Saturday, April 30, 2011

Dah Blogwalking Tapi Takde Follower

Okeh....problem ni pernah aku alami dulu.... Blogwalking punyer la banyak....sekali takde satu pun datang balik.... ade la sikit-sikit....tapi nisbah yang datang tu 10 kepada 1 je kot... Maknenyer sepuluh aku blogwalking.... satu je datang balik! 

Ok....ni kebiasaan.... sebab banyak perkara.... Salah satu sebabnyer.... salah strategi blogwalking... sebab kadang-kadang kite pegi blogwalking blog yang dah bersawang....bukan sehari dua....tapi dah berminggu-minggu tak update! Ni masalah.... kalau kebanyakan yang kita terjah tu blog macam ni.... memang takde respon la kan....

Satu lagi cara tinggal jejak... kene la secara baik dan kene mengena dengan entri.... baru la si blogger tu rasa entrinyer dihargai dan dier pun rasa nak berkawan dengan korang balik. Yang kelakarnyer....ada la sesetengah blogger tu tinggalkan jejak dengan memprovokasi kan blog tu... biasenyer blogger femes la yang kene..motif?  Nak dapatkan publisiti murahan... dengan harapan si blogger tu marah balik dan backlink kat dier.... Jangan harap la der... ha ha ha.

Pastu kene cek kat blog kita sendiri... kadang-kadang punca orang tak tekan folo tu sebab dari blog kita sendiri.... Salah satunyer....blog kita tu berat ke tak... Berat di sini bukan berat timbangan yer....berapa kilo atau berapa paun.... Tapi berat nak bukak page blog kita tu.... Ni pun pernah berlaku kat blog aku dulu... Sebab utama....widget..... Widget yang banyak boleh menyebabkan blog jadi berat.... 

Pastu pasal layout.... kadang-kadang layout tu menyakitkan mata....atau buat orang lain rasa serabut nak tengok.... ni pun satu hal.... header pun sama.... header tu letak la yang menarik... jangan buat orang rasa seram atau geli nak tengok.... Hah? takde? Adeee......aku dah jumpa banyak dah.... tapi nasib baik aku ni bukan jenis senang nak geli.... :)

Pasal bahasa.... ni pun satu.... blogger ni ada macam-macam jenis..... ada hati cute...ada hati macho...ada hati rock kapak automatik.... berbagai jenis blogger.... Jadi, cuba buat ayat yang boleh masuk dengan semua orang... kalau duk main bahasa kasar....geng-geng kasar la yang korang dapat....kalau guna bahasa kurang ajar.....geng kurang ajar la korang dapat... Jadi.... guna la bahasa yang tepat....

Pasal gadget follower tu sendiri....kadang-kadang diletaknyer di kawasan yang susah orang nak tengok.... kat bawah sekali la.....buat stylish punyer follower la... kene duoble klik la...kene bukak kotak dulu baru boleh folo la...kalau aku la kan...nak folo dah nih...cari-cari tak jumpa la pulak...(campur dengan internet selow giler dan blog tu berat).... Jadi....jalan penyelesaian.... pangkah...he he he. 

Variasi kan entri.... yang ni penting... bagi yang dah femes....takper...sebab dah ade follower tetap... depa tulis tajuk saje pun ramai yang serbu.... jangan tiru mereka.... kita yang baru nak naik ni...kene la buat entri yang pelbagai dan menarik.... sebab tu la daya tarikan selain layout blog... dan lain-lain. Kreatif kan diri anda.... jangan nak buat entri kutuk-kutuk jer... dosa sape nak tanggung?

Okeh....tu ler sedikit sebanyak nasihat untuk blogger baru nih.... yang lama dan ramai follower tu tak kisah la nak buat macam maner... sebab depa dah ade kawan-kawan blogger sendiri..... nama pun dah naik.... So kawan-kawan blogger baru..... amalkan ni okeh! =)

Cara-cara Blogwalking

Sebelum tu aku nak tanyer la kan.... apa tu blogwalking? Yang dah tau takyah ler jawab.... nak bace jugak takpe....kot-kot la boleh tambah di ruangan komen tu...he he he. Kepada blogger baru....blogwalking ni adalah salah satu cara korang nak dapatkan traffic atau follower secara berusaha.... Maknenyer.... korang pegi ke blog orang lain dulu...dengan meninggalkan jejak kepada blog tu...dan jika bernasib baik...korang akan dapat traffic balik dari dier....dan mungkin dier folo korang.... Macam maner nak pastikan jejak tertinggal?

Aku tau ramai yang dah buat.... tapi aku nak buat jugak...sebab kadang-kadang aku selalu jugak tinggalkan jejak...tapi jejak aku tak dapat dikesan....T_T. Atau pun....korang tinggalkan jejak di blog aku....tapi aku pulak yang tak perasan...atau time tu sibuk.... Ye la....blog ni aku takde la ngadap 24 jam kan... Ni cara-caranya...

Melalui Komen dan Tinggalkan komen
Ni la jejak kekal yang korang boleh buat dan paling berkesan.... Dan jika datang ke blog aku....Ni ler cara yang paling berkesan... Komen pulak di entri terbaru....nak komen kene baca dulu entri yer.... tak nak SPAM! Sebab tu aku galakkan ruangan komen dipermudahkan.... Kalau boleh...dibuat pop up window....buang word notification... Sebab biler ade bender tu.... kenela pulak yang datang ke blog kite tu dah berblogwalking 30 blog....kompem dah malas nak tinggal jejak kat komen... 

Shotbox atau Cbox
Yang ni paling mudah dan cepat....tetapi kadang-kadang kurang berkesan... Bagi blog yang traffic dah agak tinggi...kadang-kadang jejak di shoutbox ni cepat je hilang....dan sesetengah blogger ni malas nak track balik jejak yang dah hilang tu.... Lagipun aku gune cara ni biler dah malas jer... Biler dah susah nak tinggal komen atau blog tu berat sangat....sampai nak tekan follow pun tak boleh! Tertekan di widget yang floating tuh! Last-last aku tekan je pangkah.....Opss... :)

Facebook
Dalam facebook ada banyak group blogger.....join jer sumer.... aktif kan diri...dalam tweeter pun dah ade kot....yang tu aku tak tau....sebab takde lagi. Join la group macam Sahabat Blogger.....Kami Si Blogger... Geng Blogger....dan banyak lagi.... Dalam tu pun korang dah boleh berblogwalking...

Group Blogger
Ada jugak group untuk blogger.....contohnyer gengblogger... Korang boleh ping kan blog ke sana.... Dapat la jugak menerjah blog-blog lain kan.... Tu pun salah satu saluran jugak.... 

Bloglist
Ni la salah satu kepentingan....bloglist juger salah satu tempat nak blogwalking....dari bloglist ni....korang boleh tau dier dah update ke belum...dan jugak salah satu cara paling pantas nak blogwalking... Dari blog yang dah diterjah...korang boleh ke blog lain dengan bloglist dier pulak... Tengok sape yang selalu update... baru tau sape yang masih di depan pc atau blog tu dah bersawang... kadang-kadang silap-silap terjah...blog tu dah lama bersawang.. 

Tu la sikit sebanyak caranya..... Jadi.... boleh la mengupdate bloglist korang dan jugak mengomen di ruangan komen banyak-banyak.... Kalau aku...aku suka baca di ruangan komen jer...sebab shoutbox aku tu kadang-kadang tak berfungsi dengan baik..internet sini kadang-kadang block shoutbox...aku pun tak tau kenapa.... Kalau aku sempat menjeling...maka aku terjah balik ke blog korang.... 

Blogger Bakal Top

Review kali ni sangat la hebat......sangat la mengkagumkan..... dan sangatla senang! ha ha ha.... sebab.....sumer nyer dah ok dan top top.... Tak cayer? Okeh...kita menjelajah..... Joooommmm.....


Blog pertama direview ialah Blog Mrs. Secretary. He he he.....blog ni sangat la familiar untuk aku....sebab blog ni selalu singgah ke blog aku...dan aku jugak selalu singgah ke blog akak ni... Blog ni memang tak leh nak kate ape dah.... marvellous! Mammammiyya..... he he. Dier punyer background pun lawa.....entri pun kemas dan cantik.... Memang dah takleh nak aku usik dah.... Kira senang citer....korang terjah je lah akak ni.... SINI


Blog kedua ialah blog Pinky Momma. Alamak..... setau aku...belog ni sangat aktif dan sangat la aku kenal.... blogger hebat sumer nih.... segan aku nak review....huk huk... Blog ni pun aku dah tak tau nak komen aper.....dan cun sangat dah... memang dah femes nih... Tak sangka masuk segmen aku gak...terharu nih....T_T. Kire senang citer.....terjah jela akak femes ni...Ermm...kire aku masuk dalam bloglist ye cik pinky momma....he he he.  SINI


Blog ketiga yang akan direview ialah blog Silent Thinker. Blog ni pun dah lama ni.... senior aku dah nie..... Dier aktif sejak tahun 2010 lagi!. Aiyak...... memang blogger berpengalaman je sumer nih... Yang ni pun aku tak tau nak komen ape jugak... sebab basic dah ok jer sumer....aku komen basic jer! Ha ha ha.... Oh....entri jer... pendek sangat la... mungkin dier bizi kot.....tak sempat nak update.....just update gitu-gitu jer.... Jangan la.....kecik ahri pembaca blog anda.... buat entri yang kaw-kaw sikit ek.... Mesti meletopz! Klik SINI.


P/S:AFUNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:)

Blogger Unik

Review bersambung!!! (Haih....banyak lagi ker ek....huhuhu). Aku tak tau la dah berapa lama aku mereview nih.... Tak habis-habis lagi...ha ha ha. Takper....usaha tangga kejayaan.... Aku bersusah payah untuk korang jugak kan.... Yosh!!


Inilah blog pertama yang akan aku review.... Blog Moon-Keyz World.... Kenapa name macam tu ek...... Ok....ok...jawab mase buat entri baru nanti ek....:) Blog ni berunsur islamik kot...aku tengok entri dier...... pergh.... Dahsyaaat!! Boleh buat orang insaf... Bagus....bagus.....tapi elakkan panjang sangat yer.... nanti yang membaca segelintir jer...buat sedang-sedang.... Pastu.... ruangan komen tu...buat la pop up window... Senang nak komen.... Ermm...aku tak tau la internet aku slow bebenor ke macam mane nih....lambat sikit nak bukak sepenuhnya blog anda... Mungkin template berat kot...sebab ade kelip-kelip kat tepi tu.... Wokeh.... siler terjah kengkawan...SINI


Blog kedua ni unik.. Blog Eiz1004. Aku tak tau la upprofits tu aper.... jenis blog ker... macam wordpress...blogspot.... sebab aku ni tak tau jugak benda-benda gitu....hihihihi. Tapi itu yang unik tu..... Pertama kali aku jumpe selain wordpress atau blogspot. Sebelum ni aku jumpa tumblr jer... Oleh kerana blog ni unik....aku tak tau nak komen aper....ha ha... Nak cakap takde header...takut jenis blog ni memang macam tu jer.. Macam tumblr....simple jer kan...Tapi nampak la kekemasan blog ni.... aku cuma mampu cakap.... keep blogging! (Takde idea der...ha ha ha) Sape nak terjah...klik SINI


Blog ketiga ialah blog Memylife. Aku tertarik dengan URL dier.... sayurlemak.blogspot.... He he he... Aku ingat dulu pernah singgah ke blog ni.... time dier buat entri pasal kenapa URL dier macam tu.... kene pulak time tu aku tengah lapar..ha ha ha... Adehhh.... Sedap dowh sayur lemak..... Kalah ayam KFC...:) Okeh...jauh tersasar dah tu..... Blog ni dah sangat ok....tulisan yang sangat jelas....Aku maksudkan sangat sangat jelas okeh.... dan segala basic dalam blog dia dah folo....Jadi ape kate korang plak folo..he he he. Klik SINI

P/S:AFUNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:)

2000 !! Durian Runtuh Betol!!

Fuuh....dah lama aku menanam.......lame sungguh aku tunggu mendapat hasilnya.... akhirnya hari ni aku dapat hasil tu.... Dapat 2000 memang berbaloi-baloi..... Tapi bukan duit la der..... Tapi follower jer....he he he.

Follower ke-2000 disaksikan oleh Princess Kate

Itu ler si bertuah tu.... aku tunggu punyer tunggu sape la yang akan dapat angka 2000 tuu..... Dan akhirnya aku dapat jugak...dan hampir-hampir terlepas jugak la kan.... Tengok la gambar tu... dah 2001 dah... Hadoi.... Ingat nak ngam ngam 2000 aku nak print screen... Tapi terlepas sebab aku tengah buat review masa tu.... Spesel print screen lagi.... anda disaksikan sendiri oleh Kate Middleton... Princess Kate siap wish lagi tu..." Congratz to you PW's dearly followers....keep blogging!" Tengok la gambar tu... he he

Follower ni penting.....ade orang kate tak penting... Uiks...Penting sangat-sangat...kalo tak takde la menjadi gadget paling femes dalam dunia blogging nih... Salah satu sebab kenapa pentingnya follower ...menunjukkan status blog tu sendiri.... orang ramai suka ke tak..... Kalau ramai orang suka....maknenyer mesti la ada something kat blog tu kan.... Entri dier bagus ker.... Blog dier ringan ker... bahasa dier senang di fahami ker....

Jadi....untuk penghargaan kepada follower aku yang ke-2000 ni.... aku bagi backlink ke blog anda di entri ni... Khas untuk anda....pssst.....blogger ni baru dapat tangkap ular! Jangan main-main dengan blogger nih... Ular tu bukan ular lidi tau....tapi ulas tedung! Pergh.... Tak percaya?? Godek-godek la entri dier tu....


P/S:AFUNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:)

Biodata Kate Middleton

Oleh kerana ramai yang mintak...aku buat la untuk korang.... supaya korang dapat la mengenali si Kate Middleton nih.... kompem la nanti jadi lagi popular dari artis-artis di seluruh dunia..... Harap tak jadi macam Princess Diana la yer... Rakyat biase jadi permaisuri ni biasenyer tak disukai sikit dalam keluarga di raja.... Semoga bahagia la Kate.. Sabar je la dengan karenah diraja tu.....


Nama Sebenar: Catherine Elizabeth “Kate” Middleton
Tarikh Lahir : 9 January 1982
Tempat Lahir : Reading, Berkshire, England.
Pernah Belajar Di :  University of St Andrews, Scotland


Nama Ayah: Michael Francis Middleton
Nama Ibu: Carole Elizabeth (née Goldsmith)
Nama Suami : Prince William
Maklumat Bertunang : October 2010 in Kenya, East Africa
Maklumat Kahwin: Westminster Abbey pada 29 April 2011
Panggilan Rasmi : Her Royal Highness The Duchess of Cambridge.

Nama abang tapi ibu lain-lain : Pembawa Wacana


Wokeh..... Pasal tinggi dan berat badan.....tak jumpa cari...hihi. Tinggi tu...lebih kurang aku je kot.... berat.....mengikut keadaan semasa! Ha ha ha... Semoga mendapat hidayah masuk Islam...lalalala~~

Friday, April 29, 2011

Perkahwinan Putera William - Apa yang Menariknyer ek?

Whoops...... sabar.....sabar.....kalau nak marah tu...yang dah melenting tu....rilek-rilek jap tau..... Bace dulu sampai habis....mane la tau....tajuk tu gimik je ker....aper ker.... Sabar yer... he he he. Aku bagi tajuk tu sebab nak bagi kita semua pikir....kenapa diagung-agung sangat perkahwinan Putera London ni yer? Kita kat Malaysia ni apa kaitannya sampai begitu meriah sekali sambutannya di Malaysia....hmmm.

Sebab perkahwinan diraja ker? Aik.... Diraja untuk negara ape ek? England kan? kenapa sampai ke sini....ke sebab kita ni negara bekas jajahan dier.... bangga ker kita dijajah? Hmm..... Musykil nyer aku di sini... 

Sebab perkahwinan paling mewah... hmmm....sebagai orang islam...bangga ke mewah mewah nih? Bukan ker perkahwinan yang macam tu menggalakkan pembaziran yang tersangat banyak.... Apa salahnya kalau cost untuk perbelanjaan tu di salurkan kepada orang miskin jer..... Nak suruh orang kita tiru ker? hmmm.... makin musykil dah nih...

Sebab William hensem ker? Muahahaha....takkan la kot.... Aku rasa ramai lagi hero-hero filem lagi hensem dari dier tu... Sebab kahwin dengan orang cantik.....Blogger pempuan kat dalam ni tak cantik ker? Opss.....jangan kembang idung yer....hehehe

Sebab popular.... hmm.... aku rasa kat Malaysia ni...Upin Ipin lagi popular kot.... Nak banding dengan artis kita.... kompem menang depa lagi....lagi-lagi Jozan...ngahaha.... 

Sebab ape ek?? Korang boleh tolong aku tak sebab aper.....aku musykil dah nih..... arghhh!! Tolong!! Tolong!! *pengsan**

P/S:AFUNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:)

Di Pondok Kecil

Okeh....sebagai penutup entri pasal solat ni.... aku sertakan lah lirik lagu Di Pondok Kecil buat hafalan semua.... hafal la..... Takkan Justin Bieber jer nak hafal... yang ni tak leh hafal ker.... he he he....Siap bagi video lagi nih..... Hayati la yer....;)



Dipondok kecil di pantai ombak
Berbuih putih beralun-alun

Disuatu hari ayah berkata
Jaga adik mu ayahkan pergi jauh
Ku pandang wajah ayah dahinya ku cium
Air mata mengalir hatiku pilu

Diam-diamlah sayang jangan menangis
Doakan ayah semoga diterima
Diam adik ku sayang jangan menangis
Andai ayah gugur doakan dia syahid

Selamat berjuangan ayah tercinta
Kau pergi dulu ayah ke medan juang
Ku iringi doa moga berjaya
Beroleh kemenangan demi agama Islam

Wahai abang ku kemana
Ayah ku sayang ayah ku cinta ayah 2x

Duhai adik ku sayang jangan bersedih
Ayah mu pergi menyambut seruan Ilahi
Tapi ingatlah adik ku pesanan ayah
Berjuangan dan berkorban walau dimana jua

Pada Mu Tuhan aku bermohon
Dosa ayah ku minta diampunkan
Berilah rahmat bantulah dia
Untuk menegakkan agama Islam


Sumber SINI

Kenapa Laju Sangat Bang.... Sabarla... Slow slow okey...

Whoops.....entri ni takde kene mengena dengan apa yang korang fikir..he he he. Aku hari ni nak sambung entri pasal tadi.... sape yang tak bace lagi....tau sengaja terskip bace....he he he.. Sila la ringankan tangan tu klik ke SINI yer.... Luangkan 5 minit je pun.....:)

Kali ni nak bagitau yang rilek sikit... kenapa tetibe korang jadi laju jer time solat tu.... Ni ler reason-reason yang sempat aku kumpul.....

Sebab Nak Tengok TV
Ni kalau dah melekat dengan drama korea....atau siri kartun....atau konsert AF...atau macam-macam lagi lah.... Takdenyer jadi solat cepat kalau nak tengok Al-Kuliyyah kan....he he he..(Dush-dush dalam hati sikit..) Solat pun time iklan je kan... Nasib baik iklan kat TV sekarang ni sampai 5 minit... Huhuhu...

Sebab Lewat Dating
Ni lagi la.....sebelum tu rilek bukan main...main game la....tak pun chatting la..... Awek janji nak jumper pukul 3 petang.... sekarang dah pukul 2.50 ptg..... baru kalut nak solat....nak pegi jumpa awek punyer pasal.... Hah? Bukan nak suruh pegi lambat jumpa awek tu... tapi solat la awal-awal....baru la rilek sikit...

Sebab Terpaksa Solat
Ni satu hal..... biler dah takde keikhlasan dalam diri tu... mula la buat secara terpaksa..... tu pun nasib baik ada kawan yang tegur..."Oi...ko dah solat lum?" Bangun la solat kejap....nak elak dari kene kutuk.... Takde? Adeeee......berlambak....Tak cayer? nanti jumpe la tu spesis nih.....

Sebab Mengantuk
Ni spesis yang kene pakse bangun solat subuh.... hehehe.... Biler dah kene pakse bangun tu..(nasib baik tak tikam je kan..ha ha ha) Maka bangun la kejap nak solat....tapiiii.......laju giler la kan...ye la...terpaksa...huhu

Sebab Tak Faham Apa Disebut
Ni kebanyakan la kot....oleh ekrana tak faham apa yang dibaca dalam solat...maka takde penghayatan dalam hati..... maka sekadar baca jela kan.... tertunduk-tunduk tanpa tau apa-apa makna..... Ermmm..... Cuba la tengok apa maksud semua yang dibaca dalam solat... kalau anda tau.... mesti nak buat betul-betul...:)

Sebab On Chat
Ni pun sama kes nak date... ye la kan....tinggal kejap pun dah kene tuduh nak lari dari chat dengan "si Dia" kan.... Ala....bagitau la awal-awal....nak pegi solat...ape susah. Kalau tu pun dier nak marah... maknenyer ade something wrong la dengan orang tu.....lalalala~

Sebab Banyak Keje Tak Siap
Ni satu hal.... sape suruh tangguh kan.... keje rumah la....keje opis la....keje assignment la.... ala...kejap je pun waktu solat tu.... tak ganggu apa-apa pun la derr.... Perasaan je tu.... rase macam biler dah start solat jer...macam kene cepat-cepat sebab keje banyak tak siap....

Tu je la kot.....banyak-banyak kene hentam pulak nanti..... jangan risau.....kalau terkene tu...perkara biase... sebab dalam banyak-banyak list tu...aku pun kene!! Ha ha ha ha.....

P/S:AFUNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:)

Kelogikan Kecepatan Solat

Aku tertarik biler tengok video orang solat dengan kecepatan halaju maksima seperti yang ditempek di blog INI. Aku tertarik jugak la.... sebab dier ni kalau masuk kelas fardhu ain sekolah darjah tiga...memang kene rotan nih! Sebab banyak yang tak boleh dicontohi oleh budak-budak tu.....

Sebelum tu nak tanya la kan....korang boleh baca surah Al-fatihah secara betul nahu dan makhrajnyer.... berapa lama? 30 saat? 20 saat? Secara jujurnya....aku paling cepat boleh baca dalam 15 saat.... Ingat.....bace dengan betul nahu dan makhraj nya tau.... Bukan pakai hentam! Aku pun tak tau betul ke tak bacaan aku tuh.....tapi sekurang-kurangnya kita cuba yang terbaik okeh. 

Dalam 15 saat kan.... katelah solat zohor... ade empat rakaat.... 15 saat darab 4... dah dapat seminit.... Bacaan lain lagi.....rukuk....sujud....tahiyyat akhir... paling cepat aku rasa dalam 4 atau 5 minit kan? Tahiyyat awal tertinggal? Takper.....tak wajib... bacaan ruku' dan sujud? Tak wajib.... bacaan duduk antara dua sujud? Pun tak wajib... skip sumer.... tu pun dapat berapa minit? Ce kire.....ce kire...

Skip sumer pun tak dapat seminit bai.... Jadi macam maner la sesetengah orang dapat buat seminit solat nih... aku tak faham betoi la...  Ingat....dalam satu-satu rukun...ada toma'ninah nyer....walaupun bacaan dalam rukuk...dalam sujud tu tak wajib... tapi tetap kene berhenti sekejap untuk memenuhi rukun... aku bukannya ustaz...tapi sekadar bagitau asas dalam solat... Takkan bagitau asas pun dah kene cop ustaz kot.... Ni sepatutnya sumer orang islam yang dah baligh tau! Sape yang tak tau....kene ambik tau!!

Kalau kene toma'ninah....paling busuk pun kene hold kedudukan tu dalam dua saat... tu pun tak bace langsung.... duduk antara dua sujud pun kene hold dua saat... Sebab tu disunatkan baca bacaan di kedudukan tu tiga kali...sebab nak cukupkan toma'ninah. Aku rasa la kan...paling cepat pun orang tu boleh buat 3 minit kot... Tu pun dah skip semua yang sunat... Tapi............korang yakin ker solat tu diterima? Cukup ke pelaburan nak tempah syurga tu dengan buat yang wajib jer? Dah la "berhutang" banyak.... tak nak bayar lebih la pulak kan... Muflis baru tau....:)

Kenapa perlu cepatkan solat....padahal solat yang biasa pun baru 5 minit..... Lima solat baru dalam 25 minit sehari.... Nak buat solat sunat? Jangan harap la kalau dah skip sunat dalam solat.... Sikit nyer mase korang bagi balik kepada Pencipta korang.... Tu pun nak kurangkan lagi ker? Haiya.... Apa salahnya buat slow-slow.... ala...beza seminit dua je pun... takde beza pun... kan? kan?

Orang Kaya, Orang Miskin..

Orang kaya.......orang kaya........... kalau disebut kaya dan miskin ni kan...mesti terfikir pasal harta kan. Harta bertimbun-timbun bagi orang kaya.....harta ciput jer bagi orang miskin... Tapi yang paling tak bes nyer....kenapa orang kaya yang selalu dapat ganjaran lebih-lebihan?..

Bukan dengki...tapi sekadar memberi kesedaran... katelah ada majlis perkahwinan.... ada dua majlis pada hari yang sama.... Si A ni kaya...si B ni miskin atau biase-biase jer.... dan kedua-dua ade kawan yang lebih kurang sama ....Cuba pegi ke kedua-dua rumah...jangan duk tengok hiasan pelamin dan bilik jer! Yang tu tak kisah la...atas kemampuan dier kan..... Cuba tengok hadiah yang depa dapat.... Biasenyer...orang kaya akan dapat hadiah yang mewah-mewah... dapat TV....dapat automatik heater.... dapat iron... dapat frame dari London..... sumernyer hebat-hebat...

Alasan yang aku dengar....sebab segan nak bagi yang cikai-cikai...sebab dier kaya....motif?? Okeh....pegi pulak rumah si B...orang kebiasaan.... dapat gelas....dapat tuala.... dapat gula... kalau dapat yang mahal pun dari kawan rapat jer.... Alasan.... ala...orang biase..takde name...takde kepentingan... Motif lagi sekali?? Nampak? Ni bukan sekadar cakap-cakap...tapi dari mata sendiri.... Kenapa yang kaya diberi barangan mewah sedangkan orang kebiasaan yang tak mampu nak beli barang-barang tu tak diberi?

Dah macam ada kasta dah dalam masyarakat kita nih..... Yang ni golongan bangsawan....yang ni golongan rakyat biasa.... Mana ada orang ajar macam ni dalam islam oit... Bagi aku la kan... kene sama rata la... kalau tak...macam mana orang biasa nak hidup senang.... sedangkan orang kaya bertambah kaya? Jangan nanti jadi macam kat Mesir sudaaaah....

Ramai orang kaya marah entri ni nih....ha ha ha... Bukan korang tak patut dapat hadiah mewah... dah orang bagi...ambik je la kan.... Cuma aku bagi persoalan ni kepada semua orang.... kenapa jadi macam tu... Sebab si A ni ajak anak-anak datuk? Kalau si B pun ajak datuk....ade ke dier datang? Dengan jalan nak pegi rumah dier tu dah la takde tar.... ader taik lembu... ader ker datuk-datuk nak pegi? 

Yang kaya kene la bantu yang miskin...takkan nak tunggu si miskin ni makan nasik dengan garam je baru nak hulurkan bantuan..... Dahla kutipan zakat selalu tak cukup berbanding jumlah yang sepatutnya diterima....maknanya....ada yang tak bayar la tu.... Hah? aper? si miskin tak bayar zakat? Si miskin maner kene bayar zakat yeop....Si miskin la yang terima zakat yeop.... hadoi yai..... Bukak balik buku pasal zakat... Renung-renungkan la yer.... Jangan dah jadi macam kat negara arab sudaa.... Yang kaya hidup bermewah-mewah....yang miskin merempat di tepi jalan....

Sape suka blog ni....sila like fanpage FB aku di SINI yer... TQQQQQ. Ada member kita ni tertinggal bas... bas segmen review dalam review haritu... Ce tengok...ce tengok.... HERE

P/S:AFUNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:)

Nyanyok!!

Sapa tau apa itu nyanyok? Bukan ngangkung.....bukan nang nak...Dan bukan juger nyamuk! Sebut betul-betul....nyanyok. Kalau orang belah pantai timur.....memang depa tau la perkataan ni... Ni kire entri berkenaan kelas bahasa kelantan.....Prof Ir. Dr. Sapo Belawok Ddoso kembali! Ha ha ha

Nyanyok ni boleh dikaitkan dengan peluper.....atau orang yang mudah luper..... he he he. Biasenyer dialami oleh golongan yang sudah berumur.... Hah? aper......sumer dah tau? Alaa...... ni yang tak jadi nak ajar bahase kelantan nih..... 

Tapi....ade citer pasal nyanyok....berkenaan seorang makcik tua..... Dia jual karipap dekat kantin sekolah... Menjaja jer.... setiap kali waktu rehat....dier akan pegi jual karipap kat kantin tu..... Karipap dier nak kate sedap...tak la sangat....  tapi ramai la yang beli.... selalu sold out! Tapi tak pernah untung....

Tu yang menjadi masalah makcik nih.... anak sedara dier pun heran....kalau ikutkan....makcik dier ni boleh untung sampai ribu riban dah..(melampau nyer kan) Jadi....anak sedara dier ni pun menemani makciknyer menjaja pada keesokan hari. Jaja punyer jaja... budak bayar....makcik tu ambik duit letak dalam bekas tin.... macam biase la kan... takde yang pelik.... Nak kate nyanyok pasal harge karipap...memang makcik dier ni dapat math tambah A1.... Takkan la math simple gini boleh fail kan....

Depa pun balik la lepas habis jual karipap....Sambil berjalan pulang tu... Anak sedara dier ni duk fikir...Selidik punyer selidik....tunduk punyer tunduk sambil berfikir di belakang makciknyer.... sekali dia tengok duit tercicir dari bekas tin duit tu.... satu.....satu.....jatuh ke tanah.... Dier tengok kat belakang budak-budak yang beli karipap tadi tengah duk folo...kutip balik duit tu! Anak sedare ni ape lagi...pegi bagitau kat makciknyer.... 

Anak Sedara: Mak Teh! Duit cicir tu! Kenapa boleh cicir! Ya Allah....asal g tunggang tin tu...
Makcik: Ohh...tak perasan la nak... tercicir ker?
Anak Sedara: Yang mak teh pegi tunggang tin tu kenapa?
Makcik: Tunggang ke? Mak Teh nampak same jer.... tin ni sama besar atas dengan bawahnyer... mane satu atas mane satu bawah tah....
Anak Sedara: Laaaaa...patut la tak penah untung! Patut la sold out je memanjang karipap makteh
Makcik: Kenapa cakap gitu?
Anak Sedara: Ye laa....lepas bayar...dapat karipap... budak-budak tu kutip balik duit diorang! Dapat karipap free rupenyer! Bagi tin tu jap... Laaaaaaa.....memang la tak tau atas bawah....tin berlubang!

Makcik: Berlubang ker? Biler maser tin ni berlubang..... Dulu tak berlubang....hihihi
Anak Sedara: Mak Teh!!! Boleh lagi gelak-gelak...

P/S:AFUNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:)

I’m a Pirate, Take Me To Stranger Tides!

Pirates of the Caribbean 4

Pirate of Caribbean....Sape yang tak layan...memang rugi yang teramat sangat..... Citer ni aku layan sejak dari siri pertama lagi.... Memang aku takkan miss sequent die nih.... Akhirnya penantian aku terbalas..... Dan dilantik menjadi salah satu anggota lanun oleh Nuffnang.... huhuhu


Banyak perkara menarik kalau kita jadi lanun macam Jack Sparrow nih.... Antara tiga sebabnya ialah:
  • Boleh merantau ke seluruh dunia sambil meneroka dunia baru... Kalau tak jadi lanun...nak masuk mane-mane negara susah dowh.... Kene ade passport....kene ade IC... kad visa...macam-macam.....Jadi krew Jack Sparrow ni.... aku boleh pegi ke mana-mana tanpa risaukan benda-benda tu..... Fresh dan adventure! Lagipun boleh makan bende fresh dari hutan.....dari laut.... makanan yang tak tercemar dan sangat bersih.....sihat wooo..... Dah la sihat... dapat meneroka lagi tu..... maner la tau kot-kot jumpa negara yang tak pernah dijumpai orang..... memang bangge giler lah.... Yeeeehaaaa....... Ay-ay kapten!
  • Boleh Giler-giler.... Pergh......yang ni paling bes...Boleh buat apa saje....tak risau kat ape-ape undang-undang..... Bukan jadi giler! Tapi giler-giler..... Takde la melompat-lompat macam beruk tu kan.... Giler-giler remaja je..... Nak buat tu....nak buat ni.... sumer dapat. Bebas dari segala ikatan macam sekarang.... Boleh giler-giler macam Jack Sparrow pun jadi la.... hahaha.
  • Dapat harta karun.... Yang ni kalau dapat.....memang tak nak share! Ha ha ha ha..... Dapat banyak pulak tu..... Sekali buat joli beli sumer benda.....termasuk beli sebuah kapal besar gedabak nak jadi lanun yang paling terer di dunia....Siap taruk meriam laser lagi kat kapal tu..... tambah enjin turbo kat belakang kapal.... Pergh....... Takde sape dapat kejar beb! Bagi la Black Pearl pun...memang tak terkejar..... baru la jadi legend!!
Huh....kalau tak suruh senaraikan tiga jer....memang nak letak lagi nih.... banyak idea nih.....Sebab memang seronok si Jack Sparrow tu pegi sana...pegi sini.... memang nak ikut la kalau boleh..... Be a pirate!! Ay-Ay Kapten Jack! Nak pedang satu!!

Blogger Bakal Menjadi Reviewer Terhebat

Ingat lagi tak segmen review dalam review anjuran aku tu? Haaa.... segmen yang menggalakkan blogger-blogger mereview antara satu sama lain.... Saling promote-mempromote antara satu sama lain.... Tak kisah la baru ke lama....janji komen ikhlas dari hati dan cuba nak peringkatkan blog masing-masing.... 
Dari segmen tu....ramai jugak yang sanggup buat walaupun depa tau tak dapat hadiah ape-ape....Cuma akan dapat traffic dari 4 blog berasingan jer.... dari blog yang mereview mereka dan jugak dari aku.... Tu baru bantu membantu...lagipun dapat buat dua entri kan....satu entri nak join segmen...satu lagi entri mereview mereka.... waah.... Kan dah ade dua entri free-free.....:)

Aku tunggu yang lain sebenarnya.... ada jugak yang tak hantar.... tak tau la....mungkin bizi ker...atau tak perasan. Mungkin ingat aku yang mereview sumer nyer..... Erk....yang haritu pun tak habis lagi.....dalam 5 kali review lagi kot... Lepas tu aku bukak lagi...hihihi. Tapi kan....aku nak buat segmen kuiz mesra blogger balik nih.... sape penah ingat segmen tu? baru dua kali aku buat.... Sebab tu lah baru ada dua pemenang di bloglist pemenang di sidebar tu....

Sumer yang join haritu dah dapat pengalaman mereview blog orang lain... Macam mane nak komen...macam maner nak berinteraksi...boleh belajar dari pengalaman.... Dan sekarang ada dua lagi blogger yang mungkin akan jadi reviewer yang hebat suatu hari nanti....




P/S:AFUNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:)

Thursday, April 28, 2011

Aku terblogwalking blog Justin Bieber!!

Hari ni dalam sejarah nih..... korang nak tau tak kenapa? tak nak? Kalau tak nak pun aku nak citer gak.... muahahha... Aku macam biase lah malam-malam gini.....jalan-jalan....tak main la duk saje-saje jer.... Mestilah berjalan kan.....cuma berjalan dalam dunia blog....kat luar baru lepas hujan....sejuuuuuuk..

Justin yang aku culik dari Google
Aku blogwalking punyer blogwalking....maka termasuk la blog ni..... Blog Justin Bieber dowh! Tapi yang peliknya.....asal kaler pink? Justin bieber ni suka warne pink ker? Giler feminin ko ni Justin....ha ha ha.... whoops....whooops.....jangan marah kat aku lak...aku dengan Justin tu ibarat rakan sekolah jer.....setakat gurau-gurau macam tu.....memang dah biase sangat dah.... Siap boleh cakap Kelantan tu dengan Justin Bieber.... Hah? Bukan Justin Bieber ke?.......Habis saper?..........Oooh.....tu Amir Bieber (Maharaja Lawak)...he he he.

Ok la....malam ni aku membebel jer....sebab aku takde idea kot.... ataupun sebab penat...hari ni penat sikit.... Rase macam nak menaip sambil meniarap jer... pastu jari-jemari bergerak ikut suka hati....nasib baik tak TYPO! hihihi....... Ni aku nak bagi link blog Justin Bieber.... Giler bangge!! Ha ha ha. Pssst....jangan luper undi aku yer....mekasih~~


P/S: Jangan Lupa UNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:)

Blogger Sehati Sejiwa

Jeng jeng jeng..... review bersambung lagi.... adehhh....banyak lagi nih nak direview.... biler la nak habis nih....ha ha ha. Selagi tak habis....aku takkan bukak segmen review yang baru...eh...eh... maknenyer aku akan buat lagi ker? Hmmm.....tengok la kalau aku mahu buat... tapi kalau ade pun... aku akan buat terhad sikit... dalam 20 blog je ker.... Baru bersemangat.... Ni aku list kan blog sehati sejiwa dalam satu benda....ce cek...ce cek.....


Blog pertama ialah..... Blog Coretan Kecil. Ermm.... Baru lagi eh? Sebab masih banyak lagi yang perlu diperbaharui.... Pertama sekali pasal komen.... aku tak jumpa link nak komen kalau aku pegi main page.... Kene klik tajuk dulu...baru kuar.... Cek ni tau.... penting nih....sebab kadang-kadang ade yang suka bace terus dari main page jer....pastu nak komen tak jumpe... he he... Pastu pasal lagu.... sebab boleh di pause...aku tak kisah la... Header.....kene ade dik.... baru nampak hidup blog tu... buat la mengikut identiti blog anda.... Bloglist....kene ade kan....baru nampak lively sikit blog tu.....Lagipun senang nak terjah..... URL tu panjang sangat la dear.... Tapi its ok kalau rase tak kisah pasal tu......:) Wokeh....jom kita terjah dier di SINI


Blog kedua ialah.....blog Arol Mubin. Biar betul adik ni 12 tahun? Ha ha ha... tengok care post entri tu tak mungkin lah..... Belog ni dah smart dah.... cuma bloglist je takde.... kenape yer? Rase tak dek pulangan ke blog sendiri ker? Jangan pikir gitu.... Bloglist la salah satu tanda yang anda ni seorang pembaca setia maner-maner blog ke tak.... Kalau si empunyer blog tengok ade blog dier kan....mungkin dier akan tolong promote ker....atau folo ker.... he he he. Wokeh..... sape nak terjah...sila ke SINI


Blog ketiga ialah myss fana. Pun takde bloglist..ha ha ha... Rupe-rupenyer ni geng blog takde bloglist nih... Kebetulan betul! Ermmm..... blog dah cantik dah..... memang sempoi dah blog nih..... tapi macam biase... aku akan bagitau sedikit teguran yang mungkin boleh meramaikan pembaca datang ke blog anda.... Satu, pasal lagu.... nasib baik aku suka lagu tu....kalo tak suka....bukak kejap pastu tak bukak dah... he he he. Maknenyer...baik ditiadakan la ape-ape lagu...biar pelbagai jenis pembaca dapat datang ke blog kita.... Pastu pasal feedjit.. Rasenyer tak perlu kot....haaa....ganti dengan bloglist....hihihii.. Entri...elok gune macam tulis esei kot.. Tak perlu panjang-panjang....cuma cara penulisan... bagi nampak kemas sikit....:) Wokeh...kengkawan...jom terjah dier di SINI


P/S: Jangan Lupa UNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:)

Kisah Malam Pertama Lagi (Otak Kuning Tak Digalakkan)

Citer ni asalnya dari citer dulu kala....mase kat kampung kot.... macam-macam citer pelik dan kelakar... dan citer diingatkan kembali oleh isteri aku semalam.... Aku pun dah tak hingat sebenarnya pasal citer tu...Tapi semalam tak tau kenapa wife aku teringat akan citer-citer zaman sekolah yang kebanyakannya lawak dan menarik. Aku kalau ingat semuanya....memang blog ni penuh dengan citer lawak la kot.....he he he..

Citer nyer macam ni....ade satu kapel orang asli.... eh....bukan kapel... pasangan suami isteri yang baru je kahwin..... ni kire malam pertama lani..... disebabkan malam pertama.....maka ditidurnyer awal-awal.... Ops.... janga pikir bukan-bukan yer.... Depa tidur awal sebab letih.... duk menari keliling api... meraikan perkahwinan depa.... sambil minum air nasik. Malam tu....Si isteri (Mamachi) tibe-tibe kejutkan si suami nyer (Papachi) kemudian berkata....

MAMACHI : Nak berak......nak berak.....


PAPACHI: Ala.....tidur la dulu.... esok-esok la berak nyer.... malam-malam ni susah nak g tandas.... Jauh....


MAMACHI: Nak berak.....nak berak......


PAPACHI : Haaaa.....dengar tu......ujan tu....tandas kite kan jauh depan umah tu... kene redah ujan lagi....

{setelah beberapa ketika}

MAMACHI: Berak dah.....berak dah......


PAPACHI: Aih......berani pulak pegi sorang-sorang.... tak basah pun.... betul ke ni dah berak.....

MAMACHI: Suda dah.....suda dah......


PAPACHI: Erm.....ok la kalo gitu.... buleh aku sambung tido....hihihi

Pagi-pagi besoknyer..... kebetulan datang adik kepada Mamachi... si Papachi ni pun citer la pasal kejadian semalam... Mamachi terkejut.... seolah-olah tak tau pape.....


ANACHI : Ha ha ha...... Betul ker Kak?


MAMACHI: Maner ader....saje je buat citer...


PAPACHI: Betul la....semalam.... awak tetibe nak berak..... pastu pegi sorang-sorang... tah ke mana di buangnyer.....ha ha ha


ANACHI: Kakak ngigau kot papanyer..... Mungkin rindukan anak sedara dier..... Nama Naberak, Beradah, Sudadah..... Papanyer layan kakak ngigau kot....


MAMACHI: Hihihihihi.....awoknyer memang selalu ngigau....dak gitu Anachi?

PAPACHI: Laaaaaaaa............... Seb baik tak g tandas....Rupenyer dilayan orang ngigau... sabo je ler...

~PEACE~

P/S: Jangan Lupa UNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:)

SANTAI BEN ASHAARI :KENAPA AKU SEORANG BLOGGER

Nak join, klik SINI
Segmen kembar aku a.k.a SIFU... Maka aku terpaksa la mengarang satu karangan untuk menerangkan berkenaan Kenapa aku jadi blogger.

Aku jadi blogger kerana inilah salurannya... saluran yang tepat dan sangat mudah untuk berkongsi pendapat...idea... dan luahan hati seorang rakyat negara. Nak salur ke mana selain blog? Facebook.....hanya member sahaje.... nak masuk tv.... kene popular dan ada kepentingan... nak masuk dalam radio... pun sama juger.... semuanya tidak sesuai bagi seorang rakyat biase cam aku nih. 

Setiap orang ada luahannya...setiap orang ada ideanya..... harapkan wakil rakyat datang... kene tunggu pilihan raya dulu la gamaknya.... tu pun dengar time tu jer.... mase lain...datang nak jumpa pun kene beratur... Dimanakah aku nak bagi pendapat supaya orang dapat tau? Blog la jawapannya....Siapalah aku ni....Aku hanya seorang blogger...

Kenapa Anda Selalu TYPO...

Perkara selalu berlaku oleh seorang blogger selain tahan kencing dan berak.....ialah TYPO. Apa itu TYPO? TYPO ialah menaip secara hentam sajalah dan secara tak tengok keyboard seolah-olah dah pakar giler menaip tetapi tak! Ha ha ha...

Okeh...aku senaraikan la kenapa korang selalu TYPO....erk....aku sekali kot....selalu sangat TYPO...huhuhu. nak tau kenapa?

Sebab Nak Cepat
Ni kalau tengah berlumba-lumba nak publish kan entri cepat-cepat... Lagi-lagi join segmen kembar aku... he he he. Yang gegar tu kan.... kene pulak ade taip-taip..memang habis la....segala-galanya lintang pukang.... 

Sebab Ngantuk
Blogger ni sanggup berjaga malam kerana kejar traffic...Sampai mata tu dah kuyu ala-ala awek Jepun dah.. Tapi still nak tulis entri lagi.... time ni...memang taip pakai hidung la kot.... Mesti yang terbuat gini ni die hard fan Zizan....he he he.

Sebab Tahan Kentut 
Ada jugak ker? Ade......bakal pengantin selalu buat.... ha ha ha. Akibat suka tahan...mula le cirit birit hari-hari... selalu berak pagi..kan...kan... haaaaa..... betul kan? Kan dah kate....sape suruh tahan kentut....Tengah-tengah tahan tu.... sempat lagi tulis entri...... mule la muka merah padam menahan seksa....lagi-lagi kentut campor dengan nak be................ ehem-ehem.... aku tengah makan.... takleh sebut..ha ha ha.


Sebab Tengah Calling-calling
Ni kalau si blogger tu tengah bercintan-mintan la kan.....Tak leh delay langsung.....pastucakap pulak berjela-jela panjang nyer sampai dua tiga jam..... Terpaksa la buat entri sambil borak-borak... Tu pun si gadis atau pakwe duk selalu tanye..tengah buat ape...kan....kan..... Yang kita ni mule la taip apa yang diborak + isi asal entri..... akhirnya.....ke laot! Tah ke mana entri tu...ha ha ha

Sebab malas Nak Bace Lagi Sekali
Ni kebiasaan bagi aku...bajet pro kan...taip-taip...terus post.... kalau entri ni ade TYPO...tu maknenyer lepas aku tulis....aku post terus...he he he.

Sebab memang sejak azali
Ni takleh buat apa la kan....memang tabiat dier nak TYPO...dah tulis slow-slow pun tertypo jugak.... terpaksa la tulis dalam BI...sebab ada correction sendiri...hihihi. Blogger BI tu.....mesti suka sangat terYPO kalau dalam BM tu...ha ha ha....Oit...oit.....jangan marah...contoh tipu je tu...

Sebab keyboard rosak
Acecece....salahkan keyboard la pulak..... ha ha ha... Beli jer la baru kalau keyboard rosak.... murah je kan... 

Sebab......sebab ape lagi ek... sambung-sambung.... aku dah takde idea nih...huhuhu.Nak sambung mengundi la pulak.... korang dah undi? Undi la dier ni.... he he he. SINI

P/S: Jangan Lupa UNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:)

Perubahan Seorang Gadis Blogger

Banyak aku tengok....atau aku bace....entri-entri rakan blogger kita.... pasal perubahan diri dan ingin berubah... macam-macam la kan.... aku just bace jer.....dan ada jugak yang ingin berubah ke arah yang jauh lebih baik...bukan bermaksud yang selebihnya nak berubah jadi jahat...mane ader...kan? Atau pun nak berubah dari bertutup kepada semakin bukak.....kan?  Kan? Takde kan? Mesti la takde... korang kan baik dan ayu... Tak ayu la kalau ader gitu....he he he. Cuma ada yang nak berubah secara drastik dan sangat la kontra dengan previus hidup dier... Menyebabkan perubahan tu kejap jer.....hmmm

Aku nak tekankan pasal pemakaian.... dari tak tutup kepada tutup...atau bahasa senangnyer dari ketat-ketat kepada longgar-longgar.... Sangat bagus dan sangat la aku suka....  Tuhan pun suka  sangat-sangat.... jangan pulak tukar saiz baju jer.... T-shirt S kepada XL.....tu perubahan sebab kuat makan kan? he he he... 

Bagi aku....sesape yang inginkan perubahan.....jika masih duk 50-50.... elok la dibuat secara berperingkat....sebab perubahan drastik mungkin akan buat korang berubah sekejap jer... cepat jemu dan bosan...Dalam sebulan pakai tudung pakai baju longgar....dah start rase rimas....lepas tu balik ke asal.... Banyak berlaku dan banyak jugak la aku kenal orang macam ni.... Banyak berubah kerana orang lain....bukan sebab diri sendiri.... Tu yang tak melekat tu....

Jadi....bagi aku....mula-mula berubah dari dalam hati dulu... betulkan niat....yang aku nak berubah kerana diriku sendiri....bukan si pakwe....bukan si kawan rapat....atau bukan kerana persekitaran yang memaksa aku berubah.... Tapi diri sendiri yang nak berubah.....Start dengan kuatkan amalan-amalan murni dulu... Berbuat baik dan jaga pertuturan.... Jaga hati....

Lepas dah ubah niat...dah boleh la start pakai pakaian yang rilek-rilek jer...kurangkn dedah-dedah...  Baju yang lame-lame tu jangan disimpan dah... bagi je kat sape-sape yang nak...Mula-mula mesti la rimas kan....sebab dah biase dengan pakaian melekat je kan.... biase kan sikit-sikit.... Pastu masukkan tudung.... mula la gatal kepala la...panas la.... 

Biase la tu...sebab nak lari dari kebiasaan kan....sebab tu aku nasihatkan sikit-sikit... Nak berubah ni bukannya senang....Bila dah berjaya tu....kekalkan....kerana dengan cara itu....anda telah mengurangkan risiko dirogol dan jugak membantu si lelaki gatal yang suka menjeling ke arah yang tak sepatutnya ni berubah dan terdetik jugak nak jadi baik....depa pun akan kurang dosa...korang pun dapat pahala... Setiap langkah dengan baju menutupi aurat membolehkan korang dapat keberkatan... Jangan terbalik pulak....atas tutup di bawah tak tutup! Haiyo....

P/S: Jangan Lupa UNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:) 

Blogger Perempuan Mendahului Carta

Nampaknya gadis-gadis mendahului carta review aku nih..... aku rasa 3/4 dari blog yang dah aku review.....adalah terdiri dari blogger pempuan.... huhu... Di manakah blogger lelaki...... Depa ni tak suke direview kot..... he he he.... Tajuk ada kaitan okeh....jangan tersentap pulak...:)


Blog pertama yang di review ialah blog I Love My Life. Bukan blog dalam bahse omputih....bahasa kita-kita jer... Blog ni masih baru lagi.... stat dalam bulan 3... Blog ni dah ok.... comel dan cute... nak komen pun senang jer.... Dah ringan dah....tapi lagi ringan jadinyer kalau dibuang sumer widget kiss-kiss dan jugak dekat mouse tu.... Memang la nampak biase je kan... tapi pembaca lagi suka... sebab pembaca terdiri dari pelbagai latar belakang.... jadi.... lebih elok kita universal kan ciri-ciri blog kite....:) Sape yang nak tinggalkan jejak atau nak folo.....klik SINI


Blogger ekdua ni adalah blog Myzziema. Blog ni macam dah faham akan selok belok nak berblogging. Aku rase dah takde ape dah nak komen.... dah ok sesangat dah..... Entri pun dah mantap dah....siap ada bold lagi dekat penekanan atau isi utama entri.... Memang bagus dan mantap..... Ade satu entri tu dier gune bahasa Terengganu....oleh sebab aku ni Kelatang....aku pahang la nnpaer dier tulih... he he... kalau rase nak dapatkan cabaran membaca artikel bahase terengganu....klik SINI


Blog ketiga ialah....blog Aku Adalah Aku. Ini pun blogger baru..... masih lagi belajar banyak perkara... header dah ok....entri pun siap ada lakaran....bagus ni... aku dah kalah dah part tu.... sebab aku gune gambar dari google je banyak.. Cuma boleh ditingkatkan lagi di ruangan komen... kalau boleh buatla pop up window dan buang je word notification tu...senang nanti orang nak komen. Ermm... pastu limitkan entri yang keluar untuk main page.... nak ringankan orang nak bukak page kita.... Dalam 5 entri kire dah ideal dah.. Okeh....tu jer.... jom support dier dengan tinggalkan jejak dan nak folo pun lagi bagus.... klik SINI

P/S: Jangan Lupa UNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:) 

Nak Beli Bangku Kosong

Aku nak beli bangku kosong la..... bangku yang kosong jer.....tak nak yang berisi atau ade span lebih.... nak yang kosong jer.... sebab ada orang bagi cadangan kat aku ni...ade satu bangku ni......orang kata kosong.... aku pun tak tau la kan..... Aku mintak gambar....die bagi la gambar kat aku... gambar ni...


Haaa..... he he he......betul la kot bangku kosong.... ni sebenarnya untuk sape-sape yang nak join bloglist dier.... so aku join la.... sebab blog dier bes.... Sape yang nak join jugak....klik la di BANGKU KOSONG

Ben Ashaari Main Shoutbox..

Rilek...rilek... aku tak cakap bohong nih.... betul.... betul.... ada bukti lagi... Rupa-rupanya bro Ben ni blogwalking jugak gune shoutbox...he he he. Alamak.....macam berkerut je sumer nih.. jangan marah aku lak... Cool ok.....cool.... tengok ni dulu sebelum marah.....


Haaa.....see.... ben ashaari tu....  ha ha ha. Setau aku bro Ben maner ader blogwalking gune shoutbox... Dia pegi komen terus di entri yang dia suka.... Tu yang aku terkejut....aku print screen dari satu blog yang aku blogwalking tadi... Tengah-tengah nak tinggalkan jejak di shoutbox tu...tertengok name bro Ben... tersembur air  masak aku...tak sempat nak telan! Nak gelak pun ader...terkejut pun ader...

Aku pegi la ke blog tu.... tapi aku malas nak citer lebih....mesti ramai yang nak fire ni kan? Jangan la....kita nasihat je la.. Kepada yang suka guna nama fraud ni...atau nama palsu...agak-agak la sampai guna nama orang....tau la just for fun kan....tapi nama orang tu... apa salahnya guna nama sendiri kan.

Yang tu salah satu....ada jugak yang gune taktik nama palsu ni nak dapatkan duit! Bukan link blog yang dibuat..tapi link benda lain.... dulu-dulu aku kene jugak...tapi sekarang silap la.... memang tak terkena dah. Kepada yang suka buat nama palsu tu kan...hentikan la perbuatan tu.... Tak elok dan melanggar etika persatuan blogger sedunia tuh... Boleh digantung dari berblogging selama mana die suka dan hukuman denda sebanyak mana orang klik nama tu..he he he. 

Walaupun aku melawak je ni... tapi kalau boleh jangan la dibuat lagi... hormati lah nama orang... kalau nak guna nama palsu...guna la nama haiwan ker.... tumbuhan ker.... contohnya... letak la nama Kucing ker... Ikan ker.... atau Kaktus ker... Semalu ker..... yang tak de orang ambik sebagai trademark lagi. 

Okeh....kepada yang belum undi aku.....sila la undi aku... taknak undi Blogger of The Year pun takpe la...undi Top LoL pun cukup la....TQQQQQ......:)

P/S: Jangan Lupa UNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:)

Wednesday, April 27, 2011

Cinta Tiga Segi - Dua Lelaki Berebut Seorang Gadis

Dua lelaki ni saling berebut nak dapatkan seorang gadis idaman yang masih solo.... nak tau kisahnya? Ermm... sebelum tu...kita review dulu mereka ni..he he he.....


Blog pertama ialah Blog Teratak Chinta. Cantik sungguh pemandangan gambar header dier tu... Kalau mat salleh tu....dah lama nak berjemur kan... Kita? Kita mesti nak duduk bawah pondok nyer... dah boring kene panas-panas ni...he he he. Okeh... blog ni dah ok....komen pun senang.... ringan.... Errm... Mr. Bean tu tak payah kot. Kene yang bukak blog ni nanti memang anti Mr. Bean...terus tekan pangkah....tak ke nayer... Satu lagi pasal bloglist... memang takde ker...atau tengah proses membuat bloglist baru? Kalau takde...ade-adekan la yer... Baru nampak nak berkawan....:) Sape nak terjah...tinggalkan jejak....klik SINI


Blog kedua yang direview..... Blog Solomolo. Blog jejaka idaman nih..... masih solo....kot. Blog ni kan.... tak perlu kata apa-apa... senyum....tak perlu kata apa-apa... Cantik luar.....cantik dalam... cantik dengar sini... eh..eh.. ter rap la pulak...Sebab aku nampak iras-iras Joe Flizzow kot! Blog dier dah sempoi dah.. memang dah tak perlu dikomen... Cool dan menarik. Keep it up bro! Cuma header jela... nampak kosong sangat belah warne hitam tu.... Pssst...Si gadis sedang menunggu di pantai tu kat atas.....ha ha.. Sape yang tinggalkan jejak...klik SINI.


Blog ketiga ialah Dim Benihana. Pada mulenyer....aku tengok URL tu ingatkan blog pasal pulau ke aper....  Tapi rupe-rupenyer blog ni bersifat universal jugak.... Sumer ader.... antara topik terbaru...kaitan nyamuk dan nyenyak..... Nyanyuk takde.....Haa.? Tak tau nyanyuk? He he....tunggu la next entri kalau ade permintaan... Blog ni pun dah sempoi....kemas je.... Header pun boleh tahan semat nyer.... Tuannya....macam sorang staf kat UPM... tah-tah dier...ha ha ha. Blog ni memang dah mantap...siap ade blog khusus untuk bloglist tu... Okeh...ramai dah tak sabar nak tinggalkan jejak tu.....ok..ok...di SINI.

P/S: Jangan Lupa UNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:) 

Bila Hanis Zalikha Bertudung

Tengah-tengah rehat membaca jurnal....dah nak juling dah mata aku nih.... penat dowh baca jurnal nih... Aku rehat-rehat la jap..... blogwalking.... pastu bukak youtube.... 1tube pun bukak.... Tapi akhirnya aku stop dekat youtube jer.... sebab.... aku tertengok video nih...



Haaa.....si Hanis Zalikha mengajar cara-cara nak bertudung....he he. Aku tengok la kan.... tengok punyer tengok.... akhirnya aku tutup.... Motif? Sebab aku ni lelaki...tak pakai tudung...ha ha ha. Okeh.... aku cuma nak cakap kat sini.... Hanis Zalikha lagi cantik kalau bertudung..... sapa setuju? Haa....tak setuju? Takper.... sebab ni just pendapat masing-masing kan....

Bagi aku la... jauh lebih cantik kalau dia kekalkan tudung tu di kepala.... Nampak lebih ayu dan muslimah gitu... Nampak lebih mencirikan gadis melayu yang sopan santun dan lemah lembut.... Lagi cantik kalau imej tu dikekalkan selama-lamanya..... :)

Aku bukannya aper...rambut wanita ni umpama mahkota diraja... Sesuatu yang sangat berharga... Barang berharga hanyalah boleh dilihat orang yang tertentu sajer.... Ahli kerabat (keluarga), si Raja (suami) dan putera-puteri (anak-anak). Nampak tak betapa berharga nya rambut seorang wanita. Tu yang aku cuba sampaikan..... tapi sekarang martabatnya direndah-rendahkan.... sumer orang tengok....

Kepada Hanis Zalikha..... u look awesome bile pakai tudung... Harap boleh kekalkan tudung tu....mana la tau kot-kot nanti ade gelombang fesyen baru....tudung Hanis Zalikha... he he he.

P/S: Jangan Lupa UNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:) 

Bila Sahabat Mereview Blog #3

Aku terfikir la kan.....ada berapa puluh ribu blog yang ada sekarang..... Dalam puluh-puluh ribu blog tu..... ada berapa pulak yang aktif..... mungkin belas-belas ribu kan.... dari belas-belas ribu tu...... berapa pulak yang super aktif..... Mungkin ribu-riban.... Dari yang super aktif nih.... Berapa pulak yang dah kita berkawan.... Cuba la bayangkan kalau semua ni dapat dijadikan kawan...... Pergh! Ibarat kata....kalau pegi mane-mane pun sumer orang kenal lah kan...ha ha ha. Bukan glemer yang dituju....tapi rapatnya hubungan silaturrahim antara blogger.... Berkawan biar beribu....bermusuh jangan sekali..:) Ni lagi kawan-kawan kita yang join segmen review dalam review haritu.... Sape lagi tak buat..... Kawan korang sedang menunggu tu...
  1. http://kakicandid.com/blog/2011/04/26/jom-kite-maen-o-yeaahhh/
  2. http://xtawula.blogspot.com/2011/04/review-dalam-review-kumpulan-2.html
  3. http://gurlgemini.blogspot.com/2011/04/segmen-review-dalam-review.html 
  4. http://kamoo-cpahniza.blogspot.com/2011/04/segmen-review-dalam-review-bersama_26.html  
  5. http://hajarhasan.blogspot.com/2011/04/review-uptown-lady-no-answer-tulisan.html 
  6. http://cikduyung.blogspot.com/2011/04/segmen-susulan-review-sambil-berkenalan.html
  7. http://sweetsour93.blogspot.com/2011/04/segmen-review-dalam-review-group-6.html 
  8. http://notaekstravaganza.blogspot.com/2011/04/segmen-review-dalam-review-bersama_26.html
  9. http://suhasimplelife.blogspot.com/2011/04/review-dirimureview-diriku.html 
  10. http://miowmanja.blogspot.com/2011/04/jom-review-blog.html 
  11. http://bibie-mumui.blogspot.com/2011/04/jom-review-blog-dieorg.html 
  12. http://nurulcomeygurl93.blogspot.com/2011/04/segmen-review-dalam-review-review-4.html 
P/S: Jangan Lupa UNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:) 

Review Khas - Blogger Newbie Yang Hebat & Blogger Header Yang Cool

Korang tau kan yang ada orang cakap.....muke kita ni ada 7 yang hampir serupa di dunia ni..... Aku haritu dah jumpa kembar aku....kembar tapi tak seibu... Kira touching jugak la dapat jumpa kan.... Tapi takde la meleleh air mata nih.....Tak lelaki la kan....ha ha ha.

Hari ni aku jumpa lagi sorang yang hampir sama dengan kembar aku ni... Blog dier ni mungkin akan meletup suatu hari nanti..... Baru bukak dua tiga hari je kot....follower dah agak ramai.... Memang hebat la die ni. Patutla muka hampir sama.... Background header pun semat... semat tau....bukan semak! Alert okeh... Aku rasa dier ni duk area Putrajaya kot....sebab aku tengok dari background tu....

Oklah....korang terjah la dier ni... bakal blogger femes kot nih... kalah la nanti BEN ASHAARI... he he he. Sila la terjah SINI.

Ada satu lagi aku tertarik dengan header dier......semat....buat orang tertarik nak scroll ke atas balik bile dah habis scroll ke bawah! Aku rasa bukan aku sorang yang akan puji header dier ni.... Sebab taste aku ni biasenyer disukai ramai....hihihi..... Tak percaya? Klik SINI

Bila Gadis Dikepung Dua Lelaki

Cakk! Ha ha ha..... Jangan marah yer.... ini sesi mereview blog. Sebab tajuk tu macam gitu adalah kerana blog yang di review terdiri dari dua jejaka dan satu jelita. Review bersambung... kali ini diteruskan dengan belog-belog ini... Oh...sebelum tu.... prepare kan diri...sebab nak terjah 3 blog lagi nih....he he he.


Blog pertama direview.....Blog Aku Civillian. Blog ni sempoi dan menarik.... Suka dengan kaler background dier... Semat dan nampak matang dalam design blog. Cuma perlu diperbaiki mungkin di ruangan komen... aku rasa la kan...lebih elok dibuat pop up window...senang orang lain nak komen. Itu jela kot...yang lain memang dah terbaik dah.... Sape berminat nak ngorat....klik SINI. He he he....


Blog kedua ialah....blog azrijohan. Blog ni memang simple....senang je nak bukak. Mula-mula terkejut jugak....biar betul entri pendek giler je sumer....rupe-rupenyer ade link untuk "full story". aiyak.... ha ha ha. Tak tau la kan.... buat la terang sikit....bagi orang nampak... Yang lain dah ok.... thumbs up dah. Tercari-cari jugak bloglist ker...aper ker.... memang tak nak letak ek? Takper...cuma bagi aku baik ade la bloglist tu.... ade faedahnya jugak nanti...:) Okeh.....sape nak terjah...klik SINI.


Huh..fisrt time aku review blog lelaki dua serentak....biasenyer di di conquer blog gadis-gadis... Syabas beteh....ha ha. Ok....blog ketiga ialah Anysspunyeblog. Satu-satunyer blog gadis dalam entri nih.... Header dier comel jer... simple tapi look nice. Ok la untuk sementara kan..... nanti bile dah lama sikit....tukar la header yang bagi impak maksima okeh! :) Basic punyer dah diikuti.....blog pun ringan.... user friendly tu dah ader... cuma mungkin boleh ditingkatkan dari segi entri....bagi entri yang boleh main emosi pembaca sikit... boleh buat tergelak....atau sedih...atau gembira..... haaa....Tu terserah pada kreativiti anda... Ape lagi ditunggu-tunggu... Kasi terjah la! SINI

Keayuan Blogger Terserlah

Review bersambung lagi... hadoi....internet baru nak laju sikit...baru la aku boleh sambung review..... Ermm... kepada peserta segmen review dalam review aku.....rasanya diorang dah tau akan susah payah nak mereview kan? Sekarang cuba bayangkan aku mereview untuk 100 blog! Pening yeop nak buat semua nih....Jadi kadang-kadang kene la rehat....:)


Okeh....blog pertama yang akan direview kembali ialah.... PuanBee. Alamak....ini punyer blog nampak cantik semacam jer... Gune wordpress pulak tu... biasenyer otai-otai jer yang suke gune wordpress nih... Adakah aku sedang mereview blogger yang mempunyai traffic hebat? Jangan tertipu dengan follower nyer....he he he. Bagi aku...blog ni dah superb.... tak de ape dah aku nak komen.... Ibarat kata Faizal Ismail dalam anugerah dulu......SPEECHESS.... Klik SINI


Blog kedua yang direview ialah Blog Pandai Ke Aq Berceloteh? Wah wah wah.... mestila pandai kan....kate ade blog.... Blog ni pun sama....aku macam takde idea nak komen....hihihi. Walaupun baru berblogging (kan?) tapi blog nyer dah ok..... Siap dah tukar header lagi.... Aku tak penah tukar header lagi... nak tukar jugak la gini....ha ha ha. Okeh..... apa ditunggu lagi....Kasi terjah sama dia! SINI



Blog ketiga ni adalah blog Fienaz. Blog ni kire senasib dengan aku kot...starting dari tahun 2009 lagi.....tapi tak aktif. Pastu start betul-betul aktif dalam tahun ni kan? Basic dah ok dah semuanya..... cuma kalau la boleh dihadkan jumlah bloglist yang dipaparkan dalam satu-satu masa.... Lagi kemas kot. Dan jugak boleh letak benda lain lagi nanti kat tepi tepi tu. Selalu la menerjah ke blog yang di listkan tu yer....:) Blog ni pun ape salahnya...he he he. Klik SINI


P/S: Jangan Lupa UNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:) 

My Life’s Story Blog First Giveaway

Waaah....header baru tu..... ehem-ehem...sape-sape nak join GA ni....klik SINI yer...

Kirenyer aku dah lame tak join GA....sebab selalunyer nasib tak baik...... sekarang aku nak try la jugak....sebab mane la tau kan.... rejeki lepas kahwin..he he he. Lagipun My ni dah jadi kawan blogger aku dah.... Support la kawan-kawan kan.... Pasal hadiah tu kan.... nak jugak kalau kalah! Ha ha ha ha....

Ok laaa.....aku TAG random je la ek....


Ok...siap! Tak kire...nak hadiah jugak...ha ha ha

Exam! Exam! Exam!

Sunyi jer kolej aku sekarang.....bagus bebudak nih....sumer study agaknyer.... aku pun naik la pegi tinjau-tinjau... saje nak pegi kacau.... Nak pegi tingkat atas lah... tak nak gune lif....tak fit la badan kan asyik gune lif jer... Macam mane nak lawan kembar aku si Bro Ben tu kalau asyik gune lif... Sekali sekala nak jugak gune tangge...tambah ketul-ketul sikit...ha ha ha

Naik punye naik....sampai la ke tingkat 5.... Aduih....Tak cukup napas.....tak cukup napas...ha ha ha. Stedi jer.... Jantung je berdegup kencang bagai dijekar anjing...hihihi. Dah sampai aras jagaan aku nih.... sampai je dekat aras tu...sunyi nyer semacam.... sampai aku boleh dengar nafas aku sendiri... Tekun giler bebudak ni study...

Ronda punyer ronda...banyak bilik pintu tertutup...ye la...taknak orang kacau study la tu.... Ada satu bilik pintu tak rapat.... he he he. Kebetulan pulak bilik member aku... aku pun niat nak kacau dier study la ni... Tolak pintu slow-slow.... 

Pergh! Penuh bilik dengan member member dier....sekali tengah layan citer daa...Kebetulan aku lalu time scene senyap... ingatkan study....hampeh tol. Tanye depa....jawab sume exam lusa... aih....rilek giler.... exam final nih... Aku boleh cakap je la kan.... tapi terserah kat badan sendiri. Mungkin depa semua tu dah study awal-awal kot... 

Saje je nak citer suasana duk kolej... Kepada siswa siswi yang bace blog ni....aku nak ucapkan selamat menduduki peperiksaan final okeh....Buat yang terbaik dan bace doa dulu sebelum bukak kertas soalan..... Good luck! =)

P/S: Jangan Lupa UNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:) 

Porcine - Gelatin Ada DNA Babi

Tadi aku tengok berita....tengok sambil update blog.... tetiba aku dengar pasal halal haram.... Aku muler la pasang telinga.... Tune bagi volume kuat sikit... Kasi dengar sama itu brita la.. Sekali dia cakap pasal haiwan yang takde leher daaa... Si khinzir....atau bahasa sopannya si babi.

Berita TV3 tu ada cakap pasal banyak ubat-ubatan dan makanan sekarang mengandungi unsur-unsur khinzir ni.... Ia dalam bentuk gelatin yang dipanggil PORCINE. Aku try jugak godek-godek dalam enchek Google....tapi banyak pasal ubat-ubatan. Tak jumpa lagi pasal dalam makanan lain. Ingat nak tengok la kan makanan ape yang ada unsur si oink oink nih. 

Orait....kenapa perlu sensitif pasal makanan nih? Sebab......nanti akan jadi darah daging kiter nanti....darah daging yang akan kekal sampai ke tua. Bukan pasal unsur oink oink jer... unsur duit yang diguna untuk beli makanan tu pun kene ambik berat gak. Walaupun makanan tu halal....tapi duit yang digunakan tu kenela halal jugak. Kalau yang tu haram...yang masuk dalam perut tetap haram... So.....soley soley la yer.... He he he.

Pasal PORCINE tu memang betul ada DNA babi....Kepada umat Islam...hati-hati la yer... Sebab banyak makanan yang ada sticker halal tak semestinyer halal...lagi-lagi sticker halal tu datang dari luar... Agak ragu-ragu la kan...  Gunakan lah kuasa pengguna kita ni yer.....Bijak memilih....bukan pasal harga dan sedap jer...pasal kandungan makanan pun kene jage...:)

Ermmm.....aku tengah tunggu blog-blog yang join segmen review dalam review aku ni.....banyak lagi tak hantar... Ingat nak update pasal tu je hari ni...Kepada pembaca sekalian..undilah saya...kalau tak nak undi dua-dua pun....undi Top LoL pun cukup lah...he he

P/S: Jangan Lupa UNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:) 

Tuesday, April 26, 2011

Bila Sahabat Mereview Blog #2

Sepuluh blog yang hebat dah disenaraikan sebelum ni....kali ini sepuluh lagi bakal menyusul. Nampaknya segmen aku ni berjalan dengan lancar dan boleh dikatakan berjaya jugak la.... Sampai motif dan tujuan tu.... Ermm....dah macam buat event dah kan. Buat benda tu biarlah sampai objektif nyer.... Kali ni aku berjaya menganjurkan segmen yang nampak biase-biase jer....tapi sebenarnya besar impak untuk blogger yang join tu..... Tak percaya? Aku rasa traffic korang hari ni agak meningkat kan? :)

Okeh.....ni la blogger yang mereview kawan-kawannya dengan rela hati...
  1. http://idafirdausi79.blogspot.com/2011/04/segmen-review-dalam-review-dah-bermula.html
  2. http://kkpyacrita.blogspot.com/2011/04/saya-review-kamoo-kumpulan-9.html  
  3. http://atia-gadismelayu.blogspot.com/2011/04/segmen-review-dalam-review-akan-bermula.html 
  4. http://nanacyunkdye.blogspot.com/2011/04/mari-kenal-kenal.html  
  5. http://mylifesstoryblog.blogspot.com/2011/04/segmen-review-dalam-review-bersama_26.html 
  6. http://syuhadahrazali.blogspot.com/2011/04/segmen-review-dalam-review-kumpulan-5.html
  7. http://syuwaistory.blogspot.com/2011/04/segmen-review-dalam-review.html 
  8. http://nananadya.blogspot.com/2011/04/review-kump-8-segmen-review-dalam.html 
  9. http://www.hafizzulanas.co.cc/2011/04/blogger-saling-mereview.html 
  10. http://mutiarahati88.blogspot.com/2011/04/review-kump-9.html 
Hah....ape lagi.....kasi terjah la! he he... Kepada yang belum mereview...cepat cepat...kawan-kawan korang sedang menunggu nie...:)


P/S: Jangan Lupa UNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:)