Tuesday, October 1, 2013

Menuju Ke Menara Gading : Episod 3 (Mencari Supervisor)


Ok.... dah baca Menuju Ke Menara Gading Episod 1 dan 2? Kalau tak...baca tu dulu... baru rasa macam baca cerita bersiri...he he.. Kali nie nak citer berkenaan first step nak sambung belajar.... Mencari Supervisor korang kat sana nanti.... 

Senang je kan cari supervisor... bukak website U tu...godek-godek bahagian list pensyarah... pastu terjah la kan.... Send emel bla bla bla... pastu tunggu.... camtu? Rilek.....Rilek brader brader rilek.... Bukan semudah tu bai... First kene tahu apa latar belakang dia... Latar belakang akademik dia... achievement dia... Kalau stakat pencapaian sama level dengan pensyarah kat dalam Malaysia...baik sambung dalam jer... Kita nie dah ada ramai pakar-pakar dalam sesetengah bidang..... Cek Curriculum Vitae dia dulu... 

Lepas dah jumpa yang hebat lagi mabeles tu... Kene cek latar belakang darah daging dia... Dia nie Jewish ke ape ker... Anti-racist ke.... Orang kat luar tu pelik-pelik... Ada yang racist...ada yang memang jenis tak suka muslim... tak suka wanita bertudung... tak suka Asian people... kena cek betul-betul tang nie... Sebab supervisor kita kat luar negara tu.... Ibarat nyawa kita yer... jangan main-main... belajar peringkat PhD nie 70% bergantung pada supervisor... Sebab tu jangan main sebat jer...

Untuk selamat... baik survey dulu dari sini guna pensyarah kat sini... mintak pendapat dan nasihat... Sebab kebanyakan depa nie dah belajar di luar negara... ada contact lagi...dah jumpa sesetengah lecturer luar tu... so lebih baik mintak pendapat dari depa semua.... Pastu kalau ada kawan yang tengah sambung belajar kat luar tu... Mintak la nasihat dari depa juga... Lebih baik kalau kawan tu duk di universiti yang kita nak survey... Mintak tolong tanyakan detail-detail macam nie: Student under dia average brapa tahun habis... Dia racist ke tak... ramai ke tak student Asia dia... dan sebagainya....

Lagi elok kalau ada peluang jumpa terus face to face dengan bakal supervisor tu... Try berbincang satu dua topik... Topik yang related dengan bidang dia.. tengok cara dia melayan kita nie...  Sebab kekadang lecturer luar selalu jugak datang ke Malaysia untuk Konferens... Simposium... lawatan kerja... Ataupun korang yang pergi melancong ke luar negara... berpeluang berjumpa terus di ofis dia kat sana... Lagi senang... Kalau ok... mungkin boleh bagitau terus nak sambung dengan dia....Tengok apa reaksi dia... Muka "Waaah" ke atau muka "Get lost"...hehe

Bila dah tanya sumer bagai macam tu... dan dah ada nama yang di pick dari pelbagai universiti... baru la contact dia secara sopan... Guna english proper yer.. jangan guna english Phua Chu Kang pulak dalam emel tu... First impression penting jugak... Nie first emel dah nampak english tunggang langgang... Naye beb... he he he... Ok.. Contact la semua list yang dah disenarai putihkan tu... nanti baru korang decide mana yang nak pilih lepas dia dah reply nanti... Bergantung pada jawapan dia serta topik yang dia prefer... Kalau korang minat dengan topik tu.. amek jer la... Kalau takde yang minat... cari la lagi.. atau ambek je yang lebih kurang minat..

Lepas dah reply emel dua tiga kali...berdiskusi through emel dalam dua tiga minggu.... Bergantung pada kecepatan dia reply emel... Kalau masa tu dia tengah bercuti (Biasanya masa Summer kat sana).. memang lambat dia reply.. Bila dah komfem dah... baru apply online dalam sistem website universiti tu.... Isi la ape-ape yang patut... Kalau tak buat IELTS test lagi pn takpe...Cakap akan ambek kemudian... Asal dapat offer dulu... kalau jenis tak lengkap macam tu, akan diberi conditional offer letter... takpe... sebab proses seterusnya memerlukan surat offer letter nie.... 

Nanti sambung lagi citer.... Dalam Episod 4... Berkenaan IELTS Test... hint dia.. kalau English MUET dulu pun dapat Band 3 atau 2 jer... Baik pi belajar amek kelas cepat-cepat.... hehehe... Band 4 pun belum tentu lepas... muahahaha.... 

P/S: Hendak Seribu Daya..

3 comments:

Dkna Abza said...

Memeng xdop harapan nak sambung over the sea... hahahaaa..

Yusef Stuart said...

Tip ini sangat-sangat berguna. Pemilihan supervisor sangat penting. Saya pernah berhadapan dengan supervisor yang sangat teliti dan sukar berpuas hati hatta bagi perkara-perkara kecil sehingga menyusahkan pelajar lulus.

Rosniena said...

sangat setuju

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785