Thursday, October 27, 2016

Bagaimana Ingin Mendownload Sumber Rujukan Seperti Jurnal dan Buku Secara Percuma

Sekali-sekala aku nak kongsikan jugak la kepada researcher dan pelajar di luar sana bagaimana nak dapatkan rujukan atau reference seperti journal ( jurnal) atau buku secara percuma dalam internet.. Dunia teknologi dah takde sempadan dah... kebanyakan boleh di download secara percuma.. 

Pertama... sumber jurnal. sumber yang paling popular untuk penyelidikan dalam pendidikan terutama untuk pelajar PhD dan Master... student degree tak ambik tau sangat bab-bab jurnal nie... bila nak buat Final Year Project (FYP), haa...barulah terhegeh-hegeh nak cari kan... 

Ok... sumber yang paling popular ialah... melalui website sciencdirect . Korang boleh klik kat hyperlink tu. Nie memang paling popular la kan.. 

Yang kedua... website Scopus . Yang nie pun popular jugak... Jadi boleh try search paper jurnal yang korang nak dan boleh cuba la setakat mana kebolehan yang boleh didapati dari website tu.

Yang ketiga... website google je. Tapi lebih spesifik iaitu Google Scholar . Terus ke carian google tetapi lebih khusus kepada artikel dan jurnal. 

Yang keempat... bagi aku yang PALING POWERFUL. Yang kat atas tu kadang-kadang paper ada gak dapat abstrak je kan... tak dapat full paper.... ataupun tak boleh access sebab pihak universiti kita tak subscribe... Website nie... kebanyakannya dapat full paper terus... kalau ada. Yang lemahnya... korang kene ada link paper itu (dari Elsevier ke, dari link paper yang korang masuk tadi), atau tajuk khusus paper yang nak dicari... Website nie ialah Sci-hub .  Caranya... terus masukkan copy link paper tadi dekat search dia tu... atau tulis tajuk penuh paper yang nak dicari tu... Cubalah kalau nak tau... kebanyakan paper yang aku dapat, dari website nie... Tak payah nak pegi library mintak tolong belikan paper tu atau mintak tolong kawan oversea tolong carikan (kerana diorang memang dapat access lebih kebiasaannya). 

Pasal buku pulak... aku bagi satu jela kot... yang bagi aku, rasanya yang paling banyak buku yang aku jumpa dan free... tak payah nak sign in ke ape ke... terus masuk, cari, download dan takde halangan langsung.. Websitenya ialah BookZZ . So, kalau ade buku yang ingin digunakan dalam research atau FYP korang, tapi takde di perpustakaan (dipinjam orang ke, memang takde di situ ke) boleh cuba ke website tu dan search... bagi yang mampu beli... Silalah beli.. Bagi yang tak mampu... inilah jalannya.. 

Ada banyak lagi website lain yang disediakan untuk kemudahan korang... bagi yang ada cadangan lebih baik, boleh la tinggalkan di ruang komen.. kita share dan cuba bantu researcher muda nie... dapatkan rujukan sebanyak mungkin... Semoga bermanfaat.. 

Monday, October 24, 2016

Kos Sara Hidup Malaysia Sangat Tinggi

Balik dari obersea.. terus ke kedai makan nak order nasi goreng kampung dengan neslo ais... Sekali dapat bil sekitar RM10! Kos sekarang sangat jauh meningkat berbanding tiga tahun lepas... Dulu aku ingat order dua tu baru dalam RM7 je... sekarang dapat RM10 tu pun kawan aku kata kira murah...Kalo tak...boleh cecah RM15.. gilo!

Pergh..... aku mengalami kejutan budaya kejap.... Ye la.... tiga tahun di negara orang... bukan setakat terkejut dengan cuaca yang dah macam kat dalam dapur grillzzz tu..... harga barang pun dah mencanak naik! Ni kira panas luar dan dalam!

Aku saja gi pusing dalam Tesco....usha harga barang..... oo mak aihh... semua naik.... macam mana aku nak uruskan bajet kehidupan nie.... Sewa rumah naik... bil pun naik kan... makanan pun naik... barang mentah pun jugak naik.... gaji... statik!

Sebagai mukadimah blog aku yang dah bersarang nie.... saja je meluahkan rasa ketidakpuashatian aku berkenaan kos sara hidup nie.... Nak citer terkejut punya pasal... hari pertama aku masuk dalam Tesco.. keluar tangan kosong je... balik rumah...baring sambil letak tangan atas kepala... sampai termimpi-mimpi... Mahal...mahal....mahal... 

Sekarang dah hampir sebulan kembali ke tanah air... cuaca pun dah dapat sesuaikan diri... harga je agak slow sikit... Aku pegi pasar malam... pegi pasar borong... Pasaraya CS... last-last masuk kedai Eco RM2 baru beli barang...hahaha

Yang pasti.... memang mahal kos di Malaysia... kalau ada yang kata kos Malaysia sudah dikira berpatutan berbanding negara lain.. orang tu tak bandingkan sepenuhnya la... Harga barang kita memang lebih kurang sama dengan harga barang di luar negara..tengok barang la kan import ke tempatan punya keluaran.... tapi perlu dikira dengan jumlah pendapatan kita.... Kalau kat luar gaji fresh graduate 2000 currency diorang contohnya di UK, gaji permulaan sebanyak 2000 pound utk fresh graduate... Gaji kita takkan RM2000 mengikut matawang kita... sepatutnya kalau harga barang tu lebih kurang sama... gaji pun sepatutnya lebih kurang la kan... barulah rate harga per pendapatan tu lebih kurang sama... baru adil.. Ni tak.... harga barang...lebih kurang... pendapatan rakyat... sangat rendah! 

Takpelah... sekarang aku cuba sesuaikan diri dengan kos di sini.... Orang kata..kene blend kan... Setakat nie boleh la survive... tapi kene pandai-pandai la.... Dah tau harga mahal, kita pun takleh la berjoli sakan kan.... Kene la control perbelanjaan mengikut apa yang kita dapat..... Last-last kita jugaaaak yang kene berkorban kan.... 

Orang dulu-dulu....zaman Nabi... pemimpin yang berkorban demi rakyat... sekarang rakyat kene berkorban demi........ demi.... demi negara... he he he.... Banyak kene cek balik... Tunggu jela PRU... harap semua sudah mendapat kesedaran.... he he.

Malu sebenarnya... malu dengan kaum non-muslim.... negara dicop negara islam... mesti diorang brand kan apa yang kita buat atas nama islam kan.... tapi.... Islamkah cara kita sekarang? Banyak kene muhasabah diri balik.... Dari pengalaman hidup di perantauan... akan ku ceritakan satu persatu lepas nie dalam blog usang yang tah ade orang baca ke tak nie... Takpelah...sekadar pembacaan santai bagi mereka yang masih folo blog ini sudah la... kan..
Ping your blog