Wednesday, May 28, 2014

Kembara Ke Zaman Silam | Menabung



Dengan salam (Assalamualaikum) aku mulakan blog yang dah lama bersarang dan berhabuk nie... Uhuk uhuk... Siyes berhabuk... Dah berbulan aku tak hapdet blog... Haih... Otak dah jem... Tibalah masanya untuk KitKat!! Nak makan Cadbury dah takot ada DNA ba....... Haaa.... gitu la gamaknya tertulisnya entri nie... sambil rehat-rehat lepas mengadap bacaan ilmiah dari pagi sampai ke petang.... nak sambung lagi malam nanti... rehat jap menaip benda mengarut dalam blog nie... he he... Tapi kali nie takde la mengarut sangat... just nak cerita pasal cerita-cerita aku zaman duk kampung dulu.... 

Dulu.... kehidupan aku nie takde la senang....tak jugak susah....sederhana je... Nak kate susah... takde la sampai tak makan... nak kate senang.... takde orang gaji nak tolong buatkan.... so.... tengah-tengah... tapi bes nak share dengan sesape yang sudi nak bace entri nie.... sebab banding dengan kehidupan sekarang nie... sangat la senang berbanding kehidupan aku yang dulu... 

Start nak citer pasal sekolah la kan... duit poket ayah aku bagi... RM1.50 sehari... masuk form 4, baru up siket ... RM2.00 sehari... Sikit? Bagi aku mase tu dah banyak beb.... Tak terfikir nak mintak lebih.... cukupla dengan RM2 tu.... sebab aku tak guna pon... pegi bawak dua hingget...balik bawak dua hingget...masuk tabung..Makan? Makan kat rumah jer... Sedor la diri tu duit orang bagi je..  takde nyer nak singgah McD ke KFC ke... he he. Jarak rumah dari skolah... ade la dalam 2km lebih.. so masa awal-awal dulu kayuh je ler basikal... Bila dah masuk form 5.. merempit guna motor.. lagi la tak terasa setakat 2km lebih tu kan...

So.... tu la aku...sejak kecik mak ayah aku dah ajar menabung.... bukan macam kebanyakan korang... nak itu ini...mintak jer... Aku? jangan harap.... nak apa-apa...kene menabung sendiri... pandai-pandai la simpan duit tu.... Kalau mintak..memang boleh pekdah la.. Kena bebel secupak dua gantang... Pastu sambung lagi besok harinya! Huhuhu...

Aku dari dulu minat main bola sepak.... tapi main kat kampung tak wajib pakai kasut pon.. kaki ayam je... Save kan? he he... tapi bila nak main untuk sekolah... kenela ada kasut... So... simpan la sikit-sikit sebab nak main bola untuk sekolah.... Beli yang termampu.... pastu pakai sampai lenjan!Stakat koyak sikit-sikit.. buat tak tahu jer... tercabut tapak...pegi la repair... Beli baru... Last solution beb!

Sama jugak dengan buku komik... aku dulu penggila Dragon Ball.... Harga sebijik...RM3.50... So... dengan duit tabung tu la aku beli buku tu.... Layan beb... Terasa nikmat pun ada walaupun masa tu rasa tak puas hati tak macam orang lain... sume mintak dengan PAMA jer... Rasa nikmat sebab beli dengan hasil usaha sendiri beb.... Bukan mintak terus dapat ajer... 

Tapi habis ke duit yang ditabung? Tak de la sampai habis beli itu ini... siap boleh simpan dalam BSN tuu.... Haaa... Banyak tu tak la kan.... tapi OK la.. Sampai boleh guna untuk bayar nak ambek lesen memandu... Bayar untuk itu ini bila perlu... Banyak la jugak tuu...hi hi hi... Ke sikit? :p

Tu baru bab menabung..... bab masuk kebun.... masuk dapur... masuk hutan mandi jeram... masuk kebun getah lepak dengan kawan... masuk kebun durian... main "bola lawa"... pijak-pijak urut ayah... Haaa... banyak kenangan manis dan pahit sepanjang duk kampung dulu.. Bes! Sangat bes!... Yang lain-lain tu citer di lain entri....

Bukan setakat bes... tapi banyak mendidik erti susah dan senang... susah payah berusaha nak dapatkan sesuatu.... Sampai sekarang aku masih lagi menabung walaupun dah kerja... Target nak beli itu ini...kene menabung dulu... Tak suka la meminjam atau berhutang...  Loan loan tak main la kalau boleh... simpan... pastu beli...baru la syok.. Err...rumah memang kene loan la kot... tak mampu bai...:)

Kekadang aku terfikir gak.... budak sekarang dah jarang kenal erti susah.... kebanyakan start kenal dengan senang... segala-gala orang gaji... menabung tak pernah sebab duit ada orang hulur je... Masuk dapur makan minum je... tolong-tolong tu jarang... ke tak pernah? Kemas rumah semua orang gaji... Kan? Respek la sesape yang masih sanggup tolong mak ayah buat itu ini tanpa disuruh...

Memang aku puji dan respek kalau korang kenal erti susah sejak dari rumah lagi.... Selalu tolong mak ayah.. tolong orang gaji... didik sifat murni dari rumah... Sebab dari situ lah... baru korang kenal erti bersyukur... Erti kesenangan.... Nikmatnya hidup senang.... Kalau tak... susah sikit mula nak marah... tak boleh hidup sorang-sorang... Kene suruh basuh pinggan pun dah bebel gitu gini.... Bila dah hidup tanpa mak ayah.... Baru nak rasa kepayahan hidup.... Memang meletop la jadinya.... Fikir masa depan oi.... Cuba hidup susah dari sekarang.... Cubalah....Mampu ke tak..:)

Okeh.... nanti aku citer yang lain pulak.... Hari nie pasal menabung.. Yang lain citer di lain entri... Kalau ada yang sanggup baca la kan... Maklum la... dah lama tak hidupkan blog nie... Dah tak up-to-date pasal cerita terkini... Dah tak terkejor dengan isu-isu semasa geng bloggers... Hanya mampu tulis apa yang aku rasa nak tulis je sekarang... Rilek-rilek sudaa..... Sebab.... Aku menulis bukan kerana nama...:)


P/S: Blog nie lepas nie jadi blog jenjalan a.k.a travel je kot... Insya Allah akan diciterkan perjalanan aku dan family di perantauan... :)

2 comments:

NS said...

yay!! tak sabar nak tunggu entry jalan2 tu sebnanye.. hihihi.. hmm.. tp betul la.. budak2 skrg ni mmg dimanjakan sgt. kadang2 kesian gak kt diorg, mcm mana la satu hari nnt bile terpaksa susah... haih..

Anonymous said...

I really like it when individuals get together and share opinions.
Great website, keep it up!

Feel free to visit my web page ... smartphone

Ping your blog