Monday, January 28, 2013

Kata-kata "Don't Be Perfect, Be Yourself" Kurang Tepat ??


Banyak dah aku dengar dan baca status-status dekat Facebook dan Twitter yang duk cakap BE YOURSELF.... Jangan dikejar kesempurnaan...jadilah diri sendiri.... Banyak la kata-kata motivasi dan mutiara kata pasal jadi diri sendiri nih.... Ada betulnya... tapi kekadang ramai yang salah gunakan kata-kata nie... Dijadikan alasan memperbodohkan diri....

Asal aku cakap gitu? Sesaje nak panaskan orang len ke haper nie? Haaa... nie hasil dari duk berborak dengan orang yang lebih tua dan berpengalaman sambil pekena roti canai dan teh tarik... Dapatla sedikit ilmu tentang kehidupan... Dari duk bergosip kosong membutakan akal fikiran...baik sembang pasal benda-benda yang mematangkan fikiran cenggini...ye dak?

Kata-kata be yourself tu betul... Jadi je diri sendiri... jangan jadi orang lain... Ada betulnye dari sekilas pandang... Tapi..... ramai yang salah gunakan frasa tu... JADILAH DIRI SENDIRI nie betul jika.... Kita menjadi diri sendiri yang disarankan ISLAM dan Sunnah Nabi S.A.W..... 

Katelah korang tu sekarang hidup jauh menyimpang dari agama.... BE YOURSELF tu tak kena....Ada baiknya juga kalau diperbetulkan diri sendiri sedikit demi sedikit... Contoh la kan... Korang terbiasa buang sampah merata-rata... buang je ikut tingkap kete...main buang je sampah tepi-tepi jalan... Bila disuruh buang sampah dalam tong sampah...Tetiba ada menjawab, "No...I want to be myself... Aku memang cenggini...So...be myself lor..." ???

Contoh lagi... Si perokok tegar yang dah diumumkan pihak doktor... Sedang sakit TB kronik.... Doktor pesan jangan hisap rokok.... And then depa jawab..." No...I am SMOKER sir... I want to be myself..Kalau mati...matilah...dah ajal.." ????

Nampak bodoh dan sengal je kan contoh tu.... tapi hakikatnya ramai yang salah gunakan frasa BE YOURSELF tu....Walaupun nampak sengal dan nerd gila contoh tu... tapi ITULAH YANG DIBUAT KORANG SUMER.....Banyak yang guna untuk kepentingan diri ajer.... yang tak nak tutup aurat...kekal tak nak berubah sebab frasa tu... yang kaki mencarut pun sama.... yang kaki biadab pun sama... Alasan depa.... " I'm trying to be myself...salah ke?" Terfaktab betul fakta di dunia realiti nie kan...

Euwww...... aku rasa la kan.... pemikiran terlalu dan terlampau OPEN MINDED nie kekadang boleh rosakkan akidah juga la kan.... Frasa BE YOURSELF nie sebenarnya sesuai digunakan bagi yang kuat akidahnya...Dah kuat imannya.... Kalau yang masih sipi sipi di tepi jalan yang benar tu... DON'T BE YOURSELF... BUT GUIDE YOURSELF TO BE CLOSE TO PERFECT....

Memang takkan sempurna... Tapi apa salahnya kita ke arah tu... Cuba ke arah yang lebih baik... dengan mengekalkan ciri-ciri kebaikan yang dah ada dalam diri kita.... Yang keruh kita cuba buang...yang jernih kita jaga... Itu baru betul... BE YOURSELF WITH ALLAH's GUIDANCE dan KEEP IN FAITH TO ISLAM... Kan...... sekadar berkongsi pendapat....

P/S: Nantikan entri jalan-jalan ke Langkawi aku yer... tengah edit gambor....huhu

1 comment:

Bahrain Ramlan said...

yap betol jugak be yourself mesti berpandukan agama Islam dan sunnah Nabi Muhammad.
Be yourself dan improvekan diri sendiri. Ini dah malas pastu be yourself..hmm lagi la malas...sbb be yourself la..hahha