Monday, April 22, 2013

Bagaimana Nak Elak Facebook Kita Dijadikan FAKE Account


FAKE account di Facebook
Semenjak dua tiga menjak nie....ramai kawan-kawan FB aku ada FAKE account dalam Facebook nie... Bukan dia sendiri yang buat...tapi tah sape-sape tah yang buat akaun fake nie... Dah la guna account fake... Letak pulak gambar-gambar kita nie... Kalau ada kawan-kawan yang add FB fake nie... pastu si FAKER nie post benda pelik-pelik...tak ke buruk nama kita dibuatnya? Camne nak kurangkan atau ELAK dari dijadikan FAKE Account FB nie.... Ermm... Nie antara kawan-kawan aku suggest...:)
  • Gambar-gambar yang HOT, meletupz, meletus, PANAS dan sebagainya yang dah dipost dalam FB tu....WAJIB di jadikan tatapan sendiri je... ataupun kawan-kawan terdekat jer... Boleh set la der.. So.. jangan bikin orang lain pulak HOT tak tentu pasal...he he he... Tapi kan...lagi elok kalau gambar yang tersangat HOT tu...disimpan untuk diri sendiri je... Kan...:)

  • Setkan akaun kita tu...kawan-kawan je boleh tengok... Jangan dibiarkan orang lain yang takde kene-mengena pun boleh tengok... Maknanya dekat wall...dekat album gambar...kawan-kawan je boleh tengok... Selamat la sikit kan...Kalau ada FAKE akaun jugak...maknanya kawan sendiri la yang makan kawan!

  • Takdenye orang nak buat FAKE akaun kita dalam FB kalau kita tak POPULAR... So sesape yang tak popular cam aku nie....jangan risau...hahaha. Kalau ada jugak...sah-sah dengki gila niat nak burukkan nama...Memang nak cari pasal!

  • Kalaulah kita nie POPULAR... Kot-kot la terkenal ke....jadi model ke... ramai sangat kawan sampai cecah 5000 ke... Boleh la unfriend sikit yang mana korang rasa takde kena mengena dengan korang... Ataupun dekat status dia tu asyik duk post benda-benda yang mengarut dan mencarut je... Yang tak memberi input yang berguna...boleh la start UNFRIEND... Nie boleh mengurangkan peratusan nak dijadikan FAKE akaun...Sebab kawan yang mengajak ke arah TAK BAIK = ???.. Jawab sendiri la yer....:)

  • Yang mana takde FB tu... jangan risau...Korang komfem takkan ada FAKE akaun FB... ha ha ha. Tapi kalau ada....KOMFEM bukan korang punyer... Boleh dakwa di bawah AKTA....akta ape ek.. tapi boleh dakwa ke mahkamah...Siyes...Ini bukan fakta yang di FAKE!

  • Yang mana guna INSTAGRAM ke... Wassap ke... Walawei ape ke benda tah lagi ke... Setkan untuk rakan-rakan je... Jangan dijadikan umum... Sebab kalau disetkan umum... Dalam Google pun kalau di SEARCH....ada dalam data searching tu... Kena beringat-ingat....

Kalau ada penambahan...silakan... Aku just letak apa-apa yang dibincangkan aje... Tapi kan.... Memang takde keje kan si pembuat FAKE account nie... Dah takde keyakinan diri sangat ke sampai nak buat account FAKE macam nie...Ke sebab MINAT sangat sampai tahap obses... Atau sebab dengki tak suka tengok orang lain gembira? Nie la kalau jarang bukak buku agama... Seb baik aku tak popular... Kalau tak...risau macam kawan-kawan aku tu... Asyik di FAKE je akaun FB depa... 

Kalau tak dibuat benda-benda buruk ok lagi....tapi yang takutnyer... Si FAKER nie buat benda-benda yang menjatuhkan maruah dan air muka si pemilik akaun asal... Zaman sekarang sumer boleh diedit...Sedangkan video boleh diedit sampai nampak macam REAL... Inikan pulak gambar yang statik je... Mintak jauhla kan perbuatan FITNAH yang terkutuk nie...
Yang mana ada ternampak akaun FAKE macam nie...Boleh la report terus dalam FB tu... dan laporkan kepada tuan badan... Biar dia tahu...dan hak dia la kan nak lapor pada polis atau tak... Silap-silap boleh makan saman si pembuat tu...terus isytihar MUFLIS sebab tak mampu bayar saman...huhuhu. 

Sedikit pesanan...jangan burukkan orang.. jangan buat benda-benda jahat... Buat video comel Gwiyomi ok la lagi...Tapi jangan la buat FITNAH... Sebab balasannya sangat la teruk.. Bukan di akhirat je... Silap-silap dunia akhir zaman nie....Atas dunia pun dah kena teruk dah... Jangan menyeksa diri dan jiwa sendiri semata-mata kerana sifat dengki dan iri hati... Harap semua pembaca entri nie tak macam tu... Kalau ada pun... berubah la ke arah yang lebih baik...Menguntungkan diri korang sendiri juga..;)

P/S: Berbuat la BAIK sesama MANUSIA... Sesungguhnya Orang yang BIJAK ialah mempergunakan FB dengan BIJAK untuk KEBAIKAN...:)

2 comments:

Razil Tahir said...

kekadang diorang nak pinjam gambar jer..
but still...
takleh!!!!!! XD

atuk said...

Assalamualaikum PW

terima kasih

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785