Exabyte

Saturday, September 10, 2011

Cendawan Mekah | Mud-mud | Kombucha | Kulat Song

Masa raya ari tu....aku dapat satu lagi benda baru dalam hidup aku... Ni baru bes.... sentiasa dapat pengalaman dan pengetahuan baru.... Aku dapat tau nie lepas pegi ziarah kubur datuk aku.... Lepas pegi kubur... pegi la ziarah sedara yang tinggal dekat situ... Maka layan la orang tua duk sembang... Last-last keluar pasal kulat song... Atau nama luarnya... kulat mud-mud...

Aku duk pikir-pikir la....menatang apa nie... Sambil duk pasang telinga depa duk sembang... maka aku tertarik la pasal satu topik... air dari kulat nie boleh menyembuhkan pelbagai penyakit termasuk dapat mengawal kencing manis.... Dan yang menariknya.... air dier tu hasil dari air teh yang ditaruk gula juga! 

Yang selaput putih tu la cendawan mekah atau kulat song tu...
Maka...rasa nak tau tu makin kuat la kan.... sekali ayah aku kata...memang ada dah kat umah... apa lagi....aku nak try la cam ner rasanya.... Terus mintak secawan ( cawan zam-zam tu jer)... Rasanya macam cuka epal... masam-masam gitu.... Not bad sangat la untuk kategori ubat.... 

Sampai je kat sini... aku rasa nak selidik lagi...sebab ayah aku tak tau asal-usul kulat nie... Maka aku godek-godek la dalam internet.... Maka dapatla sedikit info pasal kulat nie.... Rupa-rupanya nama sebenarnya ialah Cendawan Mekah....atau lebih popularnya... Kombucha... 

Kulat nie boleh menebal sampai beberapa inci..
Asal-usulnya.... ada kaitan dengan Manchuria...Tapi ada jugak yang kata kehidupan asal kulat nie di dalam air zam-zam... Aku tak pasti jugak.. Cuma yang agak pastinya.....dari sumber di SINI, air kombucha nie sememangnya menjadi minuman kesihatan di Manchuria pada zaman dahulu kala... Dan hasil dari rutin meminum air nie.... Takde sorang pun dari kalangan depa nie...ada penyakit kanser! 

Kirenye.... sapa yang nak try ubat yang murah dan sememangnya boleh re-fill nie... Sila la bela cendawan nie di rumah.... Ayah aku try...sememangnya kencing manis terkawal... yang penting...korang kene jaga kebersihan... Macam mane nak bela cendawan mekah nie?

Cara dier senang jer.... Bela kulat nie dalam air teh bergula di dalam balang kaca...kemudian tutup dengan kain... Kasi dier bernafas sikit... Pastu minum je air tu.... Bila dah nak habis..re-fill je la... Modal dier hanya serbuk teh dan gula jer.... GULA tu.... Dengan air teh bergula dibuat ubat kencing manis...tak ke ajaib tu...he he he... Selain kencing manis...dikatakan jugak boleh mengelakkan gout, mengurangkan kolestrol, asma, batuk, dan lain-lain.... Boleh baca dekat SINI.

P/S: Sape berminat... boleh beli dengan ayah aku..he he

19 comments:

MyZone~theUn4given said...

ilmu baru..tak pernah dengar pom pasal ni..jadi home made la ni??guna teh ape?Boh boleh??

Pembawa_Wacana said...

Boh pun boleh.. janji taruk gula banyak-banyak...:)

iyan shazlind said...

baru tau pasal ni..selama ni tak pernah dgr pun :)

aizamia3 said...

kali pertama dengar..

aEn+aReaL=Ryan said...

sy ade bela kat umah..^^..hihi

Liyana said...

kulat tu macam kerak madu pun ade..

kerja kosong said...

Mmg betul bleh kawal kencing manis... Paras gula kawan saya turun dari 8 ke 3 dalam masa seminggu...

Elih Japahar said...

Menarik!..nanti sy rekomen dgn mak cik sy yg...harap penyakit dia sembuh :) tq

Rozali said...

Assalamualaikum PW

pertama kali dengar
boleh buat bisnes tuuu

Wassalam

miss inna said...

nice info! tak tahu pn pasal benda nie..lepas nie boleh la rekomen kat family yg ada kencing manis tu..

atifventures said...

ye atok kite pernah ade kulat ni dulu..sgt masam..tp bagos tuk kesihatan..dulu2 atok pggil nutnut..so bile u all ckp cendawan mekah so cam pelik plk..:)

ticerzati said...

Cmna nk beli ni ye? Puas cr..dl ada kat umh tp dh buang sbb xtau apa khasiat kulat ni

ticerzati said...

Cmna sy bleh beli kulat ni ye? Ayah awk jual brp ringgit sebotol kcik ye

CIK MAY said...

saye pun ade kulat mekah tu..besar da..hihi....saje2 gugel cendawan mekah ari ni..

man said...

Brapa harga?? Serius bminat

gogo said...

mak sy guna maser operate...baik gak tuk luka dalaman....skang sayer pon tgh amalkan...tuk kesihata

shuwen said...

Hi, saya berminat untuk beli kulat ini. please PM saya at email ni . shuwen_123@hotmail.com Tq~~

Anonymous said...

Mud mud.. :)

lilian lilian said...

20 thun dlu ayah aku ada simpan benda ni.tp dah x de skrg.baru2 ni sedara aku ada bg kat aku.kbtlan mase tu aku batuk teruk.alhamdulillah dah sembuh batuk tu.

Ping your blog