Wednesday, November 6, 2013

Menuju Ke Menara Gading : Episod 6 (ATAS Dan VISA)



Episod bersiri entri Menuju ke Menara Gading nie dah sampai ke episod 6... Huhu... Time aku tulis entri nie... aku dah sampai ke tempat yang aku tuju... Iaitu di Cranfield... Tulis blog sambil menggigil nie bai... sejuuuk~~ Aku sampai time nak masuk winter... memang sejuk giler... Suhu paling tinggi cuma cecah 10 darjah Celcius jer..Brrrr... Tapi demi nak menyiapkan cerita bersiri nie... aku tabahkan jugak menaip entri nie... he he..

Tarik selimut jap... Okeh.... Benda yang paling penting nak sambung belajar ke luar negara nie ialah.... kene apply VISA... Takde benda nie.... memang tak sah... WAJIB ada... Cara nak apply VISA nie senang jer.... pegi ke website nie: British UK Border Agency. Nie kalau nak pegi UK la kan... yang lain boleh cek website negara masing-masing....

Kalau yang nak sambung belajar ke UK... kene baca dulu arahan-arahan dalam website nie... Sebab banyak sangat jenis borang yang ada bagi setiap kategori... Bagi golongan kita-kita nie haaa...kene la pilih untuk sambung belajar.... Ambil borang jenis Tier 4- General. Kalau ada bawak anak bini... pon kene ambek borang dari kategori Tier 4... tapi untuk Dependant... Baca arahan dari website tu dulu yea kalau nak senang...

Nak buat VISA nie... kena ada duit poket dulu... nak senang guna jer kad kredit sebab kene bayar online. Harga bayaran VISA sambung belajar nie mahal... Lebih kurang dalam RM1500 seorang... depend pada kadar tukaran wang asing... Masa aku buat dulu..dalam RM1600++ seorang... kalau ada anak bini.... tambah la sendiri...huhu

Yang tak sedap dengar nyer.... kalau dah isi borang dan dah bayar...pastu kalau ada kesilapan yang menyebabkan borang tu tak diproses.... duit tu dikira hangus..... Yupp....HANGUS! Terbakor habis duit beribu-ribu.... so...isi betul-betul.....Nasihat dari Jabatan Bomba kampung Pinang Sebatang...he he..

Nak isi borang VISA nie.... korang kenela ada beberapa maklumat penting... Contohnya macam maklumat akaun bank korang (nie kalau takde sponsor)... Maklumat financial affidavit (dari sponsor).. Maklumat alamat rumah di UK.... ermm... ape lagi ek.... haaa.... kene buat TB test dulu dekat klinik yang disenarai dalam website tadi jer.. Kalau tak salah... klinik yang boleh diterima cuma ada dua jer di area KL dan satu di Sarawak dan Sabah... Bayaran dia sebanyak lebih kurang RM300 seorang.... haaa... duit lagi kan.... Ermm...pastu  translate sijil nikah lagi... boleh dibuat di Institut Penterjemahan Negara atau dekat Istana Kehakiman dekat Putrajaya tu..

Lepas dah apply online... kene buat appointment nak serahkan form online tadi secara by hand dekat office dia.... Kat sini kene bawak semua bukti-bukti korang tu... passport...surat-surat penting... sijil nikah original dan yang di translate... dan lain-lain... Senang citer... bawak je semua dokumen penting... Kat situ jugak nanti korang akan disuruh buat biometric ID... Semua jari kene amek cap jari... So...sila jaga jari-jemari anda sebelum pegi dekat ofis VISA tu..

Proses VISA nie agak lama.... lepas dah hantar semua borang dekat kaunter dia tu.... dia akan hantar ke Manila untuk proses seterusnya.... Masa kebiasaan... lebih kurang 14 hari bekerja.... So..plan elok-elok bila nak buat VISA nie.... kalau dah terdesak, korang boleh la buat satu proses khas bagi orang yang terdesak nak cepat... "Priority VISA"... Boleh apply on the spot masa appointment tu.. Tapi kene tambah bayaran sebanyak RM400 seorang.......

Untuk ke UK jugak... sesetengah course kene ada ATAS.... bukan bawah atau di tepi yer... kene ada ATAS... he he he... ATAS nie stands for Academic Technology Approval Scheme.... Nie diusulkan oleh Ministry dari UK... Kene apply online jugak... Nie pun lambat jugak... bila korang dah dapat offer letter dari univ tu... dah boleh dah apply ATAS secara online... Proses dia lambat jugak... lepas dah apply... takde masalah ape-ape.. korang kene tunggu lebih kurang 4 minggu hari bekerja baru dapat kelulusan.... dia panggil ATAS Certificate...

Haaa.... dah setel tu semua... VISA dah dapat...ATAS Cert pun dah dapat... CAS number dah dapat... Dah boleh la beli tiket flight.... Maka selesailah 1001 proses korang nak sambung belajar ke luar negara.... Dah setel ke nie? Belum yer.... Sebab banyak lagi kene buat.... Macam aku nie... kene selesaikan segala proses pemindahan barang la pulak... antara nak pindah atau jual je semua.... Pastu kene fikir apa pulak yang kene bawak dan tak perlu bawak... Still banyak yang kene buat.... 

Itu semua lumrah nak sambung belajar.... Sampai kat sane... kene biasakan diri la pulak.... Itu lagi satu hal... Nanti aku citer di lain entri... Dah la boleh citer sikit-sikit sebab aku secara rasminya dah sampai ke UK nie.... Alhamdulillah... Tapi sentiasa kene ingat dalam kepala.... Kita datang bukan berholiday... kita datang untuk berjuang... berjuang dari aliran akademik....membawa nama agama dan negara... tak gitu? 

P/S: Sesape rasa nak barangan baby murah... silalah ke Daddy's Little Pumpkin ... :)

5 comments:

ainasuhana said...

seronok nye dapat futher study macam ni..

nohas said...

BW ke sini..selamat belajar..

rumah Shakespeare menggamit memori..

mynameismy said...

selamat berhijrah sementara ditempat baru..:)

seronoknyeeee

joehaz said...

Syoknya pergi kenal tempat org.. bila la dpt merasa ni.. nanti musim sejuk, lagi best kan :)

Tulisan Hati said...

saya pun ada impian nak sambung di luar negara.. seronoknya.

Ping your blog