Monday, February 4, 2013

Peluang Menaiki Kapal Terbang Percuma !! | Kejuruteraan Aeroangkasa


Ok... stop jap pasal entri Pulau Langkawi... Aku nak habaq kat semua nie.... Peluang kepada sesape yang nak naik kapal terbang secara percuma!! Haaa...... Peluang yang terhidang nie jarang dapat tau... Orang kata... nak dapatkan sesuatu tu... kenelah berbaloi dengan usaha yang ditabur...kan...:)

Nak naik kapal terbang percuma nie.. Bukannya senang.....dan bukan jugak susah.... Sebab apa? Sebab korang cuma perlulah ada minat dan ada usaha jer.... he he he... ini bukan troll atau gurauan yang tak berasas... Ini adalah berita benar.... 

Caranya... Korang masuk belajar dalam Bachelor Kejuruteraan Aeroangkasa di UPM... Haaa.... kan senang je tu... Sebab Kapal terbang nie akan digunakan sebagai salah satu pembelajaran dalam salah satu subjek nanti.... Subjek tu adalah Makmal Penerbangan atau lebih popular dipanggil Flight Lab....Dalam kelas nie... korang berpeluang untuk menaiki kapal terbang yang macam gambar tu dan akan terbang selama beberapa jam untuk merasai segala pengalaman tentang penerbangan... Korang akan dapat rasa macam mana kalau kapal terbang tu tonggang terbalik...jatuh terjunam... naik secara menegak.... dan lain-lain..... Dan realitinya.... ramai yang akan kata... "Lagi bes dari naik roller coaster!!"

Korang boleh tengok secara live camne pilot handle kapal terbang..

Ok....camne nak masuk kursus ijazah sarjana muda nie kejuruteraan Aeroangkasa nie? Haaa..... korang kenela mantap dalam keputusan SPM ,STPM, atau Matrikulasi.... Yang masuk asasi dulu pun ok.... Kursus nie korang kene mantap dalam subjek fizik, matematik tambahan, matematik, dan kajian tempatan... he he.... Kajian tempatan tu takde...saje je aku tambah...

Nak lagi kuat...korang kena mahir dalam Bahasa Inggeris... Sebabnya...kursus nie diajar dalam English....segala nota-nota... kuliah dan buku-buku yang digunakan....semuanya dalam English.... So...kalau tak kuat dalam English...jangan risau... belajar awal-awal... Janji minat dan kesungguhan tu ada.....

Okeh..... Bagi yang nak tahu lebih lanjut pasal kursus Aeroangkasa nie.... Boleh la layari Official Facebook Page Aeroangkasa UPM [KLIK SINI] yang baru je ditubuhkan pada 31 Januari 2013.... Nie sebab selari dengan pelajar-pelajar zaman sekarang yang sangat ramai dalam penggunaan Facebook dalam kehidupan seharian.... Ini baru namanya up-to-date kan? he he....


Dalam page tu.... korang boleh la dapat sedikit sebanyak maklumat tentang apa tu sebenarnya kejuruteraan aeroangkasa nie... Apa benda yang diajar... apa yang menariknya.... Apa aktiviti yang dah dilakukan pelajar-pelajar yang belajar aeroangkasa nie.... Di page nie jugak...kalau korang ada pertanyaan tentang aeroangkasa nie... Boleh terus bertanya ke admin page nie... Admin page akan cuba menjawab segala persoalan itu dengan sebaik mungkin..... Ha....ape lagi.... LIKE la cepat page tu.....:)

4 comments:

El-Janna said...

utg a lau dpt naik^^

areprahman said...

sye asasi upm, bole x cite serba sedikit pasal kos kej. aero ne? sye ingat nk smbong ne nnti wk2 degree. stu ag, betol ke kos ne baru n x de peluang kerja? betol ke x de scholar for those yg smbong kos ne? jpa x kasi ktenye. betol ke? tq

Pembawa_Wacana said...

@areprahman: JPA xkasi? mane ada... Semua kos sama je.. Saya dulu belajar pn under jpa..:) Pasal peluang kerja... semua yg dah ambek kos nie...semuanya takde masalah dapatkan kerja... Sebab.... kos aero nie ada basic-basic yg lebih kurang sama dgn mekanikal.. Cuma lebih ke arah kejuruteraan penerbangan pesawat dan roket. Don't worry pasal keje.. Setakat nie, senior2 aero majoriti tak sampai sebulan grad dah dapat keje... :)

Anonymous said...

Salam..sy minat nk amik bidang ni...tp ape syarat2 nk msok bidang ni..?? Brp sub kne kredit.btw tahun ni sy spm.*^▁^*