Friday, October 4, 2013

Menuju Ke Menara Gading : Episod 4 (IELTS Test dan BTN)




IELTS test atau nama penuhnya International English Language Testing System nie adalah salah satu syarat utama kalau nak sambung belajar ke luar negara... Ada satu lagi test kalau tak nak ambek IELTS nie... Satu lagi tu dipanggil TOEFL Test.... Maksudnya Test of English As a Foreign Language....

Aku suka ambek IELTS lagi berbanding TOEFL sebab selepas di survey..... Dengar citer TOEFL nie lagi susah berbanding IELTS... Orang yang English tak power nie takkan nak ambek yang lagi susah kan.... huhuhu. Standard IELTS pun dah makin susah dah sekarang.... So, prepare la awal-awal bagi sesape rasa nak sambung luar tu...

IELTS nie ada empat bahagian test dia... Ada Listening...Speaking...Writing...dan Reading... Sediakan duit sebanyak RM600++ untuk ambek test nie... Kalau yang dah ambek sebelum nie... Kalau dah lepas 2 tahun..kene ambek lagi... Sebab IELTS test nie valid dia 2 tahun jer... Ok.. Setiap satu akan dinilai kemudian di overall kan.... Bagi aku part paling susah...speaking dengan writing.. Walaupun dah biasa tulis tesis dalam english nie... Tapi bila exam nie lain sikit.. sebab menulis pakai tangan memang berbeza dengan menaip dekat microsoft word nie... Takde auto pembetulan! kekadang kalau tulis tu dah terlupa dah grammar tu...lagi-lagi termasuk skali english Malaysian... U know what I mean laaa kan.... hehe

Speaking pulak yang susah nya sebab nak bercakap dengan grammar dan standard bahasa yang betul dan tinggi.... Aku nie jenis terbiasa english Malaysian....lagi.... Kekadang tu ada terbubuh "lor" la kar blakang.... Translate direct la kekadang... Memang kalau masuk test... takkan dapat tinggi punyer... Tu tak masuk gagap gabra gementar duk depan examiner lagi...hihihi... Masa test yang terbaru ari tu... Boleh aku blank dan blur masa test... Syarat utama test speaking ni ialah...jangan senyap! So..aku merapu la ikut suka sampai lari topik menggila jauhnya... Ha ha ha ha... Aaaah..yang penting aku dah lepas... yeyeeeeah~~

Listening dengan reading takde masalah... sebab dah cukup buat latihan... Kalau bab listening.. kena biasakan dengar sleng english UK atau Aussie.... Memang terkezut la sesape yang ingat english standard cikgu sekolah atau lecturer kita masa kat Uni jer...Pernah dengar kan dialog citer Harry Potter? Haa... macam tu ler sleng dia...campor pulak dengan laju giler cakap macam kereta Ferrari tengah masuk gear 5... memang kena practise bagi yang tak biasa.... Korek-korek telinga sikit...

Reading pulak lebih kepada pengurusan masa.... Ada 4 article panjang...I mean panjaaaaaaaaang.... Kalau nak baca macam baca surat khabar tu... 15 minit habis kat baca artikel tu jer... ada lebih kurang 10 soklan setiap artikel... kekadang isi tempat kosong, kekadang kene simpulkan setiap perenggan dengan satu ayat... Kekadang soklan tu memang kene betul-betul faham pasal artikel tu baru boleh jawab (maksudnya takde dah jenis macam sekolah..cari perkataan sama..pastu baru baca...Tarak!) Nak jawab semua tu hanya dalam masa sejam...  Pandai-pandaila nak hidup... muahahaha...

Band paling tinggi adalah 9... dan biasanya kalau nak ke luar negara...kene dapatkan sekurang-kurangnya Band 6.5.... Senang tak nak dapat 6.5? Ibarat macam nak dapatkan B+ dalam subjek hard core la kot... memang kene practise... Kalau dah power english....Cakap english lagi laju dari bahasa dialek kampung sendiri tu.... itu lain cerita aaa....Ini level biasa-biasa punya ceritaaa...

Mana nak ambek test nie? Korang boleh Google jer... Kat Malaysia nie ada dua pusat yang buat test nie... Satunya British Council... Satu lagi IDP... British Council tu ada dekat Jalan Ampang..IDP pun ada kot dekat-dekat tu... Tapi aku ambek dulu dekat IDP Subang Jaya... Dekat dengan Taylor University tu.. Korang taip je dekat Google tu.... Senang je sekarang... Segala maklumat ada di hujung jari... jangan pulak tengok kat jari korang...Itu namanya sengal...

Satu lagi bab penting kalau nak ke luar negara... kene sertai kursus BTN... Birotatanegara... Nie wajib ok... Korang kene hadirkan diri ke kursus nie yang biasanya 5 hari 4 malam.... Dalam nie korang akan diberitahu tentang sejarah.... tentang isu-isu semasa...tentang undang-undang perlembagaan Malaysia.... Dan lain-lain... yang nie ada LULUS tak lulus jugak... So...sepanjang berada di kursus.... Please behave....he he he...

Ok... timeline sudaah (Episod 1).... Persediaan Mental pun sudaaaah (Episod 2)... Cari supervisor pun dah sudaaah (Episod 3)... Kali nie IELTS dan BTN.... So...lepas nie apa nak buat? Jom baca entri seterusnya...Episod 5... jeng jeng jeng......

P/S: Yang penting...usaha..usaha..usaha....baru bertawakal..

4 comments:

Rosniena said...

good luck,apply further study kat kama

atuk said...

Assalamualaikum

moga terus berjaya

zulhilmi tempoyak said...

mak aihhh.. mencabar beno..

best of luck. :)

YanaUjang said...

tq ats info..tp lps dh tau ielts tu apa trus rs mls nk further study obersea..mihmihmih

Ping your blog