Monday, July 22, 2013

Kenangan Di Bulan Puasa | Zaman Awal Sekolah Menengah Part 2


Burrrrrpppp!! Oh...excuse me... he he.. Al-maklom ler...baru lepas bukak puasa... Kenyang makan tomyam masakan wife yang sangat sedap sungguh ossem tu... Perut pun tengah buncit nie... apa kata kita cernakan makanan yang tengah menari-nari dalam perut nie dengan membaca entri kenangan di bulan puasa part 2 nie... 

Seperti yang sedia maklum (Macam surat rasmi je kan..huhu).. Aku dah buat entri pasal Kenangan di Bulan Puasa part 1 (klik la kalo nak baca)... Ni kirenye sambungan la.. sebab bila dah panjang sangat.. baik dipecahkan kan.... Sambungan nie untuk part malam pulak...

Ok.....lepas dah berbuka...sendawa burp sana burp sini...terkentut dua tiga das (ops...!!) Maka duduk ler bersandar di kerusi masing-masing sambil dengar citer ayah aku.. Ayah aku suka berborak lepas makan cenggini.... Banyak la citer dia...yang paling tak syok bila part citer sejarah lampau nenek moyang... He he.. bukan apa... Aku nie membesar di rumah je kan... Maka dah berpuluh-puluh kali ler aku dah dengar citer tu... Kirenye dah hafal dah starting dan ending dia.. Siap boleh mimick mulut lagi...ha ha..Melampau kan..

Habis dengar citer bertaraf Discovery Channel... Maka bersiap-siap la kitorang nak solat maghrib.. time nie berebut la sape nak mandi dulu... Bilik air dah ada tiga...tapi tetap berebut...Saje...best berebut nie dengan abang kakak nie..ha ha ha. Dah selesai... Maka solat la berimamkan ayah aku... Kitorang solat kat rumah je... Sebab ayah aku nak didik bila kitorang ada family sendiri nanti...Selalu ler solat berimam dengan anak bini... merapatkan hubungan kekeluargaan...:)

Pilihlah suami yang mampu jadi imam..

Habis solat maghrib... sesi tazkirah pun bermula... kekadang siap ada ujian gerak gempur bai... Aku ingat lagi ada sekali tu... ujian gerak gempur bacaan Al-fatihah... yang kene pulak cuba teke sape... aku!! Arghhhhh..... mati ler kali nie.... Tapi kita kene rilek... rilek...rilek.... Nak terkentut pun ada... he he

Maka... berlagu ler aku mengalunkan Al-fatihah depan ayah,mak dan adik-beradik.... yang part tak bes nyer bila kene tegur... "Haaaaaa....salah tu! Sepatutnya baca gini...bla bla bla" Errghhhh..... kan dah terkantoi.... Rasa tak puas hati je kene tegur depan semua orang... jeling nampak si abang dan kakak senyum sinis macam tau je.. tak puas hati...ha ha ha... Maklum ler... budak lagi.. tak nak la bagi orang nampak kebodohan kita tu kan... hihihi. Lepas kene tegur dua tiga kali... mula ler aku duk baca sambil tunduk... maluuuuu~~

Tapi bagus jugak....sekarang bacaan aku dah ok.. Boleh la jadi imam solat untuk isteri dan anak.. sebab jadi imam solat maghrib dan isya' kena baca kuat-kuat bagi orang dengar...Bacaan kena la betul dan kena tajwidnya...Boleh latih si anak baca dengan bacaan yang betul terus...takde la mengharapkan 100% kat kelas fardhu ain nanti kan.. Sekali lagi nak ucap....Thanks ayah! U r my greatest teacher! Saje puji lebih-lebih...kot-kot ayah aku baca entri nie kan... berangan sat...hihi

Tazkirah lepas maghrib nie kekadang terbabas gak... kekadang dah lama dah masuk isya' tapi tak habis-habis tazkirah tu... Bila time ngantuk tahap gaban tu..kekadang tersengguk pun ada... Bila kantoi tersengguk...laaaaagi la lama tazkirah tu.. Sebab campor dengan tazkirah kat kita yang tidur bile dengar tazkirah.... bla bla bla... pot pet pot pet... Hilang ngantuk terus kene bebel... Grrrrrr~~ Mula la memanjatkan doa supaya cepat-cepat mendirikan solat isya'...baik tak aku mintak percepatkan solat? ha ha ha....

Habis tazkirah... baru la start solat isya'... habis je solat isya'... Kitorang akan buat terawih bersama-sama di rumah je... Sama jugak reason nyer... Nak merapatkan ukhuwah islamiyah dalam family..  Dan jugak memastikan semua ahli keluarga buat terawih...takde skip skip.. barulah islam satu family kan.. takde la si bapak sorang je alim yang lain sesat tah ke mana.... hehe. Ayah aku selalunyer buat 8 rakaat terawih.. baca surah muqaddam je... Tapi elok juga...boleh la aku terhafal sebab selalu duk baca yang sama kan.... Boleh la buat hilang rasa gatal-gatal di kaki kene gigit nyamuk dan lenguh berdiri lama... ngeee~

Kat kampung aku tu... Time terawih nie la paling tak bes.... Sebabnya... Time nie ler bebudak kampung duk berperang dengan kampung sebelah... Perang Meriam Buluh! Kuat giler beb bunyi dia... Dah macam duk dalam peperangan dah... Dom dam dom dam tak berenti.. Bunyi sekali kebabom dia macam bom mortar... bunyi det det det dia macam machine gun dalam game Counter Strike tu..sume jenis bunyi ada... Sampai bunyi kucing duk berbalah pun ada! Kekadang terkejut jugak aku tengah solat terawih nie sampai terangkat bahu... Menyedarkan aku dari terlena.....ehhhhh?? 

Fire in the hole! DebaaboOom!

Habis terawih... kitorang bersalam-salaman...cium tangan mak ayah.. cium tangan abang kakak... Mula lah dari mengantuk tak sedar diri tadi tetiba segar bugar macam baru lepas mandi.... hadoi... Kemalasan diri masih ada walaupun setan dah takde...ha ha.... Semua pi serbu dapur balik...tengok kuih apa yang ada... Nak buat makan lepas terawih... Kekadang ada rojak buah buat sendiri... Kumpul-kumpul....pegi makan depan tv... layan citer zaman dulu... Teater Nostalgia di TV 1... heaven beb....

Gitu ler kenangan di bulan puasa masa duk kat kampung... Zaman tu memang banyak terpaksa je buat...sebab kena paksa dengan ayah kan... Sekarang bila kita kenang balik... Banyak manfaatnya paksaan seorang ayah tu.. Sekarang bila kita dah dewasa..dah keje..dah ada family sendiri... Baru faham kebaikan yang ada pada setiap paksaan tu..... 

Sekarang aku dah ada anak dan isteri... Kita yang akan jadi imam mereka... Kita yang akan membentuk anak kita... Bila kita sendiri yang nak didik anak... banyak benda baru faham dan sedar..betapa banyaknya kebaikan yang ayah kita dulu suruh kita buat.... Buat itu...buat ini.. Semuanya banyak kebaikan untuk kita juga... Persediaan untuk kita jadi seorang bapak yang soleh... Sangat bersyukur masa zaman budak-budak dulu...tidak membuat keputusan membabi-buta macam sesetengah remaja sekarang... Tak puas hati sikit je..nak lari rumah... gaduh dengan mak bapak.... Cakap menengking dengan mak bapak... Sampai nak bunuh lari pun ada... Semuanya tu nanti korang akan rasa menyesal yang teramat sangat.... Percayalah...

Kita hanya ada seorang mak dan seorang ayah kandung..tiada duanya...

Tak puas hati mana pun dengan arahan mak bapak...kita sabar je... Hati remaja nie memang suka memberontak... Nak buat ikut sedap mulot je..nak sedap hati je... Kesan dan akibat kita tak ambik kira sangat.. mak bapak dah fikir dah benda tu semua.... SO..... dengar lah kata mak bapak yer... Sabar....sabar...sabar.... Selagi arahan mak bapak tu selari dengan suruhan agama...Patuh dan taat la yer.... Nanti bila korang dah jadi dewasa....korang akan faham...betapa bermakna dan bersyukurnya nasihat seorang mak dan ayah tu... Sebab nanti korang pun akan memberi nasihat yang sama kat anak-anak korang... :)

Bertarawih la walaupun seorang diri.. :)

3 comments:

rinduan citarasa said...

Salam Ramadhan..
Sweetnya baca kisah wacanaku semasa kanak2, syukur. Hasil didikan yang baik. Akhirnya mjadi imam y soleh bt isteri dan anak2 in shaa Allah...

Ayu ada kisah kelakor dibulan ramadhan ms kanak2. Kn selak balik entry lama lah gamaknya. Tapi serius kelakor. Sbb tak sabar tgk baju raya siap. Ayu ambil kain jahit sendiri. Lehernya boleh masuk 2kepala. Hahahahaha

rinduan citarasa said...

Opss. Lupa nak habaq. Nice blog.. Have a nice tuesday..

Effa Eddy said...

Salam... Wahhh hebatnya kisah Ramadhan Wacanaku ni.. Syok lah baca. Alhamdullilah and tahniah sebabnya sudah boleh didik isteri dan anak kearah kebaikan.

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785