Thursday, May 23, 2013

Generasi Zaman Sekarang - Generasi NO TOUCH !


Kita dulu pernah dengar kan istilah generasi X.... Pastu ada pulak istilah generasi Y... Tapi aku rasa kat Malaysia nie ada satu lagi generasi yang bakal timbul... Aku dah nampak dah kesan-kesannya di universiti... Mungkin cikgu-cikgu kat sekolah pun dah merasainya.... Generasi yang bakal timbul ialah.... Generasi NO TOUCH!

Kenapa aku panggil generasi NO TOUCH? Sebab teknologi sekarang ke? Ye la... semua sekarang nak yang touch screen je... Henset biasa-biasa dah tak pandang.... Walaupun terpaksa menyembah kaki mak bapak semata-mata nak beli henset touch screen tu kan.... Bukan duit sendiri pun... he he.. Generasi NO TOUCH nie takde kaitan dengan teknologi touch screen tu ok... Ermmm.... mungkin ada la sikit-sikit faktor-faktor yang menyumbang ke arah tu.... Baik...camne nak kenal generasi terbaru nie? kenapa dipanggil generasi NO TOUCH?

Sebab.... dekat Malaysia nie... didikan di sekolah dah tak sama.... Dulu-dulu.... cikgu-cikgu diberi kuasa penuh terhadap anak muridnya oleh mak bapak...asalkan takde kesan patah dan lebam yang melampau... Dan biasanya memang akan ada anak-anak yang balik ni mengadu sebab kena denda macam-macam... kena berdiri atas kerusi la... kene duduk luar bilik darjah la... kene rotan tiga kali di tapak tangan la... Ada jugak yang kena potong rambut sebab panjang sangat! Dan mungkin pelik bagi budak sekarang... ITU PERKARA BIASA!!! 

Sekarang..... jentik pun dah datang mak bapak kat pintu bilik darjah... Sound cikgu yang jentik tu.... "He's my son...not yours.. So do not TOUCH him. I pay u to teach him in class...not to torture him!" bla bla bla.... something like that la kan.... Betul tak cikgu-cikgu sekalian? Aku dapat berita nie dari kawan-kawan aku sendiri... And diorang akui memang nie le kes nya sekarang.... 

Dan yang peliknya... suruh berdiri atas kerusi pun tak boleh!! Bukannya sakit pun...berdiri je... Denda yang paling ringan masa zaman aku dulu... pun tak boleh! What the FFFFFFFF... Astaghfirullah... Lupa plak... jangan mencarut... tu pun golongan generasi NO TOUCH gak tu.... he he..

Dan apa kesannya? Aku nie... atau dengan perkataan sopannya, saya... dah dapat melihat kesan-kesannya di universiti... tempat saya bekerja... We can see the effect bit by bit right now.. Dah mula menampakkan kesannya di peringkat universiti.... Apa yang kami nampak? Setiap kali nak ajar something... we need to teach them from BASICS! Please remember... belajar di universiti nie bukan sekolah bai.... Universiti...u must be independent... Kitorang cuma memberi guideline...and u must find ways to dig more by yourself! Ada faham? Bukannya makan suap guna sudu garpu dah... suap la sendiri guna tangan kanan korang yang bersih tanpa dirotan tu.....

Yang kedua... pertuturan... Ya Allah.... jarang yang ada ADAB SOPAN SANTUN... Kebanyakan pakai terjah semberono je... Bagi terajang semberono baru tahu kan... Tapi komfem tak boleh... Sebab mesti mengadu kat mak bapak lagi... he he he. Sebab apa? Sebab generasi ini dah mula selesa dengan perlindungan melampau yang dikecapi sepanjang persekolahan... TIADA DIDIKAN dalam soal ini barangkali... Atau depa tu sendiri dah BLOCK kan didikan adab-adab nie disebabkan terlampau mengikut trend kengkawan atau trend PERCAKAPAN DALAM BENTUK TEXT MESEJ DALAM SMS, WECHAT, WHATSAPP, DSB... SoooooOOOOOooooo obvious la... It's a fact!

Generasi NO TOUCH nie jugak kitorang kategorikan sebagai generasi KERAS KEPALA... Ye ler... bagi nasihat... bukannya sepatah dua... siap bagi details dan contoh yang boleh dibuat sebagai teladan dan tauladan.... Tapi apa yang diterjemahkan generasi nie...nasihat ikhlas yang panjang itu diterjemahkan sebagai MEREPEK dan MEMBEBEL tanpa perlu DIDIAGNOSIS oleh mereka... Oleh sebab itu, maka timbul lah istilah SEPERTI MENCURAHKAN AIR KE DAUN KELADI.... Masalahnya... bila kesalahan tu berulang... disalahkan kepada pihak yang dituduh membebel nie... WHATT???? Penyelesaian jangka masa pendek... belilah cotton bud banyak-banyak... Korek la telinga tu dalam-dalam...Mengharapkan supaya adaaa la nanti nasihat didengari walaupun sedikit...

Generasi NO TOUCH nie jugak ada masalah sosial... Disebabkan tumbesaran jasmani dan rohaninya banyak berlaku di depan KOMPUTER...di depan IPAD...depan Iphone... dan segala I lagi lah... Yang penat dekat mak bapak la kan... sebab depa la yang terpaksa guna I yang lagi satu... I PAY... I PAY your IPHONE tu... Ada depa kisah?? takdenye... Masa dapat Ipad...Saaaaayang bapak...Saaaayang mama... Bila dah lama dapat... Panggil makan sekali pun tak nak... Siap marah lagi kene kacau..Tak remaja depa kata... Is it rudeness is youth?? Bukan kan... so..kenapa nak biadap dengan orang yang paling menyayangi kita? Nampak ketidakmatangan di situ... he he..

Ok....oleh sebab tumbesaran dah berlaku depan PC nie.... Maka ada la keburukannya... Apa yang aku nampak... Skil nak berinteraksi dengan orang luar dah takde...dah kurang..... nak berinteraksi dengan golongan yang lebih tua...golongan cikgu-cikgu... golongan atasan.... golongan adik-adik.... Cara berinteraksi dah jadi sangat teruk dan sangat BAD ASS... Astaghfirullah... terkeluar lagi istilah Generasi NO TOUCH nie... Maafkan saya... Haa... apa jadi? Itonasi suara dan gaya percakapan dah macam bercakap dengan kawan-kawan seangkutan ke longkang je semua....Di manakah kesopanan dan kesusilaan yang selalu diikrarkan tu?

Banyak lagi simptom-simptom yang boleh kita lihat untuk generasi NO TOUCH nie... Inilah kesannya kalau tak mengikut apa yang Rasul ajar.... Masa umur di peringkat persekolahan tu.... memang ada hadith nabi mengatakan...pada peringkat umur ini...boleh dipukul untuk mendidik... Walaupun hadith tu untuk didikan solat... Tapi ia boleh digunakan untuk didikan lain... Ni tidak.... bukan saja didikan ilmu persekolahan je tak boleh pukul... Didikan agama pun langsung tak boleh pukul!! Nie dah salah....

Satu lagi...didikan agama di sekolah aku rasa sangat la sikit buat masa sekarang... Tu yang ramai dari generasi NO TOUCH nie tak solat... tak puasa... tak takut berzina... Dengan pengaruh barat yang banyak boleh di akses dalam internet... Lepas tu perlindungan diri (AGAMA) pun dah kurang... memang senang la terpengaruh... Nie haa...pengaruh terbaru..K-POP...sampai ada yang sanggup memaki hamun dan mengugut semata-mata tak dapat pegi konsert K-POP... Apa sudah jadi nie baah.... Beratur panjang rela demi live konsert... Tapi tak sanggup beratur dalam saf di masjid... he he...

Wahaaaaai Generasi NO TOUCH... Ingat lah kamu... bahawa TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH... dan NABI MUHAMMAD ITU PESURUH ALLAH... Ingatlah persaksian yang selalu disebut dalam solat nie... Yes kamu ada authority sekarang di sekolah....yes kamu ada hak asasi sekarang... tapi jangan disebabkan hak-hak yang agak hak tuihh tu... kamu tergolong dalam golongan yang ROSAK AKHLAKNYA... ROSAK AKIDAHNYA... ROSAK PEMIKIRANNYA.... Dan yang paling takut...jangan lah tergolong dalam golongan-golongan yang SESAT seperti yang dimaksudkan dalam ayat terakhir Surah Al-Fatihah itu....

P/S: Jadilah GENERASI ULUL ALBAB...

No comments:

Ping your blog