Monday, September 30, 2013

Menuju Ke Menara Gading : Episod 2 (Persediaan Mental)


Persediaan yang pertama yang patut kita buat sebelum sambung pengajian ke luar negara...  Kita kena sediakan diri kita dari segi spiritual... Spiritual nie bukannya bab agama sahaja... Haa... kene faham tu.... Spiritual nie berkenaan mental kita..Persediaan dalaman kita... Nie contohnya....

Ok.... untuk permulaannya..... sebelum buat keputusan nak pegi mana... Nak pegi Zimbabwe ke... nak pegi Los Angeles ke... nak pegi London ke... atau pun ke Ulu Klang (UK) sekalipun... tanamkan niat dulu... Niat betul-betul dalam hati nie yang kita nak pegi nie bukan nak suka-suka... tapi nak sambung belajar... Niat nak sambung belajar tu penting... Sebab nanti takut-takut bile dah sampai ke tempat yang dituju tu.. Kita terlupa apa tujuan asal kita pi sane... Haaa.... jangan main-main.. Dalam kursus persediaan sambung belajar... Perkara nie selalu di highlightkan yer.. Maknanya ramai yang lost in action bila kat sana sebab takde halatuju matlamat yang sebenar.....

Yang kedua... Dapatkan restu ibubapa... Depa izin ke tak... Kalau izin memang senang ler... Kalau tak izin.. kenela pujuk secara leklok... Jangan gaduh dengan mak ayah kita nie.... Tak berkat nanti... Pujuk leklok.. manja manja sikit... urut-urut bahu ayah sikit... tolong-tolong basuh pinggan kat dapur tu haa bagi mak sejuk hati... Tolong kemas-kemas rumah... Tolong menebas kat kebun... bagi makan ayam itik... Jangan terperuk kat bilik je keje bila balik kampung... Pandai-pandai ler ... yang penting...dapatkan restu... Jangan membongak cakap kasor dengan mak ayah.... 

Yang ketiga... perbanyakkan ilmu agama dalam diri... Perelokkan bacaan Al-Quran kita.... banyakkan membaca buku agama tentang hukum-hukum dan ilmu asas agama... Bukan apa... kat Malaysia nie kita ada ramai ustaz...Boleh rujuk senang-senang jer... Tapi bila dah pegi ke luar... Rujukan yang tinggal dalam internet je.. Internet nie banyak yang kene tapis dulu... Nak tapis tu kita sendiri kene tahu sedikit sebanyak.. Kat sana nanti.... Sememangnya ibadat agama tu cuma bergantung pada KEJUJURAN...takde dah JAKIM nak pantau...Takde dah tangkap basah yang kering tu... Sumer bergantung pada kejujuran dan keikhlasan kita..  So.. jangan tersasar.....Bina iman di dada dulu...

Yang penting, fokus...

Nie antara contoh-contoh yang utama yang perlu kita prepare dulu..... Prepare rohani kita.... Jangan biarkan diri kita terpele'ot dari landasan agama semata-mata nak kejar dunia... Haaa... Bila dah bersedia sumer tu... Kita pergi ke proses seterusnya.... Mencari supervisor (Penasihat) yang hensem...tak pon lawo...he he... Nie penting giler bai.. Sila lah ke episod 3... Menuju Ke Menara Gading : Episod 3.....Yang mana nak tengok timeline proses nak sambung pengajian... tengok Episod 1.. Banyak membantu korang nanti...:)

P/S: Hint cari supervisor.. Follow the wind! :D

No comments:

Ping your blog