Friday, December 31, 2010

Countdown Tahun Baru...

(Gambar - Google marey...)

Sambil menulis entry ni....aku sebenarnye tgh pikir mane nak g malam ni..... nak g tengok fireworks sikit... huhuhu..tempat tak ramai orang sangat.... he he
Kalo ade idea...komen la kat entry ni.... aku dah blur... ade sape2 ade idea tak? ade tak? ..........
...................................
...........................
............
.....
...
..
.
T_T




Pasal sambutan tahun baru ni.... aku ade bende la sikit2 nak bagitau kat sape-sape yang bace ni... Korang kene bace sampai habis tau...nanti tak sampai mesej aku nih..(Jadi baik jap sebab baru habis solat jumaat...entry ni diperap dulu selama beberapa jam..hahaha)

Korang g sambut tu..... jangan la sampai buat bende-bende yang tak elok ek... lagi-lagi yang pempuan ni.....jage la diri baek-baek... korang la future mak-mak generasi kite utk mase depan.. yang lelaki pun same...korang la bakal bapak-bapak kepade generasi mase depan... ape korang buat sekarang, anak-anak korang kene tempiasnye nanti... Aku dah muak dengar brite pasal pembuangan bayi nih.... yang kantoi tu dah banyak....yang tak kantoi tu lagi la ramai... aku takut 6-9 bulan selepas tarikh 1 Jan 2011 ni....akan ade la baby-baby comel dibuang merate-rate macam buang sampah... aduhhh... sedih aku tengok tau!!



Cube ko tengok gamba ni... comel gile!! Ni yang sesetengah dari kite buang?? Berdosa satu hal la kan..... Tapi tergamak buang bayi yang cute giler gini?? Setakat g sambut ok la...tapi jangan la sampai korang menjual maruah korang... henset mahal boleh dibeli.... maruah tak dapat nak beli balik dowh..... Jangan sampai maruah korang tergadai disebabkan cinta..( Masalahnye cinta di mate jer..bukan ikhlas kat hati ) Kalo betul-betul percintaan tu tulus.... pasti si lelaki akan jage larangan-larangan agama dan si pempuan pun same...akan same menjage maruah masing-masing. Kalo si die tu cube nak bawak korang ke arah jalan yang tak baik...tu bukan cinta beb...tu Setan tu (bukan iSetan tuu...Syaitan..) .... Nak kepuasan sementare jer...


Aku harap sangat entry ni disebarkan kepade sume remaje2 yg tgh hangat bercinte nih... bukan aper..aku sayang kat korang sume..... aku nak tengok sume remaje skang hepi dan bersih dari gejale hubungan seks luar nikah ni... Ade satu kempen anjuran Raudhatus Sakinah ...Kempen tu "Jauhi Diri Anda Dari ZINA"... bagus untuk kite sebarkan.... aku tak alim tau..tapi sedih dan amat terharu bile tengok korang ditipu dan digoda nafsu sampai membuang bayi... Jangan sampai ke situ la kawan-kawan...Jage la diri okeh...



Ok la..... entry kali ni agak serius sikit...sebab aku tengah risau dan runsing pasal malam ni... Selalunyer botol-botol arak memenuhi kawasan tapak sambutan selepas sambut dan jugak hotel kawasan sekitar penuh di booking.... nak kate kapel yg dah kawin yang book...macam tak logik plak..sebab mesti yg datang aera situ2 jugak kan.... So.. sume terserah kat korang... Jage diri tau.. Jangan biarkan diri anda ditipu..

Selamat Tahun Baru 2011..semoga korang hepi selalu dan selamat dari dugaan Si Syaitan Laknatullah.... Salam Mesra dariku....

Ikhlas dari aku, Pembawa Wacana =)

Giveaway 3tahun blog misztrex!


Aku sudah di TAG oleh si ujang9897.... Tak pe la....aku torai la jugak kan.. manela tau ade rezeki..hu hu

Syarat-syarat die macam ni la lebih kurang....

1) follow blog http://misztrex.blogspot.com/ dan ingat no follower korang
dah folo....no entry 373 (kantoi baru folo..huhu)

2) share dan like button facebook di entry ini dan sila ingat no like korang
dah share dan like sudaaa.... no 21

3) buat satu entry bertajuk "giveaway 3tahun blog misztrex!" dan letak banner kat atas ni dan link kan ke entry ini
lepas aku post nanti..buat la..he he

3) tag 3 orang dan make sure mereka tahu

Neni
Sarra
TNSkY

4) letak banner giveaway di sidebar blog korang dan link kan ke entry ni
dah letak....

5) tinggalkan link penyertaan, no like button dan no follower korang kat comment entry ni..
Okeh....no hal..

Nak tau lebih lanjut....sile klik di sini

Thursday, December 30, 2010

Hikayat Kedai Kopi Ep.3 - Azam Tahun Baru

Macam biase..warong kopi Wacanaku menjadi tempak lepak pelbagai jenis manusia...(kucing ade gak...kat kaki meje..kadang-kadang naik atas meje..curik makanan..hihi) Ada yang bekerja sebagai petani....ade lawyer....ade jugak doktor...(doktor cucuk sendiri datang pau makanan jer...) Kali ini...dicuri-curi dengar perbualan antara jurutera dan penoreh getah..



Amin: Bang.....bagi kopi tarik satu!

Dol: Assalamualaikum Amin.. ewah-ewah...sejak dah jadi engineer ni....ko makin segak la ek..

Amin: Waalaikumussalam...Haha...Dulu pun dah segak la Dol.... Kate lelaki buruan remaje....maskulin...he he

Dol: Kok ye nak angkat ekor sendiri..sikit-sikit dah ler...nanti nampak *tuuuuuuuuuut (sensor sebab pelbagai lapisan umur yg bace belog aku ni..huhuhu)



Amin: Haha....tak de la Dol..bergurau...ko camne skang...amacam getah ko? Sihat tak pokok getah ko?

Dol: ade ke pokok getah yg ko tanye....Sihat min..... Makin gemok dah pokok getah aku...makin ditoreh makin gemok...(sambil tunjuk kat poket bajunyer yg gemok ngan duit...DUIT bai...)



Amin: Pergh...kaye giler ko skang... Aku keje engineer pun tak de la banyak tu.... betul ke ko dapat dari hasil getah ni..

Dol: Rezeki Tuhan bagi min....Aku redho jer... Rajin cari rezeki...dapat la hasil.... (Muke bangge giler time ni..hak hak)

Amin: Betul la Dol....aku pun nak keje semakin rajin la Dol.... Tu la azam baru aku..

Dol: Ooo....dah tanam azam awal-awal ek... cepat besar la azam ko nanti ek... tanam awal-awal.. aku tak tabur benih azam pun lagi nih..hehe

Amin: Hahaa... Tak taruk baje tak jadi Dol.... Pokok azam aku tak sempat besar jugak kalo tak siram dan tak baje... Azam ko ape plak?

Dol: hahaha...... erm... azam aku nak kawin....hahaha Aku nak kawin dengan wanita kaye...haaaaa Aku nak buat majlis besar-besaran min... Siap ade penari ballet buat persembahan lagi... diiringi dengan muzik Rock kapak ....Kapak automatik lagi....campor ngan muzik kompang..hehehe



Amin: Hulamak.....grand giler majlis kawin ko... Aku dulu kecik2 je Dol... sederhana jer.. Ko serius ke ni..

Dol: Uuuuihh..Serius ni min.....duit ade beb.....aku nak gerrreeeeen min... Aku nak berarak dengan kete lembu keliling kampong... pastu nak bersanding atas pelamin terkini yg kuar dalam buku Ratu Sehari...ekslusif.. dalam buku Vogue pun boley....



Amin: Banyak gile duit ko Dol.... Jangan membazir Dol...duit tu memang la ko carik....tapi berpade2 la.... Nanti hilang berkatnye kalo lebih2 sangat....

Dol: Tu azam aku sejak dari kandungan lagi min.. Sebab tu aku rajin keje...tu haa...ko tengok kete aku.....kete Myvi... aku dah upgrade masukkan turbo tu.... Ni haa...henset pun Nokia Navigation nih...sape laa kat kampong ni boleh lawan aku dah Min...

Amin: Dol...Dol.... Siap masuk turbo tu..... Ko kate azam dari kandungan... kenape ko tak target jadi engineer cam aku ni Dol? Mase blajar dulu tak pulak ko berazam gini.. Otak ko boleh tahan gak mase tu....

Dol: Ala....kalo aku rajin cam ko mase skolah dulu pun ape jer dapat.... Ko kawin dulu pun biase2 jer... Ko tengok poket baju aku ni haa..lagi tebal dari poket ko...



Amin: Suke ati ko la Dol.... yang penting ko bahagie... Aku biase-biase jer...

Dol: Ha.....Tauu pun....

(Tetibe bunyi ringtone lagu Like A G6.......dan Amin pun keluarkan hensetnye...)

Amin: Hello....ya......yes, I'm taking breakfast right now.....yess...yes....ok...I'll be there as soon as possible.. bye Mr. Chan

Dol: Henset apo ko bondo tu min? besao...nipih....cantik.......

Amin: iphone 4 jer.... Ok la Dol...aku ade keje la.... Ade keje ad-hoc...



Dol: Hah? epon? pon-pon?

Amin: iphone... Ok la...teh tarik ko pun aku blanjer.... Aku g dulu...Salam

Teet Teet...( Amin amik kete Toyota Fortuner nyer...heh heh heh)



Dol: Oo mak aihh...bapak besao gileeeer kete ko min....

Amin: Oh... aku keje engineer je Dol.... Ni la habuan sikit2 hasil penat lelah aku blajar dulu... Dol.. Gembire jumpe ko...

Dol: Oh.......ha....ok.....

Dol pun sambung minum teh tariknyer sambil tunduk tengok membilang pasir2 di lantai.. he he he

Moral is......................korang pikir la sendiri....hihihi

(Gambar...ehem..ehem....Mekacih En. Google...)

Wednesday, December 29, 2010

Malaysia Menang Suzuki Cup 2010!!!!

Aku tengah hepi giler skang....bukan sebab dapat adiah befday...(lambat lagi)... bukan sebab aku dapat menang peraduan....(Uu....kalo dapat kan bagus)... ataupun menang contest Bro Ben Tapi atas sebab Malaysia menang bola sepak!!!!! BOLA SEPAK tuuuuu!!!



Kalo ini mimpi.....tolong slap pipi aku jap...anyone......anyone......no one?? .... Maknenye ini kenyataan... INI KENYATAAN!!! Ini bukan cobaan!! Ini Betul-betuuul!!! Hahahahahahahahaha Haaaaaahahahaha.... Terharunyer akuuu....T_T

Ni la komen aku sikit pasal game tadi..... Malaysia main defend jer...( Memang sudah diduga dan ku duga) Tapi logik la kan.... dah lead 3-0... Tapi pertahanan agak longgar jika nak banding dengan mase lawan Vietnam dulu.... Mungkin sebab Coach Rajagopal nak main taktik counter attack kot... Midfield kite pun agak sunyi ari ni....tak de develop sangat.... banyak tolong defender2 kite jer...

TAPI.....................aku memang nak puji Safee Sali.... Malaysia dapat gol awal sebab finishing dier yang power... Shebby Singh compare finishing dier dalam game tu macam Gareth Bale bai (Aku tak tipu....Aku betul-betul dengar die cakap gitu..). milfield Tottenham Hotspur tuu..... Giler ah... Safee Sali di samakan dengan player EPL tu kawan-kawan...... yang assist aku rase Safiq...tapi aku tak perasan....

Si Messi Malaysia ( Norshahrul Idlan ) pula malam ni agak senyap...Iye la...pemain Indonesia dah kene ole banyak kali mase main kat Bukit Jalil.....memang kene jage betul-betul la kan...Defender Indonesia dah macam belangkas dah jage Si Norshahrul tu.... Tapi die tetap main effective....


Paling bes aku tengok keeper kite...Si Fahmi..(Apek). Memang POWER....bukan POWER ROOT... bukan SUPER POWER...tapi memang POWER!!!!! Save bola banyak kali...save penalti...pergh!! Aku rase nak nangis je tadi...terharu beb...(Over tak? hahaha)


Akhirnya dapat jugak aku tgk pasukan Malaysia julang Piala.....sanggup tunggu sampai part terima piala....mase tu aku tahan je dari nak terkencing...tak nak lepaskan peluang dowh.... Tahniah buat Safee Sali kerana dapat Top Scorer Suzuki Cup....Tahniah buat K. Rajagopal....nice taktik... Tak de sape nak letak gambar die dalam blog...aku letak la....banyak jase die nih...


Walaupun Malaysia kalah di Indonesia, 1-2 tetapi kite menang aggregate 4-2...(besar jugak tu...) Tahniah buat pasukan Malaysia.....anda sudah menjadi Juara!!!! JUARA!!!!!!!


(Gambar Google marey.....)

Kelas Bahasa Kelantan Ep. 2 - Hukum Sabdu..



Salam Bahagia...Salam Ketenangan...Salam Ceria dari saye.....Prof. Sapo Blawok Ddoso... Yaaa..... Hari ni kita akan belajar sesuatu yg lagi penting dari penting itu sendiri...Memang penting sangat2 la...tiada yg penting selain dari yang penting-penting belake.... Bak kate pepatah.... harapkan pagar..pagar makan padi...( Pakar-pakar bahase....jangan marah yea..he he) yaaaa....

Hari ni kita akan belajar tentang "sabdu" dalam bahase klate... Sabdu ni bukan saje ade dalam Muqaddam atau kitab2 tetapi ade juge di dalam bahase klate... Bagi yang tak tau ape itu sabdu... Sabdu itu adalah yg berbentuk macam huruf "w" dalam Quran..... Hukum bacaan die kene double kan huruf kat situ atau tebalkan cara sebutan... Ala......mesti korang tau kan....mase sekolah2 dulu mesti dah blajar dlm kelas fardhu ain..he he.....................


......................
. . . . . . . . . . .
. . . . . . .
. . . .
. .
.
.


Harap2 tau la ye...huhu -_-"



Bahase Kelantan ni ade "sabdu" ni... Contoh ayat bersabdu:

"Demo nok gi mmano?" = "Ko nak g ke mana?"
"Kawe nok ppuluh ekor.." = " Saya nak sepuluh ekor"

Yang dimerahkan itu mesti dibace dengan bersabdu.... kalo tak...kitorang tau la korang bukan oghe Klate...(tak pun di cop orang Siam..hehe) Ok la....itu sahaje untuk hari ni... Selamat tengok bola Malaysia vs Indonesia dan Selamat beramal....:)

(Gambar Google je dik oi....)

Tuesday, December 28, 2010

Kelas Bahasa Kelantan Ep. 1 - "BO LA"



Ya Kawan-kawan.... selamat datang ke kelas bahase kelantan! Sebut betul-betul...kelas bahase....Kelantan...ya~~~ Name aku Profesor Sapo Blawok Ddoso.. Kali ni aku nak memberi sepatah due perkataan yang kire lazim la untuk korang dengar kalo pegi ke kelantan.... Tapi sebelum tu...simpan sume perkakas dapur...remote tv... dan juge tab window tenet yg banyak2 tu...kalo ade anak2 yg tengah nangis tu...tidurkan die..he he...kene fokus kalo nak blajar bahase kelantan ni..... Untuk permulaan....kite blajar perkataan " BO LA...." Haaa.....mesti bende yang budak tengah main tu yang tergambar di fikiran korang kan... he he he..TeeeeeeTTT!!! salah!!...SALAH!!!.... Itu kalo disebut bola secara satu patah perkatan.....ini dua patah... BO dan LA...Maksud BO LA dlm kelantan ialah "Dah le tu" atau pun "Cukup2 ler..." Bahase omputeh die..."enough!"


"BO" (care sebutan same dgn BO di BOLA) itu bermaksud "Jangan".... bile ade LA di belakang BO... iaitu "BO LA"... bermaksud "Dah la tu" atau pun boleh juge maksud "Jangan la".. Boleh juge bermaksud "Cukup2 la"... Care sebutan dier... BO tu dalam dua harakat ( sape tak tahu harakat...tanye cikgu fardhu ain korang..he he) LA ni due harakat pun boleh..satu harakat pun boleh.... atas kesedapan itonasi masing2.. yang pasti pitching memang x lari..he he



Contoh ayat:

"Bo la duk tengok tv nyo...." = " Dah2 la tu tgk tv..."

"Oghe kato bo...bo la" = "Aku kate jangan...jangan ler"

Dapat tangkap tak erti kate tu? tak dapat tangkap....cube lagi...he he... Wokeh la....ini sahaje untuk permulaan.....lain kali bertemu lagi.... G dulu deh....:)


(Gambar kredit kepada kawan rapatku...Enchek Google..)

Hikayat Kedai Kopi Ep.2 - Bola Oh bola...Kenape engkau bulat..

Al-kisah hikayat kedai kopi bergema lagi di stesen2 radio Wacanaku.fm dan mane2 yang seangkatan dengannyer....( macam la ade..hehe) Kali ini Warong Wacanaku berkisar tentang bola... Ye la kan... Malaysia berjaya mengalahkan negara jiran Indonesia 3-0 semalam....


Pak Su: Pak cu! Teh Tarik satuuu! Bagi susu lebih!

Pak Cu: Wokeh... Siap dalam mase 5 minit 45saat... Injury time 15saat....Takot2 ade yang main laser kat mate aku nih...lambat sikit siap air ko...

Pak Su: Hahaha..... Mane la aku reti nak men laser2 ni Pak Cu oi.... Aku reti pegang alat toreh getah je ni haa.... Henset anak aku bagi tu pon aku tak reti nak godek2....inikan pulak laser....


Pak Cu: Mane la tau kan.... Aku dgr ko pegi tgk bola semalam dgn anak ko... Citer la sikit..

Pak Su: A'aa.... bes giler... tak penah lagi aku rase suasana macam tu semenjak due menjak tiga menjak ni.... selalu lengang jer stadium tu... budak2 skang suke tgk yang omputeh jer... tapi semalam penuh bagai menatang minyak yang penuh...penuh sungguh la...

Pak Cu: Tak kene langsung pepatah ko tu..hahaha.. Citer la lagi... aku nak dengar dari saksi dari tempat kejadian sendiri...tak nak dari paper2 ni...banyak tokok tambahnye... (sambil menghulur teh tarik)

Pak Su: Erm... Riuh satu stadium.... Bes woo.. aku rase macam zaman mase kite mude2 dulu..mase negara kita ni terer giler pasal bola ni..... Aku dah dapat hidu kebangkitan pasukan negara kita nih... Semangat main bola untuk negara sudah bangkit kembali dah.... Peminat pun happening... Mase skuad negara masuk padang...gegar stadium.... dah macam gempa bumi 10.0 skalar Richter dah... Goyang aku rase malam tu...Ibarat Goyang Inul la aku rase....

Pak Cu: Uih....macam bes jer... tak gaduh ker? Aku dgr macam ade gaduh2 jer..

Pak Su: Ala Pak Cu.... citer angin je tu... Maklum la Musim Monsun Timur Laut skang ni...angin kuat sikit... ok jer aku tgk... Sume dtg nak tgk bola jer....semangat sukan diutamakan.... Lagipun Indonesia dgn negara kita kan serumpun... aku siap duk tempat Indonesia pakai baju Malaysia...kongsi2 kerepek ubi kayu beli kat MAHA 2010 ari tu...rilek jer...he he he (Sambil menghirup teh tarik panas...) Oooo panas panas panas!!!



Pak Cu: Kok ye pun minum la slow2..ish3.. Berani giler ko...tak takut kene penumbuk sulong orang berbaju merah?
Pak Su: Takde lah..ok jer...merah tu ok...bukan pengikut baju merah sebelah siam..hehe selagi kite ok..ok la depa pun... Macam cermin.... ko buat muke buruk..buruk la imej kat cermin tu... Tak sia2 aku blajar ngan anak aku ilmu sains..haha

Pak Cu: Tu la kan.... tapi...3-0 tu...dah la gol cantik2... aku rase dah macam tengok EPL dah...

Pak Su: Betul tu Pak Cu....depa tu boleh jer main...tapi mindset jer.... Kalo mindset tu fokus main betul2... tak gugup....mesti boleh main macam negara lain... taktikal dah ok... skill pun dah ade.. cume keyakinan jela kurang sebelum2 ni.... Tapi semalam depa main macam zaman kehebatan negara kite dulu... Passing cantek... movement bagus.... cume ade lagi la yg perlu di repair...

Pak Cu: Ewah Pak Su...dah macam commentator dah... ape ke jadahnya pun aku tak faham... hahaha.. aku tengok jer..tak faham pun...

Pak Su: Kene la hayati Pak Cu.... baru dapat tau mane silapnya mane bagusnya... tak de la komen kosong.... macam menghayati citer Korea...tak pun Nurkasih..



Pak Cu: Aku baru pikir nak belanje teh tarik tu...ko sindir aku pulak....tak jadi blanje...huh

Pak Su: haha...aku tak sindir.... aku bagi pendapat...ko ni macam tak biase je ngan aku... mulut tak de penapis... he he

Pak Cu: Yang pasal laser tu ape ke he?

Pak Su: Tu aku tak pasti.... tapi kalo betul dari penyokong kite.. tak berape sedap la kan.... kite kan terkenal dengan sikap sopan santun dan berbudi bahasa...adat resam orang melayu.... agak tercalar jugak la... Tapi aku tak buat... aku suluh pakai lampu picit je.. suluh kat awek indonesia..die suluh balik gune lampu hanset kot..hahaha

Pak Cu: Hahahaha...Erm... rugi plak aku tak g... tak pe lah...lain kali mesti ade peluang lagi... Aku cume harap dapat la kite menang Piala Suzuki tu...



Pak Su: Mesti ade Pak Cu....tak mustahil kalo skuad kite ganti Jepun masuk Piala Dunia satu hari nanti... tapi ko kirim tengok kat cucu ko la....kite2 ni tak sempat kot...Kalo sempat pun mate dah rabun...tak nampak hape pun...hahaha Pasal peluang tu memang sangat cerah...kalo fokus tetap 100%...ade peluang cerah...

Pak Cu: Hahaha...kasar tu woi... Tak pe la...Janji harapan kembali ade...

Trrrruuuut...trrrrruuuuut.....

Pak Su: Ok la Pak Cu....anak aku dah bagi MMS kat aku nih... die kirim gule tadi... (Sambil keluarkan hansetnyer...)

Pak Cu: Ek eleh....henset Nokia 3310 upenyer.... MMS konon...

Pak Su: hehehehe.....

Sunday, December 26, 2010

500 Blog!

Ehem2...Untuk pertama kalinya aku ingin menyertai segmen Enchek Ben Ashaari nih... Tengah blur lagi nih... hehehe.. Kalo boleh tersenarai ni...aku blanje sume yang memjadi follower aku...(bayar sendiri2 la tapi..hehehe)


Ermm..... aku ni bername Ahsan, oghe Klate..(Geng blogger Klate..ape lagi...klik la dkt follower tuh..:p) Skang tgh melanjutkan pengajian peringkat Master dkt UPM... Nak tau lagi... kene la folo blog ni..nanti ado la entri2 yg berkenaan pasal diriku yg tak seberape nih..(enchem la tu..hahaha)

Tujuan jadi blogger....nak santai2 jer... Sambil bersurfing internet ni...boleh la berkongsi cerite ngan rakan2 blogger kan... mane tau dapat ilmu ke...dapat bahan lawak ker... hahaha Dalam blog aku tu ade bahan2 bacaan yg boleh buat korang tergelak tapi dapat juga secebis ilmu dan pengajaran secara informal bersama-sama... Jap lagi ade entri lagi bes... pasal bahase Klate pule..hak hak.... Tungguu~~~

Hikayat Kedai Kopi Ep. 1 - Artis Sombong di Anugerah Skrin 2010..

Bermule nyer al-kisah hikayat penceritaan di kedai kopi warong Wacanaku ini... haih.. susah le nak buat ayat stail buku lame nih.. kene ayat santai gak..hehehe.. Ni citer benar..( Konon2 nyer...) Tiada yang benar selain yang benar-benar belake... Jadi yang tak benar tu memang tak benar... Al-kisah seorang artis sombong terhadap seorang reporter......Begini al-kisahnyer....


Roy: Aku tak puas hati la kat sorang artis nih..... sombong giler....

Mamat: Hah? artis sombong? biar betul....cube citer sikit...citer sikit...( macam Hantu Kak Limah daaa...)



Roy: Ni berlaku mase Anugerah skrin aritu..... memang aku hangin satu badan...

Mamat: Dah ko sapu minyak angin satu badan...memang la hangin satu badan...

Roy: Siyes ni wei....aku bagi kang...( sambil mengangkat mug yg dipenuhi kopi dan menjelirkan lidahnye ke kiri...)

Mamat: Ok2.... cube citer...cube citer...



Roy: Aku tegur la artis tu kan...mase die nak duduk di seat... die buat tak tauuu... ok la lagi kan.. aku kan reporter jer... pastu majlis anugerah pun berjalan.... time pengumuman dapat anugerah *tuuuuuttt* (sensor sikit..bagi surprise..he he) tu kan... die pn naik la... aku amik la gambar banyak2.... pastu time die turun dari pentas tu... aku hulur la tangan nak salam... die buat bodo jer.. sombong tul!

Mamat: Iyer?? ish3.... cian ko.... pastu pastu..... bess nih.... ( sambil menghirup kopi ais yg berharge rm1.20)

Roy: aku sabar je la kan...ye la.. aku ni sape je kan... pastu aku cube tegur secara personal... aku nak mintak autograf la kan..bukan mintak jadi bini aku...(ops... dah kantoi artis tu pempuan...) aku hulur la cap aku....die duk gelak2 ngan kawan die jer.... haaaa..time ni aku memang hangin... aku marah2 kat die balik..



Mamat: Uih..teruk bebeno tu... dia buat tak tahu je?? ko biar betul.. ke ko pakai baju tak proper nih..die ingat ko ni pemintak sedekah ke...haper ker...

Roy: pakai toksedo kot..... takde lah...pakai baju macam reporter selalu pakai la... ngan kamera DSLR kat leher aku...

Mamat: ko duk mane time anugerah tu? aku tak nampak pun ko...

Roy: Seat depan sekali kot....

Mamat: Dah macam VVIP dah ko ni... giler ah... Tapi sape artis tu?

Roy: name die *tuuuuuuuutt* (sensor lagi..ngeh ngeh...)

Mamat: Aik....setau aku die baik je bro.... die tu kawan member aku...ok jer...

Roy: mane ade..... don't judge a book by its cover ok...

Mamat: Tak sangkenyer aku..... tapi.....aish.... aku musykil lagi ni... Ko biar betul...

Roy: Betul la wei... aku serius nih... Takde la kan..sekurang2nye...sign la autograf aku tu...



Mamat: Jap...tadi ko kate marah die balik kan? Die tak marah ko balik ke?

Roy: Die buat dono gak...

Mamat: Aik??? Pelik tul citer ko ni.... Die tak dengar ke ko marah2 kat die? Setau aku..kalo ko marah2...segala haiwan kat dunia ni ko sebut...

Roy: Haa..memang....habis aku sebut.. sampai si zirafah kat afrika tu pun aku sebut tau.. sampai tumpah meggi aku time tu..

Mamat: Meggi? ko makan meggi kat Majlis? Aik......AIKKK..... Roy...cakap betul2...aku rase aku dah kene kencing nih...

Roy: Ops...he he he...aku tengok melalui tv 3D umah aku je... seat depan skali depan tv jer.. Rase macam real dowh... macam ko kat majlis tu..(Promote tv 3D nih..)



Mamat: @#%&^%@!!!!!!!!!

Roy: Sabar mat...sabar... bergurau....he he ( dah stat bangun dan posisi langkah seribu)

Mamat: Siap ko! (mula bangun dah terus berlari mengejar mimpi..hehehe)

Kepada yang mengharapkan gosip hangat..maap la ye..hehehe kepada yg tak faham citer ni.. bace la banyak kali...paham la tu kot..hahaha

(Gambar from Google..Tak de kene mengena pon..hahaha)

Al-KisaH TerkejuT...Kenduri...dan Futsal...



Fuhhh..... Sori la kengkawan... ari ni tak sempat nak update blog... bizi siket..(konon2 la..hehe) Pagi tadi ingat nak buat entri lepas subuh ( Promote jangan tinggal subuh..huhuhu) tapi mate ni sangat berat untuk dibukak.... Tilam pulak memanggil-manggil supaya menemani....maka tidor balik la saya... hahaha



Pastu bangun la.....tengah2 ngantuk lagi tu kan...teringat pasal kenduri kawin rakan rapat mase blajar degree sekali dulu....mule2 ingat kendurinye esok..(ahad) tapi tetibe nak cek skali lagi...nk buat komfemesyen..(confirmation la tu kot..) Sekali tengok tarikh.....HARI NI!!! Alamak!! Aku dah lewat!!! Time tu agak lewat la kan.... Kelam kabut aku pi mandi..(campoq sleng Kedah siket...member aku tu ade darah Kedah siket..huhu) Tapi seb baek sempat... Sempat la bergambaq ngan rakan2 lain... Alhamdulillah...


Pastu g jalan2 ngan isteri tercinta aku..(Yang..I love U..:) ) Alang2 pi Kota Damansara....semesti la singgah One Utama kan..... Tapi ramai giler orang.... Aku stuck kat jem ( bukan jem yang sapu kat roti tau..) dekat sejam setengah woo..... Hampir putus ase dah nak singgah...Huh..

Akhirnya.....memendekkan cite....aku sempat jugak la g sopim... malam pulak member ajak futsal... pergh... Dah lame aku tak menyepak dan menendang bola nih... Dah banyak menjak jugak la kan..( Jangan gune ayat ni untuk exam ye...komfem cikgu bagi pangkah besar punyeeer...)


Tapi skill lame ade lagi...kire ok la kan... score 3 bijik..sambil menelan air kosong sebanyak satu botol...( Penat wooo...) Akhirnye sempat jugak aku nak berblog... stat berblog pukul 1.30 pagi... -_-" . Ok la rakan2.... aku pun dah ngantuk ni..menaip sambil pejam2 dah ni.... tersengguk-sengguk depan komputer nih...


Kopi dah habis secawan pun tak bagi effect dah...huhuhu. Esok aku akan post pasal bende best punyeeerr..... Hikayat Kedai Kopi..he he he. Jangan ketinggalan ye blogger2 sekalian!

(Gambar2...cam biase la...Google jer...)

Friday, December 24, 2010

Hari Jumaat Penghulu Segala Hari..

Tajuk aku hari ni macam ceramah ustaz pun ade kan..hehehe... Aku nak g lab bebenonyer...tapi pikir2 baik aku post blog dulu.. Tgh ade idea baeeek nih.


Aku nak cite pasal "hari" ni... kekadang aku terpikir gak..dari mane datangnye perkataan hari ni... pikir punye pikir... aku tgk la rancangan discovery channel kan.. pastu tgk pasal haiwan... ade la die tunjuk harimau belang... HARI jugak tu... lagi pening aku dibuatnyer.... pastu.. tetibe dgr guruh kat luar... aku pn terdetik la di hati kecik aku ni.."HaRI mau ujan kot..." haaaa... HARI lagi.. aaaa....sudah.. makin pening aku nk pikir pasal HARI ni.... pikir punye pikir... akhirnya aku lapar.... he he he. makan la meggi...( sedap ooo meggi makan time sejuk2 nak ujan ni)


Jadi ape kaitanye dgn hari Jumaat penghulu segala hari? Saje je tadi... ngeh ngeh ngeh... Tapi aku hairan la kan.... dalam banyak-banyak hari kan...seolah-olah hari AHAD yang jadi penghulu hari.. kenape ek? Korang perasan tak? .........Tak? ...............TAK???



Mungkin...sebab ahad ni dalam bahase arab maksudnya satu kan.... jadi kalo ikut ilmu hisab ni...satu la mule2 kan.... ahad ni satu...isnin ni due... selase ni tige... rabu (arbanga) tu empat.. khamis tu lime la kan... budak darjah 3 pn tau ni..huhuhu.. tapi kan... Jumaat ngan sabtu ape ek? Sabtu tu ade la sikit2 macam "Sab'a" yg bermaksud tujuh. tapi jumaat??? he he he



Tu yg aku terpikir tu... bukan pasal maksud HARI tu..tp Jumaat ni.. nak kate rekaan semate-mate.. hari jumaat ade sebut dalam Quran kot.. huhuhuhu... Aku tak ingat hari ape lagi dalam Quran... yg aku igt hari Jumaat je... Maklumlah... tak habis blajar lagi nih.. Projek Master aku pn tak habis-habis lagi..... duh.... Ok la kengkawan... Henset aku dah memanggil2 dah.... itu tandenye alarm aku dah bunyi..hak hak hak.




(Sume gambor kredit kat Uncle Google...)

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785