Sunday, October 13, 2013

Menuju Ke Menara Gading : Episod 5 ( Isi Permohonan )


Lepas dah setel cari supervisor... dah contact dan komfem yang tu supervisor korang... Boleh la isi online... nie UK dgn Aussie je rasanye... US kene isi manual...hantar by pos... Tah ler... Aku terbiasa dengan sistem UK je nie.... Isi application online dalam website universiti yang korang dah pilih tu... Yang mana takde maklumat..tinggalkan dulu.. takpe... Contohnya korang tak ambek IELTS lagi ker... tak dapat sponsorship lagi ker... takpe... teruskan dan isi je dulu....

Lepas dah isi... submit... tunggu je la... Yang mana rasa nak pegi guna scholarship... apply je dulu jugak... Pasal offer letter nanti baru attach balik masa tengah proses kelulusan permohonan tu.. Baru cepat sikit proses.... Yang mana macam aku nie..keje dengan UPM, kenela isi jugak permohonan cuti belajar... Proses dia lama.... I mean... lamaaaaaaaaaaaaaaaa sangat.... Nak setel dari submit borang cuti belajar dan scholarship under kementerian hingga dapat keputusan rasmi dapat ke tak permohonan kita tu... makan masa selama 3 bulan! Yup... tiga bulan... Kalau ayam bertelur... dah jadi anak ayam dah... he he he

Kenapa lama? Macam nie sedikit sebanyak proses dia... lepas hantar borang permohonan... dibawa ke mesyuarat bahagian... lulus kat sini...di bawa ke mesyuarat senat...kalau keje under gobermen..nie kira meeting bos-bos la kot... biasanya kalau korang hantar akhir bulan... korang kene tunggu sebulan.. kalau nak cepat.. sila hantar awal bulan... lulus di senat.... baru dibawa ke kementerian untuk kelulusan biasiswa.. Biasanya tempoh antara senat dan kementerian makan masa sebulan.. Tu pun kalau takde delay meeting mana-mana.... Kalau tak lagi laaaa lama... Ok... kata lah nasib korang baik... takde delay meeting dan kuota masih ada... maka luluslah di peringkat kementerian... barulah dikeluarkan surat rasmi.... Alhamdulillah... The journey is on!

Menariknya... dari keputusan meeting nak dapat surat rasmi...biasanya seminggu baru dapat.... Lepas dapat surat rasmi dari kementerian... kene tunggu seminggu lagi baru dapat dokumen rasmi dari pihak universiti.... So..dua minggu dekat situ jer... Tup tup tup.... dekat tiga bulan... Macam aku dulu...hantar akhir bulan enam... akhir bulan sembilan baru rasmi dapat.... So.... tiga bulan la kan... Proses menunggu yang sangat lama...huhuhu. Wife aku cakap ape..... Janji dapat! So positive! Bagus untuk masa depan....:)

Kalau under MARA lain cerita... tapi dengar citer lebih kurang tu jugak... Aku tak tau sangat yang mintak under MARA.. tapi MARA lebih tegas kot dari segi pemilihan universiti yang korang nak sambung belajar... Dia tengok ranking list... So... boleh cek dari sekarang ranking list setiap universiti di dunia nie mengikut bidang masing-masing... Kalau ranking dia bagus... top ten ranking... senang ler dapat... Melalui kementerian pun sama... Rajin-rajin la cek ranking list tu... Sebab nanti dia akan mintak bukti ranking list dari korang...he he

So.... dari apply online di website universiti yang korang nak pegi... sampai dapat semua dokumen rasmi dari kementerian atau MARA.... lebih kurang 4-5 bulan.... So.... prepare la awal-awal... Jangan rasa nak sambung belajar bulan depan...bulan nie baru nak terhegeh-hegeh nak buat semua benda... Perlukan perancangan teliti dan rapi... kesabaran yang tinggi... dan azam yang teguh... Kalau tak separuh jalan je jadi... pastu cancel...sebab banyak benda boleh berlaku dalam tempoh 4-5 bulan tu.... Banyakkan berdoa dan bertawakkal... Insya Allah...

Apa persediaan yang patut dibuat sepanjang tempoh 4-5 bulan tu? Banyaaaaaaak... banyak benda boleh dibuat... kalau duit poket tak tebal... tebal-tebalkan... Simpan la duit untuk persediaan nanti... Jangan kata dapat scholarship kita tak payah risau pasal duit... Sebelum dapat scholarship tu.. korang dah kene salur banyak duit dah untuk persediaan sahaja... Kalau bujang... simpan la dalam RM5000.... kalau dah ada tanggungan anak bini... darab la RM5000 tu dengan berapa orang yang ada... Serius nie... memang macam tu.... nie la orang kata.... NO PAIN, NO GAIN.... memang sakit dulu awal-awal.....huhuhu

Apesal banyak sangat kene simpan duit? Sebab kebanyakan proses memang pakai duit kita dulu.... Dari mohon passport....VISA.... TB Test.... Medical Check-up... Setem hasil... minyak ke sana ke mari.... IELTS... semua guna duit yang banyak jumlahnya... Nak senang dan tak berhutang... simpan awal-awal... Jangan harapkan bantuan orang sangat pasal duit nie... Korang mampu.... simpan je la... Susah dahulu pendapatan.. 

Selain duit poket.... yang mana takde passport...boleh buat permohonan passport baru (link), Kalau ada saman dan hutang.... selesaikan dulu semua tu... kalau yang tak bayar PTPTN dan di blacklist... kene selesaikan hal tu dulu.... IELTS boleh amek masa tu kalau tak ambek lagi.... Amek kursus BTN pun boleh jugak masa awal-awal tengah apply online tu... Under MARA lain...lepas dapat surat rasmi rasenyer... Buat la ape-ape yang patut untuk persediaan sambung belajar korang tu.... Rancang dengan teliti...Sebab bila dah dapat semua dokumen tu nanti... Banyak masa habis kat situ jer... Kelam kabut jadinyer nanti... nanti aku citerkan di lain entri... 

Ok.... katelah korang dah dapat secara RASMI berkenaan surat offer universiti... dah dapat biasiswa... dah setel BTN....IELTS pun dah lepas with flying colors...  Maknanya korang dah separuh jalan menuju ke menara gading.... Dah selangkah ke hadapan untuk proses sambung belajar... So....lepas nie nak setelkan je... Akan aku citerkan di Episod 6... =)

P/S: Kejayaan seseorang bergantung pada usahanya.. Berusahalah dan berdoalah...

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785