Exabyte

Wednesday, July 31, 2013

Cara-cara Mengajar Al-Quran Kepada Bayi dan Kanak-kanak


Pendidikan seawal kanak-kanak sangat penting... Anak-anak kita nie ibarat kain putih.. masih belum tercemar dengan apa-apa benda lagi... hati bersih ibarat air mata sungai di atas gunung-gunung dan bukit-bukit lagi... Amat rugi kalau kita tak ajar si cilik tentang Al-Quran nie... Tapi cam mane nak ajar? Nie nak bagitau cara-cara atau tips untuk mengajar Al-Quran dekat anak-anak kita sejak dari kecil nie....

Tips nie aku dapat dari Islamic Parenting Network... Aku sangat setuju dengan cara yang diberi tu... Sebab ada yang dah aku buat dengan wife.. Dan nampak kesannya sedikit sebanyak... Yang paling penting dalam mendidik anak masa kecil nie... Sentiasa kena berikan MOOD LOVING atau melayunyer suburkan perasaan kasih sayang antara anak dan mak ayah... 

Contohnya.... Aku dan wife ajar anak aku mengenal benda-benda di rumah atau anggota tubuh badan... Bila ditanya dan anak menjawab dengan betul... Kita patut memberi sedikit pujian dan galakan supaya si cilik tu rasa... "Waaaah.... saya dah berjaya!! Yeeeeaaaaa!!" Haaa...cam tu ler lebih kurang... Boleh tengok di entri nie sebab aku ada sediakan video si anak aku tu.. [ENTRI DIDIKAN ANAK]

Sama jugak nilai-nilai murni... anak kita nie banyak belajar dengan melihat... So, apa yang kita buat..kebanayakan dia akan cuba ikut... Buruk perangai kita..buruk la yang dia tiru dan kemungkinan akan melekat sampai ke besor... Contohnya...sebelum makan, aku didik diri sendiri bersama wife..baca doa dulu sambil menadah tangan depan makanan.... Lepas buat dua tiga kali... anak aku pulak sekarang duk suruh aku dan wife tadah tangan sebelum makan... Which is nampak saaaaaangat comel dan menyejukkan hati kita nie.... 

So... sama macam nak didik Al-Quran nie... nak didik anak kita baca Quran... Kita kenela mendidik diri sendiri dulu membaca Quran depan anak... Selain mood loving dan sentuhan yang diterangkan dalam video tu... Eloklah kiranya kita sendiri memberikan contoh dulu kat anak-anak... this is how we read Quran.... baca dengan penuh berlagu dan kusyuk...mungkin si anak nie terasa minat nak baca jugak.... Alhamdulillah cara nie aku dah buat depan anak aku.... nampak dia nak meniru nak baca Quran jugak... 

Kat youtube ada lagu-lagu aliff ba ta sa.... Pasang lagu yang ada unsur tu... Bagi dia biasa dengan huruf-huruf jawi atau formalnya disebut huruf hijaiyah... Banyak je dalam youtube... kalau susah sangat nak cari di kedai-kedai VCD... Donwload je dari Youtube... Pastu convert....pasang kat TV... Lagi elok kan... Mungkin mak ayah pun boleh kenal sekali.....Teeeettt! he he.... Ok...aku listkan cara-cara yang boleh kita cuba praktikkan di rumah....
  • Sentiasa ajar anak kita dengan kasih sayang - Senyuuuuuuuummmmmm~~~
  • Pasang lah Al-Quran secara lembut dan mendayu-dayu masa anak kita tengah bermain...Atau jadikan sebagai dodoian sebelum tidur... 
  • Selalu main flashcard tulisan jawi dengan anak-anak...Kenali huruf hijaiyah...
  • Selalu baca Al-Quran depan anak-anak... bila dah start boleh bercakap.. Selalukan ajar baca surah-surah pendek sebelum mulakan aktiviti bermain... Kalau dia cuba baca jugak...berikan pujian dan galakan...Make it special!
  • Selalu membaca Al-Quran ketika membuaikan si cilik... pasang Quran ketika memandu...kurangkan lagu-lagu... Selalu baca Al-Quran ketika anak sedang tidur... Yess...Sedang tidur... Bukan salah tulis tu..
Itu la sedikit sebanyak tips nak ajar anak baca mengenal huruf Al-Quran dan cara membacanya.... Yang penting...mesti dimulakan dari kita sendiri... Usaha dan berikhtiar nak didik anak supaya tahu dan kenal Al-Quran... Cara ajar kanak-kanak riang nie memang kena fleksibel... Tak macam ajar orang dewasa.. berusahalah.... Insya Allah ada jalannya.....

P/S: Seriously, kebanyakan dari kita sangat kurang didik anak kita ke arah Islam sekarang nie... Bila anak dah besar panjang, buat perangai..baru menyesal... Jangan terhantuk baru tengadah...:)

5 comments:

pena rozie said...

Terima kasih sebab kongsi.....

eiyssa aissa said...

nak cube praktikkan nnti bile ada anak,ngeeee...terima kasih

Nurulhuda Abu Hassan said...

bile dah buat hal, baru nak masukkan sekolah pondok lah, sekolah arab lah.

Bkn semua masalah tuh berpunca dari anak2 kann ? somehow, parents pon ada slhnya.

Thanx for sharing :)

Alin Marlini said...

tips yg patut diamalkan

Azham Vsvc said...

Banyak tips-tips berguna dalam entry ni...insyaallah saya akan aplikasikan dalam kehidupan seharian dan juga apabila telah berkeluarga nanti.

Ping your blog