Sunday, December 18, 2016

Krisis Aleppo di Syria | Antara Tersirat dan Tersurat

Sekarang kita digegarkan dengan krisis peperangan di Aleppo, di Syria... Sebenarnya krisis nie dah lama.. cuma tak dapat liputan meluas pihak media... Sekarang baru digegarkan bertubi-tubi... tapi kenapa sekarang? Krisis peperangan di Syria dah lama... Di Aleppo pun sudah lama... Sampai keadaan di bandar Aleppo tak ubah seperti padang jarak padang terkukur... 

Sekarang ramai yang share berkenaan keadaan di Aleppo... Video-video... artikel-artikel... Gambar-gambar.. Ramai duk share... Tapi aku kekadang tak faham jugak... share untuk dapat "Like" ke.. share nak bagi kesedaran... Atau nak mengingatkan diri sendiri?

Sebab apa aku cakap macam tu? Sebab aku tengok share bukan main pasal Aleppo... icon smiley sedih...icon smiley marah... Tapi betul ke? Atau lakonan dalam FB je... Duk tengah-tengah kemelut di Aleppo... Penduduk di Aleppo merayu meminta bantuan... Pihak NGO membuat kempen besar-besaran mengajak kita menghulurkan bantuan... Agak-agak berapa kerat je yang bagi? Kebanyakannya sekadar air mengalir di atas daun keladi... News pasal Aleppo masuk news feed... kita share.. pastu sambung bergegar vaganza..sambung ber"Smule"... Apakah?

Krisis di Aleppo bukan sekadar menunjukkan krisis di sana.... tetapi mencerminkan krisis pada diri kita sendiri... Krisis jiwa dan iman... Level iman kita sekarang tak ubah sama macam level seorang pencuri sahaja di zaman nabi... Keberkesanan ucapan astaghfirullah kita sekadar sedekah senyuman sinis bagi orang islam di zaman nabi... Solat kita mungkin... sekadar 1/1,000,000 nisbah keimanan berbanding orang beriman di zaman nabi...

Orang islam dahulu kala... seorang dihina, seluruh umat bangun membela.... Kita? Sekampung dibunuh pihak musuh, sepotong lagu memori kita bernyanyi dengan riang gembira... Satu daerah umat islam dibunuh, Sedetik kita berdiam diri sekadar menghormati si mati... Satu negeri dibunuh... Barulah kita nak meng"share" kesedihan mereka.... Hulur bantuan? Jauh lagi.... Nak tunggu mati sedara terdekat dahulu baru terasa barang kali... Betapa rendah dan hinanya iman kita...

Contoh terdekat.... dalam negara sendiri sudah tahu betapa rapuhnya iman.... Agung bersolat cara biasa pun menjadi isu... Konon menyindir sedangkan diri sendiri disindir atas kebodohan sendiri... Perkara baik biarlah baik.... Perkara tak baik baru kita sama-sama baikkan.... Perkara di hati kita serahkan pada yang Esa... Kita bukannya ada "superpower" boleh tahu isi hati orang... Berbangga lah dengan kebaikan yang ada pada kita.. Jangan saling berdengki nak tengok keburukan semata-mata.. Apa saja kecenderungan diri kita, itulah keadaan jiwa kita.. Negatif...negatif...negatif... itu sahaja yang dicari.. Walhal perkara positif diibarat seperti sebentang kain putih.. Tapi setitik dakwat hitam juga dicari...

Perang di Aleppo, perang fizikal hakiki.... Kita berperang dalam jiwa sanubari... Umat Islam di Malaysia sungguh ramai... Tapi janganlah kita tergolong dalam golongan buih-buih di atas lautan... Banyak tapi tak berguna... Yang mana ada kekayaan, hulurkan bantuan... di mana ada kecerdikan, hulurkanlah sumbangan dan buah fikiran, yang mana ada kudrat tenaga, hulurkanlah bantuan sukarelawan... Sekadar bersembang di laman sosial, bukanlah dapat iman yang tinggi melangit, tapi akan membentuk riak sombong yang semakin menebal di hati yg semakin sakit. 

Aku gunakan platform blog nie untuk memberi nasihat... salah satu usaha si burung pipit memadamkan api yang membakar Nabi Ibrahim a.s. Lebih baik dari tidak melakukan apa-apa... Usaha ikhlas bukan inginkan pujian, tapi inginkan keberkatan dariNya... Sebab kita menumpang di bumi Tuhan, bukan hak milik kita segala apa yang ada di dunia ini... Cuba bayangkan kalau kita yang berada di Aleppo... Apa yg kita harapkan dari saudara jauh kita di serata dunia... Betapa kecewanya mereka... Betapa hancur harapan mereka melihat kita, sahabat dan saudara jauh seagama... Masih mampu bergelak ketawa, bergurau senda, bernyanyi asyik berjoget berdansa.. sedangkan saudara kita sedang ditembak hina di mata dunia. Save our humanity... Save our own soul... Pray for Aleppo... Pray for our faith and iman... Pray for OURSELVES! Jangan dijauhkan iman dan takwa dalam diri kita kerana kesenangan... Sedangkan kesenangan yang kita kecapi juga adalah satu ujian..

2 comments:

Amin Hakim said...

Semoga Allah membantu umat Islam yang tersiksa di Aleppo.. dah makin melampau kerajaan Bashar nie

Pakej Umrah said...

Allah....terima kasih tuan kerana mengingati. Turut bersedih & marah juga dengan saudara kita di Aleppo. Mereka membunuh manusia lain seperti tiada sifat manusia dalam diri.

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785