Saturday, August 25, 2018

Penjajahan China Secara Ekonomi Di Malaysia | Sejarah Perang Trojan

China banyak melabur projek mega di seluruh dunia. Bukan setakat di Malaysia, tapi di dunia. Negara Eropah turut sama menerima pelaburan dari China, apatah lagi negara Asia yang berkelas negara dunia ketiga, dan negara membangun. Bantuan ekonomi dari China sangat ditagih untuk mendapatkan modal pembangunan negara. 

Tapi jika kita pandang dari sudut kaji dan selidik, bukan secara membabi buta menyondol tanpa ilmu di dada, mengapa China "sangat berbaik hati" dan "sangat berminat" melabur di negara asing? Kita lihat dari konsep bisnes.

Dalam bisnes, tidak ada istilah BANTU. Dalam bisnes, hanya ada satu istilah yang dikejar, iaitu UNTUNG. Dalam satu syarikat, amat bodoh jika dibuat satu pelaburan yang memang akan rugi dan tidak memberikan hasil. Sudah pasti akan ada keuntungan jika mereka berani melabur di dalam sesuatu bidang atau kawasan. Untung di sini adalah kepada yang melabur, bukan kepada yang dilabur. Pernah dengar konsep "Payung" dalam bisnes construction satu ketika dahulu? Yang mematikan banyak syarikat kontraktor kecil-kecilan, mengkayakan syarikat berstatus jerung?

Negara China banyak terlibat dengan projek mega di Malaysia. Ramai beranggapan projek itu banyak membantu rakyat negara kita. Ada juga beranggapan seolah-olah kita sedang menjual negara kita kepada China. Ada juga berkata, projek itu ibarat satu bantuan yang ditunggu-tunggu oleh rakyat kita yang kecewa dan merajuk dengan kesusutan proses pemodenan negara di beberapa buah kawasan.  

Aku bagi beberapa analogi yang boleh anda fikir sendiri. Sini bukan sembang politik caca marba. Sini kita sembang secara neutral dan lihat melalui mata burung helang, bukan dari mata katak di bawah tempurung. 

Analogi pertama: Perang Trojan. Siapa tahu kisah perang trojan? Peperangan orang Yunani dengan Trojan. Dipendekkan cerita, Yunani pening kepala macam mana nak kalahkan Trojan yang mempunyai negara yang kecil, tapi hebat dalam peperangan. Jadi, si Yunani guna helah. mereka menyerah kalah, dan menghadiahkan patung gergasi berbentuk kuda kepada Trojan. Wah... sukalah si Trojan sudah menang perang dan dapat satu patung untuk disembah kepada Tuhannya. Geng penyembah berhala nie kalau dapat patung lagi besar, lagi suka. Ibarat satu HADIAH YANG DITUNGGU-TUNGGU la kan.. 

Jadi, bila patung tu dah dimasukkan dalam kota Trojan, waktu malamnya ketika ramai Trojan sudah nyenyak tidur, tentera-tentera Yunani yang berada DI DALAM PATUNG tu keluar dan membunuh kesemua rakyat Trojan. Hasil dari satu taktik yang nampak seperti MENGUNTUNGKAN Trojan, tapi menjadi satu titik tolak pupusnya kaum Trojan. 

Faham?

Baik. Analogi kedua, dari sudut bisnes. Syarikat A lebih kaya, syarikat B masih dalam proses krisis kewangan. Bila A tawarkan B nak bantu, adakah si A akan bantu secara sukarela tanpa harapkan keuntungan berlipat ganda?? Orang bisnes mesti faham nie. Syarikat A dah kaji habis sebelum buat tawaran. Si B mungkin tak sempat nak kaji habis sebab banyak benda nak fikir untuk survive. 

Maka diberi syarat kepada si B. Kalau nak bantuan dari A, begini begini begini syaratnya. Tak nak folo, babai. Cari orang lain. Maka disebabkan terpaksa.. si B sanggup. Apa syaratnya? Yang pasti, syarat itu pasti menguntungkan si A. Silap-silap separuh shareholder syarikat dijual.. Atau terus jadi anak syarikat si A, sebab share dijual melebihi majoriti. Apa jadi? Jadilah B mengikut arahan si A. dicucuk hidung ke sana ke mari. Tak ikut, bantuan disekat. Tak ikut, syarikat lingkup. Segala barang si B akan jadi hak milik A. Sounds familiar? 

Pernah dengar syarikat beli syarikat? Pernah dengar tak syarikat tolong syarikat tanpa harapkan ganjaran? Sama juga kes tentang negara dengan negara. cuma ia lebih rumit dan kompleks. Setakat dengar berita dari TV, dari media sosial, dari mulut ke mulut, tak sampai ke tahap pemahaman sebenar tindakan mereka di atas nun sana. 

Jika dilihat dari analogi, dan juga pandangan neutral. Tindakan negara China sudi melabur di negara asing adakah satu tindakan mencari keuntungan jangka masa panjang. Kita tahu mereka pernah cuba menakluk seluruh dunia. Kita tahu sifat mereka yang bijak dalam ekonomi dan pelaburan.Tidak mustahil agenda penaklukan mereka masih ada di dalam kamus mereka.

Cuba baca apa yang sudah berlaku di negara luar. Sri Lanka contohnya. Dah jadi lembu dicucuk hidung oleh China. Adakah kita akan menerima nasib yang sama? Kalau disebabkan nak buat satu projek mega UNTUK RAKYAT, mengapa tidak berikan satu cadangan kepada rakyat dahulu dan berikan details apa signifikan dan kesan kepada rakyat itu sendiri yang perlu dibayar untuk merealisasikan projek mega tersebut, tanpa menagih kewangan negara luar? Kalau rakyat sanggup, silakan. Kalau rakyat tak sanggup nak tanggung kesusahan berpuluh tahun demi pemodenan tanpa hutang, baik kita lupakan dulu.

Bina apa yang kita mampu sahaja. Perlu ke kita tambah hutang untuk ikut arus pemodenan? Contoh yang senang, kehidupan anda sendiri. Mana yang anda nak, hidup mewah tapi hutang keliling pinggang atau hidup selesa tanpa hutang? Bagi saya, saya lebih kepada hidup selesa biarlah dalam kesederhanaan, tapi tanpa hutang. Biarlah biasa-biasa, asalkan hidup aman dan tenteram tanpa sibuk nak fikirkan masalah hutang, stress itu ini. Sama juga macam negara. 

Fokus kepada apa yang lebih penting. Bina masyarakat yang lebih berdisilpin. Jadikan negara sebuah negara yang boleh berdiri sendiri tanpa mengharapkan bantuan luar dahulu. Sumber kita ada, kebijaksanaan sudah terbukti ada jika dikaji dari sejarah lama, cuma masyarakat kita sahaja memandang rendah kepada diri sendiri. Itu yang perlu diubah dahulu. Kembalikan zaman kegemilangan Melaka. Usah dikejar pembangunan pencakar langit, sistem pengangkutan yang moden jika kita masih belum mampu dari segi ekonomi. Jangan terikut sistem hutang bank. Sistem cekik kasi mati. 


Thursday, August 16, 2018

Khidmat Istimewa Sewa Marquee Tent, Sewa Kanopi, Dan Kelengkapan Event | One Stop Center

Kepada yang sedang mencari marquee tent untuk disewa, atau kanopi untuk event anda, boleh menghubungi nombor ini : 012-983 2133 (Call sahaja) atau 011-1697 4697 (Whatsapp). Segala jenis marquee tent dan kanopi tersedia untuk anda sewa, tertutup atau terbuka. Bukan itu sahaja, boleh sewa bersama dengan kelengkapan lain termasuk aircond, genset dan air cooled chiller. 

Untuk saiz marquee tent, kami ada saiz lebar bermula dari 5 meter hinggalah 40 meter mengikut kesesuaian majlis anda. Nak dapatkan transparent wall pun boleh, nak berhias dengan fairy lights pun boleh. Anda minta, kami sediakan. 

Trending sekarang, banyak majlis dibuat menggunakan sewaan marquee tent. Contoh event ialah ekspo, karnival, perkahwinan, perasmian, roadshow, dan lain-lain. Ada juga digunakan untuk warehouse dan juga struktur sementara untuk tempoh setahun atau lebih. 

Ini adalah beberapa contoh marquee tent dan kanopi untuk anda sewa: 

Marquee tent saiz 40 meter

Marquee tent saiz 35 meter beserta chiller

Marquee tent saiz 30 meter dengan transparent wall

Marquee tent tanpa dinding saiz 15 meter

Gazebo kanopi dengan dinding PVC 6 meter x 6 meter

gazebo kanopi 6M x 3M

Event dinner dengan marquee tent saiz 25 meter lebar

Marquee tent saiz 20 meter lebar

Marquee tent dengan French wall saiz 15 meter

Marquee tent saiz 10 meter dengan self contained aircond 

Gazebo kanopi dengan hiasan

Modular tent
Semuanya kami boleh supply untuk anda. Boleh hantar inquiry anda kepada saya di:

ahsan.zahari@tktent ATAU ahsannurmubarak@gmail.com

Atau call di nombor yang diberikan di awal entri tadi. 

Khidmat sewaan disediakan untuk SELURUH MALAYSIA. Yang mana di kawasan Selangor, boleh berjumpa dulu dengan saya untuk perbincangan lanjut. Saya akan cuba yang terbaik untuk memberi khidmat yang cemerlang untuk anda. 

Jika ingin dapatkan ONE STOP CENTER untuk event anda, saya boleh sediakannya. Kami juga ada sewaan aircond, sewaan air cooler, sewaan genset, dan segala kelengkapan event seperti mist fan, kerusi meja, stage, platform, lampu chandelier, hiasan khemah, dan lain-lain.  

Saturday, April 7, 2018

Hikayat Kedai Kopi - NAK PILIH CALON MANA? | PRU-14


Di satu kedai kopi di hujung kampung, maka tersebut la al kisah.... Al kisah sang buana sedang beceloteh hal Pilihanraya Malaysia yang ke-14. Selepas pembubaran parlimen... Maka rancaknya rakyat marhaen jadikan topik nak lepak lama-lama di kedai kopi... 

A: Ko sokong yg mana? 

B: Aku sokong orang, bukan parti.
A: Kalau parti cakduncak pilih calon rajin dan beriman, ko pangkah cakduncak ke? Tak pilih parti dumpissdum? 

B: ya.
A: Mana boleh macam tu.. Pilih la parti.. Parti yg memerintah negara nanti. Pilih calon gitu, kalau calon ko parti kalah, xde guna. 

B: Kalau mcm tu, parti menang tu tak jalankan kerja yg baik dari awal la.
A: Hah? 

B: Setiap gerak kerja sudah pasti ada strategi, ada pemilihan calon internal. Kalau awal-awal parti tu pilih calon malas, kerja bermusim, tak beriman, maknanya awal-awal dah salah gerak kerjanya. Kenapa aku nak pilih satu parti yang dah tak boleh bezakan calon bermutu dengan calon goyang kaki tunggu duit masuk je?
A: Ok, katelah calon yg ko pilih tu, parti dia tak menang. Semua tak jadi bro! 

B: Biar dia menang di DUN, atau PARLIMEN, tp partinya kalah pun takpe. Sebab dia yg akan mewakili kawasan kita, mewakili SUARA KITA di mesyuarat DUN, mesyuarat PARLIMEN. Dia yg memperjuangkan hak kita di sini. Kita nak tengok dia bekerja, bukan tunggu suap je.
A: No money no talk bro

B: Itu yg salah. Calon tu sepatutnya bukan harap duit bro. Dia dipilih oleh kita, maknanya dia memegang MANDAT dari kita. Dia perlu berusaha untuk memberikan sebaik mungkin kepada kita. Dia hanyalah WAKIL RAKYAT. bukan wakil pemungut hasil.
A: Pelik betul la ko nie

B: Apa yg pelik, itu teras demokrasi. Yang peliknya ko. Demokrasi adalah satu sistem yg memberikan KUASA kepada RAKYAT utk memilih. Dan kita mestilah pilih yang betul-betul bekerja untuk kebajikan kita.
A: Jadi nak pilih sape? 

B: Pilih calon yg berwibawa. Parti mana pun menang, kalau calon gred A yg masuk ke dalam kabinet, maka A la kerja dia. Kalau pilih yang kaki suap, kaki dangdut, kaki gaduh, kaki sembang, makan kaki la ko kena penyepak dia secara tak sedar. Nak tunggu lima tahun lagi, lama bro. Ubah mindset kita, pilih yg sanggup bekerja untuk RAKYAT.
A: macam mana nak tau? 

B: Kalau jenis nak PRU baru turun padang, tak payah pilih la. Kalau jenis nak dapatkan bantuan, kena bagi pengeras, tak payah la. Kalau jenis sombong ajak rumah minum kopi kat kedai tepi jalan pun tak nak, low class katanya, tak payah la. Pilih yang beriman dan beramal soleh bagi yg islam. Pilih yg komited bekerja dan humble bagi non muslim.
A: Mana ada yg betul-betul beriman sekarang bro jadi calon... 

B: Kalau takde, ADAKAN. Kalau tak wujud juga, cari yg rajin bekerja, integriti yg tinggi, dan tak banyak songeh. Orangnya humble, tak rasa RAJA sangat bila dah jadi YB.
A: Ermmm.... 


B: Yg membuat keputusan dalam kabinet, dalam dewan, bukan parti, tapi individu dalam dewan tu. Memang ada kaitan 2/3 keputusan ada kebergantungan rapat dengan parti majoriti, tapi sekurang-kurangnya, keputusan yg dibuat tidaklah bodoh dan tak masuk akal. Idea yang dilontarkan bernas dan diterima pakai, jika calon itu bijak, bertoleransi, berintegriti, ikhlas bekerja untuk RAKYAT. Bila semua idea bernas je dlm dewan, kita pun dapat kesenangan. Kalau idea yg caca marba sahaja dlm dewan, kita yg sakit hati. Sapa suruh pilih? Done sembang kopi ala orang eropah.

P/S: Share jika setuju... Komen jika ada idea lain.. :)

Wednesday, March 14, 2018

Video LIVE : Antara Strategi Pemasaran dan Kebodohan

Trending mengupload video live di facebook semakin menjadi-jadi. Semua nak buat video LIVE. Dari usahawan, hinggalah artis. Dari budak sekolah hinggalah pakcik makcik. Semua nak video LIVE. Zaman tiada garisan sempadan sudah mula tiada bantahan. Semua tentang anda, akan dipaparkan di laman sosial!

Bagi usahawan, ramai sifu-sifu memberikan maklumat yang cara video LIVE adalah satu strategi pemasaran yang popular dan berjaya pada masa ini. Maka ramailah mengupload video LIVE. Ada yang buat tutorial make-up.. Ada yang mengupload pasal contest produk... Ada yang saja buat tawaran istimewa melalui video live tersebut.

Ada juga yang cuba mempopularkan diri. Ada yang buat review makan-makan... Ada yang buat review tempat jalan-jalan... Ada juga yang nak tunjuk bakat terpendam. Nyanyi sana nyanyi sini... 

Tapi trending video LIVE nie diburukkan dan dibusukkan oleh satu jenis kaum yang terikut-ikut dengan pemasaran tak elok. Bad marketing. Sanggup memperbodohkan diri, sanggup merendahkan martabat diri... Sanggup menonjolkan aset demi populariti. Apekah?

Kemudahan laman sosial banyak kegunaan positif. Tapi banyak juga kegunaan negatif. Salah satunya yang nie lah. Menabur dosa percuma dengan hanya duduk depan kamera dan upload video LIVE. Ada juga cuba jadi "pakar" atau "Doktor" dengan memberi hujah ke laut dan penerangan "sila mereput" yang tak masuk akal atau langsung tidak kena. Nak nasihat tentang penjagaan anak sebagai contoh, tapi si penasihat tu takde anak, masih bujang, nak tukar pampers bila anak berak pun tak pasti pandai ke tak. 

Ada yang nak jadi ustazah, tapi pakaian pun tak tutup aurat. Tutup pun macam balut nangka gitu.. Baca al fatihah pun tak tahu mana Qaf mana kaf. Hentam semberono macam dia ingat agama ni buat main-main. Pakai tudung pun jenis yang zuk zuk gitu.. ehh! 

Ada juga yang nak viral. Orang menari, dia pun nak menari. Ala panama gitu. Eh cepat pulak ko ikut kan benda macam nie. Masa viral budak 6 tahun boleh hafaz Quran, takde pulak nak video live baca Quran. Ohok ohok... Pakcik batuk la.. Kannn. 

Ada yang makan-makan... Tapi tak baca bismillah. Nampak pelahap. nampak tak senonoh. Eh takpelah.. Aku popular kot! Haa...lantak kau la labu! Popular tapi keji buat apa. Takde maknanye luar jahat dalam baik. Dari hati mencerminkan luaran yer. Kalau luaran perangai cam hantu, hati nauzubillah. 

Ramai yang tak faham tentang "Rezeki yang berkat". Kena tanya dulu, kena faham dulu. Apa itu berkat? Apa itu rezeki? Fahamkan dan hadamkan. nak faham macam mana? Tengok video live ceramah agama masjid-masjid.. Haa..baru ok nak tengok video live. 

Nak buat video LIVE takde masalah. Kalau video yang penuh nasihat, video untuk pemasaran, tanpa melanggar batas-batas agama... Ok je. Buat lawak pun ok. Jangan melampau sudah. Jangan mengejar kebodohan kerana dunia. Baik kejar kebaikan sambil kejar dunia... kan bagus. 

Tuesday, February 27, 2018

Pelancaran Tudung di Zouk | Hakikat Usahawan Makin Berani

Pada tahun 2018, bulan Februari, ditularkan dengan majlis pelancaran tudung di kelab malam Zouk. Ok, baca baik-baik, perlancaran TUDUNG di KELAB MALAM ZOUK. Ini menunjukkan hakikat usahawan makin berani dalam marketing produk walaupun semasa perlancaran.

BERANI? Ya. KERAS HATI? Ya, betul. BERJAYA? Dari definisi marketing, YA, berjaya. Maka bersorak gegar gempitalah pengikut usahawan yang sealiran tadi. Mengira duit dalam akaun kecing-kecing sebab dah berjaya memviralkan penjualan tudung hanya dengan perlancaran sahaja.

Wow.... hebat kan? Ya, hebat. Jika dia bukan muslim. Kalau seorang muslim, dia sangat jahil.

Berani kan? Ya. Berani. Tapi dia menelanjangkan diri dia sendiri.

Keras hati? Ya. Memang keras hati. Membuka aib keimanan rohani, menampakkan kegelapan di dalam hati.

Berjaya? Ya. Berjaya menularkan produk terbarunya. Tapi GAGAL dalam persepsi BERBISNES MENGIKUT SUNNAH.

Ok, kupasan ini tidak akan viral. Please... jangan menaruh harapan. Aku sudah masak dengan perangai orang kita. Apa perangai orang kita? perangai orang kita, PERKARA BAIK JANGAN DITULAR, PERKARA BURUK WAAAAJIB DITULAR.

Kita tengok satu-satu... tudung. Tudung jenis apa yang dilancarkan tu? Tudung kepala wanita yang menutup aurat rambut di kepala seorang wanita. Bukan tudung botol arak, atau tudung saji makanan di bar. Tapi tudung yang diinovasikan hasil dari seruan agama, menutup aurat.

Di mana dilancarkan? Di sebuah kelab malam bernama Zouk. Bukan kelab rukun tetangga, bukan kelab usahawanita berjaya, bukan juga kelab ustazah paling viral... Tapi kelab malam yang memang dicipta untuk menjadi geng syaitan yang direjam, tempat hidangan air kencing syaitan, tempat maksiat yang diHARAMkan bagi seluruh muslim, menjejakkan kaki ke dalamnya.

Kenapa sepatutnya tak boleh jejak pun dalam tu? Sebab ia melibatkan segala aktiviti arak, tempat maksiat, tempat segala benih kejahilan dan kejahatan terhasil. Sila jauhkan diri. Jangan terikut-ikut dengan MARKETING ZOUK itu.

Persoalan dari sudut rakan seagama buat anda. Kenapa pilih di sana? Jika hati kita sendiri berpaut pada agama, nak sebut kelab tu pun malas. Tapi kenapa terdetik nak dibuat di sana? Adakah kerana dibutakan dengan kaedah BAD INFLUENCE MARKETING, yang selalu memberikan hasil yang lumayan?  Atau sudah terbiasa ke sana? Opss..... 

Dari dulu sampai sekarang aku selalu duk tekankan. TUDUNG BUKAN SEKADAR FESYEN, TAPI SERUAN AGAMA. Sama macam yang lain-lain, kenapa makan daging yang disembelih... kerana seruan agama. Kenapa agama menyeru makan daging yang disembelih sahaja? Saintis sudah bersetuju daging yang disembelih lebih bersih untuk dimakan.

Bab tudung? Tutup aurat? Ia bukan fesyen semata-mata fesyen... Tapi seruan agama. Pengikut agama yang baik, dia mengikut seruan dalam segenap segi. Bukannya ikut separuh-separuh. Disebabkan tudung menjadi trending, nak ikut pakai tudung,  tapi bab menjauhi tempat yang dilarang, menjaga adab sopan seorang wanita... 

Islam bukan membelakangkan golongan wanita, tetapi MEMULIAKAN. Kalau sipulan tu nak lancarkan produk ubat gegat di kelab malam tu, ok, aku tak kisah. Sekarang nie dia lancarkan satu produk yang sinonim dengan seruan agama Islam, di tempat yang dilarang oleh Islam. 

Sayang seribu kali sayang, dari tidak bertudung, sudah bertudung. Alhamdulillah. Lepas tu menjadi usahawan tudung... Alhamdulillah. Makin ramai yang bertudung, menjadikan dirinya sebagai inspirasi. Aku harap ini cuma satu kesilapan dari kegelapan hati buat seketika sahaja. Semoga dikembalikan hidayah dan cahaya nur iman di dalam hatinya. 

Friday, February 23, 2018

Bisnes dan Agama | Perbandingan

Dalam bisnes, kena usaha, kena belajar, dan kena istiqamah, baru berjaya. Dalam agama pun sama kan? Tapi ramai yang tak sedar... Ramai yang tak sanggup nak buat demi agama, tapi sanggup untuk bisnesnya. Nak tengok perbandingan secara kasar? 

Dalam bisnes, kita sanggup menghabiskan duit untuk belajar di seminar, di kursus, nak belajar demi mengejar kekayaan katanya. Tapi kenapa kita ramai yang tak sanggup nak "bayar" nak hadir ke kursus atau seminar, atau usrah agama? Bukan ke agama lebih penting? Kuliah free pun tak nak datang kan? 

Dalam bisnes, orang kita sanggup bersengkang mata sampai 2.00 - 3.00 pagi untuk mengembangkan networking, berbincang untuk strategi bisnes dengan partner... Tak cukup tidur demi bisnes. Tapi kenapa ramai yang tak sanggup bersengkang mata nak hadap Ilahi pada waktu 2.00-3.00 pagi untuk bertahajjud? 

Dalam bisnes, ramai di kalangan kita sanggup menghabiskan berpuluh ribu untuk marketing. Sanggup keluarkan sampai RM50,000 semata-mata nak "branding" kan bisnes kita. Tapi kenapa ramai tak sanggup nak keluarkan RM50,000 untuk bersedekah dan berwakaf? RM50 pun dah gigil tangan kan...

Dalam bisnes, ramai yang sanggup ke sana ke mari untuk mengejar ilmu bisnes. Sifu A dan Sifu B, sanggup turun dari utara ke KL semata-mata nak belajar ilmu bisnes. Tapi kenapa ramai yang tak sanggup nak turun dari utara ke KL semata-mata mencari ilmu agama? Surau depan rumah pun berat kaki nak melangkah kan? 

Dalam bisnes, diajar supaya berfikiran positif. kekalkan momentum positif demi mengejar kejayaan dalam bisnes. Berlaku halangan, masih boleh berdiri.. Kuatkan semangat, cekalkan semangat. Tapi kenapa ramai yang tak boleh berfikiran positif untuk agama? Nak solat 5 waktu pun malas. Mana fikiran positif anda??? kalau berfikiran positif dalam agama, solat di bawah tangga pun sanggup, halangan kecil demi menegakkan agama. Kan?

Dalam bisnes dan agama.. mana lebih penting dalam hidup kita? Memang betul kita perlukan kewangan yang bagus untuk hidup dengan zaman yang penuh mencabar dari segi ekonomi, tapi jangan kita tinggalkan agama kerana dunia. Dunia semakin lari jika dikejar. Semakin banyak yang kita dapat, semakin banyak yang kita nak. 

Sekadar coretan untuk kesedaran kita bersama. Jangan kita hanyut mengejar kekayaan seperti si Qarun. daripada seorang yang beriman, menjadi seorang yang dilaknat Allah kerana mengejar kekayaan. 

Thursday, February 8, 2018

Sekali Post Iklan, Terus Viral ke 30 Laman Sosial !

Nak viralkan bisnes anda? Nak suruh orang kenal produk anda? Dah habis banyak duit untuk guna FB Ads tapi hasil tak memberangsangkan? Kami ada cara alternatif yang anda MESTI SUKA.

Sekali sahaja post iklan, sekali je tulis iklan.. Bila post, terus dihantar dan diviralkan ke 30 laman sosial tanpa anda pergi secara manual ke setiap laman sosial tersebut! Mahu? Berminat? 

Boleh hantarkan wasap ke nombor saya, saya akan berikan cara-caranya.

011-1697 4697 (Ahsan Viralniaga)

Atau guna link di bawah :


APA KELEBIHAN?

- Tak perlu masuk ke laman sosial secara manual satu-satu untuk post iklan anda
- Boleh autopost tapi bukan secara SPAM
- Boleh set jadual mengikut kesukaan anda
- Kedai online anda sendiri, bukan menumpang macam di LAZADA atau SHOPEE
- Tak perlu tahu details pasal coding website, senang dan simple sahaja.
- Boleh buat side income sambil marketkan produk anda!

DAN YANG PALING PENTING
- Training PERCUMA!!! 

SYARAT:
- Ada Telegram (Kalau takde, install je la, free je kan)

Di bawah adalah video penerangan bagaimana viralniaga berfungsi secara asasnya. Detail hanya akan diberikan apabila anda sudah join kami... :)


Bagaimana Menggunakan Telegram Viralniaga



Bagaimana viralniaga berfungsi



JOM VIRALKAN BISNES ANDA!!

Tuesday, February 6, 2018

Apa itu EIS | EIS Di Malaysia

Untuk tahun 2018, mula diperkenalkan dengan EIS. Apa itu EIS? Kenapa diperkenalkan dan apa tujuan dan faedah kepada pekerja? Baik... Dalam blog nie, akan diternagkan apakah sebenarnya EIS itu.

EIS bermaksud Employment Insurance Scheme atau Skim Insuran Pekerja. Satu skim kewangan yang diuruskan oleh Social Security Organisation (SOCSO). Skim ini diwujudkan untuk membantu pekerja yang diberhentikan supaya mereka dapat bantuan kewangan untuk kehidupan mereka sehingga 6 bulan.

Skim ini lebih kurang sama dengan Employees Provident Fund (EPF) di mana segala sumbangan akan dikumpulkan dalam dana terkumpul dan akan dilaburkan.

EIS bukan sahaja untuk pekerja yang diberhentikan tetapi juga untuk pekerja yang berhenti atas dasar diugut, dipaksa atau kerana gangguan seksual dan emosi.


BAGAIMANA EIS DIKIRA?

Potongan bagi EIS ada dua iaitu potongan majikan dan potongan pekerja, sama macam EPF. Kadar potongan ialah 0.2% dari majikan dan 0.2% dari gaji pekerja. Jumlah EIS bagi setiap pekerja ialah 0.4%.

Bukan semua boleh menuntut EIS nie. Ada syaratnya jugak. Pekerja yang tamat kontrak, dipecat kerana masalah disiplin, pencen, pasangan pekerja yang meninggal... itu semua tidak termaktub dalam EIS.

Minimum gaji yang akan dipotong EIS ialah RM300 sebulan.. Dan maksimum gaji ialah RM4000 sebulan. Sekiranya gaji anda melebihi RM4000 sebulan, EIS tetap akan memotong hanya dengan kadar RM4000 sebulan iaitu jumlah potongan 0.4% nya ialah RM16 sebulan. Yang ini berbeza sedikit dengan EPF.

EIS bermula pada 2018 tetapi hanya boleh digunakan bagi pekerja yang diberhentikan pada 2019 dan ke depan. Jadi, jangan kena pecat dalam tahun 2018!

EIS bukan sahaja membantu dari segi kewangan tetapi juga dari segi latihan, pelbagai jenis elaun dan bantuan pencarian kerja baru. EIS boleh membantu meringkankan beban bagi yang kurang mampu tetapi tidak dapat menampung beban bagi pekerja yang bergaji tinggi kerana kiraan EIS hanya pada RM4000 sebulan. Elaun dan bantuan dari EIS tidak akan cukup untuk menampung beban mereka yang bergaji besar ini.

jika dlihat secara kasar, ada baiknya EIS diperkenalkan kerana peratusan pekerja swasta di Malaysia yang diberhentikan semakin tinggi.