Saturday, July 20, 2013

Kenangan Di Bulan Puasa | Zaman Awal Sekolah Menengah Part 1


Hujung-hujung minggu cam ari nie memang aku tak tau nak buat ape.... Kemas umah dah... Layan movie dah... Ermmm....last-last bukak blog... Tapi tak tau nak tulis apa... Sekali terlintas dalam kepala nie... Masa kecik-kecik dulu aku buat apa ek time boring gini? Pap pap...jadiler entri nie...he he. Adaaa la jugak benda aku nak tulis kan..

Aku ingat dulu... masa zaman sekolah menengah cam tu la kot.. Awal-awal menengah... Dalam Form 1 Form 2 macam tu la... Puasa nie suatu yang sungguh menyeksakan... Ha ha. Maklum ler..tak faham lagi apa sebenarnya puasa nie kan... Yang aku tahu..puasa nie kene tahan lapar dari pagi sampai ke maghrib... So.....cuba la tahan...sampai kekadang menggigil-gigil kelaparan... Tak pun 'jelepok' [penat giler] je petang-petang time nak bukak puasa tu... Duk baring sambil layan Jejak Rasul [dah ada ke belum ek?]...Menunggu azan yang tak kunjung tiba...hehe

Cam nie ler lebih kurang..he he
Dulu...pagi-pagi aktif jugak... Puasa ke tak puasa ke... pagi memang aktif je... Kat umah aku kat kampung ada meja pingpong buatan sendiri... sendiri tu bukan aku buat...tapi upah tukang kayu yang buat... bukan meja ping pong yang sebenar tu... Asalkan boleh main... Layan aje ler...tu semua idea ayah aku.. sebab nak beli yang ori..tak mampu beb...Orang kampung je kan...:)

Aku selalu main ping pong tu masa dekat-dekat tengah hari dengan abang aku... Ye ler..pagi tidor je lepas sahur.. dalam pukol sepuluh sebelas baru bangun..Main dalam bangsal rumah... Panas tu satu hal...Maklum ler beratapkan zink semata-mata...Panas giler beb dalam tu.. Dah macam ayam roaster dah rasanya.. memang pokok strawberry takkan dapat hidup la dalam tu... kaktus ok kot.. Pastu main ping pong pulak dalam tu...lagi la membahang... Pong pang pong pang... Ada la dalam sejam lebih main... Kalau tak rosak bola ping pong tu tak sah... Rosak disebabkan keganasa bermain...atau terpijak.. he he. Kiranya perbelanjaan sekali main ping pong...sebiji bola jer.. tak pun dua.. aaah tak kisah la berapa bijik... janji main sampai puas...

Main bukan pandai pun...tapi boleh la sambil gelak-gelak isi masa lapang... Habis main...pi rehat depan TV... Masa tu Astro takde lagi... Tengok je ler TV1,TV2, tak pun TV3.... Apa pun tak boleh! Tapi zaman tu... semuanya boleh! Ha ha ha... Dah takde pilihan lain kan... layan jer... Sampai kartun disney tu pun layan...asalkan ada kat TV...semua layan... Rancangan Smartshop pun layan! [Bagi sesape yang masih ingat..hehe]

Badan dah penat main.. nak minum air tak boleh...dahaga dah sampai kering habis dah anak tekak nie... Maka cara nak kurangkan kedahagaan tu...pi la mandi... Mandi setengah jam!! Ha ha ha... Kalau tak kena sound ngan ayah aku...memang tak sah! "Kurus puasa tu!! Lamanyer mandi! Dah dah"

Bile dah kene sound gitu dgn ayah atau mak aku... ok...itulah masanya aku keluar dari bilik mandi...Kalau buat deek...memang cari nahas... he he... Lepas mandi...solat baca quran ape sume... Memang tak sah kalau aku tak ke dapur...tolong mak masak... Bukan rajin....tapi dipaksa! Ha ha ha... Ayah aku paksa aku tolong mak kat dapur.. mak tak paksa pun.. ayah je lelebih.. Tak kire anak laki ke pempuan ke...semua kene tolong mak...

Tapi bagus jugak bila kita kenang balik... banyak manfaatnya... salah satunya...memupuk sifat suka tolong menolong, kita pun tahu resepi sedikit sebanyak...dan biasakan diri berada di dapur...baru tahu penat lelah mak kita di dapur...Dan sekarang...aku faham penat lelah isteri aku di dapur...Which is sangat bagus untuk kita...Thanks abi [ayahku] sebab paksa dulu...:)

Keje aku biasanya...potong-potong sayur... kupas bawang... kukur nyok [kelapa]..ala parut kelapa... Kalau korang nak tahu... nak dapatkan santan adalah satu perkara yang sangat rumit! Rumah aku guna koran tu je... kelapa ada kat kebun...nak amik santan punya pasal... Proses dia dari pi ambek buah kelapa di kebun-kupas kelapa-pukul bagi pecah dua-kukur-perah sendiri guna tangan yang keding nie... Sangat bermakna beb nak dapatkan santan tu...penat lelah bercupak-cupak peluh nak dapatkan sebekas santan... Cuba bayangkan dengan sekarang.... pi beli santan kotak je kat Giants...tak pun Tesco....WHATT???? Senang giler!!


Kekadang keje aku pi tolong jaga masakan kat dapur... tolong kacau-kacau... lenguh beb bahu nie.. aku nie masa tu mana la tinggi cam sekarang nie [tinggi ker?].. Nak tengok gulai atas dapur pun kene jinjing kaki... haih... Kenapa ku diseksa begini??? Ituler yang duk main dalam fikiran masa tu... Tapi bila diingatkan balik.. sebenarnya semua tu satu perkara yang sangat baik..dapat tolong mak kita.. walaupun ianya satu perkara yang kecik...Sangat berbaloi...;)

Habis sumer tu... solat asar berjemaah...dengar tazkirah ayah aku siket [maklum ler..ustaz] Pastu free time... Time nie dah tak boleh buat ape dah... tidoq je ler...terbaring macam orang Somalia kebuluran menanti nasik dihidang... ha ha ha....

Cam tu ler kisah siang hari.... Malam belum lagi.... Macam dah panjang sangat dah nie... Nanti aku sambung di lain entri.... Selamat berpuasa! =)

P/S: Korang boleh tinggalkan jejak di Cbox yer...baru pasang balik..;)

3 comments:

Yumida Huda said...

haha..yumida tahu rancangan smartshop tu..dulu2 kan xde astro..layan je program tv
sampai hafal dialog duta tu

aah..sweet klo hb tolong sama kat dapur...pastu kita puji2 dia sikit...kasi up semangat dia...

Norain Yusoff said...

pose dulu2 memang best.. smpai nyorok2 minum air lam toilet.. kekeke

Amin A. R said...

saya dulu pun kena paksa tolong kat dapur..rasa memang menyampah, tapi bila dah besar, baru nampak hikmahnya... :)

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785