Monday, February 25, 2013

Bangga dan Memuja Hollywood ? | Baca Nie Dulu..


Banyak citer yang best best datangnya dari Hollywood nie... Citer yang menjadi pujian dan pujaan bagi yang suka cerita yang bermutu tinggi dari segi teknologi dan jalan ceritanya...Aku pun suka jugak tengok citer dari Hollywood nie... Tapi dari awal lagi aku macam terfikir pasal erti sebenar Hollywood.... Kenapa dia guna perkataan Hollywood ek? Kenapa tak guna perkataan lain memperkenalkan bidang movie dari sana?

Ok..... mengikut sumber tak rasmi.... Hollywood nie dimaksudkan kayu sakti [direct translate] dan itu yang dipersoalkan banyak pihak.... Kenapa dikatakan cerita-cerita dari US tu adalah "Kayu Sakti"?... Ok.... sape minat tengok citer Harry Potter? Haaa.... Korang boleh bayangkan apa yang aku cuba sampaikan.... 


Perkataan asalnya bukan dalam ejaan Holly.... Tapi Holy... Maknanya perkataan asalnya adalah Holy Wood... Yang sememangnya bermaksud kayu sakti... Dan Holy wood nie memang tercatat dalam kitab-kitab pagan di mana kayu sakti yang digunakan oleh pengamal sihir dahulu kala... Kayu sakti nie....atau tongkat sakti nie digunakan sebagai ALAT UNTUK MENYIHIR ATAU MEMBUAT SESEORANG INDIVIDU ITU BERADA DALAM ILUSI ATAU KHAYALAN apabila terkena sihir mereka.....

Yang menariknya.... orang Amerika dulu-dulu....masa dunia perfileman baru jer dikenali.... Orang-orang kat sana memanggil filem-filem yang ditayangkan di kaca TV tu sebagai "Dream Machine".... Maknanya mereka sudah mengakui yang filem-filem nie cuma satu dunia khayalan untuk membuat seseorang itu berada seolah-olah di alam mimpi.... 

Ia membuat suatu alam fantasi yang "akan dipercayai' bagi sesiapa yang melihatnya...Yang menariknya.... ada satu artikel pasal nie [maaf..lupa sumbernya] mengatakan yang bila seseorang tu melihat satu tayangan filem yang disukainya... dia seolah-olah berada dalam separuh sedar...separuh dirinya berada di alam fantasi itu...dan separuh nya masih lagi di alam nyata... [How interesting....] Yang menariknya.... secara tak sedar.... Si pelihat filem tu tak sedar yang dia sedang menerima maklumat fantasi itu sebagai BENAR DAN NYATA... 

Panjang lagi nie... tapi dipendekkan....korang boleh la meluangkan masa melihat video nie... Tengok sampai habis... 



Apa yang korang boleh tengok apa yang berlaku di zaman sekarang nie... Memang betul pon! Betul perkara nie sedang terjadi... Anak-anak muda sedang meniru mereka [fesyen,gaya hidup, dan memuja artis-artis barat] sampai sanggup tinggalkan apa yang diajarkan agama.... Depa sudah termasuk di alam fantasi ciptaan HOLY WOOD nie.... bahaya....bahaya....

Aku buat entri nie sebagai pesan berpesan antara kita.... Sebab ramai yang aku tengok... Depa bangga tengok anak depa jadi seperti artis barat nie... Depa bangga bila dapat tengok anak depa nie meniru sebijik artis barat nie.... Bangga gila sampaikan satu daerah tahu yang anaknya tu macam pelakon atau artis barat tu... Siap buat majlis kesyukuran sembelih sekor kambing! [belawok katanya] Hmmm.....

Sedikit demi sedikit minda bebas secara total nie menusuk dalam hati sanubari masyarakat islam Malaysia... sedikit demi sedikit hati yang bersih dicemari adat dan budaya barat yang secara tak sedarnya...membawa ke arah keburukan yang melampau... Budaya yang memenuhkan pub-pub disco di bandar....dan mengosongkan jemaah rumah ibadat secara pukal..... 

Sama-sama memperingati.... Aku tengok cuaca zaman sekarang nie dah makin ekstrem... Kalau panas...panas gila... kalau hujan...hujan lebat gila... kalau berangin...sampai terangkat khemah orang kahwin tu... Menunjukkan bumi yang kita pijak nie dah TUA.... Menunggu masa je nak kembali ke dunia akhirat... Sama-sama la fikirkan.....:)

P/S: Share la kepada kawan-kawan...semoga memberi manfaat...

No comments:

Ping your blog