Thursday, August 29, 2013

FAKTA: Bahaya Games Kepada Kanak-kanak



Budak zaman sekarang nie suka sangat main games.... Budak umur 3 atau 4 tahun pun dah mula belajar main game guna Ipad mak ayah dia.... Siap mak ayah belikan satu untuk anaknya semata-mata untuk main game... Siap berbangga lagi anak dia "bijak" main game sampai level setinggi langit.... Tapi sebenarnya games sangat bahaya untuk budak-budak...... Sangat!

Sape yang rajin tengok rancangan Jo Frost: Extreme Parental Guidance ? Dalam episod satu untuk Siri Satu... Ada dibuat kajian berkenaan kesan sampingan kanak-kanak yang bermain game yang bersifat ganas macam Call Of Duty, Wargames, dan sebagainya.... Games yang mengajar anak-anak kita menembak dan membunuh sesuatu...... Game Zombie pun termasuk la kot.... Budak-budak yang bermain game macam nie.... Akan melemahkan sensitiviti respon terhadap persekitaran dia...

Dalam rancangan tu... Dia ada buat test menjatuhkan satu bekas berisi banyak pen dari atas meja semasa nak interview budak-budak tu... Konon-kononnya tak sengaja jatuhkan... Dari test tu, didapati budak-budak yang main game ganas nie tidak menunjukkan respon nak menolong mengutip pen-pen yang jatuh tu!! Manakala si budak-budak yang main game biasa akan memberikan tindak balas nak tolong kutip pen tu... Kebetulan?

Sebenarnya kita sendiri pun boleh perhatikan budak-budak di sekeliling kita... Bukan setakat main game ganas...game biasa pun dah ada kesannya... Aku masa balik beraya hari tu pun ada nampak jugak beza antara budak yang dkatakan hidupnya dipenuhi gamers (siap ada ipad sendiri nie) dengan budak yang selalu main kat luar dengan orang lain... Respon budak-budak gamers nak membantu orang lain sangat kurang berbanding budak-budak normal (yang selalu main aktif dengan kawan atau sendirian)... Dan depa jugak tak aktif dan tak boleh hidup (selalu mengamuk kalau takde ipad) sebab tak tahu nak isi masa lapang tu macam mane!! Last-last tengok TV...terconggok kat situ 24 jam... Kebanyakan budak-budak yang banyak main game nie cenderung ke arah malas, tak pandai bersosial, kurang kreatif, dan kurang cergas (selalu sakit).

Dalam video pendidikan kanak-kanak dalam Youtube pun ada pernah aku tengok (Lupa apa tajuk video tu).. Setiap perkara berunsurkan visual imej ( games...kartun...iklan.. dsb )... Akan ada mesej bawah sedar di sebalik apa yang dilihat atau ditonton budak-budak tu.... Kadang-kadang kartun sendiri banyak mengajar benda yang tak elok.. Secara sedar atau tak sedar... Contohnya situasi kartun tu sedang berborak biasa, tapi gambar belakangnya ditampilkan gadis sexy secara samar-samar (Contoh yang ditunjukkan dalam video tu).. Sebenarnya ia sedikit sebanyak akan masuk dalam pemikiran bawah sedar budak tu tentang gadis sexy tu...Dan akan didiagnosis sebagai perkara yang biasa dilihat..ditafsirkan TAK SALAH! So..secara tak langsung budak tu akan menerima pemakaian sexy tu sebagai suatu yang biasa dan diterima.... 

Kesan mesej bawah sedar nie bukan saje kat budak-budak...tapi orang dewasa pun sama kalau ajaran agamanya lemah.. Tengok jer sekeliling kita... Duduk jer kat Malaysia, tapi pengaruh luar dah mencanak-canak masuk ke dalam setiap individu.. Sampai identiti sendiri dah makin takde.. Identiti warga Malaysia dah longlai dah ditelan identiti kebaratan melampau....Tu dewasa... budak-budak?? Lagi banyak impaknya..

Sebab tu bahayanya rancangan TV untuk budak-budak kalau tak dipantau.... Bahayanya internet untuk budak-budak kalau tidak dipantau... Games pun sama... Angry Bird  macam mana? Plant vs Zombie ? Candy Crush ? Seeloknya kita jangan galakkan anak-anak kita ke arah tu... 

Pesan dalam rancangan Jo Frost tu.. pesanan yang sama jugak dalam video yang aku lupa tajuk apa tah tu... Selalulah melayan anak-anak kita yang masih budak nie dengan bermain bersama dengan mereka.... Kalau ada masa, bawak la ke taman..ajar depa bergaul dengan masyarakat... Kalau ada keje kat kebun...bawak la depa sekali... Ajar bercucuk tanam..mengotorkan diri dengan tanah... Ajak pegi picnic ke pantai ke.. main-main pasir tu.. Ajak berbasikal ke kat taman...Banyakkan aktiviti yang aktif dan menceriakan...Banyakkan contact dengan budak-budak nie... Jangan sibuk dengan keje sangat sampai tak dilayan anak-anak tu.. 

Berkelah macam nie pun ok... Merapatkan hubungan kekeluargaan..Anak-anak tak rasa tersisih..

Selalu didik secara tak langsung kat depa tu.. Ingat, budak-budak nie bukannya bodoh...Depa selalu perhatikan tindak-tanduk mak ayahnya dan persekitarannya... Silalah tunjuk contoh yang baik... Apa yang mak ayah buat, tu ler perkara pertama yang akan ditiru si anak-anak... Contohnya...nak makan, baca doa dulu... nak keluar, salam dulu.. nak tengok TV, tengok rancangan yang berguna..secara tak langsung si budak tu akan lihat dan belajar... Kalau mak ayah sendiri tak didik perkara asas nie... Sape lagi kan? Kalau mak ayah tak solat? Tak tengok rancangan TV yang berguna? Selalu bersifat individualistik je dalam rumah? Cuba fikir apa yang anak-anak korang sedang lihat dan belajar.... Kalau diri sendiri tak penah buat benda cenggitu... Susah la kan... Silalah didik diri anda demi anak-anak... Dan selalulah pantau... Pesan untuk diri sendiri juger...:)

P/S: Sekadar berkongsi apa yang dilihat dan dipelajari... Share kan jika setuju...

No comments:

Ping your blog