mampu memenuhi keperluan harian).

3)Amil
Orang yang dilantik atau pekerja-pekerja (kakitangan) yang boleh dipercayai mengurus hal ehwal zakat, mengumpul dan membahagikan kepada yang berhak menerimanya sesuai dengan Hukum Syarak.

4)Muallaf
Orang yang baru memeluk Islam dan keimanannya belum lagi kukuh. Mereka ini perlu dijinakkan hatinya ataupun seseorang yang diharapkan kecenderungan hatinya untuk menerima Islam.Nota: Mereka yang telah bertahun-tahun memeluk Islam terkeluar daripada asnaf muallaf.

5)Al-Riqab
Hamba yang dijanjikan oleh tuannya untuk dimerdekakan dengan cara menebus dirinya dengan sejumlah wang. Dan juga, membebaskan kaum muslimin daripada cengkaman perhambaan dan penaklukan sama ada dari segi fizikal, mental, kejahilan ataupun terkongkong di bawah penguasaan orang yang zalim.

6)Al-Gharimin
Orang yang terpaksa berhutang disebabkan keperluan mendesak yang tidak berlebih-lebihan bagi diri dan masyarakat Islam yang bukan kerana maksiat (nafsu).

7)Fisabilillah
Aktiviti-aktiviti atau perjuangan di jalan Allah S.W.T seperti menegak syiar Islam, menuntut ilmu dan seumpamanya.

8)Ibnu Sabil
Orang yang kekurangan bekalan dalam perjalanan dengan tujuan baik seperti menyiarkan ajaran Agama Islam dan seumpamanya.

Jelas la kan apa itu asnaf...... semoga korang dapat ilmu bermanfaat pada hari ni.... ikhlas dariku, Pembawa Wacana...:D

6 comments:

apezs shah said...

salam

thanks for info.!!

Miss Ran said...

ooo br tau

hanim azhari said...

da tw..sbb tu la dpt pgkt 1 mse SDKA dulu hahaha..

arep_lockermonth said...

belajar time! sekolah dulu! huwaa! rndu ustazah!!

sailormoon said...

Belagaknyeee

Unknown said...

Haha trbaik lahh

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785