Monday, October 24, 2016

Kos Sara Hidup Malaysia Sangat Tinggi

Balik dari obersea.. terus ke kedai makan nak order nasi goreng kampung dengan neslo ais... Sekali dapat bil sekitar RM10! Kos sekarang sangat jauh meningkat berbanding tiga tahun lepas... Dulu aku ingat order dua tu baru dalam RM7 je... sekarang dapat RM10 tu pun kawan aku kata kira murah...Kalo tak...boleh cecah RM15.. gilo!

Pergh..... aku mengalami kejutan budaya kejap.... Ye la.... tiga tahun di negara orang... bukan setakat terkejut dengan cuaca yang dah macam kat dalam dapur grillzzz tu..... harga barang pun dah mencanak naik! Ni kira panas luar dan dalam!

Aku saja gi pusing dalam Tesco....usha harga barang..... oo mak aihh... semua naik.... macam mana aku nak uruskan bajet kehidupan nie.... Sewa rumah naik... bil pun naik kan... makanan pun naik... barang mentah pun jugak naik.... gaji... statik!

Sebagai mukadimah blog aku yang dah bersarang nie.... saja je meluahkan rasa ketidakpuashatian aku berkenaan kos sara hidup nie.... Nak citer terkejut punya pasal... hari pertama aku masuk dalam Tesco.. keluar tangan kosong je... balik rumah...baring sambil letak tangan atas kepala... sampai termimpi-mimpi... Mahal...mahal....mahal... 

Sekarang dah hampir sebulan kembali ke tanah air... cuaca pun dah dapat sesuaikan diri... harga je agak slow sikit... Aku pegi pasar malam... pegi pasar borong... Pasaraya CS... last-last masuk kedai Eco RM2 baru beli barang...hahaha

Yang pasti.... memang mahal kos di Malaysia... kalau ada yang kata kos Malaysia sudah dikira berpatutan berbanding negara lain.. orang tu tak bandingkan sepenuhnya la... Harga barang kita memang lebih kurang sama dengan harga barang di luar negara..tengok barang la kan import ke tempatan punya keluaran.... tapi perlu dikira dengan jumlah pendapatan kita.... Kalau kat luar gaji fresh graduate 2000 currency diorang contohnya di UK, gaji permulaan sebanyak 2000 pound utk fresh graduate... Gaji kita takkan RM2000 mengikut matawang kita... sepatutnya kalau harga barang tu lebih kurang sama... gaji pun sepatutnya lebih kurang la kan... barulah rate harga per pendapatan tu lebih kurang sama... baru adil.. Ni tak.... harga barang...lebih kurang... pendapatan rakyat... sangat rendah! 

Takpelah... sekarang aku cuba sesuaikan diri dengan kos di sini.... Orang kata..kene blend kan... Setakat nie boleh la survive... tapi kene pandai-pandai la.... Dah tau harga mahal, kita pun takleh la berjoli sakan kan.... Kene la control perbelanjaan mengikut apa yang kita dapat..... Last-last kita jugaaaak yang kene berkorban kan.... 

Orang dulu-dulu....zaman Nabi... pemimpin yang berkorban demi rakyat... sekarang rakyat kene berkorban demi........ demi.... demi negara... he he he.... Banyak kene cek balik... Tunggu jela PRU... harap semua sudah mendapat kesedaran.... he he.

Malu sebenarnya... malu dengan kaum non-muslim.... negara dicop negara islam... mesti diorang brand kan apa yang kita buat atas nama islam kan.... tapi.... Islamkah cara kita sekarang? Banyak kene muhasabah diri balik.... Dari pengalaman hidup di perantauan... akan ku ceritakan satu persatu lepas nie dalam blog usang yang tah ade orang baca ke tak nie... Takpelah...sekadar pembacaan santai bagi mereka yang masih folo blog ini sudah la... kan..

No comments:

Ping your blog