Monday, July 23, 2012

Bila Ramadhan je Ramai Yang Konon Jadi Baik !!



Sebelum aku nak berceloteh santai kat korang nie...elok ler kalau diberi pembuka kata dulu sempena bulan Ramadhan yang mulia nie.... Selamat menyambut bulan Ramadhan yer bagi yang berpuasa.... bagi yang tak puasa tu... Sila la berpuasa masa masih hidup nie... kang tak sempat nak bertobat kang....naya la korang...:)

Haa.... nie selalu aku dengar bila duk borak-borak kosong.... Bila Ramadhan jer....ada la yang kononnya jadi baik.... Bila start jer bulan puasa nie...ada la yang berlakon jadi baik.... Ermmm..... bulan puasa pun nak mengumpat kan.... haih.... Ni ler antara tanggapan manusia kepada depa tu dan apa pulak komen aku.... Jom pakat baca dan pikir......
  1. Bila start pose... baruuuuu nak baca Quran... Sebelum nie dibiarnyer Quran tu berhabuk atas meja! Komen aku : Biar ler.....sekurang-kurangnya ada jugak dibacanya setahun sekali... Kan bagus tu...Lagipun dia memuliakan bulan Ramadhan nie...tak macam kome yang mengomen tu... Baca Quran pun idak... Mengumpat lagi! Mane la tau kan bacaannya dalam sebulan tu lebih baik dari bacaan korang... Sebab IKHLAS...bukan nak menunjuk tunggu orang puji! Hambek ko...haha
  2. Bila start pose jer....Baruuuu nak pi masjid....tu pun smayang terawih jer.. Pegi ler hari-hari ! Komen aku: Bagus la tu.....sekurang-kurangnya dia pi jugak masjid tu... Yang duk mengomen nie kebanyakannya mesti langsung tak pi masjid... Bukan stakat tak pi masjid... terawih langsung tak buat kan..... Banyak cakap ajo... Ibarat kata orang tua....peghabihkan bogheh di dapur ajo.... Kata dulang paku serpih! Hah....sambung ler...
  3. Bila start pose.... ramai la start buat status (dalam Facebook atau Twitter) yang baik-baik... yang sebelum nie mencarut je keje !! Komen aku:  Haaa.....bagus le tuu... sekurang-kurangnya sebulan dalam Ramadhan nie dia belajar tak mencarut.... Biar ler dia bagi status cenggitu....Kita pakat-pakat la berdoa supaya berkekalan kebaikkan yang ditonjolkan tu....Aminnnn..... Dan at least, ada jugak status berunsur nasihat dalam wall FB/Twitter dia tu... Ada jugak manfaat dia duk berconggok depan pc lama-lama....
  4. Bila start pose jer.... Ramai ler blogger yang buat entri baik-baik... Menyampah ! Komen aku: Elok sangat la tu.... sempena bulan yang mulia nie...biarla pakat reramai nasihat menasihati.... Sekurang-kurangnya yang menulis tu pun dapat belajar jugak...Dan yang lagi penting....entri dalam blog tu melekat sampai blog tu sendiri mati... Kan elok tu...saham untuk akhirat tu... Dapat tampung dosa-dosa yang lepas sikit....
  5. Bila start pose jer... Baruuu nak tukar gambar profil (FB dan Twitter) baik-baik.... Bertudunglah.. Ape lah... Hipokrit!! Komen aku: Ape pulak hipokrit....takde istilah hipokrit dalam perubahan ke arah yang baik... Doakan semoga kekal gambar tu... Lagi baik kalau tersemat di hatinya untuk kekalkan imej baik tu.... Dari duk mengumpat, baik pakat-pakat berdoa bagi kekal... Sama-sama dapat manfaat.... Sekurang-kurangnya...dia pandai jugak hormat bulan puasa nie... Takde la macam sesetengah tu... upload gambar pegang-pegang pakwe/makwe lagi...pastu berbangga....Weng punyer orang!
  6. Bila start je pose...berlambak buah kurma kat kedai..Semua nak makan kurma..Sebelum tu pandang pun tak! Komen aku : elok la tu bagi penjual kurma....ada jugak time untung besar depa...Biarla depa makan kurma tu..dalam sebulan nie je pun takpe...hal depa.. Lagipun kurma nie banyak zat dan manfaat nyer....sunnah Rasulullah lagi... Baik makan kurma dari duk makan junk food (cekedis) atau jeruk-jeruk buah tu... buat seksa badan sendiri jer.. Sesungguhnya makan kurma lebih baik dari merokok! (tetibe...haha)
Tu ler sedikit sebanyak tanggapan yang selalu aku dengar bila start je pose..... Aduuh... Sila la berfikiran positif.... Sebab segala benda yang baik-baik nie...patut diberikan galakan dan dorongan... Bagi yang baru nak berhijrah atau berubah ke arah Islamik...inilah masanya...Masa yang paling sesuai... yang baru nak start bertudung....Yang mana baru nak bertudung secara TETAP (kan ramai yang ON OFF ikut suka hati)...Yang baru nak start belajar Quran...Yang baru nak mendalami agama....Ni lah masanya.... Sebab bulan Ramadhan nie bulan yang diberkati Allah...Segala pintu-pintu syurga dibuka dan segala pintu-pintu neraka ditutup.... Syaitan pun dibelenggu....Cuma diri sendiri jer...Mau berubah ke idak.. Tepuk dada tanya hati masing-masing.... 

P/S: Sokong lah....bantulah jika ingin berubah ke arah kebaikan, dan larang lah...nasihatilah kepada yang ingin berubah ke arah kejahatan.... 

11 comments:

Mohd Faziel said...

yess..setuju....mulot org, macam2x je... kalo kita nk berubah kepada kebaikan, ape laa salahnyer....

Ayen... said...

Sama2laa kita berdoa semoga segala yg dieorg ubah dalam bulan ramadan ni akan berterusan selamanya selepas ni,Amin....

zacky786 said...

stuju2 .~

cik yuyu said...

betul2.. mulut org ta ley tutup.. singgah sini..salam perkenalan..

Fyzal said...

ok bro. aku memang setuju komen kau sebab aku baru bercadang nk komen benda yg sama.

ramai org lihat sudut negatif - "bulan puasa baru nak berubah" - komen aku - memang bagus lah tu. at least ada la usaha nk berubah - tgk sudut positif. ni tak - yg dok mengata tu main nak hentam org je, bukan nak doakan supaya perubahan org tu berkekalan.

Pearl Kaz said...

betul betul betul... ramadhan boleh jadi turning point utk manusia berubah jadi baik. Jom sama2 doakan utk mereka dan diri kita sendiri agar terus istiqamah... aminnn... :)

I wong (依之汉) said...

Itulah tandanya dalam hati seseorang itu masih ada iman. Hormat akan bulan mulia ini. Jom ajak mereka menuju perkara kebaikan.

ros maisara said...

yup yup betul...yg post pasal makanan pun byk kat fb..jadi,mmg sy xbukaklah fb tu

.........cP~ said...

Salam.

Betul. Bila kita nak lihat orang lain, lebih baik kita fikir sekurang-kurangnya. Tapi, bila lihat diri kita sendiri baik kita fikir, lebih baik kalau kita..

kutoOobambOo / ericoanaci said...

satu lagi.. bila puase start.. sebok citer pasal raye.. hu2

aizamia3 said...

betul2..
semua tu jadi macam hipokrit pulak..

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785