Monday, July 29, 2013

Empat Jam Menunggu !! Nasib Baik Puasa..


Hiasan
Hari nie aku outstation je keje... outsetesen oghe Klate kate...he he... Tak masuk ofis pun.... Gara-gara masyarakat sekeliling yang kaya-raya.... Aku jer masih tak kaya... Bila la agaknya nak kaya nie... *Sambil duk belek-belek duit-duit singgit dalam dompet*....

Hari nie keje aku duk menunggu jer... Pagi menunggu...tengah hari menunggu....petang pun menunggu ! Dari tengah hari sampai ke petang.... aku duk terconggok je keje di Post Office dan Bank berdekatan.... Haih.... Pagi? Pagi menunggu di tandas jer... Menunggu apa? Tak boleh citer... benda kotor...he he he..*please jangan terbayang...*

Memula citernye aku pegi post office.... Selalunya tak ramai orang time tengah hari... Maklum ler... kebanyakan sambung tidur waktu nie.. Tapi hari nie ramai pulak orangnya.... Aku jadi Despatch surat wife aku je... ada la hantar barang jualan kecil-kecilan siket... Nak tak nak kene hantar ari nie sebab dah janji kan... Sanggup ler beratur... Ok la...lama tak lama dalam setengah jam dalam tu...

Habis kerja kat situ..aku pegi pulak bank... Nie keje keselamatan negara...khususnya keselamatan duit kocek aku untuk bulan depan! Raya nie bahaya beb... balik kampung lama boleh membawa padah kehabisan duit melebihi tahap gaji yang ada! So..kene la setelkan awal-awal pasal bayaran loan kete dan lain-lain..... 

Pegi je bank.... mak aih...no sekarang 1165... No aku 2065!! Puih... seribu oit... Tapi aku rilek jer... sebab aku punyer untuk kaunter yang start angka 2000...he he.. Time tu dah sampai 2055... memang ramai orang kat bank...tapi sumer yang berurusan bernombor giliran 1000 tadi.. sampai masa tu aku tengok ada orang pegang nombor 1233++... "Kesian depa lama kene tunggu", terdetik hati aku... Aku ok la kan...sepuluh jer... Aku pun tunggu la sebab sepuluh je kan.... Rupa-rupanya... sepuluh angka tu menyebabkan aku tertunggu-tunggu sampai hampir empat jam! Whaaaaaaaaaat??

Pada awalnya... aku berdiri je... ye la...sepuluh je kan... Sekali dah berdiri setengah jam... nombor tak gerak-gerak... Ini bikin hati jadi panassss... Maka duduk la bagi tenang balik kaki-kakiku yang ringaaan je rasa nie... Duduk sebelah pakcik India... aku tak kenal pun... Tapi tahu la dia tu bertaraf pakcik berbanding aku nie yang masih muda remaja [SANGAT]...kan.... he he.. 

Tetiba datang sorang pakcik melayu.. tegur pakcik India tu... berdiri sebelah aku... Yang pakcik India nie duduk sebelah kiri...Pakcik yang datang menyapa nie berdiri sebelah kanan aku... Dan sedang berborak dengan rancaknya....Aku kat tengah-tengah..... Boleh rasa tak kejanggalan aku masa tu? Helloo~~~ ada orang kat tengah nie pakcik-pakcik yang budiman oi.... Apa salahnya berdiri depan dia je kalo nak berborak sakan... Aiyoyo.... 

Ok la.... puasa kan..fikir positif... Mungkin pakcik nie nak duduk kot.. Aku pun bangun sambil senyum kat pakcik melayu tu... Aku pegi berdiri dekat tiang sebelah sana... Pakcik tu macam rasa bersalah jer sambil pandang aku... Tapi rasa bersalah tu seminit dua jer...pastu terus dia duduk kat tempat aku tadi...sambung borak... Takpe la pakcik....asalkan pakcik bahagia... Sedar tak sedar dah sejam setengah menunggu...

Dalam setengah jam menunggu sambil menyandar kat tiang... Sambil main henset zaman kuno yang sah-sah takde angry bird dan candy crush bagai tu... menambahkan keboringan aku... Akhirnya ada seat kosong sebelah sana pulak.. Aku pun pegi la duduk situ... Nombor giliran baru gerak 5 jer... Pergh ~~~ Sabar Asey.... Sabar....

Duduk dalam sejam kat situ... tetiba ada la sorang makcik India duduk tepi aku..yang sebelum nie warga Arab... Nak borak tak reti kan... Duduk je la situ sambil layan lagu Ya Hanana dalam kepala versi sendiri...Pastu senyum sorang-sorang.....ha ha ha... Scary~ ~. Bila dah bertukar jiran seat tempat duduk nie... Maka lagu dalam kepala pun bertukar jugak... tetiba kaset dalam kepala duk main lagu hindustan zaman Shah Rukh Khan... ha ha...Pun boleh...Janji boleh menghilangkan rasa boring menunggu lama giler nih....

Dalam setengah jam duk layan perasaan sendiri tu...  Datang kawan makcik India tu.. duk borak dalam bahasa India nya.... Glu-glek-glu-glek... Tu jer yang dapat aku dengar...macam mana la depa faham bahasa tu... Indahnya Malaysia... Tetibe! Ha ha.... Sambil duk layan depa duk rancak berborak sakan tu... datang member lama aku tegur dari belakang.... member senogori.... Hah...siap la makcik India.. Tibalah masanya Kelantan Style masuk campur berborak di sebelah jiran anda...ha ha ha ha...

Selepas beberapa minit... Member aku balik...tak sanggup menunggu... Tinggal kan aku sorang-sorang lagi... Makcik India tu pun tegur aku... "Bila balik Kelantan?"... Satu soalan simple yang break the ice aku dengan makcik India tu... Akhirnya setelah lama menunggu.... giliran aku pun sampai.... yezzaa....

Tengah aku duk setelkan kat kaunter.... tetiba makcik India tu datang sebelah aku... Uih...nak ngorat ke ape nie?? Jangan....jangan....jangaaaaaan!!! Bayangan split seconds dalam kepala...he he.. tapi mana ada cam tu kan... makcik India tu datang nak mintak tolong sekalikan urusan dia atas nombor aku... Hmm.......hmmm..... Ok! Apa salahnya kan... Tapi brader bank depan kaunter pulak duk marah-marah depan aku bile makcik tu tinggalkan bukunya dan duduk balik... Kata potong queue orang lain.... Kenapa marah kat aku? Aku tak bersalah la bang! haih... Puasa...puasa... layaaaaannn~~ Aku pun cakap jer.. "Takpe la bang... tolong orang berumur..sekali-sekala...".. Sambil senyum tahan segala rasa.... huh~

Habis semua tu... Makcik India tu pun berterima kasih.... Maka setel la hari menunggu empat jam aku... Aku lulus! Lulus dengan ujian kesabaran hari nie.... Muahaha... selalunya keluar jugak satu dua perkataan yang menguruskan pahala puasa aku... hari nie aku berjaya.... Thanx pakcik-pakcik....thanx makcik-makcik.... Sebab korang ada... hati rasa tenang walaupun tensen duk menunggu... 

Betul la orang kata.... tolong orang nie boleh menenangkan hati... Sebab tolong pakcik dan makcik tu... hari nie tenang jer aku menunggu empat jam... Satu lagi sebab bulan puasa kot... Fuuuuuh..... Alhamdulillah.... Balik dari bank... terus ke rumah... Sebab waktu ofis hour dah habis! Heeee ~~ Sori bossss....

4 comments:

aizamia3 said...

Kaunter bukak satu je..? Tak ckup kakitangan ke dorg tu?
Pernah kena walau tak tunggu smpai 4 jam.. yang sadisnya pelanggan adalah 2, 3 org..
psstt: yg kat kaunter tu nak marah nape? Walhal dorg punya service yg lambat..

Ahsan Nur Mubarak Annuar said...

@aizamia3: Satu kaunter untuk no giliran 2### tu jer... kaunter lain untuk urusan lain... memang jenuh menunggu....huhu

Azham Vsvc said...

Seriously lama gila 4 jam....mcm mcm boleh buat pada waktu tu kan? Haish, kecewa betul I baca huhuhu.....

fizafantagirO said...

fiza menunggu kat bank nak tukar duit raya kat bank last week.huishh azabb.ramai org!

Ping your blog