Wednesday, January 26, 2011

Kisah Aku di Gunung Ledang

Bergambar sebelum turun....:D

Tepat pukul 7 setengah pagi.... kitorang gerak ke kaki gunung dengan bas.... Kitorang naik dari Asahan...tu yang mencabar tu..sebab kalau ikut brother yang bawak ni...die kata naik ikut Asahan lagi susah berbanding pintu lain...Paling senang ikut Takir..(Kalau tak silap ejaan die gitu la kot). Pastu dengan berbekalkan roti coklat 2, air satu botol, air 100plus satu tin, nasi lemak sebungkus (terima kasih penduduk Kg. Gubah, kerana bagi nasik..:D) dan sebijik limau......maka bergerak la kitorang sume untuk mendaki..

Masuk je kaki gunung...dah tak leh blah dah..awal-awal dah curam giler... memang mencabar keimanan betol... tengah panjat-panjat menahan penat ni..dengar la brother yang guide kitorang tu cakap...."Korang ni betul ke nak naik dan turun terus? Tak penah lagi orang awam buat...." Haa..sudah... macam susah je dengar tu kan.. Tapi takpe...stamina ade lagi.. Jalan dalam sejam tu..sampai la check point pertama...Segar la sikit mate tengok dah sampai check point kan... Tanye brother tu..die kate ade 5 check point! Alamak..... jauh lagi nih... Boleh ker ni kitorang nak naik dan turun pada hari yg same? Dah pancit dah nih....

Takpe....gerak lagi.....Pastu abang tu sambung lagi citer dier.."Korang nak naik puncak...kene lalu dua puncak gunung lain dulu... sekarang ni tak sampai lagi 20% nak sampai puncak." Alamak bang.... ni nak bagi semangat ke nak down kan semangat kitorang.... Aku mase tu targetr nak samapi puncak pertama je dulu..hahaha. Pancit bai... naik dier tak macam naik gunung lain....curam... Abang tu pun cakap...kalau nak banding dengan jalan dari Takir...memang jauh bezanya... Sebab nak adventure punyer pasal..tu yang die bagi cadangan jalan dari Asahan..huhuhu


Sampai ke check point dua... Memang rehat agak lame... roti dah habis dua-dua bungkus dah... air dah separuh..hahaha. Abang tu sambung lagi.." Korang kalau boleh buat, memang rekod la... Kebanyakan naik mesti stay kat atas dulu... yang penah buat naik dan turun terus...tentera jer.."

Dengar tu jer....tak tau kenaper....semangat tu menjadi berkobar-kobar..hahaha. Memang dah set dalam kepale...kitorang akan buat jugak! Bila sambung perjalanan...macam-macam terjadi....ada yang krem... ada yang kene ulat bulu...macam-macam. tapi semangat depa memang kuat...tetap nak naik jugak... Mata semua dah berapi nampak puncak jer...

Bile dah lepas check point ketiga, dah stat turun balik...maknenyer kitorang dah lepas gunung pertama dan kedua... Dah makin bersemangat dah walaupun penat giler nih.... Udara pun dah lain dah...sejuk macam kat genting dah... Jalan punyer jalan...sampai ke check point keempat...Dah nampak batu-batu dah... Pokok pun dah tak sebesar kat bawah tadi... Tapi lepas tu lagi sakit bai....lagi curam die punyer jalan nak ke puncak....


Sampai ke check point kelima tu.. Memang rehat duk atas batu....habis air-air member aku pau....dahage punyer pasal... limau pun dah habis...tinggal nasi lomak ajo tak makan lagi.... Lepas check point kelima tu...maka kitorang sampai la ke permukaan berbatu... takde bende lain...batu jer! Serius! Batu yang berkedudukan 70degree kot...kene panjat batu tu...Seram sejuk aku tengok..safety..hanya seutas tali yang macam orang main tarik tali tu... Dah alang-alng sampai..panjat la jugak..senang je panjat..sebab nasib baik tak ujan...kalau ujan...tak tau la camner... Akhirnya sampai jugak ke puncak... YEss!! Maka berlaku la edisi mandi mande dan nasi lemak pun habis dicekik kitorang yang lapar dan dahage nih..

Ni bukan gambar aku..aku amik dari Google..nak tunjuk betapa curam batu tu..:D

Air die sejuk giler.... macam air dalam peti sejuk... jernih dier tak payah nak cakap... tak diusik dek orang lagi.. bes giler... Selepas berehat selama tiga jam...maka edisi pulang pun bermula. Part yang paling takut ialah...nak turun balik dekat batu curam tadi....tinggi beb... nampak sampai bawah.... diulangi..safety..hanya seutas tali! SEUTAS TALI SAHAJA! Jadi... sape-sape yang tak nak adventure giler gini.... jangan naik ke Gunung Ledang melalui jalan Asahan.

Alhamdulillah...aku berjaya lepas kawasan batu tu....rase macam dah separuh jalan aku berjaya balik...hahaha. Lepas tu macam biase je la... jalan turun ok sikit...cume kaki yang dah letih ni jer yang ada masalah sikit.... jalan yang curam tu satu hal...pastu yang lagi menakutkan...hari tu tibe-tibe gelap macam nak hujan! Jalan curam bai....kalau ujan tu banyak masalah nanti...

Kitorang pun tambah kelajuan...turun takpe..boleh berlari...tapi kene jage-jage... Jalan punyer jalan... sedar-sedar dah sampai ke check point kedua...eh....eh.... cepatnya! Hahaha... Serius tak sedar... patut la kaki dah gigil.... letih woOo.... Korang tau kan Gunung Ledang tinggi die berape meter dari aras laut? Tu tinggi menegak...jalan kitorang ambik ni lagi jauh....

Aku pulang dari gunung ni dapat la sedikit hadiah spesel dari gunung ledang... aku dapat 3 sengatan penyengat!...hahaha. Satu di jari hantu..[aku pun tak tau kenape die pilih jari tengah tu..hehehe] Satu atas belakang...satu kat tengkuk.... nasib baik penyengat..kalau tebuan?! Pergh.... tapi memang ade sarang tebuan dekat denai kitorang amik.. bulat dan cantik jer di pokok sebelah denai.... kalau terpegang pokok tu...alamatnyer...lari 100m la aku! Kalah Usain Bolt tu....hahaha

Bergambar time lepak mandi kat atas..air dier sejuk woOo...

Dengan penuh tekad....akhirnya semua selamat tiba ke puncak dan selamat turun ke kaki gunung.... Abang yang bawak kitorang memang terpegun dan respect kat kitorang.... Aku pun tak percayer....hahaha. Dan yang paling aku respect... kepada kawan aku yang krem mase naik tadi....selamat samapai ke puncak dan selamat turun..:D Kepada kawan yang demam....samapi ke puncak..die siap tido dan muntah-muntah....selamat turun ke kaki gunung... Memang hebat la korang... Cabaran abang guide telah kitorang atasi dengan penuh semangat juang dan setiakawan...

Nasihat aku kepada yang ingin naik Gunung Ledang...kalau tak cukup fit...jangan naik dari Asahan! Sesape tak nak adventure lebih...jangan naik dari Asahan! Naik je dari Takir..yang tu jalan landai jer... Sesape nak try...no problem...sebab kitorang dah berjaye melakukan dalam mase 8jam!! (Mendaki+rehat+turun balik). Walaupun setibenye di tempat penginapan di Kampung Gubah tu...keadaan sorang-sorang dah macam ape dah..kaki gigil... sakit urat...sakit lutut dan sebagainya....tapi malam tu sempat beramah mesra dengan penduduk kampung dan bergambar bersama. Kenangan yang cukup indah dan bermakna yang memang aku takkan lupakan..:D

P/S: Ingat nak letak gambar bersame orang Kampung....tapi member tak upload lagi... bile dah ader...aku uploadkan..:)

2 comments:

SHIMA said...

wah,seronoknya mendaki....mesti bestkan mendaki ramai3...

kay_are said...

best2 .. x pernah g pergi kat gunung.. ntah bile..

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785