Friday, February 1, 2013

Cuti-Cuti Malaysia ke Pulau Langkawi - Hari Kedua

Hari pertama aku dan wife dah berjalan-jalan ke Pantai Tanjung Rhu, Wildlife Park, dan Idaman Suri... Satu jalan je sumer tu... Untuk hari kedua... aku dan wife bercadang ke satu tempat yang memang tepat dengan tema kitorang hari tu....warna biru....he he.. Underwater World Langkawi...

Sebelum masuk ke Underwater World tu... kitorang sempat singgah ke kedai makan depan Underwater World tu...makan branch...breakfast+lunch.. he he... Memang heaven seafood la sini... Ye la kan... tempatnya pun berdekatan Pantai Chenang.. Sesape yang tak boleh makan seafood..memang rugi... Lepas dan isi perut dan kekenyangan... Baru ler kitorang masuk ke Underwater World Pulau Langkawi nie..

Harum Aroma Cafe.. Best!

Betapa banyaknya lauk...kebanyakannya...SEAFOOD!

Nie contoh yang dihidang...

Bayaran dia untuk warga Malaysia lain sikit... Tapi mahal jugak la...tak silap aku dalam RM25 sorang.... Tapi alang-alang datang Langkawi nie.. masuk je la kan...Lagipun nak tengok macam mana dalamnya kan.... Aku bagi kesimpulan dulu... Underwater World... memang berbaloi! :)

Masuk je ke dalam Underwater World.. aku dan wife disambut dengan ikan arapaima... Ikan pari..dan segala jenis ikan yang besar-besar belaka.. Memang bagus untuk first impression... Wow! Dengan hiasan yang ala-ala berada di dasar laut.. Memang memberi mood nak enjoy dengan apa jua ikan yang ada di situ... 

Nie ikan ape tah..Putih suci murni...

Ikan datang menyapa anak aku..."Hai, leh kenalan?"

Lepas je kawasan ikan-ikan besar tu...tetiba kitorang masuk pula bahagian semacam hutan belantara... dan ditengah-tengah hutan belantara...ada ikan piranha dan ikan yang sejenis dengan piranha.... Dia nak bagi mood hutan amazon kot... Siap ada monyet spesis kecik lagi duk melompat-lompat dekat dengan air terjun buatan... Memang menarik.... 

Ikan Pichu kat belakang kitorang...Spesis hampir sama dengan Piranha...

Habis je melalui hutan amazon tu.... kitorang masuk pula kawasan bersalji... Salji memang la takde... tapi seakan-akan ada... Boleh jumpa penguin... anjing laut... dan Gunung Everest! ha ha... Snap snap gambar jap.. pastu meneruskan perjalanan.... Lepas melalui kawasan penguin tu... kitorang lalu pulak kawasan yang jauh lebih menarik dari tadi...Dari kesejukan alam kutub utara dan selatan.. Tetiba ada cafe! Ha ha... Minum air sat.. sambil tengok ikan di sekeliling... 

Brrrrr.....tejuknya... he he

Penguin sedang tidur...

Snap corner dekat Cafe Underwater World..
Sesape yang breastfeeding, jangan risau, dalam Underwater World ada Nursery Room..

Anjing Laut sedang beraksi depan-depan kitorang...

Hilang dahaga...kitorang meneruskan perjalanan...kali nie kitorang melalui terowong air... kiri kanan dan atas semuanya boleh dilihat ikan berbenang-renang...ikan besar..ikan kecik ala-ala Nemo... belut laut..semuanya seolah-olah berada kat tepi korang jer... Thumbs up la!!

Dalam terowong air...

Pekerja Underwater sedang bagi Penguin makan..

Kat sini..kiri kanan dan atas ada ikan.. Aku sedang tunjuk ikan jerung sedang lalu kat depan..:)

Habis je terowong tu... boleh pulak tengok spesis laut yang pelik-pelik... Termasuk la gamat.. Sini digelapkan sikit..sengaja nak datang kan mood curious kot... Lama jugak la pusing dalam Underwater World nie... dekat dua jam... habis je pusing dalam tu... keluar-keluar je.. terus jumpa coklat! Rupanya keluar dekat shopping mall sebelah... Coco Valley... I'm wondering..Kalau aku masuk ikut sini.....tak payah bayar tiket kan...he he..


Satu akuarium tu..ada satu spesis ganjil...
Ni la pintu keluar dia.. Coco Valley..he he

Habis pegi Underwater World... kitorang plan nak ke Taman Agro-Teknologi MARDI pulak... saje jer nak jalan-jalan...kot-kot la menarik macam kat Cameron Highland kan.... Sebenarnya biasa-biasa je Taman MARDI Langkawi ni.... Tapi yang menariknya... sesape yang suka makan buah-buahan...Korang diizinkan makan buah sebanyak mana yang korang nak kat situ!!

Taman Agro Teknologi

Ok gini.... kat Taman MARDI nie.. korang akan dibawa guna kereta MARDI..jenis yang takde tingkap tu... Dia akan pusing kebun MARDI tu sambil bagitau yang tu spesis ape..tu spesis ape... sampai la stop jap kat checkpoint pertama...Haaa...kat sini la korang nak melantak buah sebanyak mungkin... Tapi bergantung pada musim ape la kan... Aku dan wife dapat buah nenas, tembikai, limau besar tu, nangka dan jambu... Kalau korang pegi musim lain...dapat buah lain kot.. So...kesimpulan awal aku...datang la time musim durian..Baru untung! he he...

Anak aku pun makan sekali...nyum nyum...

Belimbing Gergasi!!

Berehat-rehat di bawah pokok belimbing..

Wachaaa! Menyepak buah belimbing gergasi...

Spesis nangka yang hanya di Taman Agro-Teknologi MARDI Langkawi...

Anak aku buat style ala bollywood..

Dan aku pun join sekali..he he


Papa! Nak buah betik!

Aaaaaa...nak betik! nak betik!
Lepas dah makan buah tu...perjalanan disambung... Jalan dia dah macam naik roller coaster dah... naik turun bukit...driver pulak bawak laju... ha ha.. Masa aku dan wife pegi tu...kitorang bersama dengan satu rombongan dari arab... Sampai kitorang pun cakap arab masa tu...hi hi hi... Dia tanya haper tah... Aku dengan selamba menjawab... bismillah...alhamdulillah... Astaghfirullah... dan tetiba nyanyi lagu Raihan..Allahu..Allahu... he he... Pastu depa tak tanya dah... Ok...tipu jer...:D


On the way balik..lalu satu pemandangan yang sangat cantik...
Singgah solat jap.. Yang wajib didahulukan..

Habis pusing-pusing kat Taman Agro-Teknologi MARDI... kitorang pun bersiap-siap la nak balik ke hotel... Tapi tengok jam macam awal lagi... Ermmm.... last-last pegi singgah ke Dataran Lang... Maka berfamily moon la pulak di Dataran Lang tu.....

Dataran Lang

Bergambar buat kenangan..

Kat belakang tu ada pasar jualan cenderamata...

Masih di Dataran Lang

Candid

Peta lengkap Langkawi dan sejarahnya

Sunset...
Takde kamera DSLR pun boleh....he he

Family moon!!

Sini tempat paling menarik dia....Burung Helang besar tu la kan... Taman sekeliling pun tak kurang hebatnya... Ala-ala macam duk di negeri China sikit....rasa macam duk di negara arab sikit... Hiasan dan ukiran yang cantik tu sememangnya mendatangkan mood bercuti kitorang.... Aku dan wife lepak kat situ sampai la ke lewat senja... Hotel pun dekat je dengan Dataran Lang tu... Maka berakhirla hari kedua dengan penuh kegembiraan dan kepenatan... Hari ketiga...hari yang ditunggu-tunggu...Tempat paling bes akan kami tuju.... Tunggu......:)

BERSAMBUNG KE HARI KETIGA

1 comment:

whinxe said...

bestnye dapat bercuti~huhu....jan singgah sini yaa. :)

http://cikjannstory.blogspot.com/

Ping your blog