Friday, August 30, 2013

Kisah Pengajian Masterku | Kisah Motivasi Diri


Alhamdulillah... alhamdulillah... alhamdulillah.... akhirnya proses pengajian Master aku berjaya dihabiskan dengan jayanya secara rasmi.... Projek penyelidikan berjaya dijilidkan dalam sebuah buku tesis dan dihantar untuk direkodkan dalam arkib universiti sebagai satu penyelidikan rasmi.... Segala pahit manis perjalanan pengajian master nie memang takkan dilupakan..... Ucapan syukur kepada Ilahi kerana dikuatkan semangat untuk menghabiskan perjalanan yang sangat berliku nie... Terima kasih diucapkan kepada kawan-kawan, rakan sepejabat, pensyarah, dan penasihat-penasihat yang banyak membantu menaikkan semangat, memberi nasihat dan tunjuk ajar, memotivasikan diri nie.. dan menolong secara terus atau tidak.... 

Huh..... banyak pengalaman dan pengajaran yang aku dapat woooo~~ Sepanjang proses menyiapkan tesis yang hanya setebal 180 muka surat nie... 65 rujukan rasmi..  banyak benda yang aku dah belajar... Bukan saje pasal topik penyelidikan tu jer... tapi segala jenis perkara... Bagi aku... buat master penyelidikan sepenuh masa (Full Research) nie sangat jauh bezanya kalau nak dibandingkan dengan belajar kursus (Course work)... Lagi-lagi penyelidikan berbentuk eksperimentasi yang melibatkan penggunaan equipment di lab dan bahan-bahan yang terpaksa dibeli dari luar.... Pengalaman yang mematangkan diri aku dan akan dijadikan sebagai panduan untuk aku teruskan proses pengajian aku ke peringkat PhD...


Sepanjang tempoh pengajian Master aku nie... Aku rasa tempoh nie la banyak yang mengajar aku erti seorang insan dan erti jatuh bangun dalam kehidupan.... Sepanjang 3 tahun ( setahun aku defer - kiranya 4 tahun...huhu..lama kan? ) aku bergelumang dalam lautan master nie... Aku rasa pengalaman nie la paling bermakna dalam hidup aku....  

Ibarat satu perjalanan bermusafir guna sebuah kereta... Dengan doa "Jadikanlah aku insan yang lebih baik"... Aku mulakan perjalanan... Dari kaki bukit menuju ke puncak... Terjumpa kayu balak yang melintang patah menghadang jalan...dipotong kayu tu sendirian guna kapak.. Kapak patah... Tukar guna parang...selepas berjam-jam... akhirnya berjaya membuka laluan jalan...sambung meneruskan perjalanan... Ada tanah runtuh... Disodek tanah tu sedikit demi sedikit... sakit pinggang bukan kepalang...tapi diteruskan juga sampai laluan kembali terbentang... Diteruskan perjalanan... Sampai separuh perjalanan.. kereta pulak buat hal.. enjin rosak... Terpaksa tukar enjin di bengkel berdekatan... Nak tukar enjin kene tunggu beberapa minggu untuk proses penghantaran... Motivasi makin merudum... Akhirnya berjaya diteruskan perjalanan.... Tahap kelajuan dah tak sama...enjin berbeza...semangat berbeza... 

Terpaksa berhenti lagi... ada tanah runtuh lagi... Kali nie guna cangkul.. Sakit pinggang..sakit urat... Perjalanan masih diteruskan... Sekali lagi halangan menimpa...tayar pancit... tukar la tayar sendirian... dalam hujan lebat bersertakan kilat.... Lepas tukar tayar...diteruskan lagi... Kali nie ada lagi halangan.... Jalan ditutup kerana jalan itu runtuh ! Kalau nak jugak kena jalan kaki... Motivasi diri makin merudum... Berehat di rumah rehat terdekat sambil mengenang nasib... Mungkin di sini sahaja yang termampu... Tibalah masanya untuk aku berehat... Bukan sehari...bukan seminggu... Lama lagi dari itu....

Sambil berehat..terjumpa kawan... bertegur sapa dan jadi kenalan.. Semangat diberi malah sanggup bersusah payah bersama-sama menghadapi liku-liku ke puncak... Setiap kata-katanya ibarat air sejuk yang menyejukkan... Setiap hembusan menenangkan jiwa... Setiap gurauan menghidupkan hati yang hampir mati... Akhirnya semangat kembali berputik... Bersama diajak ke puncak... Laluan kali nie berbeza... Bukan lagi berkereta...tapi hanya berjalan kaki... berkali-kali jatuh...bangun semula meneruskan usaha... Hujan...pacat... binatang buas... berkali-kali datang dan hinggap... Tapi kali nie berbeza... bukan lagi seorang.. ada seseorang mengikut sama menguatkan semangat...saling bercerita dan saling mengadu domba...

Sepanjang perjalanan..terjumpa lagi rakan-rakan... terjumpa lagi sahabat... menolong mengangkat beban... menolong menguatkan semangat... sama-sama berjuang ke puncak... Kaki patah ditimpa batu..kalian la yang membantu... sesat jalan di hutan... kalian jugak yang membantu... Terima kasih sahabat... terima kasih semua...Perjalanan masih jauh... tapi puncak sudah ada di depan mata... Semangat sudah ada.. arah tuju makin jelas terlihat... Inikah harapan?

Kali ini perjalanan diteruskan..bukan berdua... tapi bersama rakan-rakan... setakat hujan lebat dianggap rahmat... Setakat kayu balak.. diangkat sambil bergelak ketawa... Saling bantu-membantu meneruskan usaha.. bukan untuk diri mereka....tapi untuk aku... betapa tingginya nilai sahabat... Ada segelintir menghasut aku mengundur diri... Mengejek dan mengumpat... Tak mengapa... aku bukan lagi sendirian... Ejekan tak didengari kerana asyik dengan kicauan burung...deruan sungai... dan desiran daun-daun hijau menyejukkan mata... Indahnya alam jika dilihat dengan hati yang tenang...

Berkat kesabaran dan nilai pengajaran hidup yang dipelajari sepanjang perjalanan.... Walaupun hanya  berjalan kaki... Tapi lajunya ibarat sedang membawa kereta... Malah mungkin lebih laju dan selesa... Dan akhirnya... sampai juga aku ke puncak... Penat lelah dan usaha sebelum nie berbaloi.....Alhamdulillah... Sujud syukur di puncak dan menikmati pemandangan di atas sana...

Bila aku menoleh ke belakang dan lihat kembali jalan yang aku tempuhi.... Syukur di hati melebihi dari perasaan syukur berada di puncak... Nikmat kesusahan dan halangan... berjaya mengubah diri nie menjadi insan yang lebih baik... Doaku dimakbulkan... Aku telah menjadi insan yang lebih baik... Sesungguhnya setiap perkara, pasti ada hikmahnya... Apa yang kita pinta.. Tak semesti apa yang kita gambarkan... Hanya Allah sahaja yang tahu apa yang terbaik bagi kita.... Hatiku menangis rasa gembira... gembira dengan apa yang telah aku lalui... Tanpa dugaan dan cabaran itu, mungkin aku lupa diri.. sombong diri.. Kekalkan diriku di jalan-Mu Ya Allah...




Ok....dah.. tu ler gambaran perjalanan master aku.... Ada yang menangis tak? Maknanya korang menghayati citer aku tu.... Susah beb... Mungkin aku nie tak berapa nasib baik la sikit... tapi ada hikmahnya... Dan aku bersyukur dengan apa yang dah dilalui... Dah dah dah... pi ambik tisu... kesat air mata tu... he he..

Sebagai makluman tambahan... UPM nie ada dua jenis pengajian master... Master Tanpa Tesis (Course work) atau Master Dengan Tesis (Full Research).. Master Tanpa Tesis nie macam belajar degree je...cuma subjek dia lebih advance la kan... Master Tanpa Tesis nie ditawarkan oleh pihak jabatan mengikut bidang kursus yang spesifik...Contohnya Master Inovasi dan Rekabentuk Kejuruteraan ditawarkan oleh pihak Jabatan Kejuruteraan Aeroangkasa... Kalau master tanpa tesis yang lain... ditawarkan oleh pihak jabatan lain... Haaa... gituler..

Master Dengan Tesis nie pulak... Memang master untuk penyelidikan tu jer... Kalau buat pasal gelas.. memang gelas je topik dia.. Tapi topik penyelidikan master nie kena ada originaliti dia... Contohnya topik lampu jalan la kan... Lampu jalan sekarang berbentuk bujur (contoh).. Korang pulak kena la keluarkan idea baru pasal lampu jalan tu... Katalah nak buat berbentuk memanjang sampai 2 meter (contoh je lagi)... Korang kenela cari bukti yang benda tu takde orang buat lagi.. Benda tu lebih baik..benda tu lebih memberi manfaat... Bukan hujah air liur je tau...dengan fakta..rujukan teori... dan hasil keputusan eksperimen... Pokok pangkalnya... topik tu takde orang buat lagi... Korang la yang akan jadi pakar dalam topik terbaru tu... 

Simple je kan? Nak tau simple ke tak...try la sambung belajar..he he he... Nak tahu detail lagi pasal Master nie.. nanti aku buat entri lain.... Panjang pulak jadinya nanti....  Sebagai pengakhirannya...aku nak share satu lagu nie... Aku rasa ada la sikit-sikit kene dengan jalan citer master aku nie... Jalan ke arah kebaikan nie banyak lilu-likunya... Cuma kita perlu belajar bersabar dan meneruskan niat kebaikan itu walaupun apa pun terjadi.... :)




P/S: Penghargaan kepada semua yang terlibat.. Akan ku kenang sampai bila-bila...:)

5 comments:

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

4thn? wow..masa yg lama tu.research memg kena byk baca, byk rujukan, byk experimen. tahniah..teruskan cita2 dan sumbgn dr segi research, sb kt msia masih kurang lg. er..sy pun study amik class je.memg xmampu la nk buat researh.huhu..

Lydia Miza said...

Lama tu.. Huhu apa pun tahniah krn cekal dan sentiasa bermotivasi

mrs radin said...

salam..menarikk..
saya tgh buat by research skang..hermm, bermula tahun 2010 lg patutnye, hold dlu, x register 1 sem baru delivered.bulan 12 2010, register, by course, xleh bwk.xleh cope assgment exam.ada anak kecik katekan.bulan 6 2011, jd RA, then terpikat dgn research.relax sket.bulan 9 2011, amik by research.sampai skang..dah 2013..tgh writing.aiyoooyo..byk cabaran.bulan 11 2012, kuar sorang lagi anak.skag ni anak kedua dh nk setaun.thesis belum kluar lg ni.allahuakhbaaarrr...bglah kekuatan dan motivasi pada saya.cabara..duk dekat dgn mertua.malam weekend jgn harap lah.xtvt famili je.tlg lah bg motivasi sikit pada diriku yg byk sgt alasan ni.pedehal tiap hari anta anak nursery..duit pon masalah besar skang ni.allahhh..

10 October 2013 19:08

Please prove you're not a robot

Anonymous said...

Assalamualaikum, klu master tanpa thesis tu ambil masa brp taun?

Anonymous said...

Assalamualaikum.. saya nk tnye.. kalo time degree sy amik bidang IT dan master saya nk tukar ke bidang lain (bukan IT) boleh ke?

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785