Wednesday, January 22, 2014

Troll Kangkung dan Jepun | Apa Cittaaaa!!

Orang Jepun pun makan kangkung jugak kan? :p

Pergh.... sehari dua nie banyak je troll pasal kangkung dan troll jepun dekat wall Facebook aku... Yang belah sana troll kangkung.... Yang belah sini troll pasal Jepun.... Penuh wall beb! Ada yang buat aku tergelak jugak... ada yang annoying sebab melebih-lebih troll dia.... Tapi kan...yang ironic nyer... dua-dua golongan nie... sama aja!

Takde beza beb... Yang troll kangkung dan yang troll jepun... sama aja... Sumer nak cari salah masing-masing nak menganjing bagi puas hati masing-masing..... Dah macam anjing dengan kucing je dua-dua.... Carik alasan nak menghangatkan suasana.... he he.... Dah macam adik beradik masa kecik-kecik... sikit-sikit gaduh... salah sikit je nak gaduh... tapi last-last berbaik jugak kan?

Harap macam tu la dua-dua golongan nie.... Troll kangkung sebab alasan tak logik compare pasal harga turun.... Troll jepun sebab sorang tu tak dapat masuk Jepun.... Sekarang gah la duk troll sana sini.... tapi jangan bila ada orang hina Islam.... hina Malaysia...dua-dua duk senyap duk sembunyi dalam selimut....masing-masing angkat kaki...wall FB sonyap tak berani nak jadi warrior dah.... kecut perut sebab takut terganggu periuk nasik..

Kekadang suka tengok depa duk meriuhkan suasana... tapi kekadang jangan la sampai terlebih sampai menganjing memalukan depa.... Islam takde suruh kita aibkan sape-sape walaupun orang tu salah kan? Cuba bayangkan korang yang dimalukan macam tu... apa rasa korang? Indahnya Islam kan... awal-awal dah larang demi kebaikan bersama... So... troll in nice.. errr....cam mano tuh? =)

Dua-dua macai sama jer aku tengok.... sibuk nak troll.... sibuk nak cari salah.... jumpa jer kesalahan... sekecik terjatuh sebutir nasik atas meja sekalipun... dah nak dibesarkan cakap itu satu pembaziran! (over!..) Sebab best kan nak troll orang nie.. Best sakat orang nie... Macam childish je kan.... kebudak-budakan... Sebab tu ada timbul nama "macai".....Sebab lebihkan guna emosi dari kewarasan otak fikiran kurniaan Ilahi... Sorry kalo terkasor... Tapi itu yang benar ye nggak....? :)

Beraninya aku nak carik gaduh dengan dua-dua golongan macai..... ehhh...jangan salah faham.... nie cuma luahan seorang blogger jer.... Tak terkenal pon.... cuma kalau boleh... lebih baik kita memandang semua isu tuu secara matang.... yang mana salah kita cuba ingatkan....yang mana betul kita pelajari.... troll pun troll juge....tak salah selagi jangan over sangat... tapi pandangla juga isu tu dengan minda yang terbuka.... di mana kurangnya...di mana tak kenanya... dan apa yang patut kita buat....

Aku nampak satu jer.... segelintir pandang isu tu sekadar isu remeh... sekadar setitik dakwat hitam je atas kain putih... one point of distraction of other issues... BIG issues...Really really reeeeaaaally big issues.... Ermm.. nie golongan yang berfikir..  ada segolongan pandang benda tu benda besar... satu peluang nak menonjolkan nama untuk plan masa depan seterusnya... Batu loncatan nak tonjolkan "superhero"...Ini golongan licik.. Ada memerhatikan isu itu dari jauh.... menunggu apa yang bakal berlaku...menunggu peluang untuk mencelah... One moment for a massive opportunity to sneak in... Ini golongan "blackmail"... 

Ada yang bergaduh mulut, bergaduh di FB... panas mata dan telinga sebab mengutuk member macai... Pertahankan sampai ke lubang kubur bila golongannya dikutuk... Walhal tak tau pun perkara sebenar punca mana datangnya cerita asal... sibuk duk percaya khabaran berita angin yang direka-reka dan diputar belit media massa... Ini golongan hangguk hangguk geleng geleng... Wowowowo.... ini bahaya beb... Kesian kat depa nie... Kena masuk tempat pemulihan nie... Selagi ada golongan nie... selagi tu negara tak maju... well.... tu pandangan aku la kan...

Apa yang pasti..... kita kena hati-hati... dengar...baca...perhati... dan belajar... atur langkah membina masa depan... segala jenis kangkung dan jepun dijadikan teladan dan tauladan... Sekarang masa depa... Nanti akan tiba masa kita sebagai anak muda ganti depa nie.... Segala yang salah, jangan diulang..segala yang benar, hendaklah diteruskan... Learn from their mistakes...  Itu yang sepatutnya kita lakukan.... Bukannya sekadar nak menang sorak dengan troll masing-masing.... kampung kita makin tergadai... Peace yo! :)

P/S: Sedap ooo makan kangkung masak kicap.. Cuba tanya orang Jepun kalo tak caye...:D

2 comments:

Shafiq Hashim said...

huhu mcm2 dunia politik skrg..

shafiqhashim.blogspot.com

❤Kamsiah❤ said...

begitulah politik...hanya nampak salah pihak lawan ja..

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785