Wednesday, July 31, 2013

Tembak Sana Tembak Sini | Malaysia Masih Aman


Kekadang takut bila baca surat khabar sekarang ... Adaaa jer berita orang kena tembak... Tembak sampai mati pulak tu... Kalau tembak guna pistol air atau pistol mercun setakat bunyi peh peh peh tu tak pe la kan... Tapi...kekadang berita kes kene tembak dengan pistol air nie ada masuk jugak dalam berita bila melibatkan ahli politik.. he he he.. Ok...ok....takde. Saje bergurau....

Dulu-dulu.... kalau bab berita tembak-menembak nie.... Mesti datang dari negara Amerika... Negara yang ramai dari kita anggap negara yang maju dan idaman bagi semua shoppaholic barangan berjenama.... Tapi kena ingat.... Banyak tembak-menembak kat sana sebab keruntuhan moral depa dah menjadi-jadi... Terlampau open-minded sampai tak terjangkau dek akal kita yang waras nie haa... Adakah kita juga menuju ke arah wawasan keruntuhan moral macam depa??

Sekarang.... banyak perkara tembak dah berlaku kat Malaysia nie... Kebanyakan melibatkan orang-orang yang mempunyai nama hebat di Malaysia... Ketua Kastam... Perintis bank... businessman... Ada jugak melibatkan cikgu sekolah.... Ape dah jadi kat Malaysia nie?? Kenapa depa ditembak? Dan sape yang menembak? Adakah sebab pengaruh games tembak-tembak sekarang dah banyak? Atau pengaruh movie-movie tembak dan gangster yang makin dinaikkan popularitinyer sampai ada yang idolanya nak jadi macam Mael Lambong? Atau sebab lain?


Ramai yang skeptikal dah mula sindir... "Malaysia kan negara aman".. Sekali fikir, memang patut ditanya soalan nie dekat kita sendiri... Betul ke aman? Kalau cikgu-cikgu yang keje nyer mengajor anak-anak..mendidik budak sekolah mengenal erti kehidupan dunia dan mengenal nombor dan huruf...akhirnya kehidupan mereka sendiri berakhir dengan tragedi ditembak sampai mati....Apa pandangan anak muridnya tentang dunia nie? Apa pandangan depa tentang huruf dan nombor nie? Apa pandangan anak-anaknya nanti? Yang paling penting... Siapa yang nak ajor budak-budak tu nanti kalau semua kene tembak? Awak? Awak? Ataupun Awak? *Sambil tuding-tuding jari kat pembaca..imagine jer ler...*

"Ayahku mati ditembak orang...dan pembunuh masih gagal dicari..." Mungkin nie ler dialog si anak tu... Tak ker nanti timbul perasaan dendam ingin mencari sape pembunuhnya? Kalau yang membunuh ayahnya tu kaum lain... tak ker menimbulkan race barrier nanti dalam hati si budak tu... Bukan ker kebanyakan remaja bermasalah timbul dari masalah dalaman macam dendam-mendendam seperti nie? Apa akan jadi dengan pembangunan sosial 10-15 tahun akan datang di Malaysia nanti? *lekuk-lekuk dahi*

Mengapa tetiba banyak kes tembak sampai mati nie? Adakah sebab lesen senjata api semakin senang dibagi...atau senang diseludup masuk? Adakah kita nak mencontohi jugak Amerika dari segi bab penjualan senjata api dah macam jual keropok lekor kat negara kita nie? Takkan tu pun nak tiru koOot...Dah la dunia hiburan...fesyen pemakaian...semua dah tiru walaupun bertentangan dengan ajaran Islam... *tepuk-tepuk pipi sendiri bagi sedor sikit realiti di sebalik fantasia pari-pariku gangster*


Bukan nak cari silap sapa... tapi saja nak ajak pembaca blog Wacanaku nie fikir sesama.... Di mana punca dan salahnya... Di mana lopongnya sistem perundangan di Malaysia sampai kes bunuh ditembak nie makin menjadi-jadi... Di mana puncanya tetiba kes jenayah tembak nie semacam rama-rama yang baru keluar dari kepompong jer... Semacam satu virus baru sedang merebak dalam masyarakat kita... Tak penting bagi kita? Jangan kate gitu.... Anak-anak kita nanti nak membesar di negara Malaysia yang aman [Insya Allah aman lagi masa depa besar??] nie kan.... Sekarang depa dah start tanya mak ayah bila tengok berita kes bunuh tembak nie... "Mak..mak....asal dia kena tembak ek?"... "Papa.... kesiannya dia mati kena tembaak.." .. "Abi.. Ada kes tembak lagi la... Eeee...takutnya sekarng ek.." .. Aku rasa jiwa seorang ayah dan ibu mesti terfikir benda nie.... How to raise our child in this cruelty world~~ Apa yang terbaik yang boleh kita cuba sampaikan...... It's a hard task u know.....

Kita hidup berjiran...bermasyarakat... apa yang berlaku dalam masyarakat... ia sebenarnya penting bagi seluruh manusia yang berada di kawasan yang sama itu... Contohnya negara Malaysia nie... Apa-apa jer berlaku di negara... penting bagi kita...tak kira secara direct-contact atau indirect... Secara kasar atau halus... Secara sipi-sipi atau buta-buta kena atas muka.... Memang akan tercalit sedikit sebanyak.... So..... apa puncanya? Boleh fikirkan?

Tak perlu tuding jari...tak perlu tuduh menuduh... Puncanya ada dalam masyarakat tu sendiri... Segala masalah yang berlaku dalam masyarakat...sudah pasti kerana masyarakat itu sendiri yang bermasalah... So..kita nie sebenarnya bermasalah... Aku dapat fikirkan satu kemungkinan masalah yang menjadi akar umbinya.. Kehidupan kita tidak mengikut ajaran Quran...sunnah-sunnah Rasulullah...dan terlampau mengejar kebendaan saranan negara barat moden tu.... 

Bila tengok dalam laporan setiap kes... Banyak kes berpunca dari berhutang dengan Along... Kes rasuah... Kes gangsterisme.... Kes penipuan.... Kes-kes yang puncanya... akibat jauh dari ajaran Islam... Kalau yang non-muslim...depa tak ikut ajaran agama depa tu sendiri... Takde agama yang membawa umatnya ke jalan yang sesat dan merosakkan.... Kenapa ramai dari kita sanggup meninggalkan ajaran agama masing-masing sedangkan ajaran tu membawa ke arah keharmonian sejagat? Dah weng ke haper ek.... 

Kata golongan sekarang dah makin bijak...dah makin tinggi IQ pemikiran berbanding dulu-dulu... Tapi mengapa kebijaksanaan manusia sekarang semakin menampakkan kebodohan dan ketidakmatangan dalam membuat keputusan dalam mencari jalan kehidupan depa sendiri?? Why?? Why?? Whyyyyyyy????? *Pengsan*

Ok la stakat nie.... aku rasa korang dah dapat grab kot apa yang aku nak sampaikan.... Biar agama yang menjadi guide kehidupan kita... bukannya kebendaan materialistik ape ke jadah itu yang menjadi raja dalam target kehidupan kita.... Dalam Islam... panduan hidup sudah ada dah dalam setiap almari dan rak-rak buku korang tu... Al-Quran Al-Karim... Baca...baca...dan baca lagi... dan fahamkan setiap perkataan dan maksudnya.... Insya Allah korang dapat la panduan sebenar...dan mungkin korang akan dapat agak jugak...apa lagi punca-punca yang lain selain kurangnya ilmu agama dalam setiap individu dalam masyarakat.... banyak dah kita abaikan cara hidup yang sebenar..... Terlampau banyak.... Kita sekarang cuma tengah tunggu setiap satu kesilapan yang dah kita buat... terkena kat kita balik jer... What U give...U get back... Ingat tak lagu omputeh tu? Kot-kot tak mau dengar hadis... aku bagi ler lirik lagu versi Amerika... he he he... *Mintak terasa ayat sarcasm itu*

3 comments:

Anne Rihann said...

takut dh duduk Malaysia ni, byk kes tembak menembak, mcm main game plak :(

EZAN IDMA said...

malaysia dah tak amannnn

YaNNa LeNNa IsMaiL said...

Yup. Dah tak aman

Ping your blog